Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto

poruka: 515
|
čitano: 298.313
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto".
16 godina
neaktivan
RE: Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto
Dado_ZG78 kaže...

Uostalom ti si za svoj programerski rad plačen u firmi u kojoj radiš (osim ako si sam svoj gazda jel..), pa ne plate te valjda po broju prodanih primjeraka softvera?

To je kao da se ja žalim što svi korisnici bankarskih usluga (kao i kartične kuće) besplatno koriste moje programe, a ja se jadan trudim i naradim ko mali crv haha..   pa imam zato mjesečnu plaću koja je fiksna (i istina bog nije baš bajna za posao kojim se bavim) Neodlučan

A ta fiksna plaća je bogom dana i ne ovisi o uspjehu firme? Da dovedemo do ekstrema - kad nitko ne bi kupio proizvod, i dalje bi plaća dolazila svakog mjeseca?

Davno mi je jedan gazda rekao: "Tvoju plaću ne plaća firma, već klijent." Dakle, svatko tko radi u firmi koja je na tržištu treba biti svjestan da mu plaća itekako ovisi o uspjehu prodaje, zadovoljstvu klijenata i sl. I da ne postoji zlatni ćup na kraju duge iz kojeg će svakog mjeseca kapnuti, bez obzira kako se radi i kako firma stoji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.5.2010 15:15 (Tvrdy).
15 godina
neaktivan

vidim da svi nešto piskaraju pa da i ja iznesem svoje mišljenje. unaprijed se ispričavam ako je već netko napisao istu stvar, ali nemam vremena za pozorno praćenje teme.

po meni je glavni problem nepoštivanje tuđeg rada tj. osobe i od toga kreću sva zla na ovom svijetu. :O) drugi problem je neinformiranost. treći je 'ako prođe prođe' način razmišljanja.
da ukratko obrazložim prvi: zašto npr. neki trgovci rade na minimalcu dok drugi imaju solidne plaće i sve moguće povlastice. ove prve gazda ne poštuje niti kao radnike niti kao osobu i fućka mu se za njih jer burze su ionako pune ljudi koji žele raditi. takvih 'trgovaca' (koji su uzeti samo kao primjer, tako je u sve većem broju profesija) je hrvatska puna. kad takav obezvrijeđeni radnik dođe doma i sjedne za kompjuter onda se i njemu fućka za onog tko je napravio softver/audio/video. dakle, promjena mora krenuti od vrha prema dolje tj. oni na vrhu moraju biti uzor i dok se to ne dogodi džabe nam svo trkeljanje. znam da ima svakakvih radnika i da će poslodavci tvrditi suprotno, no ja pričam o ljudima koji pošteno rade svoj posao, dok se za poslodavca koji se valja u parama, vozi aute od pola milijuna kuna i ne zna kud bi s nekretninama, a istovremeno drži radnike na minimalcu teško može reći da je pošten. takvih je na žalost sve više. ove priče o standardu mi ne drže vodu zato jer za svaki program postoji besplatna alternativa koja četo radi bolje od razvikanog i preskupog softvera, a i ne morate zaigrati svaku igricu ili pogledati svaki film prije nego što on dođe u kino. za to također postoji alternativa: postoje besplatne igrice i javna televizija. ako želiš kvalitetu plati.
neinformiranost: velikom broju ljudi je teško shvatljiv pojam softvera ma koliko god nama to smiješno zvučalo, naročito starijima. to je i razumljivo jer im je jedini dodir sa softverom izbornik na novoj lcd televiziji. ti isti doživljavaju i kompjuter kao neku stvar koja bi samim izlaskom iz tvornice i štekanjem u struju trebala ispuniti sve što korisniku padne na pamet jer misle da su samom kupovinom hardvera platili i softver (što vrijedi za npr. televizije i računala koja dolaze s instaliranim windowsima). kad takvima kažete da im windowsi trebaju reinstalaciju ili da su puni virusa onda vas gledaju kao da pričate turski ili vam pipaju čelo da provjere imate li temperaturu. :O)
i za kraj 'ako prođe prođe' tj. 'kradem zato jer mogu' način razmišljanja: ovo susrećemo na svakom koraku i izgleda da nam je to u genima kamenim. :O) probajte nekom tko tako razišlja ne platiti uslugu, uskratiti mu plaću ili ne daj bože ukrasti nešto. jebali ste ježa, a kad treba 'u se, na se i poda se' onda su prvi. zna se*.

*nisu ni ovi drugi bolji, sve je to manje više isto. govno je govno bez obzira koje je boje.

toliko od mene. :O)

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sve je to ok, ali opet nitko nema odgovora na to da skidanje sadržaja (koji ne nestaje time s mjesta skidanja) nikako ne umanjuje nikome profit jer da ga nema za skinuti ne bih ga niti kupio (tj. dao novac za njega)!

Kako je to onda krađa?

Definicija krađe je da nekom nešto otuđiš i oštetiš ga ili?

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Sve je to ok, ali opet nitko nema odgovora na to da skidanje sadržaja (koji ne nestaje time s mjesta skidanja) nikako ne umanjuje nikome profit jer da ga nema za skinuti ne bih ga niti kupio (tj. dao novac za njega)!

Kako je to onda krađa?

I dok nije bilo interneta bilo je pirata, tako da bi vjerojatno sad tražio po malim oglasima i kupovao piratske kopije.

15 godina

Mislim, meni je cak cudno sto je "samo" 54% ako gledamo kako ljudi iz dana u dan dobivaju otkaze, a cijene prehrambenih proizvodam struje i svega ostaloga malo po malo odlaze gore.

I sada si mislis...izdvojiti cca 400 kn za igru ili platiti neki racun (koji ionako moras platit)!? Onda lijepo imas jedne stranice sa ilegalnim sadrzajem tipa filmovi, igre, aplikacije i skidas!

90% aplikacija su kod mene free....no igre nisu! Koliko ih imam u kolekciji!? 0! Kada budem u mogucnosti kupovati igre, onda cu ih naravno kupovati...ovako sada platim t-comu za net i "download".

Uzmimo i Cinestar kao primjer.....odes tamo sa boljom polovicom i svaka cast ako potrosis manje od bar 100 kn! Zato i idem tamo svake prijestupne i to bas kada je neki film koji bih uistinu volio pogledati u kinu.

Tako da me ovo sve uopce ne cudi! Legalni Windowsi!? Dajte molim vas! Pa odrzavao sam racunala u firmi koja ima cca 1400 zaposlenih i nije bilo niti jednih legalnih Windowsa na niti jednome kompu! Stovise, ni AutoCAD programi nisu bili legalni! No zato firma finu lovu ubire.....prefinu, a place mizerija!

Zato sada lagano burza...vec 5 mj!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Sigurno bi bar nešto kupio da ne možeš piratizirati, ali sve i kad ne bi, svejedno se radi o krađi jer uzimaš nešto na što nemaš pravo, neovisno o tome otuđuješ li direktno od porizvođača ili ne. Ti kradeš, čak i ako njima, strogo tehnički govoreći, ništa nije ukradeno. Kužiš? Pitanje morala je druga stvar, ako se ne osjećaš moralno odgovornim toliko da priznaš da takav stav i praksa koji ti zauzimaš nije u redu, tu ti nitko ne može pomoći. To je osjećaj koji treba osvjestiti, neki jesu, neki nisu, neki kako sad stvari stoje, nikada ni neće. Dok se njima ne ukrade, onda najčešće okreću ploču.

Kladim se da i ti imaš doma piratiziranog materijala pa bila to glazba, DivX-i ili nešto treće.. 

Ja samo tvrdim kako ne poznajem NITI JEDNU osobu koja doma nema barem 90% piratskih sadržaja (filmovi, glazba, igre itd.). Dakle SVI smo lopovi?

(opet ne možemo biti ni približno toliki koliko su naši vladajući koji bi nam trebali biti primjer, jel)

Čak štoviše, poznajem neke policajce koji su mi iz prve ruke pričali kako nakon svih onih 'antipiratskih' akcija masa tih zaplijenjenih DVDa i hardova se podijeli među MUPovcima i njihovim frendovima/obiteljima tako da sve je to jedan veliki - LOL Smijeh

Mislim lako je drugima prigovarat oko toga, ali neka baci prvi kamen onaj koji je bez grijeha Namigiva

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Kako je to onda krađa?

zamisli da živiš od prodaje softvera kojeg sam pišeš. za napraviti neki program potrebno je vrijeme, a vrijeme iziskuje trošak. da bi preživio dok tvoj softver krene u prodaju ti fino uzmeš kredit jer se ne živi od zraka, a i treba poplaćati režije. ionako ćeš lako otplatiti taj kredit kad jednom krene prodaja.

dođe i taj dan i ti plasiraš proizvod na tržište, ali gle čuda, prodaš samo par primjeraka iako internetom kruži na tisuće piratiziranih kopija tvog softvera, a dobar dio ljudi na njemu još i zarađuje. onda, jel to krađa i jesi li oštećen? 

16 godina

evo ni ja nisam pratia temu,al svakako bi sudjelova...

imam orgigi winse i na kompu i na laptopu, jedni su došli s laptopom, a za komp

fesb ima ugovor s microsoftom, uglavnom, prije toga sam isto ima jedan xp origi od frenda,

al se uvjek koristilo piratski, programi, igre i sve redom... danas skidam filmove, glazbu, serije

i neman osjećaj kriice, lako je opet ovde govorit nekima koji imajju stalni posa,roditelji im imaju

dobre plaće i sve to, al većina to nema i to je realnost.... zašto sad ja neman osjećaj krivice

kao prvo nekome nisam ukra materjalnu stvar, znači nisam mu doša u kuću i odnia tv, lovu, itd...

da to radim onda bi se dobro zapita!!! Već je sve rečeno, problema nema-para nema!

niko od njih ne gleda koliko koji proizvod dođe,u kakvoj smo mi krajnji korisnici u situaciji,

svi kradu tako da naši trgovci kradu nas s svojim maržama, ali isto tako i vaše cjenjene

tvrtke kradu od drugih, sjećate se microsfta, miša.... tjednima nokie i apple-a... i masu njih

Svi gledaju na korist i šta izvuć više od ljudi, jer to je ljudska narav i opet dođe na to da sm

mi ljudi ipak najsavršenije žiotinje

Najbolji osjećaj je upala mišića........ Krema Foruma!!!
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
Dado_ZG78 kaže...

-pusti definicije.. jer bi se iznenadio (zapravo već znaš - i to je krađa)

Postoji vlasništvo, vlasnik je vlasnik, ostali nisu vlasnici (OK?)

btw. naši dužnosnici jako dobro znaju definicije... i sve kradu po zakonu. I to je OK?

Stvari se počnu mjenjati i pogledi na to, kad je i tvoj interes u pitanju.

Samo mali opis razlike, npr. pljačkaš banke uleti pištoljem u banku i ukrade 100.000kn. (krađa? kome? čega? novac je papir.)

Dok npr direktor neke firme kao Holding ne plati porez ili radnike i taj novac strpa u džep. -razlika? i  za par stotina miliona kuna on će manje odgovarati. -Po zakonu.

-Dali je krađa, dali je veća vrijednost itd. (spada pod prekršaj, ne pod krivični zakon..) za 600mil=1.5godina zatvora? proporcije?

Dakle za manje-više istu stvar postoji više mogućih kazni.

-logika, bolje je biti direktor i ukrasti puno, nego lopov i zaglaviti u zatvoru za siću..

Sad zamisli jednu situaciju.

Krađom fizičkih stvari kao glazbeni CD-DVD s police, dolaziš do fizički opipljive stvari-korisiti (novčano=protuvrijednost) recimo 160kn (OK)

-time si ukrao samo taj CD, nitko te ne povezuje s povredom autorskih prava, piratiziranjem (torrent=share=distribucija) itd.

Dakle kad bi te policija uhvatila sudili bi ti za 160kn. (možemo reći da je šteta i daleko manja, jer tu je PDV, marža itd, dok je čista šteta cca 30kn)i možda bi se smilovali... OK?

- dok skidanjem istog tog albuma, kršiš puno više zakona i primjenjuje se automatizam, drakonski primjeri... a realno je manje vrijedan nego onaj fizički original. Pa sad, dali ti je rizik veći da uletiš u CDshop i ukradeš CD ili skineš s torrenta? Kazna? Korist? ...

-Što kad se provedu neki zakoni?

-logika, bolje je ukrasti CD (APP) imaš oriđiđi i sva vlasnička pravo koja s tim idu jer nemoraš nositi račun i dokazivati vlasništvo... nego downloadati neku mp3cu i pokupiti neku (RIAA) kaznu od par miliona dolara.

Software još nije došao na taj nivo kaznenog zakona, ali ide se prema tome.

Primjer za software: uletiš u dućan i ukradeš kutiju CoD-MW2...APP, imaš oriđiđi, key, možeš igrati na serverima... a sudac te za takvu vrijednost nikad neće kazniti. ...

za download je dovoljno da BSA pročita ove postove, da sudskim putem zatraži logove BUG servera u vezi tvoje adrese, od ISPa ista stvar i ..kuc-kuc... -jasno?

Ali, nije to (kućni korisnik) BSA trenutni cilj, muze on dovoljno od firmi i države. Jer je za sad iza BSA MS, koji će radije trpjeti piratske windowse, pa tako eliminirati konkurenciju, nego da utjeruje pravdu i dovoljno zarađuju, da si to mogu dozvoliti, .. zato ostalima naplaćuju dvostruko višu cijenu.

Da je iza BSA i neki lobi kao EA ili Activision onda bi to već radili. Oni su ipak radije odabrali steam.

Znaš zašto je ovaj scenarij moguć i vrlo vjerojatan?

-Jer tad izdavač igre uopće nema trošak, dovoljno je da te (neka agencija) uhvati u downloadu i oni će se naplatiti više nego za normalnu igru a istovremeno nećeš moći igrati na javnim serverima, prigovarati i tražiti povrat novca za neispravnu igru...  imaš samo probleme i strah. (samo glupi se ne boje ničeg).

-to je realan ''zlatni gral'' za izdavače. -Možda ne ove godine, iduće ...?

Ako ti nešto nije neophodno, dali je isplativo tako rizikovati? Zbog igre ili mjuze? Kao vožnja preko ograničenja u Sloveniji (OK usporedba?).

- postoji legalna alternativa, postoji legalni demo, trial akcije, nagradne igre itd., ako se korisnik samo nezna ili neće potruditi onda je zaslužio i dvostuku kaznu..

APP= ako prođe-prođe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Nemojte krasti winse, Ballmer plače kad kradete...

Ende Neu
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Dado_ZG78 kaže...

Kako je to onda krađa?

Zašto je protuzakonito držati RPG u garaži? Mislim, pa neću na nikoga pucati, jel...

Iako me ovo podsjeća na onu anegdotu kada je policajac ženu priveo na sud je je bila u čamcu sa ribičkom opremom na mjestu gdje je ribolov zabranjen. Na pitanje zašto je privedena, a nije ništa učinila, policajac odgovorio - Imali ste svu opremu potrebnu za izvršenje prekršajnog djela.

Žena je podigla tužbu protiv policajca za pokušaj silovanja uz riječi da je imao svu opremu potrebnu za izvršenje tog čina. No dobro...

Nije problem u tome jel ćeš ti to piratizirati ili ne, već općenito ta pojava protiv koje se moraš boriti. Ne mogu ja naivno plasirati neku aplikaciju i onda kada počne piratiziranje čudom se čuditi. Zaštita mora postojati prije izlaska na tržište, i u tim "nepotrebnim" stvarima se troši vrijeme, novac i ljudstvo.

Every hole is a goal!
15 godina

tko je bez grijeha neka prvi baci kamen,svi moraliziraju o piratstvu a niti jedan nema doma sve leglano,ako ima legalne programe onda bi se našlo ilegalne multimedije

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
15 godina
neaktivan

Pa kako se i nebi povecavala piratstvo kada je sve preskupo..

Nek se cijene spuste na zemlju pa ce se i piratizam zajedno s cijenom spustati...

Maky
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Snobovi....

There is no spoon.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

mudraci krivo im je kad se piratiziraju programi jer znaju koliko je truda potrebno uložiti,a to što doma imaju hpetinu ilegalnih filmova i albuma to ih se ne tiće

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Software još nije došao na taj nivo kaznenog zakona, ali ide se prema tome.

Primjer za software: uletiš u dućan i ukradeš kutiju CoD-MW2...APP, imaš oriđiđi, key, možeš igrati na serverima... a sudac te za takvu vrijednost nikad neće kazniti. ...

za download je dovoljno da BSA pročita ove postove, da sudskim putem zatraži logove BUG servera u vezi tvoje adrese, od ISPa ista stvar i ..kuc-kuc... -jasno?

.

LOL Cool

nitko u hr ne prati svako osobno racunalo niti je to uopce moguce izvesti,  prethodno je potreban opravdani nalog (a nalog se ne dobija tek tako). Sad, zamisli da xy korisnik koristi isključivo VPN + enkripcija...itd

Peace and Love _ Frankenstein Build
17 godina
neaktivan

U biti ova tema se može protezati kroz tisuće stranica i još uvijek će biti onih koji 'moraliziraju' i onih koji 'piratiziraju' - točka! Belji se

(s tim da je omjer barem 9:1 u korist ovih drugih.. ostalo je licemjerje hehe)

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

... i moj brat takodjer ...

- Prodao sam danas nekih memorija ram i zato imam keša da varim ceo dan -

0 0 hvala 0
16 godina
Verbatim kaže...

dovoljno da BSA pročita ove postove, da sudskim putem zatraži logove BUG servera u vezi tvoje adrese, od ISPa ista stvari ..kuc-kuc... -jasno?

.

LOL Cool

nitko u hr ne prati svako osobno racunalo niti je to uopce moguce izvesti,  prethodno je potreban opravdani nalog (a nalog se ne dobija tek tako). Sad, zamisli da xy korisnik koristi isključivo VPN + enkripcija...itd

-naravno, ali očekivao bih od tebe da znaš kako stoje stvari s logovima.

za one koji neznaju, svi prižatelji usluga su dužni čuvati logove određeno vrijeme, u slučaju zakonski predviđenog postupka (sudski nalog) moraju dati te logove...

-U logu na BUGu je tvoja trenutna vanjska IP i vrijeme (OK?)

-Od ISPa isto to vrijeme i IP i došao si do vlasnika linije... (OK? bez potrebe za praćenjem i sl. fix ideja)

-vlasnik linije je odgovoran. (da se ne povezujemo na ostale teme...)

Policija, inspektorat ili agencija mora djelovati na prijavu i osnovanu sumnju, samo je trenutno na nivou prekršaja.. dok ne postane krivično djelo.

Dakle dovoljno će biti da BSA čita forum i da temeljem tog može zahtijevati pretragu računala, pa ako nađe.... -OK?

- Pravna razlika? Optužnica i prijava pred sudom?

Onda to ide po sili zakona, ne kao do sad kao privatna tužba gdje prvo BSA mora dati dokaz da bi se postupak pokrenuo..

Tak da ti VPN neće pomoći ako sadržaj koji si prenio od A do B na siguran način, objaviš na sva zvona... ili lokalnoj radio stanici. (treba ostati tiho i uživati u blagodatima jeftinog softwarea)

Karikirano: prešvercaš nešto i onda se pred policijom hvališ o tome ili šutiš? Ili dođi zamotan na USA aerodrom i vikni da si terorist... onako iz vica.

-neće to još kod nas neko vrijeme doći, ali kao kandidat za EU, tko kaže da neće jedna od štibri biti vezana s tim?

btw. tvoja ideja da im pokažeš fax ili frižider kao krivca za spajanje, odgovor -vlasnik linije je odgovoran (ne uređaj), pa time i kriv.

A oni u tom trenutku imaju nalog za pretres i zapljenu računala (čak i monitor, tipkovnicu....) Namigiva možda odnesu i kućnu mačku (ili miša..) na provjeru.

Kako ti tu pomaže VPN?

aaa- misliš sakriti folder? enkripcija diska? ili externi disk... ili.. OK, oni su pali s kruške pa to neće znati. Ili kao za auto, kažu, daj ključ (pass) i moraš im ga dati.

Čak i ako nedaš, mogu oni do tih podataka...

17 godina
neaktivan

Ja sam aXXoCool

Ja sam Daz Cool

Ja sam RAKiJACool

P.S.

Razmotri malo bolje Francuski i Engleski slučaj.

5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ko pametan ce dati 500 kn za igru u ovakvoj krizi...bolje da se bave proucavanjem krize nego tu pametuju o piratstvu.

zivjelo piratstvo !!!

VITIS NEMO SINE NASCITUR - Nitko nije rodjen da ne pogrjesi.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GeForce kaže...

ko pametan ce dati 500 kn za igru u ovakvoj krizi...bolje da se bave proucavanjem krize nego tu pametuju o piratstvu.

zivjelo piratstvo !!!

TAKO JE!!!111  fUCKtHEhATERS!!!!!!111Cool

There is no spoon.
17 godina
neaktivan
torrente kaže...

..

SCARY Iznenađen

@ ihush je li BSA čita male oglasnike ili prati samo forum? :confused:

ili jedno i drugo?

Naime, nedavno je u Kninu Policija na tržnici "uhvatila" dilera DVD-a, pred sudcem za prekršaje se branio da je nezaposlen

i dobio je 500kn kazne.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.5.2010 23:17 (Verbatim).

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
metak kaže...

Nije zabrinjavajuce koliko ljudi koristi piratski softver, nego je zabrinjavajuce sto velika vecina takve postupke odobrava. Ne samo da ih odobrava nego se i ponosi time. Osobno uvijek pokusavam koristiti freeware kada je to moguce, i od softvera nemam apsolutno nista piratskog, osim filmova i serija - sto je naravno za osudu, ali daleko od toga da se time hvalim.

Stvar je u tome sto se u vecini slucajeva kaznjavaju pravne osobe za koristenje piratskog softvera, sto je naravno puno bitnije jer iste uz pomoc njega ostvaruju dobit. Nekaznjavanje građanstva je prilicno korektno, ali dovodi do toga da ljudi pojam piratizacije prihvacaju kao sasvim normalnu stvar. Isti slucaj bi imali i sa tonu drugih stvari da ih policija/aparat odluci "ne kaznjavati". Na pricu o moralu u danasnje vrijeme je uzalud pricati.

Skoro svaki komad softvera ima alternativu u freeware obliku, a ponekad se i treba zapitati jel stvarno potreban PS da se makne prist sa lica na slici kada isti posao odrađuje i Picasa i tonu drugih programa. Eventualni problem donosi Office paket koji, ako gledamo kroz nekakvo profesionalno koristenje jednostavno nezamjenjiv alat. Zato i kosta, kao i sve ostalo.

Koristenjem freewarea (posebice opn src) takodjer saljete poruku autoru da ga pratite, podrzavate njegov rad i uzdizete njegovu vrijednost u svijetu programiranja.

Apsolutno se slažem sa svime što je metak napisao!

17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...
GeForce kaže...

zivjelo piratstvo !!!

TAKO JE!!!111  fUCKtHEhATERS!!!!!!111Cool

A tko će se pametan igrati u ovakoj krizi?

Umjesto igranja bolje bi bilo raditi i štogod zaraditi.

Najveći problem što se tiče piratizacije programa, igara, filmova i glazbe je u tome što ove stvari ne rastu na grani, nego ih netko mora napraviti, a taj netko ih proizvodi prvenstveno radi novca kojeg zaradi baveći se tim poslom. Oni koji koriste piratske sadržaje trebali bi imati bar malo poštovanja prema onima koji pošteno plaćaju, jer naposlijetku oni koji imaju naviku platiti, u biti svojim potrošenim novcem omogućuju piratima da do ovih stvari sada dolaze besplatno.

Onoga trenutka kada broj onih koji su spremni platiti za igre, programe... bude jako mali, jer je kritična većina prešla na filozofiju "Zašto bih platio, ako mogu do toga doći i besplatno bez plaćanja" nastaje kod proizvođača problem zarade manje od očekivane, te  proizvođači (autori, producenti...) pokušavaju spriječiti gubitak prihoda na nekoliko načina:

1. Uvođenje raznih zaštita protiv kopiranja - ne funkcionira, jer skoro svaka zaštita je probijena, usput su stvoreni problemi poštenim kupcima, a i povećani su troškovi proizvodnje.

2. Donošenje zakona koji predviđaju razne represivne mjere prema piratima: od isključenja Interneta do novčanih i zatvorskih kazni. Niti ovo ne funkcionira, jer ako bi se zakoni striktno provodili, većina stanovništva bi ostala bez interneta, a škole i fakulteti bi opustjeli, jer bi učenici i studenti bili po kazneno-popravnim domovima.

3. Proizvođači igara, filmova... se prestaju baviti ovim poslom i ulažu svoj novac u neke druge djelatnosti, zbog čega se godišnje snimi manje filmova, izađe manje novih igara, manje novih pjesama... -   već se po malo osjeti.

4. Mijenja se forma, sadržaj i način distribucije na način da je piratizacija nemoguća ili da nema smisla. Npr. dosta novih igara se radi samo za konzole, dok se PC ili izostavlja ili se rade multiplayeri koje se igra preko interneta i to samo na određenim serverima. Programe se počinje prebacivati u "oblake" uz uvođenje pretplate. Na TV-u preovladavaju "reality" forme od raznih talenata, zvijezda, farmi i brothera, koji se isplati gledati samo uživo, ako se uopće isplati.

Piratizacija može funkcionirati samo dotle dok bude dovoljno onih koji će kupovati. Najveća opasnost za piratizaciju nije ni DRM ni razni zakoni, već sama piratizacija - mogla bi pojesti samu sebe, odnosno dovesti do toga da se nema što piratizirati.

BTW, ove godine nisam skinuo još niti jednu pjesmu s Interneta - ne radi se o mom poštenju, nego nisam našao ništa zanimljivo.

17 godina
neaktivan
klimama kaže...

Najveći problem što se tiče piratizacije programa, igara, filmova i glazbe je u tome što ove stvari ne rastu na grani, nego ih netko mora napraviti, a taj netko ih proizvodi prvenstveno radi novca kojeg zaradi baveći se tim poslom. Oni koji koriste piratske sadržaje trebali bi imati bar malo poštovanja prema onima koji pošteno plaćaju, jer naposlijetku oni koji imaju naviku platiti, u biti svojim potrošenim novcem omogućuju piratima da do ovih stvari sada dolaze besplatno.

Onoga trenutka kada broj onih koji su spremni platiti za igre, programe... bude jako mali, jer je kritična većina prešla na filozofiju "Zašto bih platio, ako mogu do toga doći i besplatno bez plaćanja" nastaje kod proizvođača problem zarade manje od očekivane, te  proizvođači (autori, producenti...) pokušavaju spriječiti gubitak prihoda na nekoliko načina:

1. Uvođenje raznih zaštita protiv kopiranja - ne funkcionira, jer skoro svaka zaštita je probijena, usput su stvoreni problemi poštenim kupcima, a i povećani su troškovi proizvodnje.

2. Donošenje zakona koji predviđaju razne represivne mjere prema piratima: od isključenja Interneta do novčanih i zatvorskih kazni. Niti ovo ne funkcionira, jer ako bi se zakoni striktno provodili, većina stanovništva bi ostala bez interneta, a škole i fakulteti bi opustjeli, jer bi učenici i studenti bili po kazneno-popravnim domovima.

3. Proizvođači igara, filmova... se prestaju baviti ovim poslom i ulažu svoj novac u neke druge djelatnosti, zbog čega se godišnje snimi manje filmova, izađe manje novih igara, manje novih pjesama... -   već se po malo osjeti.

4. Mijenja se forma, sadržaj i način distribucije na način da je piratizacija nemoguća ili da nema smisla. Npr. dosta novih igara se radi samo za konzole, dok se PC ili izostavlja ili se rade multiplayeri koje se igra preko interneta i to samo na određenim serverima. Programe se počinje prebacivati u "oblake" uz uvođenje pretplate. Na TV-u preovladavaju "reality" forme od raznih talenata, zvijezda, farmi i brothera, koji se isplati gledati samo uživo, ako se uopće isplati.

Piratizacija može funkcionirati samo dotle dok bude dovoljno onih koji će kupovati. Najveća opasnost za piratizaciju nije ni DRM ni razni zakoni, već sama piratizacija - mogla bi pojesti samu sebe, odnosno dovesti do toga da se nema što piratizirati.

BTW, ove godine nisam skinuo još niti jednu pjesmu s Interneta - ne radi se o mom poštenju, nego nisam našao ništa zanimljivo.

Najpametniji post u cijeloj temi.

Svaka Čast.

16 godina
Verbatim kaže...
torrente kaže...

..

SCARY Iznenađen

@ ihush je li BSA čita male oglasnike ili prati samo forum? :confused:

ili jedno i drugo?

Naime, nedavno je u Kninu Policija na tržnici "uhvatila" dilera DVD-a, pred sudcem za prekršaje se branio da je nezaposlen

i dobio je 500kn kazne.

:)

-BSA ne čita novine i nemaju računalo tako da su im te informacije van dohvata.. ... -tu se slažemo. Namigiva  (i to se odnosi na firme.. ali nitko o tome ne brblja..)

-jedan drugi kriminalac, već duže vrijeme u hladu Lepoglave je pod zanimanje naveo 'domaćica' ... par đipova, vila itd. a obićna domaćica. Mislim da je tu sudac posumnjao.

-tako da 500kn kazne vs RIAAinih nekoliko miliona.. Što te cifre govore? -ništa.

Dodaj da za krađu u trgovini postoji naputak o 1000kn... u ovom slučaju policija je napravila više štete (troškova) nego što je kazna. Opet ništa osim da smo smotana država.

btw. sad treba kazniti ili sudca zbog kriterija ili policajce zbog nepotrebnog uhićenja.

Koji bi onda bio zaključak, da je zakonski najbolje biti diler? Šutim

Proširi to na sexualne djelatnice, koje umjesto poreza plaćaju povremene kazne.. paušal, samo drugačije ispisan račun ali ista cifra ista škrabica...

Ako razmislimo, tko će profitirati naplaćivanjem softwarea ili kazni? -znaš odgovor? 23%-22%

-dali to nešto mijenja u mogućnosti da se ti zakoni uvedu?

-Dodati klimamin pogled na temu, (kvalitetan) spomenut BigBrother isve ostale emisije, muzika, film .. itd. što je zajedničko? -LICENCE

Za svaku stvar svi mi plaćamo licence tj. porez (ako spomenemo RTV pretplatu). Druga zajednička stvar? -Vlasnik licence. (Negdje na zapadu.)

evo naš primjer: protupožarni inspektor nezna dali ima pravo, dali neki klub postoji.. -u ilegalne neidu u kontrolu, jer za njih 'neznaju'..

-dok nekad glavni inspektor za građevinu (Jordanić) nije znao da mu za kuću treba građevinska...

-Ili da će Ćesić Rojs sad tužiti državu za rušenje bespravno sagrađene kuće (i dobitti...)

Ovi primjeri baš ništa ne govore... osim da smo u banani, kao država.

Nisi aXXo, možda samo pod utjecajem RAKiJE (šala) Osmijeh

17 godina
neaktivan

Ima BSA računalo i "cinkarošku" stranicu !

Klimama je to lijepo napisao, piratija će pojesti piratiju.
Evo jedan primjer:
CCE je jedan od najboljih enkodera, košta 1000$ i više $. Sad je izašla SP3 verzija, ali nema trial za Dl. Da bi sam program funkcinirao ptreban je USB Dongle.

Sve ove tkz. represivne mjere mogu se zaobići ( bar na netu), uzalud je tvrditi da ne može.
To su čak potvrdili i Francuzi.

Ako ne bude na ponudi trial softwera ili samo u limitirajućem obliku, to će biti problem.
M$ će uvijek biti piratiziran, ali baš uvijek, jer je najpopularniji tj. najmasovniji.

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako god bilo piratstva za privatne svrhe ce uvijek biti... Dok za biznis... nisam za to, niti to ikako mogu opravdati...
In Control
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Iskreno, ne smeta mi to što netko ima ukraden software.

Smeta mi to ako taj netko ne vidi ništa loše u tome i samim time i meni kao developeru pljuje u lice i omalovažava moj rad i trud. I to ne samo trud koji je utrošen u taj komad aplikacije, nego i znanje i svo ono do 4 ujutro računanje integralnih računa, vektorskih prostora, transformacija matrica, Gaussovih 3.14-zdarija, računi s polinomima na n-ti način i slično...

I ovaj... Ja se ne sijećam kad sam software kupio kod nas... Fala bogu, pa se sve može preko neta nabaviti, tako da, s time - kod nas višestruko skuplje si objesite o rep, jer očito, niste nikada niti pokušali kupiti genuie software.

Jesi ti cuo za GPL? 

There's no place like (127.0.0.1) home. . .
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice