Jedno pitanjce..sad imam veneagance lp 1600 ddr3 na maticnoj 2 plocice..mogu jeftino dobit iste takve samo normalne venegance s visim heatspreaderom..jel bi oni stali ispod mugena 3?

Jedno pitanjce..sad imam veneagance lp 1600 ddr3 na maticnoj 2 plocice..mogu jeftino dobit iste takve samo normalne venegance s visim heatspreaderom..jel bi oni stali ispod mugena 3?
Pozdrav,
uspio sam staviti sva 4 modula bez micanja themis-a ,sad me zanima kako da namjestim da sva 4 modula rade na 1333mhz?
(vidi sliku) dali da stavim na 667mhz ili? Hvala :))
Usput da pitam jel problem ak nisu stavljeni moduli prvo tipa G.skill pa kingston pa G.skill pa kingston? jel ima kakvo preveliko znacenje? ili? (nisam mogao staviti od coller-a)
Pozdrav,
hoce li ova ram memorija odgovarati sto se tice kompatibilnosti voltaze , frekvencije..itd...
uglavnom da radi da imam 8 gb...
http://www.links.hr/?naziv=memorija-pc-12800-4-gb-g-skill-ripjaws-series-f3-12800cl9s-4gbrl-ddr3-1600mhz&option=artikl&id_artikl=051.210.088
na ovu koju vec imam... Transcend Jetram 1x (4gb ddr3 1600 dimm cl11 512mx8 )
Pozdrav,
uspio sam staviti sva 4 modula bez micanja themis-a ,sad me zanima kako da namjestim da sva 4 modula rade na 1333mhz?
(vidi sliku) dali da stavim na 667mhz ili? Hvala :))
Usput da pitam jel problem ak nisu stavljeni moduli prvo tipa G.skill pa kingston pa G.skill pa kingston? jel ima kakvo preveliko znacenje? ili? (nisam mogao staviti od coller-a)
Pa piše ti pored 667 stoji 1333. To je to. Što se tiče modula ako rade bez problema svejedno je, ali za svaki slučaj stavi iste module u DIMM iste boje.
Na zvaničnoj web stranici postoji napomena da u vrijeme testiranja nije postojao RAM preko 4GB pa je navedeno da je testirana samo jedna vrsta RAM-a od 8GB. Evo link pa klik na Memory i dobićeš listu testiranog RAM-a http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Detail.aspx?DetailID=1316&CategoryID=1&MenuID=115&LanID=0
Najbolje da to uradiš u servisu/prodavnici hardware-a.
Na zvaničnoj web stranici postoji napomena da u vrijeme testiranja nije postojao RAM preko 4GB pa je navedeno da je testirana samo jedna vrsta RAM-a od 8GB. Evo link pa klik na Memory i dobićeš listu testiranog RAM-a http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Detail.aspx?DetailID=1316&CategoryID=1&MenuID=115&LanID=0
Naručujem sa ADMa, tj plaćam pouzećem i dolazi iz Zagreba meni u Slavoniju.......ali ne vidim razloga zašto ne bi mogao keks od 8 GB u slot zar ne? Piše na kutiji od matične da supporta do 16 GB rama
Sa Kingstonom ne možeš fulati.
Evo slika iz uputa matične kao dokaz da može keks od 8 GB u jedan slot. Inače planirao sam jedan od ova dva uzeti
http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_160_246&products_id=13207
http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_160_246&products_id=12067
Kingston. Nisam provjeravao, ali ako postoji noviji BIOS prije nadogradnje RAM-a napravi flash na zadnju verziju BIOS-a.
Kingston. Nisam provjeravao, ali ako postoji noviji BIOS prije nadogradnje RAM-a napravi flash na zadnju verziju BIOS-a.
Uh, ne razumijem ti se ja toliko u računala generalno da bih prčkao po BIOSu......ja sam planirao RAM pločicu nakon što dođe kući jednostavno uštekati, tj zamjeniti
Evo pogledao sam ne trebaš ništa čačkati oko fleša samo ćeš ga morati podesiti kada zamjeniš pločice.
Evo pogledao sam ne trebaš ništa čačkati oko fleša samo ćeš ga morati podesiti kada zamjeniš pločice.
Podesiti u kom smislu? Nadam se da ne prevazilazi moje znanje o računalima lol
Ma ne, samo odabrati željenu radnu frekvenciju.
Naručujem sa ADMa, tj plaćam pouzećem i dolazi iz Zagreba meni u Slavoniju.......ali ne vidim razloga zašto ne bi mogao keks od 8 GB u slot zar ne? Piše na kutiji od matične da supporta do 16 GB rama
-podržano do 16, ali dok ne testiraš ne možeš znati dali je kompatibilno s novijim RAMom jer proizvodlnja se mijenja, to se naziva gustoća.. pogledaj tablicu za memoriju i kolonu SS-DS, testirani 8GB modul je DoubleSided, taj bi trebao raditi, ako kupiš SingeleSided možda ne radi. (to su chipovi na modulu). Vjerojatno radi.
-prije ugradnje provjeri verziju BIOSa i po potrebi nadogradi (vidi changelog, možda je baš za RAM kompatibilnost).
Nadogradio sam memoriju na 32GB. Imam 4 slota četverokanalne memorije.
U specifikacijama ploče piše da podržava četverokanalnu memoriju od 1600mhz (od 1066mhz do 2400mhz).
Treba li svaka memorijska pločica imati tu frekvenciju od 1600mhz?.
Kad mjerim pokazuje mi 800mhz po pločici. To mi nije jasno kako je to četverokanalna od 1600mhz kad tu vrijednost dobijem tek sa dvije pločice ram-a?
To mi izgleda kao dvokanalna sa 4 slota.
Je li možda ovih 800mhz normalno ili je neka greška i da li da podignem frakvenciju u bios-u na 1600mhz?
Bdw svaki utor je ispravan i svaka pločica je pravilno stavljena i CPU je i7-4820k koji odgovara specifikacijama matične.
-mješaš pojmove.
tvoja MBO-CPU ima 4kanalni mem.kontroler
RAM je DDR(x)-SDRAM (Double data ..) Double je transfer koji je efektivno dvostuko (dva prijenosa po taktu), tad je samo pitanje što neki soft ili bios prikazuje, stvarni (800) ili double (efektivni 1600) transfer. Nema veze s 4.kanalnim, tj ima, jednako kao i dvokanalnim, trokanalnim. ...
Preduvijet, da bi radila 2-3-4 kanalna memorija, DIMMovi moraju biti u odgovarajućim (parovima) utorima. Lakše je shvatiti trokanalni 3-para.. ili 3 pojedina keksa.
btw, zapravo jedana od sporednijih stvari osim, max.bandwithta u benchevima, realno se to ne može primijetiti npr. Tek u najtežim taskovima kad je sve bitno (ali tad je veća razlika npr hdd, vga.. kao usko grlo nego RAM. Pa ipak, ako možeš (za takvu MBO i CPU) je šteta ne omogućiti .. i to imaš jer su popunjena 4-4kanalna DIMMa.
drugi btw, MHz, često max popunjenost ne dozvoljava max frekvenciju, pa se podatak 1.600 vjerojatno odnosi na to, odnosno beskorisno je pokušavati s bržim RAMom.
treći btw.. važniji je RAS-CAS... dok su MHz onako.. donekle pokazatelj, ali ne bez CASa.
i 4.btw, RAM može imati dvije iste-različite oznake, MHz kao DDR3-1.600MHz ili PC3-12800 to je jednaka oznaka li druga je 'bolja' jer je to propustnost.
Kad s MHz dodaš pauze (CAS, vrijeme koje je potrebno između dva pristupa bankama RAMa) i pomnožiš propustnost mem.kontrolera npr 8-16-32-64-128.. bit.. dobiješ te brojke. RAM na 800/1.600MHz s CASom10 radi na jednakim taktovima (kad se apsolutno vrijeme preračuna/ciklusi) kao 400/800 s CASom5 ali ima veću propustnost zog busa-mem.kontrolera-širine sabirnice, RAM na npr 1.333/CAS8 je čak ukupno brži (tj ovisi o CPU-cacheu pa je na CPU s više keša manje važno jer amortizira spori RAM, zato topmodeli intela imaju ogroman cache, tj zato mogu mjeti ogromne količine podataka, bez tog bi čekali..čeakli.. na spori RAM), ... ako uspoređuješ cijene dva 'jednaka' RAMa i ako vidiš ostale podatke upravo će CAS biti taj razlog dok MHz može biti i jeftikaner.
btw, 5, ne benchaj i ne mjeri mu nemjerljive stvari nego uživaj u jakom PCu, jer brojevi nisu baš uvjek usporedivi. Usporedi svoje rezultate nekog težeg rendera s nekim normalnim PCjem i tad vidiš razliku koju sintetika nikad ne vidi.
Hvala ti na odgovoru ali imam neke nejasnoće.
Kaže u specifikacijama da je memorija četverokanalna 1600mhz (11-11-11-28).
Kad stavim jedan slot kaže da je jednokanalna 800mhz 8GB.
Kad stavim 2 puna slota kaže dvokanalna 16GB i svaki slot je 800mhz,
kad stavim treći trokanalna sa 800mhz 24GB i sa 4 pločice četverokanalna 32GB.
Sad mi zaista nije jasno kao se dođe do frekvencije od 1600mhz? Dva slota po 800 = 1600?
To mi je pokazivalo na starom PC-u kod dvokanalne memorije.
MBO je AsRock Extreme 4
Zašto se bakćem sa ovim? O PC-u znam ponešto ali o memoriji skoro ništa a treba mi svaki bit snage iz računala jer radim 3d animaciju. Dovoljno ako kažem da mi je CPU oc na 4800MHz a GPU 2x GTX GF 770 i opet mi za neke veće projekte bude jedva dovoljno. Recimo kod rendera većeg formata AE napuni RAM preko 30GB. Zato nastojim izvuči maksimum.
DDR = Double Data Rate. Od tud 800 MHz (osnovna frekvencija) x2 = 1600 MHz.
Znači ako sam dobro shvatio ovo što piše 800 to se u radu množi sa 2 na sva 4 slota ili ne?
..
Zašto se bakćem sa ovim? O PC-u znam ponešto ali o memoriji skoro ništa a treba mi svaki bit snage iz računala jer radim 3d animaciju. Dovoljno ako kažem da mi je CPU oc na 4800MHz a GPU 2x GTX GF 770 i opet mi za neke veće projekte bude jedva dovoljno. Recimo kod rendera većeg formata AE napuni RAM preko 30GB. Zato nastojim izvuči maksimum.
- pogrešno posložen sys. .. nije dovoljno nabacati komponente. Job kojeg je čovjek do jučer radio u AE cijelu noć sad obavi za <11min na jednoj gtx760cuda, 32GB, i7441 i SSDovi za OS+work. Bez OCa i sl.
Usporedi svoje rezultate s nekima po AE forumima .. ako ti rezultat nije približno jednak tad je loše posložen-podešen system.
samo kao primjer, prvi link koji je možda bezvezan.. (to sam radio prije par mj. pa mi nije svježe u glavi i ne bavim se inače AEom..)
za popunjavanje banke-kanala (memorijskih) svaka MBO ima shemu, npr slot A-C ili ABC. B-D itd. ali to je ipak zanemarivo jer su razlike... imaš 4 modula u 4 utora i aktivno je 4kanalni mod, to je max. propustnost (i ne treba dirati). Druge postavke koje mogu biti problem zbog OCa... previše kombinacija, bez OCa je najjednostavnije pustiti BIOS i on postavi optimum.
Sistem je ok. Jedino imam loš SSD. Po benchmarku (Performance test, XTU i sl) rezultati su mi pri samom vrhu.
Na stranicama PassMark-a CPU Benchmarks i7-4820k ima rezultat 9,892. Moj 4820k ima 12,727 što su rezultati puno jačeg procesora (i7-3960X). Cinebech R11.5 rezultat je 10.2.
Isto je s grafikom. Kad sam slagao sistem prošao sam hrpu benchmarka i znam da tu nije problem.
Radna temperatura je oko 45C.
Sve je to ok ali moji projekti u 3d-u imaju po 30 miliona (i više) 3D točaka a kad na kraju renderiram film od 5min u AE rezolucije veće od 1920 x 1080 pojede mi sav RAM. Mislim da tu nema lijeka osim staviti MBO koja podržava 64GB RAM-a ili složiti jači sistem.
Ipak hvala ti na pomoći jer su mi sad neke stvari jasnije..
samo dodatak, sintetika (bench) nije tako lako usporediva. Trabaš usporediti s onom tablicom konkretno rendanje u AE. Moguće da je SSD uzrok, možda samo raspored-particije.. to kućni power user jednostavno ne vidi dok slaže konfiguraciju, njemu je važan samo boottime i sl. Ako su pogrešno postavljeni temp-swap.. SSD je brz ali je raspored fileova jednako bitan. To je normalno objašnjenje za 'punjenje' RAMa (ne stiže snimiti na SSD..). ... ili je loš SSD (kontroler male propustnosti, dok keš to prikriva na manjim stvarima).
- dvije CUDA, po sjećanju AE nema podršku za SLI, možda ovisi o patchu + config za AE. (možda korsiti samo jednu VGA..).
- svi koji koriste AE rendaju takve (teže) stvari, u suprotnom nebi ni imao potrebu za kupnjom ovakvog hardwarea. Nisi izuzetak osim možda usko grlo SSD.
- vjerojatno tvoja MBO podržava 64GB, problem su samo 4 utora... možda ne moraš mijenjati MBO, možda rezultat nebi bio bolji, samo bi imao veći 'amortizer' za usko grlo (ako je to SSD).
btw, usporedba 48xx i 39xx nije tako jednostavna, da nema dvije jezgre više 4vorka bi ga 'pojela'. Jednako noviji 4771 daje rezultate kao top modeli 49xx-six jer novija jezgra ima i neke druge prednosti koju starija genracija nema. Problem je bio sam izbor 2011 ili 1150 socketa uparavo zbog takvih stvari i izbor je na kraju bio OK. Ponovo jednak odnos kao tvoja konfiguracija u usporedbi s 3icom ali i socket s time i max 32GB RAMa, ali i SATA3-USB3 i noviji chipset. Za trasnformacije/CUDA i sl je najvažnije MMX, SSE kao novi AVX2.0. Tablica..
Možda obrnuito, možda bi ti novija MBO bila rješenje, pri tomu mislim na HDD kontroler.. problem je samo što nema neke ponude (sad bi se trebao pojaviti novi 2011 chipset, inače bi i ja odabrao 2011 najverojatnije zbog RAMa..).
ihush, samo da te dopunim da performanse 120 GB SSD-ova drastično padaju nakon što se disk napuni preko polovine kapaciteta. Možda bi bilo najkorisnije prodati taj SSD i kupiti SSD kapaciteta 256+ GB.
Na SSD-u je samo boot. Na D disku ostatak programa a cash na trećem brzom disku.
Ali ovo da nakon pola popunjenosti SSD gubi performanse to je točno što mi se dogodilo. Čim je prešao 60% pala mu je brzina drastično (oko 70%).
Napravio sam grešku i išao ušparati pa kupio Kingston SSD 120GB V300. To je u stvari disk od 111GB.
Dakle kupiti veći i bolji SSD.
ihush, samo da te dopunim da performanse 120 GB SSD-ova drastično padaju nakon što se disk napuni preko polovine kapaciteta. Možda bi bilo najkorisnije prodati taj SSD i kupiti SSD kapaciteta 256+ GB.
da. - to vrijedi za sve diskove (relativno malog kapaciteta), mada je granica relativna pojam.. 50% nadalje, može biti i 80% i sl. (jer fragmentacija ispod 50% zauzeća nije bitna)
SSD trim broj R/W po čeliji ... Možda bi rješenje bilo gašenje TRIMa ili povremeni defrag. Možda su te dvije stvari sinergijske.
(ali nije navedeno da mu je brzina bila OK pa da je usporilo.. tako da ovo ne mora imati veze).
edit.. izgleda da je ipak to.
btw, u istim serijama-generacijama SSD dvostrukog kapaciteta ugl ima veću brzinu, to može zavarati u ovakvoj usporedbi.
- neke stvari bi morali raditi profesionalci. Optimalnije posložen disk-particije može duže biti imun na radne probleme, uz pravila o održavanju ili user koji ima samo konkretan radni soft (npr ne za surfanje u YTubarenje takvim PCjem) u usporedbi s klincima koji svaki dan skinu i instaliraju novu igru..
Malo odstupamo od teme ali....
Uz svaki SSD postoji software koji služi njegovom finom podešavanju i održavanju. Defragment SSD-a pomoću OS-a u pravilu se ne radi. Osim 256 GB SSD rješenje problema je u 64GB RAM-u i RAM diskovima.
Ili u Raid polju više SSD diskova i raid poljima mehaničkih diskova.
Kod Kingston V300 ti brzina uvelike varira između serija, prva s Toshiba 19nm sinhronim MLC flashom (kakvu ja imam) je jako dobra, no kasnije je Kingston počeo stavljati asihnroni flash i slično pa su i performanse niže a i glavna razlika sihnroni protiv asinhronog je u tome što asihnronom performanse drastično opadaju popunjavanjem diska dok kod asihnronog to nije toliko izraženo (ili čak zanemarivo).
Za početak flashaj firmware tog SSD-a na najnoviji online dostupan (ako već nemaš 525ABBF0). Nakon toga iskoristi SSD Fresh za optimizaciju SSD-a i optimiziraj.
Ne vidim smisao u držanju programa na mehaničkom disku pored SSD-a, time u biti zaobilaziš korištenje SSD-a tamo gdje je ono najbitnije. Najbajtnije.
I još nešto, taj Kingston ti ima 120 GB, a to što ti piše 111 GB su u biti GiB.
1 GB = 1 000 000 000 B
1 GiB = 1 073 741 824 B (jer je 1 KiB = 1024 B).
Razlika je u nomenklaturi koja se koristi, ništa više.
.. Osim 256 GB SSD rješenje problema je u 64GB RAM-u i RAM diskovima.
- RAMdisk za AE ne dolazi u obzir (osim ako imaš MB s parstoGBa do TB). Druga stvar je što SSD eliminira potrebu za RAMdiskom .. kad radi dovoljno brzo.
za ostale potrebe bi to bilo OK (ali tad zapravo nema potrebe). ovo je samo drugačije tumačenje, ne ispravak posta jer je OK, nije netoćan.
Danas sam stavio još jedan keks od 4GB (isti ram ko i prije), znači imam 8GB sad. Zašto mi u windowsima piše da je samo 4GB usable. U cpu-z, dxdiagu i još negdje piše 8gb instalirano. I vidim da piše u resource monitoru da je 4GB hardware reserved. Uncheckao sam onu opciju maximunm memory u msconfigu. Jel ima netko neki savjet šta napravit.