Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.329
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

@win32

Ja ti za pregled, ne samo pdf dokumenata, već svih (jer čita skoro sve živo) koristim evince (na Gnomeu).

A fontovi, to sam instaliral onaj paket Microsoftovih fontova, msttcorefonts i onda u Firefoxu namjestil default font: Times New Roman i onda još pod Advanced, Fonts for: Western, Proportional: Serif -> size 16, Serif: Times New Roman, Sans-serif: Arial, Monospace: Courier New -> size 13, jer mi tak najbolje paše i sve mi se stranice normalno prikazuju (oni default Ubuntu fontovi su mi nekak debeli na FF-u bili).

Nisam jos nikada probao taj evince, budem ga svakako probao.....hvala!

Sto se tice fontova, cim instaliram Ubuntu odmah idem u terminal i instaliram sve potrebne fontove, codece i ostalo tako da ovo samo treba namjestit....nisam znao kako je najbolje poslozit fontove Za Firefox posto je na defaultu jako cudan font u FF.

Znas mozda dali najavljuju mozda kakav alat za manipulaciju Unity-em? Bezveze da si neku stvar ne mozemo podesiti kako treba...makar vjerujem da bi se uz puno truda dao prilagodit i Unity, ali treba mi ipak neki program za tweak (ah, gotovan sam....sta ces  {#}).

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Nemam ti ja pojma za Unity, ja sam ti još uvijek na Karmic Koali (Ubuntu 9.10) {#}

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Trebam pomoć oko instalacije DVB-T Usb Stick Radi se o modelu infinity Pc (tv) Micro. Izgleda da su dajveri samo za Winse... koma.  A ja bi tako rado ju instalirao na Mint 10. Pokretanjem drajvera dobivam ovu poruku

Archive:  /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe
[/media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe]
  End-of-central-directory signature not found.  Either this file is not
  a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive.  In the
  latter case the central directory and zipfile comment will be found on
  the last disk(s) of this archive.
zipinfo:  cannot find zipfile directory in one of /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe or
          /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe.zip, and cannot find /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe.ZIP, period.

kako se ja kužim kao Katica u krivi ... trebam pomoć!

http://pericomtech.en.made-in-china.com/product/gMEQTZLVHCkI/China-PCTV-Micro-DVB-T-USB-Stick-Tiny-Style-T1031-.html

D.L

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

jer neko probao compilati slackware ?

mislim ono kernel i tako...

kakav je za to slack ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Trebam pomoć oko instalacije DVB-T Usb Stick Radi se o modelu infinity Pc (tv) Micro. Izgleda da su dajveri samo za Winse... koma.  A ja bi tako rado ju instalirao na Mint 10. Pokretanjem drajvera dobivam ovu poruku

zipinfo:  cannot find zipfile directory in one of /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe or
          /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe.zip, and cannot find /media/PCTV micro/Driver/DrvInstall.exe.ZIP, period.

http://pericomtech.en.made-in-china.com/product/gMEQTZLVHCkI/China-PCTV-Micro-DVB-T-USB-Stick-Tiny-Style-T1031-.html

.exe fileovi u pravilu ne rade na linuxu. zapravo on ih pokušava otvoriti kao arhivu. zapravo postoji program wine (wine is not emulator) koji može pokretati exe fileove. neki rade, neki ne, al mislim da ti driveri na taj način neće raditi. moraš naći linux drivere.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
14 godina
nalogodavac kaže...

Nekako mi se čini da su TV kartice najslabije podržane od strane Linux-a. Ubio sam se sa svojom PixelView DVB-T karticom, isprobao sam sve do čega sam došao. U očaju sam pisao i proizvođaču i dobio kulturni odheb, s puno isprika i odgovorom ne podržavamo Linux. Moj savjet je prije kupnje ili nabavke kartice dobro pretražiti internet i pronaći neki od modela koji radi s Linux-om inače ćeš čupati kosu po tko zna koliko puta (osobno iskustvo TM).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
nalogodavac kaže...

Trebam pomoć oko instalacije DVB-T Usb Stick Radi se o modelu infinity Pc (tv) Micro. Izgleda da su dajveri samo za Winse... koma.  A ja bi tako rado ju instalirao na Mint 10.

Da, kao što kaže Mario, TV kartice su dosta zeznute pod Linuxom. Ipak, postoji V4L-DVB framework, pod kojim su razvijeni driveri za dosta kartica. Među ostalima je i EzCap DVB T Stick, baziran na Afatech AF9035 čipu. komentar uz EzCapa je da se u HR prodaje kao Infinity PC-TV nano - nije micro, ali nije niti daleko :)

Moja preporuka ti je da, ako ne ide drugačije, probaš s instalacijom drivera za EzCap (tj. Infinity nano), nemaš što za izgubiti. Dosta tih (pogotovo USB) kartica je bazirano na sličnim ili istim čipovima i rade s dovoljno sličnim driverima. Opis kako to napraviti je na prvom linku koji sam ti dao, ali prije toga...

... upiši u terminal:

lsusb

i potraži u ispisu što ti kaže za usbid sticka. Za Infinity nano bi trebao dobiti 15a4:1001, ali će se za micro sigurno razlikovati. Onda taj usbid upiši u google, zajedno s pojmom V4L ili samo Linux i traži. Sretno!  :)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Nisu tv kartice slabo podržane "od linuxa" nego je linux slabo podržan od proizvođača kartica ;)
bit.ly/dcyfs
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
nedIm kaže...
Nisu tv kartice slabo podržane "od linuxa" nego je linux slabo podržan od proizvođača kartica ;)

Mea culpa {#}

EDIT: kvragu, ovo je išlo Maria... Eh, sad je kasno (al doslovce - odoh spat).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2011 23:44 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Trebam pomoć oko instalacije DVB-T Usb Stick Radi se o modelu infinity Pc (tv) Micro. Izgleda da su dajveri samo za Winse... koma.  A ja bi tako rado ju instalirao na Mint 10.

(...)

TV kartice za rad trebaju firmware koji se (obično) ne distribuira s Linuxom, budući da se radi o vlasničkom (proprietary) kodu. Potrebno je skinuti odgovarajući firmware ovisno o dekoderskom čipu koji se nalazi u kartici - na Ubuntuu to se izvodi pokretanjem Hardware drivers appleta (na Kubuntuu Additional drivers, na slici ispod) nakon priključenja TV kartice na USB.

Ispod je primjer zapisa u kernel logu pri spajanju kartice koju imam (izbacio sam linije koje se odnose na IR prijemnik u kartici) - firmware sam instalirao nakon instalacije Kubuntua; boldano su izvješća o detekciji i (uspješnom) pokušaju učitavanja firmwarea.

12.07.2011. 23:25:47    usb 2-4    new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
12.07.2011. 23:25:47    dib0700    loaded with support for 15 different device-types
12.07.2011. 23:25:47    dvb-usb    found a 'Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3' in cold state, will try to load a firmware
12.07.2011. 23:25:47    dvb-usb    downloading firmware from file 'dvb-usb-dib0700-1.20.fw'
12.07.2011. 23:25:48    dib0700    firmware started successfully.
12.07.2011. 23:25:48    dvb-usb    found a 'Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3' in warm state.
12.07.2011. 23:25:48    dvb-usb    will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
12.07.2011. 23:25:48    DVB    registering new adapter (Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3)
12.07.2011. 23:25:48    DVB    registering adapter 0 frontend 0 (DiBcom 7000PC)...
12.07.2011. 23:25:49    DiB0070    successfully identified
12.07.2011. 23:25:49    dvb-usb    schedule remote query interval to 50 msecs.
12.07.2011. 23:25:49    dvb-usb    Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3 successfully initialized and connected.
12.07.2011. 23:25:49    usbcore    registered new interface driver dvb_usb_dib0700

Additional drivers applet na Kubuntuu Additional drivers applet na Kubuntuu
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
nedIm kaže...

Ok krivo se odrazih ali ono na što sam htio ukazati stoji informirati se prije kupnje TV kartice.

17 godina
neaktivan

linus je u jednom intervjuu rekao da ga najviše iritira ne nepomaganje, nego odmaganje pojedinih hardware proizvođača pri linux podršci. naravno da proizvođači ne rade to tek tako što ne vole linux, nego vjerovatno imaju od toga neke financijeske koristi

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
14 godina
hrx kaže...
nalogodavac kaže...

(...)

TV kartice za rad trebaju firmware koji se (obično) ne distribuira s Linuxom, budući da se radi o vlasničkom (proprietary) kodu. Potrebno je skinuti odgovarajući firmware ovisno o dekoderskom čipu koji se nalazi u kartici - na Ubuntuu to se izvodi pokretanjem Hardware drivers appleta (na Kubuntuu Additional drivers, na slici ispod) nakon priključenja TV kartice na USB.

Ispod je primjer zapisa u kernel logu pri spajanju kartice koju imam (izbacio sam linije koje se odnose na IR prijemnik u kartici) - firmware sam instalirao nakon instalacije Kubuntua; boldano su izvješća o detekciji i (uspješnom) pokušaju učitavanja firmwarea.

12.07.2011. 23:25:47    usb 2-4    new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
12.07.2011. 23:25:47    dib0700    loaded with support for 15 different device-types
12.07.2011. 23:25:47    dvb-usb    found a 'Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3' in cold state, will try to load a firmware
12.07.2011. 23:25:47    dvb-usb    downloading firmware from file 'dvb-usb-dib0700-1.20.fw'
12.07.2011. 23:25:48    dvb-usb    found a 'Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3' in warm state.
12.07.2011. 23:25:48    dvb-usb    will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
12.07.2011. 23:25:48    DVB    registering new adapter (Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3)
12.07.2011. 23:25:48    DVB    registering adapter 0 frontend 0 (DiBcom 7000PC)...
12.07.2011. 23:25:49    dvb-usb    Terratec Cinergy T USB XXS (HD)/ T3 successfully initialized and connected.
12.07.2011. 23:25:49    usbcore    registered new interface driver dvb_usb_dib0700

Isprobao sam i ovo (prvo što sam isprobao) nadajući se rezultatu ali štanga. Pomirio sam se sa tim da neće raditi.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
nalogodavac kaže...

.exe fileovi u pravilu ne rade na linuxu. zapravo on ih pokušava otvoriti kao arhivu. zapravo postoji program wine (wine is not emulator) koji može pokretati exe fileove. neki rade, neki ne, al mislim da ti driveri na taj način neće raditi. moraš naći linux drivere.

Razumijem baznu razliku bez obzira na to što sam u principu tek prije par dana započeo koristiti Linux distrom i već nakon dva dana zaključio da ne želim koristiti neke substitute za korištanje obje distre (wine) Pokušaj me shvatiti na takve velike zahvate se ljudi baš teško odlučuju ali kad sam krenuo peglam samo Linux distru... u par dana sam tri puta reinstalirao Os, ali neka i to je čar učenja...

Za početak mi je važno kako natjerati Mint da prepozna Usb Tv karticu, a dalje uz vas drage ljude znam da ću lako!{#}

D.L
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
hrx kaže...
nalogodavac kaže...

(...)

Isprobao sam i ovo (prvo što sam isprobao) nadajući se rezultatu ali štanga. Pomirio sam se sa tim da neće raditi.

Da, skužio sam odmah čim sam priključio karticu u utor da će ovo biti dobar izazov za mene jer čak pri pokretanju traženja novog hardwera uopće na registrira. Proveo sam već par sati na raznim mjestima (forumima)  ali se baš isam pomakao predaleko. Iz tvojeg izlaganja svatio sam da 1. bez Kubutua je to ...

Ne nekak mi to "dismr"  djelomično sam razumio što mi želiš reći ( no hard filing ) {#}

D.L
16 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...
Da, skužio sam odmah čim sam priključio karticu u utor da će ovo biti dobar izazov za mene jer čak pri pokretanju traženja novog hardwera uopće na registrira. Proveo sam već par sati na raznim mjestima (forumima)  ali se baš isam pomakao predaleko. Iz tvojeg izlaganja svatio sam da 1. bez Kubutua je to ...

Ne treba biti Kubuntu da bi radila - upravo sam priključio karticu pod Fedorom 15 - odmah je proradila, firmware i driver za čipset DiBcom 7770, na kojem je zasnovana Terratec Cinergy XXS (HD), po defaultu dolaze s Fedorom budući da se nalaze u kernelu od verzije 2.6.32 nadalje.

Probaj spojiti karticu na USB, zatim pričekaj par sekundi, u terminal upiši  dmesg | grep dvb  i postaj što izbaci.

Zanimljive su linije dvb-usb: found a  < ime DVB-T kartice >  in cold state, will try to load a firmware iz koje se može saznati ime i model kartice, te dvb-usb: downloading firmware from file  < ime datoteke s firmwareom >  , koja kaže koji firmware se pokušava učitati, ako je kartica podržana.

Popis podržanih i nepodržanih kartica (nepotpuni popis zbog količine modela na tržištu) može se naći ovdje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2011 20:09 (hrx).
16 godina
neaktivan
hrx kaže...
nalogodavac kaže...

Ne treba biti Kubuntu da bi radila - upravo sam priključio karticu pod Fedorom 15 - odmah je proradila, firmware i driver za čipset DiBcom 7770, na kojem je zasnovana Terratec Cinergy XXS (HD), po defaultu dolaze s Fedorom budući da se nalaze u kernelu od verzije 2.6.32 nadalje.

Probaj spojiti karticu na USB, zatim pričekaj par sekundi, u terminal upiši  dmesg | grep dvb  i postaj što izbaci.

Zanimljive su linije dvb-usb: found a  < ime DVB-T kartice >  in cold state, will try to load a firmware iz koje se može saznati ime i model kartice, te dvb-usb: downloading firmware from file  < ime datoteke s firmwareom >  , koja kaže koji firmware se pokušava učitati, ako je kartica podržana.

Popis podržanih i nepodržanih kartica (nepotpuni popis zbog količine modela na tržištu) može se naći ovdje.

damirvl@damirvl-HP-Compaq-8710p-GC102EA-AKN ~ $ dmesg\grep dvb
dmesggrep: command not found

D.L
14 godina
protjeran
nalogodavac kaže...

damirvl@damirvl-HP-Compaq-8710p-GC102EA-AKN ~ $ dmesg\grep dvb
dmesggrep: command not found

~ $ dmesg | grep dvb

Better safe than Sony
17 godina
neaktivan

Okomita crta, ne kosa.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

sa okomitom crtom nemam nikakav odgovor.

damirvl@damirvl-HP-Compaq-8710p-GC102EA-AKN ~ $ dmesg|grep dvb
damirvl@damirvl-HP-Compaq-8710p-GC102EA-AKN ~ $ dmesg|grep dvb
damirvl@damirvl-HP-Compaq-8710p-GC102EA-AKN ~ $

D.L
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.7.2011 9:40 (nalogodavac).
16 godina
neaktivan

Znači da dvb-usb framework ne prepoznaje priključenu USB DVB-T karticu. Pitanje je prepoznaje li ju Linux - postaj rezultate (na Pastebin ukoliko je ispis duži) naredbe lsusb  (to je LSUSB, pisano malim slovima, da ne bude zabune) - naredba (program) prikazuje informacije o priključenim USB uređajima.

Usput postaj zadnjih desetak redaka ispisa naredbe dmesg nakon priključenja DVB kartice - trebalo bi početi s "new high speed USB device using ..." .

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.7.2011 13:31 (hrx).
16 godina
neaktivan

Imam ugrađeni broadcom wireless (bcm4313), jedva sam našao kompajlirane drivere za njega. Koristim Fedoru 15. Internet je radio sve dok se nije instalirao update kernela. Riješio sam problem tako da sam se vratio na stariji kernel i ugasio automatski update.{#} Znači li to da bi svakim updateom kernela trebao ponovno kompajlirati drivere odnosno čekati i nadati se da će se ovdje pojaviti verzija za novi kernel? {#}

Is it weird that this gave me an orgasm?
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.7.2011 16:28 (DragonShit).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kako se instaliraju programi na Ubuntu 11.04. Skinuo sam uTorrent i skinuo mi se kao neki zip file. Prvi puta se koristim Linuxom :S

P: Koliko programera treba da se promjeni žarulja? O: Nijedan - to je čisto hardverski posao:
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Bazen21 kaže...

Kako se instaliraju programi na Ubuntu 11.04. Skinuo sam uTorrent i skinuo mi se kao neki zip file. Prvi puta se koristim Linuxom :S

1. za instalaciju postoji više rješenja, možeš koristiti Ubuntu centar softvera, skinuti .deb paket ili pak ručno kompajlirati program

2. zašto uTorrent? Ubuntu ti ima po defaultu Transmission, klijent koji meni radi savršeno, nikad nije zezao...

3. ako pak stvarno želiš instalirati tu uTorrent verziju za linux(neznam postoji li uopće) trebao bi ić u terminal, prebacit se u mapu sa uTorrentom sa naredbom cd.

Znači kucaš: cd <imemape>

Zatim kucaš: unzip <imezipa.zip>

Pa tad kucaš: cd <imezipa ili mape koju si unzipo>

E sad bi trebao pročitat Readme, ali uglavnom bi trebao kucat:
./configure && make && make install

I to je to :)

People die if they are killed...
15 godina
neaktivan

Zar to mora biti tak komplicirano? zar ne postoji neki installer koji sve to instalira umjesto mene?

P: Koliko programera treba da se promjeni žarulja? O: Nijedan - to je čisto hardverski posao:
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Bazen21 kaže...

Zar to mora biti tak komplicirano? zar ne postoji neki installer koji sve to instalira umjesto mene?

Ako nešto najjednostavnije u linuxa smatraš kompliciranim bolje odustani od linuxa ;)
I uostalom, u prvoj sam ti točki naveo Ubuntu centar softvera i .deb pakete.

People die if they are killed...
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.7.2011 18:47 (beno101).
16 godina
neaktivan
Bazen21 kaže...

Programe u Linuxu (većinu njih) ne instaliraš tako da odeš na njihovu stranicu već koristiš Ubuntu Software Center. Imaš ga u izborniku.

~
15 godina
neaktivan
Bazen21 kaže...

Odeš na ubuntu software center,koji je vjerojatno dio nekog ubuntu control panela(neznam,nisam koristio dosada još ubuntu previše),pregledavaš kaj ima i uzmeš...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!
16 godina
Bazen21 kaže...

-čitaš li odgovore?

-imaš Transmission, imaš Software Centar... dali je moguće imati išta jednostavnije od tog?

- Kuckanje u terminalu je ipak preteško za prvi susret, ali može i copy-paste.

-ako baš želiš utorrent za linux tek je u aplha fazi, moraš ipak nešto znati, tema... za wine. Nepotrebno jer postoji velik izbor torrenta (kao spomenuti transmission koji je defaultni).

- i prvo pravilo, nauči tražiti (na forumu ili internetu) jer ipak većinu stvari moraš naučiti... nema uvjek rješenja jednim klikom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.7.2011 18:55 (ihush).
15 godina
neaktivan

Ma evo sad sam vecinu skuzio sto ste mi rekli, ma oprostite malo sam zivcan danas, ubija me vrucina, j*be me jedna jedina muha vec 3 sata i jos sad to! Oprostite jos jednom!

Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice