Uklanjanje IE-a nije dovoljno

poruka: 620
|
čitano: 253.560
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uklanjanje IE-a nije dovoljno".
17 godina
RE: Uklanjanje IE-a nije dovoljno
naxeem kaže...

Pa, problem je. Zašto da moja punica plaća instalaciju Windowsa, ako može to i sama obaviti i dobiti odmah sve što joj treba? Nema potrebe.

A taj gore komentar zvuči kao: "nitko ne smije biti uspješan, jer čim je uspješan, to je zlouporaba položaja i treba ga kazniti". Malo komično.

Mislim da je sve prilično jasno šta se tiče bakica i punica - platit će samo ono što dobiju, proizvod po cijeni proizvoda, a uslugu po cijeni usluge. Ne mora nužno biti isti davatelj jednog i drugog, a na kraju i ne mora se sve plaćati. Za očekivati je da će se tržišna ponuda prilagoditi kupcima (za sada mi izgleda obratno).

Šta se tiče uspješnosti - naravno da se smije biti uspješan (pače, to je poželjno), ali tek kada to zloupotrebiš treba te kazniti.

WTF?
16 godina
neaktivan
shkval kaže...
smajli kaže...

@shkval

Sta podrazumevas pod 'goli' OS? Samo kernel? Ako bi izbacio Windows Explorer sta bi zatim bilo? Da li bi i Total Commander trebao da dolazi na inst medijumu? 

Nije bitno šta bi zatim bilo. Bitno je da svatko ima pravo tražiti da ga drugi ne ugrožava. Ako Ghisler smatra da Microsoft svojim poslovnim ponašanjem nelegalno ugrožava tržišnu poziciju Total Commandera i da zato on (Ghisler) gubi lovu onda ga ima pravo tužit. I nije zato glup i pohlepan i debil. Jednostavno ima pravo to napraviti.

A ako se dokaže da je to istina onda komisija, sudovi ili netko treći ima naložiti Microsoftu da to riješi na zadovoljstvo tužitelja. Ako se to nekome u RH ne sviđa, jer hoće da mu win instalacija dođe odmah sa ugrađenim Win Explorerom, onda taj treba malo promisliti zašto Explorera nema i da li je to u redu. A ja mislim (i većina u EU) da se čisto zbog nečijeg mentaliteta 'ja oću sve dobit odmah, ne zanimaju me drugi i šta me briga je li kome nanesena šteta, ja sam platio, neću se zaje...vati sa instalacijama, imaju oni pravo radit šta hoće jer mi to paše' popušta takvima kao MS, onda ajme svima nama.

Nije stvar šta će MS isporučiti (OS+programi). Bitno je da na to šta ispručuje nema primjedbi. Za sada postoji primjeba da IE, ugrađen u OS, ugrožava ravnopravno tržišno natjecanje. I ja se s tim slažem, a očito i EU komisija. Međutim, ako čisto izbacivanje IE iz OS neće popraviti situaciju onda se svi imaju pravo (i dužnost) boriti da se to promijeni. Ne sumnjam da će Microsoft izabrati manje od dva zla (kazna ili win bez IE na pravi način).

Tehnička realizacija instalicije OS-a i sveg ostalog softvera također uopće nije bitna (dakle, nije bitno šta će biti na instalacijskom disku).

Isto kao što to nije bitno ni sada - ti, ja i svi drugi koji se znaju nešto, sami će instalirati i koristiti programe koje hoće. A većini drugih ljudi će prodavač računala složiti distribuciju windowsa. To nije nikakav problem, jel da?

lega...mislim da si se previše navukao na kompajliranje kernela...i mjereći svijet oko sebe po svojim mjerilima zaboravio na prosječnog vulgaris korisnika...i njegove potrebe...koje su osjetno drugačije od tvojih...

i kakve sad ima veze windows explorer sa total commanderom? svatko koristi ono što mu više odgovara...osobno koristim commander...ebga...navika još od nortona...

zar treba sve živo poizbacati van...da bi netko bio sretan??? za commander virjedi isto što i za ostali soft...koji je prestao biti inovativan...nove verzije...i nisu nove...niti vidim u njima išta inovativno...

kad instaliram OS...želim imati na njemu sve što mi treba...odmah sada...pun mi je klinac vremena kad mi je za instalaciju windowsa trebala kolekcija od 16 cd-a...

i običan korisnik vulgaris želi isto...da je sistem funkcionalan i da radi odmah po instalaciju...i zaboli ga mahuna za ostalo...

preblem koji imaju "alternativci" je isti problem...sa svim alternativcima u svim segmentima života...pametuju do bola...a uglavnom barataju poluinformacijama...ili informacijama koje su odavno zastarjele...i vjeruju osobi kojoj se dive (bio to frend, nastavnik, profesor)...pa makar ta osoba laprda bez veze...

open source i "alternativni" OS-ovi...i do sada su bolovali od osnovne ljudske slabosti...puno babica...kilavo dijete...zato i ima toliko distrubucija linuxa...i još najmanje duplo raznoraznih podvarijacija...

MS je postavio standard...i sve unificirao još sredinom 90'...kad će to napraviti ostali?

kvalitetni programeri poslije nekog vremena odlaze iz takvih projekata...jer više nemaju živaca za "pametovanja"..."ideološki čistih" grupacija...a od nečega treba da se živi...

sve drugo na ovoj temi je čisto laprdanje i filozifiranje i pokušaj pretakanja osobnih impresija u "činjenice"...što god se događa..u bilo kojem segmentu ivota...SVE ima neke svoje zakonitosti...koje su ili napisane...ili nepisane (prirodne)...pljuvati po nečemo što ne razumiješ, a samo zato jer se to ne sviđa nečijem trenutnom stavu ( a stavovi se mijenjaju s godinama)...bez veze...

do something while necrknes
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 11:15 (baaab).
16 godina
shkval kaže...
..

Tehnička realizacija instalicije OS-a i sveg ostalog softvera također uopće nije bitna (dakle, nije bitno šta će biti na instalacijskom disku).

Isto kao što to nije bitno ni sada - ti, ja i svi drugi koji se znaju nešto, sami će instalirati i koristiti programe koje hoće. A većini drugih ljudi će prodavač računala složiti distribuciju windowsa. To nije nikakav problem, jel da?

- zar do sad nije taj način rada? -OEM isporučena računala s predinstaliranim OSom i Offce paketom, win/linux ... -to radi trgovac (distributer) ali njega EU nije niti upozorila, nego MS. Ako je to posao distributera, praktički EU tjera MS da upotrijebi pritisak na partnere, da bi oni ugradili tuđe browsere? -To je zabranjeno i suprotno logici i tržišnim pravilima. Da traži suprotno tj. da ga veže uz svoj os, bilo bi nelegalno -tying, ali barem logično-inters. Ovako (pokušat ću izmisliti riječ) nastaje Inverzni-Tying?

-kupnjom PCa u npr. nekom velikom trgovačkom lancu, kupac može dobiti predinstaliran OS/software kao i Mac, ali može DOBITI i ostale besplatne programe-pakete... Mozila može besplatno dijeliti CD s FF, trgovac mu jetnostavno 'natrpa' poklone u košaricu i kaže -ovo je poklon. Tako se to radi za tisuće drugih proizvoda, ćak i komercijalnih kao reklama. (papir za printer, CD-etui, Flashdisk, demo/trail programi sl.). To je plus (+) za trgovca, zadovoljstvo za kupca, zar ne? Zašto bi netko sve trebao downloadati? Zar onda nije preduvijet da ima ADSL-flat, da zna što smije/nesmije, što je legalno što je piratski, dali je lokaliziran prijevod jer je server u Texasu a po zakonu mora biti, itd.... (-druga tema o kojoj također tupim, Sarkozy.)

Ovaj način distribucije je legalan i poželjan, čak na CDu nemora biti software, može biti autoplay s opcijom downloada s određene stranice (sigurne, čiste, legalne) ali onda je ADSL 'obvezan'. Ako je moj HR način razmišljanja 'balkaniše', po čemu je tvoj 'švedski' europskiji? I nadam se da se neljutiš, za razgovor/raspravu je potrebno i suprotno mišljenje... ovo je samo to, mišljenje.

Ovaj dio oko Win7 sa ili bez IEa a da bi bio u odgovornosti MSa, se može odnositi znači isključivo na retail verzije, koje onda ja kao kupac imam pravo birati, zašto mi to EU-K. želi onemogućiti? Za OEM tržište je odgovoran distributer.

Za velike sisteme, sistemac u firmi određuje sve, pa i verzije programa, servispack itd., to nije dio ove teme jer uopće nemora biti povezano s MS/Win/IE. Takva firma ima interno svoj standard, možda i svoj OS.

-znam da MS, intel i sve velike (jake) kompanije guraju svoj proizvod, zahtijevaju od distributera čak da ne distribuira konkurentski proizvod itd. to je zabranjeno (intel upravo plaća kaznu) samo ih treba uhvatiti i kazniti.

Kažeš da je nevažno što je na instalacijskom CDu? -ništa osim OSa? jel' može barem edit ili bash. Dali je dio OSa driver za hardware? mislim da nije, čak je vlasnik-proizvođač netko ne-MS. Koja bi 'prednost' bila u tom? I postavlja se pitanje ima li MS pravo raditi svoje-generičke drivere? Ali kako bi se diago sistem do mogućnosti downloada s proizvođaćeve stranice ako nemamo u startu bar generičku funkciju Osa? -Kažeš tebi i svima koji znaju, da je to lako, ostali njima će trgovac složiti?? -što? dailup za modem?

Sam browser, je u kategoriji koja ja lako zamijenjiva, ali dosadašnja praksa funkcionira dobro, svaki browser se može instalirati, MS nije neke onemogućio ili na bilo koji naćin uskratio. Nasuprot bez MSa nebi bilo niti njih (ostalih browsera...) on im je to omogućio.

ps. MS je pristao na verziju bez IE. Dali ga to sad oslobađa krivice i potrebe da ga se napada kao glavni uzrok svih zala?

Za privatnu upotrebu koristim FF, za poslovnu moram IE (i ostale M$ove proizvode) -to bi EU trebala popraviti, omogućiti alternativu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

brand name računala..dolaze ili sa predinstaliranim OS-om...ili bez njega...po volji kupca...

a ako kupac misli da može dobiti soft po volji...za'ebao se...neće HP, lenovo ili bilo tko drugi raditi pojedinačnu instalaciju...u paketu se instalira (klonira) storine računala...

custom intalaciju možeš dobiti kod frenda, možda kod lokalnog trgovca (ako ga nije frka BSA)...ni tamo nema custom...

pa zar vi ljudi stvarno mislite da da će vam netko titrati jaja i instalirati išta po želji...koje naivčine Smijeh

malo ste pomiješali lončiće...povremeni fush kod susjede sa trećeg kata nije ozbiljan bussiness...nitko kad ima rokove se neće zahebavati sa pojedinačnom instalacijom... Izlanuo se

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Za privatnu upotrebu koristim FF, za poslovnu moram IE

???

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Za privatnu upotrebu koristim FF, za poslovnu moram IE (i ostale M$ove proizvode) -to bi EU trebala popraviti, omogućiti alternativu.

Zakaj moraš?? I opet ,na koji način ,a da to ne stvori nove probleme??

I'm so tired...
17 godina
baaab kaže...

Moram priznati da mi je prvi osjećaj kad pročitam ovakva razmišljanja - tuga. Ljudi previše misle samo na sebe i kako odmah zadovoljiti svoje potrebe, a zanemaruju širu sliku nastalog stanja u društvu i odnosa između ljudi.

Pa zar ne misliš da je pravednije da ti, kada napraviš, svoj file manager program (ili bilo šta drugo) imaš RAVNOPRAVNU šansu da ga vidi i koristi više ljudi nego što ti to omogućuje ovakav operativni sustav kako ga 'slaže' i prodaje Microsoft. Možda tvoj progam bude inovativan i dobar, ali koliko će ga ljudi stvarno i koristiti ako u OS-u postoji ugrađena alternativa (nije bitno kakve kvalitete). Ovdje se radi o tvojoj startnoj poziciji na tržištu. Zakinut si jer nemaš svoj OS. To što ti (možda) ne zarađuješ za život proizvodnjom softvera, nego ga samo konzumiraš, ne opravdava ovo što si napisao.

Šta se tiče toga da li ćeš sve programe imati odmah kad instaliraš OS - naravno da ćeš ih imati. Pa neće npr. Dell ili HP isporučivati računala sa nekompjliranim kernelom? Ako oni to tako budu radili, ja ću prvi (invetivno) pokrenuti prodaju računala sa kompjaliranim kernelom (ako imam pravo na to) i instaliranom gomilom (besplatnih) programa i uz dobru uslugu se obogatiti. Pa nisu kreteni, oni će složit kompletnu disitrbuciju - od file managera do office-a (ko i svaki linux), ali će jedan stavit Win Explorer i IE, a drugi Total Commander i Chrome ili nešto treće. Uglavnom, kako se tko dogovori sa proizvođačima programa.

A kupac će naknadno moći bez ikakvih problema deinstalirati bilo šta i staviti šta ga je volja (bilo to besplatno ili kupljeno).

Za mene u cijeloj ovoj priči nije bitno tko tuži, a tko je tužen (iako je Microsoft na tapetu). Prema svima jedanko!

I da zaključim, problemi se rješavaju jedan po jedan, a samo u iznimnim situacija više odjednom (ne postoji uzalud izreka: dvije muhe, jednim udarcem). To znači da se sad rješava potojanje/nepostojanje IE u windows paketu, a kad druge stvari dođu na red (ako dođu) onda će se one rješavati. To što moja filozofija teži idealnom svijetu, ne umanjuje potrebu da se riješi ovaj jedan problem.

WTF?
16 godina
neaktivan
shkval kaže...
baaab kaže...

Moram priznati da mi je prvi osjećaj kad pročitam ovakva razmišljanja - tuga. Ljudi previše misle samo na sebe i kako odmah zadovoljiti svoje potrebe, a zanemaruju širu sliku nastalog stanja u društvu i odnosa između ljudi.

Pa zar ne misliš da je pravednije da ti, kada napraviš, svoj file manager program (ili bilo šta drugo) imaš RAVNOPRAVNU šansu da ga vidi i koristi više ljudi nego što ti to omogućuje ovakav operativni sustav kako ga 'slaže' i prodaje Microsoft. Možda tvoj progam bude inovativan i dobar, ali koliko će ga ljudi stvarno i koristiti ako u OS-u postoji ugrađena alternativa (nije bitno kakve kvalitete). Ovdje se radi o tvojoj startnoj poziciji na tržištu. Zakinut si jer nemaš svoj OS. To što ti (možda) ne zarađuješ za život proizvodnjom softvera, nego ga samo konzumiraš, ne opravdava ovo što si napisao.

Šta se tiče toga da li ćeš sve programe imati odmah kad instaliraš OS - naravno da ćeš ih imati. Pa neće npr. Dell ili HP isporučivati računala sa nekompjliranim kernelom? Ako oni to tako budu radili, ja ću prvi (invetivno) pokrenuti prodaju računala sa kompjaliranim kernelom (ako imam pravo na to) i instaliranom gomilom (besplatnih) programa i uz dobru uslugu se obogatiti. Pa nisu kreteni, oni će složit kompletnu disitrbuciju - od file managera do office-a (ko i svaki linux), ali će jedan stavit Win Explorer i IE, a drugi Total Commander i Chrome ili nešto treće. Uglavnom, kako se tko dogovori sa proizvođačima programa.

A kupac će naknadno moći bez ikakvih problema deinstalirati bilo šta i staviti šta ga je volja (bilo to besplatno ili kupljeno).

Za mene u cijeloj ovoj priči nije bitno tko tuži, a tko je tužen (iako je Microsoft na tapetu). Prema svima jedanko!

I da zaključim, problemi se rješavaju jedan po jedan, a samo u iznimnim situacija više odjednom (ne postoji uzalud izreka: dvije muhe, jednim udarcem). To znači da se sad rješava potojanje/nepostojanje IE u windows paketu, a kad druge stvari dođu na red (ako dođu) onda će se one rješavati. To što moja filozofija teži idealnom svijetu, ne umanjuje potrebu da se riješi ovaj jedan problem.

gledam širu sliku...nisam niti djete...niti naivan...stvari tako stoje, kako stoje...

i nikada ne bih radio nešto tipa file managera...čemu...zašto bih...pa nisam mazohista...niti mislim da mogu napraviti bolje od onoga što već ima... Smijeh

ali...nešto za streaming multimedije...unutar kućne mreže...da možeš sa svoga laptopa puštati što želiš...na liniju...bez žica...ili bilo tko drugi unutar toga kruga...to bi već bilo zanimljivo za raditi...a hoće li to ikada ugledati svjetlo dana...izvan kućne mreže...ovisi...o dotjeranosti i dovršenosti...sigurno neću pustiti nešto van...čime niti sam nisam zadovoljan Namigiva

17 godina
neaktivan

To je glupost totalna. Većinu ljudi nije briga za file manager i WinE im je odličan, a oni kojima to nešto znači u životu, koriste shareware Total Commander. Danas ni kretenu ne možeš prodati file manager jer je to obavezan dio OS-a vezan uz striktno OS-ov file system i mora biti besplatan i dolaziti s OS-om kao i Internet pretraživač.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 13:09 (naxeem).
16 godina
naxeem kaže...
ihush kaže...

Za privatnu upotrebu koristim FF, za poslovnu moram IE

???

eBanking,  ne WebBanking

BOL ... nešto novo. eZaba nešto staro. Sad može FF -moja greška. (- jer je novo ..stalno nešto mijenjaju, do sad nije bilo podrške)

Svi koriste identične čitače, međusobno kompatibilno, Erste/Hypo/Zaba...

-dodaj tome i FINU. ...izvadak:

Rješenje: Isto kao u slučaju 1. Strankama koje popunjavaju obrasce u Open Office-u preporučite, ako imaju tu mogućnost, da završne, popunjene Excel datoteke odnesu na neko drugo računalo gdje imaju Microsoft Excel i gdje će datoteku još jednom otvoriti otvoriti u Excelu i završno snimanje datoteke napraviti u Excel-u, ne u Open Office-u.

To su bili razlozi, sad je FF podržan, u kontekstu teme, znači može biti izbor IE ili FF. Još važnije, kad se browser pokaže dovoljno dobrim i raširenim, onda se pokrene i podrška za njega.

korigirana verzija: Za privatnu upotrebu koristim FF, za poslovnu moram IE , sad osim IEa, mogu i za poslovnu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Zanemarite file managere u ovoj priči - netko je prvi spomenuo Total Commander, a ja sam se nadovezao. Nije bitno o kojem se tipu softvera radi.

Nadam se da je princip koji zastupam razumljiv svima. Ako bilo tko napravi nešto novo, a MS odluči uključiti svoju alternativu u OS, onda konkurecija ima znatno manje šanse za (nastavak) uspjeha. To treba ispitati za svaki proizvod posebno i ako je točno, onda treba reagirati. Danas za IE, a sutra, ako treba, za nešto drugo. Možda i neki vrhunski proizvod iz Hrvatske (ako je već Opera 'samo još jedan od istih, ali manji').

WTF?
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 13:34 (shkval).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Istina je windowsi bi trebali dolaziti goli, sustav bez ikakvih programa, bez windows media playera, bez IE, bez moviemakera, bez svakakvih aplikacijskih programa.Samo sustav, sa grafičkim sunčeljem i sa nužnim djelovima.

Dok kupujete sustav, trgovac (vemil, hgspot, hp, dell fujitsu, bla bla )  od kojeg ste kupili morao bi vam dati dvd (nesto poputs software pack) koji ćete ubaciti i onda staviti kvačice i instalirati, na njemu će biti raznog microsoftovog , pa do opere, do mozille, do gom playera, do svega besplatnoga a takoder i do svega opensource.

Nevidim problem zašto to nebi bilo tako, covjek brzo instalira sustav, i dalje ubaci taj dvd pack. Na taj način bi svi imali jednake šanse.Trgovcu takoder nije problem to složiti, njemu je važno da kupac ima izbor, da nije ograničen na jedan proizvod,

A microsoft ako želi da IE bude bolje skinut, ne radi one reklame tipa, skinite IE i pomognite gladnim amerikancima bla bla. Dakako microsoftu to ne odgovara, upravo zato jer tada bi se trebao više truditi, jer mu je lako popularizirati odredeni softwer monopolom.

Fedora 11 Leonidas Kde 4.2
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 13:50 (linuxuser).
16 godina
neaktivan

e moj lega...kada budeš TI slagao i prodavao računala...kada budeš od TOGA živio...slobodno radi ono što nema veze s tobom...i što će ti dragi bog platiti...samo da bi tvoj kupac bio zadovoljan Smijeh

ili napiši neki program..budi koristan...napravi nešto što će ljudi da koriste...a ja ću ti filozofirati što smije biti unutar toga, a što ne Smijeh

lako je tuđim ku*cem gloginje lupati Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 14:06 (baaab).
17 godina
neaktivan

Evo cuo sam komentar dal jud gledaju samo sebe? Po ćemu to zakljucujes?

Ako je Microsoft napravio bolji software i besplatan tada svima ćini uslugu.

Ima mnogo recimo FTP managera........I zaista mi nepada napamet kupovat. Netreba mi nekakav za 50 $.....50$ za WS-FTP je stvarno previše.....Dali ti ljudi žive od toga? NAravno da jesu nego pitanje je zašto Microsoft ne napravi bolji FTP nego što je sad?

Definitivno može.

Čak razmišljanje "samo o sebi" kao takvo nikad nije tako. Čak uvijek misliš na druge.

Recimo da ti kroz politiku radiš opče zakone da tebi bude bolje definitivno ćeš napravit zakon da i većini bude bolje.....

Znaći samo da to vrijedi za sve. Ako recimo stavim da se razdjeli susjedna državna zemlja jer mi treba da produžim polje ili kuću...tada ću razdjelit i drugim ljudima kojima ta zemlja isto treba. Naravno nemožeš raspodjelit nešto što ima upotrebnu dunkciju. Ali ako ima funkciju gdje je x "povečanje statistike" to zaista nema smisla.

Osim toga mislim da ljudi na ovom forumu većinom nisu sebični. Ali znaju da nemogu laprdat kako svi misle kao i oni. PA koriste smao svoja iskustva.

17 godina
neaktivan
linuxuser kaže...

Istina je windowsi bi trebali dolaziti goli, sustav bez ikakvih programa, bez windows media playera, bez IE, bez moviemakera, bez svakakvih aplikacijskih programa.Samo sustav, sa grafičkim sunčeljem i sa nužnim djelovima.

Dok kupujete sustav, trgovac (vemil, hgspot, hp, dell fujitsu, bla bla )  od kojeg ste kupili morao bi vam dati dvd (nesto poputs software pack) koji ćete ubaciti i onda staviti kvačice i instalirati, na njemu će biti raznog microsoftovog , pa do opere, do mozille, do gom playera, do svega besplatnoga a takoder i do svega opensource.

Nevidim problem zašto to nebi bilo tako, covjek brzo instalira sustav, i dalje ubaci taj dvd pack. Na taj način bi svi imali jednake šanse.Trgovcu takoder nije problem to složiti, njemu je važno da kupac ima izbor, da nije ograničen na jedan proizvod, (1.)

A microsoft ako želi da IE bude bolje skinut, ne radi one reklame tipa, skinite IE i pomognite gladnim amerikancima bla bla. Dakako microsoftu to ne odgovara, upravo zato jer tada bi se trebao više truditi, jer mu je lako popularizirati odredeni softwer monopolom.(2.)

(1.) Ja bi to riješio ovako: Windowsi se instaliraju bez ičega ili s minimalnim brojem potrebnih programa i tijekom instalacije windowsa se ponude svi MS programi za instalaciju. Što hoćeš instaliraš, što nećeš - ne moraš.

(2.) A firefox je bolji - "postanite dio svjetskog rekorda", on također ima reklame i slične mamce. Možda je malo pokvareno govoriti "skinite ovo i pomažite gladanoj djeci u Africi" ali ako je to stvarno u dobrotvorne svrhe - zašto ne? Neki komercijalni programi poput avire dio cijene licence uplaćuju u dobrotvorne svrhe tako da to nije usamljena praksa. A i čiča Bill je vjerojatno to predložio jer je on velike svote uplatio za siromašne amerikance.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
shkval kaže...

Ja recimo mogu proizvest fenomenalna sjedala za automobile. I kako da ja sad natjeram prosjecnog kupca automobila da uzme moje sjedalo. Kad bi barem automobilska industrija prodavala automobile bez sjedala... Nevinašce

Think locally, act globally...
17 godina
SupremeCommander kaže...
shkval kaže...

Moram priznati da mi je  prvi osjećaj kad pročitam  ovakva razmišljanja  - tuga. Ljudi  previše misle samo na sebe i kako  odmah zadovoljiti svoje potrebe, a  zanemaruju  širu sliku nastalog stanja u društvu i odnosa između ljudi.

Pa zar ne  misliš  da je pravednije da ti, kada  napraviš, svoj  file manager program (ili bilo šta drugo) imaš RAVNOPRAVNU šansu da ga vidi i koristi više ljudi nego što ti to  omogućuje ovakav  operativni sustav kako ga  'slaže' i prodaje Microsoft.  Možda tvoj progam bude inovativan i dobar, ali koliko će ga ljudi stvarno i koristiti ako u OS-u postoji ugrađena alternativa (nije bitno kakve kvalitete). Ovdje se radi o tvojoj startnoj poziciji na tržištu. Zakinut si jer nemaš svoj OS. To  što  ti (možda) ne zarađuješ za život proizvodnjom softvera, nego ga samo konzumiraš, ne opravdava ovo što si napisao.

Ja recimo mogu proizvest fenomenalna sjedala za automobile. I kako da ja sad natjeram prosjecnog kupca automobila da uzme moje sjedalo. Kad bi barem automobilska industrija prodavala automobile bez sjedala... Nevinašce

To ne znači da se problem sa IE ne treba rješavati. Filozofija tipa 'ako ne možemo sve - onda nećemo ništa' nema smisla.

WTF?
17 godina
neaktivan
Ne možemo zanemariti jer je jako bitno o kojem se softveru i tipu softvera radi.
Navedite mi jedan primjer softvera koji MS gura kao besplatan i koji ugrožava tržište? Naravno osim IE-a koji ne ugrožava ništa osim drugih jednako bezobrazno bogatih i bahatih kompanija...
16 godina
neaktivan

ti izgleda ne kužiš da prosječan korisnik želi SVE ODMAH I SAD!

slično razmišljanje je bilo i kod onoga sa red hat-om...kad red hat bude nudio visoko integrirana rješenja..imat će šanse pored MS-a...

a ako misliš da su third part rješenja zakon...pokušaj održavati desetak takvih solucija...i držat ih na okupu...

17 godina
neaktivan

Znam samo da mi se više sviđa IE nego recimo mozila.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Ne možemo zanemariti jer je jako bitno o kojem se softveru i tipu softvera radi.
Navedite mi jedan primjer softvera koji MS gura kao besplatan i koji ugrožava tržište? Naravno osim IE-a koji ne ugrožava ništa osim drugih jednako bezobrazno bogatih i bahatih kompanija...

da...drž'te lopova...

a svi žele biti kalif mjesto kalifa... Smijeh

16 godina
neaktivan
linuxuser kaže...

Nevidim problem zašto to nebi bilo tako, covjek brzo instalira sustav, i dalje ubaci taj dvd pack. Na taj način bi svi imali jednake šanse.Trgovcu takoder nije problem to složiti, njemu je važno da kupac ima izbor, da nije ograničen na jedan proizvod,

A microsoft ako želi da IE bude bolje skinut, ne radi one reklame tipa, skinite IE i pomognite gladnim amerikancima bla bla. Dakako microsoftu to ne odgovara, upravo zato jer tada bi se trebao više truditi, jer mu je lako popularizirati odredeni softwer monopolom.

Mislim da bi ti s takvim OS-om i načinom prodaje brzo propal! Ovdje je riječ o EU ,ne o Hrvatskoj! Mi ovdje smo itekako informatički obrazovaniji od prosjeka ljudi u zemljama EU ,koji kad kupe PC u dućanu ,očekuju i žele da kad ga donesu doma i priključe da sve bude gotovo i podešeno. A ne da se mora još 2 dana j...b s instalacijom i podešavanjima. Sistem "out of a box" i zdravo.

Godinama sam živil i radil u Njemačkoj i znam. Ljudi gore su tek u zadnjih godinu ili dvije počeli kupovat i slagat PC-ije sami ,ili ih kupovat bez sistema pa onda sam instalirat ,a i to je još uvijek mizeran postotak naspram nas ovdje.

Pitaj prosječnog Nijemca na ulici kaj je Opera ,Firefox ,WinAmp ,blenut će u tebe ,a tek će svaki deseti točno odgovorit.

Da se razumijemo - pričam o prosječnim ,kreditno sposobnim radnim ljudima ,ne o srednjoškolcima ili studentima koji su dnevno satima na PC-u i znaju o tome ko i mi.

I'm so tired...
17 godina
protjeran

Ja sam totalno na strani Microsofta iako kod kuće koristim i Linux. Prije svega, blesava mi je općenito ideja da se nekome zabrani da ograničava svoj software zato jer se drugi osjećaju ugroženo. Tko im je kriv što ne rade dovoljno konkurentan software. Jer, da je tako dobar MS bi davno propao i svi bi već prešli na besplatni Linux i alternativni software.

I ruku na srce, bez obzira na monopol MS-a nitko mu niti ne može konkurirati u kvaliteti. Ako pogledamo Linux on je ionako dobar samo kao server, a za desktop je šrot.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

linux nudi sve što i m$ a ješ mu je manja cijena :D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bit će zanimljivo pratiti poteze EU komisije posebito sad u krizi. Što više "krivih" poteza naprave to više potkopavaju ugled EU...

Još kad ljudi ostanu bez posla. Kad ih takne po novčaniku. A recesija je i još bar 2 godine će se pogoršavat dok ne dođe do restarta tržišta. Zanima me kako će doć do restarta. EU komisija će ovim tempom postat kolateralna žrtva.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Preletio sam preko cijele teme, i nije bilo lako. Namece se par pitanja:

Gdje je granica?

Mogu li ja onda, ako znam, napraviti neki mali browser, i zahtijevati njegovo ubacivanje kao jedan od izbora pri instalaciji?!?

Mogu li napraviti kalkulator koji ima jednako ili malo vise funkcija od onog defaultnog i zahtijevati njegovo ukljucivanje u instalaciju, te uklanjanje Microsoftovog, jer su oni u boljoj poziciji od mene?

Slazem se s naxeemom u onom dijelu da bih zaprijetio nedistribuiranjem Windowsa za ovo trziste, pa da vidimo tko ce duze izdrzat u toj igri. Vec je veliku stvar Microsoft ucinio uklanjanjem IE-a.

Uklanjanje IE-a eventualno moze proc, iako je i to vrlo vrlo diskutabilno iz puno razloga. Ubacivanje tudeg softvera u vlastiti OS je nebuloza.

http://irale.deviantart.com

2 0 hvala 0
17 godina
RaLe kaže...

Uklanjanje IE-a eventualno moze proc, iako je i to vrlo vrlo diskutabilno iz puno razloga. Ubacivanje tudeg softvera u vlastiti OS je nebuloza.

tocno tako, ako sam ja proizvodac kruha kao gotovog proizvoda, a  proizvodim i brasno, onda necu kupovati tude brasno kraj svojega niti cu odustati od proizvodnje kruha, niti me monopolistom moze smatrati onaj cije brasno ne korisrim u svom proizvodu, pa makar bio jedini proizvodac kruha

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 16:43 (igy).
16 godina
neaktivan
RaLe kaže...

Slazem se s naxeemom u onom dijelu da bih zaprijetio nedistribuiranjem Windowsa za ovo trziste, pa da vidimo tko ce duze izdrzat u toj igri. Vec je veliku stvar Microsoft ucinio uklanjanjem IE-a.

Baš bi volio da to urade, Sječam se, kad je microsoft IBM skupo naplatio svoje windowse, kad je microsoft zaprijetio intelu da se odrekne jednog čipa ako to ne uradi da će prestati mu prodavati windowse.

Nakon toga ta dva igrača počinju pružati podrsku linuxu:D  i ulažeju linux fondationu. , Jos i europou i imat čemo pun pogodak  Mislio sam da će to biti Rusija, a izgleda da je to Europa :D

Fedora 11 Leonidas Kde 4.2
16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Mislim da bi ti s takvim OS-om i načinom prodaje brzo propal! Ovdje je riječ o EU ,ne o Hrvatskoj! Mi ovdje smo itekako informatički obrazovaniji od prosjeka ljudi u zemljama EU ,koji kad kupe PC u dućanu ,očekuju i žele da kad ga donesu doma i priključe da sve bude gotovo i podešeno. A ne da se mora još 2 dana j...b s instalacijom i podešavanjima. Sistem "out of a box" i zdravo.

Godinama sam živil i radil u Njemačkoj i znam. Ljudi gore su tek u zadnjih godinu ili dvije počeli kupovat i slagat PC-ije sami ,ili ih kupovat bez sistema pa onda sam instalirat ,a i to je još uvijek mizeran postotak naspram nas ovdje.

Pitaj prosječnog Nijemca na ulici kaj je Opera ,Firefox ,WinAmp ,blenut će u tebe ,a tek će svaki deseti točno odgovorit.

Da se razumijemo - pričam o prosječnim ,kreditno sposobnim radnim ljudima ,ne o srednjoškolcima ili studentima koji su dnevno satima na PC-u i znaju o tome ko i mi.

Pa kad budes kupio PC u ducanu, s predinstaliran windowsima ces ga vjerovatno dobiti s web-browserom vec instaliranog, mislim tako i tako dosta firmi vec stavlja AV programe

na predinst. OS-e pa nije tesko jos staviti i browser. Onaj ko kupuje samo OS vjerojatno i zna kako ga postaviti i ne boji se toga da malo zasuka rukave.

Ti mora da se salis, znaci nijemci su poceli slagati sami svoje PC-e samo negdje 2007, 2008. godine. Ljudi koji su bili po 2 generacije ispred nas sto se tice racunalne tehnologije

jer si kod nas nitko nije mogao priustiti tadasnju visoku tehnologiju. Neznam di si ti zivio u njemackoj, ja sam zivio tamo 9 godina i znam za nebrojene prosjecne kreditno

sposobne ljude koje si sami slazu pc, jos od prvih pentiuma kad je to zapravo tek postalo popularno. Tamo je to i vise nego popularno. Imaju jos od pocetka 90.tih casopise

kojima je jedina svrha pisanje recenzija o pc komponentama, znaci nema igara, tutorijala, nego se sve svodi u 200 stranica na hardver i sto kupiti. Toga kod nas nikada

nije ni bilo. Mislim nebi da je slaganje PC-a velika umjetnost, mozes to napraviti iako nikad u zivotu nisi, stekas "fool-proof" komponente u "fool-proof" utore, upalis i radi.

Mislim covjece racunalna obrazovanost kod mlade populacije se svodi velikim djelom na igranje igara i slaganje konfiguracija, kod instalacije windoza vec steka.

Svijet se razvija u tom smjeru da sve vise ljudi sve manje zna o informatici a ne obrnuto kao sto ti mislis. Gledaj .NET framework, prije nekad davno u doba C-a si

se hebao mjesecima da se naucis radit s Windows-api-em, danas samo kliknes "new form" i drag n' dropas sto ti treba, source same forme nikad ni ne moras pogledati

i pojma nemas sto se u pozadini odvija (nije da imam nesto protiv .NET -a al tako je). Svi sve vise postajemo konzumenti umjesto korisnika (participanata). 

Gledaj Apple-ov slogan "It just works" s kojim reklamira Mac, "It just works" to je sve sto trebas znati. Pitaj srednjoskolca kako radi zarulja, mikrovalna, televizija i nece imat pojma,

pitaj ga sto je WinAMP i znati ce, to se zove napredak. Danasnji mladi jednostavno odrastaju uz to, to je za njih tu oduvijek i nije nista posebno, a kad "samo radi" zasto se

muciti i uciti kako radi.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 16:51 (drnde).
16 godina
neaktivan
drnde kaže...
1) Onaj ko kupuje samo OS vjerojatno i zna kako ga postaviti i ne boji se toga da malo zasuka rukave.

2) Ti mora da se salis, znaci nijemci su poceli slagati sami svoje PC-e samo negdje 2007, 2008. godine. Ljudi koji su bili po 2 generacije ispred nas sto se tice racunalne tehnologije

jer si kod nas nitko nije mogao priustiti tadasnju visoku tehnologiju. Neznam di si ti zivio u njemackoj, ja sam zivio tamo 9 godina i znam za nebrojene prosjecne kreditno

sposobne ljude koje si sami slazu pc, jos od prvih pentiuma kad je to zapravo tek postalo popularno. Tamo je to i vise nego popularno. Imaju jos od pocetka 90.tih casopise

kojima je jedina svrha pisanje recenzija o pc komponentama, znaci nema igara, tutorijala, nego se sve svodi u 200 stranica na hardver i sto kupiti. Toga kod nas nikada

nije ni bilo. Mislim nebi da je slaganje PC-a velika umjetnost, mozes to napraviti iako nikad u zivotu nisi, stekas "fool-proof" komponente u "fool-proof" utore, upalis i radi.

3) Svijet se razvija u tom smjeru da sve vise ljudi sve manje zna o informatici a ne obrnuto kao sto ti mislis. Gledaj .NET framework, prije nekad davno u doba C-a si

se hebao mjesecima da se naucis radit s Windows-api-em, danas samo kliknes "new form" i drag n' dropas sto ti treba, source same forme nikad ni ne moras pogledati

i pojma nemas sto se u pozadini odvija (nije da imam nesto protiv .NET -a al tako je). Svi sve vise postajemo konzumenti umjesto korisnika (participanata). 

1) To stoji ,u svakom slučaju. Samo ,ovdje je riječ o ljudima koji o tome nemaju pojma ,i kad ove godine za Božić ili kasnije kupe novi PC s predinstaliranim Windowsima 7 hoće imat "uključi i radi" ,a ne da još mora birat koji browser ,pa ga podešavat ,pa updateat itd.

2) Od 1998. do 2000. bil sam u Garmish-Partenkirchenu ,a onda do 2005. u Münchenu. I svakih nekoliko mjseci odem gore.

Da ,časopisa ,siteova ,TV emisija o informatici bilo je i ima koliko hoćeš. I puno ljudi zna dosta o slaganju PC-a ,instalaciji sistema ,podešavanju ,programiranju!

Ali ,to su u 90% ljudi koji i žive od PC-a ili im je PC glavno sredstvo rada. Ja pričam o (bez uvrede bilo koga ,molim) poljoprivrednicima ,radnicima u pogonima ,na baušteli i da dalje ne nabrajam.

Znači ne PC entuzijasti ko mi i tisuće nijemaca koji prate informatičke časopise i siteove!

3) To isto stoji ,samo ja ne vidim niš loše u tome. Onaj kome treba naučit će se radit u C-u i ostalim programskim jezicima. Meni to ne treba i baš mi paše to "drag n' drop i "new form" u .NET-u pa mi je projekt gotov za dva tjedna ,a ne 6 mjeseci ko prije 10 godina.

Znači ,i meni i milijunima drugih ljudi bitno je da dobijem sređen i gotov sistem (ja da napravim posel ,neko drugi da samo posurfa) ,a ne da se j... svako malo s podešavanjima sistema.

To ostavljam za doma i slobodno vrijeme.

I'm so tired...
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 21:42 (kizo2703).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice