Samo za vlasnike LED monitora

poruka: 21
|
čitano: 7.302
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav! :)
Želim mišljenje nekog tko ima LED monitor ili se stvarno puno razumi u monitore.
Ovako,zanima me da li su bolji LED ili LCD monitori? I molim vaše dojmove,kakav je LED monitor,da li je se osjetirazlika u kontrastu između LED i LCD.
Namejravam kupit Monitor 23"-24" sa TV-tunerom cca.2200 kn
Hvala! :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Samo za vlasnike LED monitora
GoldaMeir kaže...

Pozdrav! :)
Želim mišljenje nekog tko ima LED monitor ili se stvarno puno razumi u monitore.
Ovako,zanima me da li su bolji LED ili LCD monitori? I molim vaše dojmove,kakav je LED monitor,da li je se osjetirazlika u kontrastu između LED i LCD.
Namejravam kupit Monitor 23"-24" sa TV-tunerom cca.2200 kn
Hvala! :)

LED i LCD su isti monitori, samo što LED koriste za pozadinsko osvejtljenje malene led diode, a ne "lampe". Samo je u tome razlika

BAZINGA As a theoretical physicist, he possesses a master's degree, two PhDs, and an IQ of 187.
16 godina
neaktivan

jako zanimljivo pitanje! ja sam nedavno gledao monitor do monitora tj LCD pored LED monitora, oba su bila 22", i cini mi se da LED ima puuuno ciscu i ostriju sliku nego LCD.  Nisam puno zagledao, nisam imao vremena, pa nek neko strucniji kaze... :)

15 godina
neaktivan
DarioGTI kaže...

jako zanimljivo pitanje! ja sam nedavno gledao monitor do monitora tj LCD pored LED monitora, oba su bila 22", i cini mi se da LED ima puuuno ciscu i ostriju sliku nego LCD.  Nisam puno zagledao, nisam imao vremena, pa nek neko strucniji kaze... :)

Razlika je i u tome što se kod LCD monitora osvjetljenih led-icama kod tamnih scena one gase dok kod drugih osvjetljenje ostaje upaljeno pa se time dobiva i čišća boja crne i ostalih boja

BAZINGA As a theoretical physicist, he possesses a master's degree, two PhDs, and an IQ of 187.
16 godina
neaktivan

P4K1 - sto je, po tebi, bolje za obradu slike i graficke radove? LCD ili LED ? ili je svejedno?

15 godina
neaktivan
DarioGTI kaže...

P4K1 - sto je, po tebi, bolje za obradu slike i graficke radove? LCD ili LED ? ili je svejedno?

To je isto samo što je drugačije pozadnisko osvjetljenje, Znači LED LCD je isti kao i "obični" LCD. Nema razlike osim pozadniskig osvjetljena. A što se tiče toga trebao bi monitor izabrati prema matricama Trebao bi tražiti monitor sa IPS matricama samo što su oni mnogo skuplji.

16 godina
neaktivan

OK, hvala! :)

15 godina
neaktivan

Nema problema

0 0 hvala 0
15 godina
DarioGTI kaže...

IPS {#}

Alfa Romeo is latin for: Yes I will, but only because of your special car. Audis are mainly built for German cement salesmen.
17 godina
neaktivan

Jaoooooooooooooooooooo

Koliko gluposti navaljaste.

LCD je vrsta ekrana. Postoje LCD sa dvije vrste pozadinskog osvjetljenje i to lampe i led. Led LCD monitori mogu a ne moraju da imaju regulaciju svjetline po podrucjima cime se moze dobiti dublja crna na pojednim dijelovima ekrana.

Sto se tice matrica postoji vise njih i to TN, PVA, IPS sa nekim pdvrstama i to nema aposlutno nikakve veze sa pozadinskim osvjetljenjem. NE POSTOJI LED MONITOR KOJI NIJE LCD TAKO DA NE POSTOJI DILEMA LCD ILI LED.

Kod monitora prvo gledaj rezoluciju i matricu tj koaj ti rezolucija treba (za slike i grafiku pretpostavljam sto veca) uz odgovarajucu velicinu i vrstu matrice. Pozadinsko osvjetljenje tek poslije toga jer je bolej uzeti monitor sa IPS matricom i lampama nego tn sa LED.

:)
17 godina
protjeran

Prošlu subotu kupovao monitor, gledao LED, s IPS matricama, s velikim kontrastima itd...lijepo sam kraj svakog proveo barem 5 minuta, gledao iz svakog kuta.

Na kraju, kupio sam neki jeftinjaker, jer jedino njemu se nije slika mutila mijenjajući položaj gledanja, iz svakog kuta odlična slika, jednako oštra ko na LED, i fina čista bez ikakve razlike između tog i ovih iznad 2000kn. A kontrast mu 8000:1.

Nemoj gledat brojke kod kontrasta, tu sve i svakaj namelju. Prije kupnje treba ih usporedit uživo monitore. Kad su jedan kraj drugog.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kako mislis isto kao na LED?

A sad da je slika na jeftikaneri bolja od LCD sa IPS matricom malo tesko al ok.

15 godina
neaktivan
Za obradu ti je bitna matrica puno vise nego osvjetljenje,ali ako iskljucimo i govorimo samo o osvjetljenju trebao bi biti led bolji od ccfl osvjetljenja
RazorNapster
17 godina
neaktivan

Trebao bi ali nije uvijek. Kvalitetni monitor sa ccfl ce biti bolji od jeftikanera sa LED.

17 godina
protjeran
logic kaže...

Kako mislis isto kao na LED?

A sad da je slika na jeftikaneri bolja od LCD sa IPS matricom malo tesko al ok.

U brojkama je bolja, ali fizički razliku primijeti možda 5% korisnika.

Ja iskreno nisam vidio razliku, pogotovo na bolje, jedino priznajem da je kut gledanja MRVICU bolji, al to je toliko neprimjetno, i uopće mi ne pomaže, a skuplje tri puta.

17 godina
neaktivan

Pricas o razlic izmedju IPS i TN matrice ili sta?

Ako je ono prvo onda iPS nije za tebe. razlika je nebo i zemlja ali ako ti ne vidis razliku onda ok. Zapitaj se zasto je tri puta skuplje.

17 godina
protjeran
logic kaže...

Pricas o razlic izmedju IPS i TN matrice ili sta?

Ako je ono prvo onda iPS nije za tebe. razlika je nebo i zemlja ali ako ti ne vidis razliku onda ok. Zapitaj se zasto je tri puta skuplje.

Budale se pitaju...pametni gledaju.

17 godina
neaktivan

Ne nego pametni citaju iskustva hiljada ljudi sa neta koji imaju te monitore duze vrijeme. Na izlogu sve izgleda sjajno bajno krasno ali kad ga doneses kuci i buljis u njega satima dnevno odusevljenje jarkim i zivim bojama brzo splasne i pocnes traziti tipke za smanjenje osvjetljenja i kontrasta.

15 godina
P4k1 kaže...

Razlika je i u tome što se kod LCD monitora osvjetljenih led-icama kod tamnih scena one gase dok kod drugih osvjetljenje ostaje upaljeno pa se time dobiva i čišća boja crne i ostalih boja

Ovo je samo djelomično točno. Naime, to isključivanje osvjetljenja na pojedinim djelovima se primjenjuje uglavnom kod tzv. full LED osvjetljenja, dakle osvjetljenja koje je postignuto postavljanjem LE-dioda cijelom površinom iza panela. Takvi tipovi monitora (a i televizora) se kod nas gotovo niti ne mogu naći, a ako ih ima užasno su skupi. Taj danas toliko reklamiran "LED TV" tj. monitor je uglavnom edge LED, dakle LED-ice su postavljenje samo na rubovima. Rijetko koji edge LED modeli se koriste isključivanjem pojedinih LED-ica. Dakle, ovo ne mora uvijek biti slučaj.

@autor teme - tebi pozadinsko osvijetljenje nije previše bitno. Bitnija ti je matrica i kvaliteta iste, tako da to prouči prije kupnje. Pozadinsko osvjetljenje je tu sporedna stvar i uglavnom ti je svejedno bilo ono CCFL ili LED. Ipak, LED ima neke prednosti, kao što su manja potrošnja te zauzimaju manje prostora tako da sami monitori mogu biti tanji.

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.12.2010 21:02 (DamageHigh).
17 godina
neaktivan

Jel ovo djelimicno tacno vrijedi i za mene? Nisam siguran da uocavam sta sam pogresno rekao. Doduse nisam ulazio u detalji kao ti ;)

mada mi je smijesna ta regulacija osvjetljenje na pojedinim dijelovima ekrana i to ima smisla samo u situaciji jedna led na jedan pixel. Sve dotle je to vise markleting nego nesto pretjerano korisno.

15 godina

Napravih edit..malo brzopleto pročitah..{#}

logic kaže...

mada mi je smijesna ta regulacija osvjetljenje na pojedinim dijelovima ekrana i to ima smisla samo u situaciji jedna led na jedan pixel.

Zato plazma rula (ako pričamo o TV-u)..:P

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.12.2010 21:04 (DamageHigh).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice