Linux – dečko koji obećava zaključana tema

poruka: 647
|
čitano: 99.713
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – dečko koji obećava".
17 godina
neaktivan
Re: Linux – dečko koji obećava
mbaksa kaže...
hrvooje kaže...
Ne. U Draginom tekstu ne piše da nekima i radi i to odlično radi desktop računalo i sa Linuxom. 

U prvih nekoliko odlomaka je nahvalio Linux općenito sve u šesnaest. Ostatak teksta je njegovo osobno iskustvo s Linuxom, koje je objektivno negativno. Negdje u tekstu ima rečenica "A govorimo o dobu Ubuntua, live distribucije i „svemirskog“ Linuxa za kojega Steam prodaje igre, naravno, ako imate sreću da imate točno onakvu konfiguraciju kakvu stvarno podržavaju aktualne distribucije." Tako da... Da, u Draginom tekstu doista piše da nekima radi (zašto prilog "odlično"? ili radi kako treba, ili ne radi kako treba), pod uvjetom da imaju hardverski kompatibilnu konfiguraciju. Što je činjenica. Onima kojima Ubuntu ne radi (kako treba) u pravilu je uzrok hardverska nekompatibilnost Linuxa, odnosno drivera za Linux, i hardvera.

Nahvalio je Linux van desktopa. Ovdje je tema desktop i average Joe . Više je hardwarea koji radi besprijekorno nego onog koji ne radi tako da moraš imat nesreću da ti ne radi, a ne sreću da ti radi. U zadnjoj rečenici se slažem s tobom, jer i drivere za hardware i hardware rade proizvođači hardwarea tako da je to u potpunosti njihova krivica. 

*I zna li average Joe isključiti superprefetch za koji kaže da samo treba isključiti da bi Vista radila odlično. Iako sam se ja u firmi napatio sa nekoliko pisača da prodade na Visti, a na Xp-u su odlično radili. A trebalo je pročitati i prosufrati foruma i foruma. 

iPhone:You're holding it wrong. Always!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 23:56 (hrvooje).
16 godina
hrvooje kaže...
..

jer i drivere za hardware i hardware rade proizvođači hardwarea tako da je to u potpunosti njihova krivica. 

-ne nego stvar distre. Canonicala koji odlučuje što ide ili ne u distru. Da ti radiš sladoled, kakva bi tvoja bila odgovornost što ga je on ubacio u paket s CDom?

Može natipkati requirements, može ... može uključiti driver, pa čak platiti AMDu, kao što plaća sec.boot il barem nekim utjecajem kojeg ima to tražiti od proizvođača.

Pošto je ubuntu vodeća distra po zastupljenosti, nije neobično poistovjećivanje, ubuntu = linux. Pa tad i ostale interpretacije.

Problematična Radeonka i jedan od problema-odgovora;

The problem is that the latest stable driver from AMD is not compatible with the last version of Ubuntu with the latest version of the Xorg Server. Download the latest beta driver which is compatible with Ubuntu 13.04:

-to je odgovor ask ubuntua, dakle, ubuntu nije kompatibilan, kakve to ima veze s AMD-ATIjem kao krivcem?

-ne trebaš braniti linux, još manje (izdajničkog) Canonicala..{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...
..

jer i drivere za hardware i hardware rade proizvođači hardwarea tako da je to u potpunosti njihova krivica. 

-ne nego stvar distre. Canonicala koji odlučuje što ide ili ne u distru. Da ti radiš sladoled, kakva bi tvoja bila odgovornost što ga je on ubacio u paket s CDom?

Može natipkati requirements, može ... može uključiti driver, pa čak platiti AMDu, kao što plaća sec.boot il barem nekim utjecajem kojeg ima to tražiti od proizvođača.

Pošto je ubuntu vodeća distra po zastupljenosti, nije neobično poistovjećivanje, ubuntu = linux. Pa tad i ostale interpretacije.

Problematična Radeonka i jedan od problema-odgovora;

The problem is that the latest stable driver from AMD is not compatible with the last version of Ubuntu with the latest version of the Xorg Server. Download the latest beta driver which is compatible with Ubuntu 13.04:

-to je odgovor ask ubuntua, dakle, ubuntu nije kompatibilan, kakve to ima veze s AMD-ATIjem kao krivcem?

-ne trebaš braniti linux, još manje (izdajničkog) Canonicala..{#}

Pa ne pravi Canonical Xorg server. Oni samo ubace zadnji dostupni. Nema to veze sa Canonicalom, najnoviji Xorg će ubaciti i ostale distre, a driver će i dalje biti u beti. I u krivu si, ne mogu ubaciti binarni driver. Mogu ga ponuditi za instalaciju, što onda korisnik mora odabrati tj. igrati se ruleta ovaj ili onaj. 

Ta radeon 4870 je izdana 2008. a on je skinio najnoviji Ubuntu 13.10. Razlika samo 5 godina. I nekoliko desetaka izdanja Xorg servera i Ubuntua. A ATI driver nije dirao koji je usput zatvoren pa ga Canonical niti ne može dirati. Znači po tebi, Ubuntu je morao do sada zadržati stari Xorg. A upravo se po tome razlikuju Windows i Linux u dizajnu. Prčita što Greg KH o tome kaže pod 'stabile API'. 

Bi li Windows 8 radio sa mojim starim Lexmarkom, jedini driver koji imam je onaj 32 bitni od XP-a? Možda bi, možda ne bi, nisam tako siguran. Znam da Vista nije radila i mogao se isti ovakav tekst kao Dragin napisati tada. A da ne pričam šta je bilo sa mrežnim skenerima na kopirkama na Visti itd itd .... out-of-box my ass.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 0:52 (hrvooje).
17 godina
Linux – dečko koji obećava

Ma joj, bezveze, frajer upikne neku kombinaciju koja ne fercera i onda donese generalni zaključak za kompletan linux desktop.

U 'Što se događa s našim društvom' bi se nekome s takvim "argumentom" smijao u facu, raspisao o reprezentativnom uzorku i tražio ga link na neki sajt sa statistikama, pod prijetnjom kartona u suprotnom, ali kad on to napravi u objavljenom i potpisanom članku, onda je to OK toliko da ga kolege brane muljajući, kao da nisu u stanju pročitati tekst s razumijevanjem.

Mislim ono, reakcija mu je k'o kod djeteta kad mu ispadne sladoled iz korneta na pod - glupi kornet!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 6:57 (Veliki Brat).

7 5 hvala 0
14 godina
protjeran

I opet smo na driverima. I opet u krivoj ulici.

Ne znam kakav vi hardware imate ali instalirao sam linux na desetke različitih konfiguracija i laptopa, servera i štajaznam i nikada nije bilo problema. Osim u starijim verzijama nije bilo wifi podrške, a to se lako rješilo spajajući se na kabel i skidajući software za određeni čip. Danas više ni to ne treba, 90% ih radi out of the box jer je podrška za čipove u kernelu. Dok, kao što sam rekao na win niti jedna kartica ne radi bez nekog debilnog drivera od 40 Mb.

Što se tiče grafičkih kartica - pa uopće je sreća da sve to još radi s obzirom da proizvođače boli ona stvar za linux (a i MS im je dao par uputa o tome) i da su im driver za linux smeće. A ljudima koji se trude napraviti opensource drivere iz one bijede od dokumentacije koju daju na kapaljku treba skinut kapu. Dakle i dalje, o čemu mi pričamo?

Članak je napravljen tako da je zagrebano po površini, bez dublje analize (što je žalosno za jedan IT portal), u svrhu flejmanja i onda prihvaćen kao apsolutna istina jer je eto, napisan na bug.hr-u od jednog od urednika. Takvu neozbiljnost ne možeš naći na nekim od renomiranih IT portala.

Kao da kažeš da si kupio noi VW passat ali ti ne radi i ne možeš ga upaliti jer nema benzina, a i radio ne prima narodni. Zašto nema benzina? Nije bitno, nema ga i ne radi, vraćam se na stojadinku koja radi sa benzinom. Duh.

Kakav narod, takva država.

10 0 hvala 0
17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...

Ma joj, bezveze, frajer upikne neku kombinaciju koja ne fercera i onda donese generalni zaključak za kompletan linux desktop.

U 'Što se događa s našim društvom' bi se nekome s takvim "argumentom" smijao u facu, raspisao o reprezentativnom uzorku i tražio ga link na neki sajt sa statistikama, pod prijetnjom kartona u suprotnom, ali kad on to napravi u objavljenom i potpisanom članku, onda je to OK toliko da ga kolege brane muljajući, kao da nisu u stanju pročitati tekst s razumijevanjem.

Mislim ono, reakcija mu je k'o kod djeteta kad mu ispadne sladoled iz korneta na pod - glupi kornet!

Strašno si uporan u svom tobožnjem neshvaćanju i spamaš neprestano s istom izmišljenom intepretacijom stvarnog događaja.

Svaka, a ne jedna kombinacija sa svim distribucijama koje sam do sada probao kroz niz godina imala je više problema, a ne jedan.

U zadnjem slučaju imao sam problema s DVA (brojkom - 2  za one kojima je ovo previše slova) slučaja hardverske nekompatibilnosti na jednom te istom računalu:

1) Radeon HD 4870 i

2) D-Link N150 DWA 127 (za kojega uopće nema nikakvih drivera bilo kakvih pa sam razvlačio 20 metara kabela od rutera do računala)

I pored toga, kad bi i sav hardver radio, treći (3.) problem je - LibreOffice mi i dalje ne čita sve MS Office dokumente.

To je obrazac koji se ponavlja godinama i tko to odbija shvatiti je jednostavno glup.

Naravno, kome to ne smeta i spreman je biti linuxov komesar koji po forumima utjerava partijsku liniju potrebe za žrtvovanjem i "malo više truda" - neka se slobodno žrtvuje u svom infantilnom "aktivizmu", ja samo kažem da je meni i ogromnoj većini korisnika (http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems) to neprihvatljivo. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 9:10 (Drago).
14 godina

Drago, jesi li pokušao s ovim driverom za D-Link, na oficijelnim stranicama piše da je to driver za Linux?

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
moderator

Ne, zato jer ga u 6. mjesecu (kad sam se igrao s Linuxom) nije još bilo. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 9:14 (Drago).
14 godina

Čudno, piše da je driver od 22.08.2011.

17 godina
moderator

Ne, nego na driveru piše da je iz 26. 07. 2013, a firmware kartice je iz 22. 08.2011.

Čudno, da ne znaš pročitati.... :-)

EDIT - vidim da inst. fajlovi fakat spominju 2011. 

Ja se mogu pozvati samo na ovaj tred iz kolovoza: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2169956 i ovu listu: https://help.ubuntu.com/community/HardwareSupportComponentsWirelessNetworkCardsDlink#USB

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 9:27 (Drago).
17 godina
neaktivan
Pa ja starno ne razumijem da je teško shvatit
-driveri: problem proizvođača dotičnog hardwarea (neki namjerno radi poticaja,neki nenamjerno jer ih nije briga)
-libreoffice: problem proizvođača dotičnog softwarea

2 4 hvala 0
17 godina
moderator

Ponovo se vraćamo na "izvrstan automobil" za koji nitko ne pravi gume.

Izuzev mentalne masturbacije, ne vidim zbog kojeg razlog bi ga koristio.

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Ponovo se vraćamo na "izvrstan automobil" za koji nitko ne pravi gume.

Izuzev mentalne masturbacije, ne vidim zbog kojeg razlog bi ga koristio.

Ili još bolje - odlične gume koje ne pašu na ni jedan automobil {#}

Freak Show Inc.
14 godina

Nisam čitao datume već pročitao u Realese noteu:

Release Notes

Firmware: NA
Hardware: A1
Date: 2011/08/22
Driver: V2.5.0.2
Linux Distribution verified:
1.Ubuntu 10.04

Problems Resolved:
1.1st release
2.Support Linux kernel 2.6.37

Known issue: NA

14 godina
protjeran

"Ozbiljan" komentator koji nije ni provjerio datum izlaska drivera. Strašno.

Ali dobro, pa znamo da Drago voli flejmati (vjerojatno se i sad smije s ekipom u uredu), a usput teško prihvaća kritiku.

Ajde ljudi opustite se, ovo je ionako navlakuša i neozbiljna tema.:-) 

Zaflejmat će vas 'windowsaši' bezveze, ma koliko se vi trudili objasniti. Tema radi teme same.

8 0 hvala 0
17 godina
Bypass kaže...

Koliko je to "posao" korisnika?

17 godina
moderator
mario.L_hr kaže...

Nisam čitao datume već pročitao u Realese noteu:

Release Notes

Firmware: NA
Hardware: A1
Date: 2011/08/22
Driver: V2.5.0.2
Linux Distribution verified:
1.Ubuntu 10.04

Problems Resolved:
1.1st release
2.Support Linux kernel 2.6.37

Known issue: NA

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2169956 

https://help.ubuntu.com/community/HardwareSupportComponentsWirelessNetworkCardsDlink#USB

Kome se ne da kliknuti na link: 

This space for rent!
17 godina
moderator
Bypass kaže...

Ali dobro, pa znamo da Drago voli flejmati (vjerojatno se i sad smije s ekipom u uredu), a usput teško prihvaća kritiku.

Ajde ljudi opustite se, ovo je ionako navlakuša i neozbiljna tema.:-) 

Zaflejmat će vas 'windowsaši' bezveze, ma koliko se vi trudili objasniti. Tema radi teme same.

Provjerio sam i nije ih bilo. Ovo su driveri iz 7. mjeseca. 

This space for rent!
14 godina

Provjerio sam ove tvoje linkove i moram priznati da je stvar pomalo čudna. Šteta što se nisi oglasio u temi Linux - pitanja i odgovori.{#}

16 godina
neaktivan

Drago, a problem s libre officeom si mogao rješiti instaliranjem M$ Office preko winea

imaš valjda koji doma, kad imaš toliko visti imaš valjda i koji office

a nisi čistunac ko RS da nećeš vlasnički software na svom računalu

0 4 hvala 0
17 godina
sailor1 kaže...

Drago, a problem s libre officeom si mogao rješiti instaliranjem M$ Office preko winea

imaš valjda koji doma, kad imaš toliko visti imaš valjda i koji office

a nisi čistunac ko RS da nećeš vlasnički software na svom računalu

Mislim da malo ljudi ovdje shvaća zašto je on to uopće sve pisao.

Ovo nisu rješavanja problema, to je samo generiranje novih.

14 godina
protjeran
Old Iggy kaže...

Ako želi da mu računalo radi, to mu mora biti posao. Pa neće se magično samo konfigurirati i instalirati. To čak ni supa dupa windowsi još uvijek ne mogu. Čak i puno manje nego linux, koji ti barem predloži (ovisno o distribuciji) drivere s obzirom na grafičku koju imaš. 

Ako tzv "korisnik" ne zna, onda lijepo plati ljude koji to rade. Kako se to i radi. Hint: servisi, administratori i slično.

Ili kao što smo svi mi u jednom trenutku surfali da bi našli odgovarajući driver za naše kartice. Nema baš previše razlike.

17 godina
Bypass kaže...
Old Iggy kaže...

Ako želi da mu računalo radi, to mu mora biti posao. Pa neće se magično samo konfigurirati i instalirati. To čak ni supa dupa windowsi još uvijek ne mogu. Čak i puno manje nego linux, koji ti barem predloži (ovisno o distribuciji) drivere s obzirom na grafičku koju imaš. 

Ako tzv "korisnik" ne zna, onda lijepo plati ljude koji to rade. Kako se to i radi. Hint: servisi, administratori i slično.

Ili kao što smo svi mi u jednom trenutku surfali da bi našli odgovarajući driver za naše kartice. Nema baš previše razlike.

Potpuno krivo. Linux je godinama od MS upotrebljivosti, svatko želi voziti auto, malo ih zna sam složiti.

Onog trenutka kad kažeš "plati da radi", izbacio si "osnovnu prednost linuxa" - nije jeftin. A imaš i dodatni problem: takvi ljudi su rjeđi, skuplji, trebaš ih češće.

Isto tako, za dobar dio sustava driveri se na windozama "sami nađu".

17 godina
moderator
mario.L_hr kaže...

Provjerio sam ove tvoje linkove i moram priznati da je stvar pomalo čudna. Šteta što se nisi oglasio u temi Linux - pitanja i odgovori.{#}

Mene stvarno zanima kako bi se problem nepostojećih drivera riješio na našem forumu kada nije bio rješiv niti na službenom Ubuntuovom forumu dok sam proizvođač (D- Link) nije izbacio driver i za model DWA 127?

Nemoj ovo shvatiti kao napad na sebe (kažem ovo za svaki slučaj, iako sam siguran da ionako nećeš jer nisi forumski prgavac) jer te smatram kvalitetnim diskutantnom (a i ono s Ajsterom ti ne zaboravljam :-)), ali linuxaši moraju shvatiti da imaju tendenciju minoriziranja stvarnih problema i predstavljanja polovičnih "rješenja" ili workarounda kao savršene solucije, a koja to uopće nije. 

A kad netko poput mene kaže da mu to jednostavno ne radi - onda ili si glup, ili lažov i "licemjer"  kako mi je to ljubazno Bypass izvolio priopćiti.

Dakle, Linux ima stvarnih problema i ja mogu po treći puta linkati na stranicu s postotkom korisnika, a odgovor zajednice nije rješavanje problema, nego napad na onoga tko se usudi reći da problema ima

Dok god bude tako, korisnika će biti oko 1-2%, a vi možete skakati na sve što ja ili bilo tko tko ne koristi Linux (a probao je) kaže.

Ja razumijem da ne treba uvažavati one koji pljuckaju po Linuxu, ili bilo čemu drugome, a nisu probali. Ali ovi napadi na one koji sustavno kao ja pokušavaju postati korisnici, a svaki puta ima neka "sitnica" ne koriste Linuxu ni mrvicu, već mu odmažu

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 11:29 (Drago).
15 godina

Vidim da ste se umorili, iscrpili podosta argumenata, i sad je vrijeme da rasprava jenja, da se troll war ugasi i potpiše primirje. Ipak, nitko neće promijeniti svoje stavove, pa kako bude. No, da budući korisnici (obzirom da su ovdje komentirali samo stručnjaci, gurui, gikovi, vizardi itd.) ne bi a priori stvorili negativan stav prema linuxu, evo jednog mog osobnog stava, bez nepotrebnih tehniciranja:

Ideološki sam sklon open sourceu. Poštujem autorska prava. Na svojim računalima i telefonima nemam nijednu ilegalnu mp3 pjesmu, a kamoli film ili software. Htio sam vidjeti može li moj virtualni život funkcionirati na taj način i... može. Na poslu radim (pružam specijaliziranu podršku korisnicima) sa Win7, i vrlo ga cijenim.

No, vratimo se nekih 7 godina unatrag, na moje kućno korištenje računala. Počelo mi je ići na živce da svako surfanje po iole opskurnijim stranicama rezultira razbolijevanjem mojih, tada ilegalnih, prozora xp (moje osvještenje je uslijedilo nešto kasnije, tad sam imao hrpu ilegalne glazbe i softvera na svojim kantama). Čuo sam za ubuntu, instalirao ga u dual boot i oduševio se. Činjenica koja me oduševila bila je to da postoji alternativni OS, besplatan, lako dostupan, kojega je lako instalirati (barem za osnovne zadatke). I tako sam počeo koristiti linux za sigurno surfanje. Polako mi je postajalo sve više i više tlaka rebootati se u windows xp tako da sam ga sve manje koristio, i počeo sve svoje potrebe usmjeravati ka rješavanju kroz linux. Nakon nekih 2 godine, kad  odlučio sam prerezati pupčanu vrpcu i u potpunosti odbaciti windowse iz kuće (ustvari, na supruginom laptopu ostala je instalacija viste oem, ali je više ni ona ne koristi, nego eto, kad smo je platili, neka stoji di je).

Skočimo sad u današnjicu. Moj osobni stroj za kućnu upotrebu baziran je na procesoru AMD A10, sa integriranom grafikom 7660D. Stroj sam posložio u skladu s prijedlozima i testovima, kako bi što bolje radio na linuxu. Platio sam ga oko 2.6KKn. Ništa posebno, osim 8GB RAMa na 1666 i malo bolja matična (dotadašnji stroj bio je s Intel procesorom i ATI karticom serije 4xxx s kojom je bidni Drago imao toliko problema, ali sam je ja, puno manji informatičar, upogonio na ubuntu 12.04 LTS i eno je radi još uvik ko avion). Stroj je priključen na monitor sa vga priključkom i na televiziju sa hdmi. Ima bežični miš i tipkovnicu logitech, te nekakav no name gamepad.

Instalirani OS je Lubuntu 13.04. Jedini tweakovi koji sam dodatno morao napraviti je instalirati pulseaudio i aktivirati opciju uključivanja num locka pri startu. Koristim vlasničke ATI drivere, update verziju.

World of Tanks sam instalirao kroz Playonlinux. Need for Speed World također. Kuharice imate na YouTube. World of Warcraft se instalira bez posebnih tvikanja. LoL radi kroz Playonlinux, Dota2 kroz Steam, nativno, kao i Team Fortress, Serious Sam: BFE, Half Life itd. Od Linux nativnih igara, ponekad bacim Regnum Online, Tux Car i Eternal Lands. U browseru igram Quake Live i Tanki Online. Testirao sam i EVE, kao i emulatore PS one i PS 2, i tamo igrao GT i Driver (imam originale) s onim no name game padom.

Glazbu slušam preko Deezera, Groovesharka i ostalih servisa. Za razne filmove i serije uvijek se nađe neki site koji ih emitira. Ako ih ne mogu pronaći, pričekam. Ne koristim torente za skidanje glazbe, filmova i softvera.

Email nekako volim koristiti u browseru (FF, iako mi i Chrome nije bio stran, ali pošto nije open source, koristim ga sve manje), ionako nemam neku veliku privatnu korespondenciju, pa mi i nije bitno.

Samba mi služi za šeranje diskova po kući (osim desktopa, koristimo još laptop, netbook, tablet i smart phone, te gostujuća računala ovjerena MAC adresom). Ne printamo ništa. Neki dan mi je supruga tribala napraviti neke izmjene na nekom velikom pdf dokumentu, i zamisli, za čas sam našao program kojim ću to učiniti (u softver centru), bez plaćanja ili nekih ograničenja tipa watermark ili samo prve 4 stranice).

Sve bitne stvari spremam u Ubuntu One cloud, a fotke na Google Plus (neograničeni storidž za fotke u formatu do 2048 px). Libre office me služi, opet naglašavam, za kućnu upotrebu, iako sam imao iskustava s format sexom, pa se držim open ofis formata.

I tako, kad sve to podvučem, zašto bih plaćao Microsoftu za Win i Office fine novce svako malo, zašto bih se zajebavao s antivirusima, zašto bih imao sporije računalo, zašto bih instalirao nelegalni softver? Kad sve to ne moram ako koristim linux.

Da, u ovih 7 godina skupilo se iskustva i znanja, od odabira softvera, do odabira hardvera, ali, mogu vam reći da linux radi sve bolje i bolje (instalirao sam razne distribucije na razna računala, moja i tuđa), i da ima sve manje i manje tvikanja. Posebno na laptopima. Ipak, potrebno je malo entuzijazma, a za poslovnu upotrebu linuxa... ovisi o poslu i o okruženju u kojem se taj posao odvija. Tu je sloboda malo ograničena. Ali za kućnu upotrebu, bez hardcore gaminga, mada i to polako počinje dolaziti na svoje (vidi Steam), toplo ga preporučam.

Ovo je samo moje osobno iskustvo. Problema će uvijek biti, kao i sa windowsima, ali oni se rješavaju. Na ovaj ili onaj način. Ali nikada na način da odustanem od linuxa.

EDIT: Bez problema instalirao sam i igrao i Star Treck Online, kao i Star Wars: KOTOR, Guild Wars i Guild Wars 2, Diablo 1 2 3, Starcraft i Starcraft2 i još nekoliko naslova, ali mi ne padaju trenutno na pamet. Ah, da, i LOTRO.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 12:28 (Punti).

10 0 hvala 1
14 godina
Old Iggy kaže...

Isto tako, za dobar dio sustava driveri se na windozama "sami nađu".

Isto ti je i s Linuxom, u velikom broju slučajeva sve radi samo od sebe bez potrebe za instalacijom vlasničkih drivera. Kod Drage je situacija da je htio instalirati drivere od ATI-a zbog igranja igara. Da li se može igrati sa slobodnim driverima ili ne, pojma nemam jer se ne igram. Što se tiče bežične kartice, ona je definitivno problematični komad.

14 godina
protjeran

Članku je ishodišna točka "Ja želim instalirati linux, ali na način da mi radi kao windowsi i podržava sve što i windowsi". Dakle linux iz perspektive windowsa. I onda ga se proglašava "lošim" jer eto ne radi kao windows, sve lijepo zapakirano kao kroz oči nekog "običnog korisnika".

Pa onda kroz komentare prograšavajući linux korisnike mazohistima, "masturbatorima" i štajaznam jer eto trude se da im sve lijepo radi. E pa postoje ljudi koji ne žele više koristiti Win i žele se potruditi (ako uopće i trebaju) da im linux radi. Oni bi prema nekim tu komentarima trebali biti debili, mazohisti, ljudi bez života, geekovi i svi lijepi pridjevi koji su im prišiveni (tko sad tu koga vrijeđa).

Situacija može biti i obrnuta. Znam ljude koji su koristili linux od početka, pa kad su probali windowse su bježali od njih kao vrag od tamijana. Eto ima i takvih situacija. Tko je u pravu? Nitko. Sve je to subjektivni dojam koji ovisi jedino o iskustvu i potrebama, gdje nema mjesta za generaliziranje kao što je pokušano u ovom članku.

A pljuvanje i omalovažavanje jednog od najvećeg i najraširenijeg softverskog projekta ikada od strane neki komentatora je u najmanju ruku jadno.

Eto, tako, pomalo. 

Userpedia:

Običan korisnik vulgaris homo sapiens: Osoba koja je ovisna o servisima, administratorima i malom od susjeda. On/ona je sposoban sje**ti bilo koji sustav u roku od 2 dana, s time da će prije to napraviti na windowsima nego na linux.Osoba koja ne zna ni što je grafička kartica, procesor ili memorija. Pretpostavlja da je sav software siguran i besplatan. Ne čisti računalo od prašine, redoviti posjetitelj servisa ili susjedovog malog.

7 6 hvala 0
16 godina
neaktivan

Punti, jedno pitanje

koji si to program našao na software centru za uređivanje pdf-a, kad ga ima na ubuntu, raditi će meni i na mintu

sada se snađem sa adobat acrobat pocket preko winea

inače, ja već godinama doma koristim samo linux, i nebi na svoje računalo instalirao windowse za ništa

0 0 hvala 0
15 godina

pogledaću doma pa ti javim u pp

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Drago kaže...

A kad netko poput mene kaže da mu to jednostavno ne radi - onda ili si glup, ili lažov i "licemjer"  kako mi je to ljubazno Bypass izvolio priopćiti.

Ne laži, samo sam rekao, odnosno ponovio da si licemjer što se tiče članak-komentari relacije.

Exibit A:

Dobar post. Ovih 98+% korisnika koji nisu na Linuxu nisu glupi već razumiju da dan ima 24 sata, a ne koliko proizvoljno definiraš u int varijabli i u ta 24 sata trebaš raditi, spavati, jesti, družiti se s familijom i prijateljim i obavljati glupe svakodnevne posliće, a ne posvetiti život "distri"...

Zaključak: Linux korisnici su glupi, nemaju život i ne razumiju da dan ima 24 sata.

Exibit B:

Sve pogrešno. Pravilno je:

Ne pitaj što Linux može napraviti za tebe, pitaj što ti možeš napraviti za Linux!

Damn right!

Kontroliraš se ali ti ponekad ispadnu takvi postovi koji skrivaju pravo mišljenje, a onda kad netko ti kaže da je licmjerno, odmah prijetnje sankcijama. Ako ovo gore nije licmjerno onda ne znam što je, ma koliko se tvoj ego uvrijedio.

A sad slobodno sankcionirajte. Tako svejedno.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice