macOS Sierra je službeno stigao

poruka: 14
|
čitano: 2.925
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "macOS Sierra je službeno stigao".
16 godina

Prvo Appleovo ove godine što mi se sviđa....stvarno radi brutalno

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.

5 0 hvala 0
16 godina
Re: macOS Sierra je službeno stigao
Svida mi se sto nije ostavio junk od proslih verzija....kao da sam formatirao, a sve je ostalo

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Nije lose, puno bolje radi na vmwareu.

0 0 hvala 0
14 godina

Nemam previše iskustva sa macovima.

Može mi netko reči zašto bi netko preferirao OS X ili maxOS naspram Windowsa?

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
tigerija kaže...

Jer je Apple hardware rađen da radi sa macOs-om. Mogu se pokrenuti i windowsi na Macovima ali i tako OSX dođe predinstaliran na svakom njihovom uređaju.

Većina (tj. svi) "obični" PC-ji nisu predviđeni za OSX ali pomoću modifikacija i sa pravim hardwareom se može instalirati iako zahtjeva određenu stručnost i hrpu strpljenja.

OSX ima svoje prednosti jer je rađen na Unixu (kao i Linux distribucije) i dosta je manje virusa za njega (iako postoje i sve ih je više) pošto nisu bili tako rašireni kao Windowsi i zanimljivi hakerima.

Ja na poslu radim na iMacu (i5 quad core, 8Gb rama, nvidia) graf. dizajn i svakako ima svojih prednosti, OSX ima dosta zgodnih sitnica koje olakšavaju rad iako ima i dosta mana, čudnih rušenja, gušenja memorije (ponajviše zbog Photoshopa, Indesigna i Illustratora) ali eto, opet je ugodno raditi s njim.

Mada ništa mi nemre zamijeniti windowse kada se ustanu za čas, sve radi na horuk i ne može se dogoditi da mi se odjednom zdrobi neka aplikacija.

Zaključak: svaka platforma ima svoje prednosti i mane, vrlo jednostavno 

13 godina
neaktivan
mrxa1 kaže...

OSX ima svoje prednosti jer je rađen na Unixu (kao i Linux distribucije)

Linux nije Unix.

Štoviše, GNU talibani ne vole Unix.

To im je uklesano i u nazivu ideologije.

15 godina

Jer je Apple hardware rađen da radi sa macOs-om. Mogu se pokrenuti i windowsi na Macovima ali i tako OSX dođe predinstaliran na svakom njihovom uređaju.

Većina (tj. svi) "obični" PC-ji nisu predviđeni za OSX ali pomoću modifikacija i sa pravim hardwareom se može instalirati iako zahtjeva određenu stručnost i hrpu strpljenja.

OSX ima svoje prednosti jer je rađen na Unixu(kao i Linux distribucije) i dosta je manje virusa za njega (iako postoje i sve ih je više) pošto nisu bili tako rašireni kao Windowsi i zanimljivi hakerima.

Ja na poslu radim na iMacu (i5 quad core, 8Gb rama, nvidia) graf. dizajn i svakako ima svojih prednosti, OSX ima dosta zgodnih sitnica koje olakšavaju rad iako ima i dosta mana, čudnih rušenja, gušenja memorije (ponajviše zbog Photoshopa, Indesigna i Illustratora) ali eto, opet je ugodno raditi s njim.

Mada ništa mi nemre zamijeniti windowse kada se ustanu za čas, sve radi na horuk i ne može se dogoditi da mi se odjednom zdrobi neka aplikacija.

Zaključak: svaka platforma ima svoje prednosti i mane, vrlo jednostavno 

Uh, uh, uh!!! Kolega, možda bi valjalo malo pogledati okolo, ako ništa, a ono čisto zbog točnosti iznesenih podataka ?! Dakle, OS X je sve, a samo ne "jednostavna" nakupina softwarea ili još "samo jedna" unix distribucija. Inače, ako bi htjeli baš tupiti, čak niti linux, kao takav, nije unix ali otom potom tj. nije tema razgovora ! Daklem, opet, da samo malo zagrebete u npr. proces podizanja OS-a (bootanja jel') ostali bi prilično zaprepašteni koliko tu ima, ajmo tako reći, raznih komada softwarea uklopljenih u jednu cjelinu. Ugrubo, na početku svega bijaše FreeBSD, potom dolazi dio koji je povučen iz NeXT Os-a, a onda je na sve to nakalamljeno tako poznato i velikoj većini korisnika drago grafičko sučelje sa svim pripadajućim bibliotekama i inim čudima te skalamerijama. Opet, ovo je jako, jako ugrubo iznešeno i između svega ovoga ima još prilična količina slojeva koji to sve vežu u jednu cjelinu!

Dakle, čemu ovo sve? Ma samo htjedoh reći da je OS X daleko više od jedne linux distribucije, po velikoj količini stvari! Osobno, veselilo bi me kada bi odustali od HPFS-a i uzeli kao standard nešto što je stabilno i svojstveno unixoidima. Ima dapače vrlo zanimljiv osvrt Linusa Torvaldsa na ovu FS temu, a gdje čovjek sve lijepo posloži, kaže i dokaže. Valjalo bi ga poslušati!

Inače, ako se ovo ovako nastavi, svi koji nešto ozbiljno rade će imati jedan Apple stroj kod kuće jer s obzirom na ove izlete od strane MS-a, a koji debelo zadiru kako u domenu uporabljivosti, tako i u kodomenu privatnosti. Osim toga, lijepo je što se unutar EU kojega smo i sami dio može za prilično manji iznos € nego u HR pronaći neki polovan, a dobar stroj!

Hvala svima na čitanju, veseli, debeli i zdravi bili !

14 godina
neaktivan
Probaj Mac pa ćeš vidit šta je kompjutor...
16 godina
tigerija kaže...

Pa ne mogu baš reći da ih preferiram. Svaki OS ima svoju upotrebu, barem kod mene.

U Windowsima radim većinu stvari uključujući i programiranje (djelomično i na Kali Linux), file management, igranje, dokumenti. Na Macu sve što se tiče fotki (Photoshop, Lightroom, Illustrator, AE) i Adobea općenito, ali i na njemu obožavam surfat...ne znam zašto ali valjda zbog sistemskih fontova je jednostavno ugodnije. S druge strane na Macu ima definitivno manje virusa i gubljenja vremena na njih. Također moj Macbook Pro Retina 13 2014 ima cca 9h autonomije.

A mrcina od Della 7510 koji je možda i najskuplji u HR baš kod mene, sa dodatnom batkom od 91 Whr jedva drži 4:30...sumnjam da je do hardvera. Nekako mi je korisničko iskustvo fluidnije i elegantnije na Macu, nema bloatwarea, jednostavni updatei, dobra integracija s iOSom (više ga ne koristim pa je to bio razlog prelaska na 8.1 pa i 10). Samo iskustvo je još pojačano dobrim dizajnom laptopa i njihovom funkcionalnosti (prvi backlit keyboard ako se ne varam, magnetski kablovi još odavno, po jedan kabel za sve itd.)

Ali istina, više toga mogu obavljati na 10ci i 10ka se jako jako približila Macu po samom iskustvu (virtualni desktopi, fast startup itd.)

Uglavnom da mi treba surfanje i elegantna organizacija fotki, dizajn itd. Mac bi definitivno bio #1 kod mene.

Prije sam jako obožavao Mac Pro-ove, ali danas mi se gubi njihov smisao dosta. Prije je ta razlika u odnosu na Winse bila bitno drugačija. Danas je ful jednostavno nadograđivat Windows mašinu, ima brutalnih Fractal Design kućišta sa super riješenim hlađenjem i općenito su monitori prešišali Apple odavno. Pogotovo IGZO paneli od recimo LGa, Della...

Tako da se Mac treba fokusirat na laptope i to zapravo u zadnje vrijeme i rade. Trackpad na mom MBP je brutalan. Stvarno nebo i zemlja u odnosu na bilo što drugo. Čekao sam da se napravi tako neka dobra kombinacija sa Winsima i zato sam upiknuo Dell 7510. Boli glava, ali turbo zadovoljan. Volio bih probat Hackintosh na njemu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.9.2016 21:18 (Mitch).
16 godina
Jehonan kaže...

Uh, uh, uh!!! Kolega...

Ok ok ok, moj bed što se UNIX-a tiče...davno jednom sam pročitao da je na toj bazi...očito sam fulao, moj grijeh.

Ali nipošto nisam izjednačavao OSX sa Linuxom niti rekao da je jednostavan. Apsolutno nigdje!

Ono što znam i ono što sam doživio dvaput u niti godini dana je da ujutro dođem na posao, palim komp, čujem onaj "buuuuu" zvuk  i dočeka me "Welcome to OSX installation".

Cijeli sustav pao, negdje nešto "ispalo", ne boota sustav nego vuče recovery. I to jasno baš kada je frka, kada je rok za predaju u tisak (oba puta je bilo dan prije predavanja u tisak).

Onda da ne tražimo rješenja ili pokušamo srediti boot, instaliraš nanovo, skidaj opet 6-7 Adobe CC appova, instaliraj fontove i svašđta nešto jer materijal treba u tisak...

Eto to na Windowsima (koliko god imali rupa, mana i čega sve ne) nisam nikada doživio. A da ne spominjem bezbrojna rušenja indesigna kada pokušaš scrollat kroz tri stranice iako si to napravio prije tisuće puta on se sad sruši jer mu eto baš došlo. Verziju 10.11 nismo nikada ni instalirali jer je navodno jaaaako nekompatibilna sa cijelim Adobe paketom a ne možemo si dozvoliti da nam se projekti ruše, da nam odjednom javi kako je file damaged ili slično. Iskreno, čudi me da Adobe ne radi na poboljšavanju i boljoj optimizaciji svog softwarea sa Appleovim računalima jer je to ipak zatvorena platforma, koliko-toliko kontroliran okoliš (iako je jako puno varijacija iMaca, Macbooka,..). Iskreno, po mom iskustvu, najbolje je imati upaljen samo indesign, raditi što trebaš pa ako trebaš photoshop, otvori ga eventualno jednu fotku, obradi, ubaci u indesign, ugasi PS i nastavi rad. OSX i aplikacije su sposobne napuniti RAM-e očito izrazito dobro, čak i predobro...

Kužim da sam nagazio na neki žulj (očito po reakciji) ali opet, nisam nigdje rekao da je OSX jednostavan.

Upravo suprotno, to što ima relativno jednostavan UI očito znači da je ispod haube užasno kompliciran.

Živio...a i ostali jasno! 

11 godina
neaktivan

jedini minus mac-a je cijena, a sve ostalo je 10-ka. Jednostavnost, dizajn,kvaliteta izrade, os. Do ove godine sam bio veliki protivnik applea ali mogu reći da sam i više nego zadovoljan

apple uređajima iako se jednostavno iz navike nemogu ostaviti windowsa 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
direktoooR kaže...

jedini minus mac-a je cijena, a sve ostalo je 10-ka. Jednostavnost, dizajn,kvaliteta izrade, os. Do ove godine sam bio veliki protivnik applea ali mogu reći da sam i više nego zadovoljan

apple uređajima iako se jednostavno iz navike nemogu ostaviti windowsa 

Ja sam prije par godina složio Ivy/nVidia Hackintosh za jednu firmu...baš ga danas dignuo na Sierru preko Clovera.

Bila je identična konfa (i7 3770, 16GB, GTX780) kao i neki iMac, uglavnom upgradeana je lagano (grafa i ram prebačen u 4x8 umjesto 4x4) i sve. Mislim da je razlika u cijeni u odnosu na identičan iMac ispala oko 9000kn (kod nas, oko 900$ u Americi - opet jako značajno) i na kraju oko 4500 kad se uzeo monitor.

OS je plaćen tipa 75$ tako nešto i mislim samo upgrade na Lion 19$. Radi bez najmanjih problema...normalno updatea, nikad ništa nije otišlo van s driverima.

Tako da, dosta ljudi bi moglo uzeti jeftinu Hackintosh konfu koja radi jako dobro. Samo treba pratit tonymacx86

15 godina
protjeran

Ja na svom dual coreu (pod moj pc) vrtim yosemite i u nekim stvarima je brži nego win 8.1, smijeh

A i konzistentniji što se tiče performansi, rijetko kad se zna dogoditi na zašteka pa ne miče po 5-10 min, što se na winsima češće događa, ako zastane negdje otprilike znaš koliko će mu trebati da "proguta" zadatak i nastavi dalje.

HTC Hero-iPhone 3GS-Nexus S-Nexus 7-Htc 8S-iPhone 4-Galaxy S2-HTC Sensation-Lumia 625-N8-Dell Venue 8-Z1 Compact-m2 note-One M8-z1 compact-Blackberry 9900-Z1 Compact-Lumia 630-Xperia E-Oneplus One
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
mrxa1 kaže...
Jehonan kaže...

Uh, uh, uh!!! Kolega...

Ok ok ok, moj bed što se UNIX-a tiče...davno jednom sam pročitao da je na toj bazi...očito sam fulao, moj grijeh.

Ali nipošto nisam izjednačavao OSX sa Linuxom niti rekao da je jednostavan. Apsolutno nigdje!

Ono što znam i ono što sam doživio dvaput u niti godini dana je da ujutro dođem na posao, palim komp, čujem onaj "buuuuu" zvuk  i dočeka me "Welcome to OSX installation".

Cijeli sustav pao, negdje nešto "ispalo", ne boota sustav nego vuče recovery. I to jasno baš kada je frka, kada je rok za predaju u tisak (oba puta je bilo dan prije predavanja u tisak).

Onda da ne tražimo rješenja ili pokušamo srediti boot, instaliraš nanovo, skidaj opet 6-7 Adobe CC appova, instaliraj fontove i svašđta nešto jer materijal treba u tisak...

Eto to na Windowsima (koliko god imali rupa, mana i čega sve ne) nisam nikada doživio. A da ne spominjem bezbrojna rušenja indesigna kada pokušaš scrollat kroz tri stranice iako si to napravio prije tisuće puta on se sad sruši jer mu eto baš došlo. Verziju 10.11 nismo nikada ni instalirali jer je navodno jaaaako nekompatibilna sa cijelim Adobe paketom a ne možemo si dozvoliti da nam se projekti ruše, da nam odjednom javi kako je file damaged ili slično. Iskreno, čudi me da Adobe ne radi na poboljšavanju i boljoj optimizaciji svog softwarea sa Appleovim računalima jer je to ipak zatvorena platforma, koliko-toliko kontroliran okoliš (iako je jako puno varijacija iMaca, Macbooka,..). Iskreno, po mom iskustvu, najbolje je imati upaljen samo indesign, raditi što trebaš pa ako trebaš photoshop, otvori ga eventualno jednu fotku, obradi, ubaci u indesign, ugasi PS i nastavi rad. OSX i aplikacije su sposobne napuniti RAM-e očito izrazito dobro, čak i predobro...

Kužim da sam nagazio na neki žulj (očito po reakciji) ali opet, nisam nigdje rekao da je OSX jednostavan.

Upravo suprotno, to što ima relativno jednostavan UI očito znači da je ispod haube užasno kompliciran.

Živio...a i ostali jasno! 

Dobro jutro!

Hajd' krenimo od kraja. Ma ne! Nikakav žulj i nikakovo gaženje! Meni je to čisto onako, kolegijalni razgovor i to je sve. Osim toga, vjerujem da nismo u lala zemlji, a onda shodno tome spreman sam saslušati kada netko ima nešto pametno za izreći ali isto tako vjerujem da postoje neki dobri ljudi koji su spremni saslušati kada ja imam nešto za izreći u rijetkim trenutcima lucidnosti. Eto! Ništa više i ništa manje. Dakle, bez ikakove primisli o ljutnji, inatu, gaženju žuljeva ili u današenje vrijeme tako privlačnom prigovaranju radi prigovaranja i bezsvrsishodonom lamentiranju. Što se mene tiče, ovo smo riješili.

Ergo, kaj se dotikavle onog "buuuuu" zvuka, koliko me sjećanje služi to je iz jedne Beatles pjesmice preuzet koji taktić. Inače, opet, koliko se sjećam, vjerujem da su čak međusobno bili na optuženičkoj klupici poradi toga ali opet, koliko se sjećam, baća Stevo je to sve riješio i dogovorio (jel', mlin melje na opće veselje i te pričice)

Osvrt na ulaz u "recovery" bi bio da je negdje došlo do nekakove kolizije, a budući da su ti strojevi napravljeni tako da te "stvarčice" drže u nekoj vrsti EEPROM-a, a koja je inače poznatija kao PRAM, onda bi se to riješilo resetiranjem istoga (dakle, u njemu si upamćene sve one vrijednosti koje se podese iz samoga OS-a kao npr. osvijetljenost LCD-a, nivo glasnoće, startup disk tj. particija, itd...) određenom kombinacijom tipaka (ako se dobro sjećam Ctrl+Apple+P+R prilikom reboota držati i on resetira isti, a osjeti po prilično jačem "buuuuu" zvuku....)

Što se tiče Windowsa, a ta da, i tu bi se moglo svašta reći al' brate više mi se neda , odoh popit kavicu.

Još jednom, svako dobro, živio pa se nakrivio i tako to...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice