Nedostaje nam informatičara!

poruka: 329
|
čitano: 65.103
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nedostaje nam informatičara!".
17 godina
protjeran
Re: Nedostaje nam informatičara!
segregator kaže...
royalhero kaže...

@segregator

Ali namjeravam upisati fakultet. FIT(Fakultet Informacijskih Tehnologija Mostar). Da li i tada mogu sa 35 na biro?

Starog programera (osim ako je baš neophodan) niko ne voli...teško

ga je natjerat da radi 18h dnevno kao onog od 20g nekim pričama i obećanjima,

kronično je nezadovoljan jer kuži da je popušio u životu, a počinje i

gnjaviti zahtjevima za većom plaćom itd...uglavnom, riješiti ga se što prije :)

Jednostavno se ne mogu složiti s ovim, po mom iskustvu rad s starijim programerima, po meni oni preko 45g je prava milina. Možda ne vladaju najnovijim buzz wordovima. Al metodičnost kojom pristupaju riješavanju problema je impresivna, kao i njihova inžinjerski pogled na probleme.

Programko http://programko.bloger.hr
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
@woodgamesfx: nisi shvatio poantu, ja imam posao koji nema veze s IT-om, stekao sam i određeni renome tako da ne tražim posao u IT sektoru. Ono štosam htio reći da u malim tvrtkama, ljudi pored normalnog posla obavljaju i posao vezan uz IT. Inače kod nas svatko pored osnovnog posla ima još barem jedan sporedni posao. U nadolazećim vremenima će se ljudi morati naučiti na to.

Aha sorry da krivo sam shvatio, moja pogreška, priznajem {#}

Inače znam takove primjere i smatram da baš nije najsretnije rješenje, baš kotra svato treba raditi svoj posao i usavršavat se u istom , recimo firma sa 50 zaposlenih i recimo da im je branša marketing, prodaja računodsvto ili pružanje neke usluge u kojoj svatko uz svoj posao još sastrane prtlja nešto što nije u njegovoj primarnoj struci je po meni isto kao da pustiš majmuna da vozi avion.

16 godina
odjavljen
ITman kaže...

Ak nemaš love da platiš, dobru vezu ili ludu sreću, bez debelog radnog iskustva nakon faksa se moš fućkat..... {#}, il si prekvalificiran, il si nedovoljno kvalificiran, il nisi podoban, il nisi ovo, il nisi ono..... uglavnom uvijek je problem u tebi!

Hahaha. Jesi me nasmijao, mada si u pravu.

Lijepo je dok si nadobudan i saljes te zamolbe. Jos, ako te na svakih poslanih 100 i pozovu na jedan razgovor. Sreci nema kraja.

A onda jednoga dana odlucis otici i na namjestene natjecaje u drzavu, javne ustanove, javnu upravu... Daj sto das. Kada para nema, javljas se svagdje i na svasta. Ne biras...

E tek tu pocinje 'zadovoljstvo'. Jao kakvih sam se sve prica naslusao. Ali ne bi da omladini ne kvarim uzitak dok jos ima zelju da uci :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 20:17 (Mrgud Veliki).
13 godina
neaktivan
SaidSikiraX kaže...

Slabo ćeš proči sa FIT-om, nije ti to neki respektabilni fakultet. Bolje ti je kako znaš i umiješ da se upišeš na Elektrotehinku, smijer informatika

Čisto se varaš. Imam strica koji je osnivač FIT-a, čovjek je u IT-u od '74., u JNA Beograd. {#}

On kaže da studenti sa FIT - a imaju dobru perspektivu i po nekom istraživanju skoro da nema nezaposlenih, MS je uzeo nekoliko studenata i uzimat će ih još.

Tu treba zahvaliti njegovoj perspektivi IT stručnjaka. Prosječan student FIT-a osim IT tehnologija poznaje i vođenje projekata, reporting, statistiku, projektovanje sistema. Koje još on vodi i super je. Prije 7 dana rađena akreditacija od ljudi iz Portugala, prezadovoljni, ovi mlađi kažu da sad upisuju fakultet FIT bi upisali.

ETF Informatika mi nije nešto. Malo tehnologija. Na FIT-u učiš sve MS-ove i još nekoliko open source tehnologija, uz ove predmete gore navedene.

Ali pomalo prelazimo u ot.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 16:12 (royalhero).
14 godina
Ti govoriš o tvrtkama s 50-ak zaposlenih. Ja pričam o onima do 20, takve firme jako paze na troškove. BTW: kad smo počeli samostalno raditi, tražili smo savjet (i bili spremni platiti) implementaciju mreže, telefonije i nabavu računala, printera i ostalog. Iako nam je preporučen i slovi za stručnjaka lik je višestruko probio Zadrani budžet i tvrdio da se za manje novaca nemože raditi ozbiljan posao. Moš misliti koliko je istine bilo u tomu.
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan

Ja sa svojih 16 u budućnosti zamišljam ovakav posao.

Mala kompanija, ja web ili desktop programer, dođem na posao, sa svojim kolegama projektiram sisteme, svako u svoje okruženje i na posao. Dođe prvi u mjesecu ~4500 KN na račun. Kada dođem kući i dalje se bavim informatikom, učim nove tehnologije, recimo, servisiram računare i pravim web stranice privatno.

Da li je ovakav posao moguć?

2 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
royalhero kaže...
SaidSikiraX kaže...

Slabo ćeš proči sa FIT-om, nije ti to neki respektabilni fakultet. Bolje ti je kako znaš i umiješ da se upišeš na Elektrotehinku, smijer informatika

Čisto se varaš. Imam amidžu koji je osnivač FIT-a, čovjek je u IT-u od '74., u JNA Beograd. {#}

On kaže da studenti sa FIT - a imaju dobru perspektivu i po nekom istraživanju skoro da nema nezaposlenih, MS je uzeo nekoliko studenata i uzimat će ih još.

Tu treba zahvaliti njegovoj perspektivi IT stručnjaka. Prosječan student FIT-a osim IT tehnologija poznaje i vođenje projekata, reporting, statistiku, projektovanje sistema. Koje još on vodi i super je. Prije 7 dana rađena akreditacija od ljudi iz Portugala, prezadovoljni, ovi mlađi kažu da sad upisuju fakultet FIT bi upisali.

ETF Informatika mi nije nešto. Malo tehnologija. Na FIT-u učiš sve MS-ove i još nekoliko open source tehnologija, uz ove predmete gore navedene.

Ali pomalo prelazimo u ot.

Ja mislim da je pomalo obrnuto. Ako ćeš gdje kako kreirati algoritme, onda ćeš naučiti na ETF-u. Web Tehnologije nisu nešto teško za naučiti kasnije, štaviše kad ovladaš naprednijim alogritmima, neku stranicu pišeš kao iz ...

Dafuq I just read?
17 godina

Meh, kad sam prije ~mjesec dana vidio one oglase od Algebre da EU traži neznam koliko IT stručnjaka ili tako nešto, dobio sam napadaje. Prljavo se reklamiraju, a veliki dio jadnika misli kako će im to nešto omogućiti. Tako sam od svoje vlasitite majke dobio zamolbu za sina od prijateljice da je završio u Algebri neki tečaj kaj se jako traži pa da ga zaposlimo ako trebamo čovjeka u firmi. Naravno da nisam imao srca reći da si može nabit taj tečaj za ~4000 Kn (bačenih u vjetar). U međuvremenu smo zaposlili dvoje ljudi, jednog sa Ciscom (iako mu to ne treba previše u našem poslu) i jednog programera (ni to nam ne treba previše). Ali u kombinaciji su nam oba pomogli kada je nama ostalima ponestalo znanja/ideja oko mreža ili programiranja. Stvar je da nitko od nas nema faks, dakle SSS i ne zanima nas tečaj, diploma, niti išta pri zapošljavanju. Kad čovjek dođe, mora znat puno toga, ali ne očekujemo da zna sve, očekujemo da se zna snać, da ako ne zna, da pita, da gugla tri dana ako misli da može sam riješit problem a ne da kaže da se ne može, itd. Fućkaš ti diplomu kad takvi u hrvatskoj očekuju da će dobivati preko 8000Kn, čačkat malo po faceu, zafrkavat se sa tajnicom i napravit dvije Excel tablice i spojit laptop na wireless i eto IT stručnjaka. Takvih ima da me prostite "ko dreka" i što je najgore, takvi se često zaposle i vode jadne informatičare koji su u hrvatskoj podcijenjeni i potplaćeni. Znam za masu kvazi dobrih firmi gdje pomisliš da je super zaposliti se, pa znam da im informatičari jako loše prolaze, a oni su ti koji drže cijeli sustav. Ponekada poželim da im jednostavno 50% informatičara ode pa da onda firma shvati kako je to bez informatičara kojeg gaziš ko zadnjeg crva u hranidbenom lancu.

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/ - http://www.weboteka.net/
Moj PC  
11 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Ja sa svojih 16 u budućnosti zamišljam ovakav posao.

Mala kompanija, ja web ili desktop programer, dođem na posao, sa svojim kolegama projektiram sisteme, svako u svoje okruženje i na posao. Dođe prvi u mjesecu ~4500 KN na račun. Kada dođem kući i dalje se bavim informatikom, učim nove tehnologije, recimo, servisiram računare i pravim web stranice privatno.

Da li je ovakav posao moguć?

Vjerovatno jeste ( u BIH još teže ), ali tome se nadam. Informatika je budućnost.

Dafuq I just read?
17 godina
zbuzanic kaže...

Ponekada poželim da im jednostavno 50% informatičara ode pa da onda firma shvati kako je to bez informatičara kojeg gaziš ko zadnjeg crva u hranidbenom lancu.

Znam ja di su dva otišla kao višak, pa su nakon pola godine zaposlili šestoricu za isti posao {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 20:39 (segregator).
13 godina
neaktivan

@Saide

Na FIT-u se algoritmi savladaju odlično. Nego je problem u studentima. Dođu iz drugog kraja Bosne i umjesto na predavanje odu na kafu u "Mega markt", ja nisam čuo da je neko tamo naučio algoritme. Ovi što ostanu, većina, naravno, pola ih to želi savladati onako za 6-7, a 10 ih želi to naučiti.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Ti govoriš o tvrtkama s 50-ak zaposlenih. Ja pričam o onima do 20, takve firme jako paze na troškove. BTW: kad smo počeli samostalno raditi, tražili smo savjet (i bili spremni platiti) implementaciju mreže, telefonije i nabavu računala, printera i ostalog. Iako nam je preporučen i slovi za stručnjaka lik je višestruko probio Zadrani budžet i tvrdio da se za manje novaca nemože raditi ozbiljan posao. Moš misliti koliko je istine bilo u tomu.

Nema teorije da netko može održavati računalni sustav od 20 kijenata plus normalno obavljati svoj posao, ja iz svog iskustva znam da je to nemoguće, neki segment posla mora trpjet, istina bog nagledao sam se i ovakvih slučajeva (podebljani tekst) .

17 godina
mario.L_hr kaže...

Ovisi o firmi, ali problem je što masa današnjih firmi voli lagati i pričati kako su baš oni najjeftiniji, a kad ti okinu neke paušalne troškove, a taj mjesec ni kopali ni rovali, onda se pitaš čemu to? Ali za sve postoje ugovori o održavanju. Svatko pametan točno definira stavke i cijene, pa čak i mjesečne troškove tako da nema brige. Mi recimo uopće nemamo paušalne troškove što velika većina firmi voli naplaćivati. Također pratimo troškove svake firme  i čim probijemo mjesečni limit (ako je dogovoren) zovemo direktora i javimo da će troškovi ići u idući mjesec ako se slaže. Istina je da male firme jako paze na svoje troškove, ali su nekada i pretjerano štedljive jer ne shvaćaju da bi pravog/kvalitetnog informatičara ako ga zaposle morale plaćati ~10.000 Kn netto, a trenutno im je problem za informatiku davati 5000 Kn. Taj dio ne kužim :)

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/ - http://www.weboteka.net/
14 godina

Sve jasno i lijepo rečeno.Na našu veliku žalost!

Biti ili ne biti pitanje je sada.
15 godina
neaktivan
zbuzanic kaže...

Meh, kad sam prije ~mjesec dana vidio one oglase od Algebre da EU traži neznam koliko IT stručnjaka ili tako nešto, dobio sam napadaje. Prljavo se reklamiraju, a veliki dio jadnika misli kako će im to nešto omogućiti. Tako sam od svoje vlasitite majke dobio zamolbu za sina od prijateljice da je završio u Algebri neki tečaj kaj se jako traži pa da ga zaposlimo ako trebamo čovjeka u firmi. Naravno da nisam imao srca reći da si može nabit taj tečaj za ~4000 Kn (bačenih u vjetar). U međuvremenu smo zaposlili dvoje ljudi, jednog sa Ciscom (iako mu to ne treba previše u našem poslu) i jednog programera (ni to nam ne treba previše). Ali u kombinaciji su nam oba pomogli kada je nama ostalima ponestalo znanja/ideja oko mreža ili programiranja. Stvar je da nitko od nas nema faks, dakle SSS i ne zanima nas tečaj, diploma, niti išta pri zapošljavanju. Kad čovjek dođe, mora znat puno toga, ali ne očekujemo da zna sve, očekujemo da se zna snać, da ako ne zna, da pita, da gugla tri dana ako misli da može sam riješit problem a ne da kaže da se ne može, itd. Fućkaš ti diplomu kad takvi u hrvatskoj očekuju da će dobivati preko 8000Kn, čačkat malo po faceu, zafrkavat se sa tajnicom i napravit dvije Excel tablice i spojit laptop na wireless i eto IT stručnjaka. Takvih ima da me prostite "ko dreka" i što je najgore, takvi se često zaposle i vode jadne informatičare koji su u hrvatskoj podcijenjeni i potplaćeni. Znam za masu kvazi dobrih firmi gdje pomisliš da je super zaposliti se, pa znam da im informatičari jako loše prolaze, a oni su ti koji drže cijeli sustav. Ponekada poželim da im jednostavno 50% informatičara ode pa da onda firma shvati kako je to bez informatičara kojeg gaziš ko zadnjeg crva u hranidbenom lancu.

Sve to stoji, samo  me zanima kako rješiti algoritme koji traže znanje iz statistike, kako napraviti program koji traži malo viši stupanj matematike, npr. prostornu geometriju, analizu, integrale itd.... , kako raditi na aplikaciji koja zahtijeva poznavanje računovodstva, kako to sve ubaciti u kontekst "ne zanima nas diploma" ?

Nisam pobornik formalizma i u dobroj mjeri se slažem s tobom, ali ovdje sam vidio osta tekstova u stilu "diploma ne znaći ništa", e vraga ne znaći.

17 godina
protjeran

Šta se tema "Može li biti gore (ponuda IT poslova)" preselila ovdje??{#}{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da, dok ne dođe F1-IVO sa ključem.

17 godina
Programko kaže...

Jednostavno se ne mogu složiti s ovim, po mom iskustvu rad s starijim programerima, po meni oni preko 45g je prava milina. Možda ne vladaju najnovijim buzz wordovima. Al metodičnost kojom pristupaju riješavanju problema je impresivna, kao i njihova inžinjerski pogled na probleme.

Nemoj, još ćeš me nagovoriti da se vratim programiranju :D

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina

Ma za našu firmu ne znači, ali za veće kompanije naravno da znači. Misliš da moraš imati fakultete da bi znao programirati? Ne bih rekao. Znam ženu koja nije znala/još uvijek ne zna integrale pa je svejedno dobila diplomu prije mene. Diploma u HR je više snalažljivost nego znanje. Ajde, diploma PMF-a ili FER-a se uvijek traži, to je istina, ALI frend koji je završio PMF/fiziku... upravo je u Americi gdje je dovršio doktorat i tamo je dobio sve i uživa. Drugi frend također završio PMF/matematika, radio je kao programer u dosta firmi, firme su ga zvale i htjele mu platitit doktorat, ali ugovor da radi 15 godina za njih je presmiješan. On bi do 45-te morao raditi kod njih za tko zna koliku plaću samo jer bi mu platili doktorat? Naravno plaća si ga sada sam, ali ima ponuda za svoj posao koliko želi pa se uopće ne brine. Sa druge strane, frend koji nije završio faks je programirao softver za burzu/dionice. Naravno zna puno o tome nakon toga pa se i sada bavi usputno preprodajom dionica. Ima svega, zakon ponude potražnje/znanja. Netko je jednostavno lumen za nešto...

17 godina
Nedostaje Algebri ljudi koji su spremni platit za neki komad papira koji košta puno a vrijedi ništa.

Ako imate mogućnosti bježite iz RH i spašavajte se dok nije kasno.
Imam sreće pa mi žena ima autrijsko državljanstvo tak da smo se laganini odselili. Radim u firmici sa nekih sedamdesetak ljudi i posla kolko očeš.
Posao sam tražio mjesec dana i posla ima ko salate. Lova je dobra i jedina briga mi je kud na skijanje i sad polako kud na more.
17 godina
protjeran
NEW_MAN kaže...
Nedostaje Algebri ljudi koji su spremni platit za neki komad papira koji košta puno a vrijedi ništa.

Ako imate mogućnosti bježite iz RH i spašavajte se dok nije kasno.
Imam sreće pa mi žena ima autrijsko državljanstvo tak da smo se laganini odselili. Radim u firmici sa nekih sedamdesetak ljudi i posla kolko očeš.
Posao sam tražio mjesec dana i posla ima ko salate. Lova je dobra i jedina briga mi je kud na skijanje i sad polako kud na more.

Eh srećkoviću jedan.{#}

17 godina
neaktivan

Pokušao sam se suzdržat al ne mogu.

1. Mora da smo firma jača od države kad i država, HUP, FER i hrpa drugih staju iza nas i samo za nas generiraju posao.

2. Milijon puta sam rekao da bilo fakultet bilo tečaj nikome ne garantiraju ni znanje ni posao

3. Čak ni mi koji smo toliko jaki ne možemo iz nekoga ko je neambiciozan i bezvoljan napravit šegrta a kamoli IT stručnjaka, pa da nam plati miljarde (složit ćemo se da je IT struka  

koja permanentno zahtjeva edukaciju)

4. Nerealno je i suludo očekivati da će vam tečaj/seminar u bilo kojoj edukacisjkoj ustanovi osigurati posao

5. Papir koji se dobije u Algebri vrijedi onoliko koliko je sam polaznik u njega uložio (ako netko ne shvaća, rado ću pojasniti)

6. Iza ankete stoji HUP i Algebra. Znači, ako su oni lagali nas ...

7. Po kvadrilijunti put, svatko ima pravo izbor:

a. sam nabavit knjige i učit

b. otići na edukaciju u neku ustanovu

c. sjedit doma i plakat

Situacija u državi je kakva je. Algebra je privatna firma koja se bori na tržištu ne bi li sebi i svojim zaposlenicima osigurala plaću i kvalitetan život a korisnicima svojih usluga kvalitetnu uslugu koju oni traže. Ne vidim šta se pjenite?! Uostalom, koliko smo kvalitetni, vidi se po trenutnom stanju edukacijskih ustanova ovakvog tipa na tržištu. Spala knjiga na 2-3 slova.

Najlakše je plakat i kukat.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
mfrankovic kaže...

Situacija u državi je kakva je. Algebra je privatna firma koja se bori na tržištu ne bi li sebi i svojim zaposlenicima osigurala plaću i kvalitetan život a korisnicima svojih usluga kvalitetnu uslugu koju oni traže. Ne vidim šta se pjenite?! Uostalom, koliko smo kvalitetni, vidi se po trenutnom stanju edukacijskih ustanova ovakvog tipa na tržištu. Spala knjiga na 2-3 slova.

Najlakše je plakat i kukat.

Problem je što ja u okolini uopće ne detektiram ljude koji su dobili posao nakon odrađene edukacije u Algebri ili Vernu.

Bilo bi lijepo da se javi neko sa pozitivnim primjerima (a da mu acc nije star 1 dan, lol), moguće da u Zagrebu kao

većem gradu ima i toga

17 godina
neaktivan

Ja se definitivno slažem s činjenicom da nam fali KVALITETNIH stručnjaka, prije svega DB admina i developera. Sistemci isto nisu neka sreća (osim samoukih hakera), ali ih ima puno pa je izbor veći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
segregator kaže...

Problem je što ja u okolini uopće ne detektiram ljude koji su dobili posao nakon odrađene edukacije u Algebri ili Vernu.

Bilo bi lijepo da se javi neko sa pozitivnim primjerima (a da mu acc nije star 1 dan, lol), moguće da u Zagrebu kao

većem gradu ima i toga

Pa nije poanta u tome. Ne može Algebra nikome nać posao ili mu garantirat zaposlenje nakon završenog tečaja. Ljudi moraju napokon shvatit da je prošlo vrijeme vječnih "mlađih referenata" i da se sada traže ljudi s konkretnim znanjima i oni koji su uložili u sebe. Uvijek će biti onih koji će dobit papir u nekoj edukacijskoj ustanovi a izać van da nemaju pojma. Nažalost to ne možemo spriječit. Ulaganjem u sebe bit ćete primamljiviji poslodavcu. Pa to je valjda jasno.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
17 godina
mfrankovic kaže...
segregator kaže...

većem gradu ima i toga

Pa nije poanta u tome. Ne može Algebra nikome nać posao ili mu garantirat zaposlenje nakon završenog tečaja. Ljudi moraju napokon shvatit da je prošlo vrijeme vječnih "mlađih referenata" i da se sada traže ljudi s konkretnim znanjima i oni koji su uložili u sebe. Uvijek će biti onih koji će dobit papir u nekoj edukacijskoj ustanovi a izać van da nemaju pojma. Nažalost to ne možemo spriječit. Ulaganjem u sebe bit ćete primamljiviji poslodavcu. Pa to je valjda jasno.

U načelu se slažem (iako mi je sustav u kojem je u bivšoj firmi i u bivšoj državi o trošku firme 10 ljudi išlo na obuku na jezero Bled u centar

za obuku Iskra Delte bio simpatičniji), mislim da ljude samo iritiraju ove napuhane priče po kojima fali 50000 informatičara u Hrvatskoj, ili

po kojima je 80% ljudi koji su završili obuku u Algebri dobilo posao u roku mjesec dana, ili kako će smanjenje stope piratstva dovesti do

zaposlenja 5000 ljudi. Bar da se negdje stavi *, a u dnu stranice *plaćeni oglas, lakše bi to svarili {#}

17 godina
neaktivan
segregator kaže...

U načelu se slažem (iako mi je sustav u kojem je u bivšoj firmi i u bivšoj državi o trošku firme 10 ljudi išlo na obuku na jezero Bled u centar

za obuku Iskra Delte bio simpatičniji), mislim da ljude samo iritiraju ove napuhane priče po kojima fali 50000 informatičara u Hrvatskoj, ili

po kojima je 80% ljudi koji su završili obuku u Algebri dobilo posao u roku mjesec dana, ili kako će smanjenje stope piratstva dovesti do

zaposlenja 5000 ljudi. Bar da se negdje stavi *, a u dnu stranice *plaćeni oglas, lakše bi to svarili {#}

O anketama i statistici uvijek možemo raspravljat. :) Ja se isto tako slažem da bi tvrtke trebale ulagati u svoje zaposlenike, bilo Bled, bilo Algebra ili šta god im je korisno. U članku nigdje ne piše da je 80% ljudi dobilo posao u roku mjesec dana nakon tečaja u Algebri. {#}

16 godina
odjavljen
segregator kaže...
mislim da ljude samo iritiraju ove napuhane priče po kojima fali 50000 informatičara u Hrvatskoj

To i jest ono što iritira, jer maltene vrijeđa one koji su sposobni otvoriti internetski preglednik ili podignuti telefonsku slušalicu.

17 godina
mfrankovic kaže...

O anketama i statistici uvijek možemo raspravljat. :) Ja se isto tako slažem da bi tvrtke trebale ulagati u svoje zaposlenike, bilo Bled, bilo Algebra ili šta god im je korisno. U članku nigdje ne piše da je 80% ljudi dobilo posao u roku mjesec dana nakon tečaja u Algebri. {#}

Mislio sam generalno, nije ovo jedini članak, praktički smo dnevno bombardirani time, a i svako malo je bio neki podlistak

o tome u nekoj od domaćih informatičkih tiskovina

14 godina
woodgamesfx kaže...

Nema teorije da netko može održavati računalni sustav od 20 kijenata plus normalno obavljati svoj posao, ja iz svog iskustva znam da je to nemoguće, neki segment posla mora trpjet, istina bog nagledao sam se i ovakvih slučajeva (podebljani tekst) .

Evo ti moj slučaj, 10 desktop računala, 1 server, dva plotera, dva multifunkcijska printera u boji (A3 kopirke od Canona) uz to još 8 laptopa, još nešto switcheva (tri komada, jedan od davatelja usluga, jedan za telefoniju i jedan za mrežu) i access pointa. Najviše vremena se izgubi kod samih korisnika (nisu neiskusni korisnici računala, dapače iznad prosjeka) i njihovih problema, par sati tjedno, statak je prilično bezbolan i svodi se na povremenu provjeru i eventualni update.

Stvar je discipline korisnika i pravila ponašanja, kad se jednom to usvoji sve ostalo je pjesma.

zbuzanic kaže...

Ovisi o firmi, ali problem je što masa današnjih firmi voli lagati i pričati kako su baš oni najjeftiniji, a kad ti okinu neke paušalne troškove, a taj mjesec ni kopali ni rovali, onda se pitaš čemu to? Ali za sve postoje ugovori o održavanju. Svatko pametan točno definira stavke i cijene, pa čak i mjesečne troškove tako da nema brige. Mi recimo uopće nemamo paušalne troškove što velika većina firmi voli naplaćivati. Također pratimo troškove svake firme  i čim probijemo mjesečni limit (ako je dogovoren) zovemo direktora i javimo da će troškovi ići u idući mjesec ako se slaže. Istina je da male firme jako paze na svoje troškove, ali su nekada i pretjerano štedljive jer ne shvaćaju da bi pravog/kvalitetnog informatičara ako ga zaposle morale plaćati ~10.000 Kn netto, a trenutno im je problem za informatiku davati 5000 Kn. Taj dio ne kužim :)

Za sve stvari koje zahtjevaju dulji rad i posebne vještine imam vanjskog suradnika koji to odrađuje super, promptno i kvalitetno (ne ostavlja repove iza sebe). Pun kufer mi je svih onih koji prodaju muda pod bubrege, nerijetko pozvone i nude svoje usluge, a znanje su pokupili slažući konfiguracije susjedima i rođacima. Pa ne instaliraš programe na računalo svaki dan (inicijalno instalirano sve što je potrebno i nema šanse da se nešto naknadno instalira, bez prijeke potrebe, posebno nešto neprovjereno). Koji će mi klinac pomoć kod instalacije programa. Kad nude back-upe i počnu spominjati eksterne diskove, diže mi se kosa na glavi.

Problem kod malih firmi je većim djelom u tome što preko njihovih leđa prođe nekolicina fušera i onda kada napokon naiđu na nekoga tko vrijedi nemaju povjerenja i misle da ih taj želi oženiti. Treba proći vremena da se međusobni odnos, temeljen na međusobnom uvažavanju, kvalitetno odrađenom poslu plaćenom na vrijeme, uspostavi. Ponekad ljudi jednostavno nemaju strpljenja i odu drugdje.

mfrankovic kaže...

Cijenim Algebru i mislim da radite izuzetno kvalitetan posao ali moraš priznati da sami rezultati istraživanja sugeriraju (pomalo lažno) doškoluj se i posao te čeka (tu je). Nažalost nije, barem ne u ovoj zemlji i sadašnjem trenutku. Šansa da ćeš dobiti posao u nekoj velikoj IT firmi (ako takvih ima u RH) je jednaka onoj da ćeš dobiti na Lotu (dešava se ali ne svaki dan). S druge strane manje firme preferiraju obuku vlastitih ljudi prilagoditi svojim potrebama, ako nešto doneseš sa sobom to je plus ali šefa puno više zanimaju neke druge stvari tipa koliko možeš i hoćeš potegnuti, dali gunđaš na svaku izvanrednu situaciju, i.....

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice