Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.582
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
g12356 kaže...

Eh,a kako to učiniti?Tj. kako upadateati kernel bez instalacije grub-a?

...

Nikako koliko ja znam. Bar ne ako ti se automatski kerneli instaliraju. Naime, kad stavis novu verziju kernela, da bi se ta verzija pokrenula, GRUB mora znati da imas novu verziju kernela i mora znati putanju do nje. A to zna samo ako se updatea/instalira. A to se dogada prilikom svake nove instalacije kernela. Ne znam, treba to malo prouciti.

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Složio sam Mint da izgleda onako kako želim (pljunuti Ubuntu {#}), složio sam i conky tako da sve funkcionira kako treba. Ono što me brine je korištenje procesora, za prikaz podataka o pjesmi u Conky-u. Ne pada ispod 30%, koliko sam vidio, na netu i drugi su imali takvih problema. Zna li netko rješenje?

Još jedan problem imam a taj je da nemogu napraviti update za Thunderbird, javlja slomljene pakete i što god pokušao ne mogu riješiti problem. Na kraju sam deinstalirao Thunderbird i koristim Evolution.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

2 0 hvala 0
14 godina
M_dipl. kaže...

Ja općenito ne shvaćam zašto se ljudi toliko zaklinju u taj Thunderbird, meni svako malo neko sranje s njime. Prije par mjeseci sam se prebacio na Evolution i preporodio se.

Dugo ga koristim i jednostavno inercija, uz Lighting i WiseStamp imam sve što trebam. Hebiga stari sam konj (40+) i nekako se teško rješavam nekih navika.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

meni je thunderbird odličan organizator uz e-mail klijent. ne znam kako je u evolutionu to riješeno. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Jel ima itko dojmove za podijeliti glede Chakre i Bodhija, danas me jedan kolega pitao za njih (razmišlja o prijelazu) i nisam mu imao bogznašto reći jer ih nikada nisam koristio...

Imal Chakru instaliranu na eksterni USB - nije loša , naročito za KDE korisnike , ali mislim da nije još baš opću upotrebu. Kaj se tiče KDE-a , tu su si stvarno dali truda, svaki novi release je skoro pa odmah u repozitorijima ,a osnovni sustav(kernel, itd.) se ne updatea do iduće verzije , kolko sam skužil. Ono kaj mi je malo bezveze je kaj imaju GTK+ aplikacije u bundleovima. Imaju OK dokumantaciju pa si pogledaj.

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Mislim da ću trebati pomoć vas srtučnjaka nadogradio sam Ubuntu 11.10 i eto nešto dana je sve šljakalo super. U subotu navečer sam primjetio da se diže nešto duže no obično i da nema teksta (ubuntu) ni zvuka prilikom podizanja? A od jučer mi je već dva puta nakon "guđenja" zaboravio na usb (tele2) i smrzava se? I što mogu sljedeće očekivati? 

D.L

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
nalogodavac kaže...

Mislim da ću trebati pomoć vas srtučnjaka nadogradio sam Ubuntu 11.10 i eto nešto dana je sve šljakalo super. U subotu navečer sam primjetio da se diže nešto duže no obično i da nema teksta (ubuntu) ni zvuka prilikom podizanja? A od jučer mi je već dva puta nakon "guđenja" zaboravio na usb (tele2) i smrzava se? I što mogu sljedeće očekivati? 

Možeš očekivati da ćeš napraviti clean install. Česte su "greške" kod nadogradnje, pogotovo kad je velika "navala" u prvim danima.

Ja sam uvijek napravio backup, pa onda ili upgrade ili clean install.

( ˘͡ -˘͡)
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
nalogodavac kaže...

Možeš očekivati da ćeš napraviti clean install. Česte su "greške" kod nadogradnje, pogotovo kad je velika "navala" u prvim danima.

Ja sam uvijek napravio backup, pa onda ili upgrade ili clean install.

O da sad si me pocjetio da sam prije svega par dana ja čovijeku prporučio da ne nadograđuje na Mint/Ubuntu, a sad ja... znatiželja ubija! {#} A dobro gurat ću ga dok ne zašteka do kraja ...

D.L
15 godina
neaktivan

Može li netko tko se razumije napraviti http://www.stlinux.com/u-boot/compiling, od http://opensource.albistechnologies.com/STB/STB-7710/7710.ZAP.01.XX.0378.05.htm ondosno u-boota koji je na toj stranici?

Treba mi u .bin obliku ...

{#} {#}

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.10.2011 11:08 (Zvjerkan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...

Eh,a kako to učiniti?Tj. kako upadateati kernel bez instalacije grub-a?

...

Nikako koliko ja znam. Bar ne ako ti se automatski kerneli instaliraju. Naime, kad stavis novu verziju kernela, da bi se ta verzija pokrenula, GRUB mora znati da imas novu verziju kernela i mora znati putanju do nje. A to zna samo ako se updatea/instalira. A to se dogada prilikom svake nove instalacije kernela. Ne znam, treba to malo prouciti.

Ne mora GRUB nista znati o verziji kernela, samo path. Ako kernel update svaki put prepisuje menu.lst to je kriv packager amater. To se tak ne dela.

# Example "initrd (hd4,2)/boot/initrd" line points to HDD4 part 2,  where "initrd" is found.
# Kernel update script should NOT mess with GRUB but instead use "initrd" symlink or copy instead of "initrd-version.x.x" (same as "vmlinuz")

kernel (hd4,2)/boot/vmlinuz root=/dev/disk/by-id/ata-x-part2 resume=/dev/disk/by-id/ata-x-part1 splash=verbose showopts
    initrd (hd4,2)/boot/initrd

14 godina
neaktivan

Što vas hebe taj grub toliko ?

Updejtaš kernel, obrišeš novi grub i instaliraš stari... sve u 3 linije gotovo i jednostavno

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DDL kaže...

Ne mora GRUB nista znati o verziji kernela, samo path. Ako kernel update svaki put prepisuje menu.lst to je kriv packager amater. To se tak ne dela.

# Example "initrd (hd4,2)/boot/initrd" line points to HDD4 part 2,  where "initrd" is found.
# Kernel update script should NOT mess with GRUB but instead use "initrd" symlink or copy instead of "initrd-version.x.x" (same as "vmlinuz")

kernel (hd4,2)/boot/vmlinuz root=/dev/disk/by-id/ata-x-part2 resume=/dev/disk/by-id/ata-x-part1 splash=verbose showopts
    initrd (hd4,2)/boot/initrd

No, putanja ajd. Erm, na Ubuntu-u kad updateas kernel, apt sam pozove update-grub skriptu koja onda updatea grub nakon sto se kernel instalira.

13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

No, putanja ajd. Erm, na Ubuntu-u kad updateas kernel, apt sam pozove update-grub skriptu koja onda updatea grub nakon sto se kernel instalira.

Ta skripta funkcionira dok imas jednu distru ali samo smeta dok imas 2-3 root particije. Obicno chainloader napravi nered ako imas "map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0)"
Znam da je ubuntu  to tak rjesio, samo velim da se to tak ne dela, imas masu primjera di update-grub postavi krivi path pa moras rucno :

root (hdx,x)
kernel /boot/vmlinuz
initrd /boot/initrd
boot
Nisam jednom moral delat cp menu.bak /boot/grub/menu.lst zbog ubuntu bisera koji misle da je svaki GRUB setup isti.
Kad jednom usmjeris GRUB prema kernel symlink-u, to tak treba ostat a ne da korisnik moze jednim klikom na updater upropastit cijeli boot sequence.
Inace, koristim grub-legacy (0.97) od fedore,  novi ubuntu GRUB nisam ni probao ali sjecam se koliko je bilo problema oko "update-grub" skripte.

17 godina
neaktivan

A, jbg, tak su to napravili. Mislim da cak to i ne bi trebao biti problem, ako i imas vise distri, ali samo ako jedna instalira GRUB, na ostalima da ga ne instaliras. Nisam probao, ali onda bi moglo funkcionirati.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Radi bez problema - koristim GRUB2 koji je postavljen pri instalaciji Ubuntua, a kod instalacije Fedore 15 (koja koristi GRUB Legacy (tj. GRUB1)) isključio sam instalaciju GRUB-a. Pri nadogradnji kernela Fedore, potrebno je u Ubuntuu izvršiti update-grub da se novi kernel pokaže u listi - manja gnjavaža, ali nema problema s prepisivanjem bootloadera.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Pozdrav, ljudi ja nedavno u svojoj firmi kupovo Windowse (pet računala) pa vidio na sta ja bacam novce, pa me sad malo poceo zanimati linux (jest da nisam nikada ni vidio kako izgleda) pa jel mi možete reci s kojim OS-om da pocmem koji linux da skinem i jel problem instalacija, znaci ovo su pitanja koja me zanimaju

1. Koji uzeti linux (ono unbuntu, itd)

2. Jel problem instalacija i koliko zauzima

3. Kakva je situacija s Autocadom na linuxu (jel to može ici, s obzirom da mi je potreban za posao)

4. Jel moze neki link gdje su open source alternative poznatim skupim programima

I jos nesto jel se može to kako malo isprobati a da se ne instalira neki ono kao Portable linux

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2011 15:43 (jomi).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
jomi kaže...

Pozdrav, ljudi ja nedavno u svojoj firmi kupovo Windowse (pet računala) pa vidio na sta ja bacam novce, pa me sad malo poceo zanimati linux (jest da nisam nikada ni vidio kako izgleda) pa jel mi možete reci s kojim OS-om da pocmem koji linux da skinem i jel problem instalacija, znaci ovo su pitanja koja me zanimaju

3. Kakva je situacija s Autocadom na linuxu (jel to može ici, s obzirom da mi je potreban za posao)

4. Jel moze neki link gdje su open source alternative poznatim skupim programima

I jos nesto jel se može to kako malo isprobati a da se ne instalira neki ono kao Portable linux

Nije to baš tako bajno, da li si razmišljao o edukaciji radnika?

Imaš Live CD, fino pokreneš i testiraj OS, vidi, ako ti se svidi, i radnicima naravno, odaberi verziju, e sad one su besplatne, ali neznam da li za poslovne svrhe.
Ako si platio 5 licenci, sad bi ih bacao, a usput šta fali Windowsima, odnosno zbog čega bi prešao?

SENAID
15 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima ma nebi ja baco Windowse vec bi kod kuce na laptop stavio linux cisto da se upoznam s tim i da znam šta me čeka u bliskoj budućnosti i da se lagano naviknem na to. Open ofice me odusevio (po meni sasvim dovoljan za text, a besplatan) Ove Windowse ne zelim baciti al sam nekako uvjeren da su to moji zadnji Windowsi (samo cekam da se Autocad prebaci na Linux)

17 godina
neaktivan

Bricscad recognized as the number one alternative CAD platform for the DWG file format. It finally became available as a native Linux version at the end of June 2010, initially, supporting two Linux flavors, Red Hat and Ubuntu.

LinuxCAD works as a perfect alternative to AutoCAD. For Free alternatives to AutoCAD, there's QCAD and LinuxCAD. They both have some limitations compared to the lastest version of AutoCAD, but those limitations are going away as more people contribute to the projects. If you truly want to help get people out from under Autodesk's thumb, this is the way to go.

Commercial alternatives, which are probably more full featured, includeVariCAD,CycasandIntelliCAD. All of these run on Linux.

link na članak

mogao bi se načekati autocada na linuxu. za početnika preporučam ti linux mint prije svega jer koristi gnome i ima instaliran flash, mp3 podršku itd.

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2011 16:57 (hrvooje).

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
jomi kaže...

Ubuntu bio dobar početak.

Instalacija je next next klikovi, isto kao i windows.

Jedna alternativa autocad-:

http://brlcad.org/d/about

Ovo je komercijalno:

http://www.bricsys.com/en_INTL/

Odličana 2D Cad alternativa (besplatno):

http://www.3ds.com/products/draftsight/free-cad-software/

( ˘͡ -˘͡)
16 godina
neaktivan
jomi kaže...

(...)

1. Ne bih preporučio zadnje dvije verzije Ubuntua (11.04, 11.10) - radije zadnju verziju Linux Minta. U KDE taboru, Kubuntu 11.04 je vrlo dobar, 11.10 je vjerojatno i bolji (KDE napreduje sa svakom verzijom). Tu je i OpenSUSE, te desktop orijentirani PCLinuxOS. Ukoliko želiš neku stabilnu i testiranu distribuciju, CentOS ili Scientific Linux (debrandirane verzije Red Hat Enterprise Linuxa), te Debian su najpopularniji izbori. Ove distribucije su prvenstveno namijenjene poslovnom okruženju. Postoji i test kojim možeš saznati koja ti distribucija odgovara - naći ćeš ga ovdje.

2. Instalacija je lagana (pogotovo ako se koristi automatsko particioniranje) kod većine popularnih distribucija; ukoliko se instalira s LiveCDa, zauzeće prostora instaliranog OSa (npr. Ubuntua) je 3 - 4 GB. Veličina instalacije može znatno varirati - postoje lagane distribucije koje zauzimaju par stotina megabajta (primjerice Damn Small Linux je LiveCD veličine 50 MB).

3. Pogledaj moj post ovdje.

4. Pogledaj na osalt.com. Osim toga, googlaj open source alternative.

5. Možeš isprobati putem LiveCD-a, u virtualnom stroju ili, ukoliko se radi o Ubuntuu, putem Wubija (iako ne preporučam njegovo korištenje) koji omogućava instalaciju Ubuntua unutar Windowsa.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

Glede toga koju distru uzeti, hm tu ti svak svoga konja hvali. Najbolje isprobati par najpopularnijih pa se odluciti. Glede CAD alata ne znam, ali vidim da je vec to odgovoreno...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...
jomi kaže...

Ubuntu bio dobar početak.

Instalacija je next next klikovi, isto kao i windows.

Jedna alternativa autocad-:

http://brlcad.org/d/about

Ovo je komercijalno:

http://www.bricsys.com/en_INTL/

Odličana 2D Cad alternativa (besplatno):

http://www.3ds.com/products/draftsight/free-cad-software/

Ubuntu je bio dobar do prije par verzija,i ja mu preporučam Mint.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
jomi kaže...

Za boldano nećeš naći iskoristivu alternativu u Linux svijetu koju možeš iskoristiti u poslu. Pod windowsima imaš (ako si u graditeljskoj branši) Nemetchek i Archicad. Jedini alternativni CAD koji se donekle primakao je BricsCAD ali samo donekle.

Kada moraš koristiti crteže od drugih, što veći crtež (mislim na kompliciranost ne na dimenzije) to veći problem. Ako tome dodaš i forsiranje specijalističkih verzija AutoCAD-a (koji imaju vlastite pakete koje ni osnovna verzija bez dodatka ne može čitati) onda imaš ogromni problem tj. crtež koji ti se stalno ruši ili kojeg netko drugi nemože otvoriti.

Skoro da sam isprobao svaki program koji ima CAD u imenu i nisam našao adekvatnu zamjenu. Možda to ima veze s poslom kojim se bavim (projektiranje strojarskih instalacija) i nužno mi je korištenje tuđih crteža kao podloga.

Napredak je vidljiv ali Autodesk svakom trećom verzijom mjenja .dwg i .dxf format (čiji su vlasnici) tako da je nečitljiv za starije verzije a time i komplicira život ostalim alternativcima. Možda se i njima promjeni nešto u glavama (mada sumnjam) pa započnu sa razvojem AutoCAD-a za Linux. Tu ne mislim na besplatnu verziju.

Bypass je ukazao na jednu alternativu koja je jako dobra za svijet 2D-a (DraftSight) treba ju pratiti jer puno obećava (siguran sam da neće ići u smjeru 3D-a).

13 godina
neaktivan
hrx kaže...

Radi bez problema - koristim GRUB2 koji je postavljen pri instalaciji Ubuntua, a kod instalacije Fedore 15 (koja koristi GRUB Legacy (tj. GRUB1)) isključio sam instalaciju GRUB-a. Pri nadogradnji kernela Fedore, potrebno je u Ubuntuu izvršiti update-grub da se novi kernel pokaže u listi - manja gnjavaža, ali nema problema s prepisivanjem bootloadera.

Upravo to, manja gnjavaza koja postane problem ak imas map (hd0) (hd1)

1. Uvijek koristim samo jedan GRUB
2. Ako kernel update skripta ne dira menu.lst nego samo napravi cp /boot/vmlinuz-version.x.x /boot/vmlinuz ta tvoja gnjavaza koja meni predstavlja problem ne postoji.
3. Pital je lik kak se instalira kernel update bez GRUB instalacije, svi tupe kak je update-grub "potreban" a znam iz iskustva da nije.

4. Unrelated poke in the ribs for our good friends over at canonical :

15 godina
jomi kaže...

1. Ubuntu 10.04 ili neki od derivata (kubuntu, xubuntu, lubuntu) 11.10 ili mint

2. instalacija nije problem i zauzima 4.5 giga otprilike

3. Acad 18 je platinum sa wine (kasnije ćeš doznati što je to), znači može ići. Još ako imaš original... jupi... Vidi više na http://appdb.winehq.org/appview.php?appId=86

4. ovo su ti odgovorili

17 godina

Evo, da i ja ubacim svoja iskustva, na Xubuntu 11.10

Naravno da obzirom na situaciju s GNOME Shellom nemam uopće želju probati osnovnu verziju i moram priznati da mi uopće ne fali. Neke sitnice su mi u GNOMEu (dvojci) bile malo ljepše i ispoliranije, ali nema ničega što bi mi nedostajalo u XFCE-u, a kamoli činilo ovaj DE neupotrebljivim.

Ukratko - ovo je *buntu koji mi se najviše svidio do sada. Brz, jednostavan i izravan, sustav kao da je produžetak mojih očekivanja. Sve je na svom mjestu, ali ja sam ipak klasičar što se toga tiče. Nema rušenja i sličnih gluposti, ali iz nekog razloga prijavljuje neke greške u nekoliko repozitorija. Nisam ulazio dublje u to, jedan sam sigurno sam dodavao, a dva ne mogu prepoznati točno što su, ali su par linija iznad uredno pronađeni i updateani. Ne kužim... Dodao sam si neke stvari koje su mi bitne, općenito prilagodio sučelje i sad mi je skroz sve nadohvat ruke.

Obzirom da se radi o lightweight DE-u, izbor aplikacija je malo drugačiji, ali mi (gotovo) sve paše. Neke stvari sam dodao, ali još ništa nisam maknuo. Ipak, uskoro lete Abiword i Gnumeric i stavljam LibreOffice, prije toga bi volio prvo ovo dvoje malo isprobati. Skype se instalira bez dodavanja ikakvih repozitorija. Glupo mi je što sustav po defaultu ne dođe s instaliranim svime potrebnim za gledanje DVD-a, ali i to se lako riješi. Nije da na lapu uopće imam DVD čitač, ali baš sam trebao pogledati jedan izripani DVD i nikako bez instalacije odgovarajućih biblioteka. A kako doma nemam net...

Boot je unutar 15 sekundi (OK, ovo ide na račun SSD-u, ali LMDE s XFCEom i manje start-up programa se na istom hardveru podizao par sekundi dulje) čak i nakon što sam dodao dosta programa i postavio neke da mi se pokreću pri bootu (tilda, synapse). Što se softvera tiče, sve je dostupno kao i inače, samo treba malo paziti što se instalira, da se ne povuku dependencyi za GNOME i/ili KDE. Baš sam jučer saznao za Drafsight, maloprije vidio da se i ovdje spominje, ali avaj, isti ne postoji u 64-bitnoj inačici :(

Gotovo sve na laptopu je proradilo iz prve - grafika (intel, na mom lapu za nvidiu treba raditi neke dodatne kerefeke), zvuk, touchpad (two-finger scroll i middle-click), bežična mreža. Ugrađena web kamera radi isprve, ali ovaj laptop ima poznat bug zbog kojeg je slika u Skypeu napopačke. To se riješi softverski, samo mi trenutno nije potrebno. Tipkovnica je u startu namještena kako treba, čak i dobar dio funkcijskih tipaka radi kako je zamišljeno (a skoro sve su u funkciji nakon par tweakova). Ovo posljednje se ipak tiče Asusa, tj. njihovog petljanja i nedokumentiranja izvedbe određenih detalja, no najinteresantnije je što sam na Xubuntuu to relativno brzo i bezbolno riješio.

Naime, prije Xubuntua sam imao LMDE XFCE instaliran i s njim je uvijek trebalo još nešto srediti, a Fn+F5 i Fn+F6 za smanjivanje/povećavanje svjetline ekrana nije moglo proraditi što god da sam radio. No, pravi razlog zašto sam prešao na Xubuntu je to što za Debian nisam našao dovoljno jednostavan i kvalitetan sustav za korištenje intel/nvidia kombinacije grafike na laptopu. Kada sam pronašao Ironhide, koji postoji isključivo za *buntu distre, morao sam probati, i - isplatilo se. To je ono što me uvijek privlačilo *buntuu, ta jednostavnost u održavanju, naravno uzrokovana popularnošću distre.

Dok ovo pišem powertop prijavljuje potrošnju od 10,8 W i to bez da sam proveo neke ekstra optimizacije sustava (čak je i svjetlina ekrana na maksimumu ali OK, /tmp mi je u RAM-u zbog SSD-a). Mislim da sam negdje pročitao da je Ubuntu gladan struje - na znam u kojoj kombinaciji, ali ne u mojoj. XFCE power manager mi javlja da očekuje 10 sati rada na punoj bateriji, što znam da je neostvarivo, ali u ovom trenutku ga držim upaljenog gotovo 4 sata i uz korištenje cca. 50% vremena (dok sređujem neke druge stvari sa strane) sam na 60% baterije i predviđa mi još 4:38 sati rada  :)

Na Windowsima (i to samo sedmici) se može prebacivati između integrirane i dedicated grafike u letu, pritiskom na tipku. Na XP-u se za to mora restartati komp. Xubuntu mi sve goni na Intelu, osim pojedinih programa, za koje Ironhideu eksplicitno postavim da koristi nvidiu. Dakle, bez restarta i samo za pojedine programe - kompletan sustav i dalje koristi Intel, dok se za 3D operacije koristi nvidia. U tom trenutku se povećavaju performanse i raste potrošnja. Mislim da bolje nisam mogao tražiti :)

Na desktop kompu (čija se tranzicija iz desktop u HTPC / media server sada drastično ubrzala) još uvijek gonim Elementary. Za HTPC komp Elementary svakako nema smisla, a ako dečki naprave dobar posao s Lunom, možda Elementary nađe svoj put i do laptopa (izlazi na temelju 12.04 verzije). U međuvremenu, gledam kako još srediti neke detalje i, ohrabren kvalitetom Xubuntua, planiram HTPC bazirati na Mythbuntuu.

Na koncu i nekakav zaključak - Ubuntu je već standardno linux distra s najširom podrškom i najvećim izborom softvera. Kome trebaju takve stvari i ne želi se patiti s GNOME Shellom i/ili Unityem ima moju apsolutnu preporuku za testiranje Xubuntua. Još uvijek imam veliku želju prebaciti se na Debian, ali jednostavno nemam znanja, volje niti vremena sređivati stvari (što pronalaženje rješenja, što kompajliranje nekog elementarnog softvera i riskiranje kasnijih problema nakon dogradnji sustava). Želim sve na jednom mjestu i dobar omjer iskoristivosti, a Xubuntu mi je to dao. U nekoj doglednoj budućnosti možda stvarno GNOME Shell uznapreduje do nekog oblika user-friendly fleksibilnog okruženja - u tom slučaju ću se vratiti na GNOME. Do tada me XFCE kupio, a ako se nastave dobro razvijati, neću ga niti napuštati. Još samo da Ubuntu postane rolling release distra :)

A evo i jedna slikica za kraj, tekst u nastajanju:

Minimalizam na djelu Minimalizam na djelu
Gledam te!

2 0 hvala 6
17 godina
neaktivan

Na Xubuntu bih se mogao prebaciti, zazbilja. Ili sloziti neki minimal install pa gore staviti XFCE, jer ova zadnja verzija 4.8. je jednostavno mrak. Malo kako sam pratio dokumentaciju i to, screenshotovi, te radio na frendovom netbooku na Xubuntu-u, mogu samo reci, odlican je. Cak mu i taj minic drzi 7-8 h, Gnome ga je za 2.5 h pojeo. Najvjerojatnije bih mogao na XFCE-u zavrsiti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 23:05 (1domagoj1).

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

XFCE je super.

Ja na Archu vrtim XFCE + OpenBox.

Više nego odlično, i nikad ne šteka. Sve po loju.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

^^ super za Xubuntu.

mene zanima preporuka programa sa sljedećim karakteristikama:

trebam IDE za web dev i za razvoj c/c++ programa. znači treba imati i mogućnost kompajliranja. od opcija mi treba bojanje kod, te code autocomplete. te ako može i split view. i da radi na win i na linux platformi.

dizajn mi ne treba nikakav posebno, svaki je dobar. licenca po mogućnosti free. 

može i neki divlji program koji nativno to ne podržava, ali onda uz addone.

recimo, ja sada koristim na winsima notepad++ i code::blocks a na linuxu  code::blocks i što mi dođe ruke - uglavnom gedit. a htio bih jedan alat za sve, pa ako može neka preporuka. 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice