Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.712
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

{#}

animirana macka ima je preskupa jer treba platiti CGI samo za napraviti sliku pa srucne programere za ispisati code plus strucnjake da provjere dali je bolje izvesti to kao .gif

{#}

TD collector

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ima li tko da koristi amd graficku, te da je instalirao 14.9 catalyst na ubuntu ili arch ?

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...

Nego, jedno pitanjce :

Da li netko ovdje koristi pod linuxom program Snapper , koji ima mogućnosti slične windowsovom sistem restoreu...?

Probao sam se snaći u tome, ali negdje sam spetljao....

Znam da tu funkciju donekle ima i Timeshift i Back in time,, pa ako netko koristi neke od te 3 aplikacije, 

da malo opiše koja je najjednostavnija i koja pravilno odrađuje povrat sistema.

.

Jednostavno se prebaciš na btrfs i snapshotaš si sustav/direktorij/itd samo tako. Sa rollbackovima i svim đinđama. Nakucaš neku skripticu i napraviš cronjob i rasturaš. Moš i upload raditi na neki servis. :)

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran

Opensuse factory je i bio na btrfs,, i snapper je napravio hrpu točaka. Nakon jedne nadogradnje ostadoh bez zvuka. Tada sam odlučio iskušati snappera i vraćao sistem na više tih snapshotova, no zvuk više nisam dobio.  Izgleda da taj snapper ne vrati baš sve.  Na pc je i lubuntu i mint i na njima zvuk je ok.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Jeli netko koristio Kali Linux, vidio san na raznim mjestima ga reklamiraju kao da ga koriste za penetration testing, i da ima puno alata?

A programe Metasploit i Armitage kao u ovom videu:

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.10.2014 19:19 (osvit).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
osvit kaže...

Jeli netko koristio Kali Linux, vidio san na raznim mjestima ga reklamiraju kao da ga koriste za penetration testing, i da ima puno alata?

A programe Metasploit i Armitage kao u ovom videu:

Imamo temu o njemu na boardu.

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/dostupan-kali-linux/185375.aspx?page=0&jumpto=4395073&sort=asc&view=flat

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
11 godina
neaktivan

Pozdrav!

Htio  bih instalat mint na sd karticu, prvo me znaima da li je to pametno? I ona mi je trenutno tipa fat32 da li to trebam promjenit? Htio bih da instalam na sd karticu iako mi je 8ica trenutno na kompu, ali ne bi zelio izgubit podatke sto su mi na pravom hardu i da ostane ta osmica i da li imate kaki dobar tutorijal, ja sam nest trazio al nije mi bas sigurno, pošto za par dana moram na faks, pa ne zelim da se igram,a s osmicom imam strasnih problema?

Hvala na odgovoru!

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ma to ti je super pametn. Ma lako ti je samo na netu upises usb boot linux imas dva tri dobra programa
Unetbootin, liveusbinstall, yumi za multiboo, universal usb installer, persistent change ti sprema napravljene promjene tipa instalirao si nesto i tako.
skines iso bilo koje linux distre i program ti obavi sve poslije samo bootas s usb i to je to.
Ali nemoras mint neku manju distru i brzu slax bi bio dobar da nije kde desktopa malo steka pri persistent type odabranom.
Valjda ce dati ovdje preporuka za neke male distre za usb ( damn small linux hehe)
TD collector
11 godina
protjeran

@franciscus

Ako ti je cilj vidjeti kako linux radi i malo sve to testirati, live usb sa persistance prostorom je meni bolja solucija nego instalacija na sd.   Pazi i gdje buš grub instalirao..

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2014 12:41 (bunkermax).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

mislim da nema tu problema s grubom ako ide na removable medij rekoh sve mu program napravi samo odabere na koje slovo (D: F: G: H:) mu je taj medij i program ga raspakira.

kasnije pri startanju s maticne biosu efi itd pritisne koji je F tipke (F8 ... F12) za biranje s cega da se boot podigne s dvd medija hard diska ili removable usb drive

(nades onaj mali prikljucak koji gurnes s jedne strane sd karticu s druge usb za comp)

TD collector

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

http://askubuntu.com/questions/317924/dual-boot-install

ovdje piše da je na sd card sporiji nego kad je na hdd

0 0 hvala 0
14 godina
osvit kaže...

http://askubuntu.com/questions/317924/dual-boot-install

ovdje piše da je na sd card sporiji nego kad je na hdd

Pa naravno da je na SD kartici sporiji, SD kartice su inače oko 10x sporije od HDD-a, brzina čitanja i pisanja, to jest.

Say hello to my little friend
16 godina
osvit kaže...

bunker

zašto se ne mogu ulogirati na ovaj forum kad korsitim tor browser , jeli to foruma ili do postavki u toru?

-postaviš pitanje s operatorom ILI (OR), to je XOR/AND...

forum vidi wan-ip, ... nekako te se mora moći banati i sl. (vidi prozorćić s desne strane gore..)

-važnije u ovom pitanju (ili promašaju, jer bi to morao i sam zaključiti nakon nekoliko sec. razmišljanja) je upotrebljivost TORa, ... uvjek druga strana može znati ako to želi, kao što je to sad slučaj. Ali, to nije linux tema, .. pa back na topic.

-install na SD (ili bilo koji removable/USBflash) može, ali je z apočetak 'pametnije' imati 'običan' install-liveOS. Lako je tad napraviti bilo što iz samog livea, npr install, persistent itd.

-poželjno je imati brži medij, 10x.. zapravo R/W treba biti iznad 10MBps (poželjno 20-30) na USB.2.0. (3 nije relevantan).

-FS je jako bitan u kombinaciji sa samim medijem (nisu svi npr flashevi isiti, interno kontroler..) generalna pravila, sve može s FAT32 ali ograničenja npr vel.filea/particije itd. Svaki OS inače koristi svoj FS, win može bootati s NTFS formatiranog stikića ali linux se može 'nećkati'.. jednako obrnuto vrijedi za ext.

-ovisno iz kojeg OSa kreiraš npr USB/SD.. razni alati/utilsi + PC-HW (BIOS) daju razne rezultate. Neki rade, neki ne .. isprobaj. Zato je KISSovski liveboot na FAT32 najuniverzalniji... sve ostalo ovisi o tvojoj kombinaciji, ali jednako pitanje dali bi bootao na drugom računalu. Smisao takvog medija je boot s raznih računala.. ne samo s tvojeg.

-najgori dio priče su standardi, jer jedino oni te ograničavaju-zezaju, npr removable zapravo ne dozvoljava particije pa je problem ako je FS-FAT32 na +4GB jednako kao što neki alati ignoriraju ograničenje i formatiraju do 64GB i više u tom FSu ili kreiranja particija, upravo u persistent primjeru imaš howto..

Može se svašta, ali uvjek je najniži zajednički nazivnik ono što te može zezati kod boota i ovisi o HW+postavkama BIOSa, ne samo o bootmediju tj dali si ga dobro napravio.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2014 18:00 (ihush).

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
ihush kaže...
osvit kaže...

bunker

zašto se ne mogu ulogirati na ovaj forum kad korsitim tor browser , jeli to foruma ili do postavki u toru?

forum vidi wan-ip, ... nekako te se mora moži banati i sl. (vidi prozorćić s desne strane gore..)

-važnije u ovom pitanju (ili promašaju, jer bi to morao i sam zaključiti nakon nekoliko sec. razmišljanja) je upotrebljivost TORa, ... uvjek druga strana može znati ako to želi, kao što je to sad slučaj. Ali, to nije linux tema, .. pa back na topic.

??? daj objasni ništa te nisam skužio o čemu pričaš???

11 godina
neaktivan
ihush kaže...
osvit kaže...

bunker

forum vidi wan-ip, ... nekako te se mora moži banati i sl. (vidi prozorćić s desne strane gore..)

-install na SD (ili bilo koji removable/USBflash) može, ali je z apočetak 'pametnije' imati 'običan' install-liveOS. Lako je tad napraviti bilo što iz samog livea, npr install, persistent itd.

-poželjno je imati brži medij, 10x.. zapravo R/W treba biti iznad 10MBps (poželjno 20-30) na USB.2.0. (3 nije relevantan).

-FS je jako bitan u kombinaciji sa samim medijem (nisu svi npr flashevi isiti, interno kontroler..) generalna pravila, sve može s FAT32 ali ograničenja npr vel.filea/particije itd. Svaki OS inače koristi svoj FS, win može bootati s NTFS formatiranog stikića ali linux se može 'nećkati'.. jednako obrnuto vrijedi za ext.

-ovisno iz kojeg OSa kreiraš npr USB/SD.. razni alati/utilsi + PC-HW (BIOS) daju razne rezultate. Neki rade, neki ne .. isprobaj. Zato je KISSovski liveboot na FAT32 najuniverzalniji... sve ostalo ovisi o tvojoj kombinaciji, ali jednako pitanje dali bi bootao na drugom računalu. Smisao takvog medija je boot s raznih računala.. ne samo s tvojeg.

-najgori dio priče su standardi, jer jedino oni te ograničavaju-zezaju, npr removable zapravo ne dozvoljava particije pa je problem ako je FS-FAT32 na +4GB jednako kao što neki alati ignoriraju ograničenje i formatiraju do 64GB i više u tom FSu ili kreiranja particija, upravo u persistent primjeru imaš howto..

Može se svašta, ali uvjek je najniži zajednički nazivnik ono što te može zezati kod boota i ovisi o HW+postavkama BIOSa, ne samo o bootmediju tj dali si ga dobro napravio.

imam class10 sd karticu sto se brzine tice xD

13 godina
neaktivan
osvit kaže...
ihush kaže...
osvit kaže...

bunker

Kad ja želim shvatiti što je ihush rekao, napravim si kavu i pročitam post nekoliko puta zaredom. Ne upali svaki put, ali kad upali, osjećam se kao genije. NHF hush.

Mislim da je ono što je ovdje htio reći to da svaka web stranica ima pristup tvojoj IP adresi. Pošto se služiš TOR-om, stranica nema tvoju IP adresu, već IP adresu računala na koje si se ti spojio preko TOR-a. Pošto su IP adrese tih računala na koja se spajaš preko TOR-a javno dostupne (osim ako ne koristiš neki privatni relay ili kako se to već zove) svima, web stranice i forumi ih mogu nabaviti. Ako onda te web stranice detektiraju da se spajaš sa nekom od tih adresa, vrlo lako te mogu blokirati i/ili onemogućiti neke funkcije stranice.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
16 godina
Franciscus kaže...
..

imam class10 sd karticu sto se brzine tice xD

- krati nepotrebne (plahte) citate.. pogotovo kad je informacija koju daješ sporedna..

x10 je recimo granica, ispod je sporo, iznad je OK ali tek kad se vidi stvarna brzina, ovako je samo 'možda'.. jer ovisi o 'sto sitnica' pa i FSu.

Medikus kaže...
..NHF hush.

..

- naravno.

- Sve si objasnio (ali je cilj bio da juzer razmisli ili je u pogrešnoj temi-branši... nije ni znatiželjan? nema googla?)

pa samo dodatak koji je vjerojatno juzeru nejasan:

- Kvalitetno postavljeno pitanje je bitna stvar (za moguć odgovor, svaki odgovor može biti dobar/loš, točan/netočan.. ni jedan ne uzimati kao jedini).

- OR postavljen u pitanju je pogrešan jer je to bug + tor, s ILI bi mogući odgovori bili uvjek pogrešni. 

- to je dio edukacije juzera za preciznost, terminologiju, zapravo cjepidlačenje nevažnim sitnicama, ali u želji da razmisli, pa i o postavljanju pitanja. NE samo da za sve što mu padne napamet lupi post, nego da razmisli, da barem pitanje bude kvalitetnije... ili ne mora. 'zašto je nebo plavo', zašto ovo zašto ono.. tako se samo spama. Zato je odgovor namjerno 'nikakav', dobrim objašnjenjem možda si mu pomogao u razumijevanju. Problem je u ''možda'', problem je što juzeri ne žele sami razmisliti, pa makar i pogrešno.. tako se uči. Da je pitanje 1+1=? dali mu odgovoriti 2 ili ga navesti da izračuna, pa makar i pogrešno tad možemo ispraviti-pomoći. U suprotnom ima calculator ili google.

Tema kao TOR je off, jer nije OSovska, razmišljanje/učenje je pak univerzalna tema, upravo bit foruma. Pogotovo u linux grupi koja je ipak za one koji žele naučiti. Klik-next je s druge strane kafića..

@ juzer, NHF za svaki slučaj. Kritika nije za tvoje znanje, ne kritiziram one koji počinju/žele učiti. Možda samo neobično tipkanje tako zvuči.

16 godina
osvit kaže...

@juzer bi ti rado nabio tu tipkovnicu gdje treba pa bi se ti vrlo brzo prizemljio

{#} .. e juzer, bravo. btw, što si gdje nabijaš ne zanima me, tvoj izbor, ne osuđujem, no mene u to ne petljaj ili (jer znam da je teško koncentrirati se) FO.

Ili je i to dio teme 'penetracija'.. ? tad sorry, my bad.

- deset indijanaca, jedan ode.. do mraka će i deseti u krevet.

osvit kaže...

..

mislim da ti nisi dosad naišao na pravog @juzera pa tebi treba jedan dobar penicilin!

-opet pogrešno. Ne, ti ne misliš, uz to ono što misliš je promašaj. Ali zabavno je... do kad?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2014 17:56 (ihush).

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne hranite trola,htio sam mu pomoći prije al nisam imao dobar signal na mobu,sad mi je drago što nisam.

--------------------------------------------------------------------------------------------

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

ne moš ti ni sebi pomoć, a kamoli meni, trol si sam.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
osvit kaže...

bunker

Nemam pojma. Vidim da su ti kolege naveli neke mogućnosti zašto je to tako, a ja se nisam nikad bakćal sa torom.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
osvit kaže...
ihush kaže...

:)) haha  treba neki plug-in ihush translator 

Life is too short to remove USB safely
16 godina
hrvooje kaže...
osvit kaže...
ihush kaže...

:)) haha  treba neki plug-in ihush translator 

{#}

no comment... (btw ima neki za FF, ali samo nightbuild + radna stanica koja može podnjeti toliko IOPSa.. ili se FF uobičajeno sruši).

11 godina
protjeran

Ihush

Pusti FF, subota je, piči van lovat komade...

;-)

1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

nema zivota svi na fejsu

TD collector

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Killua kaže...

nema zivota svi na fejsu

Čekam dan kada će napraviti neuralni interface pa ću vidjeti kakav će face onda btii XD...Ali nećeš onda moći ni reći da to nije život,jer će to biti više kao proširenje svijesti...

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
11 godina
protjeran

A ništa... Onda mi linuxaši moramo nabaviti bjele mantije sa kapuljačama  ( onak ko fratri  )  i krenut preobraćivat  grešnike... 

{#}

0 0 hvala 0
16 godina
g12356 kaže...
Killua kaže...

nema zivota svi na fejsu

Čekam dan kada će napraviti neuralni interface pa ću vidjeti kakav će face onda btii XD...Ali nećeš onda moći ni reći da to nije život,jer će to biti više kao proširenje svijesti...

problem je interface. Mada je u riječi (interface) face, nema veze s facom-licem ni s fb-om. Ima s drugim dijelom tijela, tamo je puno neurona-živaca... Dali i dalje želis interfejs?...

- je open, gnu i foss uz lubrikate kažu nekima i vrlo ugodno za GUI. ..btw ovo G u kratici nije tuđica.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2014 18:30 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice