MS Office 2007 na Linuxu - mali problemčić

poruka: 11
|
čitano: 3.816
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imam jedan (relativno) mali problem s MS Officeom 2007 na Linuxu. Prilikom otvaranja nekog dokumenta, koji u imenu ima razmak, iz vanjskih aplikacija (npr. neki file manager), Office ne prepoznaje putanju do dokumenta i izbacuje error te ne može otvorit dokument. No, iz Officea, npr. iz Worda, te dokumente otvara bez problema. S dokumentima koji u imenu nemaju razmak nema nikakvih problema. Sve ostalo radi sasvim uredno.

Koristi li netko MS Office na Linuxu i je li imao kakvih iskustava s ovim?

BTW, molim vas da ne pišete o tome kako postoji Open Office i kako je dosta dobar/bolji/najbolji. To je meni sasvim jasno i ja koristim i Open Office, no moji iz obitelji se ne snalaze baš s njim, a također, pojedini dokumenti koje dobijem od treće strane i koji su rađeni u MS Officeu ne prikazuju se dobro u Open Officeu, tako da mi je trenutno MS Office nužan.

...there is no death; there is the God...
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 11:56 (Zel Uneec).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: MS Office 2007 na Linuxu - mali problemčić

-jedini problebmić bi mogla biti distra koju koristiš, naime, za MSoffice ti treba linux verzija MS, poznata kao windows. ;-)

Moguće rješenje (koje ne funkcionira) je da 'treća strana' snimi dokument u 'kompatibilnom' formatu, što bi OO uredno prikazao. Ili

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...

-jedini problebmić bi mogla biti distra koju koristiš, naime, za MSoffice ti treba linux verzija MS, poznata kao windows. ;-)

Humora nikad dosta... :\

ihush kaže...

Moguće rješenje (koje ne funkcionira) je da 'treća strana' snimi dokument u 'kompatibilnom' formatu, što bi OO uredno prikazao. Ili

Heh, da znaju snimit dokument u kompatibilnom načinu, onda bih ja sretan uživao... :D Ljudi jedva znaju da fileovi imaju ekstenzije i još uvijek se muče s otvaranjem Office 2007 dokumenata (docx, xlsx) na računalima koja imaju stariju verziju Officea, a ne da snimaju u kompatibilnu s OO... :D A što se Winea tiče - pa šta misliš kako uopće koristim Office 2007 na Linuxu? Namigiva

16 godina
Zel Uneec kaže...
..

A što se Winea tiče - pa šta misliš kako uopće koristim Office 2007 na Linuxu? Namigiva

-pa onda već znaš moguće odgovore (ili to što ih nema..)

-ali ja to nisam mogao 'isčitati' iz postavljenog pitanja, jer svakakvih korisnika ima... -koji neznaju niti što je wine.

(nije dalo rezultata, ali bar smo se napričali) Namigiva

btw. manje problema bi imao unutar VMa kao vbox.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Točno to, stavi VMware player ili VirtualBox, instaliraj neke windowse i office. Ako neće milom, onda će silom Osmijeh.

Pray nightfall release me! Then I could wander. Wander to deep sleep.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zel Uneec kaže...

Imam jedan (relativno) mali problem s MS Officeom 2007 na Linuxu. Prilikom otvaranja nekog dokumenta, koji u imenu ima razmak, iz vanjskih aplikacija (npr. neki file manager), Office ne prepoznaje putanju do dokumenta i izbacuje error te ne može otvorit dokument. No, iz Officea, npr. iz Worda, te dokumente otvara bez problema. S dokumentima koji u imenu nemaju razmak nema nikakvih problema. Sve ostalo radi sasvim uredno.

/cut

Hoćeš mi molim te malo pojasniti ovaj dio, nisam te najbolje skužio. Jel to ako otvoriš sa Archive Managerom ili Nautilusom, ili šta točno misliš pod tim "vanjska aplikacija"?

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
17 godina
D4RKL1NG kaže...

Točno to, stavi VMware player ili VirtualBox, instaliraj neke windowse i office. Ako neće milom, onda će silom Osmijeh.

Radije bih onda stavio dual boot ili samo Windowse; stara priča, zar ne? Ja sam uvjeren da se ovaj problem da riješit i drugačije, bez potrebe za još jednim OS-om. Samo će trebat vremena dok naiđemo na rješenje...

1domagoj1 kaže...
Zel Uneec kaže...

/cut

Hoćeš mi molim te malo pojasniti ovaj dio, nisam te najbolje skužio. Jel to ako otvoriš sa Archive Managerom ili Nautilusom, ili šta točno misliš pod tim "vanjska aplikacija"?

Pod vanjska aplikacija se redovito misli na svaku aplikaciju koja nije "nativna" nekom tipu datoteke. Pošto se radi o dokumentu, nativna aplikaciju mu je office i otvaranja dokumenata iz same aplikacije radi bez probleme. No, iz drugih, "vanjskih" ("nenativnih") aplikacija, kao što su (što i sam si napisao) npr. file manageri (Nautilus, Gnome Commander, itd.) ili borwseri (Firefox...), i odakle se već može dokument otvoriti u njegovoj nativnoj aplikaciji, postoji problem s dokumentima koji u imenu sadrže razmak. Ne prepoznaje ih dobro, tj. pokušava otvoriti dokument s imenom samo do razmaka, a taj dokument ne postoji pa ga ni ne može otvoriti.

16 godina
neaktivan
Zel Uneec kaže...

BTW, molim vas da ne pišete o tome kako postoji Open Office i kako je dosta dobar/bolji/najbolji. To je meni sasvim jasno i ja koristim i Open Office, no moji iz obitelji se ne snalaze baš s njim, a također, pojedini dokumenti koje dobijem od treće strane i koji su rađeni u MS Officeu ne prikazuju se dobro u Open Officeu, tako da mi je trenutno MS Office nužan.

Ja sam ga koristio bez problema ali sam ga instalirao preko PlayOnLinux.

Let's just say that if complete and utter chaos was lightning, he'd be the sort to stand on a hilltop in a thunderstorm wearing wet copper armour and shouting 'All gods are bastards'.
17 godina
neaktivan

Da, radi na wineu...

Pray nightfall release me! Then I could wander. Wander to deep sleep.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dakle, probaj sljedeće:

1. Napravi skriptu sa sljedećim kodom:

#!/bin/bash
wine "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\winword.exe" "`winepath -w "$@"`"

i spremi ju kao "word_launch.sh" (bez navodnika). Spremi ju negdje na sigurno, recimo u home folder.

2. Napravi skriptu da bude executable (desni klik na nju > Properties > Permissions > i označi dolje kvačicu Allow executing...)

3. Dokument koji hoćeš otvoriti, desni klik na njega, pa Open With > odaberi Other Application.

4. Klikni na browse i nađi skriptu koju si napravio.

To bi bilo to. Jedino imaj na umu da ćeš morat za svaki drugi program (Word, Excel...) napraviti drugu skriptu te ponavljat korake 3 i 4 za svaki drugačiji tip podataka (.doc, .docx...). Naravno ova putanja koja je navedena u skripti, ako ti imaš drugačiju, izmjeni ju da odgovara tvojoj.

Eto, javi kak je prošlo i jel radi.

P.S. Čisto me zanima, jel se isto događa i za Excel i PowerPoint?

EDIT: Problem nije u Officeu, tj. Wordu, već u onome što pokreće Word, dakle Wineu jer očito ne barata dobro sa nazivima koji sadrže razmake.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.5.2010 16:33 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...

Dakle, probaj sljedeće:

1. Napravi skriptu sa sljedećim kodom:

#!/bin/bash
wine "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\winword.exe" "`winepath -w "$@"`"

i spremi ju kao "word_launch.sh" (bez navodnika). Spremi ju negdje na sigurno, recimo u home folder.

2. Napravi skriptu da bude executable (desni klik na nju > Properties > Permissions > i označi dolje kvačicu Allow executing...)

3. Dokument koji hoćeš otvoriti, desni klik na njega, pa Open With > odaberi Other Application.

4. Klikni na browse i nađi skriptu koju si napravio.

To bi bilo to. Jedino imaj na umu da ćeš morat za svaki drugi program (Word, Excel...) napraviti drugu skriptu te ponavljat korake 3 i 4 za svaki drugačiji tip podataka (.doc, .docx...). Naravno ova putanja koja je navedena u skripti, ako ti imaš drugačiju, izmjeni ju da odgovara tvojoj.

Eto, javi kak je prošlo i jel radi.

P.S. Čisto me zanima, jel se isto događa i za Excel i PowerPoint?

EDIT: Problem nije u Officeu, tj. Wordu, već u onome što pokreće Word, dakle Wineu jer očito ne barata dobro sa nazivima koji sadrže razmake.

U pravu si, problem nije u Officeu, nego u Wineu, tako sam od početka smatrao. Inače, isto je i za Excel, PowerPoint... Što i ne čudi, jer je problem u Wineu. Ja sam cijelo vrijeme tražio kako podesiti Wine, a nije mi ni na kraj pameti bila ova sasvim jednostavna skripta. :) Budem ju isprobao, hvala.

BTW, nisam zna da i PlayOnLinux podržava Office 2007. Malo sam prošvrljao po netu i vidim da ljudima uglavnom dobro radi preko POL-a. Mislim da ću isprobati i tu kombinaciju.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice