Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.519.845
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Najbolje da se ja i dalje drzim Ubuntu-a.....navikao sam se na njega i nemam sa njime nikakvih problema.

Sto se tice Minta, pa lako maknes sve sto ti ne treba na OS-u...bar to nije problem. Ni sam ne volim hrpu stvari na OS-u, pogotovo ne gomilu nepotrebnih programa koje nikada necu ni pokrenit. Mint mi ne izgleda tako lose, ali iskreno nemam volje ni pokretat ga posto mi Ubuntu radi ko' zmaj! {#}

Hej Kizo, ovo sto si mi linko izgleda zanimljivo...budem probao pa javim dali radi kako treba.

Ovaj dio mi se jako svida:

"This easy-to-use tool runs under Windows

and allows you to browse Ext2/3/4, HFS and ReiserFS file systems"

Znaci mogu citati sve sa ext4...odlicna stvar pa mi se isplati riskirat posto ce mi ovo olaksat zivot ako radi!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
win32 kaže...

Znaci mogu citati sve sa ext4...odlicna stvar pa mi se isplati riskirat posto ce mi ovo olaksat zivot ako radi!

Daj slobodno i meni taj link... :)

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
14 godina
protjeran

čini se da nije problem do mene nego da još neki imaju problema s tim drugim hdd-om i raspoznavanjem

kažu da se to pojavljuje kod minta novijih od verzije 7

zato bi vas molio da mi preporučite neki drugi

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.4.2011 19:32 (tonihrvat).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
tonihrvat kaže...

čini se da nije problem do mene nego da još neki imaju problema s tim drugim hdd-om i raspoznavanjem

kažu da se to pojavljuje kod minta starijih od verzije 7

Ubuntu.

Uvijek Ubuntu.

Meni, ali samo meni se smrzne jer na sve četri radne površine imam firefox, skype, minecraft, g++, terminal koji najvjerojatnije instalira neki paket, a imam samo 1GB RAMA i 1.7 ghz  CPUa....

Uglavnom, ako ne misliš radit ovo iznad, Ubuntu... :)

Ako pak misliš, uzmi Minix. ;)

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
15 godina
beno101 kaže...

Daj slobodno i meni taj link... :)

Evo link:

http://www.diskinternals.com/linux-reader/

Sada samo treba vidjeti dali ovo sljaka kako treba.

tonihrvat kaže...

Stavis Ubuntu i vozi.... {#}

Ne kazem ovo sada zato sto i sam koristim Ubuntu, vec zato sto sve radi bez greske na njemu. Na kompu imam x64 verziju, ext4 i sve radi kako treba.

Imam ga i na netbooku (naravno ne x64) i radi kao sasvim drugi komp! Prije je gore bio Win XP (jedno kratko vrijeme) no pregazio sam sve sa Ubuntu-om i stvarno radi totalno bolje (brze)...kao da radim na drugome kompu!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
16 godina
protjeran
tonihrvat kaže...

kažu da se to pojavljuje kod minta starijih od verzije 7

pa ti imas mint noviji od verzije 7

ne vjerujem da je u tome problem 

pokreni ubuntu live i pogledaj tamo dal ce bit particije 

http://protocol4.animehr.com/
17 godina
neaktivan

@ibazulic

Hehe, zaboravil sam XD, Ubuntu user here. :P

A skužil sam kasnije naravno, ali nije mi odma palo na pamet.

Instaliral sam ga tak da sam skinul .iso s njegove stranice, onaj s LXDE-om. Onda sam pokrenul Live i tamo double klik na Debian Installer i slijedio upute, no, preskočio sam dio s konfiguiranjem mreže, pa može biti da je to razlog kaj nije povukel repozitorije nego stavio kao source cd-rom.

@sumski

To mi je bio prvi susret s Debianom, ne znam ja kak točno stvari tu funkcioniraju, na Ubuntu-u bi dodal recimo Chromium channel i samo instaliral od njih i kasnije updateal, a na Debianu ne znam kak doć do Chromiuma, primjerice. Stvar je kaj mi treba working sustav, a nemam baš vremena učiti previše kak distra funkcionira (znam da nije to tak strašno, ali jednostavno nemam baš vremena, a ni volje). Ali eto, dobro je da znam za ubuduće.

@win32

Nemoj da te moje iskustvo odgovori od isprobavanja drugih distri, to je moje iskustvo, iz moje perspektive i meni se eto, Mint recimo nije svidio (iskreno nikad ga baš i nisam favoriziral). Možda se tebi svidi, imaš LiveCD pa probaj. Kaj se tiče bloata na Mintu, e toga tolko puno ima, da mi jednostavno ubije volju za brisanjem XD.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Ubuntu.

Uvijek Ubuntu.

Meni, ali samo meni se smrzne jer na sve četri radne površine imam firefox, skype, minecraft, g++, terminal koji najvjerojatnije instalira neki paket, a imam samo 1GB RAMA i 1.7 ghz  CPUa....

Uglavnom, ako ne misliš radit ovo iznad, Ubuntu... :)

Ako pak misliš, uzmi Minix. ;)

probaj ne upaliti firefox.

meni se ubuntu 10.10 redovito smrzavao sa upaljenim firefoxom koji bi imao Gmail i/ili FB tabove. sa chromiumom se to više ne dešava.

14 godina
neaktivan

@1domagoj1

Na Debianu se paket zove chromium-browser

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

kad ste več kod paketa i svih tih nepotrebnih gluposti, probajte sa minimal ubuntu. Iso ima oko 20mb i vrlo je jednostavan za sloziti, ne salzu se puno konfiguracije, pretizito se samo slazu paketi, mozda malo više nego u Archu. Mada ako hočete mozete i kernel kompajlati itd... zpravo nije tezak a moze biti i tezi od minimal Gentoo, sve ovisi o vama

Ja koristim isti i mogu reči da je razlika nebo i zemlja u optimiziranosti rada...

Ko ima volje, toplo ga preporučam, neče se iznevjeriti...

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.4.2011 14:59 (nick_01).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

jedno kratko pitanje ,koje performance su najbolje za linux ubuntu 10.10,znaci RAM i CPU ????

www.hecoo.weebly.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hecoo kaže...

jedno kratko pitanje ,koje performance su najbolje za linux ubuntu 10.10,znaci RAM i CPU ????

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_%28operating_system%29#System_requirements

14 godina
neaktivan

hvala na linku,pise da je za linux ubuntu desktop dovoljno 512MB memorije (RAM-a) i ja imam toliko imam i 2.4 CPU al problem je u tome sto meni stalno smrzava na trenutke ,"stopa" mi muzika kad radim nesto tj kad mi je otvoren chrome i update manager i cim otvorim 2,3 tab na chomu muzika pocinje da mi usporava i na trenutak prestane radit ,znaci bas me nervira ..

www.hecoo.weebly.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evo ja vrtim na ubuntu server 10.10  32-bit

burton 2500+

1 GB RAM

VGA nvidia 7600 GS 256 MB RAM

instaliran full gnome desktop (jedino sam deinstalirao evolution - njega ne mogu smisliti koliko je trom i spor i gura resursa)

upaljen thunderbird, home folder, firefox, emphaty chat i system monitor

CPU 23%

RAM 289 MB

swap 188MB

na ovome uredno čak i WOW radi (cata) sa nekih 18 do 30 fps

17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

kad ste več kod paketa i svih tih nepotrebnih gluposti, probajte sa minimal ubuntu. Iso ima oko 20mb i vrlo je jednostavan za sloziti, ne salzu se puno konfiguracije, pretizito se samo slazu paketi, mozda malo više nego u Archu. Mada ako hočete mozete i kernel kompajlati itd... zpravo nije tezak a moze biti i tezi od minimal Gentoo, sve ovisi o vama

Ja koristim isti i mogu reči da je razlika nebo i zemlja u optimiziranosti rada...

Ko ima volje, toplo ga preporučam, neče se iznevjeriti...

Ja sam probal, ali nisam uspio jer mi se nije htjelo bootat s USB-a, pošto mi CD čitać ne radi. Ah, kaj ćeš.

@hrvooje

Jesam, probal sam LMDE, to je zapravo Mint kojeg sam probal... Ma, Ubuntu mi najbolje odgovara od tih "gotovih" distri...

Karmic Koala <3 <3 <3 :D

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
neaktivan
hecoo kaže...

hvala na linku,pise da je za linux ubuntu desktop dovoljno 512MB memorije (RAM-a) i ja imam toliko imam i 2.4 CPU al problem je u tome sto meni stalno smrzava na trenutke ,"stopa" mi muzika kad radim nesto tj kad mi je otvoren chrome i update manager i cim otvorim 2,3 tab na chomu muzika pocinje da mi usporava i na trenutak prestane radit ,znaci bas me nervira ..

Probaj Xubuntu/Lubuntu. Xubuntu koristi xfce , lubuntu lxde , a oboje su lakši od GNOME-a.

Čak ni ne moraš reinstalirat možeš instalirat xubuntu-desktop ili lubuntu-desktop pakete , samo na login screen-u odabereš Xubunt/Lubuntu ili Gnome...

Koji grafu imaš?

15 godina

Pokrenuo sam mysql server na linux mintu. Primjetio sam da u imenu mysql dadoteka piše  cluster pa me zanima što to znači?

Kako preko terminala pravilno poslati upit na mysql?

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Pokrenuo sam mysql server na linux mintu. Primjetio sam da u imenu mysql dadoteka piše cluster pa me zanima što to znači?

Kako preko terminala pravilno poslati upit na mysql?

imam i ja server 10.04 i apache2 i mysql. ali sam to davno konfigurirao tako da ... mislim da prvo moraš upisati mysql i lupiti enter a onda idu upiti. instaliraj webmin, pristupi mu preko web browsera na port 10000 npr. 192.168.0.2:10000 i imaš server kompletno pod kontrolom. tamo možeš podesit i periodičan backup baze itd. gui na server ne bi trebao ići. sve možeš preko webmina ili ssh

*4 novosti u canonicalu kod novog ubuntua: 1. isprobavanje aplikacija u oblaku prije instalacije (kad ovo uvedu apple ili microsoft nadam se da neće pisati this changes everything, again) 2. love handles kao compiz plugin za upravljanje prozorima tapkanjem 3. nema ponude da se instalira softver trećih strana po defaultu 4. ukida se ubuntu netbook edition

link

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.4.2011 0:04 (hrvooje).
17 godina
neaktivan

Sve super osim ovoga kaj ukidaju netbook edition. Iako možda imaju i dobar razlog, ali ga ne znam...

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

moram vam reći ovdje

Uspio sam Linux Mint i sad sve radi kako bi trebalo {#}

Problem je bio u nekom dmraidu (fake raid ili tako nešto)

trebao sam ga samo pobrisat pomoću terminala {#}

moram se pohvalati kako sam sate i sate potrošio samo da bi riješio to sa mintom {#}

EDIT: ako slučajno netko bude imao probleme kao i ja (ne prepoznaje vam drugi hdd) onda samo u terminal upišite ovaj kod (probano samo u mintu)

sudo apt-get remove dmraid

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.4.2011 1:09 (tonihrvat).

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Sve super osim ovoga kaj ukidaju netbook edition. Iako možda imaju i dobar razlog, ali ga ne znam...

pa neznam, meni je upravo netbook bio vrlo nestabilan na USB sticku (kao live sa korisničkim ACC gore) i instaliran na laptopu. svako malo je bacao neke erore i čak se srušio sistem kompletno jednom

dok nasuprot tome desktop nije radio nikakav problem, i radi ko urica. (i kao live i kao čista instalacija)

(laptop je IBM thinkpad R50e)

Tako da ja neću plakati za nebookom

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.4.2011 8:51 (Darky).
14 godina
neaktivan

@tonihorvat

{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Pozdrav ljudi!

Čitao sam ovaj članak i sad me zanima što vi mislite.

Koji da odaberem?

9 Arch
3 Slackware
0 FreeBSD
#include &amp;amp;lt;cstdio&amp;amp;gt; int main () { printf (&amp;amp;quot;1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n&amp;amp;quot;); return 0; }
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel neko zna kak na FF4 namjestiti da se Downloads otvara u novom tabu, a ne u posebnom prozorčiću, na 3.6 sam to nekak namjestil, ovdje ne mogu naći opciju. Ubuntu Lucid Lynx je distra...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

@ibazulic

Hehe, zaboravil sam XD, Ubuntu user here. :P

A skužil sam kasnije naravno, ali nije mi odma palo na pamet.

Instaliral sam ga tak da sam skinul .iso s njegove stranice, onaj s LXDE-om. Onda sam pokrenul Live i tamo double klik na Debian Installer i slijedio upute, no, preskočio sam dio s konfiguiranjem mreže, pa može biti da je to razlog kaj nije povukel repozitorije nego stavio kao source cd-rom.

kod debilnog uvijek moras setupirati mrezu da ti povuce repository. ako to ne napravis, onda imas samo osnovnu instalaciju sa live cd-a i bez upisanih repositorya u sources.list. jedina je banana kod debilnog to sto ne dopusta wireless instalaciju. samo mrezni kabel.
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Jel neko zna kak na FF4 namjestiti da se Downloads otvara u novom tabu, a ne u posebnom prozorčiću, na 3.6 sam to nekak namjestil, ovdje ne mogu naći opciju. Ubuntu Lucid Lynx je distra...

https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/downloads-in-tab/?

17 godina
neaktivan

Thx, ma to sam i ja našel, ali u starijoj verziji je baš negdje u Preferences bila opcija za to, sad ne mogu naći...

17 godina
neaktivan

dosta korisna stvar: python programčić za backup/restore gmaila. u teškoj je beti, al služi svrsi. jednim okom treba pratiti razvoj ovog. po meni jedini problem je što je pass i username plaintext

a moram priznati i da jedva čekam VLMC (video lan movie editor) tj. video editor od ekipe je napravila vlc player. to bi mogao biti video editor za linux one-to-rule-them-all

0 0 hvala 2
14 godina
neaktivan

Vrijedi li skidati Ubuntu 11.04?

I'm rapper. Screamer. Singer. I'm the dopest.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice