Osim sto S5/Z2 i slicni imaju vise MPx, sto je to bolje od M8? Usporedjivat uredjaje nema smisla, vec samo o kameri govorimo, pa da vidimo. Thnx.
Govorim iz fotografske perspektive,
senzor na M7 i M8 je koma. Ima vece piksele i time su smanjili šum i povecali maks ekspozicijske vrijednosti i u - i u +, ali opet je taj crop na 100% nikakav sto se tice detalja, jos su nadodali i f2.0 a izbacili OIS sto je vjerojatno najgluplji potez jer mu ocito treba stopping down da bile dovoljno ostre slike, a sad zato sto je stopping down, okidac ce bit sporiji i sad mu tu treba OIS kojeg nema.
Tu je digitalni, ali nece pomoc.
Da je reza 8MP, pricali bi drugu pricu,

Dobra dosta sranja o toj kameri, ja cu kao veliki fan HTC-a rec da su s kamerom zahebali i tocka. Ona je dobra, ali nije na razini ostalog uredaja. Kolega Sardax kaze da One ima jako brzu kameru s tocnim prikazom boja, ali zar nije da to ima i S5? Pogledaj malo review pa ces vidjet. A sad One zapravo cesto ima losu ekspoziciju i na to se mnogi koji su ga testirali zale, isto tako fali detalja u slici i ne moze se zumirati koliko na drugim uredajima. Takoder samim brojem piksela 4k snimanje koliko god bilo nepotrebno je onemoguceno. Isto tako su zbog onog sranja od dual cama izbacili OIS. Bilo koji dan bi odabrao OIS prije tih glupih efekata omogucenih dual camom. Hoce li me ta losa kamera sprijeciti od kupnje One-a, vjerojatno ne jer mi to nije prebitno, mnogi nisu bili zadovoljni s kamerom na M7, a ipak meni bila odlicna za sve sto mi je trebalo. Jedini problem je to sto ce me to kopkat, zasto nisu ubacili bolju kameru, a mogli su jer meni osobno je ta kamera jedina mana na cijelom uredaju.
Eto ti dosad deres da je M8 nevjerojatno dobar sto se tice kamere i da ne pricamo o cijelim uredajima nego samo o kamerama na njima, a sad sam pocnes o istome.
Uglavnom, SVAKI flagship ima premium osjecaj. Prvi po tome je Nexus 5 i to ti govorim iz prve ruke i vjerujem da ce ti to reci svi koji su ga usporedili s bilo cim drugim u ruci. Zatim su aluminijci tipa iPhone 5+ i M7/8.
Mobitel je dobro napravljen, ima fora featurea, ali nema NISTA sto vec nismo vidjeli.
Ponuda na trzistu je takva da se jednostavno ne moze kupiti nesto najbolje.
Problem je pogotovo u nesto siromasnijim drzavama poput nase, sto ce iduce godine najvise biti ljutiti oni koji sada kupe M8, S5 ili Z2.
Njihove cijene su ABNORMALNE. LG G2 nudi vjerojatno identicno i nakon tjedan dana necete osjetit razliku, a u dzepu ostaje 250€ (G2 je sada oko 370$/€)
Iduce godine vam stizu novi Snapdragoni. 64-bitni, osmerojezgreni i graficki dosta napredniji. To automatski znaci da nova verzija Androida ce biti 64-bitna koja ce doci s njima i samo je pitanje vremena kada ce odbaciti 32-bitni ARM ili x86.
Cak je i sam Intel izbacio x64 za smartphone, i nece podrzavati softverske manipulacije od cega ce najvise profitirati upravo proizvodaci.
Tako da je po meni najbolje kupiti N5, G2 ili bilo koji proslogodisnji SD800, tko gleda na period veci od 1 godine.

Po meni nema razlike imati 8 jezgri ili 4. Imati 3GB RAMA ili 2, imati 12 mpx, 20 ili 8. Najbitnije od svega je jel si ti zadovoljan tim uredjajem, a to je onaj user experience.
Recimo ja sam osobno bi zadovoljniji s iPhone 4 prije nego sam kupio S3, a specifikacije od S3 su svemirski brod za iP4.
Po mom subjektivnom misljenju S3 mi dizajnerski ne lezi, ne svidja mi se nacin na koji Samsung sklapa softvere i te dvije stvari su bitnije od onih stvari koje sam gore naveo. No naravno nekome ce S3 po nacinu rada i izgledu biti perfektan.
Tak i da su djelomicno zeznuli kameru to bi mi smetalo ravno 2%.
Stoga, osobno, kad pogledam LG G2 tolko mi baca na touchwiz da bi se okrenuo od tog moba za 180 i nastavio dalje, no u svakom slucaju trenutno jedan od najboljih komada hardvera koji se trenutno nudi.
Točno se osjeti razlika kod prelaska, najviše mi je stalo do dizajna UI-a budući da sve aplikacije koje koristim su na svim platformama, a poslije toga - fluidnost.
LG G2 je potpuno drugaciji od TouchWiza, pa sam layout je kompletno drukciji kao i boje, ne znam kako te bi izgledaju isto.
Ne svida mi se plastika, jednostavno uredaj od 4k + po meni ne smije dolaziti u takvom materijalu. Gumirana ili polikarbonat (N5, N7 II, Z/Z1/Z2) - tako već da.
uh, koliko samsung fanboya u ovom thread-u...
http://www.anandtech.com/show/7893/the-htc-one-m8-review/3
evo, ovdje se lijepo vidi koliko nedostatak OIS utječe na kvalitetu videa. Ma žalosno je kad je kamera lošija od prošlogodišnjeg modela. I mala rezolucija je veliki problem. Onaj tko ima retina macbook (u SAD pogotovo) bolje da nit ne pomišlja na htc one.
Upravj ti, user experience je ono sto je najvaznije. Meni je kamera manje vazan dio telefona, ali vazan da mogu kad treba odmah napraviti sliku/video i koja ce u svim uvjetima bit uspjesna.. kolega sa S4 ne moze uhavtit vecinu stvari kao M7 u večini trenutaka. Isto tako, te price sa Mac i retinom su gluposti. Ja imam UHD monitor kod mojih projektanata i slike izgledaju jednako savrseno. Barem na M7/8 nema efekta kista. A za zumiranje i cropanje, to je najgluplji argument ikad po mom misljenju. Od 500 slika, korisnik u prosjeku mozda 1 sliku cropa i nesto s njom.radi.

100% crop ili ti zum je najbitniji, na njemu se tocno odreduje i usporeduje detaljnost objektiva/optike/senzora. Buduci da M8 ima 4.1MP, njegov 100% crop je vrlo nedetaljan, iako bi ta tehnologija pri 8MP ili 12MP bila brutalno dobra i paralelna s Lumiama.
Ovako ima jednostavno, za mene, neupotrebljivu rezoluciju.
I ne razumijem sto to on ne moze uhvatit sa S4 a da ti mozes M7? Eventualno lowlight situacije.
Uglavnom, ako vec najvise marketinga ulazu u kameru, onda neka je naprave dobrom, a ne ovako.
M8 je definitivno odlican telefon, svida mi se dizajn, materijal, UI i performanse, ali da je ove godine najbolji kao i prosle, to definitivno nije.
Drugi puta treba malo bolje razmisljati u HTCu, iako je ovo bolji upgrade nego S4 i S5 negledajuci fotografije.
PS Nema dvije kamere, ima drugi senzor (pamti samo DOF s razlicitim blendama) kojeg je nemoguce kontrolirati bez stock aplikacije.
Koristio sam kameru na prethodniku, uglavnom dosta brzo okida (f2,0), ali ama bas uvijek sam dobio preekspoziranu sliku, neznam koji im je vrag s tim, a o dinamickom rasponu necu pricat, tu je stvarno katastrofa, kad je previse sjena u kadru uvijek zahebe oko kontrasta. Jos da napomenem da na 100% crop-u ne vrve detaljima. Nebi skodilo jos dodatnih 4 'ultrapixela'

Bezvezan test, koji lik ide slikat test na 1/10 bez OISa?
Svašta

Treba napravit test gdje se izvlaci maksimum iz svih kamera u 1/60 ili 1/100.
Također, nitko nije spominjao da je S5 dobra kamera, pa S4 je bio možda najgora od svih high-enda prošle godine uz M7.
Pogledaj malo Z2 kameru, N5, G2 i tako.
Takav test će onda biti odličan, a vjerujem da će se napraviti vrlo brzo. Uglavnom senzor nije loš, ali nije ni nešto pretjerano dobar tako da to ostaje kao jedini bitniji minus za M8 kao i cijena koja je nekonkurentna.
Z2, nema dobru kameru, iako obožavam Sony i Z2 ima najbolji senzor, ali softver :O
Ako ste toliko napaljeni na mobilnu kameru, uzmite Nokiju PureView 808,ili lumiu 1020 i mirna Bosna... Za prosjecnog korisnika i ova na M8 je ok, a kad tome dodamo i ostale prednosti tog moba, svakako je mob za preporuku...

Da zato ima treci najaci DxOmark(odma poslije Z2 i PureView 808) kad su fotke u pitanju...
A što bi ti drugo slikao s mobitelom nego landscape, selfie i koji portret ?
Sigurno ne long exposure i noćne
Ne znam zašto je 4mp glupost i tolki fail. Da ima bar 8 bilo bi super, ali kad gledam slike s M7 na lcdu od 102cm ok su.

Ne znam zašto je 4mp glupost i tolki fail. Da ima bar 8 bilo bi super, ali kad gledam slike s M7 na lcdu od 102cm ok su.
Pa ako je tebi "ok" u telefonu od 5000 kn zadovoljavajuće, onda izvoli

Pa ako je tebi "ok" u telefonu od 5000 kn zadovoljavajuće, onda izvoli
Meni je zadovoljavajuće dok na 102cm 1080p tv u imam super fotografije.

Neciji monitor ima bolju rezu od tvog TVa

4MP je ~2560x1440 rezolucija. Na tom monitoru je onda slika skoro 1:1, dok je 16MP slika tu 4 puta veća. Samim time će onda 16MP slika izgledat bolje, jer ima dosta više detalja, a uz to se može i cropat po želji. 4MP onda ne možeš cropat, nego moraš odmah pogodit kadar i slikat ravno kako još ne bi smanjio rezoluciju. Ukratko.

To je upravo to što govorim. 1:1 su oba loši detalji, ali 16MP bar još sljedećih 10 godina nećeš morat gledat 1:1. Ovih 4MP već sad gledaš 1:1.