Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.516.680
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ja imam jedno pitanje - dakle, ako u flashu ima nekih sigurnosnih propusta ili nekih autoexec skripti, da li bi se to moglo vrtiti na linuxu bez sudo/root? tj da li je flash na linuxu jednako nesiguran kao i na windowsu, i da li onda one sigurnosne zakrpe vrijede i za linux, ili se to radi samo za windowse?

ne koristim adobe flash, nego neki generički, zaboravio  sam mu naziv

42
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 13:20 (kakapo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
kakapo kaže...

ja imam jedno pitanje - dakle, ako u flashu ima nekih sigurnosnih propusta ili nekih autoexec skripti, da li bi se to moglo vrtiti na linuxu bez sudo/root? tj da li je flash na linuxu jednako nesiguran kao i na windowsu, i da li onda one sigurnosne zakrpe vrijede i za linux, ili se to radi samo za windowse?

ne koristim adobe flash, nego neki generički, zaboravio   sam mu naziv

Stvarno neznam,ali vjerujem da exploit koji je napravljen za windowse može raditi samo na windowsima.

p.s. mi hoće tko opisati (po mogućnosti u većoj količini detalja) Backtrack Linux 5?Čuo sam da je kompliciran,ali sam spreman puno učiti sa njime i stavit ga na hdd.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!
17 godina
neaktivan

Ako nisi forenzičar, ako se ne baviš testiranjem sigurnosti mreža, ako ti ne treba pristup komšijinoj wep mreži

i nisi "hakiraću ti wireless, majke mi" tip, Backtrack ti ne treba.

I mislim da ti je mnogo lakše pročitat par recenzija nego tražiti "po mogućnosti u većoj količini detalja" opis distre.

bit.ly/dcyfs
15 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Ako nisi forenzičar, ako se ne baviš testiranjem sigurnosti mreža, ako ti ne treba pristup komšijinoj wep mreži

i  nisi "hakiraću ti wireless, majke mi" tip,  Backtrack ti ne treba.

I mislim da ti je mnogo lakše pročitat par recenzija nego tražiti  "po mogućnosti u većoj količini detalja" opis distre.

Volio bih biti forenzičar i baviti se računalnom sigurnošću.Hvala.

14 godina
protjeran
g12356 kaže...

Onda počni učiti programske jezike, skriptne jezike, arhitekture OS-a, računalne arhitekture, mrežne arhitekture, protokole, baze podataka pa tek onda instaliraj BT.

Mada je BT glupost sama po sebi. Sve to što imaš tamo možeš i sam instalirati na bilo koju drugu distribuciju. I to po želji.

Better safe than Sony
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...
g12356 kaže...

Onda počni učiti programske jezike, skriptne jezike, arhitekture OS-a, računalne arhitekture, mrežne arhitekture, protokole, baze podataka pa tek onda instaliraj BT.

Mada je BT glupost sama po sebi. Sve to što imaš tamo možeš i sam instalirati na bilo koju drugu distribuciju. I to po želji.

I počeo sam programske jezike učit,ali mislim da bi se trebao učiti i radu u terminalu,znam već o svačemu od toga pomalo(po struci sam tehničar u računarstvu),a namjeravam to i studirat sada.

Istina,mogu to instalirati,ali nije to isti osjećaj kao kada dođe ''Out of the box'' lijepo posloženo u predinstaliranim folderima i posebno prilagođeno u tu jednu svrhu,naravno ja ću još poskidati programe da mi usput backtrack bude i barem prosječan za svakodnevnu upotrebu,ali tek kada dobim laptop.I završilo se skidanje,sada ga pržim na dvd...

17 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...

Možeš malo pojasnit kako generirat te passworde, pomoću mkpasswd? Zanimaju me baš ti temeljeni na slogovima.

S pwgen, ne s mkpasswd.

g12356 kaže...

Kad smo kod toga,ja sam jednom napravio username sa onim znakom na alt gr+7(to je ovaj ukošeni apostrof `) i nitko mi nikada nije napisao moj pravi username,brijem da su mi pokušali ukrasti account da bi većina već na usernameu failali...

` možeš dobiti tak da samo stisneš ovu tipku desno od jedinice. Shift + ta tipka, dobiš tildu ~. Bez shifta, backward apostrof `. ;)

EDIT: Ako hoćeš naučiti terminal, izvoli, imaš cijelo ljeto pred sobom:

http://linuxcommand.org/index.php

U pdf-u sa sourceforgea:

http://sourceforge.net/projects/linuxcommand/

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 17:24 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
nidjo123 kaže...

Možeš malo pojasnit kako generirat te passworde, pomoću mkpasswd? Zanimaju me baš ti temeljeni na slogovima.

S pwgen, ne s mkpasswd.

g12356 kaže...

Kad smo kod toga,ja sam jednom napravio username sa onim znakom na alt gr+7(to je ovaj ukošeni apostrof `) i nitko mi nikada nije napisao moj pravi username,brijem da su mi pokušali ukrasti account da bi većina već na usernameu failali...

` možeš dobiti tak da samo stisneš ovu tipku desno od jedinice. Shift + ta tipka, dobiš tildu ~. Bez shifta, backward apostrof `. ;)

Brijem da ja imam drugačiji keyboard layout...

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

U pdf-u sa sourceforgea:

g12356 kaže...

Brijem da ja imam drugačiji keyboard layout...

Bome pa je to, istina, ja koristim engleski layout ;)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
nidjo123 kaže...

S pwgen, ne s mkpasswd.

g12356 kaže...

U pdf-u sa sourceforgea:

Hvala,ali nebum odmah sada krenuo učit to jer učim trenutno neke druge stvari,a i vjerujem da bih trebao učit i windows(cmd) i linux terminal

17 godina
neaktivan

Kaj ćeš u cmd-u učit da mi je znat...

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

kako da dojdem u source kod paketa ?

da mi se otvore linije kodova kojima je programiran

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
nick_01 kaže...

Kakvog paketa?

Better safe than Sony
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Pa skini source, bit će u tarballu najčešće, pa onda prouči.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Kaj ćeš u cmd-u učit da mi je znat...

Naučit se koristit njime...

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 18:04 (g12356).
14 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

{#}

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ako znaš radit u terminalu, znat ćeš i u cmd-u, samo si ovo (da, to su brijem sve naredbe koje cmd ima -.-, a kaj možeš) otvori/nauči, s tim da će te cmd redovito naživcirati sa svojom inferiornošću naspram terminala, tolko da ćeš na kraju odustati od njega. Drž se GUI-a na Windowsima...

16 godina
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...

Ako znaš radit u terminalu, znat ćeš i u cmd-u, samo si ovo (da, to su brijem sve naredbe koje cmd ima -.-, a kaj možeš) otvori/nauči, s tim da će te cmd redovito naživcirati sa svojom inferiornošću naspram terminala, tolko da ćeš na kraju odustati od njega. Drž se GUI-a na Windowsima...

-cygwin eliminira razlike. (naravno autocomplete obavezno aktivirati).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

To je sad već drugi par rukava...

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
nick_01 kaže...

Pa skini source, bit će u tarballu najčešće, pa onda prouči.

nism to mislio, napravio sam to odma ali nece to tako ici kako sam zamislio...  mogu jedino konfiguirati ebuild ili preci na lfs

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 21:24 (nick_01).
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

nism to mislio, napravio sam to odma ali nece to tako ici kako sam zamislio... mogu jedino konfiguirati ebuild ili preci na lfs

Ja ne kužim kaj ti hoćeš (boldano), pa kad skineš source, unutra je sve, ovisno u kojem jeziku je pisan program, C ili C++ ili koji već, takve ćeš datoteke imati. Headeri (zaglavlja je valjda prijevod na hrv) imaju ekstenziju .h, npr. moj_header.h, programi pisani u C-u imaju ekstenziju .c, npr. moj_program.c, a u C++-u imaju ekstenzije .cpp ili .cc ili .cxx.

16 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

nism to mislio, napravio sam to odma ali nece to tako ici kako sam zamislio...  mogu jedino konfiguirati ebuild ili preci na lfs

A sta si mislio?

~
14 godina
protjeran
nick_01 kaže...

Ček malo, nisi ti onaj koji kompajlira kernele? Sad ne znaš raspakirati kompresiranu datoteku {#}

Better safe than Sony
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ček malo, nisi ti onaj koji kompajlira kernele? Sad ne znaš raspakirati kompresiranu datoteku {#}

{#} pwned.

14 godina
protjeran

mislio sam manualno compilati svaki paket iz source koda ko sto se compila kernel ali nejde to tako, mogu custom ebuilde raditi samo

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 21:41 (nick_01).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

mislio sam manualno compilati svaki paket iz source koda ko sto se compila kernel ali nejde to tako, mogu custom ebuilde raditi samo

Kakav paket?!

Pa jedan tarball je jedan program. Ako hoćeš, bezveze bubam kompajlirati Firefox, skineš source od Firefoxa i pročitaš upute i kompajliraš kak veli unutra, kakvi paketi tebe spopali?

16 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Skini Gentoo, on radi na takvom principu kako bi ti htio, ako sam te skuzio dobro. Inace na ostalim distrama SVAKI POJEDINI paket kompajlirati sam iz sourcea je bezveze i vrlo neuredno za sustav.

~
14 godina
protjeran
Proz0r kaže...
nick_01 kaže...

Skini Gentoo, on radi na takvom principu kako bi ti htio, ako sam te skuzio dobro. Inace na ostalim distrama SVAKI POJEDINI paket kompajlirati sam iz sourcea je bezveze i vrlo neuredno za sustav.

nejde to tako ni u gentoo, tamo se rade ebuildi, ne compilaju paketi iz source-a. moze ali nije to gentoo princip nego lfs

14 godina
protjeran
Bypass kaže...
nick_01 kaže...

btw iz ceg si ti zakljucil da ja to nisam raspakiral ?

16 godina
neaktivan

Ne, ebuild skripte se koriste za automatizirano downloadanje i kompajliranje paketa iz sourcea. Ne razumijem sta bi ti, to je isto kompajliranje paketa iz sourcea kao i inace, samo sto je automatiziranije radi ebuild skripta. Sve se na Gentoou kompajlira iz sourcea isto kao i kod LFS-a, jedino sto kod LFS-a moras svaki paket rucno kompajlirati putem makea ili bilo kojom drugom metodom. Nesto si ti pobrkao.

Ebuild scripts are the basis for the entire portage system. They contain all the information required to download, unpack, compile and install a set of sources, as well as how to perform any optional pre/post install/removal or configuration steps.
~
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice