Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.167
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Linux - pitanja i odgovori

Imam problem instalirao sam u software centru adobe flash plugin i java script mi je enabled u cromiumu, međutim  kad otvorim  stanice http://www.speedtest.net/?noflash=1

javlja mi da nemam novi adobe flash???

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:04 (osvit).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

-probaj drugi browser..

.. btw, kog vraga ćeš na speednetu? Mreža je mreža (nije bitan OS, nego pretplata ISPu i žica).

osvit kaže...

Dakle problem je slijedeći, ako instalirate chromium na ubuntu 14.04 i adobe flash plugin u software centru, moguće da vam neće otvarati flash stranice kao meni.

Treba instalirat pepper flash, kako kažu ovdje i meni je upalilo:

-bravo, tako se to radi, većina odgovora postoji samo navedeš svoju kombinaciju i u par linkova se nađe.. (bespomoćni se obično vrate na onaj drugi OS).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:31 (ihush).
14 godina
odjavljen

Dakle problem je slijedeći, ako instalirate chromium na ubuntu 14.04 i adobe flash plugin u software centru, moguće da vam neće otvarati flash stranice kao meni.

Treba instalirat pepper flash, kako kažu ovdje i meni je upalilo:

http://www.omgubuntu.co.uk/2014/06/install-pepper-flash-chromium-ubuntu-14-04

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:28 (osvit).

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

rhytmobox i amarok su ružni prava katastrofa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:44 (osvit).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
osvit kaže...

Pozdrav svima

imam dual boot, Windows 8.1 pro i Ubuntu14.04 na kompu,pa sam malo googlao i vidio da na dosta stranica ima programe za preporuku nakon instalacije Linuxa, a ovdje to nisam našao. Možete li preporučiti po vama najbolje programe za Linux koje bi stavili pod must have?

Hvala na odgovoru. 

Ovisi kaj želiš radit sa računalom,ali mislim da je VLC svima must have...Uglavnom uđi u software centar i istraži.Međutim ako ti nešto fali,iako većinu toga imaš u software centru,poneke rjeđe programe možeš još uvijek naći u googleu...ALi je software centar puno bolje rješenje.Npr. ako voliš koristiti Operu kao web browser,za nju moraš baš na njihove web stranice.Firefox ti je predinstaliran sa Ubuntuom.Unutar software centra možeš naći još Chrome ili Chromium,a ima još i puno manjih web browsera poput midori-a,arore itd...

Reci nam kaj voliš sa računalom raditi pa ti možemo preporučiti više programa.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:43 (g12356).
14 godina
odjavljen

Pa instalirao sam chromium, google earth, skype ,gimp ,ktorrent, ubuntu tweek, clementine...onako par progama za osnove operacije .

Odustao sam od amaroka jer je užasan vizuelno a komplicirano instalirat druge teme, a svidjelo mi se na njemu što ima masu opcija tekst ,wiki, itd. šteta!

Clementine je OK!

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:55 (osvit).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

{#} ponekad previse stvari u necemu zapravo i ubije app

TD collector

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

https://amarok.kde.org/

na ovoj stranici izgleda fenomenalno, a kad ga insaliram obična bijelo siva podloga .ne znam kako napravit da amarok izgleda kao na njhovom webu- ove slike???

0 0 hvala 0
16 godina

-KDE? (Qt+KDEplasma).

Amarok je KDE app, ako želiš takav fancy izgled, trebaš koristiti KDE (DE), mada radi i pod npr gnomeom (ima potrebne libove).

Većina stvari pod linuxom je 'odvojena', sam npr enkoder-srce-engine appsa i GUI koji može biti proizvoljan ili CLI. Naravno ako netko to napravi.. Tad otkriješ dependency hell i prestaneš s instalacijama dok OS još radi...

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 14:37 (ihush).
14 godina
odjavljen
ihush kaže...

-KDE? (Qt+KDEplasma).

pojasni?

KDE SDK u sofware centru sam našao?

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 14:42 (osvit).
16 godina
neaktivan
osvit kaže...

(...)  obična bijelo siva podloga .ne znam kako napravit da amarok izgleda kao na njhovom webu- ove slike???

Otvori KDE System Settings -> Application Appearance (druga ikona po redu od vrha) i u sekciji Colors odaberi drugu shemu boja ili podesi boje po želji na karticama unutar sekcije. Na taj način promijenit će se boje u cijelom KDE-u, pa tako i u Amaroku.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 15:50 (hrx).
11 godina
protjeran

@osvit

al buš se zapetljal,,heheheheh ,,,  no tako se i uči ....

- kad dođe vrijeme za novu instalaciju os-a ( a to bu ubrzo kako si krenuo ) , 

onda na samom početku instalacije ubunta potvrdi onu kućicu da hoćeš 

i vlasničke kodeke, pa ti uz  malo sreće nakon instalacije neće trebati dodatni kodeci..

- meni je tako, ubuntu 14.04.1 već mjesecima nije naletio na ništa da bi zhtjevalo

restricted extras ili bilo kaj dodatno....

-za dobar osjećaj browsanja , potegni ti download googleovog chroma, ( .deb extenzija)

desni klik  na tu datoteku, odradi instal kroz softvare centar i onda vidi jel ti chrome

pokriva sve kaj očekuješ od surfanja ( pazi, chrome, a ne chromium )

{#}

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
hrx kaže...
osvit kaže...

(...)  obična bijelo siva podloga .ne znam kako napravit da amarok izgleda kao na njhovom webu- ove slike???

Otvori System Settings -> Application Appearance (druga ikona po redu od vrha) i u sekciji Colors odaberi drugu shemu boja ili podesi boje po želji na karticama unutar sekcije. Na taj način promijenit će se boje u cijelom KDE-u, pa tako i u Amaroku.

ma nemam to uopće , imam system settings pa personal appearance i tu background theme i launcher on size

to je onaj kde systme setings koji treba instalirati iz sofware centra on ima te opcije za aplications appearance?

uz dužno poštovanje ali ne pada m na pamet da se zahebavam, s nekom apliakcijom koja traži još ovo još ono ako ima drugih jednostavnijih di ne treb aništa dodatno tražiti skidati instalirati to je gubljenje vremena

Inače ako netko radi dual boot win 8,1 pro i ubuntu 14.04 ,bitno je napraviti zasebnu particiju, na njoj kreirati  / ,home i swap, i nakon završetka instalacije Ubuntua, ući u Windows pa pomoću programa easy bcd napraviti repair boot files, da bi se maknuo grub  i to je to, voila!

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 15:48 (osvit).
14 godina
osvit kaže...

ma nemam to uopće , imam system settings pa personal appearance i tu background theme i launcher on size

to je onaj kde systme setings koji treba instalirati iz sofware centra on ima te opcije za aplications appearance?

uz dužno poštovanje ali ne pada m na pamet da se zahebavam, s nekom apliakcijom koja traži još ovo još ono ako ima drugih jednostavnijih di ne treb aništa dodatno tražiti skidati instalirati to je gubljenje vremena

Inače ako netko radi dual boot win 8,1 pro i ubuntu 14.04 ,bitno je napraviti zasebnu particiju, na njoj kreirati  / ,home i swap, i nakon završetka instalacije Ubuntua, ući u Windows pa pomoću programa easy bcd napraviti repair boot files, da bi se maknuo grub  i to je to, voila!

A zašto bi pobogu micao Grub?

EDIT: Koji "okus" Ubuntua si instalirao? Bolje rečeno koji DE koristiš?

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 16:14 (mario.L_hr).
14 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

@osvit

al buš se zapetljal,,heheheheh ,,,  no tako se i uči ....

- kad dođe vrijeme za novu instalaciju os-a ( a to bu ubrzo kako si krenuo ) , 

onda na samom početku instalacije ubunta potvrdi onu kućicu da hoćeš 

i vlasničke kodeke, pa ti uz  malo sreće nakon instalacije neće trebati dodatni kodeci..

- meni je tako, ubuntu 14.04.1 već mjesecima nije naletio na ništa da bi zhtjevalo

restricted extras ili bilo kaj dodatno....

-za dobar osjećaj browsanja , potegni ti download googleovog chroma, ( .deb extenzija)

desni klik  na tu datoteku, odradi instal kroz softvare centar i onda vidi jel ti chrome

pokriva sve kaj očekuješ od surfanja ( pazi, chrome, a ne chromium )

{#}

Kliknuo sam u tu kučicu za vlasničke kodeke kao i ti pri instalaciji

Ne znam zašto nude ovaj chromium bez da kažu ljudima da moraju uz njega instalirati pepper flash, inaće neće otvarati stranice koje traže flash instaliran, čak i ako instalirate flash plugin!

16 godina
neaktivan

Da, radi se o KDE System Settings programu. Amarok je dio KDE Software Compilationa i normalno je (developerima Amaroka) da prati postavke KDE-a radi unificiranog izgleda sučelja. Izgled gotovo svih KDE SC aplikacija podešava se putem KDE-ovog System Settings programa. Budući da si instalirao Amarok, gotovo sigurno je povukao niz KDE biblioteka koje su mu potrebne za rad, a budući da je KDE v4 podosta monolitan, System Settings vjerojatno ne treba povlačiti puno dodatnih biblioteka.

Clementine je fork Amaroka 1.4, po mnogim mišljenjima (i mojem) najboljeg audio playera za Linux pred par godina. Mnogima redizajn Amaroka kod izlaska verzije 2 (koja je uključivala prelazak s Qt3 i KDE3 biblioteka na Qt4 i KDE4 biblioteke) nije "sjeo", tako je forkan Amarok 1.4 i portan na Qt4 biblioteke (KDE biblioteke nisu potrebne). Clementine također ima informacije o umjetniku i albumu s Wikipedije, Last.fm i drugih servisa, prikaz riječi pjesama, ... 

Treba spomenuti i Exaile, koji je napravljen po uzoru na Amarok 1.4, ali implementiran korištenjem GTK biblioteka; DeaDBeeF, napravljen po uzoru na foobar2000; gmusicbrowser koji dolazi s hrpom različitih layouta, a proučavanjem dokumentacije i malo truda možeš stvoriti svoj layout; te Quod Libet koji je dizajniran s mišljenjem da korisnici najbolje znaju kako organizirati svoju biblioteku glazbe, te je potpuno prilagodljiv korištenjem regexpova. Pogledaj ovu stranicu za kratke recenzije niza audio playera za Linux. Stranica je stara skoro godinu dana, pa su neki playeri vjerojatno doživjeli znatne nadogradnje (npr. DeaDBeeF).

Oko Flash pluginova - postoje tri formata pluginova - ActiveX format kojeg koristi Internet Explorer i dostupan je samo za Windowse, PPAPI (Pepper Plugin API) format kojeg koristi Chrome/Chromium i nova Opera, dostupan za Windowse i Linux, te NPAPI (Netscape Plugin API) kojeg koriste svi drugi i dostupan za Windowse, OS X i Linux (ali za Linux ne i verzije novije od v11 jer je Adobe prestao izdavati novije verzije - izdaje samo v11 s zakrpama sigurnosnih propusta). Do verzije 35, Chrome/Chromium je imao podršku i za NPAPI, tako da nije bilo potrebno imati instaliranu i PPAPI verziju. Chromium ne dolazi s ugrađenim PPAPI Flash pluginom kao Chrome, niti je on naveden kao dependency, budući da je Chromium open source program (što je opće poznato), a Flash je vlasnička tehnologija. Google Chrome je vlasnički (proprietary) freeware program (prema sekciji 9 Chromeovih uvjeta korištenja), dostupan iz Googleovog Ubuntu repozitorija i dolazi s ugrađenim PPAPI Flash pluginom.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 16:53 (hrx).
14 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
osvit kaže...

A zašto bi pobogu micao Grub?

EDIT: Koji "okus" Ubuntua si instalirao? Bolje rečeno koji DE koristiš?

http://www.ubuntu.com/download/desktop

Zato šta mi je grub bezveze.

hrx jel meni treba skidat taj KDE u sofware centru ili ne? 

šta će mi amarok kad ga ne znam uređivat nego morams skidat kde pa onda u njemu neke opcija bla bla mogli su sve to stavit u amarok i samo odabereš skins i to je to. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 16:56 (osvit).
14 godina
osvit kaže...

Znači skinuo si Ubuntu s Unityem. Skini si ISO Kubuntua i isprobaj ga instaliranog na USB. Ako ti se više sviđa taj DE koristi njega.

Bootloader pa bezveze????{#}

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
osvit kaže...

Znači skinuo si Ubuntu s Unityem. Skini si ISO Kubuntua i isprobaj ga instaliranog na USB. Ako ti se više sviđa taj DE koristi njega.

Bootloader pa bezveze????{#}

neću super mi je ovaj šta sam ga skinuo, i da grub mi je sranje, bolji mi je Wndows boot manager.

...a minus ide za chromium bez pepper flasha ne otvara flash stranice, i za amarok zbog toga šta nema jednostavnu opciju za uređivanje pozadine, boja itd.!

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 17:14 (osvit).
16 godina
osvit kaže...
.. da bi se maknuo grub  i to je to, voila!

-svejedno koji boot manager, bitno je samo da podržava/prepozna OSeve. Tko ne želi GRUB ne mora ga ni instalirati (dio o particijama i verzijama OSeva je površan/nepotreban, svaki OS u multibootu ide na svoju particiju tj FS).

-svaki popravak i sl boot managera se može obaviti npr install medijem ili iz OSa/CMDa ako boota (ne treba dodatnih appsa, mada je easybcd juzer friendly, + rizik za noobove).

-ako želiš KDE (app) tad korisit KDE DE ili pronađeš alternativno rješenje. (btw, dosta appsa postoje u više okusa, naziv app za KDE u odnosu na gnome obično ima prefix K)

btw:

- do sad (win8) to nije bilo moguće s win managerom.

- grub je ponekad poželjniji, moćniji, dozvoljava razne peripetije s diskovima/particijama/ISOima/i sl. Ako ti takve mogućnosit ne trebaju, tad je stvarno svejedno. Bitno je da se snađeš i napraviš ono što želiš.

12 godina
neaktivan

eh tako mozemo reci da je LILO ruzan jer nema onaj lijepi graficki dizajn{#}(a funkcionalnost nula)

TD collector

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Ovdje se lijepo vidi razlika između Gnome i KDE:

http://www.psychocats.net/ubuntu/unityplasma

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@osvit

Možda si već dulje upoznat sa linuxom, pa onda ovo bezveze pišem, ali ako nisi onda bi bilo dobro znati :

To kaj vidiš na ekranu, pozadine, efekti, ikone, je dio sučelja  (DE) , ali ta sučelja vuku i svoje aplikacije, plejere, file menagere itd itd... I zato se desi da ako imaš gnome de a instaliravas plejer iz kde de onda je uobičajeno da se mora još hrpa kde stvarčica instalitati da bi taj kde plejer radio u gnome sučelju.

Sa kde bus se pogotovo zapleo, jer se hrpa stvari mora na vise mjesta podesavati, od kde setingsa preko sistem setingsa pa do setingsa pojedinih aplikacija.  Vrijeme,sat,jezik, kalendar, praznici....sve to na više nivoa odredujes da bi sve proradilo kak treba...

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

@osvit

Možda si već dulje upoznat sa linuxom, pa onda ovo bezveze pišem, ali ako nisi onda bi bilo dobro znati :

To kaj vidiš na ekranu, pozadine, efekti, ikone, je dio sučelja  (DE) , ali ta sučelja vuku i svoje aplikacije, plejere, file menagere itd itd... I zato se desi da ako imaš gnome de a instaliravas plejer iz kde de onda je uobičajeno da se mora još hrpa kde stvarčica instalitati da bi taj kde plejer radio u gnome sučelju.

Sa kde bus se pogotovo zapleo, jer se hrpa stvari mora na vise mjesta podesavati, od kde setingsa preko sistem setingsa pa do setingsa pojedinih aplikacija.  Vrijeme,sat,jezik, kalendar, praznici....sve to na više nivoa odredujes da bi sve proradilo kak treba...

Pocetnik sam u linuxu ranijih godina sma ga par puta instalirao i pobrisao jer mi s nije dalo s tim. a sad ga malo vise upoznavam. Sad sam instalirao KDE i izgleda mocno!

Inace fali  mi mjesta nakon instaliranih programa pa sma pokusao resize parrtitions sa Gparted ali nije mi dao da im promjenim velicine, zna li netko zasto

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 18:47 (osvit).
11 godina
protjeran

E to za gparted neznam, ali slutim da je reinstal blizu

{#}

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

moraš pokrenut Gparted sa live cd ne možeš povečati particiju sa koje si pokrenuo OS 

Drugi problem če ti biti kad rebootas sigurno ti se beće bootat OS morat ćeš sa live cd_a fstab namjestit kako treba "google"

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 19:18 (Buhaha).

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

E to za gparted neznam, ali slutim da je reinstal blizu

{#}

ne, krivo slutiš, zašto bi reinstalirao, sve mi super radi? 

14 godina
odjavljen
Buhaha kaže...

moraš pokrenut Gparted sa live cd ne možeš povečati particiju sa koje si pokrenuo OS 

Drugi problem če ti biti kad rebootas sigurno ti se beće bootat OS morat ćeš sa live cd_a fstab namjestit kako treba "google"

Probao sam iz WIndowsa, sa partition wizardom, ali ni on mi nije mogao smanjiti particiju home, da bih povećao root particiju Ubuntua.

11 godina
protjeran

Pa to ti je uobičajeni put učenja,,,par instalacija, par distri, par DE  ..dok ne dodjes do dobitne kombinacije..

Svi na linux putu to prodju ili nekaj slično tome..

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Mala prica

Once upon a time, long ago there was a king who ruled a prosperous land. Poverty was unknown there and every person  was gainfully employed. Hence the sight of a beggar making his way along Main Street caused quite a stir in the  capital of the land. The king demanded to see this strange man. When brought to him the beggar revealed that he  indeed did not have any possessions nor any money for the purchase of food. The king magnanimously offered all-you- can-eat meals for the rest of the week and clean clothes so that the beggar could continue his journey to the next  land. Surprisingly, the beggar declined the royal offer and asked for a modest favor. The king demanded to know what  the wish was. The beggar humbly requested a grain of rice for the first day, two on the second, four on the third  day and so on - doubling the previous days contribution.

The king looked through the window at the overflowing granaries and almost accepted it when his grand vizier,  remembering something that he had learnt in Elements of Numbers (Math 201 at the local University) advised his  highness that he should reconsider. To calculate the implication of the wish he pulled out a dusty abacus to perform  exponential calculations. He fumbled with it for a while but could not express the magnitude of the numbers involved  because he ran out of beads. The king getting impatient with his vizier on such a simple wish from a poor man,  officially granted the beggar the wish. Little did he know that he had sounded the death knell of his reign.

The next day the beggar came to claim his grain of rice. The townsfolk laughed at the beggar and said that he should  have taken the king's kind offer for a full meal instead of the measly grain of rice. On the second day he was back  for the two grains. A week later, he brought a teaspoon for the 128 grains that was due to him. In two weeks it was  a non-negligible amount of half a kilo. At the end of the month it had grown to a whopping 35 tons. A few days later  the king had to declare bankruptcy. That is how long it was needed to bring down the kingdom.

i tako je riknuo slobodni linux (smijati cu se kada za koje desetljece kada se ovako sto obistini)

TD collector

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice