Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 249.475
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
17 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

Umjetnu inteligenciju vec imamo, pitanje je oblika i mogucnosti iste. Koliko sad znamo o funkcioniranju ljudskog mozga utjece na to koliko smo u mogucnosti razviti umjetnu inteligenciju. Ipak je covjek taj koji odredjuje nacin funkcioniranja AI-a. Tu je ujedno i problem same inteligencije jer je to ljudski konstrukt koji nije razjasnjen dovoljno, te antropocentricno vidjenje inteligencije opcenito(misljenje da je nesto inteligentno ako se ponasa kao covjek). Osobno mislim da je buducnost u specijaliziranim sustavima, dok nesto u vidu HAL9000 je nesto od cega je dobar dio znanstveng svijeta odustao.

Uostalom od 7milijardi ljudi sta ce nam jos i stroj koji razmislja kao covjek :P

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koliko je brz mozak?
PsychoticBaklava kaže...

Umjetnu inteligenciju vec imamo, pitanje je oblika i mogucnosti iste. Koliko sad znamo o funkcioniranju ljudskog mozga utjece na to koliko smo u mogucnosti razviti umjetnu inteligenciju. Ipak je covjek taj koji odredjuje nacin funkcioniranja AI-a. Tu je ujedno i problem same inteligencije jer je to ljudski konstrukt koji nije razjasnjen dovoljno, te antropocentricno vidjenje inteligencije opcenito(misljenje da je nesto inteligentno ako se ponasa kao covjek). Osobno mislim da je buducnost u specijaliziranim sustavima, dok nesto u vidu HAL9000 je nesto od cega je dobar dio znanstveng svijeta odustao.

Uostalom od 7milijardi ljudi sta ce nam jos i stroj koji razmislja kao covjek :P

U vezi ovoga gore treba još dodati da se AI uopće nije razvijala na darvinovski način niti je upotreba AI-a vezana uz kompeticiju sa čovjekom, čovjeku je oduvjek trebala proteza ne sustav koji će osjećati i biti umjesto njega, čovjek je u današnjem vremenu i stadiju evolucije morao postati upravo ovo što i je a AI će nas pratiti u našim potrebama i biti onakav kakav želimo...

AI je samo oruđe, usporedba je zanimljiva, ali se na kraju svodi na usporedbu mozga i lopate...

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 15:52 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan

Mislim da nam je greska to sto globaliziramo mozak i da prvo trebamo razmotriti cinjenicu daje svaki mozak drugaciji. Nisu ni svi kompovi isti, niti su svi najbolji, vec imas jacih slabijih, specijaliziranih... Kada to uzmemo u obzir dobivamo specijalirzirane mozgove koji mogu biti bolji od kompa. Jer kad se posvetimo necemu, razvijamo sposobnosti koje su nam potrebne za odredene radnje i njih mozemo jako brzo izvrsavati. Npr. naravno da ako programiramo tablicu u excelu da ce ona izracunati puno brze od nas sve one proracune koje smo stavli, al MI smo to napravili. Ako smo nesta krivo unjeli, komp ce ko zadnji idiot ponoviti nasu gresku. Sigurno ste culi milion puta: "Meni nece da radi", a zapravo parametri nisu dobro postavljeni. Tako da ako i bude nekakav umjetni mozak i slicne kerefeke, opet ce covjek biti superiorniji, samo je pitanje koji.

Sad dolazmo i do toga koliko se ko zeli posvetiti samo jednoj stvari i postati fah idiot. Pogledajte npr. Einsteina koji je stvarno bio mozak, al taj covjek navodno nije znao pertle zavezat i obavljati svakodnevne radnje ko ostali ljudi, a o socijalnoj inteligenciji znanstvenika da ne govorimo.

Problem je sto ljudi zele obavljati milion stvari. Vecina ljudi zeli biti "komp za kucnu upotrebu", a ne profi.

A sta je sa socijalnom inteligencijom kompova???

Niko nije ni spomenio nas napredak u zadnjih 20 godina. Kako se razvija tehnologija, tako i ljudski mozak mijenja pocetnu tocku. Da objasnim primjerom. Pogledajte nase bake i djedove koji jedva barataju s daljinskim i slicnim nama tako jednostavnim stvarima, jer njima je sve to malo ne shvatljivo i naucili su se sluziti s time uz nasu pomoc. S druge strane imamo klince od 5 godina koji igraju igrice na mobitelu, znaju upaliti komp i sluziti se danasnjom tehnologijom bez po muke. A sta ce tek raditi nasi unuci??? Jer njima je sve to normalno.

Neka israzivanja su pokazala da ako danasnjeg klinca stavimo u uvjete npr. srednjeg vijeka da nece biti nista pametniji od ondasnjih klinaca. Dakle radi se o pocetnoj tocki od koje krecemo.

Mi ne nadogradujemo nas mozak hardverski, jer on je stalno tu, vec poboljsavamo software. Ako neko nema dobar hardware, bad luck :( (al ti ljudi to ni ne kuze, tako da....)

16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

Zavisi kakav je procesorNeodlučan. Grafička kartica je isto važna da vidiš pič** u boji.Smijeh

1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
nvidia_gamer007 kaže...

Zavisi kakav je procesorNeodlučan. Grafička kartica je isto važna da vidiš pič** u boji.Smijeh

E da i kad se pregrije počneš viđat svakakve stvari eto još jedna sličnostCool

17 godina
(s)izgoreo kaže...
Buffer Overflow kaže...

To je svjesna obrada podataka. Da imamo pristup određenim djelovima mozga, računali bi puno brže nego računalo. Ali to je biološki nemoguće a i nepotrebno, jer ako gledamo evolucijski (a tako i treba),  mozak je razvijan u vještinama koje su potrebne za preživljavanje (govorim o svjesnim  stvarima). Računanje 100 potencije pi -a nam baš i ne bi previše pomoglo kod lova na jelene :D

stvar je u tome što mi već dugo ne živimo u okruženju stada jelena... nego bankarskih izvješća, nacrta mostova, nabrijanih nVidijinih kartica, sponzoruša, finih mobitela ...  Smijeh

Nasem mozgu je trebalo miliona godina da dodje u ovaj stadium, zarem ocekujes da se on prilagodi na novo okruzenje koje je nastalo u poslednih 100-200 godina (mostovi, banke) 10-20 godina (nVidia, Mobitel). Pricekaj jos jedno 100-200 miliona godina i nas mozak ce evoluirati.

A to sto nase bake ne znaju da barataju sa daljinskim, mislim da ce isto biti i sa nama, jer ne znamo sta ce biti u narednih 50 godina. U svakom slucaju mi cemo ostati na ovoj razini, zato sto nismo spremni da naucimo nove tehnologije, zivecemo sa secanjem na nVidija i Pentium do kraja zivota. Svako ko napuni 50 godina, vise nije voljan da uci nove tehnologije, da prati IT casopise, zato sto vec ima dosta obaveze oko posla, familije i vec je izgradena licnost.

To kazem iz licnog iskustva, imao sam starijeg prijatelja, vrlo dobrog programera. On je bio maher za DOS-ovske programe, ali kad su se pojavili Win-programi on jednostavno nije imao volje da nesto uci ponovno, tako da je do kraja zivota ostao veran DOS-u. I ja sam programer, i vrlo mi je tesko da pratim nove tehnologije kao .NET, WPF, Silverlight.

Naucis se na jednu okolinu (Primer Delphi, VB, FoxPro) a onda ako treba da se presaltujes na .NET,WPF potreno je godine i godine rada da dodjes na isti nivo kao sto si bio sa Delphijem. Na kraju vidis da se muka ne isplati, i ostanes po starom, odnosno ne znas da koristis 'daljinsko' ili 'mobitel' a neki novi klinci bi u prvom razredu ucili .NET i WPF i smejali bi se nama starima kako smo mi glupi i zaostali.

16 godina
neaktivan
Kuzo kaže...
(s)izgoreo kaže...
Buffer Overflow kaže...

To je svjesna obrada podataka. Da imamo pristup određenim djelovima mozga, računali bi puno brže nego računalo. Ali to je biološki nemoguće a i nepotrebno, jer ako gledamo evolucijski (a tako i treba),  mozak je razvijan u vještinama koje su potrebne za preživljavanje (govorim o svjesnim  stvarima). Računanje 100 potencije pi -a nam baš i ne bi previše pomoglo kod lova na jelene :D

stvar je u tome što mi već dugo ne živimo u okruženju stada jelena... nego bankarskih izvješća, nacrta mostova, nabrijanih nVidijinih kartica, sponzoruša, finih mobitela ...  Smijeh

Nasem mozgu je trebalo miliona godina da dodje u ovaj stadium, zarem ocekujes da se on prilagodi na novo okruzenje koje je nastalo u poslednih 100-200 godina (mostovi, banke) 10-20 godina (nVidia, Mobitel). Pricekaj jos jedno 100-200 miliona godina i nas mozak ce evoluirati.

A to sto nase bake ne znaju da barataju sa daljinskim, mislim da ce isto biti i sa nama, jer ne znamo sta ce biti u narednih 50 godina. U svakom slucaju mi cemo ostati na ovoj razini, zato sto nismo spremni da naucimo nove tehnologije, zivecemo sa secanjem na nVidija i Pentium do kraja zivota. Svako ko napuni 50 godina, vise nije voljan da uci nove tehnologije, da prati IT casopise, zato sto vec ima dosta obaveze oko posla, familije i vec je izgradena licnost.

To kazem iz licnog iskustva, imao sam starijeg prijatelja, vrlo dobrog programera. On je bio maher za DOS-ovske programe, ali kad su se pojavili Win-programi on jednostavno nije imao volje da nesto uci ponovno, tako da je do kraja zivota ostao veran DOS-u. I ja sam programer, i vrlo mi je tesko da pratim nove tehnologije kao .NET, WPF, Silverlight.

Naucis se na jednu okolinu (Primer Delphi, VB, FoxPro) a onda ako treba da se presaltujes na .NET,WPF potreno je godine i godine rada da dodjes na isti nivo kao sto si bio sa Delphijem. Na kraju vidis da se muka ne isplati, i ostanes po starom, odnosno ne znas da koristis 'daljinsko' ili 'mobitel' a neki novi klinci bi u prvom razredu ucili .NET i WPF i smejali bi se nama starima kako smo mi glupi i zaostali.

Da ali nama ce bit lakše kako tehnologija napreduje  prilagodit cemo se !

17 godina
Koliko je brz mozak?

Mislis da je evolucija spora?

Razlika u visini (prosjecna) s pocetka 1900te i danas je 3 - 4 cm... nije to malo u sto godina!! Da ne kazem koliko je mozak evoluirao... sto se tice percepcije audiovizualnih stimulacija... Mozak se, kao i kompletno tijelo prilagodjava okolisu u svrhu sto lakseg prezivljavanja. Evolucija nije npr ti si sportas pa si ti nabildan, trokut u prsima i 2 metra a ja informaticar, cep od covika metar i pedeset, obrnuti trokut bla bla... nisi ti evoluirao u sportasa, jer se evolucija ne gleda na jedinkama vec na skupu jedinki na odredjenom stanistu.

I'm going woo woo

1 1 hvala 0
16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

@crvich

- utjecaj subliminalnih oglasa i poruka nikad nije uspjesno dokumentirano proveden na ljudima

- albert einstein nije imao nikakvih problema sa vezanjem pertli, niti sa matematikom u skoli i sl.... to su mitovi

@buffer oveflow

viđenje zvuka? jel ti poznata stvarcica pod imenom sonar?

a sto se svega ovog tice, racunala ce kad tad doci do stadija da mogu emulirati ljudski mozak, a nakon toga nema razloga da ga i ne pretekne po inteligenciji.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

@crvich

- utjecaj subliminalnih oglasa i poruka nikad nije uspjesno dokumentirano proveden na ljudima

- albert einstein nije imao nikakvih problema sa vezanjem pertli, niti sa matematikom u skoli i sl.... to su mitovi

@buffer oveflow

a sto se svega ovog tice, racunala ce kad tad doci do stadija da mogu emulirati ljudski mozak, a nakon toga nema razloga da ga i ne pretekne po inteligenciji.

E kad računala budu inteligentija ja kidam na drugu planetu jer onda nije dobro!

16 godina
protjeran
hehehe, a sta ce a.i. sprjecavati da napravi to isto :D a i bojim se da ce napredna umjetna inteligencija doci prije kolonizacije drugih planeta
16 godina
tnakir kaže...

Da.

3-4 cm dobivene visine nije odraz evolucije, već dosezanja maksimuma genetskog koda (bolja prehrana, medicinska skrb, itd.).

Što se našeg tijela tiče, mi smo još uvijek u špilji i mlatimo se buzdovanima. Ako mi ne vjerujete, jedite par dana samo čokoladu ili kekse... Što mislite što će se dogoditi? Zašto? Jel tijelo misli - U ti bokca, moram to spremiti za vremena kada ne bude bilo hrane / da dobijem toplinsku izolaciju.

Every hole is a goal!
17 godina
Bukva kaže...
tnakir kaže...

Da.

3-4 cm dobivene visine nije odraz evolucije, već dosezanja maksimuma genetskog koda (bolja prehrana, medicinska skrb, itd.).

Što se našeg tijela tiče, mi smo još uvijek u špilji i mlatimo se buzdovanima. Ako mi ne vjerujete, jedite par dana samo čokoladu ili kekse... Što mislite što će se dogoditi? Zašto? Jel tijelo misli - U ti bokca, moram to spremiti za vremena kada ne bude bilo hrane / da dobijem toplinsku izolaciju.

Tako je. Danas sam citao za Usain Bolt i Majkl Felps. Majlk samo za dorucak jede 12000 kalorija, sto je 10000 kalorija vise nego sto treba prosecnom coveku. Sigurno pred 100 godina niko nije jeo 12000 kalorija samo za dorucak vec su jeli kompir i oriz. I pred 100 godina nije bilo priblizno 7 milijarde ljudi na ovoj planeti vec milijarda i nesto. Od 7 milijardi naci ce se neki Usain, Majkl, Ajnstajn itd itd.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 17:14 (Kuzo).
16 godina
Koliko je brz mozak?

Nešto sam čitao vezano za ovu temu pred par godina. Neki znanstvaenici su tvrdili da ćemo u kratko vrijeme genetskim inžinjeringom podignuti broj djeljenja moždanih stanica za jedno dijeljenje više što znači duplo veći mozak i ne znan na koju eksponenciju više neuronskih veza. Tada bi trebali otići na skroz neku drugu intelektualnu razinu... Strah me samo da ako ovako glupi radimo ovakve pi*rije, koji će vrag tek nastat kad budemo "pametni"...

P.S.

mali dodatak - najjača stvar mi je nuspojava koja bi trebala nastat kod ovakve manipulacije. Naime, kako su nan glave premale za takve ubermozgove imat ćemo glave ko čunjoglavci CoolCoolCool

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

hehe, ova tema me nekak podsjetila na nesto sta je Einstein jednom rekao:

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

@crvich

@buffer oveflow

Sto se tice poruka ja nisam radila ta istrazivanja, pa ne mogu ruku u vatru staviti da sljaka, al sam citala na vise strana da su znanstvenici utvrdili da ipak ima nekakve veze. Koliko je to tocno ne znam, al znas i sam da su znanstvenici grijesili i opovrgavali cvste teorije. Svako treba misliti svojom glavom i donositi svoje zakljucke, jer "Kad svi isto misle, znaci da se ne misli dovoljno".

Rekla sam i da sam pogledala one video zapise Nelson Berry-a i da me nisu odusevili, al da nesta ima u tome mislim da ima.

Za Einsteina nisam rekla da je imao problema s matematikom i sl., al rijetko koji veliki znanstvenik je "normalan", da tako moram reci po standardnim normama. Sad moram pazit da ne kazem nesta krivoOsmijeh. NIje toliko ni bitno dal je ili nije znao svezat pertle (ako nekog zanima na netu moze naci rasprave o tome), vec sam htjela reci da kad se neko u potpunosti preda znanosti   zanemaruje ostalo. Nisam ja izmislila pojam fah idiot.

16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Prvo dijete mi je u 65nm, drugo od 45nm; mada mi supruga, ipak mlađi model, brblja na više mhz od mene, kad treba napraviti/odlučiti nešto pametno ipak ostvarim više teraflopsa. I svaki dan mi po povratku sa posla ne da mira i čeprka mi po kernelu, sve dok mi jedan dan ne padne blue screen na oči...Od vjenčanja me stalno pokušava tweakati.No nakon toliko veza i vezica, nema te koja će dobiti administratorske ovlasti. Čujem od oca kako je ženski central processing unit puno nestabilniji od muškog, sa godinama se počne pregrijavati, mislim da to u Cosmo overclocking kutku zovu valunzi.

4 0 hvala 0
17 godina
Bukva kaže...

Ne, citao sam nekakav znanstveni clanak, ubij me ne mogu se sjetiti gdje... U svakom slucaju, dokazi evolucije su visina, dulji prsti, povecanje mase mozga za neki sitni postotak, takodjer smanjenje kostane mase i tako dalje... bilo je vise stvari samo se ne mogu sjetit.

Kao da se covjek razvija da bi se prilagodio danasnjem okolisu, prsti jer su dosta aktivni (ne mislim samo na tipkanje po tipkovnici i mobu), visina neznam zasto...

Sta se tice hrane, naravno, tijelu su potrebni razni vitamini, minerali, vlakna cuda bozja... zbog toga nam je i potrebna raznolika hrana... Bas smo zbog toga razvijeni jer nam tijelo trazi razlicite elemente da bi funkcioniralo. Krava jede travu cili zivot, zato i je krava :)

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...
M_dipl. kaže...

Čudi me da nitko još nije spomenuo najvažnije svojstvo mozga, ono koje nikada nijedno računalo neće moći imati, govorim o mogućnosti apstrakcije te samim time i dijalektike.

Apsolutno si u pravu. Osmijeh

uh oh .. e vidish .. tu sad otvarash pandorinu kutiju.. jer naime .. sto je svijest? jer to nakupina (ali jaakkoo velika) poksaja/pogresaka koje nas na kraju vode same od sebe a da niti neznamo i mi mislimo da smo svijesni? jer ne zaboravimo.. nas mozak ima 100 milijardi neurona!.. sto milijardi jedinica i nula i njihove kombinacije!.. jer na kraju mi sami i nasa sama svijest je jednostavno "nesto kompliciranija" metoda kojom mali robot uspjesno cisti pod izbjegavajuci prepreke?

A osim toga.. neka samo mali dio mozga ne funkcionira kako treba.. sto se dogadja? gubi se sva ona svjesnost i ljudskost koju je ta osoba do tada posjedovala.. kao najobicniji sat kome smo izvadili samo jedan mali kotacic...

16 godina

Ja osobno smatram da čak nije ni svijest, ni apstrakcija, pa čak ni osjećaji problem u CPU vs mozak i kao (wanna_be) die hard programer vjerujem da će se tako nešto moći isprogramirati u (ne tako dalekoj) budućnost. Odabir je problem.

Uzmimo za primjer kviz Milijunaš. Na bilo koje postavljeno pitanje vi ćete reći jedno slovo, bez obzira da li znate ili ne znate. Ali kako će računalo odabrati kada u tom svijetu ne postoji nasumičnosti, kada tamo nema mogućnosti izbora.

Every hole is a goal!
17 godina
Bukva kaže...

Ja osobno smatram da čak nije ni svijest, ni apstrakcija, pa čak ni osjećaji problem u CPU vs mozak i kao (wanna_be) die hard programer vjerujem da će se tako nešto moći isprogramirati u (ne tako dalekoj) budućnost. Odabir je problem.

Uzmimo za primjer kviz Milijunaš. Na bilo koje postavljeno pitanje vi ćete reći jedno slovo, bez obzira da li znate ili ne znate. Ali kako će računalo odabrati kada u tom svijetu ne postoji nasumičnosti, kada tamo nema mogućnosti izbora.

Ma dobro, postoji random... iako to nije prava nasumicnost ali se trudi :) A mogucnost izbora, da... ima isprogramiranu mogucnost izbora, dakle ogranicenu

Mozak (odnosno inteligencija) ce pokusati doci do rijesenja problema kombinirajuci nekakve druge informacije direktno nevezane za zadani problem, metodom eliminacije, na n razlicitih nacina... Racunalo je tu ograniceno, ne racunalo kao racunalo vec algoritam. U tome smo mi superiorni, mozemo kreirati algoritme, racunalo takodjer moze kreirati nekakve jednostavne (odnosno algoritam kreira algoritam) ali ni blizu duboke i kompleksne kao mi.

I'm going woo woo
16 godina

Ajmo uzeti ovako...

Ja zamislim jedan broj i ti ga pogađaš. Taj će stvarno biti nasumičan u punom smislu te riječi.

CPU "zamisli" jedan broj i ti ga možeš pogađati ili otkriti formulu (rekurzija) po kojoj je broj "zamišljen". Na to sam ciljao, računala jednostavno nemaju "random efekt", dok ljudi imaju.

Every hole is a goal!
17 godina
Bukva kaže...

Ajmo uzeti ovako...

Ja zamislim jedan broj i ti ga pogađaš. Taj će stvarno biti nasumičan u punom smislu te riječi.

CPU "zamisli" jedan broj i ti ga možeš pogađati ili otkriti formulu (rekurzija) po kojoj je broj "zamišljen". Na to sam ciljao, računala jednostavno nemaju "random efekt", dok ljudi imaju.

eh da bas, istina je, za random funkciju mora bit neka formula po kojoj ono odabire raznoliko, ali opet je ti mores otkrit, npr najjednostavnija je ako ti je poredano po brojevima npr. +2 (mislim na ono kad neznas koja su pitanja, oni koji odgvoara nece znat da ide svako 2 broja), ili nesto sl.

I don't care...
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 20:41 (markoal).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Razlika u visini (prosjecna) s pocetka 1900te i danas je 3 - 4 cm... nije to malo u sto godina!!

Ma to ti je zato jer su žene počele nositi visoke pete!  Cool

17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ajmo uzeti ovako...

hahahaha manemoj :)))

zasto ti mislish da bi ti imao ista drugaciji rekurzivni nacin razmisljanja od stroja koji ima hardware dovoljno jak da vrti program koji simulira neuronsku mrezu od 100 milijardi neurona?

17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

S obzirom na količinu informacija koju obradi, mozak će uvijek biti daleko daleko ispred bilo kojeg računala.

Mos' mislit. Ima jedna prica koja kaze da je krajem 19. stoljeca britanski ministar prometa i veza izjavio da Britanci ne trebaju telefone, oni imaju dovoljno brzih kurira da prenose postu.

Naravno, danas je ta izjava smjesna isto kao i svaka izjava koja negira razvoj. Mozak ima softver pisan nesto vise od 3 milijarde godina, a opet ga racunala pristizu za manje od 100 godina. Za slijedecih 100 godina imat cemo racunala visestruko pametnija od ljudi koja ce vjerojatno u prvom krugu imati manja prava od ljudi, da bi im demokracija za 300-500 godina dodjelila ista prava kao i ljudima.

Virty kaže...
virtualAThome kaže...

Inace, tko je isao u teretanu zna koliko snage ima obican covjek, ali svaki put kad dodje neki napor, covjek sam sebi kaze "ma ne mogu ja to" i odustane, a ako u tom istom trenutku kaze "ma mogu ja to" onda ide. Koliko sam puta u teretani radio recimo 12 ponavljanja i napravim 12 i slozim se kao da vise nikada ne bih mogao 13. A krenem raditi 13 i napravim. Da hocu 20, napravio bih 20. Sve je to u glavi.

Ovo glede teretane i ne stoji u potpunosti...

Ako mislis tj znas iz prakse da ti je 12 ponavljanja max mozes eventualno 1-2 napravit sa "max" naporom s tim da ugrozavas tijelo tj. nisi daleko od ozljede. A tvojih 20 ponavljanja je previse u svakom pogledu.... Da, idem godinama u teretanu pa govorim iz osobnog iskustva, a i ostalih koje znam da su u teretanama.

Zato sto ides u teretanu redovno vec si uvjezbao svoj mozak da ne kaze dosta vec na trecem ponavljanju vec znas svoju stvarnu granicu i podesis tezinu na 12 ponavljanja. Pocetnici ce podesiti tezinu na puno manje nego stvarno mogu jer imaju blokadu u mozgu koje se polako rijesavaju sa redovnim vjezbanjem.

17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Jako je teško uspoređivati mozak i procesor po nekakvim 'realnim' performansama. Ima tu puno faktora koji se moraju uzeti u obzir.

Mozak je u stvarima koje su trivialne za procesor puno sporiji (matematičke operacije recimo), dok je u obradi hrpetine 'senzornih' informacija (audio/vizualno/taktilne itd.) pak puno brži i prilagodljiviji.

Kod mozga nije toliko stvar u brzini nego u atrahovitom paralelizmu Namigiva

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bukva kaže...

Računalo je glupo i retardirano do boli... Meni mrak padne na oči kada ja na faksu dobijem zadatak da napravim nešto kako računalo to radi, jer se spustit na tako glupu razninu je... Fascinantno.

Računalo (CPU, jel) zna 0,1, +, posmak, komplement (logičko NE), I, ILI i to je to. Da ti njemu kažeš 1*1, ono to ne zna.

Drugi par rukava je što su ona izuzetno brza, pa se nama čini da ona bez problema izrađunaju 32 milijuna znamenki pi...

Ja ću uzet primjer faktorjela. Meni bi trebalo jako puno vremena da izračunam 500! (500 faktorjela, 5! -> 1*2*3*4*5, 500!->1*2*3*...*498*499*500), međutim mogao bih.

Kako računalo to radi koje izbaci rezultat za manje od sekunde.

1 (1)

1+1 (1*2) =10

10 + 10 + 10 (1*2*3) = 110

...

Jesu računala pametnije? Nisu, glupa su da poludiš. Samo su daleko, daleko brža nego ljudski mozak. 

-Tu se potpuno slažem, čak nebih rekao glup (PC), jer je to alat, stroj, neživo... (to je kranje ljudska osobina) ali u kontekstu, prihvatljivo je reči za PC i glupi štreber.

Kao DeepBlue? Argument da je pobijedio, pa što. Ako neki 'glupan' ima rješenje za križaljku i brže ispiše rješenje nego 'pametna' osoba, koja zna, ali ipak sporije obrađuje... isti odnoj se s DeepBlueom, on ima ogromnu bazu mogućih rješenja, problem mu je samo ograničeno vrijeme za potez koje ima za traćenje uzorka...- sve ostalo je copy-paste ili šalabahter. Nema tu pameti, logike i sl. Obrnuti primjer, isti software (algoritam i baza) se može pokrenuti na 286ici, koja će izgubiti protiv osrednjeg šahiste jer neće u zadanom vremenu pronaći pravo rješenje. DeepBlue je samo brz, ali glup. Jednako glup kao šalter na zidu (paljenje/gašenje svjetla = 0/1) = običan tranzistor. Opet, riječ glup, je pogrešna pošto je to samo alat, ali kao kriterij da nešto može bolje od čovjeka nije dobar, isto se odnosi na čekić, motornu pilu ili šarafciger, to su sve alati bez kojih smo 'nemočni' ali za njih ne govorimo da su 'pametni/glupi' jer su alat. CPU=''0/1'' on-off.

-btw @bukva: posmak? jel to bit shift? ALU zna samo '+', sve ostalo je 'naša pamet' ne njegova. ;-)

tnakir kaže...
..

Sta se tice hrane, naravno, tijelu su potrebni razni vitamini, minerali, vlakna cuda bozja... zbog toga nam je i potrebna raznolika hrana... Bas smo zbog toga razvijeni jer nam tijelo trazi razlicite elemente da bi funkcioniralo. Krava jede travu cili zivot, zato i je krava :)

-problem je nastao kad su kravama (biljojedima) dali meso (riblje brašno), rezultat = kravlje ludio. ... jer su proteini i višak koncentrirane energije bitni za razvoj mozga, načina razmišljanja, ne samo hipofiza i preživljavanje...

Genie kaže...
...

A osim toga.. neka samo mali dio mozga ne funkcionira kako treba.. sto se dogadja? gubi se sva ona svjesnost i ljudskost koju je ta osoba do tada posjedovala.. kao najobicniji sat kome smo izvadili samo jedan mali kotacic...

-hmmm, nema formule, mali ili veliki dio mozga... kao kod nekih ozljeda, kad uopće nema posljedica, u nekom drugom slučaju ogrebotina je dovoljna za totalno pretvaranje u 'biljku'. Tako da sam kontekst teme (članak) nema neke provjerene/dokazane činjenice (brojčano, postotci..) nego nagađanja. Dovoljno je slične testove izvoditi na nekolicini ljudi i dobiju se različiti rezultati, ili na istoj osobi više puta, opet random. Samo registriraju di mozga u kojem senzor vidi povišenu aktivnost.... -to je za znanstvenike kranje 'maglovito'.

...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
Bukva kaže...

Računalo je glupo i retardirano do boli... Meni mrak padne na oči kada ja na faksu dobijem zadatak da napravim nešto kako računalo to radi, jer se spustit na tako glupu razninu je... Fascinantno.

Računalo (CPU, jel) zna 0,1, +, posmak, komplement (logičko NE), I, ILI i to je to. Da ti njemu kažeš 1*1, ono to ne zna.

Drugi par rukava je što su ona izuzetno brza, pa se nama čini da ona bez problema izrađunaju 32 milijuna znamenki pi...

Ja ću uzet primjer faktorjela. Meni bi trebalo jako puno vremena da izračunam 500! (500 faktorjela, 5! -> 1*2*3*4*5, 500!->1*2*3*...*498*499*500), međutim mogao bih.

Kako računalo to radi koje izbaci rezultat za manje od sekunde.

1 (1)

1+1 (1*2) =10

10 + 10 + 10 (1*2*3) = 110

...

Jesu računala pametnije? Nisu, glupa su da poludiš. Samo su daleko, daleko brža nego ljudski mozak. 

-Tu se potpuno slažem, čak nebih rekao glup (PC), jer je to alat, stroj, neživo... (to je kranje ljudska osobina) ali u kontekstu, prihvatljivo je reči za PC i glupi štreber.

Kao DeepBlue? Argument da je pobijedio, pa što. Ako neki 'glupan' ima rješenje za križaljku i brže ispiše rješenje nego 'pametna' osoba, koja zna, ali ipak sporije obrađuje... isti odnoj se s DeepBlueom, on ima ogromnu bazu mogućih rješenja, problem mu je samo ograničeno vrijeme za potez koje ima za traćenje uzorka...- sve ostalo je copy-paste ili šalabahter. Nema tu pameti, logike i sl. Obrnuti primjer, isti software (algoritam i baza) se može pokrenuti na 286ici, koja će izgubiti protiv osrednjeg šahiste jer neće u zadanom vremenu pronaći pravo rješenje. DeepBlue je samo brz, ali glup. Jednako glup kao šalter na zidu (paljenje/gašenje svjetla = 0/1) = običan tranzistor. Opet, riječ glup, je pogrešna pošto je to samo alat, ali kao kriterij da nešto može bolje od čovjeka nije dobar, isto se odnosi na čekić, motornu pilu ili šarafciger, to su sve alati bez kojih smo 'nemočni' ali za njih ne govorimo da su 'pametni/glupi' jer su alat. CPU=''0/1'' on-off.

-btw @bukva: posmak? jel to bit shift? ALU zna samo '+', sve ostalo je 'naša pamet' ne njegova. ;-)

tnakir kaže...
..

-problem je nastao kad su kravama (biljojedima) dali meso (riblje brašno), rezultat = kravlje ludio. ... jer su proteini i višak koncentrirane energije bitni za razvoj mozga, načina razmišljanja, ne samo hipofiza i preživljavanje...

Genie kaže...
...

-hmmm, nema formule, mali ili veliki dio mozga... kao kod nekih ozljeda, kad uopće nema posljedica, u nekom drugom slučaju ogrebotina je dovoljna za totalno pretvaranje u 'biljku'. Tako da sam kontekst teme (članak) nema neke provjerene/dokazane činjenice (brojčano, postotci..) nego nagađanja. Dovoljno je slične testove izvoditi na nekolicini ljudi i dobiju se različiti rezultati, ili na istoj osobi više puta, opet random. Samo registriraju di mozga u kojem senzor vidi povišenu aktivnost.... -to je za znanstvenike kranje 'maglovito'.

...

Sve sto racunalo zna su 0 i 1. Sve sto zna, covijek ga je naucio, sve sto ce ikad znat, covijek ce ga naucit, ono sto mu covijek nije rekao nikad nece ni znat. Cemu onda rasprava o tome ko je "bolji"...Barem je moje misljenje da covijek ne moze stvorit nesto inteligentnije od sebe...

Intel q6600 mbo asus P35 8gb DDR2 ATI 3870 512mb 1TB WD Samsung 2232bw Logitech G15 Logitech G7 Logitech X530 5,1 Laptop, acer 5730zg
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 23:12 (pusic008).
17 godina
neaktivan
pusic008 kaže...

Sve sto racunalo zna su 0 i 1. Sve sto zna, covijek ga je naucio, sve sto ce ikad znat, covijek ce ga naucit, ono sto mu covijek nije rekao nikad nece ni znat. Cemu onda rasprava o tome ko je "bolji"...

Hoce, naravno da hoce. Jednog dana ce racunala sama uciti i nauciti stvari koje ih mi nismo naucili, isto kao sto smo mi naucili stvari koje nas nasi roditelji nisu naucili.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice