Zašto je Nokia napustila MeeGo

poruka: 68
|
čitano: 9.378
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto je Nokia napustila MeeGo".
17 godina
neaktivan
Re: Zašto je Nokia napustila MeeGo
Paolo2612 kaže...

Meego je spoj nokijinog Maema i intelovog Moblina. Malo više je tu bilo od samo promjene imena.

Core je ipak iz Moblina, koji je prvo bio baziran na Ubuntu, pa na Fedori. Čušpajz, uglavnom.

No koliko vidim na maemo.org news, developeri rade na MeeGo-u. Osim Intela, projekt je donekle gurao i TI s ARM strane.

17 godina

neznam tko će u partnerstvo s Intelom? Navodno nije još Nokija odustala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...

Intelov CEO Paul Otellini izjavio je na sastanku s analitičarima u Londonu da je Nokijina odluka da odbaci MeeGo i prebaci se na Windows Phone bila prvenstveno financijske naravi.

Elop lijepo u intervjuu rekao kakav je bio dogovor i što se razmjenjuje/plaća, a ova budala ide tvrditi nešto drugo u suradnji s uvijek "pouzdanim" analitičarima.

Ali opet lakše je reći dioničarima da je Microsoft iskeširao tonu para nego se opravdava su nesposobni složiti OS i štedljivu hardversku platformu za mobilne uređaje i da su izgubili partnera koji je najveći proizvođač mobitela.

Prvi put kada sam vidio najavu za E7 pisalo je da dolazi s MeeGo platformom i intelovom hardverskom platformom. Meego još nekako pokazuje da je živ, a ova intelova mobilna platforma će postati veći vaporware od Duke Nukem Forever-a

Thumb Up.Konstruktivan i pametan post.Da dodam da Nokia nije napustila MeeGo.Slicno kao i sa maemo phonom(N900)MeeGo je za nokiu testna platforma za developere i za buduce nadogradnje....takodjer meego je ionako prilagodjeniji tabletima a ko zna mozda i stigne neki model izmedju smartphona i pada(neka kombinacija 2 u 1)

Uostalom evo interwievua sa Elopom sa engadgeta pa poslusajte:

http://www.engadget.com/2011/02/15/the-engadget-interview-nokia-ceo-stephen-elop-talks-microsoft/

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 18:16 (dasHHa).
15 godina
neaktivan
Mayo kaže...

Nokia je trebala nastaviti sa razvojem Maemo platforme ali oni (hebeni management) su toliko prevrtljivi i neodlučni da su poput osoba koje se toliko lickaju i toliko su samodopadni da na kraju zaborave da su izašli u grad bez hlača/suknje...

(...) Samo da su dodali QT okruženje i odhebali Intel i ubrzali razvoj.. fijuuuu.. Međutim što je tu je.. Nokia R.I.P.

Potpuno se slažem! Nokia da je bila pametna nebi šarala uokolo, vec bi na vrijeme (prije nekih 2-3godine

kad se vidjelo da nije sve u štedljivosti, a touchpad i aplikacije postaju in) odustala od Symbiana

i bacila se na Maemo. Razultat bi bio: Nokia u plusu, s najjacim i bez premca OS-om.

Neodlucnost ih je skupo koštala. Jad i bjeda. Ime koje je nekad bilo sinonim za mobitele

i s najsvjetlijom buducnoscu, postalo je sluga pokorni M$... Preeejadno i žalosno {#}

hrvooje kaže...
SupremeCommander kaže...  (...)ako ste se pitali zasto Nokia nije na Androidu.. odgovor je da google nije htio dati pare... {#}

google nije morao dati tolike pare, jer je relevantan igrač na mobilnom tržištu. microsoft si kupuje ulaznicu u taj svijet i posegnio je u kesu izgleda jako duboko. nokia nije mogla odoljeti financijskoj injekciji spašavajući svoju kožu (...)

Još jedan pametan post koji sam morao citirati.{#}

M$ je pametno uložio. Dobio je firmu koju ce kad tad preuzet, hardware za svoj OS, brand koji još uvijek

nešto znaci u svijetu mobitela, a i vecini (koji ne kuze pozadinsku igru) se sad cini da je WM bolji od

Androida jer ipak Nokia je odabra njega, a ne android..

Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 18:26 (alen-c).
16 godina
alen-c kaže...

Još jedan pametan post koji sam morao citirati.{#}

M$ je pametno uložio. Dobio je firmu koju ce kad tad preuzet, hardware za svoj OS, brand koji još uvijek

nešto znaci u svijetu mobitela, a i vecini (koji ne kuze pozadinsku igru) se sad cini da je WM bolji od

Androida jer ipak Nokia je odabra njega, a ne android..

2012. kad će Nokia krenut sa WP7, to će vratit slavu WinMo-a, jer će sve dobre nadopune vjerojatno izać (c/p, pinch zoom, multitasking) i neće imat mane na tržištu protiv ostalih OS-a, no, dugo je to razdoblje, vidjet ćemo što ima Google i Apple za odgovor.---

1001010 1100001 100000 1110011 1100001 1101101 100000 1101011 1110010 1100001 1101100 1101010 100000 100001 100000 1101 1010 1101 1010
16 godina
neaktivan
Mitch kaže...

2012. kad će Nokia krenut sa WP7, to će vratit slavu WinMo-a, jer će sve dobre nadopune vjerojatno izać (c/p, pinch zoom, multitasking) i neće imat mane na tržištu protiv ostalih OS-a, no, dugo je to razdoblje, vidjet ćemo što ima Google i Apple za odgovor.---

Prvo i osnovno i jednom za sva vremena WP7 nema nikakve veze sa WM, jedino mu je jezgra temeljena na Win CE.

A za ove nedostatke, većina će ih biti implementirana u sljedećoj nadogradnji.

http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/features/update-info.aspx

EDIT:

Evo intervju s čelnim čovjekom vezanim za Marketplace sa MWC-a.

http://channel9.msdn.com/posts/Matt-Bencke-discusses-news-and-Demos-from-Mobile-World-Congress

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 18:36 (Joco55).
17 godina
neaktivan

NIsam ljubitelj MS-a ali jesam Nokie, svo grakcu da bi nokia bila bolja sa androidom, ali onda bi samo hvatala prikljucak sa HTCom i ostalima, ovako su svi relativno friski na trzistu OSa za koji svi kazu da ima ogroman potencijal, plus umjesto da programira se za njega u zaguljenom ide-u ima se begovski luksuzan set alata .net i slicni marifetluci. ako nista drugo Nokia je dobila n puta vise rpogramera jednim potezom nego sto ih je ikad imala.

Hardverski kvalitet nokia  teelfona malo ko moze osporiti, Win7 phone ce sazrijeti i to je win win situacija.

BTW mnogo njih odjednom je radilo telefone na Symbianu i samo je nokia ostala, ne zato sto je symbian bio los i ostali su ga napustali nego zato sto implementacija symbiana kod drugih nikad nije bila dobra kao kod Nokie.

Mozda HTC i Motorola kao vecinski android proizvodjaci a i Sony trebaju biti zahvalni Nokii sto nije usla u android ekipu.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

S @Barbarosinom izajvom što se tiče programiranja, se u potpunosti slažem, jer programiranje za WP7 je daleko najjednostavnije a, sa novim update-om kada MS otključa neke mogućnosti OS-a za sve programere a ne samo velike igrače će biti i najmoćnije.

Za sve druge mobilne OS-eve, programira se u jednom jeziku npr. Java, Objective-C, C++, dok za WP7 niste ograničeni jezikom već .net-om, tj. Silverlightom ili ukoliko radite igre ili bogatije programe, XNA frameworkom.

Trenutni minus Nokie, a plus WP7 je u tome što WP7 ima striktno propisane minimalne hardverske zahtijeve, pa se Nokia neće puno razlikovati od drugih proizvođača WP7 mobitela.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 19:37 (Joco55).
17 godina
neaktivan
Joco55 kaže...

S @Barbarosinom izajvom što se tiče programiranja, se u potpunosti slažem, jer programiranje za WP7 je daleko najjednostavnije a, sa novim update-om kada MS otključa neke mogućnosti OS-a za sve programere a ne samo velike igrače će biti i najmoćnije.

Za sve druge mobilne OS-eve, programira se u jednom jeziku npr. Java, Objective-C, C++, dok za WP7 niste ograničeni jezikom već .net-om, tj. Silverlightom ili ukoliko radite igre ili bogatije programe, XNA frameworkom.

Trenutni minus Nokie, a plus WP7 je u tome što WP7 ima striktno propisane hardverske zahtijeve, pa se Nokia neće puno razlikovati od drugih proizvođača WP7 mobitela.

Striktno propisane MINIMALNE harverske zahtjeve. Vrlo bitna razlika. Doduše to ne pomaže baš činjenici da izvana gotovo svi identično izgledaju (zbog minimalnog broja dugmadi) ali vjerujem da će se i to jednom promijeniti.

When power leads men towards arrogance, poetry reminds him of his limitations...
17 godina
neaktivan
scorpion667 kaže...
Joco55 kaže...

Trenutni minus Nokie, a plus WP7 je u tome što WP7 ima striktno propisane hardverske zahtijeve, pa se Nokia neće puno razlikovati od drugih proizvođača WP7 mobitela.

Striktno propisane MINIMALNE harverske zahtjeve. Vrlo bitna razlika. Doduše to ne pomaže baš činjenici da izvana gotovo svi identično izgledaju (zbog minimalnog broja dugmadi) ali vjerujem da će se i to jednom promijeniti.

Ali nije bilo napisano da Nokia ima dopuštenje modificirati WP7 i stavljati ga na raznu paletu uređaja.

17 godina

a da li je nokia znala da će ms banirati FOSS sa svog wp7? link

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mislim da ću upiknuti jedan mob sa WP. 

Nadam se da će WP biti bolji OS od Androida, jer me je Android razočarao.

Po meni je prilićno loši operetivni za mobitele, dosta je nedorađen(poluproizvod) za razliku od Simbyan-a.

Stjepan Jenduka
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.2.2011 15:42 (Shai).

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Shai kaže...

Po meni je prilićno loši operetivni za mobitele, dosta je nedorađen(poluproizvod) za razliku od Simbyan-a.

Ako zbilja tako mislis, ponudi neku razmjenu, siguran sam da ces utopiti taj svoj bezvezni android za neku nokijicu hehehe

16 godina
neaktivan
Shai kaže...

po cemu je los?zasto je poluproizvod?

Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.
16 godina
neaktivan

Ne vjerujem da će se Nokia ostaviti Miga/Maema, jer je na tom tržištu(geekovi i hakeri) postavila dobre korjene s N900tkom i N810tkom. Ne vjerujem da će s WP7 nešto postić jer su Android i iOS predugo na tržištu i ljudi se polako navikavaju na njih, MS mora napraviti nešto ultrakul ako želi konkurirati njima. 

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.2.2011 3:20 (dj_beni).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
luka_cro kaže...
Shai kaže...

Mene su neke stvari na Androidu razočarale, npr: nemogućnost spajanja na Ad-Hoc mreže, često ne-fluidni GUI, nedostatak Marketa u Hrvatskoj, grozan sustav moderacije aplikacija na Marketu(nekoliko puta sam skinuo aplikacije koje samo redirektaju na web stranicu). Pa rootaj ga reći će neki, ali moj mobitel je preskup da se odričem garancije. Naravno, ne govorim da je Symbian bolji od Androida, Symbian je jako zastario OS, što dokazuje Nokijino bježanje od njega.

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.2.2011 3:19 (dj_beni).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
SupremeCommander kaže...

Ako googleovih $50000000000 nije bilo dovoljno, koliko to onda M$ ima para? {#}

Ili je google jednostavno previse skrt...

Eto vam sad.. ako ste se pitali zasto Nokia nije na Androidu.. odgovor je da google nije htio dati pare... {#}

google nije morao dati tolike pare, jer je relevantan igrač na mobilnom tržištu. microsoft si kupuje ulaznicu u taj svijet i posegnio je u kesu izgleda jako duboko. nokia nije mogla odoljeti financijskoj injekciji spašavajući svoju kožu. 

hp je najavio da će webos upogonit ne samo na telefonima, tabletima, printerima nego i na pc-ju. najveći oem će ići bez microsofta, nije ni čudo da je microsoft bio tako odriješiti kesu.

Napokon će HP napaviti OS koji zasigurno utjecati desktop tržište s obzirom da HP drugi najjači proizvođač PC-ijeva

16 godina
protjeran
dj_beni kaže...
luka_cro kaže...
Shai kaže...

Mene su neke stvari na Androidu razočarale, npr: nemogućnost spajanja na Ad-Hoc mreže, često ne-fluidni GUI, nedostatak Marketa u Hrvatskoj, grozan sustav moderacije aplikacija na Marketu(nekoliko puta sam skinuo aplikacije koje samo redirektaju na web stranicu). Pa rootaj ga reći će neki, ali moj mobitel je preskup da se odričem garancije. Naravno, ne govorim da je Symbian bolji od Androida, Symbian je jako   zastario OS, što dokazuje Nokijino bježanje od njega.

objasni detaljno molim te, jos uvjek nisam uspio nac nekog tko bi mi to objasnio

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
16 godina
neaktivan

demo symbiana 3, pocinje negdje na sredini videa. jaako neoptimizirano, nefluidno i sporo

android

{#}

EDIT:

nisam ni trebao postati videje, nokijini postupci govore za sebe :)

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 20:30 (dj_beni).

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
dj_beni kaže...

demo symbiana 3, pocinje negdje na sredini videa. jaako neoptimizirano, nefluidno i sporo

android

{#}

EDIT:

nisam ni trebao postati videje, nokijini postupci govore za sebe :)

nije fluidno? na videu sve glatko ide osim jednog dijela dok je loadalo listu aplikacija(to radi sam prvi puta dok se otvara aplication folder) i nakon toga je letilo opet, s tim da je u pozadini cijelo vrijeme vrtio pun k aplikacija jer nije nista gasio

a android stock launcher je na procesorima od 528 i 600mhz trzavo smece, i to konstantno

i cak da je ovo sta si napisao istina, a nije jer video ne pokazuje to sto ti tvrdis(i btw, daj odi negdje isprobaj symbian^3) ti jos uvjek nisi objasnio po cemu je symbian zastarjeli OS(OS su kernel+layeri, ak nisi znao)

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 21:20 (grimyHR).
16 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

Kolko sam ja vidio videa na youtubu iPhoneovi nikad ne zastekase bez obzira na to koji put se otvara i koliko aplikacija se vrti u pozadini, isto na 600MHz procesoru. Na mom androidu istosve leti, osim ako npr u pozadini pokrenes vide od 5 aplikacija(iako na 1GHz procesoru). Skrolanje ljevo desno radi s delayem od pola sekunde.

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 21:21 (dj_beni).
16 godina
protjeran
dj_beni kaže...
grimyHR kaže...

Kolko sam ja vidio videa na youtubu iPhoneovi nikad ne zastekase bez obzira na to koji put se otvara i koliko aplikacija se vrti u pozadini, isto na 600MHz procesoru. Na mom androidu istosve leti, osim ako npr u pozadini pokrenes vide od 5 aplikacija(iako na 1GHz procesoru). Skrolanje ljevo desno radi s delayem od pola sekunde.

na njoki na videu je 10 komada pokrenuto kolko sam vidio u task manageru i trznulo je jednom u cjelom videu, tak da nema tu neke price o trzanju, druzio sam se nekoliko dana sa n8 i nije mi nikad trzala, osim sto je stock browser webkit smece koje nebi koristio da mi platis. fala bogu na operi

a na androidu stock launcher ne trza tek na 1ghz procovima, s tim da je opterecenje procesora prakticki 100%tak da je to sprdacina

appleu priznajem jednu stvar da su dobru napravili, a to je hardverski akceleriran gui, to je jedino kaj je falilo symbianu i napokone je nedavno uvedeno i raditi ce sve bolje i bolje

btw, evo ti kak gui radi, oduzi video, al sve super radi i tak je u realnoj upotrebi

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 21:37 (grimyHR).
17 godina
dj_beni kaže..

Kolko sam ja vidio videa na youtubu iPhoneovi nikad ne zastekase bez obzira na to koji put se otvara i koliko aplikacija se vrti u pozadini, isto na 600MHz procesoru.

Istina, ako pogledas ovaj gore video sa androidom, svako malo nesto trza i steka, a vrhunac je kad lik zarotira ekran za 90 stupnjeva, pa ceka jedno 5-6 sekundi da se mob sjeti da se nesto desilo... Mora da je to neki "feature"... {#}

Think locally, act globally...
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 22:21 (SupremeCommander).
17 godina
neaktivan

Na ovom gore filmiću ona nokija se ponaša ludilo sa obzirom da ima 10 stvari otovoreno u task manageru.

Malo sam se i ja igrao sa N8 i potvrđujem da radi ka puška.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
dj_beni kaže..

vidi, ako za skrolanje ljevo desno po ekranu osjecam delay od pola sekunde, smatram ga sporim :)

I am awesome.
15 godina
neaktivan

Meni je samo žao što se QT neće razvijati kao i prije, i što KDE neće biti pod razvojem kao i prije, jer se sad bacaju na WP...

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OK, ja imam jedno jednostavno pitanje. Samsung koristi Android, WP7, Bada-u, LiMo, a prije je koristio i Symbian. LG koristi WP7 i Android. HTC koristi WP7, Android, BREW... Sve te firme imaju manje zaposlenih u mobilnom odjelu od Nokie. Pa zbog čega Nokia ne bi mogla istovremeno razvijati Symbian, MeeGo i WP7. Nije da se za WP7 moraju posebno truditi. Pa u čemu je problem. Ako im je to previše posla, nek rade Symbian i WP7 ili MeeGo i WP7. Očito je da Meego ima neku budućnost, ako ništa drugo, onda za netbooke i tablete. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
1tip kaže...

OK, ja imam jedno jednostavno pitanje. Samsung koristi Android, WP7, Bada-u, LiMo, a prije je koristio i Symbian. LG koristi WP7 i Android. HTC koristi WP7, Android, BREW... Sve te firme imaju manje zaposlenih u mobilnom odjelu od Nokie. Pa zbog čega Nokia ne bi mogla istovremeno razvijati Symbian, MeeGo i WP7. Nije da se za WP7 moraju posebno truditi. Pa u čemu je problem. Ako im je to previše posla, nek rade Symbian i WP7 ili MeeGo i WP7. Očito je da Meego ima neku budućnost, ako ništa drugo, onda za netbooke i tablete. 

1. Jer nemaju para.

2.  Jer se MeeGo i Symbian ne prodaju kako bi trebali.

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.2.2011 14:05 (dj_beni).
16 godina
Barbarosa kaže...

NIsam ljubitelj MS-a ali jesam Nokie, svo grakcu da bi nokia bila bolja sa androidom, ali onda bi samo hvatala prikljucak sa HTCom i ostalima, ovako su svi relativno friski na trzistu OSa za koji svi kazu da ima ogroman potencijal, plus umjesto da programira se za njega u zaguljenom ide-u ima se begovski luksuzan set alata .net i slicni marifetluci. ako nista drugo Nokia je dobila n puta vise rpogramera jednim potezom nego sto ih je ikad imala.

Hardverski kvalitet nokia  teelfona malo ko moze osporiti, Win7 phone ce sazrijeti i to je win win situacija.

BTW mnogo njih odjednom je radilo telefone na Symbianu i samo je nokia ostala, ne zato sto je symbian bio los i ostali su ga napustali nego zato sto implementacija symbiana kod drugih nikad nije bila dobra kao kod Nokie.

Mozda HTC i Motorola kao vecinski android proizvodjaci a i Sony trebaju biti zahvalni Nokii sto nije usla u android ekipu.

Slažem se...

u biti prelazak na WM je bolji za Symbian i/ili Meego nego da su se odlučili za Andorid - jer u tom slučaju za ova dva nebi bilo nikako mjesta.

Ovako kako je MS bio najavio kako cilja na gornju poslovnu klasu mobitela - prostora za oba sistema ipak ostaje.

17 godina
1tip kaže...

sve zavisi što dogovor nokije s microsoftom dozvoljava. 

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice