Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.516.157
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
g12356 kaže...
nalogodavac kaže...

nema dual boot opcije. i tu završava moja Linux ekspedicija. molim ne krivim distru već sebe i svoje ne znanje!

Da nije možda problem do grub-a ili lilo-a(ovisi kojega mint koristi)?Jer windowsov boot loader ne prepoznaje Linux...

digneš live ubuntu/mint cd i u terminalu napraviš ovo za povratak gruba2:

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install boot-repair-ubuntu

i onda ga pokreneš s :

boot-repair-ubuntu

i odabereš opciju: I want to reinstall the bootloader (GRUB)
i onda reboot

link1

link2
Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
16 godina
neaktivan

Ne Mint nego Ubuntu 10.4, a za Mint skupljam inf...

D.L
16 godina
neaktivan

Čuj sad me je već malo strah i to ne Ubuntu nego za Windows 7 jer Ubuntu sam tek u petak instalirao i to iz čiste znatiželje, ali sedmica je gore već 15. mjeseci i hrpa podataka.

A i inaće nisam baš majstor tako da... ( i mačku je ubilja znatiželja ){#}

D.L
17 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

ako je ubuntu fićo, onda je mint fićo s prerezanom teniskom lopticom na auto-kuki. mint 10 GNOME bio je najbolja distribucija prošle godine. 11-ica slijedi isti put. ne možeš pogriješit, upoznaš jednu, znaš ih sve. nemoj razbijat glavu koju da koristiš. ja u ladici imam bar 20-ak cd-a različitih distribucija. kad vidim da je izašla neka nova distribucija, pročitam review i isprobam. odluka koju ćeš distribuciju koristiti nije cjeloživotna. danas je ova, a sutra ako mu bude odgovarala neka druga biti će ta. al većinom su u igri ovih top 5 i to ti je to: ubuntu, mint, fedora, opensuse, debian.

*ne morate te biti strah za podatke, ako nisi formatirao particiju s podacima.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 13:32 (hrvooje).
16 godina
nalogodavac kaže...

Čuj sad me je već malo strah i to ne Ubuntu nego za Windows 7 jer Ubuntu sam tek u petak instalirao i to iz čiste znatiželje, ali sedmica je gore već 15. mjeseci i hrpa podataka.

lako za mačku, ima dovoljno života... no podatci imaju samo jedan, tj backup. Ili se ne igraj s tim diskom.

Pošto se na greškama uči, imaš hrpu podataka (to nije isto važnim ili potrebnim podatcima), budi hrabar i samo lupaj next.. bar češ se rješiti ''hrpe''. ;-)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 13:31 (ihush).
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

točno

Da ustanoviš jel NTFS još prisutan probaj ovo

sudo fdisk -l | grep NTFS

ako ti nešt izbaci , znači da još imaš NTFS particiju (i vrlo vjerojatno sve podatke dostupne), ako ne izbaci nikaj - onda si vjerojatno preformatiral.

Također , apdejtaj Ubuntu , i napravi

sudo update-grub

i probaj restartat Windows entry bi *trebal* biti dostupan

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina
neaktivan
sumski kaže...

slobodno slikaj mobitelom {#}

Mislim da bi fsck trebal sredit stvar

fsck -a mi je za svaku ispitanu particiju rekao da je sve čisto.

Ovo je slikano nakon fsck -a:

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Bok ljudi!

Shebal sam si panele na Ubuntuu 11.04 (GNOME).

Ima li neki način da povratim na ono kak je bilo kod instalacije?
Da recimo piše tamo moje ime, padajući izbornik za gašenje...?
Hvala! 

Odeš u home folder (ctrl+h da vidiš skrivene datoteke) i pobriši ove foldere .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity

Is it weird that this gave me an orgasm?
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

We win.

Better safe than Sony

11 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Izvrsno! Probaj ovo dodat u grub , na kraj kernel linije:

security=none
i onda butaj
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
16 godina

Instalirao sam opensuse 11.04 i nisam bio zadovoljan.Fontovi su mi bili katastrofa. Izgledali su kao da ih gledam na najmanjoj rezoluciji. 

Probao sam staviti drivere za grafu ali mi se nakon toga nije htio podizati više. Mp3 pisme nije čitao. 

Nakon 4h zahebancije sam stavio ubuntu 10.10 i sad radi kao singerica. 

I mislim da ču ostati na ovoj distri i neču je upgrade-ati na 11.04.

Vjerovatno vi malo iskusniji lako namistiti openS. ali ja nemam vremena trenutno za to. 

Kad uhvatim vremena možda onda opet se probam malo zafrkavati ali za sad ostajem na ubuntu 10.10.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
amater_2 kaže...

Instalirao sam opensuse 11.04 i nisam bio zadovoljan.Fontovi su mi bili katastrofa. Izgledali su kao da ih gledam na najmanjoj rezoluciji. 

Probao sam staviti drivere za grafu ali mi se nakon toga nije htio podizati više. Mp3 pisme nije čitao. 

Vjerovatno vi malo iskusniji lako namistiti openS. ali ja nemam vremena trenutno za to. 

Kad uhvatim vremena možda onda opet se probam malo zafrkavati ali za sad ostajem na ubuntu 10.10.

Iz vlastitog iskustva ti mogu reći da najbolje naučiš sam. Vjerojatno će to potvrditi i većin ekipe. Koja je od distri najbolja to ti spada u isti koš s pričom tko ima najvećega. Koristi ono što tebi paše i tako je najbolje. Imam kantu staru 5-6 godina i na njoj instalirane Ubuntu 11.04 i openSUSE 11.4. Nema zamjerki ni na jednog (osim što niti jedan ne prepoznaje Radeon Theatre pro 550 TV karticu) i moram priznati da u zadnje vrijem više vremena provodima na openSUSE-u.

Što se tiče fontova tu SUSE ima svoju pristup i koristi malo neuobičajenije fontove. Meni se dopadaju pa ih nisam mjenjao ali sve se može prilagoditi pod postavkama izgleda. Nemoj da te prvi neuspjeh obeshrabri. Nastoj otkriti što je pošlo ukrivo i zbog čega, osjećaj kada sam detektiraš i otkloniš problem je neprocjenjiv. Osobno smatram da sam Linux noob.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
nalogodavac kaže...

lako za mačku, ima dovoljno života... no podatci imaju samo jedan, tj backup. Ili se ne igraj s tim diskom.

Pošto se na greškama uči, imaš hrpu podataka (to nije isto važnim ili potrebnim podatcima), budi hrabar i samo lupaj next.. bar češ se rješiti ''hrpe''. ;-)

no, no svatio sam i hvala na sarkazmu... naravno da postoji periodički beckup. samo čuj hebeš čovjeka koji nije spreman naučiti nešto novoga i pritom ne preuzeti nešto rizika. ja i dalje mislim to raditi bez obzira na ...  možda, možda mi jednom i uspije!

D.L
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
nalogodavac kaže...

ako je ubuntu fićo, onda je mint fićo s prerezanom teniskom lopticom na auto-kuki. mint 10 GNOME bio je najbolja distribucija prošle godine. 11-ica slijedi isti put. ne možeš pogriješit, upoznaš jednu, znaš ih sve. nemoj razbijat glavu koju da koristiš. ja u ladici imam bar 20-ak cd-a različitih distribucija. kad vidim da je izašla neka nova distribucija, pročitam review i isprobam. odluka koju ćeš distribuciju koristiti nije cjeloživotna. danas je ova, a sutra ako mu bude odgovarala neka druga biti će ta. al većinom su u igri ovih top 5 i to ti je to: ubuntu, mint, fedora, opensuse, debian.

da nisam ju formatirao, ali mi nije vrag dao mira pa sam iz laptopa izvadio hard i spojio na ladicu i čuo ono!{#} I čuo onaj uzastopni klik koji daje do znanja da nije dobro. koje fuck sreće moraš biti da samo dan nakon instalacije ti rikne hard. em nemam pojma o linux distri em se napokon ohrabrim nešto pokrenut i onda ti prdne hard. pa da se ubiješ... Hvala svima, "čujemo" se mi još!

D.L
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Stvarno? OMG, kako je to bezveze.

Što je točno bezveze u tome?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

većina distribucija ne čita mp3-ce po defaultu pa tako ni ubuntu. fontovi se promijene dok si rekao kernel.

16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

To što ne znam jesam li ja dobro upisao password.

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
17 godina
neaktivan

Ne vidim u cem je problem, zar zaista brojis zvjezdice (ili tocke) kod unosa lozinke?

From presence to silence we flow...
16 godina
odjavljen
D4RKL1NG kaže...

Ne vidim u cem je problem, zar zaista brojis zvjezdice (ili tocke) kod unosa lozinke?

Da.

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
16 godina
vexx5555 kaže...
1domagoj1 kaže...

To što ne znam jesam li ja dobro upisao password.

-smisao passworda je sigurnost (?)... znajući broj znakova drastično se smanjuje brute force potrebno vrijeme za proboj. Enivej, ni sa zvjezdicama neznaš dali si točno utipkao.

Ako ti je to 'nepotrebna gnjavaža' koristi autologin i keyring, kao i root acc. Desktop distre su danas dovoljno userfriendly za takve stvari (kao windows).

17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...
hrvooje kaže...

:) možeš samo kod tipkaš na ekranu se ništa ne prikazuje pa ti se čini da se ništa ne događa. ali to je dobar način da ti nitko preko ramena ne sazna koliko znakova ima tvoja lozinka.

Stvarno? OMG, kako je to bezveze.

mislim da nije bezveze. vjerovatno to povlači korjene iz povijesti kad su u institucijama bili terminali na unixima. 

Zamisli, 10 terminala jedan do drugog, za kojima sjede 10 ljudi i još i 20 gleda preko ramena.

17 godina
neaktivan

E pa meni je bezveze kak na Windowsima imam te točkice i vidi se broj charactera, a isto tak mi je još više bezveze kak nema neki pošteni random password generator koji bi došel s Windowsima koji bi mi nekaj ovak izbacil:

phiowaoJ9h

RaeL5caes4

Poohimi6uz

Aix6Oht5us

aeTu2yiecu

A ako hoću extra sigurnost, totalno random (ovi prijašnji gore su lako pamtljivi jer se temelje na slogovima, a samim time su i ranjiviji):

fWmu1IpmXK

BrDT4INbq9

YQIJ22IBZC

lyBYU0tEmd

avnIJEce0S

Eto, toga nemam na Windowsima, a meni je to baš bezveze. A, kaj ćeš...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

1 0 hvala 0
16 godina
1domagoj1 kaže...

...Eto, toga nemam na Windowsima, a meni je to baš bezveze. A, kaj ćeš...

-ovako nešto? 

UhQvC«?Mg¬oIsJUNiFOYUNSÇ?±

- nema (windowsovo), jer postoji keepass. Ovaj je za len=26, ipak draži su mi generirani iz glave i imaju prednost da ih možeš natpkati.

17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
amater_2 kaže...

vjerovatno je bio podešen prenizak refresh rate monitora (riješi se u /etc/X11/xorg.conf) + isljučen font anti aliasing

Probao sam staviti drivere za grafu ali mi se nakon toga nije htio podizati više.

nešto si ti tu zajebo...

Mp3 pisme nije čitao. 

za rješenje tog problema je dovoljan jedan klik (http://opensuse-guide.org/codecs.php)

zašto odmah nisi stavio 11.04

većina distribucija ne čita mp3-ce po defaultu pa tako ni ubuntu. fontovi se promijene dok si rekao kernel.

11.04 u toku instalacije ponudi instalaciju codeca i flasha (inače ubuntu-restricted-extras paket) i nadogradnju sistema.

bit.ly/dcyfs
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ovako nešto? 

- nema (windowsovo), jer postoji keepass. Ovaj je za len=26, ipak draži su mi generirani iz glave i imaju prednost da ih možeš natpkati.

E sad, nemam doma NASA-in server :D da mi tolko treba.

Ovo mi je super sa generiranjem random passworda po slogovima, jer se lako pamte, zapravo, sve koji su mi tak izgenerirani znam, dok ove koje sam sam izmišljal, ne znam, :D.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

E pa meni je bezveze kak na Windowsima imam te točkice i vidi se broj charactera, a isto tak mi je još više bezveze kak nema neki pošteni random password generator koji bi došel s Windowsima koji bi mi nekaj ovak izbacil:

phiowaoJ9h

RaeL5caes4

Poohimi6uz

Aix6Oht5us

aeTu2yiecu

Možeš malo pojasnit kako generirat te passworde, pomoću mkpasswd? Zanimaju me baš ti temeljeni na slogovima.

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.spreadlinux.com/
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
ihush kaže...

-ovako nešto?

E sad, nemam doma NASA-in server :D da mi tolko treba.

Ovo mi je super sa generiranjem random passworda po slogovima, jer se lako pamte, zapravo, sve koji su mi tak izgenerirani znam, dok ove koje sam sam izmišljal, ne znam, :D.

Kad smo kod toga,ja sam jednom napravio username sa onim znakom na alt gr+7(to je ovaj ukošeni apostrof `) i nitko mi nikada nije napisao moj pravi username,brijem da su mi pokušali ukrasti account da bi većina već na usernameu failali...

15 godina
neaktivan
sumski kaže...
g12356 kaže...

Izvrsno! Probaj ovo dodat u grub , na kraj kernel linije:

security=none
i onda butaj

Hvala,radi,upravo pišem sa Mandrive...Jeli će to od sada stalno tako biti ili ću morati nešto još poduzeti da se stabilizira?

14 godina
neaktivan

Makni/deinstaliraj tomoyo ili stavi security=none entry u grub da ti svaki put tak boota

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice