Kako sam malo gledao sto se radi na ovom podforumu, skicao sam pricu o distribucijama koje se koriste i netko je spomenuo Slax kao prijenosnu distru Linuxa (sto mi je oduvijek bilo jako zanimljivo). Skocio sam na sluzbeni site, pogledao malo po netu, skicnuo wiki stranice, no jos uvijek imam neka pitanja koja me malo muce.
Ima li Slax kakav repozitorij ili sve ide preko onih dodatnih modula? Jer, cini mi se da modula nema puno! Isto tako, moze li se instalirati neki program koji radi pod Slackwareom posto se Slax bazira na njemu?
Nisam nasao konkretnan popis programa koje on sadrzava osim da dolazi s dosta serverskog softvera, tj. servera u sebi sto je OK, ali jos uvijek problem ako recimo nema OpenOffice ili bilo sto slicno.
Vidio sam da se preko http://myslax.bonsonno.org/ moze vec prije same instalacije srediti nekoliko dodatnih modula, ali kako rekoh, nekako mi se cini da ih nema.
Ukoliko se ispostavi da je Slax ipak dosta ogranicen, molio bih, da mi netko preporuci neko prijenosnu distribuciju (pod prijenosnu mislim nesto sto se dize s USB-a, relativno je malo na pocetku, ali da ja mogu mrdati po tome i napraviti od toga sto zelim).
Zapravo, ono sto bih htio je vjerojatno malo cudno i mozda u nekim slucajevima nespojivo - recimo; da se boota s USB-a (kupio bih kakav 2 GB model samo za to), da ga mogu kofigurirati na samom pocetku kako znam i umijem (znaci, nesto sto se puno moze prckati jer nema veceg gusta nego napraviti nesto "svoje") i da mogu dodavati kasnije stvari bez prevelikih gnjavaza.
To bi recimo sluzilo za spasavanje racunala koje je nesto izjelo i za malo ucenje o Linuxu jer je moj jedini kontakt bio stari Mandrake, stari RedHat i novi Ubuntu. Znam da "specifikacije" koje sam naveo imaju mnogi gotovi sustavi, tj. distribucije, a neke koji sluze za forenziku i spasavanje imam doma, ali kako rekoh, rado bih nesto napravio sam ili barem dobar dio toga napravio sam.
E da, zaboravio sam reci, bilo bi dobro da to nesto ima nekakvu bazu korisnika da negdje mogu naci odgovore kad zapnem (a to ce biti cesto), a ne da ga koriste tri manijaka jer su meni kompajliranje i slicne radnje strane (no vjerujem da sve mogu savladati ako se primim posla kako treba).
Evo, mislim da je to sve, hvala unaprijed.
P.S. Prilagodbu distribucije i svega slicnoga bih radio na notebooku koji jos uvijek vrti Windows XP.