Pozdrav svima. Istražujem ovu temu već neko vrijeme po Internetu jer imam problema s očima (šoder pod kapcima, pečenje, osjetljivost na farove automobila iz suprotnog smjera tokom vožnje, osjetljivost na umjetnu rasvjetu - led, neonke).
Prije 2 mjeseca kupio sam novi LED monitor i tad sam primjetio da nešto nije u redu jer nisam mogao gledati u njega dulje od 10 minuta. Od tada sam probao i vratio po jedan Dell, Benq i AOC model (sve LED monitori). Godinama kod kuće koristim Viewsonic klasičnog CCFL backlighta, a na poslu samsung 2243, i s njima nisam imao problema nikad. Usput, AOC je imao low blue light svojstvo, i u njega sam mogao najdulje gledati, ali opet ne dulje od sat vremena, onda sam morao napraviti pauzu bar pola sata. U led telku Samsung 42" mogu gledati bez neugode na nekih 2.5-3m i odgledati film od 2-3 sata. Dulje nisam ni probao, ne gledam telku, većinu dana blejim u ekrane.
Upravo sam se vratio sa pregleda olftalmologa (I shit you not!) i doktorica mi je pregledala oči pod bijelim i plavim svijetlom i veli da nema upale ili degeneričnih promjena. U jednom trenutku mi je palcem lagano pritisnula ispod desnog oka što bi trebalo biti istovjetno jačem treptaju odnosno žmirenju "stisnutih kapaka" na sekundu dvije i po njoj jedna od komponenti suze (kojih ima dvije, ako sam dobro shvatio) je pregusta, znači suznica mi dobro ne funkcionira. Prepisala mi je kapi (Systane Balance) koje se primjenjuju 1 dnevno i drugu precizniju informaciju nisam dobio. Razmišljam da odem kod privatnika na pregled za svaki slučaj, ipak se radi o vidu. O učinku tih kapi update za koji dan.
Pitao sam ju o utjecaju umjetnog svjetla, budući da gledam u ekrane po 8-12 sati na dan, i žena mi bez zadrške kaže da nije upoznata sa učincima umjetne rasvjete na sposobnost "podmazivanja" oka, i da se radi o relativno novom području u olftalmologiji ali da ništa nije isključeno. The plot thickens.
E sad.
Evo svih informacija koje smatram relevantnima za ovu temu:
- Poznajem čovjeka koji je radio godinama sa rasvjetom na setu. Nakon nekog vremena oči su mu postale nevjerojatno osjetljive na bilo kakvu svjetlost. Više nije mogao raditi. Zadnji put kad sam razgovarao s njim, rekao mi je da su mu ustanovili da mu podmazivanje oka ne radi gotovo uopće. Ne znam što je dalje bilo s njim, izgubili smo kontakt, ali tog slučaja se sječam dosta dobro jer smo tada bili često u kontaktu.
- Po raznim izvorima s Interneta vidim da ljudi imaju dosta problema sa dugotrajnim gledanjem u ekran. Ne mogu zaključiti sa sigurnošču da li se radi o problemu suznice oka ili o problemu svojstva LED i ostale umjetne rasvjete, kako one za prostorije tako i one za pozadinsku rasvjetu u LCD ekranima, te kako su (ako jesu) te dvije stvari povezane, ali čini mi se da bi ta veza mogla postojati. Ponavljam, godinama sam koristio monitor sa ccfl, i nisam imao problema.
- Zeiss ima leće (tipa, optika Jojo, makar sam tu zeiss leću gledao u shopu u Garden Mall dubrava, nisam ni gledao kako se zove shop, ali sama leća je skupa ko vrag negdje 1400kn bez dioptrije) kad sam ju okrenuo prema gore primjetio sam da je odraz rasvjete, koja je bila dupla neonka - sa stropa, popuno plav u odrazu sa te leće, sama leća je žuta, 4 sloja zaštite, blablabla, frakk skupo. Hmmm.
Jel ima neko Gunnar, Duco, Gamma Ray - pa da stavi naočale pod neonku ili još bolje LEDicu i uslika i objavi ako mu se da ili bar nek javi kakav je odraz, molim vas?
- Negdje u bespućima interneta naišao sam na post o tome kako je umjetno svjeto jako različito od prirodnog (e sad ko će ga nać, možda i uspijem pa kasnije ubacim), od električne rasvjete - najsličnija stvar sunčevom svjetlu je navodno žarna nit (što je sad već stvar prošlosti), a LED i neonke da imaju jako jako izraženu baš tu plavu, koju ljudsko oko ne procesuira na isti način kao i crvenu, narančastu, zelenu itd.
- Ako stavite ccfl i led monitor jedan kraj drugog - meni led izgleda blijed, gotovo plavkast - na identičnim rgb postavkama.
Jel može još tkogod tko je uzimao gunnar ili nešto takvo (žute naočale za komp) upisati još neko iskustvo vezano uz ovu temu, dati preporuku.
Moj problem, koji sam otkrio relatvno nedavno, možda se valja već godinama (kažu da je kod podmazivanja, dovoljnog "suzenja", oka i pušenje faktor), ali nekako mi se čini i da je tu u igri i LED i neon svjetlo.
Još jedna stvar koju sam, raspitujući se, nedavno čuo - a to je da po zaštiti na radu osoba (na takvom radnom mjestu) koja gleda u ekran monitora po 4 i više sata dnevno treba nositi odgovarajuće naočale. Jel netko može ovo potvrditi?
Odvojio bih ja i više love od par desetaka ojra al mrzim na moneygrab trošit lovu, nije da je ko od šale zaradim.