Oprostite ali žurim pa nisam imao vremena traziti po forumu jer za 20 min idem s frendom kupit mu neke rame pa me samo zanima kakva je razlika između 2x2gb 1333mhz i 2x2gb 1600mhz što se tiće performansama u igrama sa i5 procesorom
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Gotovo nikakva
Bolje uzet ove od 1600Mhz jer su brži samo ne znam dali na i5 može raditi ram na 1600Mhz, ako ne može onda ga on automatski spusti na 1333Mhz. Tako je sa amd phenonima sad ne znam jel to isto i sa i5 procesorima.
da a kakve veze s ramima imaju ovi neki latency timing npr 8-8-8-24 i tako nesto
da a kakve veze s ramima imaju ovi neki latency timing npr 8-8-8-24 i tako nesto
Što niže to bolje.
Da ne otvaram novu temu,pitat cu ovdi sto me zanima :)
DDR je losiji od DDR2,a DDR2 od DDR3? a SDRAM? taj najlosiji.ili sta?
zasto su onda ovake cijene ?
RAM 256MB SDRAM PC-133 TwinMOS/APACER 58,50 KM
RAM 512MB DDR PC-400 184p APACER/Kingston 39,78 KM
RAM 512GB DDR2 PC-667 TwinMOS/Kingston/Corsair533 /APACER 23,40 KM
sdr-ddr-ddr2-ddr3
sdr izumro kao dinosaursi
skuplji ti je ddr2 od ddr3 zato sto se vise ne proizvodi i nema ga na trzistu tako reci,ovaj je noviji pa se i vise kupuju mislim na ddr3
RAM 256MB SDRAM PC-133 TwinMOS/APACER 58,50 KM
RAM 512MB DDR PC-400 184p APACER/Kingston 39,78 KM
RAM 512GB DDR2 PC-667 TwinMOS/Kingston/Corsair533 /APACER 23,40 KM
DDR, DDR2, DDR3, SDRAM su vrste memorije...
nadam se da si htio reć najstarijeg a ne najlošijeg jer u suprotnom pričaš gluposti
nadam se da si htio reć najstarijeg a ne najlošijeg jer u suprotnom pričaš gluposti
jes tako je imas ga pravo i ravno,,krivo sam se izrazio inace imam 4 iz pravopisa hvala.
RAM 256MB SDRAM PC-133 TwinMOS/APACER 58,50
RAM 512MB DDR PC-400 184p APACER/Kingston 39,78
RAM 512GB DDR2 PC-667 TwinMOS/Kingston/Corsair533 /APACER 23,40
-zato jer: .... (kraća verzija)
usporedi s HDDom, bit će ti jasnije, kao i snagu-cijenu CPUa, VGA itd..
Cijena aktuelne serije je uvijek 'tu negdje..' dok starije serije zbog manjeg prometa imaju višu cijenu. Suprotno, najnovije serije su uvijek najskuplje.
btw. nije neki ram bolji, nego može biti brži (pored tehnološkif i fizičkih razlika)
Preciznije: RAM chipovi, se slažu na pločicu -modul, to se zove DIMM. SDRAM je već dvadesetak godina tu.. -isti.
Samo je dodatak DDR, puni naziv bi bio SDRAM-DDR-DIMM (ok?) Samo je S=Single, dok D= double... sve ostalo isto.
Dok generacije, kao DDR-1-2-3 ili GRAM sad već DDR5. su samo razvojne etape... kao i kod svakog drugog proizvoda, malo brže ali ne toliko koliko marketing prikazuje.
btw2: primjer brzine, DDR2-800 s recimo CAS 4 je jednako brz kao DDR2-1000 s CAS5. Uz to stvarna frekvencija je polovica navedene, preciznije je zato čitati oznaku bandwidhta... kao 10600.
mada recimos DDR5 (i 4) trgovci često napišu efektivnu frekvenciju =x4 stvarna. Jednostavno, veći broj je bolja reklama, bez obzira na stvarne performanse.
Sve to vrlo lako možeš pogledati na wikiju...
ma tako sam i ja mislio,tj starinu,al mi je onda nekako logicno da je najstariji i najlosiji, a samim tim i najjeftiniji,kad ono obrnuto,inace je u mene SD RAM,pa gledam nesto cijene,i nije mi jasno zasto su ovi noviji "bolji" jeftiniji
stariji tipovi memorije su skuplji jer se više ne proizvode i malo ih ima...jednostavno uzrok ponude i potražnje
skuzio sam skuzi,to je i meni padalo napamet
Hvala svima na pomoci
ma tako sam i ja mislio,tj starinu,al mi je onda nekako logicno da je najstariji i najlosiji, a samim tim i najjeftiniji,kad ono obrnuto,inace je u mene SD RAM,pa gledam nesto cijene,i nije mi jasno zasto su ovi noviji(bolji) jeftiniji
-identično kao HDD (kapacitet-gustoča..)
RAM i svi chipovi (pa i CPU, GPU...) se rade od slicija (pijesak), razvojem tehnologije sve se udvostručava svake godine-dvije (Moore=18mjeseci).
Cijena proizvodnje chipa je danas zanemarivo mala. Recimo u vrijeme početka SDRAMa je cijena bila viša nego cijena težine u zlatu. Pljačkaši su upadali u urede i krali memoriju...
Tad je normalan modul bio cecimo 64-128MB, PC je podržavao do max 512... danas je jeftikaner ili netbook s barem 2GB. Komad plastike i pijesak.. kao recimo i cijena CDa (TraxGold je koštao prazna bez Škegre 35DM) ... sve je to isto. Ista osnova. Cijena pada, gustoća raste.. proizvođač i dalje zarađuje milijarde (kao intel, samsung...)
Računca je ovakva, ako si prije dao 100DM za RAM (nebitna količina) dans daješ istu cifru, = 400kn, ali dobiješ 4GBm naspram tadašnjih recimo 32MB.. Isto za HDD.
Pošto zastupnici za robu moraju nekoliko godina osigurati zamijenske dijelove... cijena stare robe je višestruko veća (ako uspoređuješ količinu-performanse..) uz recimo sitnicu da u vrijeme masovnog korištenja SDRAMa nije ni postojao modul od recimo 512MB a danas ga ima (nema manjih...)
Evo jedan slikoviti prikaz cijene: kutija hitne pomoći (cca 20x30cm) puna RAMa u šleperu koji vozi monitore i ostatak.. prođe granicu ispod sica i vrijedi više nego sva preostala roba i šleper zajedno.. a carinik 'znalački' gleda monitore, zapisuje serijske brojeve itd... -ako se zapitate kao su nekad počeli naši 'uvoznici'...
Uz to, tad je prvi put na MACu počelo korištenje identičnih komponenti kao za PC, pa je isti ram u cjeniku za MAC imao dvostruku cijenu... -bilo je lijepo biti trgovac u tim danima. :)
Ispričavam se autoru teme što mu se ubacujem, no imam jedno pitanje.
Naime na računalu imam 2 modula memorije, jedan (noviji-godinu dana star) od 1 gb i drugi (stariji-4 godine uskoro) od 512 mb. U zadnje vrijeme mi se često računalo resetira kada pokrenem neke zahtjevne aplikacije primjerice poput Fife 11 ili recimo kada pri surfanju imam više od 3-4 otvorena taba. Kada se BSOD pojavi, česta piše da se radi o Memory managementu, te me zanima kada bih izvadio ovu stariju memoriju (sumnjam da je već polako "otišla" ) da li bi time riješio i problem BSOD i resetiranja računala?
Uskoro budem uzeo memoriju od 2 gb, ali trenutno me zanima da li gore navedeno riješilo problem?
Naime na računalu imam 2 modula memorije, jedan (noviji-godinu dana star) od 1 gb i drugi (stariji-4 godine uskoro) od 512 mb. U zadnje vrijeme mi se često računalo resetira kada pokrenem neke zahtjevne aplikacije primjerice poput Fife 11 ili recimo kada pri surfanju imam više od 3-4 otvorena taba. Kada se BSOD pojavi, česta piše da se radi o Memory managementu, te me zanima kada bih izvadio ovu stariju memoriju (sumnjam da je već polako "otišla" ) da li bi time riješio i problem BSOD i resetiranja računala?
Uskoro budem uzeo memoriju od 2 gb, ali trenutno me zanima da li gore navedeno riješilo problem?
pokusaj izvaditi tu memoriju pa bez nje pokusaj i li obratno
Pokusaj izvaditi tu memoriju pa vidi jel radi kako treba.
Ok, budem probao, hvala na pomoći.
@ Cesc,
Za takve potrebe se koristi MemTest, imaš ga na na skoro svim CDima linux, win7 ili Hirens.. Pusti barem 10-20 minuta ili do pojave greške. To je najkonkretnija eliminacija.
Ako prijavi grešku, prvo pokušaj čišćenjem kontakata na RAMu, može i gumicom za olovku i probaj pojedinačno module... (može pomoći povećanje latencije ili spuštanje freq u BIOSu).
Veći problem je s recimo hladnim lemom ili pregrijavanje chipseta... to se nemože precizno izolirati i u pravilu je popravak (nova MBO) neisplativo.