Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 249.504
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Sorry na off-topic, ali ovo moram napisati:

Ova tema brže napreduje od one "40 godina slijetanja na mjesec", a vidim ni potonja tema se neda, još uvijek se tamo raspravlja. Smijeh

Danas popodne kada sam gledao ovu temu bilo je 6 stranica, sada evo već 8.

Neka, neka, samo vi dajte, zato i postoje forumi :)

www.prisonbreaker.bloger.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2009 20:46 (Prison Breaker).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Koliko je brz mozak?
grimyHR kaže...
pusic008 kaže...
grimyHR kaže...
pusic008 kaže...

Slazem se, nit ce oni nas uvjeriti u NEpostojanje Boga, nit cemo mi njih uvjeriti u postojanje Boga. Subjektivno je, no stvarno bi barem meni bilo cudno da je sve ovo slucajnost, savrsen sklad, savrseno funkcioniranje organizama, izmjena dana i noci, ma jos mali milion stvari,,,,,,,A kao sto rekoh vec, mnogi znanstvenici koji su bili ateisti, nakon dubljeg proucavanja materija, elektrona, fotona, kvantna fizika,,,,zakljucili da je jednostavno nemoguce da se ovo sve stvorilo samo od sebe, slucajno, bez posredovanja nekog viseg bica-Boga. 

da, znanost stvarno nemoze objasniti izmjenu dana i noci, uskoro ces tvrditi da je zemlja ravna ploca i centar svemira...

Ma znanost sve moze, hahahahaahhahahah.....Daaaaaaaj molim te, uzimas sve zdravo za gotovo.....A ja se vama divim, kakav je uopce vas zivot bez boga, imate li nada, ciljeva, ili samo sjedite za compom i tipkate, tucete call of dutya dan noc, bijeli ste ko sir, niste vidili sunca pola godine, i primitivan vam je svak ziv ko spomene boga, gade mi se takvi ljudi,,,,,,,,

nitko ne tvrdi da znanost sve moze, bar ne za sada, jedino ju ti u potpunosti omalovazavas, i vjera uzima sve zdravo za gotovo, a znanost upravo suprotno, sve istrazuje, ti stvarno meljes gluposti mali.....i blago tebi zatucanom.....

sad se nazalost nakratko oprastam od vas, kad se nalijem u gradu vracam se da nastavim Belji se

Zatucan sto vjerujem u Boga............Napiso sam ti sto mislim o takvim ljudim kao ti, necu ponovo.....

Intel q6600 mbo asus P35 8gb DDR2 ATI 3870 512mb 1TB WD Samsung 2232bw Logitech G15 Logitech G7 Logitech X530 5,1 Laptop, acer 5730zg
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2009 20:53 (pusic008).
17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

ma , odoh s ove teme, ionak niko nikog ne uvazava...samo dajte, uzivajte...Izlanuo se

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
pusic008 kaže...

Ma znanost sve moze, hahahahaahhahahah.....Daaaaaaaj molim te, uzimas sve zdravo za gotovo.....A ja se vama divim, kakav je uopce vas zivot bez boga, imate li nada, ciljeva, ili samo sjedite za compom i tipkate, tucete call of dutya dan noc, bijeli ste ko sir, niste vidili sunca pola godine, i primitivan vam je svak ziv ko spomene boga, gade mi se takvi ljudi,,,,,,,,

Čitam ovu temu od početka i cijelo vrijeme sam se suzdržavao od komentara al na ovo moram reagirat. Ti si ukratko rečeno - vjerski fanatik. Krećeš na uvrede kad ostaneš bez argumenata... Ja sam ateist i sasvim mi je lijepo - imam nadu i ciljeve. ne sjedim non-stop za kompom (3-5 sati na dan), nisam bijel ko sir, izgorio sam dok smo postavljali krov, sunce sam vidio baš danas Smijeh, već oko 7 ujutro. I poštujem ljude koje vjeruju  u Boga više nego što ti poštuješ one koji ne vjeruju. Religija je osobni izbor - nastala je iz opravdavanja i objašnjavanja stvari i pojava koje čovjek nije mogao objasnit kad je izašao iz špilje. Kako je išla evoluccija, religija se nije mijenjala - ostao je isti koncept - postoji netko iznad nas. Ok, mene to ne zanima. Al ne možeš naš vrijeđat zbog toga.

On topic - računalna slučajnost je čisti dokaz da se računala ne mogu približit ljudskom mozgu po mogućnostima (po brzini, naravno, mogu - čista matematika ide bolje jednom Coreu i7 nego meni npr. Smijeh). Računalo, procesor ima i koristi određene algoritme i pravila koje je stvorio čovjek. Dokle god te algoritme i pravila nebude mogao sam stvarat, procesor je daleko iza mozga...

Ali, učenik uvijek nadmaši učitelja, zar ne?

EDIT: tipfeler "učitelj". hvala ihush Namigiva

VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2009 23:12 (Sum_of_all_fears).
16 godina
virtualAThome kaže...

E vidis to je vrlo podcjenjivacka recenica. Slici tome da kazes da je slika Mona Lize samo hrpa neke boje koja u slojevima prekriva platno.

-ali to je samo slika, samo joj ljudi daju neko više značenje recimo novčano. Ili zlatni rez... no konkretnije friška stvar oko 'otvaranja očiju' nekih 'tvrdih činjenica' kao Mjesečevog kamena ... LOL! Godinama ga ljudi gledaju s divljenjem, netko možda misli da podiže potenciju, liječi od raka, kad ono običan plagijat. Ne kažem isto za Mona Lizu, ali što je ta slika? Tajno značenje, univerzalna istina? Možda samo slika.

Sum_of_all_fears kaže...
.

Ali, učenik uvijek nadmaši učenika, zar ne?

-učitelja. Namigiva

-samo ova tema je odavno prešla u flaming, ništa od nula i jedinica?

-CPU=Abakus na struju. To nije inteligencija stroja, već osobe koja je napravila stroj-alat, da bi sebi (drugima) olakšao posao, eliminirao grešku itd. -Brzina nije isto što i inteligencija. Brzina kao osobina je suprotna mudrosti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-CPU=Abakus na struju. To nije inteligencija stroja, već osobe koja je napravila stroj-alat, da bi sebi (drugima) olakšao posao, eliminirao grešku itd. -Brzina nije isto što i inteligencija. Brzina kao osobina je suprotna mudrosti.

Daj mi reci granicu inteligencije. Koje zivo bice je po tebi dovoljno inteligentno da mozes reci da ima inteligenciju. Virus, bakterija, ameba, spuzva, insekt, riba... Gdje pocinje inteligencija, a gdje prestaje neinteligencija? Jer CPU je danas mozda neinteligentan isto kao i zivotinje ispod granice koju ces odrediti, ali i najinteligentnije zivo bice na Zemlji, covjek, je nastao od tih neinteligentinh zivotinja evolucijom.

I racunala imaju evoluciju i to daleko, daleko brzu od prirode, pa sam siguran da ce ta evolucija dovesti do inteligencije koja ce iako umjetna, kako kaze netko gore, nadmasiti ucitelja, odnosno nas same. I to jos u vrijeme naseg zivota (vi dedeki koji jos citate forume, sorry, nista za vas Smijeh).

Edit: Dodao bih jos samo da ce to biti inteligencija stroja, a ne nas, jer niti nasa inteligencija nije inteligencija prirode ili evolucije vec nas samih. To je nasa inteligencija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2009 23:35 (virtualAThome).
16 godina
virtualAThome kaže...
ihush kaže...

Daj mi reci granicu inteligencije. Koje zivo bice je po tebi dovoljno inteligentno da mozes reci da ima inteligenciju. Virus, bakterija, ameba, spuzva, insekt, riba... Gdje pocinje inteligencija, a gdje prestaje neinteligencija? Jer CPU je danas mozda neinteligentan isto kao i zivotinje ispod granice koju ces odrediti, ali i najinteligentnije zivo bice na Zemlji, covjek, je nastao od tih neinteligentinh zivotinja evolucijom.

I racunala imaju evoluciju i to daleko, daleko brzu od prirode, pa sam siguran da ce ta evolucija dovesti do inteligencije koja ce iako umjetna, kako kaze netko gore, nadmasiti ucitelja, odnosno nas same. I to jos u vrijeme naseg zivota (vi dedeki koji jos citate forume, sorry, nista za vas Smijeh).

Edit: Dodao bih jos samo da ce to biti inteligencija stroja, a ne nas, jer niti nasa inteligencija nije inteligencija prirode ili evolucije vec nas samih. To je nasa inteligencija.

Virus je možda univerzalno-biće, sposobno preživjeri radijaciju, temperaturu, smrzavanje, hibernirati tisućama godina.. i opet funkcionirati. Ultimativna 'iskra' života. Dali je to inteligencija -hmm, možda. Što su kriteriji? Recimo škola, 50% točnih odgovora za dvojku, ispod tog nije dovoljno, u ovom kontekstu i 1% je inteligencija. (bar na nivou plavuše) Namigiva

Dakle ja nestavljam 'granicu inteligencije', niti kriterij što u tom testu treba biti. Dali je to samo preživljavanje, razmnožavanje... ili slika Mona Lise. Možemo usporediti razlikom između biljaka i životinja, razlika je kretanje. Već samo kretanje zahtjeva određeni nivo inteligencije. Recimo da virus po tom kriteriju nema inteligenciju. Može tako? Možda je kretanje pravi kriterij, pa time sve životinje imaju inteligenciju (manju/veću) ali dovoljnu za preživljavanje. Razlika između refleksa, hipofize i apstrakcije, to je ona inteligencija (u kontekstu) o kojoj raspravljamo (nadam se..).

Dakle, biće koje recimo može 'predviđati' je inteligentno (dovoljno da kažemo da inteligencija postoji), a predviđanje je kad lovac čeka kod izvora da lovina dođe u domet. Iskustveno, ali i naučeno. Kao pravilo mora se korigirati 'u hodu' jer izvor može presušiti u tom slučaju lovac mora to razumjeti i krenuti dalje... -to je dovoljno da potvrdi najniži nivo inteligencije. Od tog pa do matematike i ostalih stvari koje su u temi je ogroman put. Film Kontakt (ako se dobro sjećam) je dao zgodan primjer 'pakiranja poruke', računajući osnovna pravila, 2+2=4, prim brojevi itd., koje svaka civilizacija (sad smo već na 'pravoj inteligenciji') mora znati inače nije vrijedna kontakta... dobar je taj film.

Što od tog znaju CPUi? Što a da to nije isprogramirano? Za sad ništa, za 10,50,2000 god? -ostavimo kuglu i predviđanja, činjenice i fizikalni zakoni su jedini argumenti (uz duhovno-neuhvatljivo, kao nešto što nesmijem isključiti jer bi bio prepotentan, ohol..). E=mc2, 2+2=4 misliš da to CPU zna? -ne, abakus nezna brojiti niti mu je jasan pojam broja, za razumjeti to potrebna je inteligencija....

16 godina
protjeran
pusic008 kaže...

Zatucan sto vjerujem u Boga............Napiso sam ti sto mislim o takvim ljudim kao ti, necu ponovo.....

ne nego si zatucan zato jer negiras znanost, nemoj izvrtati moje rjeci i izvlaciti ih iz konteksta kak ti pase

16 godina
M_dipl. kaže...

Pojam inteligencije zamijenite pojmom razuma i možemo raspravljati, jer sve životinje imaju razvijenu inteligenciju u nekoj mjeri, no nijedna nema razum...

-da. Ali terminologija u svijetu PCa je AI, čak i CIA Namigiva koja često nema veze s razumom.

Ako govorimo o razumu, to već isključuje CPU? Jer termin je umjetna inteligencija, ne umjetni razum. Inače se slažem.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
pusic008 kaže...

ne nego si zatucan zato jer negiras znanost, nemoj izvrtati moje rjeci i izvlaciti ih iz konteksta kak ti pase

wtf......daaaaaaaj molimmm te.....Ko je izvrto tvoje rijeci,,,,,,,,,Siđi malo sa compa tog, popit ce ti razum, a zasto se ja trudim uopce sa ljudima poput tebe,,,,Ovo je zadnji put da sam te citiro, zapitaj se malo nekad, JEL MOZDA IPAK IMA BOGA....

Intel q6600 mbo asus P35 8gb DDR2 ATI 3870 512mb 1TB WD Samsung 2232bw Logitech G15 Logitech G7 Logitech X530 5,1 Laptop, acer 5730zg
16 godina
protjeran
pusic008 kaže...
grimyHR kaže...
pusic008 kaže...

wtf......daaaaaaaj molimmm te.....Ko je izvrto tvoje rijeci,,,,,,,,,Siđi malo sa compa tog, popit ce ti razum, a zasto se ja trudim uopce sa ljudima poput tebe,,,,Ovo je zadnji put da sam te citiro, zapitaj se malo nekad, JEL MOZDA IPAK IMA BOGA....

jel ti uopce citas sta ja pisem, koliko puta moram ponoviti da ja nigdje ne tvrdim da bog ne postoji, a ne tvrdim ni da postoji, ti si jedini tu koji se odbija ista zapitati, neznam zasto si tako siguran da si ti u pravu

16 godina
neaktivan

@ inteligencija: u nećemu ste svi u krivu. Inteligencija je definirana kao 'sposobnost snalaženja u neočekivanim situacijama'. Zato AI ima zamjetan stupanj inteligencije. Bot koji će pobjeći od granate je inteligentan, as simple as that. Prvo nađite kriterij po kojem uspoređujemo čovjeka i računalo, onda možemo raspravljati.

edit: kasnim za M_diplom, opet >.<

ali ne slažem se u potpunosti. Recimo to ovako. ostaviš dijete da ga odgoje vukovi, i ono cijeli život provede među životinjama. Taj čovjek neće imati razum, neće biti pametniji od drugih vukova jer ga nitko tome nije naučio. Dijete koje odrasta u Zagrebu jednog će dana samo otkrivati i/ili stvarati vlastite teorije sukladne dobu u kojem živi. Isto tako, današnja računala su djeca među vukovima, ona nikad neće biti nešto više. No program koji sam sebe nadograđuje, koji je sam sebi dovoljan, sam sebi motiv i sam sebi svrha, on će uz dovoljno vremena, dovoljno resursa jednog dana sigurno dostići čovjeka, a zatim ga i prestići.

@ pusic... gdje da počnem. Ti si reko da si završio filozofski fakultet? Sumnjivo mi je to. Jesu li te izludili tamo unutra? Nadalje, ti si taj koji sve ateiste očito smatra primitivcima, stavljaš se iznad nas. Pitaš zašto se trudiš, kao da smo mi neke budale koje treba naučiti koja je lijeva, a koja desna ruka. Ti nisi bolji od nas, vjerniče, samo zato što si vjernik, moraš to shvatiti. I last but not least, pobogu pročitaj hrvatsku gramatiku ili nešto, je li ti ikad palo napamet staviti samo jednu točku? Također, znak ',,,,,,,,,,' ne postoji u hrvatskom jeziku. Ne znam za druge, ali bode me to u oči. I malo pišeš hrvatskim znakovima, malo ih zamjenjuješ njihovim univerzalnim parnjacima. Danke sehr.

Excuse the phun.
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 5:15 (Sharps).
16 godina
Sharps kaže...

@ inteligencija: u nećemu ste svi u krivu. Inteligencija je definirana kao 'sposobnost snalaženja u neočekivanim situacijama'. Zato AI ima zamjetan stupanj inteligencije. Bot koji će pobjeći od granate je inteligentan, as simple as that. Prvo nađite kriterij po kojem uspoređujemo čovjeka i računalo, onda možemo raspravljati.

edit: kasnim za M_diplom, opet >.<

ali ne slažem se u potpunosti. Recimo to ovako. ostaviš dijete da ga odgoje vukovi, i ono cijeli život provede među životinjama. Taj čovjek neće imati razum, neće biti pametniji od drugih vukova jer ga nitko tome nije naučio. Dijete koje odrasta u Zagrebu jednog će dana samo otkrivati i/ili stvarati vlastite teorije sukladne dobu u kojem živi. Isto tako, današnja računala su djeca među vukovima, ona nikad neće biti nešto više. No program koji sam sebe nadograđuje, koji je sam sebi dovoljan, sam sebi motiv i sam sebi svrha, on će uz dovoljno vremena, dovoljno resursa jednog dana sigurno dostići čovjeka, a zatim ga i prestići.

Bot samo koristi skriptu, ni više ni manje, bit će brz, precizan, ''inteligentan'' onoliko koliko mu težinski level da programer. -To nije inteligencija (osim termina AI u igrama) to je i dalje na nivou Abakusa. Idući korak je ono što je ''skoro nemoguće'', da sam nešto napravi-nauči.

M_dipl. kaže...

Da, no onda nema potrebe za uvođenjem živih bića u raspravu. Inteligenciju CPU ima u određenom smislu, po tome je imaju roboti (dakako radi se umjetnoj inteligenciji), no nikada robot neće prestići čovjeka (pa čak i da ga se nauči učiti), jer se razum (koji ima mnogo više posebnosti od učenja) ne može isprogramirati, niti će se ikada moći. Mora postojati princip po kojem računalo "razmišlja", "uči" i "kontemplira", jer se u suprotnom ne bi moglo programirati. Kod čovjeka nije takav slučaj...

Nisam siguran da 'čitam'.. formulacija je nejasna. Nema principa po kojem računao uči, sve je predviđeno, kompilirano (naspram kontemplirano) ;-). Rečenica prije, ''.. niti će se ikad moći'', s tim se slažem, uz 'ogradu' jer neznamo što budućnost donosi. Ali barem teoretski nema mogućnosti da ''robot'' sam nešto nauči. To je jedno od svojstava inteligencije, pa time možemo reći da ''robot'' nema inteligenciju (izvan igre). Taj skok u razmišljanju mogu napraviti živa bića, nazovimo to učenje ili samoprogramiranje. To CPU nema.

- FlameWarsima, prijedlog za spuštanjem na temu, bez osobnih kvalifikacija. Suprotna mišljenja su srž teme. Samo malo pristojnosti-tolerancije međusobno...

17 godina
neaktivan
alien kaže...

slobodno razmišljanje po meni ne postoji. svaka misao je plod raznih iskustava nakupljenih kroz život

upravo tako.. plus minus devijacije koliko sobro su neuronske mreze poslozene... (primjer: gledas u plavo a ono je tebi u mozgu crveno... i amen..)

17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

@ AI misljenja:

Vec vise od pola sata kopam po starim vestima na fileshack ali nikako da nadjem jedan intervju, sve mi se cni da je bio Carmackov, na pitanje o programiranju AIa. Odgovor je bio zanimljiv jer je bio vise nego "dostatan" za pitanje AIja u igri.

Govorio je o problemima sa kojim su se susretali prilikom programiranja botova na nacin kako su oni to hteli da bude. Ali, nikako da nadjem taj intervju.

Anyway...

Misljenja sam da necemo nikada dostici AI koji ce biti pametniji od nas ili koji ce biti "neprimetljiv golim okom". Da bi se stvorio savrsen AI je potrebno, mozda, pronaci neki drugaciji pristup od "pisanja" AIja, jer napisani AI ce uvek biti "napisani" AI. Skripta.

Cak i ako uspemo da "otkrijemo" taj drugaciji pristup je ponovo upitno koliko ce to biti funkcionalno, jer kada bi i oduzeli motoriku i ponasanje ljudske motorike, potrebno nam je jos puuuno toga preneti od svog ponasanja na na taj AI i povrh toga "nauciti" ga kako postati samostalan.

To danas ne mozemo. A hrabrog sam misljenja, iako znam da necu ziveti toliko da to vidim, cak ni kroz 100-200 godina. Masta je jedna stvar, gola realnost sasvim drugo.

Ne znam dali je dobar primer, [barem ga ja vidima kao dobar jer mi trenutno ne pada na pamet bolji], mozda ako probamo da zamislimo kako bi bilo umjesto da programiramo nezivu tvar kao sto je kompjuter/robot, sto god, da probamo "preneti" AI, recimo, kao da je "prenosimo" majmunu.

Ne kao dresuru. I naravno, ovo kazem kao "slikovit" primer svoje ideje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 11:43 (Solo).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Misliti da AI nece nikad dostici covjeka je cisti egoizam (ja, odnosno mi, ljudska rasa je nenadje*iva). Misliti da se to nece dogoditi za manje od 50 godina je pesimizam.

Mi smo danas ispunili uvjet za najpamentije racunalo na svijetu - danas imamo internet! Na internetu se vec danas nalazi sve znanje koje posjedujemo. Iz tog znanja se dolazi do novih spoznaja samo zakljucivanjem novih sudova iz ponudjenih cinjenica. Kad se napise skripta (kako ihush kaze) koja ce iz cinjenica koje se nalaze na internetu stvarati sudove (nove cinjenice) to ce biti inteligencija iz koje ce curiti novi podaci koji ce nas zacudjivati. Na puno njih cemo reci "Pa da! Kako to nismo prije shvatili!". To je vec dovoljno da smatramo to racunalo (skriptu) pametnijom od covjeka.

Inace definicija po kojoj se mjeri umjetna inteligencija je da stavite nasumicno AI i ljude s druge strane chata i da nakon razgovora pokusate odgovoriti koje je racunalo, a koje osoba. Nekako imam osjecaj da ce vec za 10 godina morati ugradjivati glupost u racunala da ih se ne bi prepoznalo, a ne pamet.

Ako mislite da ce biti tesko uvesti racunalo u zivot (pokreti, prepoznavanje slike i zvuka),vec za 5 godina GM planira izbaciti auto koji ce sam voziti.

Vec do 2050 godine se ocekuje da ce roboti pobjediti svjetsku nogometnu reprezentaciju. Moram dalje?

2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Misliti da AI nece nikad dostici covjeka je cisti egoizam (ja, odnosno mi, ljudska rasa je nenadje*iva). Misliti da se to nece dogoditi za manje od 50 godina je pesimizam.

Mi smo danas ispunili uvjet za najpamentije racunalo na svijetu - danas imamo internet! Na internetu se vec danas nalazi sve znanje koje posjedujemo. Iz tog znanja se dolazi do novih spoznaja samo zakljucivanjem novih sudova iz ponudjenih cinjenica. Kad se napise skripta (kako ihush kaze) koja ce iz cinjenica koje se nalaze na internetu stvarati sudove (nove cinjenice) to ce biti inteligencija iz koje ce curiti novi podaci koji ce nas zacudjivati. Na puno njih cemo reci "Pa da! Kako to nismo prije shvatili!". To je vec dovoljno da smatramo to racunalo (skriptu) pametnijom od covjeka.

Inace definicija po kojoj se mjeri umjetna inteligencija je da stavite nasumicno AI i ljude s druge strane chata i da nakon razgovora pokusate odgovoriti koje je racunalo, a koje osoba. Nekako imam osjecaj da ce vec za 10 godina morati ugradjivati glupost u racunala da ih se ne bi prepoznalo, a ne pamet.

Ako mislite da ce biti tesko uvesti racunalo u zivot (pokreti, prepoznavanje slike i zvuka),vec za 5 godina GM planira izbaciti auto koji ce sam voziti.

Vec do 2050 godine se ocekuje da ce roboti pobjediti svjetsku nogometnu reprezentaciju. Moram dalje?

mislim gle, ti se tim bavis , pa bransi svoju struku i nadobudan si...

tak i ja isto obozavam arhitekturu, pa kad drugi vide ovo(pogledaj link ispod) kazu da to ne bude do 2050 itd...a bude gotova slijedeće godine, i jos jedna u moskvi 2012...

(to ce mislava_01 interesirati...:)

kaj se tice auta, lexus ima auto koji sam parkira, pa se nije nis strasno dogodilo....

inzenjeri kazu da sve kaj mi radimo, se moze modernizirati..zasto se nije, zato jer bi ljudi od objesti radili sranja....

predviđanja su nesto sasvim drugo od stvarnosti...primjer je onaj hcl...tolika predviđanja, a kaj , jos ni ne radi....tolku su dramu napravili da se cura u rumunjskoj ubila jer su rekli da ce biti smak svijeta....

uostalom, mogu se roboti jebat, mi smo ih stvorili, mozemo ih i unistit...i u teminatoru tak film zavrsi...SmijehSmijehSmijeh

zato, zivili ljudi, i uzivajte dok ide...kad nece vise ici, ici ce drugacije..

edit:sad sam vidio, kak mislis da ce roboti pobijediti svijetsku nog.repku...helloo, pa robot moze sprintati od 00,00 do 90,00 minuta, kakva je to realna usporedba...

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 12:00 (angel of fire).
16 godina
Solo kaže...
..

Ne znam dali je dobar primer, [barem ga ja vidima kao dobar jer trenutno ne pada mi na pamet bolji], mozda ako probamo da zamislimo kako bi bilo umjesto da programiramo nezivu tvar kao sto je kompjuter/robot, sto god, da probamo "preneti" AI, recimo, majmunu. Ne kao dresuru. I naravno, ovo kazem kao "slikovit" primer onoga sto mislim.

-dio tog već postoji, proteze su primjer ''programiranja'', snimljen je elektro impuls koji zamjenjuje oštećene živčane stanice slično kao pojačalo za osobe slabog sluha, ali to je samo elekto-impuls, mada kao kopija koju šalje mozak, analogni signal, različitog inteziteta, potreban za gradiranje sile-pritiska, upotreljene snage. Za korak dalje morali bi kreirati mozak koji to radi. Dijete uči hodati, ravnoteža, potrebna sila... sve to je prekomplicirano za današnje robote banalnom u primjeru hoda. Imaju stotine senzora i servomotora samo da bi prešli par metara bez lomova. Majmun to radi s lakoćom. Mrav također. Ako jedan mrav ima sve potrebno za najniži nivo inteligencije, recimo samoodržavanje. Već tu CPU nema šanse. Priroda do napravi s par masnih kiselina. To je onaj dio gdje znanstvenici nemaju odgovora. Neuro mreže su po funkciji slične tranzistoru, ali copy-paste softwarea jednostavno u analognom svijetu nije dovoljan, znači da nije stvar u jednoj naredbi (kao pomak prsta) nego kao da je potreban kompletan mozak koji stoji iza tog. Ako uspoređujemo s CPUom, onda je GPU specijaliziran za grafiku, Physix za fiziku... mozak to sve mora imati u jednoj cjelini, jer jabuka nije samo oblik, voće, hrana, boja, miris, okus.... u kontekstu može biti asocijacija na Apple-Mac. Robotu bi jabuka uvijek bila ista (ili koliko varijacija -textura imamo za neki 'isti' objekt), s definiranim ponašanjem padanja, razbijanja, zvuka koji se pri tom čuje itd. Ali uvijek isto, a u analognom svijetu je svaki pad jabuke drugačiji, s drugačijim rezultatom. Zato vjerojatno niti copy-paste neke funkcije u spomenutog majmuna nemože dati pravi rezultat.

16 godina
Koliko je brz mozak?

problem kod računala je što nemaju motiva za napredovanjem, oni jednostavno dobivaju sve što im treba za život (struja). treba ih uz odgovarajuče programe i algoritme natjerat da "rade" za tu struju pa bi vidjeli kako bi se ponašali. kao u onom testu s majmunima kad su im nasred sobe postavili ručku koja se okreče i nakon nekoliko okretaja bi ispalo žeton koji su mogli zamijenit za hranu da bi nakon par dana majmuni več "verglali" ko ludi. s vremenom su stvorili hijerarhiju sličnu ljudskoj dakle radili bi više nego što im treba te žetone spremali za kasnije. problem je što na umjetnu integenciju gledamo kao na računalo pa ga teže zamišljamo kao nešto pametno. trebamo pričekat da malo robotika uznapreduje.

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Mi smo danas ispunili uvjet za najpamentije racunalo na svijetu - danas imamo internet!

. Kad se napise skripta (kako ihush kaze) koja ce iz cinjenica koje se nalaze na internetu stvarati sudove (nove cinjenice) to ce biti inteligencija iz koje ce curiti novi podaci koji ce nas zacudjivati.

To je vec dovoljno da smatramo to racunalo (skriptu) pametnijom od covjeka.

Ovo je ili presiroki optimizam ili neko ne razume problem.

Ima ovde i programera pa mogu pojasniti bolje, recimo, sta je sve potreno i koja skripta je potrebna da se napise da se robot kada podignete ruku na njega u tren shvati dali ga zelite udariti ili se samo zezate sa nim. Fooling 'round.

Sto se tice chata i AIja, isto je nemoguce NE OTKRITI jer prilikom prvog emotivnog chata Ai nece znati kako da reagira, bez razlike dali se radi o sali ili necemu tuznom. Svaki covek, ma koliko napredan ili zaostao, na emotivne stvari reagira ljudskim reakcijama. A ljudi mileniumima "nose" te rakcije kao iskustvo u sebi i iluzija je i pomisliti da te neko moze zeznuti sa vestackim AIjem vise od pola minute. Onda nesto nije u redu sa tobom.

Isprogramirati emociju je apsurd i samo lakoverni mogu poverovati u takvo nesto.

To sto ce auto sam voziti to nema veze sa intelegencijom jer se radi o obicnoj skripti, verovatno kombinniranom sa GPS podacima. Nisam programer, vec razmisljam logicno.

A to sto se ocekuje do 2050 da ce roboti igrati nogomet, [jedva da koji od njih i hoda po malo], ne znam kako da kometniram. Jel to treba da shvatim ozbiljno ili je neki vic koji ne razumem?

16 godina
virtualAThome kaže...
..

Za nogomet je već odgovoreno, na isti način kako je motornom pilom lakse srušiti drvo nego rukama, ili auto otići na put... -loša usporedba.

Jer, telefonski imenik (papirnati) je glup, tu nema inteligencije, mada drži točne podatke, knjiga na polici, također makar bilo svo znanje u njoj.

Da, internet... -malo veća knjiga, nije važna količina podataka, nego upotreba istih. Nije važna brzina (snaga itd..) nego kontrola istih. Vatra je izum, požar je glup. Auto koji će sam voziti? Vlakovi to rade, auto ima tempomat-cruise, avion ima autopilota. Dali avionski autopilot zna skrenuti lijevo-desno? Predomisliti se i reći umjesto za munchen, idem na more? -Loši argumenti su to.

Scanner ''prepoznaje'' sliku, (može +OCR), ali je ne razumije. To je bitna razlika.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
virtualAThome kaže...
..

Za nogomet je već odgovoreno, na isti način kako je motornom pilom lakse srušiti drvo nego rukama, ili auto otići na put... -loša usporedba.

Jer, telefonski imenik (papirnati) je glup, tu nema inteligencije, mada drži točne podatke, knjiga na polici, također makar bilo svo znanje u njoj.

Da, internet... -malo veća knjiga, nije važna količina podataka, nego upotreba istih. Nije važna brzina (snaga itd..) nego kontrola istih. Vatra je izum, požar je glup. Auto koji će sam voziti? Vlakovi to rade, auto ima tempomat-cruise, avion ima autopilota. Dali avionski autopilot zna skrenuti lijevo-desno? Predomisliti se i reći umjesto za munchen, idem na more? -Loši argumenti su to.

Scanner ''prepoznaje'' sliku, (može +OCR), ali je ne razumije. To je bitna razlika.

odlični primjeri....now we are making progress.....Namigiva

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
Koliko je brz mozak?

-(Alien) je dao pravi primjer.. Majmuni koji kurblaju za žeton-hranu.

Klasičan pristup ''mrkva-batina''. Po toj logici je osnovna stvar-prvi korak (kriterij inteligencije, više ne samo preživljavanje) imati osječaje: glad, toplina, vrijeme, teret, umor... kad bi spomenuti roboti bili tako emulirani (da osjećaju i umor, faul) onda bi spomenutna nogometna utakmica bila 'ravnopravna', ali još jedan od osjećaja im treba -želja, za pobjedom, tuga kod gubljenja itd... -tako da roboti mogu postati inteligentni tek kad razviju svoje prave osječaje, prestanu biti ovisni o prekidaču za struju, približe se Blade Runner-ovom 'tužnom' androidu koji cijeni život.

-Zato trenutno japanski roboti primarno 'elmuliraju' osjećaje....

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Solo kaže...

A to sto se ocekuje do 2050 da ce roboti igrati nogomet, [jedva da koji od njih i hoda po malo], ne znam kako da kometniram. Jel to treba da shvatim ozbiljno ili je neki vic koji ne razumem?

Ne, to je ozbiljno. Ja znam da je danas smjesno gledati robote kako se krecu i da brzina od 100 sekundi za 100 metara izgleda smjesna, medjutim pogledaj brzinu napretka do sada, pa je iskopiraj u buducnost i vidjet ces da ces se ta brzina smanjiti na 100 metara za 10 sekundi u roku manjem od 10 godina.

ihush kaže...

Scanner prije 10 godina nije prepoznavao nista, a danas prepoznaje puno vise. U izradu su (gledao sam neke) razni algoritmi za prepoznavanje slika koji ce vec za nekoliko godina donijeti razumijevanje slika. Pogledajte Google Picasu (web izdanje) koje prepoznaje osobe na slikama. To je danas, sutra ce biti i vise.

ihush kaže...

-Zato trenutno japanski roboti primarno 'elmuliraju' osjećaje....

Osjecaji su minus robota i to je vracanje unazad (za njih AI nema potrebe). Medjutim, upravo zbog priblizavanja ljudima ti ce se osjecaji ugradit (nadam se da ce se moci i iskljuciti), to je najmanji problem.

Glavno pitanje koje se proteze u ovoj temi (osim religije) je kako prognozirati buducnost. Najjednostavnije i jedino moguce rijesenje tog problema je pogledati unazad, vidjeti da li je crta linearna ili eksponencijalna i prekopirati je u buducnost. Pogledajte uspjehe znanosti u zadnjih 10 godina, pa ih iskopirajte u sliijedecih 10 godina, pa u slijedecih, pa opet i tako barem 4 puta do 2050, pa pokusajte zamisliti sta cemo imati.

Pod jedan - sigurno, ali apsolutno sigurno cemo imati umjetne trgovce koje necete moci raspoznati od ljudi. Razlog tome je sto u maloprodaji radi oko 25-30% ukupnog stanovnistva i sto djelatnici cine oko 30% ukupnih troskova maloprodaje. To je toliko velik novac, ali stvarno velik novac, da ce potraznja za umjetnim trgovcima biti toliko velika da omoguci desecima tisuca programera da rade na izradi i poboljsanjima umjetnih prodavaca, a samim time i priblizavanjem, a nakon toga i prestizanjem kvalitete pravih trgovaca. A kad recimo 50.000 ljudi radi na umjetnom trgovcu onda nema segmenta koji nece biti obuhvacen, od pohvale trudnici da lijepo izgleda i pitanja je li decko ili curica do savjeta oko kombiniranja odjece koja bolje stoji kupcu. A s vremenom vise necete htjeti uci u ducan koji nema umjetne trgovce jer ce vas nervirati glupi i neodgojeni ljudi-trgovci koji nista ne znaju, koji su to jutro nervozni itd.

AI se danas razvija medju znanstvenicima zbog razvoja, prestiza i sl. To danas financiraju vlade, neke vece kompanije zbog buducnosti i sl. Medjutim kad AI postane komercijalan i kad mu se nadje tako velika primjena kao sto sam gore naveo onda cemo imati itekakvu eksploziju u tom segmentu.

16 godina
Koliko je brz mozak?

vjerujem da je sve samo stvar dobrog/ih programa jer i mi čim se rodimo mozak nam je več "programiran".automatski program za disanje, glad... roditeljska interakcija aktivira ostale programe: "ljubav" prema roditelju (onome koji te hrani) skretanje pozornosti na sebe plačom..s vremenom se aktiviraju ostali programi za igru, interakciju, samostalno preživljavanje itd. 

nedavno sam gledao u "OPRAH" emisiju o djevojci koja je bila potpuno zanemarena od strane roditelja (majke) i do svoje Neodlučan9 godine bila zatvorena u dječjem "kavezu"kada ju je spasila socijalna služba. to dijete se ponašalo sasvim netipično za dijete tih godina, nit je znala govorit nit hodat. dakle mozak joj je ostao na nivou jednogodišnjakinje. čak su i normalne emocije izostale, na neki način se ponašala kao računalo. jedino joj je hrana izazivala emocije.

dakle što želim reč je da bi se računalo ponašalo više ljudski i da bi se natjeralo na samostalno "razmišljanje" trebat če više nego samo jedan program. +sistem kazna i nagrada. isto tako imamo danas ljude koji se ponašaju slično kao računala što zbog "bolesti" (autisti..) što zbog zahladnjelih emocija prema svemu (ljubav,patnja,bol,..) koji su nam u povijesti bili prijeko potrebni za preživljavanje i društveno prilagođavanje, dok u današnjoj civilizaciji gdje čovjek sve više može funkcionirat samostalno te emocije sve češče izostaju.

1 0 hvala 0
16 godina
virtualAThome kaže...
Solo kaže...
ihush kaže...
ihush kaže...

@virtualAThome potpisujem od riječi do riječi. problem je što svi očekuju sve i odmah a zaboravljaju kolko je tehnologija uznapredovala u samo zadnjih 10 godina s tim da eksponencijalno ubrzava.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 13:38 (alien).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

abakus nezna brojiti niti mu je jasan pojam broja, za razumjeti to potrebna je inteligencija....

a sto je to inteligencija?

koliko je mozak sa 100 milijardi neurona pametniji, inteligentniji i samosvjesniji od hardwera koji vrti softwer koji simulira 100 milijardi neurona?

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Da, no onda nema potrebe za uvođenjem živih bića u raspravu. Inteligenciju CPU ima u određenom smislu, po tome je imaju roboti (dakako radi se umjetnoj inteligenciji), no nikada robot neće prestići čovjeka (pa čak i da ga se nauči učiti), jer se razum (koji ima mnogo više posebnosti od učenja) ne može isprogramirati, niti će se ikada moći. Mora postojati princip po kojem računalo "razmišlja", "uči" i "kontemplira", jer se u suprotnom ne bi moglo programirati. Kod čovjeka nije takav slučaj...

o boze... ti si izasao iz 1943? sam princip sofverskih neuronskih mreza  se zasniva na UCENJU...  i na osnovu ISKUSTVA donose odredjene odluke. Dakle, uci , kontemplira i razmislja! Koliko god u manjem opsegu od naseg mozga _princip_ je isti. Sada samo dodaj vise CPU snage i voila.

Uostalom imas gugl pa guglaj prije nego sto krenes iznositi pausalne i totalno nebulozne stvari.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Genie kaže...
ihush kaže...

abakus nezna brojiti niti mu je jasan pojam broja, za razumjeti to potrebna je inteligencija....

a sto je to inteligencija?

koliko je mozak sa 100 milijardi neurona pametniji, inteligentniji i samosvjesniji od hardwera koji vrti softwer koji simulira 100 milijardi neurona?

tu je više ipak naglasak na brzinu obrade podataka gdje računalo pobjeđuje. ali šta vrijedi računalo ako nema podataka i softver koji bi to obradio. tu je ljudski mozak još uvijek relativno ispred.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 14:01 (alien).
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Ne, to je ozbiljno. Ja znam da je danas smjesno gledati robote kako se krecu i da brzina od 100 sekundi za 100 metara izgleda smjesna, medjutim pogledaj brzinu napretka do sada, pa je iskopiraj u buducnost i vidjet ces da ces se ta brzina smanjiti na 100 metara za 10 sekundi u roku manjem od 10 godina.

Scanner prije 10 godina nije prepoznavao nista, a danas prepoznaje puno vise. U izradu su (gledao sam neke) razni algoritmi za prepoznavanje slika koji ce vec za nekoliko godina donijeti razumijevanje slika. Pogledajte Google Picasu (web izdanje) koje prepoznaje osobe na slikama. To je danas, sutra ce biti i vise.

Osjecaji su minus robota i to je vracanje unazad (za njih AI nema potrebe). Medjutim, upravo zbog priblizavanja ljudima ti ce se osjecaji ugradit (nadam se da ce se moci i iskljuciti), to je najmanji problem.

Pod jedan - sigurno, ali apsolutno sigurno cemo imati umjetne trgovce koje necete moci raspoznati od ljudi. Razlog tome je sto u maloprodaji radi oko 25-30% ukupnog stanovnistva i sto djelatnici cine oko 30% ukupnih troskova maloprodaje. To je toliko velik novac, ali stvarno velik novac, da ce potraznja za umjetnim trgovcima biti toliko velika da omoguci desecima tisuca programera da rade na izradi i poboljsanjima umjetnih prodavaca, a samim time i priblizavanjem, a nakon toga i prestizanjem kvalitete pravih trgovaca. A kad recimo 50.000 ljudi radi na umjetnom trgovcu onda nema segmenta koji nece biti obuhvacen, od pohvale trudnici da lijepo izgleda i pitanja je li decko ili curica do savjeta oko kombiniranja odjece koja bolje stoji kupcu. A s vremenom vise necete htjeti uci u ducan koji nema umjetne trgovce jer ce vas nervirati glupi i neodgojeni ljudi-trgovci koji nista ne znaju, koji su to jutro nervozni itd.

Nije samo trcanje u pitanju vec i sve sto prati to trcanje, kao dinamika igre i resavanje u delicu sekunde sta se treba uciniti, dali se radi o blefu ili koja taktika da se upotrebi u datom trenutku... [neka mi ljubitelji fudbala ne zamjere, nisam bas sportski tip]. To je nesto sto je apsolutno nemoguce stvoriti datom tenologijom a cini mi se i daljnjem razvitku. zato sam prije pomenuo nacin ucenja AIja a ne pisanja.

Skener i ostala pomagala nisu nikakav AI. Nema ni pomena o AIju u njih. Govoriti o skeneru ili programu koji prepoznaje likove da poseduje vestacku intelegenciju je pomalo cudno.

Osjecaji su u biti glavna stvar kod AIja, jer time AI dobiva vise na vrednosti od obicne skripte za skener. Kada se dosegne nivo na koji bi robot shvatio vic o intuiciji, moja adresa za privatne poruke je otvorena, [ako sam jos uvek ziv do tada], pa javite mi da mu ga ispricam. Tek da vidim reakciju.

O kasijerima ipak mislim da je to malo previse cak i za mene, zadrtog ljubitelja Matrixa. Niti ce biti to u narednih stotinjak godina a i da se nesto slicno "dogodi" ne verujem da ce iko zivi hteti da se odrekne svoje lokalne prodavacice, sa kojom vec ima "dobro jutro", zbog besmislenog cavrljanja o bebi sa masinom koja nema ni pojma sta je to. Ono sa - "koja boja stoji bolje kupcu"... no coment.

Lepo je mastati, ali ipak sa zrnom soli.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice