Evo sto radi nervoza kada konkurent izda bolje grafičke čipove.
"što prije u distribuciju, nema potrebe za testiranjima ovima onim, zarada, zarada i samo zarada"
hehehehe :)
Pohlepa.pohlepa.pohlepa a sve je radi novca,novca,novca
nVidia si je sama kriva..
Ati,good job ;)
A budimo realni, ATI je debelo dobila ovu rundu, nVidia u totalnim gubicima..
Ja sam oduvijek bio za ATI.. tako svaka im dala.
Taj iznos gubitka je vjerovatno knjizen kao rezervisanje za ocekivane buduce rashode po pitanju tih kucista. Ako izdaci ne budu toliki, to ce im se opet prikazati kao prihod (naravno mogu i nadmasiti iznos rezervisanja, onda ce biti veci belaj).
Pada mi na pamet jedna izreka iz studentskih dana (ne sjecam se tacno ali sam upamtio bit):
Nikakva katastrofa ni rat ne mogu skrsiti firmu kao sposoban konkurent. (ako neko od forumasa ekonomista zna kako tacno glasi, bio bih mu zahvalan :)))
"Problemi se možda nastave i tijekom idućih kvartala jer je moguće da neispravna kućišta grafičkih procesora nisu ograničena samo na modele za prijenosnike već i za stolna računa, a Nvidija priznaje da u idućih devet mjeseci neće imati nikakav novi proizvod za ponuditi na tržištu."
Evo šta pohlepa radi.Nvidia se precjenila u svojim mogućnostima i doslo je do onog najgoreg...A mozda moze i gore.
A sta vi mislite..ako nVidia ovako nastavi da li ce propasti??
Hm..
A sta vi mislite..ako nVidia ovako nastavi da li ce propasti??
Hm..
Ako se nastavi predstavljat kako se dosad predstavljala "mi imamo najbolje graficke i zato trazimo najbolje novce" dobrano ce propast.Spasila bi ih slicna taktika kakvu ATI ima "dajemo razuman proizvod razumnih performansi za razumne cijene".Mislim da bi ih ova situacija trebala dobro uzdrmat da razmisle dvaput kako ce dalje nastaviti.
Buduci da nema puno podataka za analizu malo je nezahvalno govoriti o tome, ali po ovome sto vidim u ovoj vijesti, nvidia je otisla u gubitak vec dok je rezervisala iznos za moguce rashode na osnovu ovog problema s kucistima.
Sta to znaci? Pa meni se cini da im ova zadnja gtx200 arhitektura bas i nije isplativa usljed rezanja cijene zbog konkurencije, a proizvodni troskovi su ogromni (1,4 milijarde tranzistora za jedan gtx280).
Znaci posluju na granici rentabilnosti.
Ne mirise na dobro...
Nvidia ce propasti!!!
a jos k tomu 9 mjeseci bez novog proizvoda.
a ATI ih je vec prestigao po performansama jedne graficke i jos je jeftinija od najjace nvidie(280)
Ma ljudi pa nije prvi puta da je Nvidia napravila katastrofalan potez (kao uostalom i ATI ponekad), no sjetimo se što je bilo nakon katastrofalne serije GeForce-ica FX.. izašla je najbolja serija do tada GF6xxx. Tako da sve teorije o propasti su u najmanju ruku smiješne.
Sada će fino zasukati rukave i napraviti najbolji proizvod na tržištu po prihvatljivoj cijeni, nema im druge (baš kao što je i ATI napravio trenutačno)
Situacija od prije par godina se potpuno preokrenula, tek sad se vidi da se ATi-u isplatila prodaja AMD-u, oduvijek mi je bio draži ATi i sad su prvi put nakon serije 9800 jači od Nvidie...
Najveći pokazatelj krize u Nvidii je ne izdavanje novih proizvoda sljedećih 9 mjeseci, do tad će ATi prodat jaaako puno novih X2 kartica koje su jeftinije i jače, GO ATI !!! (heh fanboy sam jbg)
Oni koji priželjkuju da nVidia propadne neka još jednom razmisle o tome. Kako stvari stoje nVidia i ATI su na području računalne grafike za gamere, a i šire jedini pravi konkurenti. Zamislite što bi bilo kad bi bilo koji od ta dva proizvođača propao, kako bi se onda kretao omjer uloženo/dobiveno i da li bi i onda imali na tržištu ono što sad ATI nudi sa serijom 48xx.
Sasvim je prirodno da se izmjenjuju na tronu i za nas kupce to je samo dobro jer ni jedni ni drugi nisu da bi nam nudili puno za malo, a ničim izazvani.
Uostalom nije mi jasno zašto postoje "grupies" kad su u pitanju proizvođači hardvera (ili bilo čega drugog). Bilo bi mi jasno kad bi za toliko reklamiranje bili plaćeni ili nagrađeni na neki način, ali nekako čisto sumnjam da je to tako :) Zapravo znam, to je ego u pitanju. "Ako sam ja kupio i zajebo se kupi i ti pa da ne budem jedini koji se zajebo" ili "Platio sam puno i hoću da se vidi da imam para (da moj stari ima para) iako je taj komad hardvera 9,2% bolji od tvog dvostruko jeftinijeg :P"
Mislim da je nerazumno predviđati Nvidijnu propast, to je trenutna kriza, dići će se oni nakon godinu dvije. Dve-tri nove serije i opet su podjednaki.
Ma niko ne treba zeljeti propast nvidiji. Jer s nvidiom ode konkurencija, jedna je stvar da ima 10 proizvodjaca gaming hardvera, imali bi izbor, ali ovako je to nepovoljno za nas.
Nije pitanje hoce li se nvidia dici, ja vjerujem da je jaka i da hoce.
Problem je sto ti gubici iscrpljuju firmu, manje novca moze ulagati u razvoj novih/boljih proizvoda, manji proizvodni proces,moze doci do odljeva kvalitetnog kadra...
Zelim joj oporavak i da izbaci karticu s boljim odnosom ulozeno/dobiveno od ATI-ja. Onda nek ATI izbaci jos bolju i tako dalje...
Na kraju, ako je u pravu s izjavom da je kriv partner/dobavljac kucista, pa nek s njim dijeli troskove zamjene :)
Svaki put kad se pojavi nekakva ovakva vijest, odma propadaju bilo ATI bilo Nevidija. Neće propasti, ako je blizu propasti (a nije), konačan pad će se dogodit za tri do pet godina. Tako da prestanite s tim spikama i gotovo.
Meni će bit zanimljivo hoće li ATI možda dignuti cijene svojim proizvodima ili slijedećoj seriji proizvoda kada nVidija neće ovako dug period izbacivat nove kartice, hm?
Svaki put kad se pojavi nekakva ovakva vijest, odma propadaju bilo ATI bilo Nevidija. Neće propasti, ako je blizu propasti (a nije), konačan pad će se dogodit za tri do pet godina. Tako da prestanite s tim spikama i gotovo.
Meni će bit zanimljivo hoće li ATI možda dignuti cijene svojim proizvodima ili slijedećoj seriji proizvoda kada nVidija neće ovako dug period izbacivat nove kartice, hm?
Mislim da ste malo zaboravili i prihode
Prihodi su 2 milijarde a gubitak 121 milijun
u dobiti su 1,87 milijarde
uostalom oni su prevelika firma da bi propali
ak bi vec bila takva situacija onda bi se prodali nekom .recimo intelu i bili bi ko ati/amd
ak bi vec bila takva situacija onda bi se prodali nekom .recimo intelu i bili bi ko ati/amd

Vidim opet se jedu g... Gori ste nego najgore babe tračare! One bar prepričavaju šta su čule, a vi ono što se vama čini da bi moglo biti na tržištu vrijednom par mlrd $ i tisućama zaposlenih. Možda da se prijavite u nVidiu kao Product Manager, CEO i slično. Ovakvi eksperti bi im rješili svaku iduću potencijalnu krizu

Ma neća Nvidia propast, sad će samo izaći još više Nvidia ment to be played igrica optimiziranih za nvidia kartice pa da ljudi više kupuju njihove kartice zbog razlike od 5 fps-a.
Meni se čini da je ova tema je skrenula u malo čudnom smijeru :D Naime iz ovih postova gore što čitam ispada da je Nvidia u apokaliptičnoj situaciji a ATI, odnosno njegov vlasnik AMD u dobroj??
Stvarnost je i više nego potpuno suprotna.
Nvidia je odlična i vrlo kvalitetno vođena firma, fantastične financijske slike - a ovaj problem, istina vrlo ozbiljan, ali ipak najvjerojatnije je vrlo kratkoročan, već za godinu-dvije Nvidia bi mogla biti (financijski) jača nego ikada, makar ove godine pretpjela i neki ozbiljni gubitak uslijed plaćanja možda kakvih odšteta, zamijene neispravinih proizvoda i sl.
S druge strane, AMD je takvo poduzeće da je naprosto (meni) nevjerojatno kako je moguće da još (s tolikim "optimizmom" :D) radi, AMD je kronično pred bankrotom, i ja ne vidim kada će se to promijeniti, eto možda ovi kratoročni Nvidijni problemi upravo preko jedinog koliko toliko solidnog dijela AMD-a (ATI-a) pomogne mu da se izvući - ona stara: kad se jednom smrkne drugome svane.
Ovdje se spominju kvartalni rezultati Nvidije, ali ne zaboravimo da je na godišnjoj razini za prošlu fiskalnu godinu NVDA završila sa prihodom od nešto preko 4 milijarde USD koji su joj donijele neto dobit od lijepih 798 miljuna USD, a sve to ostvaruje kao financijski vrlo snažna i izrazito nisko zadužena firma (ukupni dug svega 1 milijardu USD, i to u odnosu na bitno veći vlastiti kapital od 2.7 milijardi USD te ovolike prihode i dobit, koji su godinama rastući, bez pojave negativnih kvartala - do ovog zadnjeg :D)
Dok je pak AMD čiji je i ATI sada dio, godinu završio sa prihodom od 6 milijardi USD i neto gubitkom od 3.38 milijardi USD, sve to uz izrazito tešku financijsku sliku (problemi sa likvidnošću) uz ukupni dug od 8.5 milijardi USD što je više nego dvostruko veće od tadašnjeg kapitala od 2.99 miljardi USD.
Zadnji pak kvartal je AMD ostvario prihod od 1.34 milijarde USD uz gotovo dvostruko veće rashode što je rezultiralo neto gubitkom od enormnih 1.19 milijardi USD na kvartalnoj razini! Što je pojelo gotovo polovicu preostalog kapitala (u jednom jedinom kvartalu!) koji sada iznosi 1.47 milijardi USD, uz to ima ukupno dugovoanja od 8.31 milijardi USD - ja se samo pitam kako će AMD vratiti te silne milijarde kada umjesto da zarađuje on samo uništava kapital, uskoro neće moći podmirivati svoje tekuće obveze, kamate po dugoročnim kreditima nema šanse da može podmiriti ako nešto hitno ne poduzme, očito da je tu jedini način novo zaduživanje najverojatnije na tržištu kapitala izdavanjem nekih obveznica a to dugoročno samo znači dodatne kamate koje će trebati plaćati godinima, do neke normalne neto dobiti AMD je udaljen svjetlosnim godinama. Dakle nema više preuzimanja, nema više ulaganja u vlastitu proizvodnju, u vlastiti R & D, kako onda mislite da će izlaziti novi AMD procesori, grafičke kartice...?, i kakvi će biti u odnosu na "bogatu konkurenciju" (Intel, Nvidija)?
Meni se čini da su ovdje jedina prava konkurencija Nvidija i Intel međusobno, AMD ovdje nije niti blizu ono što je na našem recimo tekom tržištu tele2 u odnosu na dvojac T-mobile Vipnet. AMD je totalni autsajder koji samo pravi štetu, svojim vlasnicima, svojim konkuretima... jedinu korist imamo mi mali potrošaći koji imamo priliku dobiti jeftinije proizvode :D
Inače, možda je zanimljivo spomenuti, tržišna kapitalizacija AMD je trenutno 3.21 milijarde USD, ravno dvije trečine našeg "jeftinog" T-HT-a (a ne vrijedi taj AMD ni tolko obzirom kakav je gubitaš i kakva mu je sudbina kao samostalnoj kompaniji). Drugim riječima: Nvidiji da padne na pamet u najobičnijoj banci dignuti kredit (što bi joj bilo puno lakše obzirom na svoj kreditni rejting nego AMD u bilo kojoj banci na planetu dignuti i 1000 kn duga) može ko od šale kupiti cijeli AMD, ATI zatvoriti onda najbolje, a AMD-ovu x86 tehnologiju iskoristi za ozbiljnije pariranje Intelu, jer budimo realni, ako nešto sa Microsoftom ne napravi glede Windowsovog iskorištavanja CUDA tehnologija i sl., neće biti puno koristi od tih zafrkancija sa izvođenjem koda opće namjene na grafičkom čipu, mislim koliko će to aplikacija koristi i koliko će ljudi zbog toga više cijeniti Nvidijine čipove, mislim da su to još uvijek teške mašterije velikih umova u upravi Nvidije.
Ovako se može teoretizirat u nedogled.. treba pričekati pa vidjeti kako će se situacija odvijati, a jedino što je sigurno je da bi za najveću korist nas potrošača obije firme trebale naizmjence izbacivati dobre i isplative proizvode u smislu održivog razvoja i napredka
Krecete se ko guske u magli.
Ovim zelim reci da su vaše teorije dobre koliko i kretanje te orijentacija gusaka u magli.
Neće Nvidia ni AMD/ATI propast jer će se uvjek naći netko tko će uložit.
AMD neće propast jer se mnogi zanimaju za licencu arhitekture za proizvodnju procesora za Windowse, IBM ulaže u AMD i ulagat će još jer imaju para.
Ma nema smisla o tome pričat uopće, mi gameri tak i tak nismo ovdje da bi raspravljali o financijskim stanjima ATi-a i nVidije nego zbog ŠTO VEĆEG fps-a