Jesam, jesam to i je naj veći promlem.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.523.307
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Probaj ovo. Opisan je način kako napraviti persistentnu instalaciju na USB (za BT ali nema veze zanemari distribuciju). Dio s enkripcijom možeš ili ne moraš implementirati.
Uuu, pa to je već za hakere
zadnji unetbootin podržava persistent mode za *buntaše
Ma kakve hackere ovo je jedino što sam našao (prije nekog vremena) da sam uspio napraviti persistent instalaciju na USB. Sve drugo je bilo nedovoljno fleksibilno. Lili je nudio opcijiu s perzistencijom ali me je ograničavao po veličini particije. Meni je bilo bitno da se jedan dio vidi i na winsima i da imam dovoljnu veličinu za pamćenje promjena.
Evo jesam uspio sam i ti sa CD nešto se she... preko Usb-a ( mašem repom) od sreće sad samo da mi je spojuti stick od tele2 i mogu umrijeti!
daj nam ovo:
cat /etc/fstab
i ovo:
sudo fdisk -l
sudo cat /var/log/dmesg.log | grep mount
tomislav@tomislav:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sdb1 during installation
UUID=f8ab09ba-8c77-4f2c-bba2-af7d2af515b7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/dev/sdb6 /home ext4 defaults 0 2
/dev/sdb5 none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
tomislav@tomislav:~$
sudo cat /var/log/dmesg | grep mount
i daj pukni /var/log/messages file na pastebin
EDIT:
ak te ponovno to pita stisni M
EDIT 2:
daj nam i
sudo blkid
tomislav@tomislav:~$ sudo cat /var/log/dmesg | grep mount
[sudo] password for tomislav:
[ 2.851229] EXT4-fs (sdb1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 8.531551] EXT4-fs (sdb1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[ 8.685908] EXT4-fs (sdb6): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
tomislav@tomislav:~$ sudo cat /var/log/dmesg | grep mount
Edit: Evo ovo zadnje
tomislav@tomislav:~$ sudo blkid
/dev/sda1: UUID="48C089A0C08994BA" TYPE="ntfs"
/dev/sda5: UUID="AE8CAFFF8CAFBFE7" TYPE="ntfs"
/dev/sdb1: UUID="f8ab09ba-8c77-4f2c-bba2-af7d2af515b7" TYPE="ext4"
/dev/sdb2: LABEL="Nova jedinica" UUID="AEA0C259A0C22823" TYPE="ntfs"
/dev/sdb5: UUID="7be716a4-a580-445e-b2f5-f5b15f2980ed" TYPE="swap"
/dev/sdb6: UUID="1ffa74ed-f442-4b2b-87f6-8e7791eff8a0" TYPE="ext4"
/dev/sdc1: LABEL="TOME" UUID="607D-5138" TYPE="vfat"
tomislav@tomislav:~$
gksudo gedit /etc/fstab
zamijeni ovo:
sa ovim:
UUID=1ffa74ed-f442-4b2b-87f6-8e7791eff8a0 /home ext4 defaults 0 2
i još u terminalu napravi
sudo dpkg --configure -a
gksudo gedit /etc/fstab
zamijeni ovo:
sa ovim:
sudo dpkg --configure -a
ne razumijem ovo - što radi ova naredba? tj. da li ona mounta i /home po defaultu?
gksudo gedit /etc/fstab
zamijeni ovo:
sa ovim:
sudo dpkg --configure -a
Care da ti mogu 10x stisnuti hvala, stisnuo bih.
Restartao sa ga i radi. Probao sam i gasiti komp i sad radi bez beda.
Svaka ti dala.
E sry. što nisam mogao odmah probati. Žena me ispilala da idem gletaiti neku sobu....
ne razumijem ovo - što radi ova naredba? tj. da li ona mounta i /home po defaultu?
Zamjenjeno je kernelovo nazivlje (/dev/sdx) sa perisistentnim nazivljem (UUID) - moguće je da se kernel spunta i onda prvom disku da /dev/sdb a drugom /dev/sda i onda nemre naći /dev/sdb6 - dok staviš UUID onda nema veze koji je disk koji po redu (tak da možeš taj disk stavit i u drugi komp i sve bude šljakalo).Sa root particijom nije bilo problema pošto ona već je postavljena po UUID-u
pozdrav svima :)
imam jedno pitanje koje se tice zipanja fileova...
npr jucer sam se malo igro s tim i napravio sam jedan file cija je orginal velicina bila 30Mb, nakon sto sam ga sa naredbom gzip zipo smanjio se na 11.1Mb...
sad moje je pitanje koliko puta mogu tako zipat file da on bude sve manji i manji, i ako onda taj file na kraju prebacim u tar oce li se onda opet malo smanjit, i najvaznije jel bi to radilo i s vecim fileovima tipa par Gb...
hvala :)
za velike fileove , probaj sa ovim:
http://linux.die.net/man/1/lrzip
http://blog.tiensivu.com/aaron/archives/688-LRZIP-a-new-up-and-coming-compression.html
http://ck.kolivas.org/apps/lrzip/README
http://ck.kolivas.org/apps/lrzip/README.benchmarks
imam pitanje, vezano za scriptu, nije moja. samo je koristim.
ugl. imam regex za i protiv, u za stavljam ono šta mi treba, a u protiv bih stavio brojeve od 1900 - 2000 bez da pisem svaki pojedinačno naravno.
ovako mi je trenutno... dodao bih jos te brojeve. neznam jel se može upisat samo 1900-2000 ili mora bit nesto specijalno, kao što sam nalazio po netu.
'(Duology|Trilogy|Quadrilogy)',
pozdrav svima :)
imam jedno pitanje koje se tice zipanja fileova...
npr jucer sam se malo igro s tim i napravio sam jedan file cija je orginal velicina bila 30Mb, nakon sto sam ga sa naredbom gzip zipo smanjio se na 11.1Mb...
sad moje je pitanje koliko puta mogu tako zipat file da on bude sve manji i manji, i ako onda taj file na kraju prebacim u tar oce li se onda opet malo smanjit, i najvaznije jel bi to radilo i s vecim fileovima tipa par Gb...
hvala :)
za velike fileove , probaj sa ovim:
http://linux.die.net/man/1/lrzip
http://blog.tiensivu.com/aaron/archives/688-LRZIP-a-new-up-and-coming-compression.html
http://ck.kolivas.org/apps/lrzip/README
http://ck.kolivas.org/apps/lrzip/README.benchmarks
nemrem nac originalni post, pa onda ovako: @SeleS: ne mozes. gzip koristi jedan algoritam za kompresiju datoteke. to znaci da ako je datoteka vec kompresirana sa tim algoritmom, ponovna kompresija tim istim algoritmom nece dati nikakve rezultate, odnosno file ce ostati isti ili ce se mozda smanjiti za jos koji kilobajt. nazalost, za vec kompresirane fajlove ne mozes ni koristiti neki drugi program za kompresiju jer oni svi uglavnom koriste iste algoritme ili vrlo slicne. zato, recimo, MP3 ili JPEG zapisi u zip datoteci imaju skoro pa istu velicinu kao i ne-komprimirani jer su i same datoteke vec sazete.
No , pa ne prvo kompresirat sa nečim drugim pa onda lrzip - odmah s njim kompresirat
decki hvala na pomoci i savjetima :)
ne morate se vise oko toga mucit, hvala
pozdrav ljudi, radim format cijelog kompa i formatirao sam particiju na kojoj je bio linux (formatirao sam iz windowsa). Poslije sam namjestio u BIOS-u da boota sa optickog medija ali umjesto tog mi se prikazuje crni ekran na kojem pise
error: no such partition
grub rescue>
i ocekuje se da upisem komandu. Zar nisam izbrisao grub kada sam formatirao particiju, sta sad moram uraditi da mi boota sa cd-a?
Dali ti je u biosu postavljeno da prvo boota sa cd-a\dvd-a?
kazem, namjestio sam da bootda sa cd/dvd
hmm, sada sam probao sa drugim dvdom (od linux minta) i boota ga, zar je moguce da ne prepoznaje dvd od windowsa 7?
probaj prije boota pritisnuti F11 ili F12 [BOOT menu] i ručno odabrati da ti boota DVD
nakon tog prilikom instaliranja obavezno obriši sve sistemske particije da ti se makne GRUB
P.S. nisi obrisao GRUB jer vjerojatno nisi formatirao ni popravljao sa fixmbr/fixboot Windows sistemsku particiju [onu od 100MB]
kakav boot menu? ja kliknem delete i ude mi u bios setup i onda pod boot odabarem s kojeg drivea da mi boota, ali taj dvd mi jednostavno ne zeli prihvatiti, neznam zasto.
kakav boot menu? ja kliknem delete i ude mi u bios setup i onda pod boot odabarem s kojeg drivea da mi boota, ali taj dvd mi jednostavno ne zeli prihvatiti, neznam zasto.
On misli da ga pustiš da uđe u grub,onda da stisneš tu traženu tipku...
definitvo je greska u DVD-u, probao sam druge dvd-ove i bootalo ih je, a stavio sam dvd u laptop (s kojeg pisem) i nije ga bootalo, ali neznam zasto...
Može bit i to što si rekao da je DVD oštećen, no mislio sam na ono kada ti se i pojavi F11/12 za odabir boot uređaja i DEL da ti uđe u BIOS.
definitvo je greska u DVD-u, probao sam druge dvd-ove i bootalo ih je, a stavio sam dvd u laptop (s kojeg pisem) i nije ga bootalo, ali neznam zasto...
Da se nije zgrebao?
nije jer iz windowsa ide u instalaciju normalno (provjerio na laptopu) ali na kompu sam formatirao i windowse te sam ih sad htio na frisko instalirati, ali nemogu
nije jer iz windowsa ide u instalaciju normalno (provjerio na laptopu) ali na kompu sam formatirao i windowse te sam ih sad htio na frisko instalirati, ali nemogu
-nije bootabilan.
grub pregazi bootabilnim instalom windowsa (svejedno xp-seven..).
da, al na kompu nemam vise windowse jer sam ih formatirao, formatirao sam i linux particiju ali sam ga ponovo stavio jer mi treba neki OS, ali i dalje to ne objasnjava zasto mi drugi dvd-i hoce bootat, a taj nece... (sad sam ukljucio mozak)
Sta da radim?