Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.706
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

@Sum_of_all_fears

Korištenje MonoDevelopa nije problem - njegovo korištenje ne diktira licencu pod kojom će se rezultat distribuirati. Potrebno je promatrati biblioteke koje ćeš koristiti - Mono runtime biblioteke su pod LGPLv2 licencom, a class biblioteke pod MIT licencom - obje licence dozvoljavaju korištenje bez obzira radi li se o open source ili proprietary rješenju. Što se tiče .NET-a, odgovor je iznad, a za razvoj moguće je koristiti SharpDevelop, iz čije je rane verzije razvijen MonoDevelop. Dodao bih da za sada (službeno) neće biti podržani, uz WPF, ni ADO.NET Entity Framework i Windows Workflow Foundation, dok će Windows Communication Foundation biti podržan u ograničenom obimu. Ipak, (eksperimentalni) projekt Olive dodaje podršku za Workflow 3.5, Presentation Foundation i WindowsBase, ali se ne preporučuje za upotrebu budući da je u razvoju.

@nalogodavac

Budući da nemaš iskustva s Linuxom, uzmi Ubuntu ili Mint (koji se bazira na Ubuntuu), budući da su distribucije orijentirane desktop korisnicima i imaju veliku zajednicu, te vrlo dobre wiki stranice na kojima se mogu naći odgovori na većinu problema s kojima se možeš susresti. Fedora je vrlo dobra distribucija, ali zbog smjera koji su odabrali (samo open source softver u repozitorijima, testiranje novih tehnologija, baza za poslovni Red Hat Enterprise Linux) manje je nastrojena neiskusnim korisnicima u odnosu na Ubuntu. Ubuntu je zastupljeniji od Fedore i u svijetu, a ne samo kod nas - a od 2005. godine, svake godine, na prvom je mjestu na Distrowatch ljestvici, koja prati interes korisnika za različitim distribucijama na stranicama DW-a.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.6.2011 11:55 (hrx).
14 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...
sumski kaže...

...(osim zadnjih verzija -Ubuntu ima svoj , novi GUI - Unity ,)...

Dolazi i s GNOMEom i s Unityem.. {#}

Obje distribucije po defaultu dolaze...

EDIT:

krivo se izrazil , dolazi i sa Unity i sa GNOME sučeljem , ali je Unity default...

svi sretni!

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.6.2011 12:07 (sumski).
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Bok svima!

Ima li koji programčić za Debiane (Ubuntu) kojim mogu vrlo lako napraviti lightbox kakav je tu na bugu za slike na webstranici?

Hvala!

People die if they are killed...
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.6.2011 14:14 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da dobro si prokužio da sam totalni naivac, ali me znatiželja vuče. Hvala svima i vjerojatno ću od idučeg tjedna imati puno više pitanja za Vas...

Hvala!

D.L
16 godina
odjavljen
hrx kaže...

@Sum_of_all_fears

...Potrebno je promatrati biblioteke koje ćeš koristiti - Mono runtime biblioteke su pod LGPLv2 licencom, a class biblioteke pod MIT licencom - obje licence dozvoljavaju korištenje bez obzira radi li se o open source ili proprietary rješenju....

Dakle, ukratko (ako sam ja dobro pohvatao), mi smijemo (točnije d.o.o) distributirati aplikaciju koja je napisana u MonoDevelopu, koristi mono framework (i sve pripadne librarye) i možemo prodavati tu istu aplikaciju bez ikakvih pravnih problema?

A što se tiče SharpDevelopa, njega također smijemo koristiti i kasnije prodavati aplikaciju napisanu u njemu? Dakle, .net nikako ne ograničava developera po pitanju licenci - aplikacija može biti free i može se prodavati bez ikakvih "pravnih" gluposti?

Ispričavam se na noobastim pitanjima ali licence i slično mrzim iz dna duše a pravnica koju znam mi i nije od neke pomoći :/

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Dakle, ukratko (ako sam ja dobro pohvatao), mi smijemo (točnije d.o.o) distributirati aplikaciju koja je napisana u MonoDevelopu, koristi mono framework (i sve pripadne librarye) i možemo prodavati tu istu aplikaciju bez ikakvih pravnih problema?

Da ,  GPL software možeš prodavat bez problema , ali uz binarni oblik moraš dat i source code

http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html

http://www.gnu.org/philosophy/selling.html

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
16 godina
odjavljen
sumski kaže...

Da ,  GPL software možeš prodavat bez problema , ali uz binarni oblik moraš dat i source code

http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html

http://www.gnu.org/philosophy/selling.html

Jel mi moramo dati source odmah ili na zahtjev? Tj., ako ga kupac ne traži, mi ga ne moramo dati?

"Those who do this are required by the GNU GPL to provide source code on subsequent request..."

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan
If I use a piece of software that has been obtained under the GNU GPL, am I allowed to modify the original code into a new program, then distribute and sell that new program commercially? You are allowed to sell copies of the modified program commercially, but only under the terms of the GNU GPL. Thus, for instance, you must make the source code available to the users of the program as described in the GPL, and they must be allowed to redistribute and modify it as described in the GPL.

These requirements are the condition for including the GPL-covered code you received in a program of your own.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ukoliko radite aplikaciju "od nule", a koristite LGPL ili MIT biblioteke (kao što sam naveo, Mono je pod ovim licencama), ne trebate distribuirati source, niti ako ga kupac traži (osim ako usvojite licencu za distribuciju vaše aplikacije koja to zahtijeva).

Koristite li postojeći kod pod GPL-om, ili radite aplikaciju "od nule" koristeći biblioteke pod GPL licencom, trebate distribuirati source kod u obliku kompletnog koda aplikacije ili patcha prema kodu kojeg ste modificirali, po mogućnosti odmah uz binarnu verziju, budući da se radi o izvedenom kodu.

U oba slučaja možete naplatiti aplikaciju (koliko želite); razlika je ta da u prvom slučaju ne trebate (nužno) distribuirati source, dok je to u drugom slučaju obavezno.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.6.2011 16:05 (hrx).
14 godina
protjeran
beno101 kaže...

Bok svima!

Ima li koji programčić za Debiane (Ubuntu) kojim mogu vrlo lako napraviti lightbox kakav je tu na bugu za slike na webstranici?

Hvala!

To je jquery, nema veze sa "programima".

Better safe than Sony
15 godina
protjeran
Bypass kaže...

To je jquery, nema veze sa "programima".

Ma mislio sam na IDE koji ti odma napravi to što trebaš.

Ali to sam tražio.

Hvala!

16 godina
neaktivan

Da, zaboravih vas jučer pitati. Preporučili ste mi Ubuntu jer sam početnik i bla truć da se ne ponavljam, a što je sa konfiguracijom ustvari trebam početi pa sam mislio Ubuntu instalirati na komp sa svega 1,4 Ghz i slabašnom grafičkom i1 Gigom radne ... hoće li to funkcionirati?

D.L

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Da, zaboravih vas jučer pitati. Preporučili ste mi Ubuntu jer sam početnik i bla truć da se ne ponavljam, a što je sa konfiguracijom ustvari trebam početi pa sam mislio Ubuntu instalirati na komp sa svega 1,4 Ghz i slabašnom grafičkom i1 Gigom radne ... hoće li to funkcionirati?

hoće, novi ubuntu u troši oko 250 do 300 MB za unity desktop

doduše na 1.4 cpu će biti dosta sporije, ali bude radilo

ako ne budeš pogonio 3D aplikacije nemaš frke

16 godina
nalogodavac kaže...

-nije problem snaga (ni jednog OSa), nego kompatibilnost, tj. driveri.. Novije distre su prilagođene novijim računalima (chipset, VGA..) par godina staro računalo radi pod svim distrama dok novo ili staro možda...

Upravo to je problem za početak (početnika) jer ako zapne kod instalacije npr. video drivera.. -problem.

Snaga tj. resursi kao količina RAMa je bitna za konkretnu namjenu (aplikaciju) recimo surfanje danas podrazumijeva i flash, javu itd.. dok neki office program može normalno (brže-sporije) raditi.

Kod starijih računala, poželjno je isprobati s LiveCDa kako se ponaša, u slučaju problema instalacija se može obaviti 'alternate' verzijom (vidi kod dovnloada, razne verzije..., za ovakvo računalo netreba 64bitn, skidaj torrentom). Kao i korištenje neke malo starije verzije (recimo 9.xx)...

-da je računalo s manje od npr 256MB RAMa tad bi morao odabrati neku 'tanju' verziju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 9:39 (ihush).
17 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

hoće, ali ako hoćeš brzinu, stavi neki ubuntu s lakšim sučeljem. Unity će te iznervirat, a istovremeno ti pojesti memoriju i CPU. Dakle stavi si Xubuntu ili BhodiLinux. Ovaj potonji bi valjda radio na C64 - nikad nisam vidio ništa brže.

16 godina
protjeran

kako da ukljucim SElinux na ubuntu 10.04 (to mi je na serveru)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
hrvatskafarkasevec kaže...

Uključit ćeš ga instaliranjem i konfiguriranjem. Samo da te upozorim da će ti apparmor biti desinstaliran u tom procesu.

https://wiki.ubuntu.com/SELinux

Better safe than Sony
16 godina
protjeran
Bypass kaže...
hrvatskafarkasevec kaže...

Uključit ćeš ga instaliranjem i konfiguriranjem. Samo da te upozorim da će ti apparmor biti desinstaliran u tom procesu.

https://wiki.ubuntu.com/SELinux

na kraju nije bio to problem 

ipak hvala rijeseno je (zaboravio sam dodat "sudo" pod "gnome-system-monitor"

koji mi se nece upalit klasicnim nacinom )

15 godina
protjeran

Pozdrav svima!

Ima li načina da instaliram IPX protokol kako bi mogao igrati stare igre u LANu pod linuxom?

Radi se o Ubuntuu.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
@naloglodavac Tu su uvijek alternative kao Slitaz ili xPud.
3.400 postova - Black Ops : Troll] U mad bro | Prestige 2, Level 31
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Pozdrav svima!

Ima li načina da instaliram IPX protokol kako bi mogao igrati stare igre u LANu pod linuxom?

Radi se o Ubuntuu.

Hvala!

probaj ovo

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
nalogodavac kaže...

-nije problem snaga (ni jednog OSa), nego kompatibilnost, tj. driveri.. Novije distre su prilagođene novijim računalima (chipset, VGA..) par godina staro računalo radi pod svim distrama dok novo ili staro možda...

Upravo to je problem za početak (početnika) jer ako zapne kod instalacije npr. video drivera.. -problem.

Snaga tj. resursi kao količina RAMa je bitna za konkretnu namjenu (aplikaciju) recimo surfanje danas podrazumijeva i flash, javu itd.. dok neki office program može normalno (brže-sporije) raditi.

Kod starijih računala, poželjno je isprobati s LiveCDa kako se ponaša, u slučaju problema instalacija se može obaviti 'alternate' verzijom (vidi kod dovnloada, razne verzije..., za ovakvo računalo netreba 64bitn, skidaj torrentom). Kao i korištenje neke malo starije verzije (recimo 9.xx)...

-da je računalo s manje od npr 256MB RAMa tad bi morao odabrati neku 'tanju' verziju.

svi open source driveri za sve kartice od Voodoo 1, Millenium 2, Trio/Virge, Rage 1 nadalje rade sa skoro pa svakim komadom hardvera. paradoksalno je da najvise problema open source driveri imaju sa novim hardverom, cak i onda kada je, kakti, dodana podrska za taj komad hardvera u samo racunalo. u svakom slucaju, OP se ne mora brinuti, ja najnormalnije pogonim Debian na Athlonu 1600+ (Palomino jezgra, realna frekvencija negdje oko 1.2 GHz cini mi se) sa 1 GB DDR 1 rama i Radeonu 9550 sa 128 MB rama :-) i sve radi.

14 godina
neaktivan

Mogel si i reći o kakvoj se točno kartici radi... (proc i memorija su ti dosta za normalan rad)

Probaj Live , pa buš videl , ak kašlja , probaš Xubuntu , ili Lubuntu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Oh, oprosti ali sad stavrno se već i ne sjećam, znam da je Ati  ali je već tako stara naj manje 5. godina i vjerujte mi nisam imao potrebe već valjda 3. godine otvarati "kantu" tak da sam i zaboravio koji model grafulje je tranu!  

Ali hvala vam na iscrpnoj pomoći mislim da ću pokušati sa Ubuntu 9. Tog se primam od ponedjeljka od kad sam na godišnjem i svaki sajet je žutokljuncu dobrodošao... Hvala!

D.L
14 godina
neaktivan

Probaj Ubuntu 10.04 Lucid Lynx , ili Mint 9! Starije verzije više nemaju podršku!

Kaj se tiče grafičke , to bude OK

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

kako da saznam koliko imam mjesta slobodno na linuxu, na disku mislim? jer sam na win 7 stavio linux, sad ne mam pojma koliko imam prostora na linuxu? :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

system monitor/nadzor sustava

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

htio bi na stariji laptop, koji ima 30GB i xp već na sebi...instalirati novi mint ili ubuntu, ima li ikoga da je to probao jer sam čitao po netu da se ljudima zna dogoditi da ne želi ući u windowse ili sl. a htio bi isprobat kako mint izgleda na laptopu :) 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Isprobaj bez instalacije. First boot nek bude CD/DVD-Rom, ubaciš CD i kad te pita za instalaciju odabereš Try i to je to.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice