S obzirom da sam koristio G4 dobra 4 mjeseca, stvorio sam dobar uvid u njega te ću ga usporediti s nasljednikom.
Krenimo od dizajna, vanjskog izgleda i ergonomije. LG je ovogodišnji flagship odlučio počastiti 0.3 inča manjom dijagonalom zaslona, na 5.2. To je, po mom mišljenju izvrstan potez jer se dosta dobilo po pitanju ergonomije. Na G5 mogu bez vecih problema koristiti mobitel jednom rukom, a kod prethodnika je to ipak zahtijevalo manja gimnasticiranja po dlanu. Zaslon je na nasljedniku kvalitetniji, s boljom reprodukcijom boja koja ima topliji ton nego na G4. Moram napomenuti da moj primjerak pati od laganog probijanja osvjetljenja u donjem desnom kutu, kao i od čini se, malenog zrnca prašine veličine manje od jednog pikaela, po mojoj procjeni. Taj defekte je vidljiv samo pri bijeloj pozadini i jako je teško primjetan te sam ga odlučio zanemariti. Staklo na G5 je na gornjem dijelu iznad ekrana lagano konveksno pa pripazite pri kupnji kaljenih stakala jer je mala vjerojatnost da će savršeno prijanjati.
Ono što bih svakako istakao kao manu i upozorio sve korisnike: uspio sam ogrepsti zaslon na G5. Ni sam ne znam kako, drzim ga samo u džepu i pazim da nema prašine i sličnih gluposti unutra. Ogrebotina je vrlo plitka i duljine koja 4 mm i vidi se samo pod izravnom sunčevom svjetlosti. Zaslon mi se i ogrebao nakon 2 dana korištenja. Ista stvar mi se dogodila i sa Lumia 950 XL koja također ima Gorilla Glass 4, a nošena je na isti način i također je pažena. G3 pak je 4 mjeseca nošen kao G5 i L950 XL i nije imao niti jednu ogrebotinu. Po mom subjektivnom mišljenju, čini mi se da je Gorilla Glass manje otporan na ogrebotine od prethodnika, pa budući korisnici, pripazite.
S druge strane, odvojivi modul savršeno je poravnan s ostatkom kućišta i tu nemam nikakvih primjedbi. Smart Cam modul dolazi uz telefon i zanimljiv je dodatak. Grip je definitivno kvalitetniji, dvostupanjski okidač je izvrstan. Dojam jedino kvari kotačić za zumiranje koji nema nikakav feedback, mogli su barem staviti nekakve "zube" unutra. Plus je dodatna baterija od 1200 mAh koja doduše ne puni uređaj već je samo rezervna snaga fotiću. Napominjem da Smart Cam modul omogućuje uzastopno snimanje fotografija pri 10-30 fps-a. Nisam probao, pa ne znam pri kojoj rezoluciji i koliko dugo radi buffera.
Kućište mog primjerka je zlatne boje. Baza je aluminij koji je premazan bojom. Moram primijetiti određene nesavršenosti poput jedva primjetne neujednačene izbrušenosti kućišta koje je na prstenu koji obrubljuje zaslon lagano hrapavo. Radi se o sasvim malenom dijelu duljine cca 3 mm u dijelu kod 3.5 mm jacka. Mene osobno ne smeta i meni može proći kod aluminijskih telefona. Čak mi je i cool u svojoj nesavršenosti, za razliku od problemčića na zaslonu.
Stražnja strana uređaja nema feeling aluminija niti na dodir niti na zvuk, ali bokovi definitivno potvrđuju da je to aluminij.
P. S. Pokušao sam ga i svinuti, nisam uspio, ali mogao sam pokušati jače. U džepu se zasigurno neće svinuti kao neki drugi renomirani telefoni.
Ukupno za ergonomiju dajem 9/10.
Za kvalitetu izrade 7/10, zbog ekrana i ruba kućišta.
Na redu je baterija i vanjski zvučnik te kvaliteta zvuka preko slušalica i kvaliteta poziva.
Baterija se tijekom ovih dana pokazala solidom, više osrednjom nego dobrom. Bolja je od G4 za nekih 10-15 %, prema mojem iskustvu. Ukoliko ga gazim cijeli dan, padne na oko 10 % oko 19.30 h, nakon 12 sati korištenja. Uz telefon dolazi quick charge 3.0 punjač, a baterija se puni izrazito brzo, za manje od sat i pol od 0-100 %. Sve u svemu, trebalo bi bolje, po mom mišljenju, premda je meni zaslon na 100 %, s automatskim reguliranjem. Kad smo kod automatske regulacije osvjetljenja, ono radi izvrsno te precizno podešava razinu svjetline ovisno o ambijentu. Maksimalna svjetlina je bolja nego na G4. Kvaliteta zvuka preko slušalica je vrlo solidna, hladnoća je zadovoljavajuća putem tvorničkih slušalica. Vanjski zvučnik je dosta glasniji nego kod G4, čemu pridonosi puno bolji smještaj i aluminijska konstrukcija telefona. Sve u svemu, zadovoljan sam reprodukcijom zvuka u svakom pogledu, osim što mi fali mrvicu glasnoće. Kvaliteta poziva je vrlo dobra i ovisi o signalu, pa to ne bih previše komentirao.
P. S. Ukoliko koristite polarizacijske sunčane naočale, nećete vidjeti gotovo ništa na zaslonu ako vam je u portret položaju. Trebate ga okrenuti horizontalno.
Prijeđimo na fluidnost OS-a. Subjektivno mob leti, nešto fenomenalno i dosad najfluidnije od svih smartphonea koje sam posjedovao. G4 je bio fluidan, ali ovaj je još bolji. Djelići sekunde, kako će neki reći, itekako se osjete u cjelokupnom korisničkom iskustvu i dižu ga za još jednu razinu. Grijanje procesora je gotovo u potpunosti nepostojeće i neusporedivo sa Snapdragon 810. O sustavu necu ništa reći jer je nama fanovima sve već poznato, a samo ću podsjetiti da ga pogoni Android 6.0.1 sa sigurnosnom zakrpom za travanj.
Najbolja značajka G5 je definitivno kamera. Start aplikacije je vrlo brz, oko sekunde od svježeg starta aplikacije do trenutka okidanja. Autofokus je pouzdan u većini svjetlosnih uvjeta, treba mu oko sekunde u dobrom osvjetljenju i oko 2-3 noću. Za utjehu pouzdan je i u većini fotografija savršeno fokusira. Od nekoliko stotina fotografija samo 4 su bile izvan fokusa. Opcija za snimanje ima pregršt: panorama, kombinacija širokokutne i standardne, hdr, time lapse, usporeno itd. Posebno mi se sviđa širokokutna leća (135°) i jako teško će mi se biti odviknuti od nje ukoliko dođe do toga. Mogućnosti nje su brojne. Noćni izlasci pa snimanje izbliza, hvatanje u kadar velikih objekata, fotografiranje velikog broja ljudi izbliza, zanimljivi pejsažni snimci itd. Manualni mod ima bezbrojne mogućnosti: lock focus, iso, temperatura boje, brzina okidača (max. 30 sec WOW!!!), mentalno fokus,... Jedino što objektivno fali je exposure compensation.
Video sekcija je nešto slabija, na moje iznenađenje. Nema manualnog moda. Video se može snimati sa sve 3 leće. Kvaliteta videa je generalno vrlo dobra, izvrsna u 4k rezoluciji i pri danjem svjetlu. Optička stabilizacija radi vrlo dobro, nema previše "floating efekta". Subjektivno mi djeluje u stabilizacijskom smislu dosta bolje nego na G4. 1080p video je slabije kvalitete, ali opet solidan. Kvaliteta snimanja zvuka je vrlo dobra. Generalno, 4k video je izvrstan sa mnoštvom detalja, a 1080p je vrlo dobar. Opet, kvaliteta videa je za jednu razinu bolja nego na G4, prvenstveno zbog bolje stabilizacije. Napominjem da G5 nema snimanje pri 1080p60 već samo 1080p30. Slow motion je 720p120 i nije naročite kvalitete.
Da zaključim kameru, ona je trenutno definitivno najbolja u Android svijetu u smislu produkcije fotografija, a vrlo blizu vrha, ali ne i na vrhu pri snimanju videa.
Za kraj, ovaj je telefon ispunio sva moja očekivanja i osim malog razočaranja zbog nedostataka na ekranu, sve je i više nego dobro. Zbog osjetno niže cijene od najbližeg konkurenta, opraštam mu sitne mane i nadam se da će LG nastaviti razvijati telefone u ovome smjeru, osobito njihovu mosularnu narav i mogućnosti fotoaparata jer tu objektivno imaju najbolje šanse.
Sretno svim sadašnjim i budućim korisnicima LG G5. Vjerujem da nećete požaliti baš kao ni ja.
U nastavku su primjeri fotki. Predzadnji i zadnja prikazuju razliku u širini kadra između širokokutne i standardne leće.
P. S. Ovo sam pisao na G5, pa zato nema primjera videa, prevelik je za 4G promet!