Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.483.161
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Veliki Brat kaže...

Trebalo bi sve biti OK, ali ako si dodavao PPA-ove, prije upgradea napravi ppa-purge, pa kasnije vraćaj.

Koliko čitam, ako ima problema, svi su se nekako skupili u KDE verziju :)

Ne treba ppa purge jer ih automatski isključi. Kasnije ih uključiš i napraviš update ako postoje, ili dist-upgrade ako imaš recimo gnome.

Trenutno se upgrade-a u trećem pokušaju jer sam (majmun) slučajno zatvorio laptop usred upgrade-a i ode X server konekcija. Pa sam ugasio, upgrade-ao preko terminala. Pa pokrenuo računalo i sad upgrade-am ostatak paketa {#}

Samomrzeći hrvat
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
Mogu li kako u 14.04 urediti shortcute za pomicanje/povećanje prozora tako da nije alt + lijevi/desni klik nego win(super) + lijevi/desni klik? Stavio sam CompizConfig Settings Manager i u njemu sam pokušao promjeniti taj shortcut, ali se nakon par minuta opet vrati na alt.
Trava raste tamo gdje je posadiš.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Medikus kaže...
Mogu li kako u 14.04 urediti shortcute za pomicanje/povećanje prozora tako da nije alt + lijevi/desni klik nego win(super) + lijevi/desni klik? Stavio sam CompizConfig Settings Manager i u njemu sam pokušao promjeniti taj shortcut, ali se nakon par minuta opet vrati na alt.

Keyboard -> Shortcuts

Samomrzeći hrvat
13 godina
neaktivan
To je bila prva stvar koju sam provjerio, nema ga tamo.
11 godina
Medikus kaže...

Dodaj custom shortcut ili prvojeri u compizu da se novi shortcut ne kosi sa nekim drugim.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Instalirao Ubuntu 14.04. Nikad manje posla nisam imao s instalacijom Linux distribucije. Sve radi od prve i nakon par dana isprobavanja mogu ga samo toplo preporučiti. Ne očekujte revoluciju već evoluciju ali evoluciju koja to stvarno je. Nastavljam u Unity tonu. Instalacija MS Office 2010 prošla bez poteškoća (iako je Play on Linux javio potencijalnu grešku u korištenju office-a nemam problema).

jesi probao korisiti outlook :) 

a evolucija jeste da, vraćanje menija na vrh prozora, vraćanje click-to-minimize na docku (baš je prava evolucija hehe), nemogućnost prikaza putanje u file manageru kao i nemogućnost ekstra panela sa F3. meni se čini da su više featurea oduzeli nego dodali. iako moram priznat da fontovi lijepo izgledaju, malo su izgladili u uglove prozora, uglavnom više šminke, a manje funkcionalnosti sa unityjem. nije mi jasno kako to da jedan unity tweak nije dio OS-a, nego zajednica mora razviti alat kako jednostavno zamijeniti ikone i font ?!

**nije mi baš najjasnije ni čemu služi nestajanje menija sve dok se ne pređe mišem preko vrha prozora. moraš svaki puta pogađati što se gdje nalazi

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2014 13:59 (hrvooje).
11 godina

Ubuntu upgradan u jedno 5-6 koraka {#}

Stavio gnome 3.12 i sad sve radi ko urica.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Fresh install ili upgrade? Ja mislim napraviti upgrade.

Fresh install. Nakon problema s Wi-fi karticom (za koje sam se prilično pomučio da ih riješim) nisam htio riskirati da mi povuče nešto što će me ponovno mučiti.

@hrvooje: outlook ne koristim na Linuxu već Thunderbird, budem isprobao pa javim.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2014 16:06 (mario.L_hr).
11 godina
mario.L_hr kaže...
Entry Point kaže...

Fresh install ili upgrade? Ja mislim napraviti upgrade.

Fresh install. Nakon problema s Wi-fi karticom (za koje sam se prilično pomučio da ih riješim) nisam htio riskirati da mi povuče nešto što će me ponovno mučiti.

I ja ću na drugom laptopu koji je još na 13.04 napraviti fresh install. 13.04 je bio loši update. Sad bude sve bolje radilo.

Samomrzeći hrvat
16 godina
hrvooje kaže...
mario.L_hr kaže...

..Instalacija MS Office 2010 prošla bez poteškoća (..

jesi probao korisiti outlook :) 

..

**nije mi baš najjasnije ni čemu služi ..

- a 2013?

(aero){#}

... meni ništa nije jasno, ali su Perica&Štefica sretni svakim novijim UIjem. No postoje i druge distre (neću navesti koje, ali imaju ono što Canonical nema)

btw; već postaje besmisleno dodavati prefix G za GUI? ili bi se idući mogao nazvati FUI, F-finger...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2014 16:52 (ihush).
17 godina
Entry Point kaže...

Stavio gnome 3.12 i sad sve radi ko urica.

Odakle ? Još nije na stable PPA...

11 godina
josipva kaže...

Odakle ? Još nije na stable PPA...

Gnome next i gnome next staging ppa. Sve je tamo.

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-next

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-staging

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2014 19:13 (Entry Point).
13 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
Medikus kaže...

Dodaj custom shortcut ili prvojeri u compizu da se novi shortcut ne kosi sa nekim drugim.

Ne kosi se ni sa kojim drugim, ali svejedno se resetira nakon par minuta. Ubuntu mi je super, Unity leti, ali izgleda da ću ipak ostati na Archu zasada.

16 godina
neaktivan

Radi li na linuxu (ubuntu) Amd dual graphics?

zanima me kombinacija A5600k + Radeon 6670

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ništa te ne košta dignuti live :D

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Ništa te ne košta dignuti live :D

Meni govoris?

Kosta me, jer jos nisan kupija 6670?, ako neradi onda bi rađe proda ovaj proc i kupija kaveri  A10.

15 godina
Dual graphics do sada nije radio, a sumnjam da će i u budućnosti.
14 godina

Zanima me do kad će Ubuntu 10.04 LTS biti podržan? Koristim desktop verziju na laptopu i još nije istekao. Nije da se bunim jer mi je ta verzija najbolja pored Minta 13.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
crow kaže...

Zanima me do kad će Ubuntu 10.04 LTS biti podržan? Koristim desktop verziju na laptopu i još nije istekao. Nije da se bunim jer mi je ta verzija najbolja pored Minta 13.

Evo pa gledaj.

14 godina

Gledam i opet mi nije jasno. Imam desktop verziju koja je trebala prestati biti podržana prošle godine. Jedino server verzija je podržana do 2015.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
crow kaže...

Gledam i opet mi nije jasno. Imam desktop verziju koja je trebala prestati biti podržana prošle godine. Jedino server verzija je podržana do 2015.

A što ti nije jasno? Službena podrška je prestala ali to ne znači da OS neće normalno funkcionirati. Više nemaš službene update.

16 godina
mario.L_hr kaže...
crow kaže...

A što ti nije jasno? Službena podrška je prestala ali to ne znači da OS neće normalno funkcionirati. Više nemaš službene update.

-točno

-točno..

... i zapravo 'seruckanje' canonicala, jer je LTS ili nije LTS? trebao je biti do 15te. Ali pošto je ipak sporedno, radit će. Naravno, neke stavari će se morati ručno, npr ssl. ako je potrebno. ipak je to moglo biti u normalnom aptgetu.. dali bi to preopteretilo Canonicalove planove? Ili je zapravo sličnost s MSom koji jednostavno gura juzere na novu verziju? Uvjk mi je svaki OS, svaki soft, ssamo soft, jednak. Sad su mi i ova dvojica jednaki.

17 godina
neaktivan
crow kaže...

Kao sto je vec receno, OS ce ti raditi najnormalnije, nitko ti ne moze njega "ugasiti", dapace, mozes instalirati i verziju, napamet govorim, 5.04 i radit ce. No, nemas sluzbeni update.

Dakle, sudo apt-get dist-upgrade ili ako volis graficko sucelje - Update Manager, nula bodova.

ihush kaže...
... i zapravo 'seruckanje' canonicala, jer je LTS ili nije LTS? trebao je biti do 15te. Ali pošto je ipak sporedno, radit će. Naravno, neke stavari će se morati ručno, npr ssl. ako je potrebno. ipak je to moglo biti u normalnom aptgetu.. dali bi to preopteretilo Canonicalove planove? Ili je zapravo sličnost s MSom koji jednostavno gura juzere na novu verziju? Uvjk mi je svaki OS, svaki soft, ssamo soft, jednak. Sad su mi i ova dvojica jednaki.

Pa tako rade od kad je Canonical osnovan, dapace originalno su izdanja trebala biti svakih 6 mjeseci s 18 mjeseci podrske nakon toga. Onda je odluceno s 6.06 izdanjem da ce to biti LTS izdanje s podrskom na tri godine i od onda su redovito imali LTS izdanje s podrskom od tri godine do verzije 12.04 koje je dovela podrsku od 5 godina za LTS izdanje.

Jedini koji ne "tjeraju" korisnike na novi OS su rolling release distre, pa tko zeli ima i takve. Arch, Gentoo, LMDE su prvi koji mi padaju na pamet. Stalno isti OS, samo sibas update.

Uostalom, vec mi je stvarno dosadno slusati u vezi XP-a i guranja na novi OS, tehnologija uvijek napreduje, kako hardver, tako i softver, u suprotnom bi se sad dopisivali na C64. Stari OS-ovi postaju obsolete, deprecated, obican teret, novi zauzimaju njihovo mjesto, deal with it. Najvise mi je zao jadnih bankica koje bi najradije htjele da imaju jednu jedinu tehnologiju koju bi koristile sljedecih 100 godina jer nedajboze da treba uloziti u IT. Jos dok cujem da zbilja imaju softver pisan u COBOL-u na kojem zbilja i rade postanem bulimican.

Tehnologija napreduje, ili ju slijedimo ili ostanimo u proslosti. S tim da u proslosti nema supporta. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 20:41 (1domagoj1).
17 godina

Pozdrav

Stavio sam Ubuntu 14 u dual boot s Windows 7.

Interesira me kako bi mogao namjestit da mi se prvo boot-a u Windows, a ne u Ubuntu?

TNX

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
djigibao kaže...

Pozdrav

Interesira me kako bi mogao namjestit da mi se prvo boot-a u Windows, a ne u Ubuntu?

TNX

Instaliraj GRUB Customizer

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

i uređuj GRUB u gui-ju.

Ili promijeni defaultni OS:

sudo gedit /etc/default/grub

U tvom slučaju ,zamijeni GRUB_DEFAULT=0 sa GRUB_DEFAULT=4 i onda:

sudo update-grub

Restartaj PC.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 19:09 (kizo2703).
17 godina

Ovdje samo upisem 3 (slika)?

EDIT:

Uspjelo, rijeseno....jedino sto je trebalo upisat br. 4 (br. 3 je MemTest {#})

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 19:07 (djigibao).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
djigibao kaže...

Ovdje samo upisem 3 (slika)?

Pardon ,imaš 5 stavki u GRUB-u ,Windows je zadnji - probaj staviti 4. Uvijek možeš promjeniti GRUB.cfg ako ne radi!

Pretekao si me. {#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 19:08 (kizo2703).
17 godina
Jos jedno pitanje.
Da li se moze premjestit Close, Minimize, Maximize na desnu stranu?
16 godina
djigibao kaže...

Pozdrav

TNX

... tehnički ispravak, ne bootaš u win7 ili ubuntu, ovo je grub-boot manager, tek nakon njega bootaš.

-btw, brojanje kreće od nule, klasično za večinu brojača na PCu.

djigibao kaže...
Jos jedno pitanje.
Da li se moze premjestit Close, Minimize, Maximize na desnu stranu?

-može, ima dva načina. Lakši i teži, (koji želiš? težina se odnosi na tipkanje ili klikanje) .. ubuntu tweak, pa klikaj.

btw, desna je prava strana, right. btw2, ArtistX (ali neki starijim jer je novi kič).

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 19:49 (ihush).
17 godina

Laksi, jednostavniji... :D

EDIT:

Stavio sam si UNITY TWEAK TOOL i s njim stavim da ih prebaci na desnu stranu ali ih ne prebaci {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2014 20:12 (djigibao).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice