Novi OSX 10.9 :
Wallpaper za fanboye sa retinama
iBooks: nista posebno (iOS)
Maps: isto, fora za imat (vidjeno na iOS)
Safari: ko obicno brzi, bolji, efikasniji
iCloud keychain: super koristan, logicna stvar u Apple eko sustavu.
Multimonitor: veliki upgrade sa obzirom da je svaki Apple TV spojen na telku sposoban AirPlayom glumiti drugi monitor sto je u najmanju ruku super+
ako sam skuzio dobro novi macpro ce bit graficka zvijer pa je svaka promjena dobrodosla na tom polju.
Ostalo: svidjaju mi se app napovi, compressed memory, i ostali apgrejdovi ispod haube.
Ukratko jos jedan korak prema iOSX unifikaciji (vidim keynote u buducnosti di se objavljuje revolucionarna sinergija OSX 11 i iOS 11 u Apple OS)
+ iWork in the cloud
Mac Pro:
Kolko sam ja shvatio upakirali su brutalno jaki pc (tko got misli da OSX 10.9 + 12 core gpu+ 2 fire pro + thunderbolt 2.0 nece jest sve pred sobom je fulo profesiju) u kuciste koje izgleda kao Braunov kafe aparat, pa skines masku onda izgleda kao nesto ispalo sa Voyagera (maska izmjenjiva?? )
Jako puno snage u malom prostoru, treba pricekat jesen da vidimo sto sve moze.
iOS 7
Ogroman korak naprijed u svim smjerovima, bio sam skeptican no Sir Ive je prejak.
Puuuuno stvari posudjeno iz "jailbreak" zajednice i prije nego fanboyevi krenu radit popise sto oni vec "imaju" i sto je pokradeno od gdje, manje vise svaki "novi feature" postoji u Cydiji odavno. Ogromne promjene diljem cjelog sustava, pravi overhaul. Sto se tice samog dizajna nisam razocaran, izgleda novo, moderno, a ne gubi Apple feel.
Hrpa toga:
Lockscreen/ Wallpapers : LivePapers imaju skoro
koji tako izgleda na lockscreenu, jedan razlog za jailbreak manje. Svidjalo mi se prije tri mjeseca, svidja mi se i sada. Ima onaj Nexus feeling :)Jos jedan dokaz da Sir Ive cita bug.hr i moje mailove je i cinjenica da je popalio tweak koji je spomenut par postova ispod u toj temi.
Notification centar iz lockscreena je doso napokon, sam centar solidan dizajn+features+"kao customizable je" jako puno stvari za koje su prije trebali tweakovi kao sbsettings koji je tu od 2009-e, lockinfo, i SVE FLASHLIGHT aplikacije postaju redundantne. (dok nas jailbreak zajednica ne podsjeti kolko bolje sve to skupa moze izgledat).
Multitasking je odlicno izveden,switcher je mix izmedju Auxa + Multiflow , ostali programi mogu koristit "pravi multitasking" veliki korak naprijed.
Safari izgleda predobro, solidan update.
AirDrop + AirPlay: jos bolja integracija, djeljenje fileova, odlican ui, predobro. (AirDrop nedostupan na starijim uredjajima, bummer)
Siri: pametnija nego ikada, (logicne nadogradnje).
Novi camera app: nista posebno, sto se mene tice trebao je takav bit odavno.
Music/ Itunes Radio: super stvar, steta sta nece radit kod nas (jailbreak tweak?)
+ hrpetina novih featuresa u SDK
Activation Lock: je Cool
Killer Feature: Facetime Audio, sto se mene osobno tice feature odvaljuje na vise razina, besplatni video call-mms-audio call izmedju iUredjaja, out of the box, bez third partya. Svi koji su u ekosustavu imaju velike koristi od toga.
Killer Feature 2: iOS in the car, integracija sa autima, ulazak na mala vrata, uskoro standard :)
Sve u svemu iOS 7 je ogroman korak u pravom smjeru, Ive je u par mjeseci uspio eliminitat mnogo slabih tocki iOS-a i dodat par iznenadjenja.
Dugo nisam gledao toliko dobar keynote.
+ Ako vec pricate o tome sto je pokradeno sa cega, puno sa Cydije, nesto sa WP8, nesto sa BB 10, nesto sa ubuntua. A font je helvetica sa WP platforme.