Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.481.644
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hmm, mislim da nece...
Da li mu mozda smeta Firewall?
Neće zato jer imaš skršene pakete i problem s ovisnostima. Čest slučaj kod onih koji počinju s Linuxom. Ne želim popovati ali prvo se trebaš upoznati sa sustavom. Instalirao si dosta stvari i negdje je nešto otišlo u krivo.
Imaš li instaliran Synaptic? Ako nemaš probaj otvoriti softver centar gdje bi ti trebao ponuditi repair. Ili jednostavno probaj nešto od slijedećeg.
Instalirao si dosta stvari i negdje je nešto otišlo u krivo.
..
obično je to uzrok raspada dependencyja, isporbavanje instalacije cijelog (ili barem polovice) interneta. Nakon nekoliko izmrcvarenih distri, juzer se smiri s potrebnim setom appsa i tad je OK.
Ovo je čak uobičajeno kod nove verzije, novi dependencyji koje povlače novije verzije appsa i nove bugove... treba propustiiti prvih mjesec-dva, pa onda instalirati. Kao i suprotan stav, treba OS mrcvariti, upravo za početnike, jer tako imaju razlog nekoliko puta instalirati neki OS (ili neke OSeve), to je također korisno, tako se uči bolje nego googlanjem i čitanjem manova.
(btw, možda se primjećuje, nisam preporučio ArtistX, ali tamo je i wine, može pendrive... na korak do cilja, umjesto muke ježeve s canonicalom).
obično je to uzrok raspada dependencyja, isporbavanje instalacije cijelog (ili barem polovice) interneta. Nakon nekoliko izmrcvarenih distri, juzer se smiri s potrebnim setom appsa i tad je OK.
Ovo je čak uobičajeno kod nove verzije, novi dependencyji koje povlače novije verzije appsa i nove bugove... treba poprustiiti prvih mjesec-dva, pa onda instalirati. Kao i suprotan stav, treba OS mrcvariti, upravo za početnike, jer tako imaju razlog nekoliko puta instalirati neki OS (ili neke OSeve), to je također korisno, tako se uči bolje nego googlanjem i čitanjem manova.
(btw, možda se primjećuje, nisam preporučio ArtistX, ali tamo je i wine, može pendrive... na korak do cilja, umjesto muke ježeve s canonicalom).
Može ovako a može i onako. Velika većina odustane od Linuxa jer na njega navali kao da su Windowsi. Za njih je sve što pročitaju na netu relevantno. Nakon instalacije treba malo zastati i prvo isprobati to što si dobio u paketu s OS-om. Kad se upozna i sagleda ono što već imaš onda lijepo kreneš dalje i instaliraš ono što ti stvarno treba. Koji će ti klinac milijun aplikacija koje ne koristiš?
ma što se tiče dependencyja tu mislim da je opensuse najgori. predstavljaju ga kao user friendly, a čim krenem instalirat k3b on mi baca konflikt, pa onda želiš instalirat jednu aplikaciju on ti skida 1 GB updatea bez da si to htio. stvarno ga želim koristit, al daleko su od mintovog user-friendlyja. nikad niti jednom početniku, ne bi preporučio ništa osim minta pa bio to cinnamon, gnome, kde il xfce.
Gledaj na to ovako. Da li je onaj koji želi instalirati Linux na računalo početnik? Ne bi rekao. Vjerojatno iza sebe ima godine korisničkog iskustva na Windozama. Za bilo koji program koji koriste na windozama pogledaju help, informiraju se a kad dođu na Linux potpuno su nepripremljeni. Za koristiti bilo koji alat treba poznavati alat i način na koji se isti koristi.
Da karikiram, čovjek hoće iznenaditi komada nekom seksi igračkom. Odluči se za vibrator, trk do računala i ode na Njuškalo, kupi najvećeg koji je u ponudi i donese ga doma. Ako komad nije informiran (kao on) vjerujem da bi ispao veliki nered kod primjene vibratora za beton u intimne svrhe.
Što se tiče openSUSE-a nisam objektivan ali meni je služio OK.
Nikad nisam mislio da ću čuti usporedbu Linuxa sa vibratorom. Hvala ti.
Hmm, mislim da nece...
Da li mu mozda smeta Firewall?
Neće zato jer imaš skršene pakete i problem s ovisnostima. Čest slučaj kod onih koji počinju s Linuxom. Ne želim popovati ali prvo se trebaš upoznati sa sustavom. Instalirao si dosta stvari i negdje je nešto otišlo u krivo.
Imaš li instaliran Synaptic? Ako nemaš probaj otvoriti softver centar gdje bi ti trebao ponuditi repair. Ili jednostavno probaj nešto od slijedećeg.
Stavio sam VLC, Gnome (classic) i to je to.
Probao sam prvo rijesenje s tog linka i dobio sam ovo (slika)
Rijesenje br.2 (slika)Nikad nisam mislio da ću čuti usporedbu Linuxa sa vibratorom. Hvala ti.
pa ima sličnosti. i jedan i drugi izje8u korisnika ;)
Probao sam prvo rijesenje s tog linka i dobio sam ovo (slika)
Rijesenje br.2 (slika)
Sve je ok, jedino kao sto ti kaze, ne moze povuci pakete s CD-a, posto logicno, CD-a nema.
Otvori ovu datoteku: /etc/apt/sources.list s nekim uredivacem teksta kao root (znaci sa sudo). Npr., sudo gedit /etc/apt/sources.list
Onda izbrisi te redove sa CD-ROM-om, ali ni jedan drugi. Samo te redove za koje ti iskace error. Sacuvaj i onda lupi sudo apt-get update i sve bi trebalo biti ok.
Drugi nacin je, otvoriti Ubuntu Software Center, odabrati Edit -> Software Sources, odaberes karticu Other software i tamo maknes kvacicu s Cdrom with Ubuntu bla bla.
Sve je ok, jedino kao sto ti kaze, ne moze povuci pakete s CD-a, posto logicno, CD-a nema.
Otvori ovu datoteku: /etc/apt/sources.list s nekim uredivacem teksta kao root (znaci sa sudo). Npr., sudo gedit /etc/apt/sources.list
Onda izbrisi te redove sa CD-ROM-om, ali ni jedan drugi. Samo te redove za koje ti iskace error. Sacuvaj i onda lupi sudo apt-get update i sve bi trebalo biti ok.
Drugi nacin je, otvoriti Ubuntu Software Center, odabrati Edit -> Software Sources, odaberes karticu Other software i tamo maknes kvacicu s Cdrom with Ubuntu bla bla.
Treća najlakša opcija je otvoriti software sources i samo odčekirati cd rom na listi software sourcesa
Ovako mi izgleda Software Center
A nista, onda brisi rucno iz /etc/apt/sources.list
Napravi backup fajla za svaki slucaj. I izbrisi samo one linije koje spominju cdrom.
Ovako mi izgleda Software Center
A nista, onda brisi rucno iz /etc/apt/sources.list
Napravi backup fajla za svaki slucaj. I izbrisi samo one linije koje spominju cdrom.
Znaci ovaj cijeli prvi red samo brisem (slika) i sejvam?
Tako je.
Nakon toga kad napravis sudo apt-get update ne bi vise trebalo biti onih errora.
Tako je.
Nakon toga kad napravis sudo apt-get update ne bi vise trebalo biti onih errora.
Zašto brisati a ne rem-ati.
Tako je.
Jel ovo sad izgleda OK?
Sad bi trebao moci instalirat WIne?Zašto brisati a ne rem-ati.
Nisam skuzio?
Jel ovo sad izgleda OK?
Sad bi trebao moci instalirat WIne?
Da, nema nikakvih errora, to je ok.
Ne znam, probaj.
Za sto tocno ti uopce treba wine? Mozda takav program vec postoji na Linuxu...
Treba mi radi Foobar-a (ne bas jako, sad koristim RhytamBox ali se ne snalazim bas najbolje) i IrfanView (navikao sam na njega i njegove kratice na tipkovnici).
Takodjer bi mi trebao neki program za provjeru temp CPU i GPU.
Toliko za sad.
Ostaviti upis kao komentar, ako me pamćenje dobro služi onda ispred njega treba upisati ##.
Treba mi radi Foobar-a (ne bas jako, sad koristim RhytamBox ali se ne snalazim bas najbolje) i IrfanView (navikao sam na njega i njegove kratice na tipkovnici).
Toliko za sad.
Clementine
Za fotke koristim defaultni preglednik
a za treće samo ću reći Conky.
Toliko za sad.
Pogledaj onda DeaDBeeF (skines debubuntu package, amd64 ako imas 64-bitni OS, i686 ako imas 32-bitni OS), uzor mu je foobar2000, nema jos toliko opcija kao foobar, ali je veoma dobar, ja ga kao nekadasnji korisnik foobara imam i koristim.
Eh, sto se Irfana tice, ima hrpetina takvih programa na Linuxu, mislim da nije potrebno zbog njega stavljati wine kad ima, velim hrpetina programa, ali ako bas zelis...
Sto se temperatura tice, lm-sensors su ono sto zelis. To je CLI program (u terminalu), ali postoje GUI sucelja za njega (ima na linku, malo dolje), npr. xsensors, psensor...
EDIT: Moze i conky, samo onda ces trebati zasuci rukave i svejedno ce ti trebati lm-sensors. xD
Ostaviti upis kao komentar, ako me pamćenje dobro služi onda ispred njega treba upisati ##.
Zakomentirati se kaze.
Ma moglo se i to, nije taj izvor nesto prijeko potreban pa svejedno.
Stavio sam taj DeaDBeef, da li on ima Crosfade nacin slusanja (npr. umixavanje zadnjih 15sec)?
Sad sam nasao da treba stavit dodatne plug-inove - KLIK
Zakomentirati se kaze.
Hebi ga, meni je na pamet pao samo stari izraz. Vi mladi to danas drukčije zovete.
Conky je zakon. Kad se jednom zakačiš, jamčim sate i sate zabave.
Devianart provjeriti pod obavezno a nije loše baciti oko i na Conky manager.
Hebi ga, meni je na pamet pao samo stari izraz. Vi mladi to danas drukčije zovete.
Conky je zakon. Kad se jednom zakačiš, jamčim sate i sate zabave.
Devianart provjeriti pod obavezno a nije loše baciti oko i na Conky manager.
Ne znam stvarno, otkad programiram, komentari su komentari. xD
Eh, treba naci vremena malo. Problem je kad nadem, onda pretjeram pa ga i previse potrosim. :D
The project started as an unofficial variant of Linux Mint's "Debian" edition with KDE as the default desktop, but it was later given its own identity as SolydK.
SolydX was added after Linux Mint dropped its Debian-based flavour that used the Xfce desktop.
kompatibilnost LMDE (drugo sucelje drugo ime, upotreba debian i mint reppos-a bez problema) ili totalni fork.....
komentari nadalje
eto da i ja nesto pitam nakon toliko citanja
..a čim krenem instalirat k3b on mi baca konflikt, ..
-na KDE verziju SUSEa ili je K-DE dodan nakandno? neobično... možda neki redosljed softwarea, bilo što (nešto što se više veže uz specifični HW, neki RIP-scaner soft, wine, vbox..). Ponekad obrnut redosljed radi (npr zbrljavi pokretanje shortcuta nekih appsa, ali te aplikacije rade iz menija ili terminala).
..Za bilo koji program koji koriste na windozama pogledaju help, informiraju se a kad dođu na Linux potpuno su nepripremljeni...
-? uf... trava zelenija, kategorija.
Ne the-Juzer, nikad, baš nikad, ni tad. nečita MAN, RTFM. Sama kratica rekurzivno objašnjava uzročnoposljedičan odnos kratice i čitanja, tj pripremaja juzera za nešto.
..
- sumnjivac je classic. Jer je ... (cut), pa zato. - 99% bi na defaultnom DE radilo OK. 98% da će za mjesec radti OK... To je Linux po Canonicalu. (ali vidimo da i ostali imaju mušica).
Zakomentirati se kaze.
.
- pošto je linux case sensitive, može i user biti. Tad se nedoumice rješavaju konvencijalnijim tipkanjem, konkretno, ''REManje'' eliminira nesporazum. To čak razumije i englez koji ne zna naše gramatičke deklinacije, oni koji ne razumiju, ni ne trebaju čitati/razumijeti taj konkretni dio TXTa jer im nije ni namijenjen. i
..a čim krenem instalirat k3b on mi baca konflikt, ..
-na KDE verziju SUSEa ili je K-DE dodan nakandno? neobično... možda neki redosljed softwarea, bilo što (nešto što se više veže uz specifični HW, neki RIP-scaner soft, wine, vbox..). Ponekad obrnut redosljed radi (npr zbrljavi pokretanje shortcuta nekih appsa, ali te aplikacije rade iz menija ili terminala).
svježe instalirana 13.1. neki šta kaže jedan od iskusnih korisnika kad sam pitao za savjet
Had same problem few days ago. Next day, the conflict was solved...Dependency conflicts are happening to often... :(
možeš tu čitati manuale koliko hoćeš, ovo je jednostavno loše i niti jedna distra se ne bi smjela preporučavati početnicima s ovakvim problemima.
*jel tko vidio ovu temu: prebacijuem kompletnu firmu na linux. nažalost, vidim da je prošlo 2 mj. od pokretanja teme, a ne vidim da je ideja realizirana do kraja