Pitanja o Slaxu ili drugim prijenosnim distrama

poruka: 22
|
čitano: 1.992
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Kako sam malo gledao sto se radi na ovom podforumu, skicao sam pricu o distribucijama koje se koriste i netko je spomenuo Slax kao prijenosnu distru Linuxa (sto mi je oduvijek bilo jako zanimljivo). Skocio sam na sluzbeni site, pogledao malo po netu, skicnuo wiki stranice, no jos uvijek imam neka pitanja koja me malo muce.

Ima li Slax kakav repozitorij ili sve ide preko onih dodatnih modula? Jer, cini mi se da modula nema puno! Isto tako, moze li se instalirati neki program koji radi pod Slackwareom posto se Slax bazira na njemu?

Nisam nasao konkretnan popis programa koje on sadrzava osim da dolazi s dosta serverskog softvera, tj. servera u sebi sto je OK, ali jos uvijek problem ako recimo nema OpenOffice ili bilo sto slicno.

Vidio sam da se preko http://myslax.bonsonno.org/ moze vec prije same instalacije srediti nekoliko dodatnih modula, ali kako rekoh, nekako mi se cini da ih nema.

Ukoliko se ispostavi da je Slax ipak dosta ogranicen, molio bih, da mi netko preporuci neko prijenosnu distribuciju (pod prijenosnu mislim nesto sto se dize s USB-a, relativno je malo na pocetku, ali da ja mogu mrdati po tome i napraviti od toga sto zelim).

Zapravo, ono sto bih htio je vjerojatno malo cudno i mozda u nekim slucajevima nespojivo - recimo; da se boota s USB-a (kupio bih kakav 2 GB model samo za to), da ga mogu kofigurirati na samom pocetku kako znam i umijem (znaci, nesto sto se puno moze prckati jer nema veceg gusta nego napraviti nesto "svoje") i da mogu dodavati kasnije stvari bez prevelikih gnjavaza.

To bi recimo sluzilo za spasavanje racunala koje je nesto izjelo i za malo ucenje o Linuxu jer je moj jedini kontakt bio stari Mandrake, stari RedHat i novi Ubuntu. Znam da "specifikacije" koje sam naveo imaju mnogi gotovi sustavi, tj. distribucije, a neke koji sluze za forenziku i spasavanje imam doma, ali kako rekoh, rado bih nesto napravio sam ili barem dobar dio toga napravio sam.

E da, zaboravio sam reci, bilo bi dobro da to nesto ima nekakvu bazu korisnika da negdje mogu naci odgovore kad zapnem (a to ce biti cesto), a ne da ga koriste tri manijaka jer su meni kompajliranje i slicne radnje strane (no vjerujem da sve mogu savladati ako se primim posla kako treba).

Evo, mislim da je to sve, hvala unaprijed.

P.S. Prilagodbu distribucije i svega slicnoga bih radio na notebooku koji jos uvijek vrti Windows XP.

Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

sa slaxom se nisam srel tak da nemogu nist reci o bas o njemu ali kaj se live distri tice dajem ruku u vatru za puppy i dsl. mali i brzi.

reko si da si upoznat (deonekle) s ubuntuom. njega je moguce instalirat na stick. objasnjenje ovdje

mozes skinuti ubuntu minimal cd koji ima 9 mb, pa dobis samo ljusku na koju moras dodati manje vise sve. radis si debian tj ubuntu based os iz nule. em ces puno nauciti em ces gore imati iskljucivo ono sto ti treba em ce bit na sticku. ubuntu ima ogroman community pa ako zapnes ima nas puno ovdje, a i imas ubuntu forums

i nogom u guzicu je korak naprijed
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.3.2008 15:04 (devil).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pitanja o Slaxu ili drugim prijenosnim distram
sad vidim da si rekao da bi radi prolagodbu na win xp...hm. za tut. po postanom linku bi trebal ubuntu. ako nist drugo ima ubuntu live pa s njega mozes slagat usb distru
17 godina
neaktivan

http://www.linuxfromscratch.org/  :))

Ljepo si se potrudio objasniti što bi točno želio, ali ipak nedovoljno :)

Većinu distri možeš dizati sa USB sticka, na stranici http://www.pendrivelinux.com/ imaš detaljne upute za svaku distru posebno.

Inače, Slax mi si čini kao dobar izbor, kolega se nedavno igrao sa njime i kaže da je ok.

http://www.linuxzasve.com/clanak/osvrt_na_slax_6-0/26

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

DSL - Damn Small Linux.

Velik je svega 50 MB i mozes ga instalirati na USB Stick. Koristi kernel 2.4 jer ne zele prijeci velicinu od 50 MB.

Sad koliko tebi treba kernel 2.6.x ja neznam. Ako si upoznat sa kompajliranjem kernela mozes instalirati DSL te nabaciti novi kernel.

To mi se cini kao dobro rijesenje samo sto ce uzeti dosta vremena.

Arch user, Don't Panic!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koristim Slax, ali pošto je tek nedavno izašla nova verzija 6 nema previše modula za nju (pogledaj na službenim stranicama).

Inače, kako je slax baziran na Slackwareu, možeš instalirat veliku većinu .tgz paketa sa: http://www.linuxpackages.net/  ako se pretvore u Slaxove module; dao ti je ambivalent link...

inače, ja sam zadovoljan (istina DSL i slični su manji i manje zahtjevniji, probaj!)

Slax 5 je imao verziju sa Xfceom, KDEom, verziju bez grafičkog okruženja, a možda i sa Gnomeom.  Uglavnom Slax 6 je još mlad, pa ako želiš pričekaj dok se ne napravi više modula ili verzija Slaxa.

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
17 godina
protjeran

Ja ti preporučam Wolvix. Baziran na Slackwareu. Samo trebaš imati stick od min. 512MB što danas nije neki problem. Sa njim odmah možeš gledati filmove, ne trebaš se gnjaviti sa skidanjem codeca. Dolazi sa XFCE  de i nešto lakšim fluxbox wm-om. Ima Gnomebaker za snimanje. GParted za particije. Ima program za kreiranje bootabilnog USB sticka za instaliranje Wolvixa. Zapravo ima sve što treba u nekih 482 MB.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina

Hvala svima na odgovorima.

Sto se tice priredjivanja distribucije fleksibilan sam u vezi ovoga s Windowsima; ako treba mogu dignuti Linux na notebooku pa kud puklo da puklo, ionako stoji i ne radi nista pametno.

Znam da se skoro sve distribucije mogu dignuti s USB sticka, ali rado bih htio nesto ne gotovo - vec dugo nisam imao onaj osjecaj postignuca kad mrdas po necemu na racunalu i to stvarno proradi bas kako ti zelis!

Uglavnom, jos jednom hvala, sad cu se ja baciti na proucavanje pa ce se valjda i nesto izroditi iz toga :)

EDIT:

Srecom pa sam bistar pa trebam sto puta editirati jer se ne mogu sjetiti svega najednom :( Nego, velik dio distribucija kad se pod Windowsima priprema za bootanje s USB sticka trazi formatiranje sticka s FAT-om. Da li je ista stvar pod Linuxom ili ga on formatira na neki njegov datotecni sustav? (ili je FAT jedan i jednini za tu namjenu - onda se postavlja pitanje, sto ako kupim gigantski stick od recimo 8 GB, onda FAT nije prihvatljivo rijesenje)

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2008 2:02 (Goran Racic).
17 godina
protjeran
Slozio bi se s @the_tux, ako ti je do slackware-a, onda ti je ovaj Wolvix najbolje rijesenje, ja ga imam na 2Gig sticku, u novcaniku, za nedaj boze.
17 godina
neaktivan

Posto si me potakao sa USB Stickom i Linux-om evo upravo sam zavrsio instalaciju DSL-a na USB Stick od 512 mb, dolazi sa Fluxbox-om. Ako stignem javim se danas kako to sve radi, a i nemam bas vremena.

Posluzio sam se ovim tutorial-om: http://www.pendrivelinux.com/2007/01/02/all-in-one-usb-dsl/

Arch user, Don't Panic!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Goran Racic kaže...

EDIT:

Srecom pa sam bistar pa trebam sto puta editirati jer se ne mogu sjetiti svega najednom :( Nego, velik dio distribucija kad se pod Windowsima priprema za bootanje s USB sticka trazi formatiranje sticka s FAT-om. Da li je ista stvar pod Linuxom ili ga on formatira na neki njegov datotecni sustav? (ili je FAT jedan i jednini za tu namjenu - onda se postavlja pitanje, sto ako kupim gigantski stick od recimo 8 GB, onda FAT nije prihvatljivo rijesenje)

Imaš  i  FAT32  opciju.  Razlog  korištenja  FAT/FAT32  je  zbog  kompatibilnosti,  vezano uz BIOS  i  boot  opcije.  Ako več imaš takav 8GB stick. Lijepo napraviš OS particiju (FAT32) od 1GB  (ili  prema  zahtjevima  OSa) a ostatak prostora formatiraj sa file sistemom prema  želji (ext2, ext3, Reiser 3.6, JFS, XFS, NTFS). Možda  je NTFS praktičniji izbor, zbog kasnijeg čitanja particije na Windows 2000/XP i Visti.

>Znam da se skoro sve distribucije mogu dignuti s USB sticka, ali rado bih htio nesto ne gotovo - vec dugo nisam imao onaj osjecaj postignuca kad mrdas po necemu na >racunalu i >to stvarno proradi bas kako ti zelis! 

Spreman  si  na  tu  avanturu:

Več  je bilo predloženo: LFS

Dodatno:CRUX,Lunar, kao šlag na kraju Gentoo    

17 godina
bestia kaže...
Slozio bi se s @the_tux, ako ti je do slackware-a, onda ti je ovaj Wolvix najbolje rijesenje, ja ga imam na 2Gig sticku, u novcaniku, za nedaj boze.
 Kakav si stick uzeo? Nesto ekstra brzo poput Voyagera GT (od Corsaira) ili najobicniji stick? Znam da je brzi od CD-a, no posto imas prakse, bolje da pitam.

17 godina
the_tux kaže...
Imaš  i  FAT32  opciju.  Razlog  korištenja  FAT/FAT32  je  zbog  kompatibilnosti,  vezano uz BIOS  i  boot  opcije.  Ako več imaš takav 8GB stick. Lijepo napraviš OS particiju (FAT32) od 1GB  (ili  prema  zahtjevima  OSa) a ostatak prostora formatiraj sa file sistemom prema  želji (ext2, ext3, Reiser 3.6, JFS, XFS, NTFS). Možda  je NTFS praktičniji izbor, zbog kasnijeg čitanja particije na Windows 2000/XP i Visti.

>Znam da se skoro sve distribucije mogu dignuti s USB sticka, ali rado bih htio nesto ne gotovo - vec dugo nisam imao onaj osjecaj postignuca kad mrdas po necemu na >racunalu i >to stvarno proradi bas kako ti zelis! 

Spreman  si  na  tu  avanturu:

Več  je bilo predloženo: LFS

Dodatno:CRUX,Lunar, kao šlag na kraju Gentoo    

Aaaa, nisam znao da se "smije" particionirati stick i onda natrpati Linux gore :) (u mojoj masti scenarij nakon toga je velika eksplozija).
Mislim da cu probati s LFS - svidja mi se sto ima LiveCD pa mogu s tim poceti tako da Windowsi jos malo mogu ostati gore (makar, cura obozava live distribucije jer svako malo moze isprobati novu verziju solitera koji je bolji nego onaj koji dolazi s Windowsima - svako ima svoje veselje).

Zapravo, bilo koja distribucija koja mi omogucuje da se bavim Linuxom je OK jer mi omogucuje da naucim kako nesto radi; kad dignem Ubuntu sve se svodi na klikanje jer osobno nemam potrebe dizati konzolu (osim kod nastimavanja frekvencije osvjezavanja starog CRT monitora, ali to sve radim po tutorialima s neta i zapravo utipkavam kao papiga - znam sto ce se dogoditi, znam rezultat, ali na sto se te linije odnose, jos uvijek mi je strano - covjek se malo osjeca kao idiot).

17 godina
protjeran
Goran Racic kaže...
bestia kaže...
  Kakav si stick uzeo? Nesto ekstra brzo poput Voyagera GT (od Corsaira) ili najobicniji stick? Znam da je brzi od CD-a, no posto imas prakse, bolje da pitam.

Ako te brine brzina sistema na USB sticku. Nema ništa brže nego cijeli sistem prekopirati u RAM, ma kakav SSD, RAMdisk je zakon.

wolvix toram
wolvix copy2ram
Copy all files (all required and optional modules) to RAM. You'll need at least 384MB (Wolvix Cub) or 640MB (Wolvix Hunter) of RAM. This will slow down the boot phase but speed up Wolvix! 

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2008 12:17 (the_tux).
17 godina
the_tux kaže...
  Ako te brine brzina sistema na USB sticku. Nema ništa brže nego cijeli sistem prekopirati u RAM, ma kakav SSD, RAMdisk je zakon.

wolvix toram
wolvix copy2ram
Copy all files (all required and optional modules) to RAM. You'll need at least 384MB (Wolvix Cub) or 640MB (Wolvix Hunter) of RAM. This will slow down the boot phase but speed up Wolvix! 

Vidio sam da se to moze s Wolvixom, ali da li svaka distribucija to moze? Ma, nije da me brine brzina nego se volim informirati unaprijed - RAM-a imam dovoljno tako da i ovakvo rjesenje nije problem.

17 godina
neaktivan
Goran Racic kaže...
 Aaaa, nisam znao da se "smije" particionirati stick i onda natrpati Linux gore :) (u mojoj masti scenarij nakon toga je velika eksplozija).
Mislim da cu probati s LFS - svidja mi se sto ima LiveCD pa mogu s tim poceti tako da Windowsi jos malo mogu ostati gore (makar, cura obozava live distribucije jer svako malo moze isprobati novu verziju solitera koji je bolji nego onaj koji dolazi s Windowsima - svako ima svoje veselje).

Zapravo, bilo koja distribucija koja mi omogucuje da se bavim Linuxom je OK jer mi omogucuje da naucim kako nesto radi; kad dignem Ubuntu sve se svodi na klikanje jer osobno nemam potrebe dizati konzolu (osim kod nastimavanja frekvencije osvjezavanja starog CRT monitora, ali to sve radim po tutorialima s neta i zapravo utipkavam kao papiga - znam sto ce se dogoditi, znam rezultat, ali na sto se te linije odnose, jos uvijek mi je strano - covjek se malo osjeca kao idiot).

Nadam se da si malo pogledao dokumentaciju za LFS. Zahtjeva jako puno vremena i još više volje za to. Malo još detaljnije pogledaj što te sve čeka pa razmisli ponovno o odluci za LFS.

Da si ne kompliciraš život previše, uzmi slackware, gentoo ili nešto slično pa udri...

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com
17 godina
protjeran
Goran Racic kaže...

Vidio sam da se to moze s Wolvixom, ali da li svaka distribucija to moze? Ma, nije da me brine brzina nego se volim informirati unaprijed - RAM-a imam dovoljno tako da i ovakvo rjesenje nije problem.

Večina live distribucija  (valjda  njih  99.9%) koje sam vidio ima tu mogućnost.Ili je odmah na izborniku ili se mora preko ovakvog cheat coda.

17 godina
ambivalent kaže...
Nadam se da si malo pogledao dokumentaciju za LFS. Zahtjeva jako puno vremena i još više volje za to. Malo još detaljnije pogledaj što te sve čeka pa razmisli ponovno o odluci za LFS.

Da si ne kompliciraš život previše, uzmi slackware, gentoo ili nešto slično pa udri...

Pogledao sam dokumentaciju (ovlas sam proletio) i vidio da ima puno posla. No moram priznati da je nekako uzbudljivo! A gle, ako se stvarno pokaze da je pretesko, probat cu nesto lakse (svi ste naveli dosta alternativa da ih mogu isprobavati do kraja zivota).

17 godina
protjeran
the_tux kaže...
Goran Racic kaže...
bestia kaže...

wolvix toram
wolvix copy2ram

Hvala @the_tux.. Pa svaki dan je dobar dan a kad jos nesto naucis i bolji.... Nosam ga probao ramat, ali cim uhvatim par minuta, ce letit ko strila...

Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan

Samo sam osjećao potrebu da se zahvalim the_tuxu za Wolvix. Nisam znao zato, distra je baš ono što mi je trebalo. Toliko  Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
bestia kaže...

Hvala @the_tux.. Pa svaki dan je dobar dan a kad jos nesto naucis i bolji.... Nosam ga probao ramat, ali cim uhvatim par minuta, ce letit ko strila...
U to budi siguran, brže od warpa 10. Smijeh
Cika Jova Zmaj kaže...

Samo sam osjećao potrebu da se zahvalim the_tuxu za Wolvix. Nisam znao zato, distra je baš ono što mi je trebalo. Toliko  Smijeh

Nema na čemu, drago mi je da ti se svidjela. Smijeh

17 godina
neaktivan
Cika Jova Zmaj kaže...

Samo sam osjećao potrebu da se zahvalim the_tuxu za Wolvix. Nisam znao zato, distra je baš ono što mi je trebalo. Toliko  me tiSmijeh

i ja se pridružujem!

wolvix me oduševio kao live u ramu. ovako nešto brzo, svi codeci,video, audio ....a tako malo. ovo je OMG distribucija.  mislim da ide na disk :)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice