Skupo brate, skupo...
pa najjeftiniji 4820K je 310$, što i nije tako strašno. Pa toliko i 3770K košta otprilike (PDV nije uključen)
pa najjeftiniji 4820K je 310$, što i nije tako strašno. Pa toliko i 3770K košta otprilike (PDV nije uključen)
Čekaj, ti misliš da će ove preporučene cijene imati ikakve veze sa onime što će biti kod nas?
Skupo brate, skupo...
To se kaze;
Kolko para tolko muzike!
Čekaj, ti misliš da će ove preporučene cijene imati ikakve veze sa onime što će biti kod nas?
Kakve ovo veze ima? On je komentirao općenito cijenu procesora, a ne cijenu kod nas. Inače, i7-3770k je na neweggu 320$, kod nas 2300kn, zašto bi taj novi LGA2011 i7 od 310$ bio skuplji od i7-3770k?
Jel i taj ima šrot od paste ispod IHS-a?
Jel i taj ima šrot od paste ispod IHS-a?
Srećom nema.

Uzmi definitivno! 5ghz je gej... Novi barem na 7 natjeraj
Po meni je fail stavljat X4 proc na LGA2011. Tj. ako se već ide na LGA2011 ploču, onda je red i pošten procesor stavit, neki X6, sad jel Sandy ili Ivy svejedno. U suprotnom je bolji izbor novi LGA1150 i i7-4770k. Manje košta sve skupa a mrvicu čak i bolje performanse.
Po meni je fail stavljat X4 proc na LGA2011. Tj. ako se već ide na LGA2011 ploču, onda je red i pošten procesor stavit, neki X6, sad jel Sandy ili Ivy svejedno. U suprotnom je bolji izbor novi LGA1150 i i7-4770k. Manje košta sve skupa a mrvicu čak i bolje performanse.
definitivno - NE
Meni stvarno nije jasno tko ima stvarne potrebe za OC CPU. I ovako i onako je prosječna iskorištenost kod modernih procesora <10%. A kada se uklone uska grla (SSD+, PowerManagement-) stvari funkcioniraju praktički trenutno. Što se igara tiče (ono malo koliko je meni poznato) usko grlo je u pravilu grafika. Tako da preostaje šta? Kompajliranje velikih C++ projekata je jedina stvar koja mi iskreno pada na pamet. C#/NET definitivno nema neke dobiti. Ostaje famozni video. Šta ste svi neki filmaši pa da vam je to od krucijalne važnosti? Molim da mi netko objasni tu silnu opsjednutost OC-om? (nije provokacija, stvarno mi nije jasno)

Uzmi definitivno! 5ghz je gej... Novi barem na 7 natjeraj
ljudi su nevjerovatni.. stjepane meni sve steka na mom prastarom i7.. ja sanjam novi haswell svaku noc za taj boost u igrama. za tetris doduse mislim da bi taman bio ovaj x6 /12t intelov..
Kompajliranje velikih C++ projekata je jedina stvar koja mi iskreno pada na pamet. C#/NET definitivno nema neke dobiti.
Zašto C#/.NET nema dobiti? Mislim, nisam se baš previše zabavljao sa kompajlerom pa ne znam. Ali imam u firmi jedan projekt što je sastavljen od cca 13.000 fajlova. Misliš da nema nekog gaina sa boljim procesorima? Sad imam dosta dobar stroj (i7 K875, 16 giga rama, SSD) ali me zanima da li bi mi nova arhitektura i više jezgri pomoglo...
Zašto C#/.NET nema dobiti? Mislim, nisam se baš previše zabavljao sa kompajlerom pa ne znam. Ali imam u firmi jedan projekt što je sastavljen od cca 13.000 fajlova. Misliš da nema nekog gaina sa boljim procesorima?
Iskreno, s obzirom na veličinu projekta misliš li da bi bilo ikakve značajne (primjeti da nisam napisao mjerljive) da li to kompajliras na Ivyu/Hasswelu ili Ivy-E? Slutim razliku izmedju statističke greške i 7-10%
Kompajliranje velikih C++ projekata je jedina stvar koja mi iskreno pada na pamet. C#/NET definitivno nema neke dobiti.
Zašto C#/.NET nema dobiti? Mislim, nisam se baš previše zabavljao sa kompajlerom pa ne znam. Ali imam u firmi jedan projekt što je sastavljen od cca 13.000 fajlova. Misliš da nema nekog gaina sa boljim procesorima? Sad imam dosta dobar stroj (i7 K875, 16 giga rama, SSD) ali me zanima da li bi mi nova arhitektura i više jezgri pomoglo...
Zbog toga jer C#/.NET ustvari uopće ne kompajlira. Nego samo prevodi u CLR kod i to kao pozadinski proces (intellisense). Drugim riječima kada pokreneš praktički odmah vidiš rezultat. Tek kada radiš ponovni rebuild cijele solucije onda se malo pomuči. Jedino kada pustiš ngen (rijetko) onda kod velikih projekata to zna potrajati. Ima li gaina? Ima, ali nije linearan. Osobito su važni brzi SSD diskovi (i to više njih odvojenih za OS i solution, database), Projekt sa 13000 fileova (kakvih?) je kamilica za današnje procesore. Prije je pitanje da li i koliki procesor ima cache (xeon) i kakva je memorija (dvo/četiri kanalna). Kod C++ ako nešto zabrljaš, kod velikih projekata čekaj par sati pa vidi jel radi.... Dakle razlika je u samom načinu rada. C#/.NET (Visual Studio) je danas valjda najkomotnija i najelegantnija okolina za rad koja nas je ustvari besprimjerno razmazila....
Eto, ne igram BF. Ja sam više tip za strategije....
Zakaj? Pa nije svakome bitno koliko ima jezgri, ovaj ima 40 PCIEa, a ima i cetverokanalnu memoriju na koju ide 8 stickova, a ne samo 4 itd.
Zašto C#/.NET nema dobiti? Mislim, nisam se baš previše zabavljao sa kompajlerom pa ne znam. Ali imam u firmi jedan projekt što je sastavljen od cca 13.000 fajlova. Misliš da nema nekog gaina sa boljim procesorima?
Iskreno, s obzirom na veličinu projekta misliš li da bi bilo ikakve značajne (primjeti da nisam napisao mjerljive) da li to kompajliras na Ivyu/Hasswelu ili Ivy-E? Slutim razliku izmedju statističke greške i 7-10%
Pa pitam, onako... Najviše me zapravo zanimala razlika s obzirom na broj jezgri. Iako bi se vjerojatno najveća razlika trebala osjetiti kod korisnika zbog paralelnog JIT kompajliranja.
Ima tvoje pitanje smisla, dapače. Nemam konkretnog iskustva, pa samim time ni precizniji feeling o koliko CPU intensive radnji pricamo ali vjerujem Cognitoru kad je rekao "kamilica" :) Da se razumijemo, jedini kojima priznam E CPU kao potrebu su ekipa koja se bavi 3D modelingom. Bio sam nevjerni Toma, dok nisam vidio razliku izmedju i7 SB i i7 SB-E; i fakat ima razlike izmedju 10% i 30-40% ovisno o specifičnoj situaciji. Ali to je pak completely other ball park...
Ima tvoje pitanje smisla, dapače. Nemam konkretnog iskustva, pa samim time ni precizniji feeling o koliko CPU intensive radnji pricamo ali vjerujem Cognitoru kad je rekao "kamilica" :) Da se razumijemo, jedini kojima priznam E CPU kao potrebu su ekipa koja se bavi 3D modelingom. Bio sam nevjerni Toma, dok nisam vidio razliku izmedju i7 SB i i7 SB-E; i fakat ima razlike izmedju 10% i 30-40% ovisno o specifičnoj situaciji. Ali to je pak completely other ball park...
Baš tako, ali onaj koji se profesionalno bavi 3D modeliranjem, obradom videa, itd, taj ionako kupuje višeprocesorske strojeve (xeon) kod kojih nema govora o OC-u. Dakle moje pitanje stoji i dalje. Jedini odgovor je bio što se tiče BF, i to sam shvatio kao ironiju. Dakle čemu većini forumaša zaista koristi OC ???
Dakle čemu većini forumaša zaista koristi OC ???
A vidi - iz ničega dobiješ nešto. Ja imam stari i7 920 kod kuće. Sa defaultnih 2.66 sam ga digao na nekih 3.3. Imam izuzetno dobar hladnjak koji to podnosi bez problema. Zašto ne? Za 0 kn ulaganja sam dobio brži stroj (izuzev nešto malo više struje što vuče). Igram BF3, povremeno radim neku video konverziju. Da mi je prijeko potrebno - nije! Ali zašto ne? Može malac potegnuti do 4 bez problema. Ako bude bilo potrebe iscjedit ću ga do zadnje kapi... To mi je svakako zgodnije nego ženi reći "kupujem ploču i procesor"...
Dakle čemu većini forumaša zaista koristi OC ???
A vidi - iz ničega dobiješ nešto. Ja imam stari i7 920 kod kuće. Sa defaultnih 2.66 sam ga digao na nekih 3.3. Imam izuzetno dobar hladnjak koji to podnosi bez problema. Zašto ne? Za 0 kn ulaganja sam dobio brži stroj (izuzev nešto malo više struje što vuče). Igram BF3, povremeno radim neku video konverziju. Da mi je prijeko potrebno - nije! Ali zašto ne? Može malac potegnuti do 4 bez problema. Ako bude bilo potrebe iscjedit ću ga do zadnje kapi... To mi je svakako zgodnije nego ženi reći "kupujem ploču i procesor"...
E tako mi reci, bojiš se žene . Evo jednog konkretnog i opravdanog razloga koji mi je potpuno blizak za shvatiti
. Dakle OC kao strategija da se starom stroju kod kojega je opcija ili baciti ili izvršiti OC produži vijek. I to je po menu ustvari i jedini razlog zašto bi se kupovali OC procesori. Kada je nov koristiš ga takvog kakav je, a kada zastari ga još malo oživiš pa dokle ide-ide. Ono što i dalje ne razumijem zašto bi netko dragovoljno silovao novi procesor sa OC-om, kada je brzina dovoljna praktički za sve ono što ne spada u specijaliziranu profesionalu.....
Ja sam od OC-a odustao: živim na vrućem jugu, gdje mi OC-ani procesori jednostavno nisu upotrebljivi. Zimi sam na OC-anom 975X imao pozitivan efekt da ne grijem stan i čak otvaram prozore širom da ohladim, ali ljeti je nepodnošljivo. Nije sam CPU vruć jer na 4,4-4,6GHz nije išao na puno visoko, ali toplina nekud mora otići, a to je prostorija koja uz klimu nije padala ispod 28-29°C. Da, OC je jeftiniji, dobije se brzine (3,33 na 4,5 je svakako osjetno brže), ali nije vrijedno muke kuhanja. Radije kupim novi komp češće, nego da izvodim s OC-anjem.
I nemaš pravo Cognitoru, CPU je i dalje za mnogo toga usko grlo. Recimo, ja ovih dana radim neke stvari koje mi trenutni 3570K na 4,2GHz zakucaju na 100% i obavljaju task od par sati. Da uzmem 4960X dobio bih sigurno nešto ubrzanja, najmanje za ove dvije jezgre viška. No, razlika u cijeni je prevelika zbog promjene platforme koja iduće godine opet ide na novi 2011-3... Neisplativo. OC ne dolazi u obzir.
Ja sam od OC-a odustao: živim na vrućem jugu, gdje mi OC-ani procesori jednostavno nisu upotrebljivi. Zimi sam na OC-anom 975X imao pozitivan efekt da ne grijem stan i čak otvaram prozore širom da ohladim, ali ljeti je nepodnošljivo. Nije sam CPU vruć jer na 4,4-4,6GHz nije išao na puno visoko, ali toplina nekud mora otići, a to je prostorija koja uz klimu nije padala ispod 28-29°C. Da, OC je jeftiniji, dobije se brzine (3,33 na 4,5 je svakako osjetno brže), ali nije vrijedno muke kuhanja. Radije kupim novi komp češće, nego da izvodim s OC-anjem.
I nemaš pravo Cognitoru, CPU je i dalje za mnogo toga usko grlo. Recimo, ja ovih dana radim neke stvari koje mi trenutni 3570K na 4,2GHz zakucaju na 100% i obavljaju task od par sati. Da uzmem 4960X dobio bih sigurno nešto ubrzanja, najmanje za ove dvije jezgre viška. No, razlika u cijeni je prevelika zbog promjene platforme koja iduće godine opet ide na novi 2011-3... Neisplativo. OC ne dolazi u obzir.
Pa dobro, zato i pitam konkretno pitanje. Kakve to obrade radiš a da je baš procesor pri tome usko grlo? Baš to me i zanima (a da nije u domeni koje su gore spominjane kao izuzetak). Pretpostavljam neku opaku statistiku... Naravno samo ako me poslije toga ne moraš ubiti zato jer si mi rekao ....
P.S. U pravilu, za ozbiljne poslove je RoI takav da cijena procesora u cijeloj investiciji ne igra ama baš nikakvu ulogu. Da samo jedan procesor košta 20.000 USD, ali da 800% uštedi vrijeme - za badava je....
Radi se o relacijskim bazama i simulacijama opterećenja, ništa fancy ovaj put, ali zahtjevno za CPU i diskove (SSD na 100%).
Nije problem cijena sama po sebi, nego razlika u uloženo-dobiveno. Do nedavno sam "gurao" 4 Titana jer su trebala, ali tu sam bio jedan od investitora, a ovo sada nije ista uloga i nemam direktan profit od investicija u vlastitu opremu. A i konkretno, za promjenu platforme na nešto brže, trebaš realno 15-30k. To je nešto što bi se trebalo isplatiti, a uštedama će donijeti na razini projekta eventualno 7-8 čovjek-dana, koji ne vrijede 15k. Za kućne namjene mi ne treba ništa bolje od i5. :)
OC je sportska disciplina i samo što nije uvrštena na olimpijadu.
Radi se o relacijskim bazama i simulacijama opterećenja, ništa fancy ovaj put, ali zahtjevno za CPU i diskove (SSD na 100%).
Molim pojašnjenje... Kakva opterećenja, kakva baza, bla bla, hvala...
Ne mogu, sorry. Ali, pati CPU, pati Intel 520 :)