Rusi predstavili mikroprocesor Baikal-T1

poruka: 54
|
čitano: 6.506
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Rusi predstavili mikroprocesor Baikal-T1".
16 godina
neaktivan

Još kad bi procesori bili dostupni za nas obične ljude ne bi se morali oslanjati na monopol intel-a i amd-a.

4 2 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Rusi predstavili mikroprocesor Baikal-T1
zeroname kaže...

Još kad bi procesori bili dostupni za nas obične ljude ne bi se morali oslanjati na monopol intel-a i amd-a.

Jer ti bi odmah kupio dva da ne ovisiš o mrskim kapitalistima/imperijalistima Amerima, nego o nemrskim kapitalistima/imperijalistima Rusima. 

15 godina

To je SOC za tablete i slično i u toj klasi uz Intel imaš i: Mediatek, Nvidiu, Qualcomm, Rockchip, Allwinner, Marvell, Samsung, Apple čipove... Naravno, nitko od njih se ne može mjeriti s ovime jer su takve čipove proizvodili prije 4-5 godina.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Nek se vidi raskoš, tehnologija i mogucnosti MOTHER RUSIJE :D

1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

samo se vi zajebavajte. rusi su u mnogočemu tehnološki daleko ispred amera. npr. suhoj t-50:

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 10:41 (Ajar).
Moj PC  
5 5 hvala 0
15 godina
Ajar kaže...

samo se vi zajebavajte. rusi su u mnogočemu tehnološki daleko ispred amera. npr. suhoj t-50:

bili su napredni i 1987 (mig 29, 31, su 25, 27...):

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02246/Rust-Moscow_2246134b.jpg

:-D :-D :-D

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 10:51 (jozef).
15 godina

Bravo Rusi.

They have descended from heavens in fire chariots, and made humans on their own image.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ajar kaže...

bili su oni u mnogo stvari napredniji, recimo s podmornicama, a problem je jedino što su zbog utrke u naoružanju trošili više od pola bdp-a na vojsku, zbog čega su na kraju ekonomski propali

a uostalom, jadna nam majka ako se tehnološki napredak mora mjeriti u tome čija puška može što prije ubiti što više ljudi

17 godina
neaktivan

Meni je tak super dok ljudi kao sinonim za Sovjete koriste Ruse, dok je ustvari Sovjeti != Rusi.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Siguran sam da Intel ima 100 puta bolji procesor od postoječeg ali ga čuvaju kao Asa u rukavu. intel se ne zamara sa prodajom boljeg jer jednostanvo zele iscrpiti ono sto je trenutno u prodaji. Siguran sam ako se pojave ti ruski procesori u prodaju koji ce moci konkurirati recimo postoječim x86 procesorima da ce intel odma izvuci svojeg asa iz rukava i ti ruski procesori ce postati stvar proslosti.  I na kraju ce ispati da su rusi utrosili puno para za ništa. Slično kao sto je MS naručio puno Surface tableta i na kraju je ispalo dai ih nitko neče i ktome nemaju ih kome prodati pa su ih umjesto toga poklanjali :D 

17 godina
neaktivan
jozef kaže...
Ajar kaže...

bili su napredni i 1987 (mig 29, 31, su 25, 27...):

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02246/Rust-Moscow_2246134b.jpg

:-D :-D :-D

Taj lik je pracen od prvog metra prelaska granice. Problem s Rusima je u tome sto nikad nisu bili toliko trigger happy kao braca demokrate preko Atlantika.

17 godina
neaktivan
Markić7 kaže...

Siguran sam da Intel ima 100 puta bolji procesor od postoječeg ali ga čuvaju kao Asa u rukavu. intel se ne zamara sa prodajom boljeg jer jednostanvo zele iscrpiti ono sto je trenutno u prodaji. Siguran sam ako se pojave ti ruski procesori u prodaju koji ce moci konkurirati recimo postoječim x86 procesorima da ce intel odma izvuci svojeg asa iz rukava i ti ruski procesori ce postati stvar proslosti.  I na kraju ce ispati da su rusi utrosili puno para za ništa. Slično kao sto je MS naručio puno Surface tableta i na kraju je ispalo dai ih nitko neče i ktome nemaju ih kome prodati pa su ih umjesto toga poklanjali :D 

Svi veliki narodi i civilizacije pokusavaju imati vlastiti tehnolosko-industrijski ekosustav. Nema to veze s prodajom i kvalitetom, ali ima sa strateskim interesima znanstvene, ekonomske, obrambene neovisnosti. 

Hrvatska je samo city-state, pa nas narod to bas ne moze shvatiti. U Jugi su pokusali raditi na tome, al bili smo preslabi. Dosla banda i sve rasturila. Sad fino konobarimo.

16 godina
1domagoj1 kaže...

..dok je ustvari Sovjeti != Rusi.

- ne više, sad je Russia | federacija. Ili Putinstan..

Markić7 kaže...

Siguran sam da..

Siguran sam ako ..

Slično kao sto je MS naručio puno Surface tableta..

-  wooou.. ideš, ja sam siguran ako Marsovci postoje da su zeleni (ili sivi), slično kao Japanci al druge boje..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Markić7 kaže...

Kako za nista? Pa jel su u tom slucaju natjerali Intel da izbaci svojeg asa u rukavu? Jesu. Jesu ih natjerali da prestanu crpsti ono sto je trenutno u prodaji i da izbace nesto bolje? Jesu. Da li onda mi imamo bolju tehnologiju za nabaviti? Imamo. Kako onda za nista? :D

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Meni je tak super dok ljudi kao sinonim za Sovjete koriste Ruse, dok je ustvari Sovjeti != Rusi.

Istina, ali su bili glavni dominantan narod unutar SSSR-a koji je imao sve konce u rukama. Drugi narodi su im bili podređeni.

But where did he come from, this fleck of spite in an abandoned paradise?
11 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Kako za nista? Pa jel su u tom slucaju natjerali Intel da izbaci svojeg asa u rukavu? Jesu. Jesu ih natjerali da prestanu crpsti ono sto je trenutno u prodaji i da izbace nesto bolje? Jesu. Da li onda mi imamo bolju tehnologiju za nabaviti? Imamo. Kako onda za nista? :D

Nisi razumio moju poantu, slazem se da bude za nas super ali za konkurenciju recimo Ruse nebude, znaš zašto. Jer su računali na to da će taj procesor prodavati  i nadoknaditi uloženo, puno su uložili i nisu ga uspjeli prodati jer je intel odlučio prodavati još bolji procesor.  Rusi imaju šanse samo 

ako ga prodaju u rusiji i ajmo reicmo zabrane upotrebu konkurentskih procesora. 

17 godina
neaktivan

da nije bilo rata na području ex-ju (mogli smo se mirno rastati kao čehoslovačka) i mafije na čelu sa KDZ-om imali bi i mi industriju, od procesora do kompjutera, 

*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
protjeran

fino,sad nek odu u samoizolaciju i nek se ograde zidom i kupolom,imaju svoj procersor i mogu egzistirati bez ostatka zlog trulog kapitalistickog svijeta pod okupacijom velikog Shejtana Amerike !

0 7 hvala 0
17 godina
funat kaže...
Markić7 kaže...

Svi veliki narodi i civilizacije pokusavaju imati vlastiti tehnolosko-industrijski ekosustav. Nema to veze s prodajom i kvalitetom, ali ima sa strateskim interesima znanstvene, ekonomske, obrambene neovisnosti. 

Hrvatska je samo city-state, pa nas narod to bas ne moze shvatiti. U Jugi su pokusali raditi na tome, al bili smo preslabi. Dosla banda i sve rasturila. Sad fino konobarimo.

I to jako lose radimo (konobarimo, jel).

Imamo tako j*** resurs koji ne koristimo u punom potencijalu. Jedna Budimpesta napravi prihod od turizma kao cijela nasa zemlja. Slavonija moze hraniti regiju, mi uvozimo cesnjak iz Kine. 

Mi Hrvati smo lijeni idioti koji samo seru i cekaju da 200 ljudi na vlasti stvori cudo, dok zivimo u '45oj i svi su nam krivi dok sjedimo u hladu i bitchamo uz gemišt.

12 godina
miller1985 kaže...

da nije bilo rata na području ex-ju (mogli smo se mirno rastati kao čehoslovačka) i mafije na čelu sa KDZ-om imali bi i mi industriju, od procesora do kompjutera, 

mogli smo imat... da ne kažem što

da nas je bill gates preuzeo kompletno sa svime što smo imali do '89., dosad bi bankrotirao sa svim svojim milijardama, a da se ne bi riješio uhljebljenih i prekobrojnih hvatača krivina...

pocicali su ti daleko više nego što je itko mogao zaraditi ili posuditi, zato je sve i propalo od '80. do '90.

16 godina
neaktivan

Kako bi bila što manje ovisna o računalnoj tehnologiji koja dolazi iz SAD-a, Rusija odnosno ruske tvrtke nastavljaju s razvojem vlastitih proizvoda.

Hm, ruski proizvod s američkim instrukcijskim setom i dizajnom jezgre (MIPS Technologies), koji su trenutno u vlasništvu britanaca (Imagination Technologies), a proizvodi se u tvornici u Tajvanu (TSMC) - globalizacija na djelu. Rusija se zapravo želi odmaknuti od x86 instrukcijskog seta, budući da su jedini koji mogu isporučiti proizvode s njim Intel i AMD, koje su američke tvrtke i njihovo poslovanje podliježe američkim zakonima, a mogućnost ubacivanja backdoora koje bi teško otkrili sigurno nije promakla Rusima.

Zanimljivo je da je program razvoja ruske elektroničke industrije pod vodstvom Ministarstva trgovine i industrije, u sklopu kojega je (djelomično) financiran razvoj ovog čipa, započeo 2008. godine. Osim Baikala, u sklopu tog programa razvija se Elbrus (serveri, radne stanice, desktopi, posebice u obrambenom sektoru) i ELVEES-ovi čipovi za video analitiku, bazirani na MIPS arhitekturi i namijenjeni za nadzor u realnom vremenu za smart city primjene, augmented reality (AR), videonadzor u sigurnosnim primjenama, računalni vid za automobile, vizualno pretraživanje i AR za primjenu u smartphoneovima, video analizu materijala na Internetu i, naravno, IoT "gdje je kamera ključni senzor" (zanimljivost - niz proizvoda koje nude nosi ime Orwell:  Orwell 2k, -R, 2k-Patrol, 2k-TraVio, 2k-Neptune, IP-01).

Uz ovaj MIPS bazirani čip, Baikal razvija i čip zasnovan na 64-bitnoj ARM Cortex A57 arhitekturi. Ono što se zna je da će dolaziti s 8 jezgri na 2 GHz, a verzija s 16 jezgri očekuje se u 2016. godini. Namijenjen je serverima i desktopima, kao zamjena za Intelove i AMD-ove procesore.

Par detalja o Baikalu na MIPS arhitekturi:

• prema Grigoriju Hrenovu, CTO-u Baikal Electronicsa, SoC je dizajniran za upotrebu u komunikacijskoj opremi (kućni modemi/routeri, switchevi, bežični routeri, ...) i industrijskoj automatici
  • sadrži 32-bitni MIPS P5600 CPU s dvije jezgre i 1 MB L2 cachea koji radi na 1,2 GHz
  • podržava DDR3 memoriju na 1600 MHz i PCIe 3.0
  • ugrađena su dva 1GB Ethernet kontrolera i jedan 10GB Ethernet kontroler, te SATA 6G i USB 2.0 kontroleri
  • ugrađen je niz sučelja niske brzine - GPIO, UART, I2C, SPI

Dakle - Elbrus i Baikal ARM za servere i računala, Baikal MIPS za mrežnu opremu i ELVEES-ovi čipovi za analitiku i nadzor.

P.S. Detalj - ARM i MIPS IP su u vlasništvu britanskih tvrtki, ARM Holdingsa (ARM) i Imagination Technologiesa (MIPS).

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 21:51 (hrx).

3 0 hvala 9
17 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

mogli smo imat... da ne kažem što

da nas je bill gates preuzeo kompletno sa svime što smo imali do '89., dosad bi bankrotirao sa svim svojim milijardama, a da se ne bi riješio uhljebljenih i prekobrojnih hvatača krivina...

pocicali su ti daleko više nego što je itko mogao zaraditi ili posuditi, zato je sve i propalo od '80. do '90.

A jbg, ode Stari, ode sve u vrazju mater.

17 godina
neaktivan
NecroKnight kaže...
1domagoj1 kaže...

Istina, ali su bili glavni dominantan narod unutar SSSR-a koji je imao sve konce u rukama. Drugi narodi su im bili podređeni.

Istina, pogotovo pod Staljinom Gruzijcem i Hruscovom Ukrajincem. Te znam napamet, al mislim da ih je jos bilo koji nisu bili Rusi.

17 godina
neaktivan
Markić7 kaže...
1domagoj1 kaže...

Nisi razumio moju poantu, slazem se da bude za nas super ali za konkurenciju recimo Ruse nebude, znaš zašto. Jer su računali na to da će taj procesor prodavati  i nadoknaditi uloženo, puno su uložili i nisu ga uspjeli prodati jer je intel odlučio prodavati još bolji procesor.  Rusi imaju šanse samo 

ako ga prodaju u rusiji i ajmo reicmo zabrane upotrebu konkurentskih procesora. 

Ili ako ga naruce vojska, drzavne i obrazovne institucije sto ce se i desiti. I time ce postici dvije stvari - potaknuti vlastiti razvoj, smanjiti mogucnost spijunaze i povecati neovisnost o stranoj tehnologiji (pardon tri).

16 godina
odjavljen

Kako se špijunira procesorom? :)

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Razmisli, navodno si u nasoj struci.

16 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Pogledaj seriju Scorpions. Tamo su hackirali procesor za cca 2min :)))))))

16 godina
odjavljen
funat kaže...
Tonči kaže...

Razmisli, navodno si u nasoj struci.

Ne bavim se aktivno sigurnošću hardvera, nisam katica za sve, ali ono što površno znam, misliš na Brossardove ideje za Rakshasu? To opet zahtijeva više kontrole od isključivo procesora. Oni bi trebali pokriti i neke ostale stvari da eliminiraju takvu prijetnju. Korak naprijed, ali i dalje nedovoljno i nisam siguran koliko je uopće vrijedno gubitka performansi s obzirom tko na kraju opet to sve proizvodi.

17 godina
neaktivan

Pa za pocetak je dovoljno parcijalno dokumentirati instruction set i ostaviti prostor nekog overflowa ili zlouporebe od koje ces kasnije prati ruke ako se otkrije. 

Koliko se sjecam Amerikanci su blokirali ZTE cipove sa slicnim argumentima. Koliko god proizvodjac imao uvida u arhitekturu, moguce je nesto provuci uz malo podmazivanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Da, no čim ideš na orkestriranje svega toga, opet imaš više rupa (važnijih) od hardvera... Nekako mi se čini da je razvoj vlastitog i sve što uz to ide preveliki effort. Bojim se da je ovo više nacionalni ponos i politika, nego sigurnosni potez.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2015 12:04 (Tonči).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice