Inicijativa za izmjenu programa informatike u osno

poruka: 34
|
čitano: 4.960
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Inicijativa za izmjenu programa informatike u osno".
11 godina
neaktivan
Re: Inicijativa za izmjenu programa informatike u
ROFLOLMAO kaže...
BudalastoStvorenje kaže...

Radije bih ponovno išao u opću gimnaziju s 21 predmetom, koliko sam ih imao u jednoj školskoj godini, nego u neku "specijaliziranu" srednju školu za posao Homera Simpsona skrojenu prema željama pojedinih poslodavaca.

Dam se kladiti da u barem trećini tih predmeta sve što znaš stane u 4 rečenice. 

A čemu onda zapravo služi škola ako nije da nas pripremi za posao. Naravno da treba biti predmeta koji nas uče i općenitim stvarima (poput PiG-a), ali ovaj naš sutav pretjeruje s njima. I kao što su svi drugi napisali nigdje se ne potiče na razmišljanje, čak je i matematika više-manje sistematizirana.  

Znam puno toga jer sam imao kvalitetne nastavnike koji su mojoj generaciji i meni u 4 godine stvorili solidne temelje i za upis na fakultet i za dalje snalaženje u životu. Tako da se nemoj kladiti u nešto o čemu uopće nisi informiran.

U tvojem odgovoru i odgovorima na slične teme na ovom forumu vidim da bi svi htjeli kruha bez motike. Stalno bi da ih netko potiče, tetoši, mazi, pazi i da na kraju proizvede vrhunskog stručnjaka bez truda.

Poslodavci žele jeftinog zaposlenika vrhunski obrazovanog u što kraćem vremenu (daj bože da je to tečaj od max. mjesec dana). I to je sve. Ne žele renesansnog čovjeka širokih interesa nego specijalistu koji će zadovoljavati isključivo njihove trenutne kriterije i potrebe. Fahidiota.

11 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Radije bih ponovno išao u opću gimnaziju s 21 predmetom, koliko sam ih imao u jednoj školskoj godini, nego u neku "specijaliziranu" srednju školu za posao Homera Simpsona skrojenu prema željama pojedinih poslodavaca.

Bravo, ali sada pokušaj pronaći posao samo sa gimanzijom a da nije konobar(makar te u finijim mjestima ni tamo neće htjeti) ili čistač. Inače ne želim stvarno vrijeđati konobare i čistače, to su super ljudi.

Moja generacija je to mogla, nove generacije to ne mogu. Bit mojeg odgovora je da nam je ta opća gimnazija dala više od solidnih temelja za nastavak školovanja i rad. Ja sam to iskoristio.

11 godina
Inicijativa za izmjenu programa informatike u osno

Dvije stvari:

1. O tehničkoj kulturi nema rasprave. Zašto? Zato što te ona uči o svojstvima materijala, upotrebi različitih alata i osnovnim tehničko-tehnološkim konceptima. Druga je stvar što kod nas industrija ne postoji i odnosimo se prema njoj kao prljavoj krpi - što dalje od mene...Tehnička kultura bi barem 2 sata tjedno trebala bit.

2. Informatika se neće promijenit kao predmet puno. Zašto? Zato što mi mladi profesori koji imamo nekakvo znanje uopće nemamo mogućnsoti dobit posao u školi. Stari profesori se niti  ne trude ikakvo znanje steći jer im je cilj penzija a ne kvalitetno obavljanje posla. Kurikulum se od nagodine mijenja-eksperimentalno, što znači u realnim uvjetima sigurno 2 godine još dok MOŽDA ne krene u realizaciju u svim školama. A opet se vraćam na profesore starog kova-kojih je većina: ne znaju ili nemogu (to nebi sudio) postići kod učenika dovoljnu razinu u 3 područja znanja, što znači da ćemo opet,ako i u svemu, imat super napisan dokument kojega se većina nebude držala.

Bilokakve inicijative su prekasne sad, ne zato što ne valjaju, nego zato što je sada kurikulum(eksperimentalni) već u kasnijoj fazi, primjedbe su se slale tamo u 5. mjesecu, barem po informacijama koje ja imam.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

Dam se kladiti da u barem trećini tih predmeta sve što znaš stane u 4 rečenice. 

A čemu onda zapravo služi škola ako nije da nas pripremi za posao. Naravno da treba biti predmeta koji nas uče i općenitim stvarima (poput PiG-a), ali ovaj naš sutav pretjeruje s njima. I kao što su svi drugi napisali nigdje se ne potiče na razmišljanje, čak je i matematika više-manje sistematizirana.  

ON-TOPIC: Ne slažem se sa programiranjem kao dijelom obrazovnog sustava za savršeno savladavanje nekog programskog jezika jer je to istovjetno ideji da od prvog osnovne djecu učiš kako da mašu krampom/pijukom u skučenom prostoru rudarskog okna. Već tijekom obrazovanja u MIOC-u smo dobro bili upoznati s time da je programiranje posao na kojem najbrže izgoriš u informatičkoj struci, a i najzahtjevniji, te je zato smisao savladavanja PASCAL-a tada bilo da nas nauče dijagramu toka (ili kako je netko rekao, analitičkom pristupu problemu i potom rješavanju istoga). Ali, ako već moram birati, neka izbace suvišne i besmislene te zatupljujuće predmete religijske naravi (ergo, vjera je stvar osobnog izbora i kao takvoj joj nije mjesto niti u javnom životu, a najmanje u obrazovnom sustavu) te umjesto zatupljujuće besmislice umobolnog naziva vjeronauk neka rađe uvedu programiranje. Jer, iako je to rudarenje za tipkovnicom, i dalje blagotvornije utječe na razvoj mozga u mlade osobe nego gorući grmovi, spavanje sa vlastitim kćerkama, pokolj nedonoščadi, besmislenost ideje "suzdržavanja od seksa" kao najbolje kontracepcije jer i dalje možeš "začeti po duhu svetom/nesvetom" i sl.

OFF-TOPIC: @ROFLOLMAO, bez uvrede po bilo koju struku, jer nisu usporedive niti će ikada biti usporedive niti će ikada biti podjele na najbolje ili najlošije struke, ali u krivu si. Kao što te frizerska škola izvrsno nauči šišanju (svaka budala zna sa mašinicom napravit nulericu, ali ipak je puno zahtjevnije udovoljit želji neke gradske dame ili gradskog dečka da ima frizuru popu pekinezera na speed-u), trgovačka te izvrsno nauči tajnama trgovine (kako dopuštenima, tako i nedopuštenima ), građevinska te izvrsno nauči kako izgraditi stambeni objekt kojem ne otpadaju balkoni i koji se ne sruši prilikom svakog prolaska tramvaja (što ovi jadni "stručnjaci koji se u sve razumiju a dolaze iz najrazvijenije i tehnološki najnaprednije države na južnoj obali Save" ne znaju napraviti - oni se drže one "čardak ni na nebu, ni na zemlji" pa se niti neće tako lako srušiti), tako i gimnazija, bila ona opća, prirodoslovno-matematička, jezična ili klasična ima za cilj da te nauči kritički razmišljati, da ti opće znanje i širinu pogleda na život. Meni osobno je gimnazija dala vrlo kvalitetan temelj za daljnje širenje vidika, i to u tolikoj mjeri da kada isto usporedim sa sveučilišnim studijem kojeg sam potom pohađao, da se taj studij po širenju vidika može posramiti pred gimnazijom. Znaš, ima osoba koje žele i mogu proširiti svoje vidike i koji su zainteresirani za gimnaziju i koji će svejedno uspjeti naći posao i sa gimnazijom, kao što ima i osoba koje će se zadovoljiti sa strukovnom školom i jednako (ne)uspješno naći posao.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice