Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.989
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Punti kaže...

Instalirao sinoć (skinuo iso, snimio usb, update preko usb, ostala mi većina programa i svi dokumenti). Sve radi. Unity je malo ljepši i opet sam mu dao šansu. Ionako kad hoću mogu log off i ulogirati se pod lxde, gnome itd. sučeljem.

Malo sam prčkao po compizu i izgubio launch pad ali sam ga lako vratio.

Wow radi, regnum i eternal lands također, mejlovi su ostali, itd. jednom riječju, nikakvih problema.

Bolji je od 11.04 definitivno, mrvicu brže se učitava, radi jednako brzo na mojoj kanti (lxde naravno radi nešto brže, ali neka malo šminke).

Palac gore! 

Probao sam i ja i odustajem od Ubuntua, nakon podešavanja Compiz postavki sustav se smrzne i ne zapamti što sam promjenio. Računalo se značajno usporilo, vjerojatno zbog upgrade-a da sam radio čisti instal možda nebi (Ipak imam poprilično staru kantu, koja je vrtila 11.04 bez nekog problema). Sa samimi sučeljem imam osjećaj da sam se vratio na početak (noob faktor mi se utrostručio). Uglavnom što se mene tiče promašaj.

Kako imam u dual bootu openSUSE njega ću koristiti kao primarni OS a za sekundarca kreće isprobavanje: Debian, Mint, PC Linux OS i Mandriva. Nekako mi se čini da će izbor biti između Debiana i Minta.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan
xhopeon kaže...

no bolje pričekaj dok netko drugi proba [sad ću i ja u virtualki] pa javim el valja {#}

pa onda ja sam probam na živo, razmišljam, dal' upgrade ili čistu instalaciju [pa da sredim particije], i odlučio na drugo, ponavljanje je majka znanja, a ponovno naštimavanje svega zadovoljstvo kad se završi... dok nisam dovršio instalaciju... instalirao par programa... SMEĆE... unity šteka [u 11.04 je išlo glatko], pola programa nedostaje, za podešavanje postavki se pola izgubilo "%#$&/("Łł€[÷ߤ... trebao sam se držat one if it ain't broken...

eto...

bye bye ubuntu bye bye ubuntu
Ovdje može biti VAŠA reklama!
15 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
xDinichx kaže...

Instalirao sam Gnome Shell preko Ubuntu Software Centra, ali kada sam otišao na login screen i stisnuo na gnome dođe mi ovakav desktop

To ti je Gnome 3 :)) ti vjerojatno hoceš gnome  classic

neee :D ja baš hoću gnome 3, ali ne radi... kada uđem, nemoguće je za raditi, sve nekako blica i čim pomaknem miš, počne zezati...

SDP ≠ HDZ
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Vjerojatno graficki driveri. Koje imas, open source ili proprietary?

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

sad si me uhvatio... nemam pojma što je što :D ako ti išta pomaže skinuo sam one koje mi je ubuntu preporučio preko adittional drivers...

SDP ≠ HDZ
15 godina
neaktivan

eh,imam najnoviji adobe flash player na mandrivi,ali nemogu gledati nijedan stream video...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
xDinichx kaže...
1domagoj1 kaže...

sad si me uhvatio... nemam pojma što je što :D ako ti išta pomaže skinuo sam one koje mi je ubuntu preporučio preko adittional drivers...

ako imaš ati grafičku i fglrx driver , gnome-shell ti bude radil dosta loše - solucija - promijeni DE , ili drivere

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Onda najvjerojatnije imas proprietary. Kak veli sumski, probaj u Software Centre-u ukucati fglrx, ako su ti oni instalirani, njih izbrisi, a instaliraj open source. Jedino, ne znam koji je u pitanju, ako je ATI onda je fglrx u pitanju, ako je Nvidia, onda je nouvea ili kak se vec zove...

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
15 godina
neaktivan

Cini mi se da se otvoreni ATI driver zove "Radeon", postoji u classic i gallium inacici (gallium je modernija). I, nisam 100% siguran, ali mislim da dolazi sa Ubuntuom, treba vidjeti kako se moze prebaciti na njega.

Evo nesto sam i pronasao:

https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 3:02 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Instalirao sam Gnome Shell preko Ubuntu Software Centra, ali kada sam otišao na login screen i stisnuo na gnome dođe mi ovakav desktop

... kod mene isti problem, riješio uz pomoć :

https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooting/FglrxInteferesWithRadeonDriver#Problem:__Need_to_fully_remove_-fglrx_and_reinstall_-ati_from_scratch 

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 9:07 (Conrad).
15 godina

Zanima me kako instalirati ubuntu 11.10 u dual boot sa windowsima 7. Pri tom treba uzeti u obzir da su windowsi već instalirani i da nemam slobodnu particiju, koliko znam moguće ju je napraviti.

A ako ne može ubuntu, može prijedlog neke distribucije sa kojom je možda lakše to izvest.

U teoriji nema razlike između teorije i prakse ali u praksi ima.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
sirka666 kaže...

Zanima me kako instalirati ubuntu 11.10 u dual boot sa windowsima 7. Pri tom treba uzeti u obzir da su windowsi već instalirani i da nemam slobodnu particiju, koliko znam moguće ju je napraviti.

A ako ne može ubuntu, može prijedlog neke distribucije sa kojom je možda lakše to izvest.

Za praticionisanje uzmi Easus ,a za Linux u Windows-ovom Boot Manager-u neznam, ali imaš Linux-ov Grub, ako nije ograničenje da Boot Manager bude Windows-ov.

Pazi na format particije!

SENAID
16 godina
sirka666 kaže...

- sedmica ima dovoljno dobar disk manager, s njim možeš resizati particiju.. (jednako je svakim drugim managerima) kao i spomenuti Easeus (free) ili i instalaciji geparted-om. .. 'Sigurnije' je iz windowsa, jer vidiš situaciju. Ali... - problem je s količinom particija i standardima. Primarne particije mogu biti 4. Obično je potrebna extended koja nema tih ograničenja (za logičke diskove), standard predviđa jednu primarnu i extended. Pošto windowsi defaultno kreiraju jednu primarnu boot particiju (hidden, 100MB) otrebalo bi ostatak pretvoriti u extended. Sedmica ne nudi tu opciju. Ali može Easeus ili Gparted. Normalno je za linux 3 particije (ili više ako je /home zasebna, ali može i samo jedna).

- Ovisno o distribuciji, trebaš odabrati i bootloader (grub/grub2, lilo..) jer bez tog nebi imao opciju boota linuxa.. (obično je grub2).

(sretno)

edit: oslobođeni prostor napravljen resizanjem iz windowsa, treba ostaviti neparticioniran. Instalacija linuxa će napraviti ostalo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 12:33 (ihush).
14 godina
neaktivan

Ekipa bok!

Ovako, danas imam LAN party.

Bit će cca 6 ljudi.

Problem je što na jednom od računala (1 od 2) imam dualboot linux/linux za razliku od laptopa linux/windows na kojem mogu bez problema igrati.

Pa eto, wine mi pravi probleme.

Igrali bi Quake III Arena, Red Alert 2, WarCraft III te StarCraft.

Problem je najviše kod Red Alert 2 koji je jako spor, kao da trza unatoč minimalnoj kvaliteti grafike.

WarCraft također lagano trza, no opet ne toliko ko Red Alert 2.

Uglavnom, vidio sam na WineHQ da je ocjena bronze :/
Ima li tko ideju gdje da nađem taj, speedfix?
Hvala!

EDIT: sad sam se sjetio da prije, kad sam bio na Ubuntuu, taj sam problem riješio tako da sam isključio one vizualne efekte, idem probam s ovim Bodhi Linuxom, on mi je u dualbootu pa ću valjda nešto uspjeti :/

Once again, Bodhi Linux, saves my day! ^^

FOSS FTW!
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 12:58 (BenjamiX).

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Tak znači, a ja nisam pozvan? Dobro dobro, sve bum si ja zapamtil...

Ovog forumaša boli briga kakve ste nacionalnosti, rase i spolnog opredjeljenja i jednostavno ga ne zanimaju vaša mišljenja.
16 godina
BenjamiX kaže...

..

Once again, Bodhi Linux, saves my day! ^^

-a linuX gamers?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Valja li ubuntu 11.10 ili ga je bolje preskočiti zbog ovih mana?{#}

Boot time has increased from Ubuntu 11.04 – but only marginally. Those with SSDs and i7 Quad core processors won’t notice too much of a different, but those on ‘typical’ hardware should expect to wait anywhere between 15 – 25 seconds before the login screen loads. Phoronix have more in-depth details on the performance of Ubuntu 11.10 compared to earlier releases.

Battery drain– the kernel used in Ubuntu 11.10 suffers from a ‘power regression’ that sees it suck the juice from your battery or power source quicker than Eric Northman on Sookie Stackhouse’s blood.

Is it weird that this gave me an orgasm?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam 2 linux distriubicje,ova prva(mandriva) po defaultu koristi grub onaj stari,ja mislim neki 0.97,ali ju 1.97 uredno prepoznaje.taj 1.97 je od backtracka..

Dali da ja sada instaliram iz mandrive grub 1.99?

Dali bi moglo doći do kakvih problema?

Imam osjećaj da svaki puta kada na jednoj od te dvije distribucije updateam kernel da ona gurne svoj grub....

p.s. izgleda da će mint preuzeti vodstvo u svijetu Linuxa jer vidim ubuntuaši nisu sretni.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 16:34 (g12356).
14 godina

Na mjestu Ubuntu-a je zasjeo Mint (testna faza a nakon nje ide isprobavanje Debiana).

BTW: PCLinuxOS Full Monty je zanimljiva distribucija. Koncept je dobar za instalirati nekom početniku na računalo. Imaš 8 radnih površina (u kojima su grupirane ikone za pokretanje programa). Zgodna fora je što su ikone grupirane po cjelinama (tipa Internet, Office,....). Uostalom evo linka pa ako nekoga zanima.

EDIT: @DragonShit Ako si zadovoljan sadašnjim stanjem ne prelazi. Sačekaj bolje dane (ako ih bude). Meni se računalo usporilo, ne samo kod boota već i u normalnom radu (buka iz kućišta na razini helikoptera). Napravio sam upgrade i danas ga pregazio s Mint-om.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 17:56 (mario.L_hr).

0 0 hvala 1
17 godina
protjeran

Dakle ovo šta ubuntu sad postao sa tim unity je teški šit, danas napravio update na 11.10 i to je užas za mene. Koji vrag oni išli stavljat taj unity ako korisnici nisu tražili nikakve promjene.

I probao ja tako stavit xfce na ubuntu 11.10 ali nije to to, hebeš ga idem i ja na mint.{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Meni nije toliki problem sa unityjem. Ne svidja mi se što su izbacili Avidemux i Vlc Player mi šteka a ne da mi se tražiti neku zamjenu. Ugl., vratio sam se na 10.10 gdje mi sve radi savršeno.
15 godina
odjavljen

Cener.cener mi je najbolji Ubuntu (jer mi na njemu radi Qualcomm Gobi 2000 kartica), a odma ispod njega je cener.četri. Sve posle toga ide silaznom putanjom...

Ovog forumaša boli briga kakve ste nacionalnosti, rase i spolnog opredjeljenja i jednostavno ga ne zanimaju vaša mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 22:13 (bobica257).

0 0 hvala 0
14 godina

Zanima me da li je moguće u Mintu postaviti panele kao na ubuntu-u (gnome 2.3) na način da je panel s menijem gore a dolje da su otvoreni fileovi i izmjena radnih površina?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Imam 2 linux distriubicje,ova prva(mandriva) po defaultu koristi grub onaj stari,ja mislim neki 0.97,ali ju 1.97 uredno prepoznaje.taj 1.97 je od backtracka..

(...)

Imam osjećaj da svaki puta kada na jednoj od te dvije distribucije updateam kernel da ona gurne svoj grub....

U slučaju dvije distribucije, pri instalaciji druge uputno je isključiti instaliranje bootloadera, upravo zbog problema koje navodiš. Na primjer, na računalu imam Kubuntu i Fedoru 15. Fedoru sam instalirao nakon Kubuntua i isključio instaliranje bootloadera pri instalaciji (F15 koristi GRUB 1, dok Kubuntu GRUB 2). Kod nadogradnje kernela u Fedori, potrebno je izvršiti update-grub u Kubuntuu (da se novi kernel doda u listu) ali nema problema s prepisivanjem boot sektora i zamjene GRUB-a 2 s prijašnjom verzijom.

Ukoliko obje distribucije koriste istu verziju GRUB-a, moguće je da ne bi bilo problema čak i ako je postavljeno instaliranje GRUB-a u obje - u to nisam siguran, budući da nisam isprobao takav slučaj.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 22:39 (hrx).
15 godina
neaktivan

Sta se tice virtualne masine, jel sve isto koju cu skiniti? I odakle?

hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
wrathchild kaže...

Sta se tice virtualne masine, jel sve isto koju cu skiniti? I odakle?

hvala

da, sve ce bit isto koju god skinuo...

ja ti osobno preporucujem virtualbox

-=Every moment is another Chance=-
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Zanima me da li je moguće u Mintu postaviti panele kao na ubuntu-u (gnome 2.3) na način da je panel s menijem gore a dolje da su otvoreni fileovi i izmjena radnih površina?

Moguće je postaviti panele identično kao i na Ubuntu.

14 godina
Voicee kaže...
mario.L_hr kaže...

Moguće je postaviti panele identično kao i na Ubuntu.

Možeš li postati kako to napraviti?

EDIT: Snađoh se, još trebam malo neke stvari popeglati i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 0:25 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan
hrx kaže...
g12356 kaže...

(...)

U slučaju dvije distribucije, pri instalaciji druge uputno je isključiti instaliranje bootloadera, upravo zbog problema koje navodiš. Na primjer, na računalu imam Kubuntu i Fedoru 15. Fedoru sam instalirao nakon Kubuntua i isključio instaliranje bootloadera pri instalaciji (F15 koristi GRUB 1, dok Kubuntu GRUB 2). Kod nadogradnje kernela u Fedori, potrebno je izvršiti update-grub u Kubuntuu (da se novi kernel doda u listu) ali nema problema s prepisivanjem boot sektora i zamjene GRUB-a 2 s prijašnjom verzijom.

Ukoliko obje distribucije koriste istu verziju GRUB-a, moguće je da ne bi bilo problema čak i ako je postavljeno instaliranje GRUB-a u obje - u to nisam siguran, budući da nisam isprobao takav slučaj.

Eh,a kako to učiniti?Tj. kako upadateati kernel bez instalacije grub-a?

I koja je dobra Linux alternativa za adobeov flash player?

I kako updateati grub,ali ako je moguće iz konzole?

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 10:44 (g12356).
14 godina
g12356 kaže...

Eh,a kako to učiniti?Tj. kako upadateati kernel bez instalacije grub-a?

I koja je dobra Linux alternativa za adobeov flash player?

I kako updateati grub,ali ako je moguće iz konzole?

Na prvo pitanje neznam odgovor. Kod instalacije openSUSE-a u dual boot jednostavno nisam instalirao grub.Sad sam gazio Ubuntu sa Mintom i instalirao sam Grub i sve funkcionira bez problema.

Probaj s Gnash-om.

sudo update-grub (za BackTrack, kod mandrive je možda umjesto sudo su).

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 11:06 (mario.L_hr).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice