Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.861
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

jel se isplati instalirat ubuntu na laptop 4gb rama, mislim hoce li prepoznat kao windows 7 64 , sto gubim time ako instaliram ubuntu a ne windows( osim igrica) ?

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
golatificon kaže...

jel se isplati instalirat ubuntu na laptop 4gb rama, mislim hoce li prepoznat kao windows 7 64 , sto gubim time ako instaliram ubuntu a ne windows( osim igrica) ?

NIšta ne gubiš osim cad programa  ako ih koristiš. Za sve ostalo imaš dobre alternative.

A igre neke rade preko Wine-a....

13 godina
neaktivan
amater_2 kaže...
golatificon kaže...

NIšta ne gubiš osim cad programa  ako ih koristiš. Za sve ostalo imaš dobre alternative.

dual boot , jel se isplati to napravit? oce mi to usporavati cjeli komp ili?

14 godina
odjavljen

a ima i dobrih native linux igrara kao sto je noviji Enemy teritory:Quake Wars samo trebas bolje potraziti

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
amater_2 kaže...
golatificon kaže...

Ima i nativnih Linux igara - open source i besplatnih, ali sve više i komercijalnih, pogotovo u indie svijetu.

Što se tiče CAD programa, open source CAD programi su prilično sposobni (dovoljni za kućne projekte), te postoji besplatni DraftSight (freeware), dok je za zahtjevniju upotrebu potrebno uložiti u nabavku komercijalnog softvera - npr. Bricsys nudi nativnu verziju Bricscada za Linux. progeCAD je svojevremeno imao verziju za Linux, ali se radilo o Windows verziji koja je radila u Wineu, dok za one sklone eksperimentiranju postoji progeCAD Smart! (besplatan za osobnu upotrebu), koji prilično dobro radi pod Wineom, ovisno o verziji Winea koja se koristi i verziji programa.

Za iskorištavanje svih 4GB memorije, instaliraj 64 bitnu verziju Ubuntua.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 16:12 (hrx).
14 godina

Jeli netko već napravio update ili čistu instalaciju Ubuntu 11.10? Kakvi su prvi dojmovi?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
g12356 kaže...

Kako iz konzole maknuti starije verzije kernela?

Ako je upitanju Ubuntu evo naredbe u terminalu sve u jednom komdu.

dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge 

:O

ako netko ima volje da mi prevede ovo, tj. da malo pojasni sto i kako to tocno radi,na koji nacin brsite itd...

@hrx

znaci i na linux distribucijama vrijedi isto ona fora da x86 verzija cita do 3GB rama a x64 verzija sve prijeko...

znaci ako se ima 4 il vise GB rama onda se preporucuje x64 verzija za iskoristenje svega tog...

hvala :D

-=Every moment is another Chance=-
16 godina
golatificon kaže...
..

dual boot , jel se isplati to napravit? oce mi to usporavati cjeli komp ili?

općeniot, multiboot nema nikakab brzinski utjecaj ni na što. (Kako bi i imao?). Zapravo možeš instalirati i nekoliko windowsa, linuxa pa i hackintosh. Ograničenje je samo HDD.

-problem koji se može pojaviti je broj (primarnih) particija. Recimo za normalan linux je potrbno 3 (može i samo jedna ili više). Win7 defaultno radi boot i sys (dvije) ako je korisnik već napravio neku 'storage' particiju, tad dolazimo do brojke 6... pto nas vraća na početak priče i max 4 primarne particije. Za ovu kombinaciju je potrebna jedna primarna i jedna extended unutar koje se rade ostale potrebne particije. Nljih linux označava od broja 5, sda5... (sda1-4 su primarne). Extended particija nije ograničena brojem logičkih diskova-particija, osim što jedan drugi standard ograničava na 16 korištenih particija s jednog fizičkog diska, ali ih može biti i više. Dok je pod windowsima ograničenje abeceda (26). ...

-skini poželjnu distribuciju kao LiveCD, upali i vidi kako ti se sviđa.. isprobaj nekolik distri prije odluke.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 19:12 (ihush).
16 godina
neaktivan
SeleS kaže...
(...)

@hrx

znaci i na linux distribucijama vrijedi isto ona fora da x86 verzija cita do 3GB rama a x64 verzija sve prijeko...

znaci ako se ima 4 il vise GB rama onda se preporucuje x64 verzija za iskoristenje svega tog...

Ne nužno - Linux kernel podržava PAE (Physical Address Expansion), čime je omogućeno korištenje do 64 GB memorije na 32 bitnim sustavima, ali većina distribucija ne dolazi (defaultno) s uključenim PAE. Npr. 32 bitna verzija Fedore, od verzije 11, defaultno podržava PAE, dok 32 bitna verzija Ubuntua ne. U tom je slučaju potrebna instalacija kernela kompajliranog s uključenim PAE, ukoliko je dostupan u repozitorijima, ili kompajliranje iz source koda, uz uključivanje PAE prilikom konfiguriranja.

Moja je preporuka da u svakom slučaju odabereš 64 bitnu verziju Ubuntua ukoliko ju procesor podržava (a trebao bi), budući da je u većini slučajeva 10-20% (u nekima i do 40%) brža od 32 bitne verzije.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 19:30 (hrx).
15 godina
neaktivan

Može pomoć :)

Hoću probati Gnome3

Kako da prebacim s unitya na gnome3 u 11.10ci ?

SDP ≠ HDZ

0 0 hvala 0
14 godina
xDinichx kaže...

Može pomoć :)

Hoću probati Gnome3

Kako da prebacim s unitya na gnome3 u 11.10ci ?

Bilo je govora da se kod prijave odabere Ubuntu clasic. Pričekaj 15 minuta pa ću biti pametniji.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan

LINK

dale, kako kažu [barem u beta testiranju] za razliku od 11.04, ako staviš Gnome3 nećeš zeznuti Unity

a to sve možeš preko Ubuntu Software Centra...

no bolje pričekaj dok netko drugi proba [sad ću i ja u virtualki] pa javim el valja {#}

Ovdje može biti VAŠA reklama!
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:13 (xhopeon).
15 godina
neaktivan

Moram priznati da me je Ubuntu ugodno iznenadio sa 11.10 verzijom.

Ispolirali su koliko su mogli, forkaju Gnome 3. Nema šta.

Moram priznat da sam u sebi duboko ljut. Nakon 4 godine Gnome2 sam prije nekoliko mjeseci ostao kao shupak kao i ostali korisnici bez podrške za gnome2. To mi je neprežaljena bol. 

Gnome3 dolazi u obzir tek za jedno godinu dana, kad se ispolira većina toga. Za sada ostajem na Xfce4 i Archu :)

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Užas su i gnome 3 i unity

Zato forkamo gnome 2 {#}

( ˘͡ -˘͡)

0 0 hvala 0
16 godina

HELPPPPPP MEEEEE:

Kako da ovo rješim:

tomislav@tomislav:~$ sudo apt-get install chromium-browser
[sudo] password for tomislav:
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resur privremeno nedostupan)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
tomislav@tomislav:~$ ^C
tomislav@tomislav:~$

{#} Ubuntu 11.10 je.

To mi se dogodilo nakon što sam ovo upisao u terminal

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Nakon toga mi se pokazala nekakva licenca ili što već.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:44 (amater_2).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Ne to ti se pojavi ako ti radi još jedan od paket managera sa root privilegijama.

Dakle ako ti npr radi synaptic, ne možeš sudo-ati u terminalu.

Nema veze to sa restricted extras.

( ˘͡ -˘͡)

0 0 hvala 1
16 godina
Bypass kaže...

Ne to ti se pojavi ako ti radi još jedan od paket managera sa root privilegijama.

Dakle ako ti npr radi synaptic, ne možeš sudo-ati u terminalu.

Nema veze to sa restricted extras.

I što da napravim sad? Da čekam ili?

Htio bi instalirati neke programe ali mi ne da. Kako da ga isključim?

Možda glupo pitanje za vas mahere ali iskreno ja oko toga nemam pojma....

14 godina
protjeran
amater_2 kaže...

I što da napravim sad? Da čekam ili?

Htio bi instalirati neke programe ali mi ne da. Kako da ga isključim?

Možda glupo pitanje za vas mahere ali iskreno ja oko toga nemam pojma....

Pa ugasi ako nešto još pokraj radi.

Ako ga ne vidiš pogledaj da li radi taj servis. - system monitor.

( ˘͡ -˘͡)
16 godina

Napravio sam odjavu jer nisam vidio nikakve aktivne procese koji bi smetali.

I sad idem istalirati VLC i javi mi ovo:

There seems to be a programming error in aptdaemon, the software that allows you to install/remove software and to perform other package management related tasks.

A pod detaljima piše ovo:

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 968, in simulate
    trans.unauthenticated = self._simulate_helper(trans)
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 1092, in _simulate_helper
    return depends, self._cache.required_download, \
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/apt/cache.py", line 235, in required_download
    pm.get_archives(fetcher, self._list, self._records)
SystemError: E:I wasn't able to locate a file for the ttf-mscorefonts-installer package. This might mean you need to manually fix this package.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 23:03 (amater_2).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Eto konačno da sam zadovoljan novom verzijom Ubuntua. Jedino što me živciralo je to što instalira najnoviju verziju VLC-a a na njemu mi dosta šteka video pa sam instalirao SMPlayer koji je odličan i jako sličan VLC-u i ne šteka za razliku.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nadograđen 11.10 sve 5. Nema za sada nikakvih problema a i izgleda.....{#} 

Imao sam SMplayer koji je ostao tu i ni traga VLC (nije da ga ne volim)... bat!

Baš volim instalacije pod nazivom Next, next...OK!

D.L
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2011 6:57 (nalogodavac).

0 0 hvala 0
16 godina
amater_2 kaže...

Napravio sam odjavu jer nisam vidio nikakve aktivne procese koji bi smetali.

I sad idem istalirati VLC i javi mi ovo:

There seems to be a programming error in aptdaemon, the software that allows you to install/remove software and to perform other package management related tasks.

A pod detaljima piše ovo:

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 968, in simulate
    trans.unauthenticated = self._simulate_helper(trans)
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/aptdaemon/worker.py", line 1092, in _simulate_helper
    return depends, self._cache.required_download, \
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/apt/cache.py", line 235, in required_download
    pm.get_archives(fetcher, self._list, self._records)
SystemError: E:I wasn't able to locate a file for the ttf-mscorefonts-installer package. This might mean you need to manually fix this package.

Rješeno. Restartao komp. nakon toga pokrenuo nadogradnju i nakon toga sve radi....

15 godina
neaktivan

Instalirao sam Gnome Shell preko Ubuntu Software Centra, ali kada sam otišao na login screen i stisnuo na gnome dođe mi ovakav desktop

SDP ≠ HDZ

0 0 hvala 0
17 godina
xDinichx kaže...

... dođe mi ovakav desktop

1337 {#}

Gledam te!
15 godina
mario.L_hr kaže...

Jeli netko već napravio update ili čistu instalaciju Ubuntu 11.10? Kakvi su prvi dojmovi?

Instalirao sinoć (skinuo iso, snimio usb, update preko usb, ostala mi većina programa i svi dokumenti). Sve radi. Unity je malo ljepši i opet sam mu dao šansu. Ionako kad hoću mogu log off i ulogirati se pod lxde, gnome itd. sučeljem.

Malo sam prčkao po compizu i izgubio launch pad ali sam ga lako vratio.

Wow radi, regnum i eternal lands također, mejlovi su ostali, itd. jednom riječju, nikakvih problema.

Bolji je od 11.04 definitivno, mrvicu brže se učitava, radi jednako brzo na mojoj kanti (lxde naravno radi nešto brže, ali neka malo šminke).

Palac gore! 

16 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Instalirao sam Gnome Shell preko Ubuntu Software Centra, ali kada sam otišao na login screen i stisnuo na gnome dođe mi ovakav desktop

To ti je Gnome 3 :)) ti vjerojatno hoceš gnome classic 

17 godina
mario.L_hr kaže...

Probao live Xubuntu Oneiric. Za Gnome verziju nemam želudac, niti namjeru, a *ubuntu će mi trebati za laptop (na Debianu ne znam riješiti neke stvari, a na Xubuntu ću tek testirati).

Jutros sam instalirao Xubuntu na lap, nakon posla si ga još dodatno podesim i preko vikenda malo testiram. Za sada mi se sviđa, sve je vrlo brzo i jednostavno, XFCE mi je jednostavno mljac. Ipak, pretpostavljam da ću pola defaultnih aplikacija promijeniti :)

Gledam te!
13 godina
neaktivan

jel zna netko kako instalirati drivere u backtrack 5?  trebam instalirati ath9k za wirelles, skinuo sam ali ne znam kodove?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Na 11.10 nema Avidemuxa. Nekako sam našao način i instalirao ga ali nije instalirao codece, kad otvorim neki video piše da audio nije podržan. Mislim da je to do toga što sam program instalirao naredbom iz terminala pa možda nije povukao sve potrebno.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Na 11.10 nema Avidemuxa. Nekako sam našao način i instalirao ga ali nije instalirao codece, kad otvorim neki video piše da audio nije podržan. Mislim da je to do toga što sam program instalirao naredbom iz terminala pa možda nije povukao sve potrebno.

Nije do toga sigurno, GUI je tak i tak samo frontend za apt koji je konzolna aplikacija.

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice