Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.306
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Re: Linux - pitanja i odgovori
Buhaha kaže...

moraš pokrenut Gparted sa live cd ne možeš povečati particiju sa koje si pokrenuo OS 

Drugi problem če ti biti kad rebootas sigurno ti se beće bootat OS morat ćeš sa live cd_a fstab namjestit kako treba "google"

Pokrenuo sam Gparted s Ubuntu CD-a i upsješno odradio resize parititons s njim, tamo di mi je falilo nadodao, i nisam imao problema prilikom bootanja.  

16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

to je nešto novo inaće sam imao svaki put problem sa boot zbog promjena particija 

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Evo ja sam baš sad to odradio i nema problema nikakvih prilikom dual boota sve OK radi.

Gparted na CD- u je super stvar za resize, kad zafali negdje lako se odradi to.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 20:38 (osvit).

3 0 hvala 1
17 godina

Evo malo parodije za one kojima se čita...

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 21:12 (josipva).

2 2 hvala 0
12 godina
neaktivan

nije parodija nego istina

TD collector

0 3 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da,većina nas takve stvari tolerira jer smo 'na windowse naviknuti'...Tek nakon što čovjek duže vrijeme koristi Linux intenzivno tek onda takve stvari primijeti.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Jeli se doogodilo nekome od vas da uđe u Ubuntu KDE i samo mu se zacrni ekran prilikom starta???

Ne znam je li to do grafičke ili do KDE?

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 12:15 (osvit).

0 0 hvala 0
14 godina
josipva kaže...

Daj pošalji link Dragi pa da se njih dvojica dogovore, ko ljudi a ne ovako, jedan kaže da "Dečko samo obećava" a drugi kaže da su Winsi zapeli u prošlosti. I'm coonfused. {#}

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
mario.L_hr kaže....

Daj pošalji link Dragi pa da se njih dvojica dogovore, ko ljudi a ne ovako, jedan kaže da "Dečko samo obećava" a drugi kaže da su Winsi zapeli u prošlosti. I'm coonfused. {#}

Ne isplati se zamarati s takvim stvarima. Ovdje se ionako puno više cijeni mišljenje "tech novinara" nego tamo nekakvog japansko srpskog software arhitekta koji radi za nekakvu američku tvrtku za koju nitko ovdje nije ni čuo. Tako samo mogu ispasti nasilni propovjednik linux vjere {#}. Ili u još gorem slučaju prizvati postove ihusha (NHF {#}).

Uostalom, svi su prezauzeti testirajući novi keylogger zvani Windows 10

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 15:00 (josipva).
17 godina
neaktivan
josipva kaže...

Probaj tek promijeniti najobicniji, hebeni wallpaper na Starter inacici.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
josipva kaže...
Tako samo mogu ispasti nasilni propovjednik linux vjere {#}

Pa da.. još malo pa ćete ići po kućama i terati sektaše da svu imovinu prepišu na sektu  ...hehehhehe  {#}

Nego, jedno pitanjce :

Da li netko ovdje koristi pod linuxom program Snapper , koji ima mogućnosti slične windowsovom sistem restoreu...?

Probao sam se snaći u tome, ali negdje sam spetljao....

Znam da tu funkciju donekle ima i Timeshift i Back in time,, pa ako netko koristi neke od te 3 aplikacije, 

da malo opiše koja je najjednostavnija i koja pravilno odrađuje povrat sistema.

.

15 godina
neaktivan
josipva kaže...
mario.L_hr kaže....

Ne isplati se zamarati s takvim stvarima. Ovdje se ionako puno više cijeni mišljenje "tech novinara" nego tamo nekakvog japansko srpskog software arhitekta koji radi za nekakvu američku tvrtku za koju nitko ovdje nije ni čuo. Tako samo mogu ispasti nasilni propovjednik linux vjere {#}. Ili u još gorem slučaju prizvati postove ihusha (NHF {#}).

Ja bih više cijenio mišljenje osobe koja je probala obje strane i može dati objektivno mišljenje od osobe koja je samo probala "nešto novo i drugčije" i onda se zgražala što je tako novo i drugčije.

Osim toga, kakav to točno developer zivka svog frenda za svaki problem koji se pojavi. "O ne, nemam kodeke za video! Bolje da nazovem Janka!". A šta se na linuxu iste ne treba instalirat?

A zašto nije isprobao preko virtualke umjesto da se 3 put zgraža kako nema live cd-a, ili mu to nije niti palo na pamet?

Tako da, ja se zbilja nadam da je parodija, jer ovo više govori o njemu kao developeru nego o Windowsima.

A ova tvoja opaska me podsjeća na onu od Richarda Stallmana, gdje naziva najpopularniju linux distribuciju, Ubuntu, spywareom.

Jedino što je "keylogger" u Windows 10 prisutan samo u prvoj testnoj verziji (onoj za developerer i entuzijaste) i ms je od početka bio otvoren u vezi toga.

Zbilja mi je glupo polaziti iz tako subjektivne pozicije, pa je windows sada smeće zbog određenih mana. 

A kad bi krenuli nabrajati probleme koje muče linux, gdje bi stali, ili se to na ovoj temi ne gleda?

Inače pišem ovo iz Ubuntua.

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 16:38 (Xanzzu).
14 godina
odjavljen

Imam instaliran Ubuntu, zadnji, 14.04 i sa GNOM sučeljem mi normalno radi, ali kad se izlogiram i uđem u KDE sučelje koje sam nakadno instalirao, pokrene se i onda odjednom zacrni ekran, nitko ne zna u čemu je problem???

0 0 hvala 0
17 godina
Xanzzu kaže...

Zbilja mi je glupo polaziti iz tako subjektivne pozicije, pa je windows sada smeće zbog određenih mana. 

On je sam napisao da je tekst parodija na tekstove kakve inace pisu windows korisnici. Jasno ti pise na blogu. Iz tog istog razloga prigovori poput tog s codecima su glupi ali su i istinite paralele interesantne. Moju opasku mozes nazvati subjektivnom no citaj malo snowdena i wikileaks pa ce prestati biti toliko subjektivno i teorija zavjere. Kako se neke stvari lako zaborave eh....

17 godina
osvit kaže...

Imam instaliran Ubuntu, zadnji, 14.04 i sa GNOM sučeljem mi normalno radi, ali kad se izlogiram i uđem u KDE sučelje koje sam nakadno instalirao, pokrene se i onda odjednom zacrni ekran, nitko ne zna u čemu je problem???

Kad instaliraš različita sučelja znaju se javiti specifični problemi. Problemi mogu biti radi lošeg repozitorija, neodgovarajućih dependencija iz tog repoa u usporedbi s tvojim OS-om, međusobnog konflikta između različitih dijelova različitih Desktop Enviromenta itd. Uglavnom za početnika je najbolje s live USB/DVD probati razne DE-ove i vidjeti koji najbolje odgovara pa odabrati distribuciju koja ima kvalitetno integriran takav DE, ostala kombiniranja u rješavanja problema koji znaju dolazit s tim su za naprednije korisnike... A mi ovdje teško možemo znati što se specifično dogodilo na tvom kompjuteru s tvojim driverom, os-om i kombinacijom DE-ova.

14 godina
odjavljen

http://askubuntu.com/questions/181774/black-screen-after-instalation-of-kde-desktop

evo nasao sam rjesenje na ovom linku, dakle ukoliko vam se nakn instalacije KDE dogodi black screen, potrebno je pokrenuti terminal i upisati sljedecu komandu

sudo apt-get install kde-plasma-desktop

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 17:33 (osvit).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
osvit kaže...

Da, ali u svakom slučaju neću nikome preporučiti da skine i instalira Ubuntu 14.04, pa na njega instalira KDE kad meni ne radi, i moram guglat da ga uopće pokrenem.

Kubuntu?

14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
osvit kaže...

Da, ali u svakom slučaju neću nikome preporučiti da skine i instalira Ubuntu 14.04, pa na njega instalira KDE kad meni ne radi, i moram guglat da ga uopće pokrenem.

Kubuntu?

DA Kubuntu.

16 godina
Xanzzu kaže...
..

Osim toga, kakav to točno developer zivka svog frenda za svaki problem koji se pojavi. "O ne, nemam kodeke za video! Bolje da nazovem Janka!". A šta se na linuxu iste ne treba instalirat?

..

-da. (-jel' dovoljno kratko?) {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Ono što je kolega htio reći je da imaš distribucije koje su se već pobrinule da integriraju određena sučelja stoga je pametnije/jednostavnije instalirati Kubuntu umjesto Ubuntu pa ručno KDE i tražiti zbog čega nešto ne radi.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
osvit kaže...

DA Kubuntu.

Pa Kubuntu vec dolazi s KDE-om, ne trebas ga instalirati naknadno.

Ali vidim da si rijesio problem. {#}

14 godina
odjavljen

Da rješio sam ,dakle instalirao sam Ubuntu ovaj zadnji, i onda saznao za KDE, i odlučio isprobat, instalirao taj KDE,, i onda mi je jučer normalno radio, ali već danas kad se ulogiram ,crni ekran se pojavi. Alii evo guglao sam i našao rješenje.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...
josipva kaže...
mario.L_hr kaže....

Ja bih više cijenio mišljenje osobe koja je probala obje strane i može dati objektivno mišljenje od osobe koja je samo probala "nešto novo i drugčije" i onda se zgražala što je tako novo i drugčije.

A zašto nije isprobao preko virtualke umjesto da se 3 put zgraža kako nema live cd-a, ili mu to nije niti palo na pamet?

Tako da, ja se zbilja nadam da je parodija, jer ovo više govori o njemu kao developeru nego o Windowsima.

A ova tvoja opaska me podsjeća na onu od Richarda Stallmana, gdje naziva najpopularniju linux distribuciju, Ubuntu, spywareom.

Jedino što je "keylogger" u Windows 10 prisutan samo u prvoj testnoj verziji (onoj za developerer i entuzijaste) i ms je od početka bio otvoren u vezi toga.

A kad bi krenuli nabrajati probleme koje muče linux, gdje bi stali, ili se to na ovoj temi ne gleda?

Inače pišem ovo iz Ubuntua.

Po ovom mišljenju ovja tekst nam daje uvid u neku situaciju u kojoj se Windows i Linux nalaze.

Naime 99.99% od nas je odrasla uz računalo tako da su koristili Windows,i onda kada krenemo u Linux,pojavljuju se prve greške i odmah je kriv tko drugi nego Linux(kod jednog određenog dijela korsinika).A da nismo mi možda krivi što dok prvi puta instaliramo Linux očekujemo "Windows samo bolji i besplatan",što je sasvim krivi način razmišljanja.Onaj tko je kriv za greške je korisnik koji ulazi u Linux očekujući da će njegovo znanje iz Windows svijeta biti vrijedno pišljiva boba(spoiler alert:neće biti vrijedno ni toga).

Ja kada sam prvi puta bootao Linux sam krenuo sa ispravnim stavom i za svaku grešku krivio naravno svoje neznanje.I gle sada,u međuvremenu se bolje Linuxom koristim nego Windowsom(10+ godina korištenja Windowsa,4 godine korištenja Linuxa).

Vratimo se na članak.Autor toga teksta je htio okrenuti ploču i objasniti svim ljudima kako to izgleda u onim iznimno rijetkim slučajevima dok čovjek odraste uz računalo sa Linuxom,i dok čovjek postane svjestan Windowsovih problema kojih mi nismo svjesni jer je nama uvijek tako bilo i jednostavno smo tako naviknuti.

npr. Zašto se Windows nemože instalirati na logičku particiju a Linux može?To mi se osobno dogodilo pred par tjedana dok sam instaliravao Windowse 10.

Zašto Linux nudi opciju da ti sa boot loaderom ne prebriše MBR a Windows ne nudi?

Zašto na Windowsima moram instalirati drivere sa CD-a a na Linuxu ne(pa čak i na najnovijim windowsima se uvijek nešto nađe)?

Zašto na Windowsima moram codece instalirati dok na Linuxu većina distribucija ih imaju predinstalirane?

Zašto se na Windowsima nemogu uopće spojiti na eduroam čak i dok instaliram razne druge programe dok na Linuxu to mogu i out of the box(konkretno i windowsi 8 i windowsi 10,jednostavno ne žele,sada windowsi 10 kao da nemaju wpa1 podržan)?

Slijedeći puta kada uspoređujete ta dva sustava,zapravo svaki puta bi se trebalo uzeti u obzir:"A kako bi bilo da sam odrastao i naviknut na Linux a ne na Windowse?"

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
14 godina
josipva kaže...

Znam da se ne isplati samo pikam, mada znam da Drago ne čita ovaj dio BOL Foruma, jer da čita članak je mogao bitno drukčije završiti.

17 godina
g12356 kaže...
Zašto se Windows nemože instalirati na logičku particiju a Linux može?To mi se osobno dogodilo pred par tjedana dok sam instaliravao Windowse 10.

Zašto Linux nudi opciju da ti sa boot loaderom ne prebriše MBR a Windows ne nudi?

Zašto na Windowsima moram instalirati drivere sa CD-a a na Linuxu ne(pa čak i na najnovijim windowsima se uvijek nešto nađe)?

Zašto na Windowsima moram codece instalirati dok na Linuxu većina distribucija ih imaju predinstalirane?

Zašto se na Windowsima nemogu uopće spojiti na eduroam čak i dok instaliram razne druge programe dok na Linuxu to mogu i out of the box(konkretno i windowsi 8 i windowsi 10,jednostavno ne žele,sada windowsi 10 kao da nemaju wpa1 podržan)?

Vrlo jednostavno - zato jer si MS to može priuštiti. Ako ikada dođe trenutak da će mu o takvim detaljima ovisiti tržišni udio, tada će se i ti detalji promijeniti.

g12356 kaže...
Slijedeći puta kada uspoređujete ta dva sustava,zapravo svaki puta bi se trebalo uzeti u obzir:"A kako bi bilo da sam odrastao i naviknut na Linux a ne na Windowse?"

Zašto bi se to trebalo pitati? To je kao da se kod svega moraš sve pitati, npr. kako bi meni bilo da me pojede rajčica? Kako bi meni bilo da me gazi cipela? Kog briga?

Problem opće (ne)prihvaćenosti linuxa nije bahatost MS-a, niti konformizam korisnika, nego egotripaša u vlastitim redovima, raštrkanost nevelike količine resursa i pasivnost države (koja bi trebala inzistirati na primjeni otvorenih standarda). Od to troje, na prvom i zadnjem se može poraditi, ali drugo je usko vezano uz osnovnu ideju softvera otvorenog koda - ideju slobode. To i je problem s onom Draginom promašenom kolumnom, jer bi on da se "linuksaši" ponašaju kao korporacija, što je jednostavno apsurdno - ne možeš od ljudi koji velikom većinom volontiraju tražiti da se ponašaju po tržišnom obrascu, jer oni ionako ne rade za tržište, već za sebe, jedino što su svi ostali slobodni koristiti se proizvodom njihovog rada. I zato su svi oni stavovi tipa "što se ne udruže u jednu distru" glupi i uopće ne uvažavaju ideju slobodnog softvera. I zato ne možeš "linuxu" prigovarati da ne postoji neki drajver za neku karticu, jer to niti nije zadaća "linuxa", nego zadaća proizvođača hardvera.

I zato, kad ti netko kaže da te simpatizira dok ti gura prst u oko - nemoj mu vjerovati.

Kvak! Kvak! We come in peace! Kvak! Kvak! We come in peace!
Gledam te!
15 godina
neaktivan

Pa ako se razgovara o ergonomiji oba sustava mora se ispitati svaka perspektiva.IMHO.

Inače se slažem oko ovoga šta si napisao pod broj 2.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 21:01 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
g12356 kaže...
.. 

npr. Zašto se Windows nemože instalirati na logičku particiju a Linux može?To mi se osobno dogodilo pred par tjedana dok sam instaliravao Windowse 10.

..

-ajd, prvo nauči, pa tad argumentiraj..

dal ići redom?

- logička particija (promašaj, može bilo što unutar standarda, razlika je što se sad defaultno rade primarne particije i ne nudi se opcija u GUI installeru), može i radi najnormalnije.

- ne nudi ni linux, grub je opcija kao i lilo ili sad i win (koja prebriše ili ga nema, uvjek je jedan ili ni jedan). Ono na što si mislio, da boot manager je opcija kod instalalcije standardnih distri, dok kod MSa nije opcija nego zadano GUI instalerom. U oba slučaja se može bilo što ako se zna. Ako se ne zna, tad je nelogično o tome razglabati (stavom znalca-kritičara).

- na svakom OSu se DRIVERI MORAJU INSTALIRATI, driveri su stvar HWa+proizvođača, dali su uključeni u instalaciju/kernel.. samo eliminira potrebu za vrijeme installa ili ako je HW noviji od install medija tad driver NE POSTOJI u installu, kao i instalacija novije ver./update ili 'pune' verzije koja može imati dodatne opcije/funkcionalsnot, Canonicalova politika restricteda ili izbacivanje iz supporta krenela starijih drivera (koje npr 2.6-3 ima ali 3.x nema) itd.

- red iznad. btw, jednako kao lik u linku.. 'zovi Janka!' + npr EU-komisija koja zabranjuje npr WMP/IE.. koji je inače uključen ovisno o verziji MSovog OSa, tad to nije stvar MSa nego EUa. Distre su samo distre, jednako možeš uzeti ubuntu i napraviti 'svoju', što će biti uključeno tad ovisi o tebi .. a to je dokaz čega? Razmrvljenosti (vidi što ti user kaže). +.. ako imaš neki problem s eduroamom, vjerojanto je tvoja greška. Radi na svemu osim npr wp8 zbog SSL/TSL il čega već, neke ver. OSXa, browser itd.. piše, čitaj. To možeš smatrati requirementsom (aplikacije).

Veliki Brat kaže...
..dok ti gura prst u oko - nemoj mu vjerovati.

-jedini ispravak.. prst u neko drugo mjesto. {#}

(da, Ličko rukovanje, je pravni termin u analima sudstva ili analnim ... ma da, tak nešt..)

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2014 22:15 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

-jedini ispravak.. prst u neko drugo mjesto. {#}

Pa to je onda rukovanje...{#}

15 godina
neaktivan

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
g12356 kaže...

yes it does... (

) with real cat.{#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice