HULK djeluje: Linux u državnoj upravi

poruka: 115
|
čitano: 18.471
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

@ihush

kuzimo se...

naravno da je tu u igri samo $$$$, tj. koliko stotina tisuca kn ide nekome u dzep! ma koji linux/open office? firma koja je vec dugo godina u drzavnoj/javnoj upravi ugnjezdena ima uredno ekipu na pravim mjestima na platnoj listi i zato se nista ne mijenja!

zar stvarno vjerujete u te gluposti oko nekih usteda... hahahaha

e da,.... s obzirom na dugogodisnje iskustvo u IT edukaciji vjerujte da je "stariju" ekipu iz drzavnih/javnih firmi tesko nauciti gotovo bilo sta, a te price neka traze posao na burzi... mislim, uozbiljite se.. tko ce nekome od 45 ili 50 ili 55 god. dati otkaz u drzavnoj/javnoj tvrtki??? pa manageri koji su pokrali ogromne pare jos dobiju otpremninu kada ih stjeraju a ne da moraju ostati bez sve imovine....

mi, "mladi", uhvatimo neke knjige, forume, newsgrupe,.. i lako nesto savladamo (vise ili manje), ali ljudi koji su navikli ne citati nista osim mozda 24 sata (popodnevno izdanje od 1 strane teksta i 3 strane oglasa) tesko da ce ubiti od ucenja bilo cega

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: HULK djeluje:traži linux u državnoj upravi
hondo kaže...
linuxjuzer kaže...

.kod privatnika se to ne pita...ili naučiš ili letiš...ne vidim razloga zašto bi državne službe trebale biti milosrdnije prema neznanju

ti živiš u SAD-u jel tako?

ovo je Kroejšija..... :-)

na žalost,živim u L.N:(lijepoj našoj)...i non-stop ratujem sa predrasudama ljudi over 50 koji su se usidrili u raznim državnim službama i odlučuju o IT-u .... naročito akosu manje sredine,onda je full koma...mozgovi su im tako inertni i lijeni,pa svaku ideju o uštedi(korištenje linux-a)dočekuju na nož i to u takvoj panici da je to nemoguće...svoodi se na ono:

uuuuuu...pa to će se trebati ponovno učiti....!!!...godinama smo učili windowse,a sada ćemo opet godinama učiti linux....čovjek da izgubi volju za poslom...Mršti se...ne pomaže ni teška prezentacija sličnosti korištenja sličnih uredskih paketa za win i linux...na lapu imam duduk-linux...ono,ma dijete bi skontalo sve za 7 dana...ali ovi over50 samo dušu,pušu i uuuuuuuuuuuču....i čekaju 14,15 ili ne do bog 16h da brže bolje pobjegnu od užasnog linux-a i ovog koji to hoće da im utrapi...u sigurnost svojeg doma i da sve zapuhani se potuže kako su još jedan dan mukotrpno radili u svom uredu....da...više sam nego svjestan da smo u kroejšiji...Plač

16 godina
neaktivan
opcom kaže...

ta "spika" se baci svake godine i to je hrana za linuksaše. podržavam korištenje linuxa,ali zar mislite da tajnice od 50-tak godina kojima je trebalo 15 godina za savladavanje windowsa-mogu ponovo u školu za linux ? koji bi to tek redovi na šalterima bili ?!

a budimo realni,ako je teško naučiti:next,next,finish-kako bi naučili pisanje naredbi ?

i dobar dio moćnih programa uopće ne radi pod linuxom,tako da linux baj baj za sada. kažem rado bih i sam na linux zbog cijene jer koristim 4 legalna xp-a.

Bezveze, vrlo rijetko/nigdje tajnice ili useri po firmama nesto podesavaju ili konfiguriraju, to je posao IT odjela unutar firme pa makar on bio i od jedne osobe - koja naravno to moze rijesiti. Ionako je placa jednog admina u hrvatskoj (koji bi se mozebitno trebao zaposliti za support) ispod troskova svih onih silnih Microsoft licenci - ne zaboravite office paket - najbolji prijatelj svake "tipkacice"

Nema razloga da drzavna uprava ne prijeđe na Linux - tim vise sto se IT support moze ustrojiti na bazi centralizacije, "on site" osoba nije niti potrebna.  

From dying heaven To living hell
17 godina
neaktivan
linuxjuzer kaže...
hondo kaže...
linuxjuzer kaže...

.kod privatnika se to ne pita...ili naučiš ili letiš...ne vidim razloga zašto bi državne službe trebale biti milosrdnije prema neznanju

ti živiš u SAD-u jel tako?

ovo je Kroejšija..... :-)

na žalost,živim u L.N:(lijepoj našoj)...i non-stop ratujem sa predrasudama ljudi over 50 koji su se usidrili u raznim državnim službama i odlučuju o IT-u .... naročito akosu manje sredine,onda je full koma...mozgovi su im tako inertni i lijeni,pa svaku ideju o uštedi(korištenje linux-a)dočekuju na nož i to u takvoj panici da je to nemoguće...svoodi se na ono:

uuuuuu...pa to će se trebati ponovno učiti....!!!...godinama smo učili windowse,a sada ćemo opet godinama učiti linux....čovjek da izgubi volju za poslom...Mršti se...ne pomaže ni teška prezentacija sličnosti korištenja sličnih uredskih paketa za win i linux...na lapu imam duduk-linux...ono,ma dijete bi skontalo sve za 7 dana...ali ovi over50 samo dušu,pušu i uuuuuuuuuuuču....i čekaju 14,15 ili ne do bog 16h da brže bolje pobjegnu od užasnog linux-a i ovog koji to hoće da im utrapi...u sigurnost svojeg doma i da sve zapuhani se potuže kako su još jedan dan mukotrpno radili u svom uredu....da...više sam nego svjestan da smo u kroejšiji...Plač

potpuno te kužim i sam sam u donekle sličnoj situaciji. jednostavno je upravo to što si rekao. usidrili su se i sad misle da do smrti više ne trebaju naučiti ništa. zbog takvih i imamo sranje u državi. dok god osoba koja svakodnevno radi na računalu nije spremna na to da se jednog dana pojavi na poslu i shvati da sve mora učit ispočetka (zato što je stigao novi paket softwarea, zato što se prešlo na novi os ili nešto treće) neće biti napretka. više nije jednostavno dovoljno kao priej 40 godina naučiti osnovne stvari i biti miran do kraja života. sad najmanje učimo dok smo u srednjoj i na faksu, tamo se krpamo švercamo ali kad dođe pravi život više nema šverca.

no kako što sam već rekao i potvrdili mnogi: ruka ruku mije i teško će linux još 5-6 godina u našu upravu. na žalost ali to je istina ova sva batrganja i pokušaji su hvale vrijedna ali jadni hulkovci se ubiše i ništa neće postići

http://www.svijetkulture.com
17 godina
neaktivan
RE: HULK djeluje: Linux u državnoj upravi
cro_blue kaže...

Što se tiče troškova administriranja operacijskim sustavom... Zar nisu veći troškovi administriranja kod Windowsa, ranjivog ogromnim brojem zloćudnih aplikacija nego Linxom za kojeg iste skoro da i ne postoje? Zar ne treba više posla da se zaštiti odličan ali veoma ranjiv operacijski sustav nego isto tako odličan i siguran operacijski sustav poput Linuxa?! ...i za kraj... Zar nije isto, platiti jednak iznos administratoru koji upravlja Windowsima i administratoru koji upravlja Linuxima?! "Obični" korisnici ionako se ne zanimaju tom vrstom posla.

Na kraju... Velika odgovornost leži na organima državne uprave. Oni su ruka koja upravlja našim životima i bilo bi jako lijepo od njih kad bi prihvatili ideju otvorenog softwarea i implementirali je u svoj program rada na svoju dobrobit ali i na dobrobit svih nas.

eh

cuj.. vjerojatno i sam shvacas.. da ako netko zeli upasti negdje .. zaboli njega koji sustav imas. jednom je lijepo jedan ciko koji se bavi sigurnoscu sustava (testiranjem na upade i slicno) rekao: za novu novcatu stvar treba mi max 3-4 dana, za ovo sto je vec poznato i stara je stvar, treba mi jedan dan.
problemi i ranjivost samoga operativnog sustava dolaze u pitanje ako su putevi koji vode do istoga otvoreni.
tako da.. nije toliko bitno koji se sutav vrti u pozadini ako si ti postavio zastite na putu do njega. ako zelis reci da kod korporacije koja bi se vrtila na linuxu ne trebas postavljati bas tolike zastite (firewall i mnogo drugih zgodnih stvari).. gadno se varas. uostalom.. vecina napada se obavlja fizickom prisutnoscu.
o administriranju u drzavnoj upravi ..smanjenju troskova: slazem se, smanjuju se troskovi nabavke software-a, ali prebacivanje postojecega software-a.. muchos skupo.
odrzavanje op. sustava? sto je to? ili radi ili ne. u 99% posto slucajeva raznih intervencija je kriv hardware (ili se netko stvarno igrao sa admin ovlastima koje prosjecan korisnik, u organiziranoj korporaciji nema niti blizu prismrditi), sam korisnik koji je radio gluposti u odredjenom software-u (nebitno o OS-u, tu se ne rade reinstalacije OS-a), ili sam software (ne OS) koji je dopustio korisniku da odredjenim manevrima nesto zabrlja i potpuno krive podatke upise u nekakvu relevantnu bazu podataka. 
u nekoliko slucajeva sam imao otvorene ruke i dopustenje (kod manjih klijenata - 50-100 radnih stanica) postaviti sve kako zelim u smislu sigurnosti i korisnickih postavki. problema nije bilo. niti, koliko cujem iz bivse firme, ih danas ima.
moj danasnji posao ukljucuje iskljucivo velike, ozbiljne, klijente i po dugogodisnjem osobnom iskustvu manje od 1% problema su uistinu vezani za sam OS.

no... ukoliko zele.. mogu preci na linux. zasto ne? meni je apsolutno svejedno. :)

Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 10:04 (Littlemanbeingerased).
17 godina
neaktivan
sasa kaže...

a jeste naivni...

ajde pogledajte tko je jedini/najveci dobavljac hardware-a i licenci za MS proizvode u drzavnoj/javnoj upravi ???? (hint... Mxxx)

kako se ono kaže... ruka ruku...

ma nije Mxxx vec Kxxx Ixx LoL

upravo to.
uostalom.. drzava bi mogla ici i direktno na nagodbu s MS-om oko licenci da uistinu to zeli.

Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.
17 godina

E ovako... Potaknut nastojanjima HULK-a ali i ovom raspravom odlučio sam se u sljedećih nekoliko dana napraviti mali eksperiment. Naime, u tvrtki za koju radim (jedna radio postaja) imamo sedam računala na kojima je instaliran piratski Windows (kod nas u BiH provedba zakona još nije stigla do te razine da bi se korištenje nelicenciranog softwarea moglo sankcionirati).

Moj kolega i ja odlučili smo se na jedno od tih sedam računala (najkorištenije) instalirati Ubuntu Linux. Nakon instalacije i polusatnog podešavanja mrežnih postavki, printera i ostalog hardwarea (računala su međusobno povezana s postojećim serverom koji služi za pohranu glazbe, jingleova i sl.), prezentirali smo novi operacijski sustav kolegama.

Prva reakcija je bila prilično suzdržana međutim, nakon početnog straha počeli su ipak lagano koristiti to računalo. Prva nejasnoća im je bila vezana uz nedostatak Start izbornika te nedostatak ikonica na ekranu. Nakon još par minuta modifikacija (glavni Ubuntuov izbornik sam "preselio" dolje, postavio ikonice za WEB preglednik i uredske aplikacije na radnu površinu...) počeli su shvaćati o čemu je riječ. Napominjem, to se računalo uvijek koristilo za surfanje WEB-om, rad s uredskim aplikacijama i tek ponekad snimanje optičkih medija.

Pošto su moje kolege mahom stariji ljudi od mene (prosječno imaju oko 40 godina) očekivao sam određene probleme, ali se oni nisu manifestirali u mjeri u kojoj sam očekivao.

Sad ostaje za vidjeti u kojoj će mjeri prihvatiti prelazak na novi operacijski sustav. Premda sam očekivao veći šok, on se nije dogodio. Vjerojatno zato što sam malo modificirao korisničko sučelje da im izgleda slično Microsoftovom Windowsu XP premda su razlike više nego uvjerljive. Ovaj eksperiment planiram pratiti sljedećih desetak dana. Ako bude većih problema u prilagodbi vjerojatno ću im vratiti Windowse, a ako ne, onda ćemo probati Ubuntu Linux i na ostalim računalima.

U svakom slučaju ću objaviti rezultate ovog eksperimenta na forumu.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 12:48 (cro_blue).
Moj PC  
11 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Hvale vrijedan experiment/projekt. Želim puno uspjeha. :)

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
5 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Možda jedan prijedlog još: Ako uspije onda na ostalim računalima instaliraj Ubuntu Studio.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Buffer Overflow kaže...

Hvale vrijedan experiment/projekt. Želim puno uspjeha. :)

Hvala i tebi.

Razmišljao sam, ako se mogu prilagoditi moje kolege onda ne vidim razloga zašto se ne bi i drugi mogli prilagoditi. Napominjem, problema oko prelaska s jednog sustava na drugi će uvijek biti, bez obzira radilo se o prelasku s XP-a na Vistu ili Sedmicu ili prelasku na neku od Linux distribucija.

Na kraju krajeva, ostaje samo pitanje želje korisnika koliko su spremni naučiti nove stvari. Koliko sam ja shvatio, velik broj ljudi bi najradije da Windows XP ostane vječno na njihovim računalima. Stoga, upravi mi koji smo manjina i koji smo spremni za promjenu trebamo emancipirati te ljude i upoznati ih s promjenama te beneficijama koje promjene donose.  Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 12:56 (cro_blue).
15 godina
protjeran

Mislim da bi se s vremenom trebali se prilagoditi. Malo im objasniš kako stvari funkcioniraju, koje su beneficije i valjda će ljudi shvatiti :)

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Buffer Overflow kaže...

Možda jedan prijedlog još: Ako uspije onda na ostalim računalima instaliraj Ubuntu Studio.

Što se tiče Ubuntu Studia, planirano je na jednom od računala (na onome što se radi montaža) postaviti ga u dual boot s Windowsom. Kolega koji ga je isprobao kod kuće je zadovoljan.

Međutim, treba ići polagano. Kao prvo, bitno je da kolege čije znanje o korištenju računala nije na najvišem nivou shvate jednostavnost korištenja novog operacijskog sustava (u ovom slučaju Ubuntu Linuxa), a kasnije ćemo uvoditi i nove korake među kojima je Ubuntu Studio.

17 godina
neaktivan
cro_blue kaže...

U svakom slučaju ću objaviti rezultate ovog eksperimenta na forumu.

svaka cast! ako ova rasprava donese barem jedan prelazak na linux bit cu sretan. jos bolje sto to racunalo koristi vise ljudi. po meni, mozda se budu bunili kad shvate da nisu admini, da ne mogu pisati po odredjenim folderima, kad skuze da nema C: particije, ipak koliko sam shavatio root ovlasti im nece trebati (za tako sto ste tu ti i kolega) . sa zanimanjem pratim daljnji razvoj dogadjaja. izvjestavaj nas.

zamislite u teoriji da nikako nije moguce instalirati piratske windowse. da li bi i onda postotak linux desktopa iznosio 0.8%?

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 14:33 (hrvooje).
16 godina
neaktivan

Dobro, vi uzmate za primjer neke tvrtke kojima je Office i robno-materijalno najsloženiji paket. Samo pokreni aplikaciju u koju tučeš račune, radi na Linuxu, i na konju si. Nemaššta više otvarati u Linuxu. Za šta ti treba?! Šta je s AutoCad-om, Solidworksom i hrpom alata koji "moraju" na win. Znate koliko imam 3rd party aplikacija se se vrte samo za windows?! Sve aplikacije koje imaju široku i priznatu* primjenu, pišu za windowse. Hrpa aplikacija. Kad bi spominjao sve koje imam, ne bi stalo u ovaj post.

Nije lako 100 ljudi naučiti raditi s Linuxom. Niti iskonfigurirati nanovo mrežu, LDAP i ostalo.

Don't get me wrong, sve ono što imam, a nema veze s korisnicima, sve je Linux. Kao da oni znaju šta je VPN. A koriste ga svaki dan. Preko Linuxa.

Kad Linux bude na razini Windows 2000, onda se može pričati o korisnicima. Ionako ništa nije napravljeno nova od tih Windows-a. Osim izgleda.

Samo hoću reći, Linux nije još na toj razini da bi bilo bezbolno prijeći na taj OS. Možda kroz koju godinu i nešto širom lepezom aplikacija. Dotad... Windows or doom...

*- priznata primjena,aplikacije koje su priznate da rade svoj posao od više korisnika

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 14:34 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Nije lako 100 ljudi naučiti raditi s Linuxom. Niti iskonfigurirati nanovo mrežu, LDAP i ostalo.

Don't get me wrong, sve ono što imam, a nema veze s korisnicima, sve je Linux. Kao da oni znaju šta je VPN. A koriste ga svaki dan. Preko Linuxa.

Kad Linux bude na razini Windows 2000, onda se može pričati o korisnicima. Ionako ništa nije napravljeno nova od tih Windows-a. Osim izgleda.

ok.. počelo se govoriti za potrebe ljudi koji rade u uredima (tajnice i gluposti) koji imaju ionako osnovne radnje i te se radnje mogu raditi na linuxu bez problema.

100 ljudi mogu naučiti raditi s linuxom na isti način kako su učili raditi i sa windowsom. a što se ldap-a tiče... c'mon :D

uz toliku silnu dokumentaciju, još sam na više dokumentacije naletio za linux nego za winse što se ldap-a tiče ;)

a kako to misliš da linux bude na razini windows 2000?

jel ti sad uzimaš u obzir obične smrtnike ili power usere?

17 godina
neaktivan

@smooth operator

postoji alternativa autocadu  bricscad pogledaj usporedbu s autocadom, i jos je jedno 10 puta jeftiniji. kolega koji radi s autocadom mi je rekao da je identican autocadu, bar u onih 10 min. koliko sam mu dao da ga isproba. broj ljudi koji koriste autocad u drzavnoj upravi je zanemariv da bi to predstavljalo problem prelaska. ovdje vecinom govorimo o ljudima koji rade s programom za obradu teksta, tablicama, surfanje, e-mail ... nista egzoticno.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 14:47 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...

ok.. počelo se govoriti za potrebe ljudi koji rade u uredima (tajnice i gluposti) koji imaju ionako osnovne radnje i te se radnje mogu raditi na linuxu bez problema.

100 ljudi mogu naučiti raditi s linuxom na isti način kako su učili raditi i sa windowsom. a što se ldap-a tiče... c'mon :D

uz toliku silnu dokumentaciju, još sam na više dokumentacije naletio za linux nego za winse što se ldap-a tiče ;)

Nikakvih power usera ne treba biti. Samo krajni korisnici i admin(i). Kad bude instalacija aplikacija, te konfiguracija na razini Windowsa 2000 onda se može nešto pričati.

Dakle, ne kažem da je teško instalirati i konfigurirati Linuxe, samo je to na Windowsima daleko lakše.

100 ljudi je naučilo kod kuće raditi s Windowsima i osnovno znaju, a i više.

@ hrvooje: Pa šta misliš da je to tako kažem inženjerima?! Ovo ima i podršku za AutoCAD?! Pa što ne kupimo CAD?! Ali, mi smo na faxu učili AutoCAD. Cijeli svijet radi tako. I tako hrpa drugih stvari...

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 14:48 (Smooth Operator).
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...
The Acacia Strain kaže...

Nikakvih power usera ne treba biti. Samo krajni korisnici i admin(i). Kad bude instalacija aplikacija, te konfiguracija na razini Windowsa 2000 onda se može nešto pričati.

Dakle, ne kažem da je teško instalirati i konfigurirati Linuxe, samo je to na Windowsima daleko lakše.

100 ljudi je naučilo kod kuće raditi s Windowsima i osnovno znaju, a i više.

pa nisam ni ja linux naučio u firmi nekoj. 90 % linuxaša na ovom forumu je to naučilo doma iz znatiželje i nakraju ljubavi prema tome. ne samo linux i programiranje i ostale stvari vezane uz kompjutere.

kako bi ti zaposlio nekog sa osnovnim windows znanjem da imaš tvrtku?

prvo plačaš licensu na windowse + na software koji je potreban + certifikat ili stručno usavršavanje wannabe admina koji trebaju znat nešto više od osnovnog + sama plaća na kraju

sad uzmi u primjer linux i vidjet češ da se sve svodi na usavršavanje admina i na kraju njihove plaće

neznam, ti jesi u pravu jer windows je zastupljeniji, al jednom treba krenut...

17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Ako sam dobro shvatio, ti kažeš da je Winse 2000 i aplikacije na njima daleko lakše instalirati i

konfigurisati nego npr. Ubuntu (rekao si "linuxi" a pod taj pojam valjda svrstavaš sve distribucije

tako da je poređenje sa bilo čim nemoguće)?

17 godina
hrvooje kaže...

svaka cast! ako ova rasprava donese barem jedan prelazak na linux bit cu sretan. jos bolje sto to racunalo koristi vise ljudi. po meni, mozda se budu bunili kad shvate da nisu admini, da ne mogu pisati po odredjenim folderima, kad skuze da nema C: particije, ipak koliko sam shavatio root ovlasti im nece trebati (za tako sto ste tu ti i kolega) . sa zanimanjem pratim daljnji razvoj dogadjaja. izvjestavaj nas.

zamislite u teoriji da nikako nije moguce instalirati piratske windowse. da li bi i onda postotak linux desktopa iznosio 0.8%?

U ovom konkretnom slučaju C: particija se nije ni koristila. Sve dokumente koje su spremali, spremali su na server kojemu i sada pristupaju jednako lako kao i ranije ili u Moje Dokumente (sadašnja "Osobna mapa"). S te strane ne vidim da će biti problema.

Što se tiče roota, ne vjerujem da će im i to trebati pošto sam im odmah instalirao aplikacije koje su većinom koristili (Skype, MSN, Thunderbird...) te kodeke za .mp3 i .avi fajlove. Ako se i pojavi kakva nedoumica oko toga, vjerujem da im neće biti problem nazvati i upitati kako ga riješiti ako kojim slučajem ne budem prisutan.

Jedini i najveći problem je sam hardware računala (IBM NetVista, Intel Pentium 4, 2.66 GHz i 256 MB RAM) jer se na njemu Ubuntu vuče kao crknuta mačketina, barem koliko sam ja skužio. Ako ne bude problema s performansama računala, vjerujem da će eksperiment biti uspješan.

16 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Ako sam dobro shvatio, ti kažeš da je Winse 2000 i aplikacije na njima daleko lakše instalirati i

konfigurisati nego npr. Ubuntu (rekao si "linuxi" a pod taj pojam valjda svrstavaš sve distribucije

Instalirati, konfigurirati, dostupnost, postojanje... Pa dobro... Koji je glavni razlog, zašto je više Winsa u upotrebi?!

17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...
nedIm kaže...

Instalirati, konfigurirati, dostupnost, postojanje... Pa dobro... Koji je glavni razlog, zašto je više Winsa u upotrebi?!

Da li si ti koristio ikakvu linux distribuciju u zadnjih godinu dana pa da je možeš porediti sa 10 godina starim proizvodom?

Windowsa su najkorišteniji možda zato što iza njih stoji kompanija teška puno, puno milijardi?

16 godina
neaktivan

Evo da se i ja pridružim ovom "ratu"

linux,danas kava jeste bez ikakvih daljnjih poboljšanja može zadovoljiti s programima koji za njega postoje besplatno 90% potreba ljudi u uredima, i njih 90% bi uz pola sata privikavanja mogli raditi na linuxu

problem zašto se ne prelazi na linux je samo u navici i naravno lobijima koji državnoj upravi i ostali tvrtkama uvaljuju software

a što se kućne upotrebe tiče,stvar je isto u navici,a da ne postoje piratski software vjerujem da bi linux koristio daleko veći broj ljudi.

neka ljudi koriste što žele,sve je dobro,samo znajte piratstvo je krađa i kršenje zakona,zato ovdje ne želim debatirati s niti jednim korisnikom windowsa koji koristi piratski software,svatko tko me uvjeri da mu je potrebno imati doma win i office i to platiti umjesto da koristi linux i open office, svaka mu čast i skidam kapu

ja na poslu koristim win, tako hoće firma i sve je legalno i u zadnje 4 godine nisam na tom kompjuteru napravio ništa,ali baš ništa što nisam mogao s linuxom potpuno besplatnim softwareom,ali nije moj problem,ja to ne plaćam,a ni država, ne radim u državnoj upravi.

eto tko mi dokaže da ima orginalne winse i office i sve igre koje igra, s njime ću debatirati, ostali ste samo obični lopovi

nije opravdanje da je software skup, imate i linux koji je mukte

15 godina
protjeran

CAD?

Evo ti CAD-ova koliko ti srce želi:

http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html

samo prvi ti je dovoljan, a da o blenderu ne govorim.

Plus ako si radio u jednom CAD znaš i u svim ostalima uz možda jedan sat snalaženja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 17:50 (Buffer Overflow).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...
nedIm kaže...

off topic:

win s GUI-jem je jedno 10 godina stariji od linuxa. za to vrijeme je je ms nakon što se riješio ibm-a  njihovog zajedničkog projekta OS/2, krenio s nepoštenom konkurencijom i gotovo ucjenjivačkim ugovorima s OEM-ima. ne možeš reći da je više windowsa u upotrebi, jer su bolji. po toj analogiji, zašto je IE na 62%, a svi znamo da nije najbolji. po zaslugama IE ne bi tebao imati više od 10%. 

17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

CAD?

Evo ti CAD-ova koliko ti srce želi:

http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html

samo prvi ti je dovoljan, a da o blenderu ne govorim.

Plus ako si radio u jednom CAD znaš i u svim ostalima uz možda jedan sat snalaženja.

Koliko koštaju? Vidim tu dosta komercijalnih programa. I kada smo kod toga - ako koštaju ko autocad 35000 kn - koliko ti onda znači windows od 1000kn?

Druga stvar - koliko su kompatibilni s Autocad-ovim standardima i datotekama? Jer on je ipak defacto industrijski standard i gotovo sve se vrti oko njega.

hrvooje kaže...
off topic:

win s GUI-jem je jedno 10 godina stariji od linuxa. za to vrijeme je je ms nakon što se riješio ibm-a  njihovog zajedničkog projekta OS/2, krenio s nepoštenom konkurencijom i gotovo ucjenjivačkim ugovorima s OEM-ima. ne možeš reći da je više windowsa u upotrebi, jer su bolji. po toj analogiji, zašto je IE na 62%, a svi znamo da nije najbolji. po zaslugama IE ne bi tebao imati više od 10%. 

IE pada po broju korisnika - ali taj dio se uglavnom osipa od IE6 kojeg mnogi još imaju na računalima, a ne od IE7 i IE8.

IE6 pada drastično zbog svoje nekvalitete tj. pregažen novijom konkurencijom.

Windowsi ne padaju gotovo ništa - što ti to govori? Je li tu i u pitanju zadovoljstvo korisnika ili i dalje samo represija MS-a?

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 18:31 (Paolo2612).
16 godina
neaktivan

o postocima koliko se koji os koristi se da spekulirati,ali ako ćemo o tome onda mac je jedini koji raste i to na štetu winsa, a linux je stabilan na svojih 1%, ie pada ne zato što ie6 pada drastično,jer se gledaju sve vrerzije zajedno,nego jednostavno pada jer je i najbolja verzija lošija od bilo koje alternative,a pogledaj operu, godinama je možda i najbolja a ima samo 2%

sve je u navici, i navike se teško mijenjaju

ja samo kažem da se u hrvatskoj a i u aziji cijeloj,ne koristi piratizirani software postotak ljudi koji bi uopće koristili računalo bio bi daleko manji,a o winsima da i ne govorim.

što se cad programa tiče, kvalitetni su skupi, autocad ima alternativa koje su dosta jeftinije i kompatibilne i s kojima se može napraviti mnogo,ali tu je situacija kao i kod os-a, ljudi piratiziraju autocad umjesto da kupe nešto jeftinije s čime bi isto zadovoljili potrebe

zato su mi sve ove prepirke bez osnove, i smatram da nema nikakve osnove raspravljati o isplativosti s bilo kime tko koristi piratizirani software, pa bilo to igre, os, office, cad, pa radilo se o win, linuxu ili macu,jer i korisnik linuxa koji koristi piratiziran software preko wine-a ili piratiziran linux komercijalan software po meni gubi kredibilitet za raspravu.

ponavljam što sam već danas napisao gore linux je dobar za 90% korisnika i za 90% namjena u svakodnevnoj upotrebi samo sa besplatnim gpl programima koji se mogu naći u distribucijama, za ostalo gdje treba posegnuti za komercijalnim programima sama cijena os-a ne igra ulogu i što god odabrali je dobro ako je legalno naravno

meni se ne plaća za ms office i koristim open office i još mi se nije dogodilo da mi je trebao ms office jer nešto nisam mogao s open officeom

naravno da je msoffice moćniji,ali da li je potreban?

a 99% ljudi koje poznam koriste msoffice i to piratiziran i onda oni meni nešto pričaju.....

a takvi su i 99% onih koji ovdje zagovaraju windowse,gospodo pokažite mi da ste sav svoj software kupili pa ćemo onda raspravljati

17 godina

@buffer overflow

nije stvar da li je blender ili neka druga cad aplikacija besplatna ili jeftinija od autocad-a vec je stvar u tome da je autocad industrijski standard svugdje u svijetu.

tvrtke koje se javljanju na strane natjecaje moraju koristiti autocad jer nije bas jednostavno traziti od investitora po svijetu da instalira ovu ili onu aplikaciju jer je to tebi jeftinije od autocad-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
sasa kaže...

@buffer overflow

nije stvar da li je blender ili neka druga cad aplikacija besplatna ili jeftinija od autocad-a vec je stvar u tome da je autocad industrijski standard svugdje u svijetu.

tvrtke koje se javljanju na strane natjecaje moraju koristiti autocad jer nije bas jednostavno traziti od investitora po svijetu da instalira ovu ili onu aplikaciju jer je to tebi jeftinije od autocad-a.

Nije bitno da li ti imaš autocad nego da je format autocad-ov. Ako ti možeš napraviti takav format u drugoj aplikaciji nikog nije briga, jer glavno je da se može otvoriti i u autocadu.

17 godina
Buffer Overflow kaže...

Nije bitno da li ti imaš autocad nego da je format autocad-ov. Ako ti možeš napraviti takav format u drugoj aplikaciji nikog nije briga, jer glavno je da se može otvoriti i u autocadu.

Nije baš da je samo dovoljno da se može otvoriti. Moraš biti i sasvim siguran da oba programa na ispravan i potpuno jednak način rade s datotekom.

Što se sve može dogoditi kada se miješaju različiti operativni sustavi najbolje znaju u Airbusu. Novi A380 je razvijan u potpunosti putem softvera. U Hamburgu je projektirana elektronika skupa s kablovima, a u Toulousu trup. Kada su počeli sastavljati avione, javio im se problem - kablovi su bili prekratki, pa je zbog toga pojavljivanje Airbusa A380 kasnilo godinu dana, jer se ipak se radilo o 530 kilometara kablova po avionu koje je trebalo nanovo projektirati i proizvesti.
Otkrili su da je do greške došlo zato što su inžinjeri koristili različite verzije programa CATIA, u Hamburgu CATIA 4, a u Toulousu CATIA 5. CATIA 4 je pisana u Fortranu i radila je na Unixu, dok je CATIA 5 pisana u C++ i radila je na Windowsima. Formati im nisu bili u potpunosti kompatibilni, a prebacivanje iz jednog formata u drugi nije išlo bez gubitka podataka. Metadata i komentari inžinjera koji su radili na određenom dijelu su se gubili konvertiranjem i tako su nastali problemi i gubitak od 5 milijardi eura.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice