Zbogom žarnoj niti

poruka: 169
|
čitano: 34.010
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zbogom žarnoj niti".
17 godina
Re: Zbogom žarnoj niti
chipina kaže...

http://www.iter.org/

45% projekta financira EU...

45% od gotovo nista je i dalje gotovo nista...

Evo ti stare procjene koliko treba ulagati u tu tehnologiju i koliko se stvarno ulaze...

Sadasnja procjena je da do fuzije treba jos oko $80B, trenutno se ulaze ispod $1B godisnje. Razvoj se moze znatno ubrzati, ali nekako nema interesa da se to ucini...

procjene i stvarni budzet procjene i stvarni budzet
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 9:21 (SupremeCommander).
13 godina
SupremeCommander kaže...

45% od gotovo nista je i dalje gotovo nista...

Evo ti stare procjene koliko treba ulagati u tu tehnologiju i koliko se stvarno ulaze...

Sadasnja procjena je da do fuzije treba jos oko $80B, trenutno se ulaze ispod $1B godisnje. Razvoj se moze znatno ubrzati, ali nekako nema interesa da se to ucini...

da se može više ulagat, naravno da se može... al tu onda dođemo na isti problem kao i sa LEDicama :)

A taj problem je moderni kapitalizam, tj. "bolje lijeciti simptome, nego izlijeciti bolest". Da pojasnim, što ce proizvođac žarulja jednom kad proda LEDicu raditi iducih 15-20 god, u medicini je bolje liječiti simptome bolesti i doživotno prodavati lijek nego riješiti problem itd... primjeni logiku na bilo koju granu...

Tako dođes do problema zašto privatni investitori (gdje leži vecina kapitala) u širokom luku izbjegavaju ulaganja u takve vrste istraživanja... dok ima nafte i dok se mogu mlatit pare, to ce ici mic po mic...

Nažalost, dok se ne podigne kriticna masa svijesti ovakva istraživanja i projekti ce ici puževim korakom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 10:01 (chipina).
17 godina
Zbogom žarnoj niti
E27 30W 2500LM 165 LED 3500K E27 30W 2500LM 165 LED 3500K
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Samo se nemoj zaje*ati, pa naručiti, ova je 110 V

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

Sve je to kapitalizam, gdje ima profita u 3kn koliko je klasična žarulja, EU to dobro zna i stavio štedne od 40kn, kakva štednja sve je to zbog profita. Što je najgore mi srljamo u tu kapitalističku zvjer od EU, mislim da cemo mi još plakat za slobodom koja ce nam bit diktirana od stranaca

3 1 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže..

Ja to gledam s vedrije strane. Na 220V ta zarulja bi sigurno davala i infracrveno zracenje... do dolaska vatrogasaca...

Imaju i 220V verziju: http://www.tmart.com/E27-30W-2500LM-165-LED-3500K-Warm-White-Light-Large-Cylindrical-Corn-Light-220V_p157666.html

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 12:18 (SupremeCommander).
16 godina
istina_hr kaže...
...........

Dječaci ,za Ickea i njegove proljeve mudrosti ,imate temu za to: Teorije zavjera

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 12:31 (kizo2703).
Moj PC  
7 3 hvala 0
13 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

kakav opsesivni poremecaj.  sad se treba klonirat ,da bi se na temi o sijalicama propagirale debilane  namijenjene ljudima sa viskom slobodnog vremena.  kad nemas u glavi svakodnevni organizacijski plan, koji je uglavnom pretrpan od posla do obitelji, onda hvatas zjake i taj misaoni vakum popunjas zavjerama.  gle strave i uzasa, sad ce se svi u tome prepoznat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Siskin

6 3 hvala 0
17 godina
Zbogom žarnoj niti

Ljudi moji pa nema panike uopče,{#} ko neče htjet koristit ovu novotariju od žarulja nema problema bit če običnih žarulja po raznim placevima i ko zna gdje sve ne.Ak se u EU neče proizvodit obične žarulje pa i prodavat, tu je prijateljska Kina i šverc komerc i eto žarulja kolko hočeš na recimo Hreliču i sličnim mjestima.{#}

Moš ti vuč iskrivljenu EU šapu/politiku kud hočeš, ali uzalud šverc komerc sa istoka na našem području če ič ko i za sve ostalo iz Kine.Uglavnom obična žarulja Powered By China ide dalje, nema straha na radost vjernjih potrošača a male ili srednje uzgajivače piceka da ne spominjem itd.{#}{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Zbogom žarnoj niti

zašto svi pljuju po ovim novim žaruljama,puno su bolje nego obične a nisu ni puno skuplje

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
Moj PC  
2 2 hvala 0
13 godina
neaktivan

gadget kaže....

"

Nije tvoja stvar koliko ćeš trošiti jer ako si ti rastrošan drugima će doći do nestšice resursa. DJelomično zbog takvog stava mi smo primorani uvoziti skupu struju.

Svijetlost žarne niti nije niti približno slična sunčevoj svjetlosti, što se tiće led dioda vjerojatno si u praksi vidio takozvanu hladnu bijelu, koja daje osvjetljenje slično oblačnom danu, dok je topla bijela puno bolje riješenje od žarne niti. Govorim iz iskustva ne napamet. Još mi se bolja čini kombinacija hladne i tople bijele.

Obične žarulje su vrlo kratkog vjeka trajanja (1000 radnih sati), dok je trajanje led dioda jako dugačko (50 000- 100 000 radnih sati). Što znači da ćemo za isto vrijeme baciti 50-100 žarulja sa žarnom niti dok ćemo zamijeniti samo jednu LED žarulju. Budući da je europa siromašna energetskim resursima, bitno je da se ljude educira da trebaju paziti gdje bacaju resurse pa makar imali novaca da ih bacaju. Europa te mjere provodi na više razina, potiče solarnu energiju, gidro i vjetroelektrane itd. Bitno je da se čim prije ljudima usadi uglavu da žive na kontinentu gdje se energija ne smije bacati, nego se treba racionalno trošiti. "

Do nestašice resursa će doći zbog ne prevelike potrošnje već zbog premale proizvodnje. Ili, možda je istina u sredini u ovom slučaju, zar ne?

Što se tiče uvoza - kako znaš da moja žarulja ne troši struju proizvedenu na mojoj kući iz solarnog sustava?

Svijetlost žarne niti JEST najsličnija sunčevoj svijetlosti. Njezina boja svjetlosti od 2700 kelvina je žute boje ali to je zato jer žarulja emitira najače u tom spektru. Ali ako pogledaš cjelokupni spektar obične žarulje vidjeti ćeš da su zastupljene i druge valne duljine, slično kao i u vidljivom dijelu spektra kod sunca. Ali o tome nisam govorio u svom prvobitnom postu. Govorio sam o indeksu uzvrata boje. Boja svjetlosti izvora i indeks uzvrata boje su dvije različite stvari iako srodne. Uzvrat boje ovisi o spektru izvora svijetlosti, jer predmet koji se obasjava reflektira tu istu svjetlost u oko promatrača. E sad ako je spektar svjetla siromašan u dijelu zelene predmet neče dobro izgledati. Stoga je najbolji izvor svjetla onaj koji ima zastupljene sve valne duljine vidljivog spektra - od ljubičaste preko plave, zelene, žute pa do crvene. Jednako kao i sunce. Izvor koji ima "peakove" u samo nekim područjima valnih duljina je loš reproduktor boja na predmetu koji se osvijetljava. Primjeri su spektar štedne, fluo cijevi itd.

Vijek trajanja je statistički podatak i debelo prenapuhan u slučaju LED-a. Jako debelo. I to govorim iz iskustva, ne napamet {#}

fluo žarulja fluo žarulja
obična žarulja obična žarulja
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 13:26 (ELNinjo).
13 godina
neaktivan

Da...uzimam takve slicne na ebay-u i DX.com. Trebao bi uzet one od 230V, neznam da li mogu i one od 220V.

Uglavnom...iz mog iskustva ove zarulje traju od 1-3 godine i dosta su mi smanjile racun za struju. 

Warm white daju svijetlo kao i obicna zarulja dok white i blue white vise vuku na one fluroscentne tube. Ovako nesto > http://www.simplelighting.co.uk/product_images/uploaded_images/4eb05b7abb1a5white-warm-white-comparison-copy.jpg

Jedini minus je da naravno daju slabije osvjetljenje, tako da su u vecoj sobi potrebne 2-3.

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 13:30 (fade).
15 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Oldy kaže...

Ne bi znčailo neka pogode pravu frekvu svjetlosti svi imaju neke velike diplome.... i veliki iq, vidim upravo zato i koristim preko 100 godina stare žarulje.

Lako je bubati teoriju napamet pa je zaboraviti 3 dana poslije ispita ionako je bitna samo da se ispit prođe.... 'ajmo malo prakse gospodo... :p

Kad si tak pametan napravi ti svijetlost poput sunčeve... Misliš da je to lako.

ruzcheHR kaže...

Meni za u kuću treba 1500kn da promjenim sva lampala, nekima možda i više, neko će da okrene velike novce tu i to je poanta. Ako ja plaćam struju šta njih boli k kakvu žarulju imam i jel ta žarulja opasna po život jer je to moj život. Btw dobro je on gore napisao kako će da piliće grije ako ne bude mogo kupit žarulju :)

EU je dala rok nekoliko godina da se to počne mjenjati, to je problem ljudi koji su to ignorirali. Da su na vrijeme počeli do toga nebi ntii došlo. Za tvoju informaciju i ne platiš ti sam tu svoju struju, jer ju hep nama prodaje ispod cijene! ne možemo si priuštiti samovolju bahatih pojedinaca koji će reči ja imam lovu i baš me briga, trošit ću sve oko sebe. Zbog toga nam je zemlja u sranju kakvom je jer svi gledaju na sebe i svi se razbacuju i onda kad dođe do manjka nečega svi počnu tražiti krivce umjesto da sebe pogledaju.

SupremeCommander kaže...
gadget kaže...

. Budući da je europa siromašna energetskim resursima, bitno je da se ljude educira da trebaju paziti gdje bacaju resurse pa makar imali novaca da ih bacaju. Europa te mjere provodi na više razina, potiče solarnu energiju, gidro i vjetroelektrane itd. Bitno je da se čim prije ljudima usadi uglavu da žive na kontinentu gdje se energija ne smije bacati, nego se treba racionalno trošiti.

Da je Europu briga za energetske resurse ne bi zatvarali nuklearke, a i sigurno bi malo vise ulagali u razvoj energije buducnosti: fuziju...

Osram - njemacka firma

Philips - nizozemska firma

pa si ti misli da li se tu radi o nekakvoj brizi o okolisu ili o necem drugome... {#}

Gdje sam ja spomenuo da se europa brine o okolišu!? naravno da se tu radi o ekonomiji. Europa mora postati neovisna o rusiji, sad-u i arapima.

Ja sam rekao da je europa sirmošna energetskim resursima pa mora štediti te resurse i tražiti alternativne načine kako da dođe do njih. Europa zatvara nuklearke koje su prestare i prestavljaju opasnost po cijeli kontinent. što se tice fuzije europa je predvodnik istraživanja na tom području. CERN je svijetski predvodnik u nuklearnim istraživanjima za mirnodobske svrhe.

15 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
MrBlc kaže..

Ja to gledam s vedrije strane. Na 220V ta zarulja bi sigurno davala i infracrveno zracenje... do dolaska vatrogasaca...

Imaju i 220V verziju: http://www.tmart.com/E27-30W-2500LM-165-LED-3500K-Warm-White-Light-Large-Cylindrical-Corn-Light-220V_p157666.html

Ako ima 2500LM kak piše to je onda zamjena za 200w žarne niti, ja sam za osvijetljenej svojih prostorija korisito high power ledice, ali one se griju pa moraš montirati aluminij. Ovo bi trebalo dobro svijetliti jer se inaće jedna ovakva smd ledica, kakvih je na ovoj žarulji 165, koristi kao bljeskalica kod mobitela. Znaci, pomnoži svjetlost bljeskalice kod mobitela s 165 pa si zamisli koliko to svijetli.

15 godina
neaktivan
ELNinjo kaže...

Do nestašice resursa će doći zbog ne prevelike potrošnje već zbog premale proizvodnje. Ili, možda je istina u sredini u ovom slučaju, zar ne?

Što se tiče uvoza - kako znaš da moja žarulja ne troši struju proizvedenu na mojoj kući iz solarnog sustava?

Svijetlost žarne niti JEST najsličnija sunčevoj svijetlosti. Njezina boja svjetlosti od 2700 kelvina je žute boje ali to je zato jer žarulja emitira najače u tom spektru. Ali ako pogledaš cjelokupni spektar obične žarulje vidjeti ćeš da su zastupljene i druge valne duljine, slično kao i u vidljivom dijelu spektra kod sunca. Ali o tome nisam govorio u svom prvobitnom postu. Govorio sam o indeksu uzvrata boje. Boja svjetlosti izvora i indeks uzvrata boje su dvije različite stvari iako srodne. Uzvrat boje ovisi o spektru izvora svijetlosti, jer predmet koji se obasjava reflektira tu istu svjetlost u oko promatrača. E sad ako je spektar svjetla siromašan u dijelu zelene predmet neče dobro izgledati. Stoga je najbolji izvor svjetla onaj koji ima zastupljene sve valne duljine vidljivog spektra - od ljubičaste preko plave, zelene, žute pa do crvene. Jednako kao i sunce. Izvor koji ima "peakove" u samo nekim područjima valnih duljina je loš reproduktor boja na predmetu koji se osvijetljava. Primjeri su spektar štedne, fluo cijevi itd.

Vijek trajanja je statistički podatak i debelo prenapuhan u slučaju LED-a. Jako debelo. I to govorim iz iskustva, ne napamet {#}

Kad sam govorio o nestašici resursa govorio sam o ENERGENTIMA, europa ima slabe izvore nafte, plina i ugljena od kojih se dobiva najviše struje u europi, europa je onda primorana uvoziti te energente i gubiti milijue koji se mogu uložiti u nešto puno pametnije na duge staze.

Reci mi koliko posto kuća same proizvode struju!? Možda 0,001%. Ako koristiš energestski efikasne uređaje ti ćeš manje te struje potrošiti, pa ćeš ju moći prodati npr. hepu koji ti plaća duplo više, nego što ćeš ti platiti da kupuješ od njih.

Svijetlost žarne niti nije niti približno slična danjem svijetlu, a čovjeku netrebaju infracrvena niti uv komponenta koju žarulja ima, to mu dodatno opterećuje oči. Pri korištenju tople led diode nisam primjetio nikakvo izobličavanje boja. Meni je puno ugodnije boraviti u prostoru osvjetljenom s led diodom, oko mi se manje umara, dok u prostoru osvjetljenom žarnom niti, oko mi se brzo umori jer je svjetlost jača od onoga šro vidimo, tj. prejaka zbog infracrvene komponente.

Vijek trajanja je i kod žarne niti debelo prenapuhan u odnosu na onih 1000h koje pišu na kutiji. Meni rijetko koja žarulja izdrži i 200 radnih h, dok npr. prva led žarulja koju sam prije 2 i pol godine postavio u kući još uvijek svijetli istim intenzitetom kao i prvog dana. Ta led žarulja se nalazi u prostoriji koja nema prozore pa žarulja puno dulje radi, ali se često i pali i gasi, u prosjeku dnevno radi 10h po ljeti i 15h po zimi. To znaći da je moja led žarulja u pogonu več 9000 radnih sati!

15 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti
Kada je rasprava o sijalicama u pitanju mislim da je korisno pogledati i dokumentarni film na YouTube-u pod nazivom : Kupiti, baciti, kupiti - Tajna planiranog zastarijevanja (ili Zavjera sijalica itd).!

2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Strsljen kaže...
Kada je rasprava o sijalicama u pitanju mislim da je korisno pogledati i dokumentarni film na YouTube-u pod nazivom : Kupiti, baciti, kupiti - Tajna planiranog zastarijevanja (ili Zavjera sijalica itd).!

To nije stvar samo žarulja, to se radi sa svim uređajima.

14 godina
Zbogom žarnoj niti

Što se čudite, pa cijelo društvo je takvo. Pogledaj koliko imaš starih konja koji furaju mlade komade, koliko ih raznim operacijama nastoji izgledati mlađe. Svi smo postali potrošni i svak želi nešto novo, mlađe i bolje (vrijedi i za računala).

Sad nešto on topic. Jasno je zašto EU pokušava udariti prvenstveno na potrošnju kućanstava. Naizgled mali trošak za pojedinca u globalnoj slici (velikih brojeva) daje sasvim drugu sliku. Nisam siguran da prije rasvjete nisu trebali prisiliti proizvođače raznih uređaja da kad su isti isključeni ne troše ništa. Ovako kad pogledaš broj urđaja koje svatko od nas ima doma i koji premda su isključeni, troše energiju, čovjek se zapita kamo smo to mi došli zbog lijenosti i komfora.

Stručnjak za odmaganje...

4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

Ja imam par štednih žarulja,stavio sam ih više radi testiranja,nego radi štednje i stavio sam ih van.Zasad sam zadovoljan,jer ih ne moram često mjenjati.Ne znam da li se što primjeti na računu,jer ne pratim tj. kupiš 5 žarulja,struja ode gore 10%,staviš na kuću stiropor plin ode 10%...tako da je u ovoj državi nemoguće štediti!

A vi što pričate o zavjeri - dobro,wc papir i maramice su se promjenile,od velikih malih,pa od mirisa mente,kamilice..,sve se zapravo mjenja,tako da je došao red i na žarulje.

Sad da su naši političari pametni dali bi zeleno svijetlo za otvoranje tvornice žarulja led i štedne,mislim kad već onaj mulac iz HEP-a misli sufinancirati kupnju štednih žarulja,ali ništa od toga,najbolje da uvesti i uzeti dobru proviziju

U3PM

2 1 hvala 0
16 godina
Zbogom žarnoj niti

Pa što bi oni proizvodili kada mogu šverat iz vana i zaraditi. :)

bug caruje, um klade valja

0 0 hvala 0
17 godina
Zbogom žarnoj niti

Ja vec 2 - 3 godine doma koristim iskljucivo Phillips stedne zarulje i jos sam ziv i nitko me ne spijunira preko njih.

Sto se tice zive, pa vise zive ima u konzervi tunjevine nego u jednoj stednoj zarulji. Your argument is invalid.

Rvat katolik!

7 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Ja vec 2 - 3 godine doma koristim iskljucivo Phillips stedne zarulje i jos sam ziv i nitko me ne spijunira preko njih.

Sto se tice zive, pa vise zive ima u konzervi tunjevine nego u jednoj stednoj zarulji. Your argument is invalid.

U konzervi tune ima žive, a u žarulji živinih para i još par spojeva koji zadaržavaju živu u obliku pare, odnosno olakšavaju isparavanje. Možda bi usporedba bila korektna kad bi konzervu tune zalio ogromnim količinama pive, cole ili radlera, pa udisao ono što podrigneš.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
MrBlc kaže...
tnakir kaže...

U konzervi tune ima žive, a u žarulji živinih para i još par spojeva koji zadaržavaju živu u obliku pare, odnosno olakšavaju isparavanje. Možda bi usporedba bila korektna kad bi konzervu tune zalio ogromnim količinama pive, cole ili radlera, pa udisao ono što podrigneš.

Ja je tako nekako i konzumiram :)

Rvat katolik!
17 godina
tnakir kaže...

nitko me ne spijunira preko njih.

Jesi siguran? {#}

Sada zaozbiljno. Nadzor i kontrola dolaze tek u sljedecoj fazi, nakon sto se uvede smart-grid, odnosno dvosmjerna komunikacija izmedju potrosaca i centralnog upravljackog sustava.  

17 godina

Odlična mi je ova teorija zavjere, fantastično drži vodu.{#}

Jeli ikad itko rastavio jednu štednu žarulju i utvrdio koji točno elektronski sklop služi "špijuniranju"? Koje frekvencije hvata? U kojem dijelu frekvencijskog spektra šalje informacije? Itd... Ako se to ne objasni, sve ostaje na razini moderne Babaroge - za zastrašivanje budala i neupućenih.

Osobno surađujem s proizvođačima LED rasvjetnih tijela, i zamislite, nitko im nije uvjetovao da u driver ugrade špijunske sklopove!

17 godina
izith kaže...

Osobno surađujem s proizvođačima LED rasvjetnih tijela, i zamislite, nitko im nije uvjetovao da u driver ugrade špijunske sklopove!

Moras gledati cijelu sliku. Uskoro ce svaka zarulja morati na sebi imati kontroler za upravljanje i komunikaciju unutar mreze. Taj kontroler ce raditi par firmi (TI, Linear, ST i jos mozda koja firma). Sto ce se sve tocno nalazit u tim cipovima nikad neces znati jer sve sto ces imati kao proizvodjac zarulja je datasheet kojem mozes jedino vjerovati da radi sto pise...

A da se slucajno neki pametnjakovic ne bi sjetio staviti obicnu zarulju bez ikakve elektronike, prvo se zabranjuju i ukida proizvodnja obicnih/glupih zarulja...

Uzmi jedan prosjecni danasnji automobil, tko vise zna sto taj sve snima i radi u svojim ECU jedinicama, a dummy auto vise nemozes nigdje kupit... Da ne spominjemo mobitele za koje svako malo procuri informacija da prikupljaju nekakve podatke i salju na razne servere...

Da li ce ista od toga stvarno raditi, tko zna... Da li ce im tehnologija to omoguciti? Hoce.

btw. CFL vec i danas ispustaju svakakve cudne valne duljine, tko zna kako to djeluje na ljude. Za biljke postoje razna istrazivanja i dokazano je da se osvjetljavanjem odredjenim valnim duljinama moze jako djelovati na rast i razvoj biljaka...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 9:47 (SupremeCommander).
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Čist informacije radi, koliko konkretno ima žive u konzervi tunjevine, a koliko u štednoj žarulji?

BTW ako se ne varam, opće preporuke su ako se slomi štedna žarulja, da se otvore prozori i da se čovjek makne iz prostora kako bi se prostor provjetrio.

BTW2 nekako mi se čini da raspravljate o kruškama i jabukama. Jedno je konzumirati nešto što sadržava živu (tuna), drugo je to ne činiti (štedne žarulje), iako do toga može doći u slučaju "nesreće", tj. ako pukne žarulja.

17 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Čist informacije radi, koliko konkretno ima žive u konzervi tunjevine, a koliko u štednoj žarulji?

BTW ako se ne varam, opće preporuke su ako se slomi štedna žarulja, da se otvore prozori i da se čovjek makne iz prostora kako bi se prostor provjetrio.

BTW2 nekako mi se čini da raspravljate o kruškama i jabukama. Jedno je konzumirati nešto što sadržava živu (tuna), drugo je to ne činiti (štedne žarulje), iako do toga može doći u slučaju "nesreće", tj. ako pukne žarulja.

Pa jedno desetak puta vise ako se ne varam (konzervirana tunjevina je puna zive, proguglaj malo) s tim da je sa tunjevinom direktno konzumiras.

Rvat katolik!
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Pa jedno desetak puta vise ako se ne varam (konzervirana tunjevina je puna zive, proguglaj malo) s tim da je sa tunjevinom direktno konzumiras.

Ne mogu pronaći kompatibilne vrijednosti. Ako ih ti znaš, iznesi konkretne vrijednosti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice