Windows 8 za dvije godine?

poruka: 169
|
čitano: 27.049
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windows 8 za dvije godine?".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 (a.k.a. Windows.Next)
15 godina
neaktivan
RE: Windows 8 za dvije godine?-who cares?

Ponestalo argumenata pa se hvatas za slamke?

syncmaster245b kaže...

ali si zato moje znanje procijenio gledajuci u moj avatar

Bio sam u krivu i ispricavam se...

syncmaster245b kaže...

btw. pojasni kakav je to hobi gdje ti sef zavrce vratom ako izbacis losu aplikaciju?

U stvarnom svijetu to se zove posao.

Originalna recenica je isla ovako:

Istini za volju meni je to hobi i nisam ogranicen nikakvim rokovima, tako da mi nije cilj sto prije ispljunut aplikaciju jer bi mi inace sef zakrenuo vratom.

U zaru odgovaranja, moram priznati da sam se malo zapetljao i da ova recenica ne zvuci onako kako bi trebala. Ono sto sam njome htio reci jest da kako ja ne radim i nemam sefa koji bi mi zavrtao vratom ako ne bih pisao aplikacije u zadanim rokovima, mogu raditi sto god zelim. Dakle: programiranje mi je hobi, i nemam sefa koji mi zavrce vratom.

Ali vidim da mi ne odgovaras na pravo pitanje nego se hvatas sporednih citata... bah...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.11.2010 23:13 (rustweaver).
16 godina
rustweaver kaže...

U zaru odgovaranja, moram priznati da sam se malo zapetljao...

Zapetljao si se ti malo puno, inace me nebi tjerao da ti objasnjavam ocite probleme koji proizlaze iz mistifikacije registryija, a sto je jos gore tebi necu reci nista novo jer to sve vec znas. Ono sto me zanima je zasto se pravis da ne znas.

U forumskom duhu izmjene misljenja krenimo:

Kao prvo svi korisnici Windowsa prije ili kasnije (vecina prije) dodju u poziciju kada moraju reinstalirati windowse. Radnja sama po sebi nije nuklearna fizika, ali problem nastaje sa korisnickim aplikacijama.

Kako bi se vecina posjetitelja na ovom forumu mogla poistvjetiti sa problemom, za primjer cu uzeti igre.

Zasto bih ja morao reinstalirati kompletnu igru ili jos gore skidati ju sa neta, zatim instalirati sve i jedan patch (koji su nerijetko iste velicine kao i inicijalno izdanje igre) zbog eventualno dva tri registry kljuca sakrivena negdje pod intuitivnim nazivom {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93}

Ili nedaj boze da naknadno preselim aplikaciju na drugi  folder ili disk.

Ili recimo da jednostavno vise nemam instalacijski medij.

Kao drugo, registryiji su se s vremenom pokazali kao odlicno utociste spywareima, virusima.... i ostaloj gamadi. Sama njihova kripticnost i problematicna citljivost ljudima cine takve stvari jos tezima za pronaci. Iz ovoga proizlazi da slijedeci tvoju analogiju sve i jedan antivirusni program moze potpasti u kategoriju zmijskog ulja.

Kao trece, nerijetko imam slucajeve gdje zbog par naglih nestajanja struje (ili korisnickog nepostivanja Shut Down procedure) windowsi su dovedeni u ne bootabilno stanje upravo zbog toga sto su registryiji postali necitki.

Osobno smatram registryije izvrsnom idejom na papiru, no praksa je pokazala da imaju vise nego jednu manu.

Uostalom brisanjem 5 fajlova mozes uciniti cijeli  sistem, kao i sve aplikacije instalirane na tom sistemu neupotrebljivima. Nadam se da shvacas na sto zelim ukazati zadnjom recenicom.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 0:04 (syncmaster245b).
15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...

Kao prvo svi korisnici Windowsa prije ili kasnije (vecina prije) dodju u poziciju kada moraju reinstalirati windowse. Radnja sama po sebi nije nuklearna fizika, ali problem nastaje sa korisnickim aplikacijama.

Problem ne uzrokuju korisnicke aplikacije same po sebi, vec sistemski djelovi windowsa i korisnicke aplikacije koje se integriraju u doticne (driveri, codeci, antivirusi, VPN i ini...). Dakle opet ne govorimo o vecini aplikacija. Isto tako tu uglavnom nije registry u pitanju nego takozvani DLL hell, kada se potrefi kombinacija razlicitih verzija nekih biblioteka koja ne radi.

Btw. ovo ti nije nikakav arument protiv registrija jer identicna situacija moze nastati i kada se koriste konfiguracijske datoteke koje ce u sebi sadrzavati jednako kripticne nazive. Bio registry ili .ini korisniku ne znaci nista kad mu u oba slucaja ne bi radilo...

syncmaster245b kaže...
Kako bi se vecina posjetitelja na ovom forumu mogla poistvjetiti sa problemom, za primjer cu uzeti igre.

Zasto bih ja morao reinstalirati kompletnu igru ili jos gore skidati ju sa neta, zatim instalirati sve i jedan patch (koji su nerijetko iste velicine kao i inicijalno izdanje igre) zbog eventualno dva tri registry kljuca sakrivena negdje pod intuitivnim nazivom {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93}

Ili nedaj boze da naknadno preselim aplikaciju na drugi  folder ili disk.

Ili recimo da jednostavno vise nemam instalacijski medij.

Nije ti palo na pamet zasto ima tako kriptican naziv? Vjerojatno je u pitanju nekakva zastita koja je namjerno realizirana tako da korisnik po tome ne bi cackao previse, stovise da ne moze cak niti pronaci. To je jedna stvar koja linuxu ne ide na ruku, proprietary vendori ne mogu prikrivati svoje stvari. Ali ajde, recimo da ti ovaj argument vrijedi. No opet cu ponoviti, MS nikoga ne sili koristiti registry, on je tu zbog windowsa a ne korisnickih aplikacija.

syncmaster245b kaže...
Kao drugo, registryiji su se s vremenom pokazali kao odlicno utociste spywareima, virusima.... i ostaloj gamadi. Sama njihova kripticnost i problematicna citljivost ljudima cine takve stvari jos tezima za pronaci. Iz ovoga proizlazi da slijedeci tvoju analogiju sve i jedan antivirusni program moze potpasti u kategoriju zmijskog ulja.

Pa i nije bas tako, oni se dodaju u djelove registrija koji su zasluzni za automatsko pokretanje odredenih procesa na startupu. Da nije tako ne bi ih HijackThis tako lagano eliminirao. Isto tako bi se mogli usarafiti i u obicne tekstualne konfiguracijske datoteke.

A ako vjerujes u onu teoriju urote (ne kazem da ja vjerujem) da proizvodaci antivirusnog softwarea sami pisu viruse kako bi si stvarali trziste, onda je i antivirusni program zmijsko ulje. Btw. trojanci koriste registry, virusima je uglavnom nepotreban jer se kace na same izvrsne datoteke, i samim time su gotovo nemoguci za identificirati i ukloniti bez posebnih alata...

syncmaster245b kaže...
Kao trece, nerijetko imam slucajeve gdje zbog par naglih nestajanja struje (ili korisnickog nepostivanja Shut Down procedure) windowsi su dovedeni u ne bootabilno stanje upravo zbog toga sto su registryiji postali necitki.

Istina, ali se jednako tako vrate iz mrtvih koristenjem windows instalacijskog CD-a i vracanjem backupa. Windowsi (cak i win9x) uvijek cuvaju nekoliko backupa samih datoteka registryja. Cini mi se da to mozes cak i Live distribucijom linuxa ali kako nisam provjerio ostavit cu na tome.

syncmaster245b kaže...
Uostalom brisanjem 5 fajlova mozes uciniti cijeli  sistem, kao i sve aplikacije instalirane na tom sistemu neupotrebljivima. Nadam se da shvacas na sto zelim ukazati zadnjom recenicom.

Ako ti Windowsi dozvole da ih obrises, nije to bas tako lagano... Kao da pokusavas swap datoteku izbrisati usred rada...

syncmaster245b kaže...

a sto je jos gore tebi necu reci nista novo jer to sve vec znas. Ono sto me zanima je zasto se pravis da ne znas.

Ne pravim se da ne znam, nego tvrdim da su problemi puno preuvelicani, te da ti "silni" problemi s registrijem (kojih uglavnom nemam, jer se snalazim po registriju ako bas moram nesto dirati) ne predstavljaju znacajan problem. U mom konkretnom slucaju zamjena registrija tekstualnim konfiguracijskim datotekama ne bi cinila nekakvu razliku. Vjerojatno ne bih niti primjetio... {#}

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 0:51 (rustweaver).
16 godina
rustweaver kaže...
....

Hvatas se na semantiku.

Dobio si nekoliko posve validnih argumenata zasto registryiji ne funkcioniraju dobro i zasto bi bilo, ako ne vec izbaciti, onda barem uciniti ih vise citljivim obicnim smrtnicima. Pokusavas na silu racionalizirati za sto stvarno nema potrebe.

Praksa je pokazala da bilo kakve zastite, pa i ove u registryima, najcesce odlicno stite legalnog korisnika  od koristenja tog istog najcesce skupo placenog programa, odnosno anti piratske mjere najcesce prave problem legalnim korisnicima a nikako ili vrlo rijetko piratskim korisnicima.

Istina, ali se jednako tako vrate iz mrtvih koristenjem windows instalacijskog CD-a i vracanjem backupa. Windowsi (cak i win9x) uvijek cuvaju nekoliko backupa samih datoteka registryja. Cini mi se da to mozes cak i Live distribucijom linuxa ali kako nisam provjerio ostavit cu na tome.

Ma moze se bilo cime jer se stvar svodi na nista vise nego  ekstrakciju tih vec spominjanih 5 fajlova i guranje po predvidjenim folderima

Nije poanta u tome. Poanta je da strucna osoba mora doci i reanimirati racunalo zbog centralizirane ili monolitne (nazovi kako hoces) konfiguracijske baze, koja se raspala i koja je korisniku onemogucila rad na kompletnom racunalu.

Grune jedan registry fajl, nema nicega. Grune jedan .ini ili .conf fajl ne radi jedna aplikacija. Rekli bi ameri "Catch my drift?"

17 godina
rustweaver kaže...
tnakir kaže...

Nit sam profesionalac nit bih se slozio sa tobom. Po meni, kucanje C + API je preseravanje i gubljenje vremena, osim ako stvarno ne trebas minimalan kod, visoke performanse ili nekakve low level djindje, a to danas velika vecina aplikacija ne treba.

Dobro, onda se preseravam i gubim vrijeme. Jos nesto?

Iduci puta nemoj propustiti dio u kojem kazem da mi je to hobi, od toga ne zivim, niti kanim zivjeti nego me bas takva vrsta programiranja zabavlja, sto vise low level to bolje. Sto bi tek rekao da ti kazem da i u assembleru radim?

Hobi je jedna stvar, ali da si ja na poslu mogu (pa i za osobne potrebe zelim) priustiti gubljenje vremena na pisanje djelova koda koji su vec napisani, a gdje ce mi pisanje istog tog koda donijeti minimalne razlike u performansama, svejedno to nebih radio jer kako sam rekao, zasto izmisljati toplu vodu. Al ok, to ti je hobi, lijepo je znati svasta raditi.

Sto bi ti tek reko da sam nekoc u assembleru radio izracunavanje histograma JPEG-a :)

bobica257 kaže...
Da to si svi misle. I Onda kad dobiju npr. GTA 4 koji treba mrcina da ga pokrene na 30 FPS onda se svi žale. Ali ne kod uopce nebi trebao biti optimiziran, cak naprotiv nek troši cim vise resursa da budei izgledalo da je bolji.{#}

Nemojete sad početi da se igre ne programiraju tako itd... Ovo je samo bio jedan promejr iz živora

Igre se ne programiraju tako. A u ostalom, los programer je los programer. Kucao on u assembleru, javi, C++/C#, .Netu, PHP-u, ili jednostavno slagao kockice i dijagrame toka programa.

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
Dobio si nekoliko posve validnih argumenata zasto registryiji ne funkcioniraju dobro i zasto bi bilo, ako ne vec izbaciti, onda barem uciniti ih vise citljivim obicnim smrtnicima. Pokusavas na silu racionalizirati za sto stvarno nema potrebe.

Grune jedan registry fajl, nema nicega. Grune jedan .ini ili .conf fajl ne radi jedna aplikacija. Rekli bi ameri "Catch my drift?"

Pa ne bas, jedino je onaj sa korupcijom registrija ozbiljan (budimo iskreni koliko se to cesto dogada?), ostali se svi do jednog mogu primjeniti i na tekstualne konfiguracijske datoteke.

A o pitanju citljivosti? Cekaj pa imas regedit, zar bas moras tekst editorima izmjenjivati konfiguracijske postavke? To je imalo smisla na win9x kad si jednostavno mogao bootati u DOS, upaliti edit.com i deri. A sada? Ako ne mozes podici sustav koristis backup sto je cak i brze rijesenje od rucnog popravljanja .conf datoteka. A ako ga mozes podici, onda imas i regedit da petljas po njemu.

Ali necu vise o tome jer pocinjem zvucati kao netko iz MS-ovog odjela. Neka ostane na tome da se ne slazemo jer bi inace ovako mogli u nedogled.

tnakir kaže...

Sto bi ti tek reko da sam nekoc u assembleru radio izracunavanje histograma JPEG-a :)

Hehe, a mene si nasao zayebavat :) U svakom slucaju jako lijepo. Nekako sumnjam da na to danas gledas kao potraceno vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.11.2010 3:02 (rustweaver).
17 godina
rustweaver kaže...
tnakir kaže...

Hehe, a mene si nasao zayebavat :) U svakom slucaju jako lijepo. Nekako sumnjam da na to danas gledas kao potraceno vrijeme.

To je radio tim od 3 covjeka na faksu za nekakav rad. U glavnom, jako potraceno vrijeme :)

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
16 godina
rustweaver kaže...
Neka ostane na tome da se ne slazemo jer bi inace ovako mogli u nedogled.

{#}

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
rustweaver kaže...
tnakir kaže...

To je radio tim od 3 covjeka na faksu za nekakav rad. U glavnom, jako potraceno vrijeme :)

Svaki rad na faksu je uglavnom potraćeno vrijeme. :P

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
naxeem kaže...
tnakir kaže...
rustweaver kaže...
tnakir kaže...

Nemoj da te cuje onaj sto je zavrsio FER pa je odmah povukao Boga za bradu.

17 godina
tnakir kaže...
naxeem kaže...

Nemoj da te cuje onaj sto je zavrsio FER pa je odmah povukao Boga za bradu.

Završio fer i uglavnom se slažem s izrečenim...

I Bog je rekao da ga FERovci smiju vući za bradu :0)

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
15 godina
neaktivan
Gledajuć analogno win 8 će bit sranje.
http://www.basketballhoopjam.com
15 godina
neaktivan

Evo,ovo je intervju sa jednim zaposlenkom:

''For the time being the next major version of the Windows client doesn’t have an official label. The Windows 8 moniker continues to be used largely, including by some Microsoft employees, but the Windows vNext, or simply Windows Next are also popular choices.

Now, fact is that planning for Windows 8 had started even before Windows 7 had reached Release Candidate, with the first confirmation offered almost two years ago.

But the latest details offered by the Redmond company are interesting because they offer a little information on the pillars of Windows 8.''

http://news.softpedia.com/news/Windows-8-Windows-vNext-Work-Is-Underway-Says-Microsoft-168027.shtml

Znači,prvi kod se stavlja još prije nego je rc od prošlog gotov.A o planiranju niti da ne govorim jer ono počinje 2-3 godine prije prvog koda.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 16:30 (g12356).
17 godina

Priča se da će Windowsi 8 imati različita korisnička sučelja za 32 i za 64-bitnu verziju. Sučelje za 64-bitnu verziju ima kodno ime "Wind", trebalo bi biti 3D, potpuno dinamično na način da se prilagođava korisnikovim potrebama i navikama, te koristiti oko 170MB video memorije.

Osim toga izgleda da će Windowsi 8 dosta ovisiti o "oblaku", odnosno korisnik će se prilikom pokretanja trebati ulogirati na račun spremljen na Microsoftovim serverima. O "oblaku" bi trebale ovisiti još neke funkcije, a Microsoft na taj način namjerava smanjiti piratiziranje svog operativnog sustava.

Rumor: New Windows 8 64-bit UI Called ''Wind'' 

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Windows 8 za dvije godine?
klimama kaže...

Priča se da će Windowsi 8 imati različita korisnička sučelja za 32 i za 64-bitnu verziju. Sučelje za 64-bitnu verziju ima kodno ime "Wind", trebalo bi biti 3D, potpuno dinamično na način da se prilagođava korisnikovim potrebama i navikama, te koristiti oko 170MB video memorije.

Osim toga izgleda da će Windowsi 8 dosta ovisiti o "oblaku", odnosno korisnik će se prilikom pokretanja trebati ulogirati na račun spremljen na Microsoftovim serverima. O "oblaku" bi trebale ovisiti još neke funkcije, a Microsoft na taj način namjerava smanjiti piratiziranje svog operativnog sustava.

Rumor: New Windows 8 64-bit UI Called ''Wind'' 

Oh noes. Ono čega smo se bojali - Live (koji ima posvuda svoje prste) sada ulazi i u sam sustav. Offline mod će vjerojatno postojati za firme a ovaj za kućne korisnike će vjerojatno "samo" kod logiranja usera dotičnog odma prijaviti na live servis.

Trajanje crackanja tog anti-piratskog rješenja - ~15 dana. Odgovarajući unosi u hosts fajlu, mala izmjena IP adresa na koje se spaja provjera autentičnosti (na 127.0.0.1) i spoofed auth server (vjerojatno kao lokalni servis - hehe, nova generacija crackova). Ili patch za offline "korporativni" mod (jel se sjećate početaka ACII?). {#}

Ovo sa korisničkim sučeljem - vjerojatno nešto kao Compiz ali naravno sporo i bugovito. Meet the Windows ME v2.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
odjavljen

Ako ce to napraviti za "oblak" onda komotno na savko ralunalo stavljam ubuntu.

Nego kako ce se taj win zvati?

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U microsoftu ga još uvijek zovu 8,ali ga neki zovu i windows next.

15 godina
neaktivan

@D4RKL1NG

Nikada nisu ni prestali. Win 2000 Server, Win 2003, Win 2008 sa svim svojim inačicama i releasovima ;) Znači ako želiš možeš.

14 godina
protjeran

...

Sting like a bee, flow like a butterfly...
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.6.2011 16:40 (Buller).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 (a.k.a. Windows.Next)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice