Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.559
|
čitano: 5.650.591
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Re: Koji monitor kupiti
Juja kaže...

Pozdrav,

ljudi ako moze mala pomoc oko odabira monitora. iscita san stotine recenzija,zadnjih pedesetak stranica ovog topica i jos stosta  i opet san skoro na pocetku  al bar san uspija smanjit odabir na njih cetri. uglavnom monitor je za sve po malo. citanje,igranje,filmove i sve ostalo. graficka je asusova rx480 8Gb,pa bi volija da monitor ima freesync. e sad,po specifikacijama bi mi ovaj LG 27ud68 neupitno bija #1. odgovara mi velicina,rezolucija,IPS panel,ima freesync,5ms mi je i vise nego dovoljno... ALI...,jedini monitor koji mi je ikad riknija i jedini TV koji mi je ikad riknija su bili LG (monitor odma po isteku garancije,TV u garantnom roku-ima par miseci od toga),pa san malo rezerviran po pitanju LG-a.  uglavnom smanjija san odabir na ovo

dal da riskiran i strepin kad ce crknit LG: LG27ud68

druga opcija je ovaj Asus,kojega bi volija da je UHD al eto nije,pa ga zato i nisan jos uzeja (cijena mu je ovde super,valjda nije greska ) ASUS MX27AQ

treca opcija je opet Asus al nije IPS kako pise,nego je TN i cini mi se malo preskup ASUS MG28UQ

i za kraj Samsung koji je i najjeftiniji i cini mi se sasvim solidan Samsung U28E590D

dakako,ako ima kakav bolji prijedlog uz objasnjenje,samo pucajte  

hvala

evo ti za pocetak jedna opcija :

http://prntscr.com/fd4gwt  - iiyama ProLite XB2788QS-B1  (2900 kn)

2560x1440 

75hz freesync

DVI, HDMI, DisplayPort

zvucnici , tilt , podesiv po visini

sada LG27ud68 izgleda kao dosta dobar odabir. Sada posto imas jako losa iskustva onda ih izbjegavaj (da se meni to dogodilo ja bim ih izbjegavao)

ASUS MX27AQ posjetio sam sluzbene stranice i  nigdje ne stoji da ima freesync ... znaci neam freesync i nije bas najbolja rezolucija koju trazis

ASUS MG28UQ i Samsung U28E590D ima sve ali je TN (ni ja ih nevolim)

jedini monitor koji sam nasao da ima sve sta trazis a da nije LG

http://prntscr.com/fd4pss - Viewsonic XG2700-4K, 68,58 cm (27 Zoll), 4K/UHD, FreeSync, IPS   5700kn (predpostavljam da je preskup ... nisi rekao maksimalni iznos )

meni se osobno svida ta iiyama ali nije 4k i neznam koliko ti je to bitno

8 godina
neaktivan

je mi malo preskupo tih 5700. oko nekih 4000 mi je plafon +/- 200kn ako bi bas nasa nesto idealno,a idealno bi bilo IPS,freesync,27-28",UHD.... i kad sve to stavis u opcije,ostaje jedino LG 

iiyama se cini nelosa iako bi volija da je UHD. jedino sta sam totalno neupucen po pitanju njihove kvalitete.znam da su njihovi CRT nekad bili dobri a o ovima sad i nema bas nekih recenzija... al uzeta je u obzir 

8 godina
neaktivan
Juja kaže...

je mi malo preskupo tih 5700. oko nekih 4000 mi je plafon +/- 200kn ako bi bas nasa nesto idealno,a idealno bi bilo IPS,freesync,27-28",UHD.... i kad sve to stavis u opcije,ostaje jedino LG 

iiyama se cini nelosa iako bi volija da je UHD. jedino sta sam totalno neupucen po pitanju njihove kvalitete.znam da su njihovi CRT nekad bili dobri a o ovima sad i nema bas nekih recenzija... al uzeta je u obzir 

ma i dalje su dobri idu od 100€ do 1600-1700€ ovisi sta kupujes ... ja imam 34" iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 i radi odlicno (iako sam je kupio radi cijene jer sam trazio ultravide 10bit boje  3440x1440 i da nema zakrivljeni ekran ) a ona je bila nekih 590€(617€ sa dostavom)

gledaj sta se tice igranja u 4k sa tom grafickom bas se i neces usrecit (osim vijerovatno esport igrica)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.5.2017 22:53 (Giopriest).
13 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav, 

uskoro kupujem novi komp i uz njega dva monitora. Planirao sam kupiti Dell U2414H zbog kvalitete i rubova. Da li ima kakva jeftinija alternativa za njih budući da sigurno ne trebam milijun ulaza koje pružaju. 

Planiram programirat i igrati na njima ako to išta znači :)

EDIT: trgovine u Hrvatskoj bih molio

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 9:47 (Cricket).

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Cricket kaže...

Pozdrav, 

uskoro kupujem novi komp i uz njega dva monitora. Planirao sam kupiti Dell U2414H zbog kvalitete i rubova. Da li ima kakva jeftinija alternativa za njih budući da sigurno ne trebam milijun ulaza koje pružaju. 

Planiram programirat i igrati na njima ako to išta znači :)

da to je malo stariji model ... imas :

1. http://prntscr.com/fdab2z      iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

2. http://prntscr.com/fdabg8      ASUS VC279H

iiyama je 24" a asus 27"(rubovi mi zgledaju jednako tanki kao kod dell-a) .. oba su 5ms gtg umijesto 8ms sta ima dell

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 9:35 (Giopriest).
10 godina
Koji monitor kupiti

Pozz uzeo bih monitor do 200 eura ili 400km 

https://www.olx.ba/pretraga?kategorija=163&id=5&stanje=1&vrstapregleda=tabela&sort_order=desc&sort_po=cijena&od=200&do=400 evo ovdje na piku bih uzeo

Znači nov monitor za gaminga a i za ostalog ali prventveno za gaming, jel dobro 5ms input lag itd. i koji bi refresh rate bio dobar za taj novac.

Poželjno da je veći npr 27 incha ako moze se naći.

CAUSE BABY I COULD BUILD A CASTLE OUT OF ALL THE BRICKS THEY THREW AT ME
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji monitor kupiti

Hej ekipa, je li tko piknio koji Iiyama model monitora (znam da prije jos ih nije bilo puno na forumu, a ja ih se sjecam kao oldicne proizvodace CRT-a)?

Gledam malo ove njihove modele:

4k

https://www.computeruniverse.net/en/products/90629072/iiyama-g-master-gb2888uhsu-b1.asp

2k

https://www.computeruniverse.net/en/products/90666994/iiyama-g-master-gb2783qsu-b1-silver-crow.asp

https://www.computeruniverse.net/en/products/90688318/iiyama-prolite-xb2788qs-b1.asp

Od 2k, prvi je TN, drugi IPS, oba imaju AMD FreeSync.

Od 4k sam gledao jos ovo od LG-a:

Riskiranje s  edigital-om:) (velika razlika u cijeni pa se mozda isplati).

https://edigital.hr/monitor/lg-27ud68p-b-27-uhd-pivot-led-monitor-p420397?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

- - -

https://www.mall.hr/lcd-monitori/lg-led-ips-monitor-27ud68-w-4k?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click - trenutno jedan od favorita kod 4k (makar zadnji, bijeli dio izgleda malo cudno, no prezivio bi ako je ok :) )

https://www.protis.hr/products/details/lg-27-led-ips-27ud58-4k-hdmi-dp/116079?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

...ili uzeti 2k klasiku:

https://www.mall.hr/lcd-monitori/dell-lcd-monitor-ultrasharp-u2715h

TN modeli od Iiyame mi izgledaju super, ali mi je cudno dati toliko novca za TN panel (makar neki kazu da je ok). Po vama, TN ili IPS te isplati li se uzeti Iiyamu pored npr. 4k LG-a ili 2k Dell-a?

Prednost kod Iiyame je sto jedini imaju AMD FreeSync na 2k modelima (i na TN i na IPS-u).

LG mi izgleda ok, samo ne znam je li 4k prevelika rezolucija na samo 27"?

Te naravno, hoce li moja grafa moci gurati 4k (ili jednostavno u igrama samo smanjim rezoluciju i to je to?)?

Upgrade grafe dolazi u nekoj buducnosti. :)

Sta kazete, koji od 4k bi bio "najbolji" te uzeti 4k ili Dell 2k?

HP Omen od 32" mi je jos uvijek odlican, samo ne znam kuda nagurati ispred sebe 32". :))

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

zadnjih 10 stranica se samo o tome i pise, procitaj malo i naci ces za sebe najbolji izbor!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
win32 kaže...

sve još mogu progutat,i 4k@27" i TN ali 1440p@60hz za 3.500 kuna debelo u 2017.god pa makar i od Dell-a je smijeh!

https://i.redd.it/e18f8931ul5y.gif
13 godina
protjeran
ZGamer kaže...
win32 kaže...

sve još mogu progutat,i 4k@27" i TN ali 1440p@60hz za 3.500 kuna debelo u 2017.god pa makar i od Dell-a je smijeh!

nije 3.500, min 4000+kn

14 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

LG 27UD58-B došao danas. Smontirao, Windows 10 se sam skalirao na 150% i svi ostali programi se sami prolagodili osim Photoshopa kojem treba ručno namjestiti UI na 200%. Ovo mi je prvi IPS monitor ali ne vidim veliku razliku od TN matrice. Mislim dobijem skoro istu sliku kao kad na TN monitoru smanjim gammu i malo zasitim boje. Postavke sam ostavio tvorničke. E sad jel ja nešto griješim ili boje treba kalibrirati ručno?

I’m an alien clone from Hyperion origin..
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 22:46 (planety).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ili su tvornicke postavke katastrofa ili imas vrlo dobar TN monitor s kojim usporedjujes ili IPS na tom LGu nije vrhunski kao npr. na njihovom 29UM68 :) Rucna kalibracija je zeznuta stvar, mozes pokusati namjestiti prema nekom svom ukusu ili potraziti kakvu pro recenziju pa vidjeti kaj tamo vele, jesu li boje malo hladnije ili toplije ili nekaj trece, ako uopce postoji pro recenzija. Na zalost vrlo malo njih stavi ICC kalibracijski profil, nego samo ovako kako sam napisao napisu opcenite mane i prednosti, ako i to. Zato je kupovina monitora muka, a i kupovina laptopa jer je ekran na jeftinjacima lutrija.

Nego, kakva ti je velicina 4K 150% skaliranog teksta, npr. u odnosu na 1080p 24" ili kaj si vec imao, je li manja/veca??

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 23:46 (The_Fichek).
11 godina
Stjepanj kaže...
ZGamer kaže...
win32 kaže...

nije 3.500, min 4000+kn

još bolje,definitvno BBY 

https://i.redd.it/e18f8931ul5y.gif
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav.

Molim preporuku monitora za igranje, filmovi, ono komp za po doma.

Neka bude 1080p. Može i ne mora biti Freesync (RX580 8GB i Ryzen 1600), optimalnu diagonalu za tu rezoluciju, ne znam koja bi to bila.

Ne bi volio TN ako bas ne mora. Cijena do recimo 2500. Moze i jeftinije ako postoji neki best buy. Proizvođač nebitan, dizajn monitora me ne zanima.

Hvala puno.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Ili su tvornicke postavke katastrofa ili imas vrlo dobar TN monitor s kojim usporedjujes ili IPS na tom LGu nije vrhunski kao npr. na njihovom 29UM68 :) Rucna kalibracija je zeznuta stvar, mozes pokusati namjestiti prema nekom svom ukusu ili potraziti kakvu pro recenziju pa vidjeti kaj tamo vele, jesu li boje malo hladnije ili toplije ili nekaj trece, ako uopce postoji pro recenzija. Na zalost vrlo malo njih stavi ICC kalibracijski profil, nego samo ovako kako sam napisao napisu opcenite mane i prednosti, ako i to. Zato je kupovina monitora muka, a i kupovina laptopa jer je ekran na jeftinjacima lutrija.

Nego, kakva ti je velicina 4K 150% skaliranog teksta, npr. u odnosu na 1080p 24" ili kaj si vec imao, je li manja/veca??

Evo screenshot tri ekrana. Prvi je Benq 1080p TN, drugi LG 4k IPS, treći Philips 1080p TN. Na Benq-u se vidi da je TN matrica po ispranosti boja ali Philips-ov TN ima skoro iste boje kao LG IPS (Smanjena gamma na 90 i zasićene boje u Nvidia CP).

Stavio sam i snimke fotoaparata (jer screenshot iskrivi proporcije) da se vidi skaliranje teksta - lijevo 4k na 150%, desno 1080p na 100%.

TN-IPS 4k-TN TN-IPS 4k-TN
IPS 4k - TN 1080p IPS 4k - TN 1080p
lijevo 150% 4k - desno 100% 1080p lijevo 150% 4k - desno 100% 1080p
150% 4k -  100% 1080p 150% 4k - 100% 1080p
16 godina
planety kaže...
The_Fichek kaže...

Evo screenshot tri ekrana. Prvi je Benq 1080p TN, drugi LG 4k IPS, treći Philips 1080p TN. Na Benq-u se vidi da je TN matrica po ispranosti boja ali Philips-ov TN ima skoro iste boje kao LG IPS (Smanjena gamma na 90 i zasićene boje u Nvidia CP).

Stavio sam i snimke fotoaparata (jer screenshot iskrivi proporcije) da se vidi skaliranje teksta - lijevo 4k na 150%, desno 1080p na 100%.

Nez dal je zbog wallpapera, ali meni slika na ovome IPS-u izgleda loše.

17 godina
Koji monitor kupiti

Odi na ovu stranicu i kalibriraj monitor...

Iako su i slike loše nekako mi to djeluje pretamno...

EDIT: nema smisla stavljat slike jer ovaj uploader na ovom forumu je najveće smeće u povijesti!

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 12:13 (doktor1).
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Kalibrirao koliko se moglo.  Problem je što ja ne vidim razliku izmeđi IPS i TN matrice.

https://postimg.org/gallery/ifdeqxfs/

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 14:10 (planety).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Možeš li staviti identične slike za usporedbu..? I koji točno TN monitor imaš?

9 godina
Ni ja ne vidim razliku, mislim da je to sad sve slicno na novijim panelima.
14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Možeš li staviti identične slike za usporedbu..? I koji točno TN monitor imaš?

https://postimg.org/gallery/1n5v8oefq/

Benq GL2450H   

Philips 243V5LHAB

To su jeftini TN monitori i kako je moguće da skoro pa nema razlike između npr Philipsa TN i 4k IPS monitora u kvaliteti prikaza boja??

Jedino što na TN monitorima napravim je da smanjim gammu i zasitim boje da ne izgleda onako isprano. Nisam imao IPS prije pa ne mogu usporediti ali ispada da malim kalibriranjem TN monitora dobijem sličnu sliku kao IPS?? Znam da ovaj LG nije neka visoka klasa ali morala bi se vidjeti barem veća razlika u prikazu između njega i TN monitora koliko sam shvatio.

11 godina

Izgleda da su boje opcenita mala mana tog monitora: http://www.prad.de/new/monitore/test/2017/test-lg-27ud58p-b-teil5.html#Farbwiedergabe Tu imas i kalibracijske postavke. Out of the box 87% i nakon kalibracije 89% sRGB bas i nije idealno jer tolko daje skoro svaki danasnji VA/IPS/PLS monitor, makar bio i najjeftiniji. Kako got bilo ne izgleda tako strasno, ako ti jako smeta mozes pokusati vratiti monitor (nebi trebao nist platiti, ako je ambalaza neostecena).

Btw. kaj se fonta tice 4K skalirano na 150% na tom 27" mi izgleda kao 27" 1440p, makar uzivo nisam vidio ni jedno ni drugo. Primjeti li se osjetno ta hrpetina pixela?

Jedna razlika koju bi trebao primjetiti je kut vidljivosti. Za razliku od TNa boje IPSa se ne shiftaju, tj. njihova gamma vrijednost se ne mijenja pod razlicitim kutem gledanja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 15:07 (The_Fichek).
14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Izgleda da su boje opcenita mala mana tog monitora: http://www.prad.de/new/monitore/test/2017/test-lg-27ud58p-b-teil5.html#Farbwiedergabe Tu imas i kalibracijske postavke. Out of the box 87% i nakon kalibracije 89% sRGB bas i nije idealno jer tolko daje skoro svaki danasnji VA/IPS/PLS monitor, makar bio i najjeftiniji. Kako got bilo ne izgleda tako strasno, ako ti jako smeta mozes pokusati vratiti monitor (nebi trebao nist platiti, ako je ambalaza neostecena).

Btw. kaj se fonta tice 4K skalirano na 150% na tom 27" mi izgleda kao 27" 1440p, makar uzivo nisam vidio ni jedno ni drugo. Primjeti li se osjetno ta hrpetina pixela?

Jedna razlika koju bi trebao primjetiti je kut vidljivosti. Za razliku od TNa boje IPSa se ne shiftaju, tj. njihova gamma vrijednost se ne mijenja pod razlicitim kutem gledanja.

Primjete se pikseli i te kako. To je jedino s čime sam zadovoljan. Prodaju ga kao monitor koji pokriva 99% rgb ili NTSC 72%.

Ovo i je najjeftiniji 4k IPS monitor koji sam pronašao. Recenzije po netu su većinom jako pozitivne tako da sam očekivao više. Moj je 27UD58-B, ti si stavio link na 27UD58P-B. Postoji neka razlika ali ne znam šta predstavlja P u nazivu. Ima i model 27UD58, mislim da je bez Free-synca dok moj ima. 27UD58P-B nema u prodaji kod nas. To su vjerovatno isti paneli sa različitim dodacima.

12 godina
11 godina

NTSC 72% moze znaciti i 90% sRGB. NTSC 72% ustvari svi reklamiraju. 99% sRGB je posebna stvar i vidim da to ne reklamiraju na tom modelu. Da, paneli su vjerojatno isti.

Tocno znam kakve su ti boje, ali 90% je skroz oke i mislim da je to neka granica koju nije bas lako probiti. Da ti monitor ima 99+% sRGB vjerojatno bi kostao barem 50 eura vise.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 16:04 (The_Fichek).
9 godina
protjeran
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

NTSC 72% moze znaciti i 90% sRGB. NTSC 72% ustvari svi reklamiraju. 99% sRGB je posebna stvar i vidim da to ne reklamiraju na tom modelu. Da, paneli su vjerojatno isti.

Tocno znam kakve su ti boje, ali 90% je skroz oke i mislim da je to neka granica koju nije bas lako probiti. Da ti monitor ima 99+% sRGB vjerojatno bi kostao barem 50 eura vise.

Kad stavim zasićenost na normalu na TN panelima onda se ipak neka vidi razlika. Navikao sam na zasičenije boje već neko vrijeme pa mi je ovaj IPS izgledao bljedunjavo na normalnim postavkama.

14 godina

Već si naporan s linkanjem vijesti s jedne te iste stranice, da se mene pita, ja bi ti već barem žuti karton dao.

Daj se primiri barem malo.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 20:45 (Valentin17).
13 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

ajme kaj i ovdje? zeli na ovu listu no krivim putemlp

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 20:47 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
Stjepanj kaže...

ajme kaj i ovdje?lp

Dosadan je iako su ga upozorili već, dalje dere po svome.

ps. pametniji su popustili.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.5.2017 20:48 (Valentin17).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice