Kad smo već krenuli s drvljem i kamenjem po Windowsima, kaj velite na ovo: http://www.linuxzasve.com/fsf-kampanja-windows-8-infografika.
PS: sorry na Off Topicu.
Zašto širiš raspravu na sve moguće oblike sigurnosih napada, kada se moj post odnosio na rizik od windows malwarea? To je jednostavno stvar logike. Za linux kao nepopularnu desktop platformu malware se ne piše jer kao tvorac malewarea ciljaš najveću moguću publiku - windows korisnike.
Prijeđeš na platformu koja nije omiljena meta tvoraca malewarea i uklonio si iz računice cijelu hrpetinu zločudnog softvera koji vjerojatno ne cilja NASA-u i ISS ali je mogao pukim slučajem završiti tamo, dalje ti ostaje samo da se pozabaviš sa specifičnim ciljanim napadima.
Već sam ti napisao, ne vidiš od drveta šumu. Problem nije malware kao takav (kojeg btw itekako ima i za Linux) nego činjenica da je uopće zaraženi kompjuter mogao proći sve kontrole i doći u svemir. Taj problem se ne rješava prelazom na OS sa statistički manjim brojem virusa, nego samo i jedino temeljitim izmjenama procesa i cjelokupnog koncepta sigurnosti. U suprotnom je samo pitanje vremena kad će se opet takvo nešto ponoviti.
To što ti pišeš je kako mali Ivica zamišja IT security - prijeđeš na Linux i riješen problem - LOL, klasično razmišljanje studenata i asistenata na FERu koji nikad u životu nisu napustili laboratorij.
To što ti pišeš je kako mali Ivica zamišja IT security - prijeđeš na Linux i riješen problem - LOL, klasično razmišljanje studenata i asistenata na FERu koji nikad u životu nisu napustili laboratorij.
Sad si sve rekao, ova generalizacija ti nije bila potrebna.
Cak i kad se komponenta sigurnosti zanemari, cinjenica ostaje da na ovaj nacin imaju otvoren kod koji mogu prilagodavati svojim potrebama kada im to zatreba, a ne ovise o tamo nekakvom MS-u s kojim zapravo imaju - nista, goli OS na koji mogu jedino instaliravati programcice koji im trebaju i njihove "utorke" (ako jos uvijek utorcima sibaju zakrpe). Lazem, mogu i Solitare igrati za vrijeme radnog vremena.
A jeste ga nadrobili ,i to (čast izuzecima) velikom većinom gluposti!!
... kaj velite na ovo: http://www.linuxzasve.com/fsf-kampanja-windows-8-infografika.
Load of crap.
''Svaka čast na inicijativi. Međutim, vjerujemo da se kampanja mogla prilično kvalitetnije odraditi, bez pretjerano militarističkog stava prema Microsoftu, a određene dijelove javnost bi mogla shvatiti kroz neki komunistički smisao. Sve napisano jeste potpuna istina, ali važan je ton izlaganja, kako bi publika kojoj je kampanja namijenjena dobila kvalitetnu i objektivnu sliku. Ipak, FSF je poznat po upravo ovakvom pristupu, stoga i ne čudi sve veći broj nezadovoljnika rezultatima ove fondacije''
Sigurnost: Hackers Stole $45 Million From ATMs worlwide
Čisto sumnjam ,čak što više ,siguran sam ,da bankomati i bankarske mreže ne rade na Windowsima - velika većina je Linux based.
Kaj velite na to?!
Cak i kad se komponenta sigurnosti zanemari, cinjenica ostaje da na ovaj nacin imaju otvoren kod koji mogu prilagodavati svojim potrebama kada im to zatreba, a ne ovise o tamo nekakvom MS-u s kojim zapravo imaju - nista, goli OS na koji mogu jedino instaliravati programcice koji im trebaju. Lazem, mogu i Solitare igrati za vrijeme radnog vremena.
Nekoliko puta se ponavlja baš to: mogućnost prilagodbe ,i to je glavni razlog prelaska na Linux.
Činjenica ipak ostaje da NASA ,ESA i ostatak društva ipak nisu privatni korisnici i da će ipak plaćat za taj Debian i njegovo održavanje.
Šta je tu onda free?!
A vaša mržnja prema MS-u je na razini male djece ,ali to je već za neku drugu temu ....
Šta je tu onda free?!
Free as in freedom. Možeš činiti što te volja, imaš pristup izvornom kodu cijelog operacijskog sustava.
Free as in free beer. Za taj operacijski sustav nikome ne plaćaš licencu. Naravno, plaćaš programere (bilo svoje, ili outsourceane), za daljnji rad na takvom sustavu.
Open source projekti se razvijaju tako da netko, bilo plaćeno ili u svoje slobodno vrijeme, piše kod. Kvaka je u tome što je sav napisani kod javno dostupan pa ga može koristiti i netko drugi ako želi. Logika za to je da si ti ionako već dobio nekakvu naknadu za taj posao (bilo od svog poslodavca, ili osobnu satisfakciju jer ti je to hobi), pa onda javnosti daruješ svoj rad.
Ali zajednica nije automat za ispunjavanje želja koji će nekoj trećoj strani besplatno odraditi nekakav specifični zahtjev koji imaju. Ili plati programera da ti implementira traženi feature, ili se nadaj da će nekome od ljudi koji rade na tom softwareu pasti na pamet u svoje slobodno vrijeme implementirati upravo takav feature koji i tebi treba.
A jeste ga nadrobili ,i to (čast izuzecima) velikom većinom gluposti!!
Sigurnost: Hackers Stole $45 Million From ATMs worlwide
A to nema veze sa linuxom ni operativnim sustavima. Social engineering (možda i botnet tko bi znao) kojim su upali u bankovni sustav te ukrali kodove (ne mogu se sad sjetiti točno imena) kojima su onda "napunili" kartice i lijepo skidali novce. Hvale vrijedno jest jedino da nisu uzimali novac ni privatnim ni poslovnim korisnicima, nego direktno bankovni novac.
Ali definitivno nema veze sa OS-om. Zapravo rekao bih da većina direktnih napada (ne uključujući botnete i slično) je uzrokovana social engineeringom ili napadom na web aplikacije.
e da, i od googlea vijest da njihov clod servis prelazi s custom made linuxa na debian
http://www.linuxtoday.com/high_performance/googles-cloud-dumps-custom-linux-switches-to-debian.html
odličan besplatni marketing za debian u nekoliko dana. a ms troši stotine milijuna za ovakove stvari
Činjenica ipak ostaje da NASA ,ESA i ostatak društva ipak nisu privatni korisnici i da će ipak plaćat za taj Debian i njegovo održavanje.
Šta je tu onda free?!
A vaša mržnja prema MS-u je na razini male djece ,ali to je već za neku drugu temu ....
Imas neki link da ce ga platiti? Ako mislis na in-house programere koji bi ga patchali ili slicno, pa to je ocito, zar ne? A pretpostavljam da ih imaju s obzirom da vrte i RedHat i Scientific Linux, treba netko i to odrzavati.
Bullshita imas i s jedne i s druge strane (MS/Apple/ostale korporacija vs. FOSS itd.), tako da nije da mrzim MS, samo ih ne volim zbog toga jer su olicenje monopolistickog kapitalizma i opcenito kapitalizma koji je kao ekonomski sustav jednostavno "plain wrong", ali to je vec za neku drugu temu...
Btw, imas neku relevantnu statistiku koja pokazuje kako je rizik od sigurnosnih napada na Linux-u zanemariv?
Nisam napisao sigurnosnih napada, nego rizik od malewarea. To je jednostavno stvar logike. Za linux kao nepopularnu desktop platformu maleware se ne piše jer kao tvorac malewarea ciljaš najveću moguću publiku - windows korisnike.
Prijeđeš na platformu koja nije omiljena meta tvoraca malewarea i uklonio si iz računice cijelu hrpetinu zločudnog softvera koji vjerojatno ne cilja NASA-u i ISS ali je mogao pukim slučajem završiti tamo, dalje ti ostaje samo da se pozabaviš sa specifičnim ciljanim napadima.
Što se socijalnog inžinjeringa tiče, tu može pomoći samo edukacija.
Pisao se malware za linux itekako. Dok je izašao, najviše su se usmjerili na njega, manje na windowse. Ali zbog specifičnosti sustava koji je bilo vrlo teško eksploatirati na taj način, odustali su i okrenuli se na win desktop platformu na kojoj je bilo više usera (win servera je bilo šačica onda). U pravilu više se može dobiti novaca i informacija napadajući servere (ne govorim o server software-u ni web aplikacijama nego o OS-u), nego sa bilo kojeg desktopa. Ali vidjevši da to i ne ide baš, kao što rekoh, okrenuli su se win platformi i tako se malware razvijao kroz 20 godina.
Tako da danas govoriti o tome da za win ima više malware-a nego za linux na temelju zastupljenosti desktop platforme je pogrešno iz sad već povijesnog aspekta. Posljedica je da se malware tako razvijao, a ne zato što windows-a ima više na desktopu. Desktop mašine su vrlo nezanimljive i treba puno rada da bi se iz toga izvukao novac i info gledajući sa aspekta nekog kriminalca.
Boldano: LOOOOLLLLL!!! Serverski OS-ovi su danas toliko sigurni da se iskorištavaju exploiti u appovima koji se vrte na serverima. I točno koje to informacije drži OS a da su vrijednije od informacija u appovima?
Davno sam pročitao jedan odličan članak gdje je rađeno istraživanje kada koji OS postaje interesantan piscima malwarea. Ako se dobro sječam, zastupljenost OS mora preći 11% kada se počinju pojavljivati prvi ozbiljni malware alati za taj OS.
EDIT: potpuno mi je jasan i opravdan prelazak na drugi OS. Pogotovo na Linux.
Ali definitivno nema veze sa OS-om. Zapravo rekao bih da većina direktnih napada (ne uključujući botnete i slično) je uzrokovana social engineeringom ili napadom na web aplikacije.
Mislim da se radilo o botnetima ,ali sad ne mogu naći članak. (ako je točan)
Moja poanta je samo bila: generaliziranje ,kao u slučaju svih ovih postova koju omalovažavaju Windowse.
Imas neki link da ce ga platiti? Ako mislis na in-house programere koji bi ga patchali ili slicno, pa to je ocito, zar ne? A pretpostavljam da ih imaju s obzirom da vrte i RedHat i Scientific Linux, treba netko i to odrzavati.
Bullshita imas i s jedne i s druge strane (MS/Apple/ostale korporacija vs. FOSS itd.), tako da nije da mrzim MS, samo ih ne volim zbog toga jer su olicenje monopolistickog kapitalizma i opcenito kapitalizma koji je kao ekonomski sustav jednostavno "plain wrong", ali to je vec za neku drugu temu...
Da ,mislim sam na in house programiranje i održavanje ,koje i nije toliko jeftinije (na kraju) od uzimanja Windowsa.
Meni se ,recimo ,gade FSF-ove kampanje koje vrve lažima i generaliziranjima (Secure Boot - uvijek se može isključiti) ,a recimo ,za jedan Andriod ,koji također ima zaključan bootloader ,neće ništa reći.
Baš i ne. Jedna "naša" banka (bila naša - nećemo ju imenovati) vrti sve na windowsima - od šaltera do info pultova, web servisa (netbanking i web portal), bankomata (XP Embedded) do backenda (MSSQL 2008, sada valjda i 2012). Znam iz prve ruke jer poznajem jednog od nadzornika iz IT odjela...
Baš i ne. Jedna "naša" banka (bila naša - nećemo ju imenovati) vrti sve na windowsima - od šaltera do info pultova, web servisa (netbanking i web portal), bankomata (XP Embedded) do backenda (MSSQL 2008, sada valjda i 2012). Znam iz prve ruke jer poznajem jednog od nadzornika iz IT odjela...
Kod nas je sve moguće ... iako ,više - manje ,barem kod nas ,sve banke na šalterima i kod osobnih bankara vrte Windowse ,i koliko vidim ,većina je na XP-u.
Za razliku od njih ,zdravstveni sektor (bolnice) je na Sedmici.
Meni se ,recimo ,gade FSF-ove kampanje koje vrve lažima i generaliziranjima (Secure Boot - uvijek se može isključiti) ,a recimo ,za jedan Andriod ,koji također ima zaključan bootloader ,neće ništa reći.
Hm, a kako znas da nije bas toliko jeftinije na kraju? Znaci s jedne strane imam Win laptope, a s druge laptope koji se vrte na RedHat-u i Scientific Linuxu. Potonje vjerujem vec odrzavaju i krpaju in house programeri tako da dio njih mogu prerasporediti i na ove Debiane. Dok Winse ne mogu modificirati + placaju licencu. Ne znam, ali osobno, mogucnost modifikacije softvera po mojoj mjeri i zelji ima puno vecu vrijednost pa taman da su i cijene obiju opcija iste.
Ne znam za secure boot jer nikad nisam nabavio racunalo s OEM Windowsima, niti necu, pa ne bih htio govoriti na tu temu, no na temelju informacija koje sam nacuo/procitao, tu stvar gura sam MS, a ne netko drugi. Dok kod Androida, nit je kriv Google, nit proizvodaci mobitela, vec pogodi tko? Dragi nam telekomi. Proizvodaci cak i izdaju "developer" izdanja svojih flagshipova s otkljucanim bootloaderom, dok sumnjam da bi proizvodaci laptopa slicno napravili, u protivnom bi izgubili onu naljepnicu "Certified for Win 8" - koliko se ja u to kuzim. Zato mi malo analogija nije najbolja, ali ajde.
"Now that the biggest flagship Android phones of 2013 are out and available, we thought we'd check in on the state of their bootloaders. As you've probably guessed by now, it's not a pretty picture — so far as we know, the major carriers in the US by-and-large continue to force manufacturers to lock the bootloaders on their phones."
Vijest je čisto trolanje i na razini 24sata... Osim toga, quotanje stranice ekipe čija je primarna zadaća PRODAVANJE obuke za rad na linux sustavima je kao da je odjavljena vijest da je BMW najbolji auto današnjice i kao izvor stavljen bwm.com.
Uglavnom od Chuvale
Unfortunately, sources like ZDNet have misquoted or misconstrued my interview with the Linux Foundation, and several “news” blogs and such have picked up the inaccuracies they reported. Yes, we do use Linux on ISS and are expanding its use across our systems. However, we have not, nor will we in the foreseeable future, “dump” Windows.
Inače, linux se koristi u NASA-i od kada je valjda i same NASA, i na ISSu je bio i do sada. Isto tako se koristi i Windows u njegovim embended sustavima (koji imaju veze sa desktop verzijom ko i okus vrhnja sa okusom teletine). Govoriti o sigurnosti, stabilnosti i ne znam čemu u takvim sustavima kroz prizmu desktop inačica je čista glupost.
Kod nas je sve moguće ... iako ,više - manje ,barem kod nas ,sve banke na šalterima i kod osobnih bankara vrte Windowse ,i koliko vidim ,većina je na XP-u.
Za razliku od njih ,zdravstveni sektor (bolnice) je na Sedmici.
Ne kažem ja da su samo na XPu - imaju sva 3 sistema u gotovo svim verzijama - XP, XP Embedded, Vistu ponegdje (većinom na HPovim radnim stanicama po kancelarijama), 7 također (koristi se i na onim info ekranima sa tečajnom listom i sl.), servere kaže da imaju 2003, 2008 i 2012... Sve verzije windowsa. Na šalterima imaju XP ogoljen do kraja, vrte web app koji je hostan na "običnom" IISu. U toj banci, od linuxa ni "l".
Mi smo to na faksu napravili s onim "studomatima". Uglavnom, da sad ne pricam cijelu pricu, zbog raznih birokratskih sra*nja koja su uvedena prosle godine na faksu, nastala je ogromna guzva u referadi i ekipi je bilo dosadno dok smo cekali u redu pa malo na studomat, bam bam i zacas rusili rekorde u Pinballu .
Računala na ISS-u su tijekom 2008. godine pokupila virus W32.Gammima.AG worm, koji pak je na stanicu sletio preko prijenosnog računala ruskih astronauta. Prelaskom na Linux NASA želi osigurati da se situacije te vrste više ne događaju.
Bas me iskreno zanima na koji to tocno nacin prelazak na Linux sam po sebi osigurava, dakle potpuno iskljucuje svaku mogucnost da se takvo sto ponovi. Nevjerojatno kakvih sve gluposti ljudi nece napisati...
Pa za početak, virusi napisani za Windows ne rade pod Linux-om....
Boldano: LOOOOLLLLL!!! Serverski OS-ovi su danas toliko sigurni da se iskorištavaju exploiti u appovima koji se vrte na serverima. I točno koje to informacije drži OS a da su vrijednije od informacija u appovima?
Davno sam pročitao jedan odličan članak gdje je rađeno istraživanje kada koji OS postaje interesantan piscima malwarea. Ako se dobro sječam, zastupljenost OS mora preći 11% kada se počinju pojavljivati prvi ozbiljni malware alati za taj OS.
Drugi puta čitaj sa razumijevanjem. Govorim o prošlom vremenu.
Nisu appovi nego aplikacije. Drugo, ako ne znaš postoji više vrsta servera, ne samo onih koje vrte web aplikacije.
Da, kao da kriminalci čekaju neki postotak. Molim te.
Postoji malware koji radi na oba sustava i na windowsu i linuxu. Iako su kolko znam stvarno rijetki ili vise proof of concept.
Postoji malware koji radi na oba sustava i na windowsu i linuxu. Iako su kolko znam stvarno rijetki ili vise proof of concept.
Istina, metamorfni im je naziv. Obično se preko browsera zaradi, preko drive-by download-a, te nakon što "prepozna" sustav se ili kompajlira za njega ili "morfira".
Nedavno je bio jedan napisan u java-i koji je nađen mac-ovima, ali isto tako su reversingom vidjeli i da je metamorfan, odnosno da prepoznaje sustav u kojem se nalazi. Ali da, rijetki su.
Jedan malware koji je uistinu cross platfrom jest java :D
Jedan malware koji je uistinu cross platfrom jest java :D
I opet, nije rupa u sustavu već u nečem što korisnik naknadno instalira i pokreće... Mislim da distra koja ide na ISS neće imati javu na sebi jer im jednostavno ne treba. Manje dodataka po sustavu - manje potencijalnih rupa.
Zato je linux dobar za tu primjenu - makni što ne trebaš, prekontroliraj što je ostalo i vozi.
Po čemu kampanja sa Secure Bootom vrvi sa lažima i generaliziranjjima? Je li itko rekao da se Secure Boot ne može isključiti? I ne možeš uspoređivati Android sa PC. Mobilni telefoni su kroz cijelu svoju povijest imali zaključane bootladere pa tako imaju i danas. PC-evi su kroz cijelu povijet imali otključane bootladere, sve dok donedavno MS nije predstavio Secure Boot.
I potpuno podržavam kampanju. Istina Secure Boot se može isljučiti, no zašto bi bi on po defaultu morao biti uključen. Zašto bi jedan PC odmah po defaultu trebao biti ograničen na OS-ove čiji su vlasnici platili MS-u za ključ? Takvo ponašanje MS-a je jednostavno bezobrazno. On se praktički ponaša kao da je sam na tržištu i postavlja sebe za neko regulatorno tijelo. I protiv takvim stavri se treba na sve načine boriti, jer tko zna što će sutra pokušati provesti.
Kad smo već krenuli s drvljem i kamenjem po Windowsima, kaj velite na ovo: http://www.linuxzasve.com/fsf-kampanja-windows-8-infografika.
PS: sorry na Off Topicu.
Linux za sve? Zašto me ne čudi takvi članak...
Ako već ističemo privatnost, nije niti Ubuntu što je nekad bio (link).
Što se mene tiče neka svatko koristi OS koji mu najviše odgovara, to je ionako samo alat - da li je to Linux, Windows ili OS X.
Poanta: XP je dead end (vec barem 5 godina) i umjesto da placaju milijune MSu za odrzavanje mrtvog software-a, trazili su i pronasli alternativu koja ce: a) pouzdano raditi na hardware-u djelomice starom i vise od 10 godina, b) biti bez ogranicenja i do daljnjeg podlozna promjenama i nadogradnjama svih vrsta. U takvoj specificnoj konstelaciji je Linux bolji izbor nego bilo koji komercijalni software, isto kao sto su i Windowsi bolji izbor u 90% ostalih i za praksu puno relevantnijih slucajeva od ovog. Samo budale mogu iz ovakvih egzoticnih slucajeva izvlaciti opcenite zakljucke o "nadmoci" ili uopce o kvaliteti, prednostima ili nedostacima jednog OSa pred drugima.
Bravo, da ti mogu dati 10+ dao bi, ali ne mogu... Potrebno je naglasiti da je u svemiru bitno da računala imaju što manji memory-footprint, čisto iz razloga da se statistički smanji mogućnost pogreške. Sam procesor čak i nije toliko osjetljiv. Dalje, dostavljanje bilo čega na ISS, košta cca 10.000$/kg. Još jedna napomena ovima koji su spominjali real-time sisteme, i Windowsi i Linux se mogu prilagoditi za pravi real-time (do rezolucije od 10 ms u slučaju Windowsa), ali je za to potreban i poseban (prilagođen) hardware... Drugo, kada se već spominju specijalizirani sustavi kao što je VxVorks, potrebno je naglasiti da se tu radi o filozofiji pristupa stvarima. Za razlićite industrije imate različite "pakete" (OS/prilagođeni razvojni alat/operativne i razvojne procedure i metode) .Što se pouzdanosti tiče, ona je direktno povezana sa kompleksnošću. Čekić je naprimjer puno, puno pouzdaniji od računala . Tako da je svaki operativni sustav iz kojeg se proizvoljno može izbaciti sve ono što nije apsolutno nužno za izvršavanje specijaliziranh zadaća i onda tome prilagoditi alate i usko specijalizirane procedure i metode razvoja, po definiciji pouzdaniji od sustava široke namjene....
Drugi puta čitaj sa razumijevanjem. Govorim o prošlom vremenu.
Nisu appovi nego aplikacije. Drugo, ako ne znaš postoji više vrsta servera, ne samo onih koje vrte web aplikacije.
Da, kao da kriminalci čekaju neki postotak. Molim te.
Ja govorim o bilo kojem vremenu, prošlom, sadašnjem, kojem god.
Appovi = applikacije. A koje to vrste "servera" postoje? Veliki, mali? Daj me prosvijetli jel ja neuki izgleda da ne znam.
Da, kriminalci čekaju postotak. Dev malwarea postaje zanimljiv onog trenutka kada ga kome imju plasirati. Kome se isplati raditi malware za 1% računala? Da li si ikada vidio Solaris malware? Ne? Čudno...
Windows Xp je možda dovoljno dobar za npr. prodavačice u Konzumu.
Prodavačice u Konzumu vrte RedHat. Jedna kladionica vrti RedHat, i na serverima i u poslovnicama.
Ali siguran sam da je jedini razlog što Konzum nema novaca za plaćanje podrške Microsoftu, a blagajne su na 086-cama, boje se virusa i da se ne stvaraju gužve na blagajnama jer blagajnice čejnđaju status na fejsu.
Koji bi drugi razlog uopće mogao postojati da netko koristi linux?
PS: Zanima me koja to banka SVE vrti na Microsoft platformi, ako se može/smije znati?
Ali siguran sam da je jedini razlog što Konzum nema novaca za plaćanje podrške Microsoftu, a blagajne su na 086-cama, boje se virusa i da se ne stvaraju gužve na blagajnama jer blagajnice čejnđaju status na fejsu.
PS: Zanima me koja to banka SVE vrti na Microsoft platformi, ako se može/smije znati?
Nestalo novaca a nema se hrabrosti za fantomku, ili samo profesionalna znatiželja?
Windows Xp je možda dovoljno dobar za npr. prodavačice u Konzumu.
Prodavačice u Konzumu vrte RedHat. Jedna kladionica vrti RedHat, i na serverima i u poslovnicama.
RedHat je komercijalan i podrška za njega se plaća a nije baš ni jeftin. http://www.redhat.com/
RedHat je komercijalan i podrška za njega se plaća ..
-podrška se plaća za sve OSeve (- ne mora ni biti OS, bilo što, app.), tj to je zapravo pravi trošak, ne licenca korisnika (bagatela).