e upravo to rucno compilanje sam htio, kao kernel: make menuconfig
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.516.655
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koja je razlika? U Gentoou kad upises emerge paket, on ustvari automatski provjeri dependencye, poskida njihov source, poskida source paketa i iskompajlira sve te sourceove automatski. Ne razumijem zasto bi ti sve to rucno radio.
O majko mila, pa nije ti to kernel da ima module koje ćeš uključit/isključit u instalaciji...
ne razmemo se mi.
evo primjer kernela: hocu li genkernel ili cu sloziti svoj kernel ?
hocu li gimp ili cu sloziti svoj gimp ?
u gentoo mogu raditi custom ebuilde, i use flagove gimpa slagati. zelim li svoj gimp ( kao kernel ) da on radi samo pod mojim desktopm mislim da moram u lfs. ili sam u krivu ?
Da, u krivu si. Ti ces pod Gentooom koristenjem Portagea dobiti isti rezultat kao i da ti rucno upisujes jednu po jednu komandu.
ne razmemo se mi.
evo primjer kernela: hocu li genkernel ili cu sloziti svoj kernel ?
hocu li gimp ili cu sloziti svoj gimp ?
u gentoo mogu raditi custom ebuilde, i use flagove gimpa slagati. zelim li svoj gimp ( kao kernel ) da on radi samo pod mojim desktopm mislim da moram u lfs. ili sam u krivu ?
Auu, pa nema tu moj/njihov GIMP/koji već program. On kak je napisan, tak je napisan. Ne možeš ti micati iz programa stvari po volji kak hoćeš ako program nije napisan s tim na umu. Kod Gentoo-a imaš use flagove, al jedina korist od njih je, koju ja vidim, hoćeš kompajlirati za Gnome (GTK) ili KDE (Qt), ako program nudi tu mogućnost...
Pomocu USE flagova mozes i dodavati neke feature-e programa, to je dosta zgodno, pa se pokrene emerge -v program za izlistavanje USE flagova koje taj program moze koristiti i onda se u dokumentaciji moze pogledati koji je USE za sta i tako iskompajlirati paket s odredenim USE-ovima koji rade programu ono sto mi zelimo.
da, to znam. use flags i sl, i gimp ce se compilati na moju konfu. ali opet u sebi imati podrsku i za drugu konfu, drugi desktop. mada to ne igra ulogu ali ja zelim gimp napravljen samo za awesome, sve one fluxe,gnome, kde mi ne trebaju u njemu.
razumijem da je krajnji rezultat isti jer gnome podrska u gimpu ne igra ulogu zbog mog use flaga. ali zbog zelje za savrsenstvom je ne zelim imati ni kao mrtvo slovo
Ako u make.conf datoteci pod CFLAGS i CXXFLAGS koristis flag -march=native, tada ce Portage kompajlirati pakete prema tvom racunalu. Ti binaryi nece raditi niti na jednom drugom racunalu.
Kak ćeš ti onda pokrenuti GIMP ako mu je GUI napisan u GTK-u?
da, to znam. use flags i sl, i gimp ce se compilati na moju konfu. ali opet u sebi imati podrsku i za drugu konfu, drugi desktop. mada to ne igra ulogu ali ja zelim gimp napravljen samo za awesome, sve one fluxe,gnome, kde mi ne trebaju u njemu.
razumijem da je krajnji rezultat isti jer gnome podrska u gimpu ne igra ulogu zbog mog use flaga. ali zbog zelje za savrsenstvom je ne zelim imati ni kao mrtvo slovo
Zar ti ne razumiješ kako kompajliranje radi? Što je make file itd. Mislim da ne razumiješ.
Skoro svaki source program(ovisno o developeru(ima)) za bilo koji linux ima make file. U njemu su laički rečeno flagovi koji se moraju/mogu/ili ne trebaju koristiti/slati kod kompajliranja programa.
Ebuild je nešto više od make, slično kao što je dpkg i .deb na debianu i njegovim inačicama (ubuntu, mint itd), samo što je skripta napisana u bashu, ali praktički isto radi.
Tako da bi ti trebao prvo malo naučiti nešto o kompajliranju, programima, gcc-u i sličnom. To su osnove u *nix sistemima.
Lako je kompajlirati "kernele" kad lupaš po naredbama iz priručnika.
Ti si se nick_01 malko pogubil...
Konkretno za gimp ideš prek configure - primjer:
./configure --prefix=/usr --sysconfdir=/etc \
--enable-mp --enable-gimp-console --enable-gimp-remote \
--enable-python --with-gif-compression=lzw \
--without-aa --without-hal
tu onda moreš mjenjat neke opcije mogućnosti/konfiguraciju -a neki parametre je nemoguće preskočiti. Stisneš configure --help , da vidiš koje su mogućnosti konfiguracije. Na Debianu recimo možeš vidjet kak
je paket konfiguriran u debian/rules fileu , kod Archa je to PKGBUILDovima , za Gentoo - neznam.
Onda tek ide make , make install , itd.
Za cmake ideš pak ovak:
cmake ../kde-workspace-4.6.90 \
-DCMAKE_BUILD_TYPE=Release \
-DCMAKE_SKIP_RPATH=ON \
-DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr \
-DWITH_Xmms=OFF \
-DWITH_Googlegadgets=OFF \
-DWITH_libgps=OFF \
-DWITH_Prison=OFF \
-DWITH_NetworkManager=OFF \
-DKWIN_MOBILE_EFFECTS=OFF \
-DWITH_OpenGLES=OFF \
-DKWIN_BUILD_WITH_OPENGLES=OFF
itd...
Firefox , recimo ide preko mozconfig filea:
. $topsrcdir/browser/config/mozconfig
ac_add_options --prefix=/usr
ac_add_options --libdir=/usr/lib
ac_add_options --with-system-nspr
ac_add_options --with-system-nss
ac_add_options --with-system-jpeg
ac_add_options --with-system-zlib
ac_add_options --with-system-bz2
ac_add_options --with-system-png
ac_add_options --with-system-libevent
ac_add_options --with-system-libvpx
ac_add_options --enable-system-hunspell
ac_add_options --enable-system-sqlite
ac_add_options --enable-system-cairo
ac_add_options --enable-system-lcms
ac_add_options --with-pthreads
ac_add_options --enable-default-toolkit=cairo-qt
ac_add_options --enable-safe-browsing
ac_add_options --enable-extensions=default
ac_add_options --enable-startup-notification
ac_add_options --enable-pango
ac_add_options --enable-svg
ac_add_options --enable-canvas
ac_add_options --enable-smil
ac_add_options --enable-canvas3d
ac_add_options --enable-places
ac_add_options --enable-url-classifier
ac_add_options --enable-optimize
ac_add_options --enable-strip
ac_add_options --enable-install-strip
ac_add_options --enable-jemalloc
ac_add_options --enable-xterm-updates
ac_add_options --enable-printing
ac_add_options --enable-xinerama
ac_add_options --enable-official-branding
ac_add_options --disable-javaxpcom
ac_add_options --disable-crashreporter
ac_add_options --disable-updater
ac_add_options --disable-tests
ac_add_options --disable-mochitest
ac_add_options --disable-debug
ac_add_options --disable-installer
ac_add_options --disable-pedantic
ac_add_options --disable-static
ac_add_options --disable-gio
ac_add_options --disable-gnomevfs
ac_add_options --disable-gconf
ac_add_options --disable-libnotify
export BUILD_OFFICIAL=0
export MOZILLA_OFFICIAL=0
mk_add_options BUILD_OFFICIAL=0
mk_add_options MOZILLA_OFFICIAL=0
# PGO
ac_add_options --enable-profile-guided-optimization
mk_add_options MOZ_OBJDIR=@TOPSRCDIR@/ff-pgo
mk_add_options PROFILE_GEN_SCRIPT='$(PYTHON) $(MOZ_OBJDIR)/_profile/pgo/profileserver.py'
mk_add_options PYTHONPATH='$(OBJDIR)/_profile/pgo'
Skinio sam si elementaryOS i super mi je sviđa mi se i to sve...
ali jedan problem miš mi ne radi i to samo jedan, R.A.T.3 probao sam ovo ali bez nekog efekta LINK
ako se netko susreo sa sličnim problemom neka se javi
BUMP!
Dva kratka plizz.. Sutra počinje moja Linux expedicija part II.
1. bude li dosta cca 70 Gigsa za Os
2. po vama za početnika bolju Ubuntu ili LinuxMint
Hvala!
Hvala!
1. naravno ;)
2. Ubuntu, no to je samo moje mišljenje
Nema na čemu.
Hvala!
1. Kakvih 70 GB za OS?!?! Joooj, pa ne treba ti tolko. 15 GB za OS je okej. ostalih 55 GB stavi za /home particiju (za podatke).
2. Mint ima sve predinstalirano, sve kodeke, Flash, Javu i sl., dok na Ubuntu-u to moraš sam naknadno instalirati. Pa kak ti hoćeš, na tebi je.
Hvala!
1. naravno ;)
Nema na čemu.
Uz Ubuntu i Mint ja bih ti dodao i openSUSE 11.4 radi ko curica (prema preferencijama možeš ići na Gnome ili KDE). 70 Gb ti je itekako dovoljno za OS, a ako ne skidaš puno dostatno je i za podatke.
Moj ti je prijedlog da skineš sva 3 na LiveCD(DVD) i isprobaš svakoga bez instalacije. Nakon toga instaliraš prema osobnom osjećaju (sigurno nećeš pogriješiti kojeg god odabrao).
Uz Ubuntu i Mint ja bih ti dodao i openSUSE 11.4 radi ko curica (prema preferencijama možeš ići na Gnome ili KDE). 70 Gb ti je itekako dovoljno za OS, a ako ne skidaš puno dostatno je i za podatke.
Moj ti je prijedlog da skineš sva 3 na LiveCD(DVD) i isprobaš svakoga bez instalacije. Nakon toga instaliraš prema osobnom osjećaju (sigurno nećeš pogriješiti kojeg god odabrao).
Hmmm.
openSUSE...
S tim sam izgubil toliko živaca, nebi rekel da je za početnike, frend je imal, mene zamolil da mu složim neke stvari.
Ja sam to gledal pola sata i instaliral Ubuntu :D
Neznam kako će drugima, ali ja se uopće nisam snašao s tim yum komandama itd.
Hvala!
1. Kakvih 70 GB za OS?!?! Joooj, pa ne treba ti tolko. 15 GB za OS je okej. ostalih 55 GB stavi za /home particiju (za podatke).
2. Mint ima sve predinstalirano, sve kodeke, Flash, Javu i sl., dok na Ubuntu-u to moraš sam naknadno instalirati. Pa kak ti hoćeš, na tebi je.
Da, cijelo vrijeme me vuče Mint baš zato jer nema pojma i ovo mi čini veliko zadovoljstvo. Zato sam i mislio za početak njega ubosti...
Hvala!
1. naravno ;)
Nema na čemu.
Hmm, live CD jako mi se sviđa tvoja misao, mudro zboriš! A kaj se skidanja tiće, vidi sve novo, sve interresantno...auuu.
Jooj sad si me ... sad opet cijelo popodne prčkanja i njuškanja po netu.
Šalim se hvala!

/facepalm na sebe
Kao što rekoh, njub sam za te non-debian linuxe :D
EDIT: njub sam i za Debian linuxe, no veći sam njub za non-debian linuxe :D
Ja sam htio probati opensuse ali posto nikako nisam mogao napraviti live usb a kako trenutno nemam dvdroma...odustao sam...cijeli svijet koristi normalne iso fajlove samo se novel pravi pametan i koristi hibridne...
sve sam zivo i nezivo probao i nisam mogao....
Promijeni ekstenziju tog opensuse-a kojeg si skinuo iz .iso u .raw i skini ovaj program
te s njim napravi bootablini stick.
Hmmm.
openSUSE...
S tim sam izgubil toliko živaca, nebi rekel da je za početnike, frend je imal, mene zamolil da mu složim neke stvari.
Ja sam to gledal pola sata i instaliral Ubuntu :D
Neznam kako će drugima, ali ja se uopće nisam snašao s tim yum komandama itd.
Ne znam koju si verziju instalirao, ja sam instalirao 11.4 (Gnome) i ništa, ponavljam ništa osim conky-a nisam morao ručno podešavati (njega sam morao poštelati i na Ubuntu-u). Instalacija je jednostavna i intuitivna. Jedino oprez kod instalacije gruba, u slučaju da se radi o multiboot-u. Iz neznam kojeg razloga (moguće da je i moja greška) nije prepoznao drugi OS (Ubuntu) koji je instaliran na računalu.
U startu te pita da li želiš instalirati i vlasnički softver. Za moju ATI 4670 grafičku karticu nije bilo potrebe instalirati ATI driver jer sve štima ko curica. Implementacija wine-a mi se čini bolja nego kod Ubuntua (može biti i da je to samo moj subjektivni dojam). Yast je izuzetno moćan i intuitivan alat. Kod skidanja bilo kojeg paketa u samostalnoj izvedbi odmah po završetku pita da li želiš instalirati isti ili ne. I na kraju ne manje bitno u radu koristi cca 10-15% manje RAM-a od Ubuntua (instaliran isti softver na jednom stroju).
pozdrav svima :)
imam jedno pitanje koje se tice zipanja fileova...
npr jucer sam se malo igro s tim i napravio sam jedan file cija je orginal velicina bila 30Mb, nakon sto sam ga sa naredbom gzip zipo smanjio se na 11.1Mb...
sad moje je pitanje koliko puta mogu tako zipat file da on bude sve manji i manji, i ako onda taj file na kraju prebacim u tar oce li se onda opet malo smanjit, i najvaznije jel bi to radilo i s vecim fileovima tipa par Gb...
hvala :)
Jednom (ako sadrzaj nije komprimiran vec)
hvala :)
Pa probaj, što te košta?
Na kraju ćeš vidjeti da to nema smisla i da ti je svaka sljedeća komprimirana datoteka čak i nešto sitno veća. Isto tako su ljudi probali komprimirati MP3-ce, pa se nisu baš usrećili :)
Tar pak ne komprimira, već samo više datoteka trpa u jednu (koju onda dalje možeš komprimirati i sl.)
Samo da se nadovežem na ovo za tar, .tar datoteke, kao što je Veliki Brat rekao, nemaju kompresiju za razliku od datoteka s ekstenzijom tar.gz, tar.bz2...