Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.823
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Intel nema proprietary drivere za Linux, nego službene open source drivere.

U ovom slučaju problem je upravo u driverima za grafički dio SNB procesora. Probaj instalirati zadnji kernel, X drivere i Mesu - vjerojatno ćeš trebati kompajlirati izvorni kod, ukoliko ne nađeš prebuilt pakete. Drugo rješenje je korištenje razvojnih verzija distribucija ili neku od rolling release distribucija. Podrška za HD3000 bi trebala biti ispeglana do listopada, kada stižu nove verzije distribucija (u sklopu kojih će biti kernel 3.0+ i Mesa 7.11)

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 14:48 (hrx).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

znači da probam sa LMDE?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Traži neku koja ima najsvježiji kernel i Mesu - npr. Arch dolazi s kernelom 2.6.39.1. Mislim da LMDE (201012/201101) koji je dostupan sa stranica Minta koristi kernel 2.6.37, iako bi trebao koristiti 2.6.39 (koji je u sidu) preko updatea, ako je prava rolling distribucija.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 14:56 (hrx).
16 godina
funat kaže...

.., iako me to čudi jer se radi o Intelu, firmi čije sve radi out-of-the-box za Linux. 

..

- nema drivera za linux za novije MBO-chipsetove (prije cca mjesec sam se mučio). Problem je s kontrolerom i VGA. iz tog razloga sam dodao nVidia, ..radi, ali recimo ne radi DVD, za bilo što s medija moram mountati win-OS i napraviti image, pa ga koristiti... (istina, starija distra -debian). No tražio sam drivere i nema ih (ili nisam imao sreće..., možda se sad već nađe). Za starije chipsetove nema nikakvih problema...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Probaat sa Archom , zadnjim Ubuntuom + kernel PPA +xorg-edgers ili Fedoru Rawhide

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

čini se da da - moji screenovi nisu baš isti, ali i ploča je novija i ram je vjerovatno drugi, pa to nešto znači. izgleda da ću ići na diskretnu grafiku ako se to ne sredi u novim kernelima.

14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

osjećao sam se kao u slijepoj ulici s unity-jem na novom ubuntu i gnome3 koji slijedi. a nisam ni vidio da je rješenje pred  nosom. kubuntu 11.04 je apsolutno fantastičan...

da, jako su se popravili. Ima dosta zgodnih detalja. Trenutno , vjerojatno top "out of the box" distra

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina

Planiram na svoje računalo instalirati 4 linux distribucije. Stavit ću ih na drugi hdd, i sve particije ću kreirati u jednoj extended particiji. Sada me malo zanima o tome da 4 disribucije dijele jednu /home particiju. Kako to u stvari funkcionira i što ću sve sa time dobiti? Mogu li tako sa jedne distribucije pristupati podacima koje sam napravio na drugoj distribuciji?

No što ću učiniti sa /boot particijom? Smijem li pri instalaciji svake distribucije stavljati istu /boot particiju pa na kraju napraviti update gruba? Ili moram za svaku distribuciju praviti zasebnu boot particiju(ili je ostaviti na /) pa onda nekako napraviti update gruba?

Od distribucija planiram staviti: arch, mint, fedoru i još jednu. Koju distribuciju preporučujete da stavim kao četvrtu, a da je "različita" od ostalih?

Open Source!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Moze jedno pitanje a zasto 4 razlicite distre??

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
malina22 kaže...

Pa jednostavno želim isprobati rad na nekoliko različitih distribucija.

Open Source!
15 godina
neaktivan

Za to služi LiveCD...

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.spreadlinux.com/
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ili VM.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
malina22 kaže...

aj ti meni objasni u čemu je razlika između

1. ubuntu
  2. fedora
  3. suse
  4. mandriva

Ako se ne varam:

firefox radi jednako na svima

office paketi isto

aplikacije rade jednako

u čemu je stvar?

jel ti imaš OS i samo koristiš desktop ili aplikacije?

I ovo nije poziv na flejm, stvarno ne kužim....

ja sam istalirao ubuntu na jedan stroj - wow radi i što da se dalje zamaram

vjerujem da bi i na ostale tri distribucije wow jednako radio.

15 godina
nidjo123 kaže...

Za to služi LiveCD...

nedIm kaže...

Ili VM.

Takva mi rješenja jednostavno ne odgovaraju jer je linux na njiam prespor

Darky kaže...

1. ubuntu
  2. fedora
  3. suse
  4. mandriva

Ako se ne varam:

office paketi isto

aplikacije rade jednako

u čemu je stvar?

Ima tu dosta razlika "ispod haube" koje ja želim isprobati. 

Osim toga nije svaka distribucija za sve jednako pripremljena. Npr. Mint dođe sa mnoštvo instaliranih programa, codeca i sl. zato jer ona općenito služi za obični rad na računalu(surfanje, gledanje filmova). Ona jednostavno nije napravljena da se na njoj vrte serveri, mysql i sl. Neka druga distribucija koja je namijenjena serverima, ona jednostavno dođe bolje prilaogođena za servere.

Ja želim nuačiti adimsnistraciju linux i unix sustava i programiranje za linux i unix okruženja. Zato želim probati raditi u raznim okruženjima jer koliko god one bile slične, između njih postoje određene razlike.

No sada bi zamolio da ako netko zna, odgovori na moje početno pitanje.

Open Source!
15 godina
neaktivan

Planiram na svoje računalo instalirati 4 linux distribucije. Stavit ću ih na drugi hdd, i sve particije ću kreirati u jednoj extended particiji. Sada me malo zanima o tome da 4 disribucije dijele jednu /home particiju. Kako to u stvari funkcionira i što ću sve sa time dobiti? Mogu li tako sa jedne distribucije pristupati podacima koje sam napravio na drugoj distribuciji?

No što ću učiniti sa /boot particijom? Smijem li pri instalaciji svake distribucije stavljati istu /boot particiju pa na kraju napraviti update gruba? Ili moram za svaku distribuciju praviti zasebnu boot particiju(ili je ostaviti na /) pa onda nekako napraviti update gruba?

Od distribucija planiram staviti: arch, mint, fedoru i još jednu. Koju distribuciju preporučujete da stavim kao četvrtu, a da je "različita" od ostalih?

probaj puppy linux, ili ako želiš da je baš potpuno različita od ostalih - probaj xPUD linux, mene je oduševio i stalno ga furam uokolo jer mi taman stane na jedan stari USB, a i jer mi treba 12-13 sec od stiskanja tipke za paljenje pa do surfanja na google.com

42
15 godina
protjeran
Darky kaže...
malina22 kaže...

1. ubuntu
  2. fedora
  3. suse
  4. mandriva

Ako se ne varam:

office paketi isto

aplikacije rade jednako

u čemu je stvar?

razlika je u out of the box postakama pojedine distre i to velika. možda na desktopu ne kužiš to, ali ja sam isprobavao gro distri na svom laptopu i razlika između 2 distre (bilo koje od navedenih) je nebo i zemlja. od problema s touchpadom (pokvarenim), do pregrijavanja laptopa (koji se inače jako grije)...

te za početnike sitnice koje život znače...da popis diskova bude prikazan u pregledniku, bez obzira jesu li, ili nisu mountani...

@captain_soap_McTawish

- prije instalacije napravi 5 particija - za 4x "/" i "/home"

- zatim kod prve instalacije napravi "/home", a kod svake sljedeće samo prije napravljeni /home mountaj, ne moraš ga ponovno raditi...čak ne smiješ, jer će ti sljedeća distra formatirati tu particiju i sa prije instaliranim OS-evima nećeš više vidjeti /home

- grub instaliraj samo kod zadnje distre, ona će ti sve prepoznati i posložiti (preporučam instalaciju minta kao zadnjeg)

- ako imaš win, onda grub instaliraj na disk (PAZI! DISK! ne particiju) gdje su ti win

#mislim da na extended disk možeš staviti 4 particije

#ionako ćeš kasnije brisati neke distre koje ti se neće svidjeti, pa vjerojatno nema smisla instalirati 4 distre istovremeno. distra kod koje je meni apsolutno sve radilo je mint 10 ubuntu edition. LMDE je brži, zauzima manje rama, ali je mušićav, svako malo nešto ne radi, iako ga trenutno imam na desktopu i ne da mi ga se micati...

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.6.2011 10:33 (RaNzO).
17 godina
neaktivan

Najjednostavnije je napraviti dvije primarne NTFS particiju za Windows i za podatke, i jedan extended volume pod koji bi išle

4 particije, svaka root za po jednu distru.

Što se tiče preporuka za distribucije, MORAŠ probati Arch. Pošto želiš učiti, Ubuntu nema baš previše smisla instalirati kao distru za učenje.

Jedino može biti koristan kao fallback rješenje, ali za to opet imaš i LiveUSB. Pored Archa, moj favorit je OpenSUSE. Odličan balans između

napredne i user-friendly distre. Ima vjerovatno najbolju implementaciju KDE-a koji bi svakako trebao isprobati - idealan za kur*enje WIndowsašima :)

Onda imaš i Debian - apt-pinning i pokušaj da updateaš (90% paketa) Stable distru (konkretno Crunchbang) na Unstable rolling release repozitorije bez

da je potpuno demoliraš je vrlo zanimljivo iskustvo. Nova fedora 15 dolazi sa gnomeom 3 pa ni nju ne bi bilo loše probati. Također bi OpenSUSE, Fedoru

ili Arch mogao instalirati na NESTABILNI Btrfs filesystem (nema fsck alat) da vidiš da li ima razlike u performansma. Ako se odlučiš za to, vjerovatno bi ti trebala

/boot particija jer Suseov i Fedorin grub (za razliku od testnih Arch isoa) ne vjerovatno ne može bootati sa Btrfs roota. Kad ti (i ako ti) klasična desktop okruženja

dosade, uvijek DE možeš zamijeniti samo sa Windows managerom i setom aplikacija koje si sam pažljivi odabrao. U taj se poduhvat na Archu upravo upuštam, pa 

možda otvorim temu za sve sa nešto egzotičnijim HW/SW setupima ;)

EDIT: Što se tiče bootloadera, najvažnije je da Windows instaliraš prvo, i da znaš koji je os na kojoj particiji kojeg diska jer ćeš vjerovatno trebati malo podesiti

grub.conf. Arch intalirane os-ove ne prepoznaje sam pa ćeš, ako se odlučiš za njega, grub morati ručno podesiti. Ostale distre uglavno savršeno prepoznaju i podese

grub da boota sve instalirano (Suse ti daje potpunu kontrolu ako ne želiš da grub podesi sam), a ako bi bilo problema, uvijek sa LiveUSB-a bilo koje grafičke distre grub reinstalirati.

bit.ly/dcyfs
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.6.2011 11:00 (nedIm).
Moj PC  
2 0 hvala 3
16 godina
..

.., odgovori na moje početno pitanje.

Linux je jedan, distri ima (skoro bezbroj...) recimo barem 500 koje možeš dohvatititi u ovoj sekundi na netu.

Pošto je distra izbor, ovisno prema potrebama (ono što ćeš raditi) ili ukusima (kao kombinacija izgleda, ergonomije..) ali izbor, tvoj izbor. (ne naš).

Pošto si već nabrojao razlike, pa ih očigledno i sam znaš, suvišno je tako postaviti pitanje. Tj. da si postavio (nabrojao) svoje kriterije, mogao bi tražiti prijedlog distre koja je najsličnija tim potrebama ili željama. Ovako ti želiš pokriti sve (u biti isto, ako automobili i kamioni, usporedba desktop-server). Nema najboljeg. Možda Suse ako ti se sviđa YaST (Suse je distra prilagođena uredskim potrebama, dok je SLES serverskim), ja recimo od ubuntua koristim stare verzije, primarno zbog leg.gruba i po potrebi s LiveCDa zbog rasporeda close-minimize buttona. Kao sasvnim nevažan kriterij za ikakav rad, čisto moj izbor (navika).

Ako želiš razne verzije, mogao si to unutar recimo (x)buntu-a kao ubuntu, kbuntu, xbuntu, Studio, Myth.. pa lakše usporediš. Slična stvar s recimo Suse (nema toliko distri).

Evo zgodna je Madriva, možda Kiwi, ... Oni kritertiji (da ima manje-više sve potrebno u startu) su zapravo u direktnoj relaciji s distrowatchom, tako da možeš uzeti za probu desetak prvih distri i to je to (za većinu). Razlika je samo za *buntu, što je unazad godinu dana izbacio proprietary, tj na installu su FOSSovi. Za sve ostalo je repo/mreža... (to je jedan od razloga mog zadržavanja na starijem - to zbog LiveCDa inače je sporedno.). Kao primjer Mint i Kiwi su u osnovi ubuntu s tim dodatcima (codeci i sl.).

Normalno je za korisnika izbor destop verzije, dok recimo server verzija (usprkos mišljenjima) nije nipočemu bolja, samo nema nepotrebnih sitnica (koje noramlan server u pravilu netreba) pa sve do tog da nema GUIa.. Za File server i sl. stvarno netreba. Ni codeci, playeri, office... itd. U slučaju radnih mazgi, manje je bolje (u smislu KISS-a) tj. samo osnovno je potrebno i time sužena lista potencialnih problema.. Svaki linux je u srži mrežni 'CAR' tj sve što se tiče mreža (identično unixu). Većina alata na svim ostalim OSevima potjeće s unixoida, drugačija fomulacija, nema tog mrežnog alata koji ne postoji za linux, nasuprot recimo windowsima koji to vuku s *nix platforme, recimo da winsi imaju 1%, no opet je i to dovoljno za (skoro) sve. (to ti je na dio pitanja administracije i programiranja).

Poskidaj LiveCD distre (to ovisi i o računalu, tj kako su podržani najvažniji driveri za kontroler i VGA, lakše je s par godina starom MBO) i isprobaj. Sve što drugi mogu reči-savjetovati je kao vožnja bicikla ili sex ''iz druge ruke'', tj. moraš probati, tad tek možeš odlučiti.

- pitanje s particijama.

Extended (jedna) s neograničenim brojem particija tj 225, tj 15 dostupnih u radu po fizičkom disku (nasljeđe, nije nepromjenjivo), ali ih može biti više (samo nisu sve tad dostupne). To je za MBR diskove, UEFI ukida i te granice, ali držte se starih...

-dobro je imati zasebnu primarnu boot particiju, cca 512MB-2GB, nevažno koji FS (npr FAT16...). Po standardu, primarna + extended... i nikakvih problema nema s količinom OSeva ili multibootom.

Dobra praksa, 1primarna-boot, 1-swap, extended s ostalim particijama. Također, pametno je napraviti image te boot particije.

Ako postoji više fizičkih HDDova, oprez. Počevši od fizičkog rasporeda tj na kojem SATA portu je koji disk, pa izbor redosljeda u BIOSu, i sam grub koji to sve može ispretumbati.. u slučaju da se doda HDD zna biti svega. Pametnije (lakše) je imati jedan HDD dok se sve ne složi.

Grubu je svejedno kako se boota (s koje particije i što ga pokreće), ali ovisno o distri nudi se razni načini, npr preko MBR, preko patha, preko UIDa, preko labele.. kad se tomu doda da neke distre preferiraju npr ext4, možda ga neka starija ne vidi (ext3) ili RaiserFS, kao i VLMovi, enkripcije itd, itd... -previše kombinacija za početnike, zato treba raditi image boota, spašava živce. Ili ostati na LiveCDu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Evo , dečki su već skoro sve rekli.

Stavljanjem jedne home particije vjerojatno štediš na prostoru. Samo nemoj stavit isti username - mogle bi se događat psihodelične stvari!

Od distri ove bi bile glavne , i njih svakak vrijedi  barem jednom isprobat:

Arch

Debian

Fedora/RedHat

Gentoo

Mandriva/Mageia(preporučujem ,Mageia 1 je dosta dobro ispala)/PCLinuxOS

OpenSUSE

Slackware

Ostale distre su bliži , ili dalji derivati i spinovi.

Meni osobno su 2 najdraže , bez premca Arch i Debian, ali , kak je i ihush rekel , sve ovisi za kaj ti točno treba.

15 godina
protjeran

Pozdrav svima!

Uspješno sam instalirao gnome sučelje na Debianu, preko SSHa.

No, došlo je do novog problema.

Kad ukucam u terminal recimo b, ispiše se S.

I tako je cijela tipkovnica shebana, osim numpada.

Mislim da je problem što se radi o njemačkom serveru.

Uglavnom, ako netko zna kako riješiti ovaj problem-vratiti na hrvatsku ili barem englesku tipkovnicu, molim da ga posta.

Hvala!

Moj skypename: benocplusplus
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Jesi li probao, pod postavkama sustavka, odabrati drugi layout tipkovnice.
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
protjeran

Naravno, pa nisam baš takva njubara :P

Svejedno, dalje isto.

Neznam koji k...

Čak sam otišel u SSH (Putty) i tamo posložil na hrvatski.

Ali svejedno neće...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bit.ly/dcyfs
14 godina
Mozda ti nedostaje neki od lokalizacijskih paketa.
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan

dpkg-reconfigure console-data

dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
nedIm kaže...

Settano prema tome, ali svejedno baca greške: (i ne radi uglavnom)

15 godina
protjeran
sumski kaže...

dpkg-reconfigure console-data

dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Prvo sam već prije probao, dok za drugo kaže da nije instalirano.

14 godina
neaktivan

Pa onda instaliraj :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
sumski kaže...

Pa onda instaliraj :)

Kako? {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice