Mitovi o korištenosti linuxa - 1%? Pa baš i ne...

poruka: 90
|
čitano: 13.456
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran

Dakle čitajući sva ta trabunjanja kako je u desktop svijetu linux zastupljen sa 1%. To je apsolutna neistina, odnosno tvrdnja osnovana na broju prodaja - što dakle za linux ne znači ništa.

Zato sam malo surfao i pronašao nekoliko članaka da se malo odmaknete od iluzija komercijalista koji žele predstaviti brojke prema onima koji ih plaćaju.

Dakle:

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/208111/reports_of_linuxs_desktop_death_are_premature.html

http://broadcast.oreilly.com/2010/09/debunking-the-1-myth.html

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207479/linux_is_on_the_rise_for_business.html

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/204423/five_reasons_linux_beats_windows_for_servers.html

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.

13 1 hvala 3
16 godina
neaktivan

Nikad mi nisu brojevi bili važni. Mislim - većina ljudi sluša pop, a smeće je :)

I am awesome.

14 2 hvala 0
14 godina
protjeran

Naravno da nisu. Bitna nam je funkcionalnost.

Ali previše tu galame o postocima, pa samo želim skrenuti malo pažnje na gluposti koje čitaju.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.

5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Mitovi o korištenosti linuxa - 1%? Pa baš i ne
dj_beni kaže...

Nikad mi nisu brojevi bili važni. Mislim - većina ljudi sluša pop, a smeće je :)

neznam po čemu je pop smeće. To je tvoj subjektivni doživljaj... ja slušam pop, slušam i r'n'b isto kao i rock i ostale žanrove malo manje...

a ot: imam linux na laptopu uz windowse i neznam nekako se nikad nemogu na njih priviknuti... dobar je os. Povremeno sam na njemu, ali eto stvarno neznam zašto se nemogu odviknuti od windowsa...

14 godina
protjeran
xDinichx kaže...

neznam po čemu je pop smeće. To je tvoj subjektivni doživljaj... ja slušam pop, slušam i r'n'b isto kao i rock i ostale žanrove malo manje...

a ot: imam linux na laptopu uz windowse i neznam nekako se nikad nemogu na njih priviknuti... dobar je os. Povremeno sam na njemu, ali eto stvarno neznam zašto se nemogu odviknuti od windowsa...

Stvar navike. Koristi linux 3 mjeseca bez prestanka, pa će ti biti čudno nakon toga u windowsima. Navika {#}

15 godina
protjeran
xDinichx kaže...

Ma nije zbog toga sto se ne mozes naviknutio covjek ne voli prelazak s konja na magarca.

Polako, ali sigurno, BUG postaje trash. (uzdah)
16 godina

Ali zbog tih brojeva linux nemože se jače unaprijediti. Meni recimo linux ne paše zato jer nema igri za njega(pod to nemislim na igrice već na najnovije naslove ala crysis i slično) a nema ih jer developeri ne žele razvijati za linux jer kao po statistici nema dovoljno korisnika da bude isplativo...i tako ulazimo u petlju da nikad ni neće izdati jer ja neću iz tog razloga preći na linux a to znači da se broj korisnika ne povećava...

Ovo je samo jedan ovakav primjer, ima i drugih koji se ovo može lako pobiti, ali evo, samo sam istaknuo jedan nedostatak zbog kojeg ja u dogledno vrijeme ne idem na linux, jer ne vidim smisao gasiti komp i bootati u winse svaki puta kada se želim igrati...{#}

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Click Jack kaže...

Stvar navike. Koristi linux 3 mjeseca bez prestanka, pa će ti biti čudno nakon toga u windowsima. Navika {#}

Vjerojatno da... da ga koristim bez prestanka navikao bih se...

Mentalist kaže...

Ma nije zbog toga sto se ne mozes naviknutio covjek ne voli prelazak s konja na magarca.

Linux je vrlo dobar OS... posebno jer meni igre ne igraju veliku ulogu, a linux ima vrlo veliki spektar mogućnosti...

14 godina
protjeran
Mentalist kaže...

Spavat ajde. Premlad si da tako kasno gledaš u monitor.

A sutra malo knjige u ruke i pamet u glavu.

Ili ovce čuvati. Štogod.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace. -Buffer Overflow-
16 godina
neaktivan
xDinichx kaže...
dj_beni kaže...

Pa ja sam napisao fala Bogu da je moj subjektivni doživljaj :), ali nisam to zaključio po brojevima ili po tome što ga većina ljudi sluša. OK, nekome je smeće pop, a nekome je smeće rock,

ali što se Linuxa tiće, ljudi predpostavljaju da je smeće jer ga malo ljudi koristi tj. većina ljudi govori loše o njemu(isto po tome što drugi govore o njemu), a ne po tome kakav je njihov osobni doživljaj doživljaj. I ja sam govorio da ja Mac smeće pa sam skužio da je zakon kada sam probao.

I am awesome.
14 godina
protjeran
Stoja kaže...

Ali zbog tih brojeva linux nemože se jače unaprijediti. Meni recimo linux ne paše zato jer nema igri za njega(pod to nemislim na igrice već na najnovije naslove ala crysis i slično) a nema ih jer developeri ne žele razvijati za linux jer kao po statistici nema dovoljno korisnika da bude isplativo...i tako ulazimo u petlju da nikad ni neće izdati jer ja neću iz tog razloga preći na linux a to znači da se broj korisnika ne povećava...

Ovo je samo jedan ovakav primjer, ima i drugih koji se ovo može lako pobiti, ali evo, samo sam istaknuo jedan nedostatak zbog kojeg ja u dogledno vrijeme ne idem na linux, jer ne vidim smisao gasiti komp i bootati u winse svaki puta kada se želim igrati...{#}

Najbolje od svega je da ljudi stvarno ne trebaju prelaziti na linux. Nije da linux zajednica zahtjeva od svijeta da ljudi prelaze na linux. Poprilično sam siguran da je svima svejedno.

A u tvom slučaju ni ne vidim razloga da bi uopće koristio linux. Ako si zadovoljan windowsima, ostani na njima.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace. -Buffer Overflow-
16 godina
neaktivan
Click Jack kaže...
Stoja kaže...

Najbolje od svega je da ljudi stvarno ne trebaju prelaziti na linux. Nije da linux zajednica zahtjeva od svijeta da ljudi prelaze na linux. Poprilično sam siguran da je svima svejedno.

A u tvom slučaju ni ne vidim razloga da bi uopće koristio linux. Ako si zadovoljan windowsima, ostani na njima.

Ako si gamer, nemoj preći na Linux. Linux je mene uništio, dok sam bio na Windowsima sam igrao svaki dan, odkad sam na Linuxu ne igram skoro 2 godine...

I am awesome.
14 godina

Nitko ne tvrdi da je Linux bolji od Windowsa ili obratno. Čovjek je jednostavno htio ukazati da postoje i drukčiji brojevi od onih koji se prezentiraju kada je u pitanju udio Linux-a. Osobno mislim da su priče o udjelu pojedinog alata (OS-a ili programa) čisti spin. Nakon određenog broja ponavljanja u medijima to postaje relevantna informacija i svi je citiraju.

Ljudi nabavljaju OS na sve mile i nemile načine (legalne i ilegalne) tako da nitko ne može tvrditi da su brojevi točni. U konačnici je to nebitno ili da se bolje izrazim to je podjednako bitno kao i popularnost Nives Celzijus ili Mladena Grdovića (odaberi prema preferenciji).

Mogu na vlastitom slučaju elaborirati prethodno navedeno. Paralelno koristim oba OS-a, a uskoro se spremam baciti mali eksperiment s OS X-om, pa bi bilo zanimljivo doznati u čije brojke upadaju ovakvi poput mene.

5 0 hvala 0
16 godina

Pa nemogu reći ni da sam zadovoljan windowsima, volio bi sistem na kojem netreba nikakav antivirus i antispyware koji će lijepo vrtiti i slično. Po tom pitanju linux mi se sviđa a imaju stvari koje su vrlo dobre tipa app store(tojest reprizitorij ili kako se već piše{#}) za jednostavno traganje appovima. Jedino što neke stvari zbog tog "malog postotka korisnika" slabije rade ili ih nema.

Evo sada sam se sjetio još jednog primjera: adobe flash. Na linuxu je loše kodiran zbog čega mom tati na laptopu sa jednojezgrenim 1,8Ghz procesorom bilo koji flash video trza za poluditi, dok na xp-u vrti bez problema, i samo zbog toga je htio nazad xp umjesto ubuntu-a....

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

ja sam instalirao ubuntu i planiram potpunosti preći na njega ako se pokaže dobrim a win 7 ću zadržati samo za pojedine potrebe,onako da ga imam

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Stoja kaže...

Pa nemogu reći ni da sam zadovoljan windowsima, volio bi sistem na kojem netreba nikakav antivirus i antispyware koji će lijepo vrtiti i slično. Po tom pitanju linux mi se sviđa a imaju stvari koje su vrlo dobre tipa app store(tojest reprizitorij ili kako se već piše{#}) za jednostavno traganje appovima. Jedino što neke stvari zbog tog "malog postotka korisnika" slabije rade ili ih nema.

Evo sada sam se sjetio još jednog primjera: adobe flash. Na linuxu je loše kodiran zbog čega mom tati na laptopu sa jednojezgrenim 1,8Ghz procesorom bilo koji flash video trza za poluditi, dok na xp-u vrti bez problema, i samo zbog toga je htio nazad xp umjesto ubuntu-a....

Flash je općenito loš i to je do adobe-a, a ne do linuxa.

Što se tiče software centra, tu ćeš naći više aplikacija nego za windows, u smislu jednostavnog i besplatnog preuzimanja. Za neke stvari koje su normalne za linux da se nađu u repozitoriju, na windowsima ćeš se namučiti da nađeš besplatno.

A tipične aplikacije za normalnog korisnika ima u istom broju na oba sustava. Znači audio/video playeri, codeci, grafički alati, browseri itd. U to ne brojim igre.

16 godina
neaktivan
Stoja kaže...

Da se na linux-u nemogu igrat poznati naslovi nije istina jer postoji wine. To nije emulator već Compatibility layer što znači da sadrži bibilioteke koje su alternativne onima koje bi pozivali Windows programi. Dakle on je most između Windows programa(igre) i Linux os-a.

A što se tiče igara podržani su većina velikih naslova tipa CoD, Battlefield i Crysis a kompletnu listu podržanih igara i programa možete pronaći na: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=category&iId=0&sAction=view&sTitle=Browse+Applications

17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Mislim da većina ljudi sluša turbofolk, a to je smeće na kvadrat.

15 godina
neaktivan

Evo već tjedan dana se igram(jedini pravi izraz koji mogu iskoristit) sa Linuxom. Pravo osvježenje nasparam Windowsa, ali nisam sprema napraviti taj korak i potpuno preći na Linux, neznam. Uz to u skoroj budućnosti (nadam se) prelazim na OSX pa se nit nebih trebao vezati za Linux

I'm soo SERIAL

0 0 hvala 0
16 godina

Linux ti je mrak? Super, drago nam je da si zadovoljan.

Meni su Windowsi 7 isto tako super i sada smo obojica sretni. Jedino ja nemam niti najmanju potrebu postati okolo postotak zastupljenosti Windowsa niti potrebu uvjeravati druge kako su Windowsi super.

If you're not paranoid, you're not paying attention
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 23:56 (Mauro).
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
Click Jack kaže...

Loš je, ali je očita razlika da je na linuxu gori, ja na svom četverojezgrenom procesoru razlike nemam, ali moj tata na laptopu ima razliku dan i noć, i to je nešto što će onima sa slabijim kompovima smetati... jer opet se vraćamo na tu zašto adobe je kodirao flash loše na linuxu? Jer ima manje korisnika...

Joco55 kaže...

Da se na linux-u nemogu igrat poznati naslovi nije istina jer postoji wine. To nije emulator već Compatibility layer što znači da sadrži bibilioteke koje su alternativne onima koje bi pozivali Windows programi. Dakle on je most između Windows programa(igre) i Linux os-a.

A što se tiče igara podržani su većina velikih naslova tipa CoD, Battlefield i Crysis a kompletnu listu podržanih igara i programa možete pronaći na: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=category&iId=0&sAction=view&sTitle=Browse+Applications

Čitao sam o tom wine-u kako dosta igri podržava ali ne sve, a neke znaju imate određene probleme, ovisno od naslova do naslova. Jeli mi možeš garantirati da će crysis 2 imati 100%-tnu podršku za linux istog dana kada se igra pojavi na tržištu? Ima dosta igri vidim, ali opet ne sve, i nedaje mi neki komfor da mogu kupiti bilo koju igru puknutu je na linux i krenuti igrati...

Nije da nema igri, ali opet, trebaju igre sa nativnom podrškom za linux kao što su u zadnje vrijeme počeo povečavati broj igri za osx odkako je steam za mac izašao...

Stoja
15 godina

ja ne igram igrice i za mene je ubuntu savršena stvar,samo me nešto muči ako pošaljem mail na računalo sa officom dali će ga to računalo prepoznati i kad skidam torrente preko ubuntua prošli put su me banirali a to mi se još na windowsima nije desilo eto zbog toga još imam win 7 na računalu a i zbog promjene kad mi dosadi ubutu prebacim se na windowse i o obrnuto

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
neaktivan
Click Jack kaže...

Što se tiče software centra, tu ćeš naći više aplikacija nego za windows, u smislu jednostavnog i besplatnog preuzimanja. Za neke stvari koje su normalne za linux da se nađu u repozitoriju, na windowsima ćeš se namučiti da nađeš besplatno.

A tipične aplikacije za normalnog korisnika ima u istom broju na oba sustava. Znači audio/video playeri, codeci, grafički alati, browseri itd. U to ne brojim igre.

Evo ja sam napravio test raznih preglednika i zaklučio da Opera odlično radi sa flashom pri raznim opterečenjima. Na Chromeu i Firefoxu mi se flash zna srušiti ponekad. 

A sto se tiće igara, ne igram se stalno ono nemam jaki komp pa igram malo starije igre tipa Stronghold Crusader Extreme, a zanimlivo je to da na linuxu radi brže preko winea nego na samom windowsu ista kofiguracija. Nemam windowse ni nemam namjeru stavljati, linux je za mene dovoljan :)  igre i programe budem stavljao one koje imaju podršku za wine ili nativna za linux. 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
16 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Prelazak sa windowsa na linux je kao da se skidas sa teske droge, istina teško je promjeniti naviku ali se na kraju isplati :) 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
17 godina
neaktivan
Također u operi za linux mi cak manje procesorskog vremena zauzima flash nego u winsima...

Ali u svim ostalim browserima... Bummer...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
linuxuser kaže...

Prelazak sa windowsa na linux je kao da se skidas sa teske droge, istina teško je promjeniti naviku ali se na kraju isplati :)

Ja se nikako neslažem s tim. Stvarno dižete u nebesa taj linux...

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Battlestar Galactica 75 -The Bucket- and Battlestar Pegasus 62 -The Beast-
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
linuxuser kaže...

A nitko od njih ne shvaća da čini medvjedju uslugu tim ljudima...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
Mentalist kaže...

Nitko se ne bi drogirao da droga ne valja.

Je li ono tvoj tata komentirao kako su BUGovci prevrsili mjeru sa BUG-om 215 i temom broja FAQ OFF?

Ako je, zanima da li taj isti tata zna kako mu sin pise gluposti za koje je zasluzio barem pljusku.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?

2 0 hvala 0
16 godina
Hyperion kaže...
linuxuser kaže...

Linux nije za gamere.

Da se ne igram na kompu, linux bi mi odavno zamijenio windowse.

Ne kažem da su windowsi sranje (dapače), ali mi je veći gušt radit na linuxu..

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...
Mentalist kaže...
linuxuser kaže...

Ti si očigledno na nekim drogama....

EnlightenedPhoenix kaže...
Mentalist kaže...
linuxuser kaže...

Ti stvarno prelazis sve granice svojim idiotskim izjavama...

syncmaster245b kaže...
Mentalist kaže...

Je li ono tvoj tata komentirao kako su BUGovci prevrsili mjeru sa BUG-om 215 i temom broja FAQ OFF?

Ako je, zanima da li taj isti tata zna kako mu sin pise gluposti za koje je zasluzio barem pljusku.

Kad covjek malo razmisli, pa i nije bas skroz u krivu!{#}

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 18:54 (AA-d00d).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice