Pristup aplikacija/igara našim podatcima

poruka: 9
|
čitano: 5.640
|
moderatori: XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pristup aplikacija/igara našim podatcima

Imam WP, te mi kod svakog preuzimanja/updatea pokaže koje podatke zahtjeva pojedina aplikacija. Začudilo kako neke igre/aplikacije traže pristup svim mogućim opcijama i podatcima. Npr obična igra u kojoj se utrkujemo i možemo uploadati score zahtjeva:Kameru, Identitet vlasnika, Lokacijske usluge, Biblioteke fotografija, Glazbe, Videozapisa, Podatkovne usluge, Phone dialer, Senzor pokreta i smjera, web browser.

Zanima me da li to znači da ta aplikacija može dobivati moju lokaciju, povlačiti slike/glazbu/video  itd samim time što je ta aplikacija instalirana na mom mobitelu ili?

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pristup aplikacija/igara našim podatcima

da.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Veselje. Špijunaža na maksimum. {#}

Jel ko Isproba DCentral1? Za sad je samo za android, uskoro i iphone a nadam se da će i WP jednog dana.

16 godina
axos kaže...

Veselje. Špijunaža na maksimum. {#}

..

-ne, ne.. nije špijunaža, jer te pita i to se naziva prikupljanje podataka. Da te ne pita.. enivej, podatke prikupljaju, dal te pitaju ili ne, google i ostali tako da to nije nešto 'negativno' nego 'normalno'. Više me zabrinjavaju juzeri koji to ni ne znaju ili 'hackeri' koji misle da su sigurni uz blagodati ISPa koji to naplaćuje kroz promet (up ili down, svejdno) pa se čude velikim računima a 'samo su klikali next'...

16 godina
neaktivan
axos kaže...

Imam WP, te mi kod svakog preuzimanja/updatea pokaže koje podatke zahtjeva pojedina aplikacija. Začudilo kako neke igre/aplikacije traže pristup svim mogućim opcijama i podatcima. Npr obična igra u kojoj se utrkujemo i možemo uploadati score zahtjeva:Kameru, Identitet vlasnika, Lokacijske usluge, Biblioteke fotografija, Glazbe, Videozapisa, Podatkovne usluge, Phone dialer, Senzor pokreta i smjera, web browser.

Zanima me da li to znači da ta aplikacija može dobivati moju lokaciju, povlačiti slike/glazbu/video  itd samim time što je ta aplikacija instalirana na mom mobitelu ili?

Ovako na blef:

Kamera -> mozes se slikati za profil u igri?

Identitet vlasnika -> ako ima ingame store da zna vezati stvari, i obično da prati unikatne korisnike

Lokacijske usluge -> Vjerojatno zastavica kod hiscorea

Biblioteke -> za profil slike i slično

Podatkovne -> online score, oglasi

Phone dialer -> ako može obavljati pozive VRLO NE DOBRO

Senzor pokreta -> igranje mrdanjem mobitela

Web browser -> store, oglasi ili nešto slično.

I za zadnje ako aplikacija nije kao servis (uvijek pokrenuta) može raditi sve to ali samo kada je pokreneš, ne samim time što je instalirana. Kada je ugašena jednostavno ne radi :P

14 godina
neaktivan

Nema slikanja za profil.

Phone dialer nema nikakvog smisla za igru.

Ovo ostalo mogu prožvakat.

Ali ovo zadnje je utješno {#}

16 godina
axos kaže...

Nema slikanja za profil.

Phone dialer nema nikakvog smisla za igru.

Ovo ostalo mogu prožvakat.

Ali ovo zadnje je utješno {#}

.. sve aplikacije su aplikacije, dal je nešto igra, media player, messenger.. word ili photoshop, je sporedno. Mogućnosti su iste, razlika je samo u logici da player nema txt editor ili mail.. ili spomenuti dailer. Tako je i u ovom slučaju. Samo to 'otvara sumnju'... jer je danas prikupljanje podataka postao rutinski job, za koji postoje zainteresirane strane.

Cilj nije konkretan juzer 'Perica' nego na slijepo pecanje, dal je to neki anonimni klinac ili starleta.. jer možda je to klinac nekog političara, priležnica nekog nogometaša ili Berlusconija..

To je paranoični pogled, jer Perica nema razloga brinuti se (jer je nevažan). Ako se sjetimo googlea (kazni) i svih ostalih u tom jobu, vidimo da nije paranoja nego RL. Dali je NSA prisluškivala samo Markeličin phon ili prisluškuje i Peričin? Naravno, ali Perica je nevažan pa nije vijest. (hint, ako je danas nevažan, tko kaže da za 10 godina neče biti novi premijer ili tako nešto..).

-app je možda u opcijama ugašena, možda je stvarno ugašena, možda nije. To se ne može znati bez uvida u kod i firmware.. ili neki novi Snowden. Ako se sjetimo da je to samo job, da je većina appsa free (onaj tko ih proizvodi želi zaradu), tad RL+logika kaže da sigurno prikupljaju podatke, ali ne baš svaka app, recimo svaka 10ta... dal je to igra, samo je stvar statistike.

Ne gledaj na igre kao 'igrice', je to je krupan biz, veći od HR. Dok si nevažan možeš biti miran, nakon tog postaneš paranoičan.

14 godina
neaktivan

Slažem se s tim. Ali ako je mali Perica buntovnik koji nije nikom bitan ali sama ta činjenica da je ga se nadzire ga izluđuje, onda ima problem kao i oni poznati koji imaju opasnost od toga.

16 godina

.. mali perica će jednog dana shvatiti (možda) da ima prioritetnijih briga dok ovo spada pod vjetrenjače. Uzalud, samo će se povremeno poneka SOPA ili Merkelica pojaviti u vijestima, nakon tog par mjeseci do idućeg ciklusa. Tad Perica postane veliki i skuži da ako su mu podatci i privatnost bitni, ... (ostavimo to za neku buduću temu).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice