Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.521.935
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

hvala svima na odgovorima, no u meduvremenu sam se i sam malo snaso ;)

koliko sam skuzio, tar sluzi da se vise fileova ujedini u jedan veliki i onda se taj "veliki" file baci u gzip i kompresira se i nastane file.tar.gz

to je ono sta sam trazio, a ovo s zipanjem vise puta, istina nist me ne kosta da probam :)

hvala svima jos jednom :D

-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2011 20:51 (SeleS).

2 0 hvala 0
15 godina

Koje stranice koristite za informiranje o open source zajednici i Linux-u?

One koje redovito posjecujem su ove:

OMG Ubuntu

Linux Insider

This Week In Linux

Linux.com

Imate jos kakvu odlicnu stranicu ili jos bolje blog posto rado citam blogove.

Na Youtube pratim vec spomenuti This week in Linux koji mi je najdrazi kanal.

Na hrvatskom jeziku citam ove:

Linux za sve

Ubuntu klub

Ubuntu.hr

...makar priznajem da ne pratim bas toliko nase portale posto su mi oni prvi navedeni daleko informativniji.

Ajmo sa prijedlozima....koje vi stranice pratite da vidim gdje mogu naci odlicne informacije vazane uz Linux i open source zajednicu, a da se redovito refreshaju.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2011 21:18 (win32).
Moj PC  
6 0 hvala 7
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Treba spomenuti Phoronix (prati razvoj Linuxa, performanse i regresije, dom Phoronix Test Suitea, pogledati i OpenBenchmarking.org), Web Upd8 (uglavnom se bavi Ubuntuom) i Dedoimedo (kao što kaže "A place to learn a lot about a lot!" - vrlo dobri članci, tutoriali i recenzije distribucija, između ostalog).

Ne treba zaboraviti ni Full Circle Magazine (četiri godine od prvog izdanja) i prateći podcast, te PCLinuxOS magazine (za dva mjeseca imaju petu godišnjicu "izlaženja"). Oba imaju puno materijala koji je primjenjiv i na ostalim distribucijama, a ne isključivo na Ubuntuu/PCLOS-u.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2011 21:54 (hrx).
14 godina
neaktivan
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
4 0 hvala 7
17 godina
neaktivan

od blogova pratim http://wolfwoodscrowd.info/ i na monitor.hr- u radoslava dejanovića. uz nezaobilaznog dedoimedo.com koji je već ranije spomenut. imašstevena na zdnetu, al po meni malo pretenciozno pisanje.

od portala tu su još i linuxjournal linuxmagazine te linuxtoday i http://www.linuxinsider.com/

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

1 0 hvala 6
17 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.7.2011 10:29 (nino_z).
Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina

Ljudi ja sam imao jedan problem i sada me već polako grize savjest da saznam zašto je to bilo xD. Skinuo sam linux mint sa njihove stranice i zapržio I kada sam bootao nije se htjeo nego je pisao neki error. uglavnom sjećam se samo da je pisalo nešto na m (početno slovo) i na kraju 86. I na kraju je došao xp.. Zašto mi se dogodio taj error?? Stvarno mi je malo čudno :S

Minecraft u srcu :) R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
luxxxfromhell kaže...

Ljudi ja sam imao jedan problem i sada me već polako grize savjest da saznam zašto je to bilo xD. Skinuo sam linux mint sa njihove stranice i zapržio I kada sam bootao nije se htjeo nego je pisao neki error. uglavnom sjećam se samo da je pisalo nešto na m (početno slovo) i na kraju 86. I na kraju je došao xp.. Zašto mi se dogodio taj error?? Stvarno mi je malo čudno :S

memtest86? jer on ti služi za dijagnostiku memorije..

e, sada, to ti se moglo dogodoti zbog puno toga - pretpostavljam da ti se dvd uopće nije butao, a prilikom startupa ti se nešto ispisivalo i pisalo da bi trebao pokreniti memtest86, i onda ti se komp resetirao.

nisam siguran, ali mislim da se kod minta prilikom boota - negdje prilikom odabira umjesto odabira nešto tipa live session ili install, može odabrati i run memtest, i moguće da ti je on odradio

bilo bi ti ok kada bi skinio memtest86 ili hirens boot ( i na njemu imaš memtest integriran ), provuci ga par puta- ne traje predugo, i tada ćeš vidjeti imaš li problema sa RAMom, iako , da imaš komp ti se nebi trebao upaliti, nego samo "cvičiti" u ritmu. tada, moraš mjenati rame. 

osim toga, umjesto na dvd, bolje da si skineš i snimiš linux na USB  ( Unetbootin, Lili USB creator, XBoot, FUSBi, ) , ili u virtualnoj mašini ( virtualbox, vmware player)

42
15 godina
protjeran

stavio sam linux xubuntu al htjeo bih upgrade.at na mint kak da to napravim?

http://www.soundstream.com/

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
soundstream kaže...

Instalacijom Mint Linux-a.

Better safe than Sony
15 godina
protjeran
Bypass kaže...
soundstream kaže...

Instalacijom Mint Linux-a.

lol kak?
Jer se moze prek neta napravit upgrade?
Neradi mi dvd prža tak da nist od dvd-a

16 godina
odjavljen

Ne.

Ostaje ti instalacija sa USB sticka/hdd-a ili preko mreže. PXE boot.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
soundstream kaže...

Pa u principu upgrade ne ide baš s jedne distribucije na drugu...

S druge strane, obje distribucije su bazirane na Debianu, Mint čak na Ubuntuu, tako da bi mogao probati nešto ovakvo:

1) napraviš backup čega god trebaš prije nego se upustiš u bilo što...

2) Nabaviš kantu punu voća, što egzotičnije to bolje (po mogućnosti svakako nešto sočno!),

3) Pogledaš koji Xubuntu si instalirao (11.04, 10.10, 10.04 ili možda čak neki raniji?),

4) Pronađeš Linux Mint distribuciju baziranu na toj distribuciji Ubuntua (npr. Mint 11 na Ubuntu 11.04, Mint 10 na Ubuntu 10.10 itd.),

5) Saznaš koji su repozitoriji po defaultu uključeni u Mint distribuciju na koju ćeš se prebaciti i definiraš ih da imaju prioritet kod upgradea,

6) Saznaš što je sve po defaultu uključeno u željenoj Mint distri, pa to instaliraš i ukloniš one programe koji nisu,

7) voće iz druge točke prineseš Višni kao žrtvu, uz molitvu da ti se sustav uopće ikako digne, makar i s greškama,

8) napraviš upgrade,

9) nakon tri tjedna zayebancije s popravljanjem potpuno nesuvislih problema, sav ljepljiv od zgaženog voća, gurneš CD/DVD s instalacijom Minta u čitač i instaliraš Mint kao čovjek.

EDIT: vidim da ne radi DVD - onda USB ili na neki manji hard staviš distru kao na USB, pa bootaš s njega

EDIT2: da ne bi bilo da je nemoguće: link. Ali čini mi se da je to ipak i dalje Ubuntu s programima iz Minta. Ma kvragu sve - daj probaj, pa nam javi, baš me zanima hoće li ti uspjeti :)))

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.7.2011 17:10 (Veliki Brat).
15 godina
protjeran

ubuntu 10.10 imam,da mi radi prža vec davno bih sprzio mint nebi se ovak zahebavo....
Ali negdje sam tu vidio da ima komanda za upgrade na drugu distru al nemogu to sad nac
Sad mi nudi samo upgrade na 11.04

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne možeš tek tako upgradeati sa Ubuntua na Mint! Ili radi kako ti je Veliki Brat rekao ili ajd na čistu instalaciju.

Direktni upgrade je nemoguć sa distre na distru!

(Pokušaj ubacit motor od golfa III u dvojku. Neće ići, a?)

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
soundstream kaže...

ubuntu 10.10 imam,da mi radi prža vec davno bih sprzio mint nebi se ovak zahebavo....
Ali negdje sam tu vidio da ima komanda za upgrade na drugu distru al nemogu to sad nac

Upgrade na 11.04 je i dalje Ubuntu... Komanda za upgrade na drugu distru? Prilično sam uvjeren da tako nešto ne postoji.

Ne znam, prže su bar danas jeftine, USB-i također - stavi image Minta na USB, digni ga s njega i gonjaj Mint, u čemu je problem? Ja nisam sustav instalirao s CD-a ohohoho... Kad god to radim, radim to s USB-a. Ako ti sustav ne podržava boot s USB-a, onda možeš isto napraviti i s nekim lokalnim diskom (ili particijom) ili preko PXE-a, što kaže Sum (samo mislim da ti onda treba server s instalacijomo minta u dohvatu, a ja nemam pojma koje su ima adrese; za Fedoru znam da ima).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.7.2011 17:20 (Veliki Brat).
14 godina
neaktivan
soundstream kaže...

da pogodim, vjerojatno je ono što si vidio bilo ne za drugu distru nego za radno sučelje, dakle ne s Ubuntu na Mint nego Ubuntu [Gnome] na Kubuntu [KDE] , Xubuntu [Xfce] itd.

bez "rušenja" distre ne možeš prijeći na drugu distribuciju, kao što su ti već rekli iznad.

17 godina
neaktivan

Pitanje ti je isto ko da veliš: "Kak da s Windowsa 7 upgreadam na Ubuntu 10.10?".

Mint i Ubuntu (i derivati, Xubuntu, Kubuntu...) su praktički dva različita OS-a...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Oke,hvala svima
Mislio sam da je to sve isto samo da je izgled drugaciji neki vise manje ispoliraniji itd al eto sad vidim da nije isto....

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nemren nikak instslirat Mint 10.4. Ja ne znam kaj je s nama događa ja sam valjda mutav nemrem ga instalirati ni sa cd ni sa usb-a. Na Cd sam stavio verziju 10.4 tipa live verziju  a na usb sam bootal 11 i neće je pokranuti tj. krene i veli da mu fali Casper? kak se ja jako razumijem u Linux već sam potrošio sati... sad tek ne kužim niša. kaj ima volju neko potrošiti malo vremena... Plizz{#}

D.L

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
USB očito nije dobro napravljen - kak si ga radil?
Kakvu grešku javlja kod CD-a?
Provjeri md5sum ISO-a
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sumski kaže...
USB očito nije dobro napravljen - kak si ga radil?
Kakvu grešku javlja kod CD-a?
Provjeri md5sum ISO-a

ma napravio sam ga sa programom ... već sam ga maknul to i je problem, cd uopće zastane na trenutak moža na 10 sec. i digne windowse i to je to. zam da sam nešto za... ali  ne znam gdje? pripremio sam i treću particiju čak sam pokušal dići sa Wubijem i onda sam saznal da on diže samo Ubuntu tak sam i došao do programa za usb... mislim da je ruski to je sve kaj se sjećam. {#}

D.L
14 godina
neaktivan
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Opet ne ide... piše: Dogodila se greška:

cannot download the metalink and therefore the iso.

wubi-10-rev197.log

D.L
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2011 12:57 (nalogodavac).
17 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

wubi-10-rev197.log

Koju si opciju odabral u Unetbootinu? Onu prvu, Distribution ili onu drugu Diskimage? Jer ova prva ti probava skinuti iso, a ako već imaš iso, onda odaberi ovu drugu, ubaci putanju do isoa i napravi bootabilni USB.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan
Pa skini ISO drito sa stranice, ne preko unetbootina , ako ga već imaš onda u unetbootinu odaberi ISO , ne download
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

wubi-10-rev197.log

probaj jedan od ovih -  Lili USB creator, XBoot, FUSBi

42
14 godina

Probaj ovo. Opisan je način kako napraviti persistentnu instalaciju na USB (za BT ali nema veze zanemari distribuciju). Dio s enkripcijom možeš ili ne moraš implementirati.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Probaj ovo. Opisan je način kako napraviti persistentnu instalaciju na USB (za BT ali nema veze zanemari distribuciju). Dio s enkripcijom možeš ili ne moraš implementirati.

Uuu, pa to je već za hakere{#}

zadnji unetbootin podržava persistent mode za *buntaše

14 godina
sumski kaže...
mario.L_hr kaže...

Uuu, pa to je već za hakere{#}

zadnji unetbootin podržava persistent mode za *buntaše

Ma kakve hackere ovo je jedino što sam našao (prije nekog vremena) da sam uspio napraviti persistent instalaciju na USB. Sve drugo je bilo nedovoljno fleksibilno. Lili je nudio opcijiu s perzistencijom ali me je ograničavao po veličini particije. Meni je bilo bitno da se jedan dio vidi i na winsima i da imam dovoljnu veličinu za pamćenje promjena.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice