Francuzi usvojili zakon

poruka: 283
|
čitano: 66.753
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi usvojili zakon".
16 godina
RE: Francuzi usvojili zakon

Narod brzo zaboravlja koliko je krvi proliveno u revolucijama za ljudske i građanske slobode. Sada se preko noći ukidaju te krvlju stečene slobode, pod izlikom "spriječimo piratiziranje". Ma uopće piratiziranje nije tu bitno. Ključno je narodu oduzeti jedini slobodan, potpuno demokratski medij. Preuzeti kontrolu.

Nije Francuska jedina. Krenuli su u USA, poznatoj po demokraciji i ljudskim pravima - sasjekli su ih u korjenu. Rade iste stvari: bez naloga mogu hapsiti, držati u zatvoru bez optužnice, bez suđenja. Jedina razlika im je drugi izgovor: "borba protiv terorizma". Narod je to popušio, a koncentracija moći polako se seli s naroda u ruke jedne osobe ili male skupine. Ubijaju demokraciju. Tko je spreman jasno i glasno to reći ? Tko je spreman zauzeti se za vlstitu slobodu? Jer uskoro, više nitko neće biti slobodan. Zvati će se demokracija, ali morati ćeš paziti što govoriš i što misliš, jer bi te veliki brat mogao smjestiti u zatvor, bez suđenja, bez naloga. To je trenutan smjer svjetske demokracije. Demokracija polako postaje prošlost i vraćamo se u prošlost kada je nije bilo - društvo nazaduje, u korist par pojedinaca na vrhu moći, prebogatih pojedinaca. Mi smo jedini koji to mogu spriječiti. Prvenstveno sviješću o tome.

Je li vrijedniji profit pojedine firme (navodno izgubljen piratizacijom, iako ta sirotinja koja kopira vjerojatno ni ne bi kupila taj proizvod jer nema para) ili krvlju stečena sloboda ? Vi glasate.

16 godina
Francuzi usvojili zakon

Ma hebali vas francuzi i njihov zakon.to bu vak i onak propalo,najbolje da svima net iskljuce i da budemo u kamenom dobu,hebes ga.Cool

Allah U Akbar, everybody just be calm That's the word passed down from the Emonh It came from the Qu'ran, it can't be wrong It's only measure, the time, the God's eons So I suggest you follow Allah wa
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Francuzi usvojili zakon

Ma ne da mi se sad sve čitati, ali bih razjasnio neke stvari. Ja ne opravdavam piratstvo. Što se muzike tiće kad bih mogao uplatiti direktno izvođačima za pjesmu koja mi se dopade napravio bih to, a ovako izvođač dobije najmanje.  Slično vrijedi za filmove, čak još više. Nadam se da će jedan dan društvo biti dovoljno razvijeno da pogledaš film, pa onda tek platiš po svojoj procjeni koliko je film zaslužio. To naš balkanski mentalitet ne može još shvatit, ali vani već postoje restorani u kojima platiš onoliko koliko smatraš da je pravedno prema tome kako ti je jelo sjelo. Da ne govorim o tome kako bi to pozitivno utjecalo na kvalitetu. Ima jedna dobra epizoda South parka u kojoj Kenny i Stan traže od Mel Gibsona da im vrati novac od ulaznice za Pasiju jer je film smeće.

Ono što sam pisao za programe profesionalne upotrebe, zapravo izdavačima takvih programa je (ili bi trebao biti) cilj da se ljudi priviknu na te programe, pa onda ako jednog dana budu radili komercijalno, morati će platiti licencu, odnosno biti će im jeftinije platiti licencu nego edukaciju za neki drugi jeftiniji ili free program.

Za igre, slažem se da neke nisu preskupe, ali samo neke. To što je kompanija potrošila silne miljune u razvoj ne znači da je igra dobra i da vrijedi toliko. Da li je ikad ijedna kompanija popušila na igri. Ako i je, to je rijetkost. Ako želiš igrat legalno, plati, pa se poslje možeš žaliti vodovodu i kanalizaciji. Recimo, da sam kupio NFS Most Wanted i da nemam pravo na povrat novca ako nisam zadovoljan igrom, bio bih ljut. Ovako sam je isprobao i izbrisao, bez da sam je odigrao do kraja. I ne, demo verzija nije dovoljna za demonstrirat igrivost igre.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bilo bi zanimljivo da sudionici rasprave napišu čime se u životu bave? Tek toliko, da možemo upitati, "a kako tebe, sinko, plaćaju? Kako misle da im je zgodno taj mjesec ili po nekoj fiksnoj plaći?"

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 8:51 (naxeem).
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ma ne da mi se sad sve čitati, ali bih razjasnio neke stvari. Ja ne opravdavam piratstvo. Što se muzike tiće kad bih mogao uplatiti direktno izvođačima za pjesmu koja mi se dopade napravio bih to, a ovako izvođač dobije najmanje.  Slično vrijedi za filmove, čak još više. Nadam se da će jedan dan društvo biti dovoljno razvijeno da pogledaš film, pa onda tek platiš po svojoj procjeni koliko je film zaslužio. To naš balkanski mentalitet ne može još shvatit, ali vani već postoje restorani u kojima platiš onoliko koliko smatraš da je pravedno prema tome kako ti je jelo sjelo. Da ne govorim o tome kako bi to pozitivno utjecalo na kvalitetu. Ima jedna dobra epizoda South parka u kojoj Kenny i Stan traže od Mel Gibsona da im vrati novac od ulaznice za Pasiju jer je film smeće.

Southpark kao argument???

Neki izvodzaci omogucuju da im se muzika kupi direktno putem websitea, a i to vrlo brzo izumire. Spotify je fenomen koji se siri munjevito, a ako si sretan vlasnik nekog iPhonea ili Android-phonea, mozes ga koristiti i mobilno.

Sto se tice te filozofije: "Platit cu koliko ja mislim da vrijedi", ma o cemu ti pricas???

99% argumenata koji su na strani piratstva pokazuju cistu ignoranciju u vezi truda i vremena potrebnog da bi se nekakav finalni proizvod dobio.

Kad cujem kako ljudi omalovazavaju trud potreban da se napravi neka igra, neka kvalitetna pjesma, neki dobar film - digne mi se kosa na glavi.

Ljudi ne znaju. Vjeruju samo u svoje bajke, i zato omalovazavaju tudje proizvode.

MrBlc kaže...

Za igre, slažem se da neke nisu preskupe, ali samo neke.

Zivo me interesira koji su to biseri koji po tebi zasluzuju svoju cijenu. Molim te navedi barem par naslova koji su po tebi vrijedi svoje cijene od 40-ak, 50ak eura, i nekoliko naslova koji nisu.

Pritom obavezno spomeni koji naslov ima demo, razne trailere, youtube filmice, reviewe, i ostali materijal koji ti moze pomoci da vidis da li je ta igra za tebe ili nije.

MrBlc kaže...

To što je kompanija potrošila silne miljune u razvoj ne znači da je igra dobra i da vrijedi toliko. Da li je ikad ijedna kompanija popušila na igri. Ako i je, to je rijetkost.

Cista ignorantnost.

Kompanije propadaju SVAKODNEVNO jer ih naslovi koje naprave ne uspiju izvuci u pozitivnu 0. Daj ne baljezgaj molim te, jer poludim kad cujem ovakve gluposti. Sta mislis zbog cega su FENOMENALNE KOMPANIJE poput Origina, Bullfroga, Interplaya, Infogramesa otisle u klinac??? Ili su propale ili ih je pokupio neki veliki studio, na primjer EA. Zasto??? Zato jer ljudi koji 2,3,4 godine rade na nekom naslovu moraju jesti, da bi jeli moraju dobiti i placu, a place nema jer se igra piratizira. Onda ili uleti EA sa svojim novcima i nazi-rezimom obaveznog prekovremenog rada, posise kompaniju, uzme dobre IPove, i na kraju sve ode u klinac.

Nije jedna osoba kriva, nece kompanija propast radi 50 eura. Ali jedna osoba vidi drugu, druga osoba vidi trecu, cetvrta osoba se opravda jer su eto i ove tri napravile isto, i dodje na sto osoba za sekund. 100 osoba * 50 eura = 5000 eura, odbij troskove publishera, ostaje ti 3000 eura sto je jedva mjesecna placa jednog seniora.

MrBlc kaže...

Ako želiš igrat legalno, plati, pa se poslje možeš žaliti vodovodu i kanalizaciji. Recimo, da sam kupio NFS Most Wanted i da nemam pravo na povrat novca ako nisam zadovoljan igrom, bio bih ljut. Ovako sam je isprobao i izbrisao, bez da sam je odigrao do kraja. I ne, demo verzija nije dovoljna za demonstrirat igrivost igre.

Tu si donekle u pravu, ali ni to nije posve istina.

Kako ti odlucujes da li ces pogledati neki film ili ne u kinu? Meni trailer od 1 minute nije ni najmanje dovoljan da vidim da li cu uzivati u filmu od najmanje sat i pol. Pa se posluzim staromodniim stvarima: Rogerom Ebertom, nekakvim reviewom, ocjenama, etc.

Slazem se da demoi neke igre izvuku samo najbolje iz nje i ostalo sakriju, ali problem sagledavamo iz krive perspektive.

Po meni, ako me demo nije uhvatio, ta igra nije za mene. Problem danas je da ljudi gutaju svakojako smece samo zato jer mogu, pa igraju igre koje ne bi nikad ni takli da ih moraju platiti, cisto iz dosade, obijesti ili cega god.

Primjera radi, Batman AA sam odigrao demo. Kad je izasla pretprodaja na steamu, instantno sam je kupio (za 49.99 eura) i dan danas jos igram challengeove i uzivam.

L4D demo sam drobio sa kolegama svake veceri cijelih tjedan dana (2 mape). Iste sekunde smo kupili original kad je izasao u pretprodaju, i igramo ga brat bratu 2 puta tjedno.

TF2 igram skoro svake veceri.

L4D2 je vec kupljen i cekam da izadje.

Mass Effect sam kupio iskljucivo jer mi ga je tona ljudi preporucila.

Kad uhvatim vremena za novu igru, kupujem Witcher iz istog razloga - masu ljudi ga je preporucilo kao odlicnu igru.

Tebi i ostalima koji si opravdavaju piratstvo na slican nacin, sta vam tocno nedostaje u tome da bi zakljucili koja igra vam vrijedi a koja ne?

Kao sto vidis, meni i vecini ljudi koji placaju za igre uspijeva bez problema...

Svi mi svakodnevno putujemo kroz vrijeme i to brzinom od jedne sekunde u sekundi. -hrx
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 9:07 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Francuzi usvojili zakon

Ja i dalje tražim da nam ovi kritičari struke fino kažu što rade u životu, ako uopće išta rade...

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

@Deus ex machina

South park nije argument već satiričan pregled situacije. Koncept "plati koliko misliš da vrijedi" već postoji (iako je blago utopijski) i nije glupost, ali ljudsko društvo nije spremno na njega.

Ono što sam već u prethodnom postu pokušao objasniti, ja ne podržavam piratstvo, ali će ga uvijek biti. Međutim, ne podržavam zadiranje u ljudsku privatnost ubog borbe protiv piratstva, kao ni isključivanje interneta samo na osnovu sumnje. Da ne govorim kako bi se to moglo zloupotrijebiti protiv blogera koji pišu politički osjetljive sadržaje. Samo ga osumljiče da je pirat i bez nekih dokaza mu ugase net.

Ja u svojim postovima pokušavam napisati alternativna rješenja koja bi po meni mogla smanjiti piratstvo. Smanjenje cijene pojednostavljenom distribucijom, nekakva garancija kvalitete i sl. Istina je da kompanije propadaju, ali mislim da je češći slučaj da se zalete na veći zalogaj nego mogu podnijeti, pomaknu rokove, igra ne iziđe ne vrijeme... Istina je i da piratstvo doprinosi tomu i guši kreativnost. Nikad nisam rekao da ne doprinosi.

Kod nas je dodatan problem niži standard, a možda čak malo veća cijena nego vani, ali valjda će to s vremenom na bolje.

Ja studiram elektroniku, podsmjer računalna tehnika i vjerojatno ću se baviti programiranjem. Normalno da će mi smetati piratiziranje programa na kojima sam ja radio, ali će mi jednako toliko smetati i greške koje sam napravio a našle su se u konačnoj verziji software-a na tržištu. Jednostavno, želim kad nešto napravim, ako će ljudi platiti to, da budu time i zadovoljni!

S ovim "Problem danas je da ljudi gutaju svakojako smece samo zato jer mogu, pa igraju igre koje ne bi nikad ni takli da ih moraju platiti, cisto iz dosade, obijesti ili cega god." se slažem, ali je i industrija takva da se smeće štanca na veliko i u moru smeća je teško naletit na nešto kvalitetno.

"Kad cujem kako ljudi omalovazavaju trud potreban da se napravi neka igra, neka kvalitetna pjesma, neki dobar film - digne mi se kosa na glavi." - i meni se digne kosa na glavi, ali isto tako mi se digne kosa na glavi kad se okupi sama krema Holivudske glumačke postave, snimi se film s pričom na razini zadaćnice u osnovnoj školi, natrpa se specijalnih efekata, eksplozija i onda to nazivaju "The Movie" stoljeća!

Tvoj post mi zvuči: "Ne misliš isto kao ja, znači da misliš suprotno i da si debil!". Ako bolje pogledaš, razmišljemo slično, samo iz druge perspektive i s drugim ponuđenim rješenjima.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 9:56 (MrBlc).
16 godina
neaktivan
Francuzi usvojili zakon

Ni priblizno, ja uopce ne mislim da su ljudi koji razmisljaju razlicito od mene debili, takve ljude smatram sugovornicima od kojih se moze ponesto nauciti i koje mogu nesto nauciti. Debile smatram samo ljudima koji iznose zakljucke o stvarima o kojima pojma nemaju. A na tim samim ljudima je da se svrstaju u koju skupinu padaju, pa da se osjete uvrijedjeno ili jednostavno nastave pricati.

Moja poanta cijelog posta je slicna kao i moja ocjena da je neko debil: ne treba donositi zakljucke o onome o cemu se pojma nema. To se odnosi na dio o piratstvu. Imas pravo u vezi zagadjenja trzista, ali igre nisu nimalo razlicite od bilo koje druge grane intelektualnog vlasnistva - i za dobre filmove i za dobru muziku pojedinac entuzijast danas mora puno dublje kopati nego nekad. Slobodni marketing je ostavio svoje nasljedje i sad je gotovo, treba se snalaziti na smetlistu kako covjek zna.

Iskreno, mene zabole ona stvar sto neka 'glupacica'/'glumica' zaradjuje milijune - ako moze, moze. Ja sam miran zato jer ja mogu normalno zivjeti od svojeg postenog rada i imam mirnu savjest jer me niti jedan uradak potencijalne 'glupacice' ne interesira.

Isto kao sto sam preporucio za igre:

takve filmove/muziku jednostavno istrazi, raspitaj se, i nemoj kupiti niti slusati.

Hipoteticki, isto kao sto nemas ni jedan MP3 od Beyonce na HDD-u, jer te ta muzika ne interesira, ali zato imas sve originale od Pink Floyda - zasto bi za igre bilo drugacije? Zasto se mora igrati i proci sve? Ne mora.

Kupi i igraj ono sto znas da je dobro i kvalitetno, ostalo jednostavno ostavi i zaboravi.

Iovako ionako svi mi previse vremena provodimo uz komp.......

Sto se tice politicke strane (odnosno, glavnice ove teme), zadiranje u slobodu pojedinca i slicni problemi - vec sam izrazio svoje misljenje negdje u 5-6 postu u pocetku ove teme, tako da mislim da ne trebam ponavljati.

Edit:

da nadopunim na tvoju nadopunu :-D

Kompanije pomicu rokove i izdaju izbugirane igre jer BEZ TOGA NE BI DOBILE NOVAC OD PUBLISHERA ZA DATI PLACE SVOJIM RADNICIMA. Zasto je to tako tesko shvatiti?

Evo hipotetske situacije:

publisher ima milijun dolara i zahtjev za AAA igrom u roku od 2 godine. Kompanije se javljaju na natjecaj. Ako zelis projekt i novce, moras ponuditi vise od drugih. Treba igrati politicki, jer koliko god utopisticki razmisljao, bez novaca se ne moze. Dobijes projekt, dobijes novce, i udjes u ugovor prema kojem SVAKA DVA MJESECA moras publisheru pokazati nesto novo. Neki novi feature u igri, neki novi graficki efekt.... publishera zaboli ona stvar sto se igra rusi na 90% kartica, jer publisheri su bogati ljudi bez mozga koji samo zele nesto sto izgleda efektno. Zasto? Zato jer publisheri znaju da NAJVECI prihodi njima idu od prodaje igre - fucka se njima za reputaciju kompanije koja ce biti okaljana jer je izdala 'izbugiranu igru'. Publisheri ce dobiti svoju lovu, kompanija (ako ima srece) ce dobiti tech s kojim mogu krenuti u novi projekt i to je to.

Novi bussiness model je Spotify. Pogledaj, prouci. Savrsena stvar.

Svi mi svakodnevno putujemo kroz vrijeme i to brzinom od jedne sekunde u sekundi. -hrx
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 10:11 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
16 godina
Veliki Brat kaže...

A što se tiče tvog frenda - pa tek je njegov razlog bezveze, čista komocija. Osim što ne vjerujem da paralelno igra 12 igara koje traže CD-check, osim što može (ako želi) napraviti disc image za sve što mu se ne da svako malo ubacivati, također može s neta (na koji god način) skinuti samo noCD crack (što nikako nije piratstvo, ne krši autorska prava, i osobno nikako ne vidim kako može biti kazneno djelo; zapravo bi se usudio reći da spada pod domenu DVD Jona i njegove slobode govora; BTW, što je bilo s njim, jesu li ga zatvorili zbog majice s kodom za CSS decrypter? :).

Evo, preko ovoga ti mogu dati odgovor na tvoj cijeli post. 

Poznat mi je slučaj gdje je vlasnik lokala nadrapao jer je imao instaliran - Linux. Zašto? Zato jer je cijenjeni inspektor, koji ima veze sa informatikom ko krava sa baletom, došao u lokal, izvukao blok i počeo čitati s njega pitanja. Kada je došao do - Pokažite račun za OS, vlasnik mu je počeo objašanjavati da ima Linux. Naravno, ovaj idiot nije imao pojma što je to i bio je uvjeren da ovaj ima piratsku verziju (nema računa = piratstvo). I evo ti velikog s*anja.

Sad zamisli da takav genijalac dođe do mog frenda, pogleda na blok na kojem piše crack = kriminal i kolje ga uzduž i popreko, a to što je to noCD crack... A, jbg ga, omanji detalj (s time da nisam siguran jel je i noCD crack dozvoljen, odnosno jer EULA brani ili ne reverzibilni).

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan

Nevjerojatan mi je taj slučaj... pa to bi bilo u novinama, inspektor bi usput dobio takve batine da bi tražio bolovanje od mjesec dana.

16 godina

Da, da se desilo u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku ili nekom ovećem gradu...

A drugo je kada se to dogodi u nekoj zabiti i gdje se spor izgladi općeseoskom zabavom uz janjca.

EDIT: A što misliš da je taj ispektor / policajac / kako već da ga oslovim došao u takvu poziciju? Školovanjem i trud? Je, da, vraga... To ti je išlo - Je, je, to je sin tog i tog. Znao sam ja njegovog oca. Dobar čovjek. Dobar. A i sin je vrijedan. Dobar policajac. Ajde, ajde, bit će inspektor.

Jbg, ko da čitam U registraturi, ali tako je.

Osobno imam rodbine gotovo po cijeloj Hrvatskoj. I razlike u mentalitetu / shvaćanju / znanju su... Drastične. U ovim konzervativnim sredinama - to je ko srednji vijek. Ja znam da kada tamo dođem, onda se prvo moram pola sata pravdati zašto nemam ženu i djecu već. Što čekam. Fuj, bljak!

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 10:57 (Bukva).
16 godina
odjavljen
Francuzi usvojili zakon

Crack nije piratstvo, ali je protuzakonit jer mijenja izvršnu datoteku.

Deus ex machina

I opet govorimo istu stvar. Ti iznosiš trenutno stanje, a ja cilj kojem treba težiti. Takav model poslovanja koči razvoj jednako kao piratstvo. Neke stvari nije moguće zaustaviti. Piratstvo je jedna od njih. Uvijek će se naći neka rupa, ali ako ljudima budu pristupačni proizvodi, onda će i manje kazne imati efekta, a broj prodanih proizvoda će smanjiti gubitke zbog niže cijene. To naravno ne ide preko noći već se ljudi trebaju naviknuti na to, pogotovo u regijama gdje je piratstvo izraženije. Koliko je utopijski sanjati o promjeni modela poslovanja i povečanju dostupnosti software-a toliko je još i više utopijski misliti da će nekakav zakon preko noći iskorijeniti piratstvo. Malim, ali odlučnim koracima se stiže najdalje.

1 0 hvala 0
16 godina
naxeem kaže...

Bilo bi zanimljivo da sudionici rasprave napišu čime se u životu bave? Tek toliko, da možemo upitati, "a kako tebe, sinko, plaćaju? Kako misle da im je zgodno taj mjesec ili po nekoj fiksnoj plaći?"

-fiksna plaća, što je to? Ili misliš da radimo na državnim jaslama?..

Bukva kaže...
.. - Pokažite račun za OS, vlasnik mu je počeo objašanjavati da ima Linux. Naravno, ovaj idiot nije imao pojma što je to i bio je uvjeren da ovaj ima piratsku verziju (nema računa = piratstvo). I evo ti velikog s*anja.

Sad zamisli da takav genijalac dođe do mog frenda, pogleda na blok na kojem piše crack = kriminal i kolje ga uzduž i popreko, a to što je to noCD crack... A, jbg ga, omanji detalj (s time da nisam siguran jel je i noCD crack dozvoljen, odnosno jer EULA brani ili ne reverzibilni).

-da, usput poveži taj primjer s ovim zakonom..

naxeem kaže...

Nevjerojatan mi je taj slučaj... pa to bi bilo u novinama, inspektor bi usput dobio takve batine da bi tražio bolovanje od mjesec dana.

-inspektor ili sistem, tj njegov poslodavac, općina, država koja ima tako nesređena pravila, ... btw. ''prvremeni pravilnik o izvidima'', jel za to odgovoran policajac ili zakonodavac? I sjetimo se konteksta teme.

-BTW! - ode barba Luka, tko će me sad zaposlit?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Bukva kaže...

Da, da se desilo u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku ili nekom ovećem gradu...

A drugo je kada se to dogodi u nekoj zabiti i gdje se spor izgladi općeseoskom zabavom uz janjca.

EDIT: A što misliš da je taj ispektor / policajac / kako već da ga oslovim došao u takvu poziciju? Školovanjem i trud? Je, da, vraga... To ti je išlo - Je, je, to je sin tog i tog. Znao sam ja njegovog oca. Dobar čovjek. Dobar. A i sin je vrijedan. Dobar policajac. Ajde, ajde, bit će inspektor.

Jbg, ko da čitam U registraturi, ali tako je.

Osobno imam rodbine gotovo po cijeloj Hrvatskoj. I razlike u mentalitetu / shvaćanju / znanju su... Drastične. U ovim konzervativnim sredinama - to je ko srednji vijek. Ja znam da kada tamo dođem, onda se prvo moram pola sata pravdati zašto nemam ženu i djecu već. Što čekam. Fuj, bljak!

totalno nepotrebno generaliziranje.i kakve veze dal se to desilo u gradu ili na selu? zar za selo postoje drugačiji zakoni? ne vidim zašto je drugo da se to dogodi kako ti kažeš u "nekoj zabiti" i zašto bi to onda bilo u redu? pogledaj ovo selo, MS im je donirao licencu za MS server, imaju više korisnika svoje wireless mreže neko većina gradova hrvatske.

hoćeš li mi objasniti razliku između piratstva u "nekoj zabiti" i piratstva u zagrebu, splitu, osijeku, zadru ...

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
16 godina
ihush kaže...
Bukva kaže...
.. - Pokažite račun za OS, vlasnik mu je počeo objašanjavati da ima Linux. Naravno, ovaj idiot nije imao pojma što je to i bio je uvjeren da ovaj ima piratsku verziju (nema računa = piratstvo). I evo ti velikog s*anja.

-da, usput poveži taj primjer s ovim zakonom..

Well, that's the point. Barem kod nas...

Ali zakon kao zakon je na svom mjestu.

hrvooje kaže...

totalno nepotrebno generaliziranje

Ček, jel ti to mene zafkravaš ili ti stvari ne možeš shvatiti da je taj post dio rasprave između mene i... Mislim naxeema i kao takav se ne može gledati sam. A da se i gleda sam - odakle si ti izvuko tezu da ja segregiram piratstvo na taj način (selo / grad) ??????? 

@MrBlc: Problem cracka je što za njegov nastanak je potrebno provest reverzibilni inžinjering, a to je debelo siva zona...

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 13:11 (Bukva).
17 godina
Bukva kaže...
hrvooje kaže...

Ček, jel ti to mene zafkravaš ili ti stvari ne možeš shvatiti da je taj post dio rasprave između mene i... Mislim naxeema i kao takav se ne može gledati sam. A da se i gleda sam - odakle si ti izvuko tezu da ja segregiram piratstvo na taj način (selo / grad) ??????? 

post je dio rasprave, dobro, kao i svaki. 

ostao si zaprepašten što se to desilo u većem gradu. rečenica "A drugo je kada se to dogodi u nekoj zabiti i gdje se spor izgladi općeseoskom zabavom uz janjca." kazuje da je tvoje mišljenje da ti segregiraš piratstvo na taj način (selo/grad)

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
17 godina
Bukva kaže...
hrvooje kaže...

post je dio rasprave, dobro, kao i svaki. 

ostao si zaprepašten što se to desilo u većem gradu. rečenica "A drugo je kada se to dogodi u nekoj zabiti i gdje se spor izgladi općeseoskom zabavom uz janjca." kazuje da je tvoje mišljenje da ti segregiraš piratstvo na taj način (selo/grad)

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
naxeem kaže...

naxeem kaže...

-inspektor ili sistem, tj njegov poslodavac, općina, država koja ima tako nesređena pravila, ... btw. ''prvremeni pravilnik o izvidima'', jel za to odgovoran policajac ili zakonodavac? I sjetimo se konteksta teme.

(I) Huh? Pa bilo koja firma gdje radiš daje ti fiksnu mjesečnu plaću, osim ako nisi dogovorio bonuse ili plaću po učinku trgovine ili sl.

(II) Ne zanima me taj inspektor i njegovi razlozi, ali nema teorije da bi mi naplatio kaznu za besplatnu stvar. Tu mene ni država ni policajac ne zanimaju, batine dobiva ona prvi na ruku.

17 godina
Bukva kaže...
Veliki Brat kaže...

A što se tiče tvog frenda - pa tek je njegov razlog bezveze, čista komocija. Osim što ne vjerujem da paralelno igra 12 igara koje traže CD-check, osim što može (ako želi) napraviti disc image za sve što mu se ne da svako malo ubacivati, također može s neta (na koji god način) skinuti samo noCD crack (što nikako nije piratstvo, ne krši autorska prava, i osobno nikako ne vidim kako može biti kazneno djelo; zapravo bi se usudio reći da spada pod domenu DVD Jona i njegove slobode govora; BTW, što je bilo s njim, jesu li ga zatvorili zbog majice s kodom za CSS decrypter? :).

Evo, preko ovoga ti mogu dati odgovor na tvoj cijeli post. 

Poznat mi je slučaj gdje je vlasnik lokala nadrapao jer je imao instaliran - Linux. Zašto? Zato jer je cijenjeni inspektor, koji ima veze sa informatikom ko krava sa baletom, došao u lokal, izvukao blok i počeo čitati s njega pitanja. Kada je došao do - Pokažite račun za OS, vlasnik mu je počeo objašanjavati da ima Linux. Naravno, ovaj idiot nije imao pojma što je to i bio je uvjeren da ovaj ima piratsku verziju (nema računa = piratstvo). I evo ti velikog s*anja.

Ne, time ne odgovaraš na cijeli moj post, dapače - samo pokazuješ izuzetnu razinu nezainteresiranosti za pravi problem u odlomcima ispred;

Osim što je taj inspektor totalno u krivu, nema pojma o čemu govori i nema šanse da njegove gluposti prođu na sudu, te da dobiješ kaznu (u civiliziranoj, sređenoj državi kakva bi Francuska, ali i svaka druga trebala biti), a nisi uopće rekao niti do kakvog je to s*anja došlo. Svađali su se? Strašno... Prijetio mu je sudom? Pa što? Odeš na sud, obraniš se i još ako si faca tužiš državu zbog nepotrebnog postupka. Ovo što pričaš su iznimke koje se nikako ne tiču samog zakona, pa čak niti njegove provedbe. Pravi razlozi protiv ovog zakona nemaju baš puno veze s 'igricama', niti mijenjanjem CD-a, ali nema veze...

Gledam te!
16 godina
protjeran
naxeem kaže...
ihush kaže...
naxeem kaže...

naxeem kaže...

(I) Huh? Pa bilo koja firma gdje radiš daje ti fiksnu mjesečnu plaću, osim ako nisi dogovorio bonuse ili plaću po učinku trgovine ili sl.

(II) Ne zanima me taj inspektor i njegovi razlozi, ali nema teorije da bi mi naplatio kaznu za besplatnu stvar. Tu mene ni država ni policajac ne zanimaju, batine dobiva ona prvi na ruku.

mene firma placa po broju radnih sati, ti dobivas isto svaki mjesec?

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
17 godina
neaktivan

Ne, nisam zaposlen u Hrvatskoj i novac dobivam koliko dogovorim jer odlučujem o tome. Ali ako radiš po satnici, a svatko tako radi i znaš da sam na to mislio, nekih 170-180 sati je mjesečna plaća.

Svakako, manje je bitan način plaćanja, više ŠTO radiš?

Ali čini mi se da nitko nema odgovor čime se zapravo bavi, jer u većini slučajeva whinera i pirata, ništa ni ne radi bitno.

17 godina
naxeem kaže...

Ne, nisam zaposlen u Hrvatskoj i novac dobivam koliko dogovorim jer odlučujem o tome. Ali ako radiš po satnici, a svatko tako radi i znaš da sam na to mislio, nekih 170-180 sati je mjesečna plaća.

Svakako, manje je bitan način plaćanja, više ŠTO radiš?

Ali čini mi se da nitko nema odgovor čime se zapravo bavi, jer u većini slučajeva whinera i pirata, ništa ni ne radi bitno.

Ne, nego to nema smisla - koga briga tko što točno radi?

Konkretno sam zaposlen u građevini i odgovornost za posao napravljen od strane mog ureda za nekoliko redova veličine premašuje bilo kakav novac koji možemo naplatiti. Također smo podložni odokativnim procjenama i zahtjevima raznih inspektora koji ni na koji način ne odgovaraju za iste, ali se nekako uspijevamo nositi sa svime time (i sa konkurencijom). Sve što nam je potrebno za rad je legalno i tu nema nikakvih problema. Sav posao koji napravimo je vrlo transparentan, svakome sa strane je krajnje jednostavno uzeti propise i krajnji rezultat onoga što smo napravili i probati napraviti isti posao za istu (ili neku drugu) cijenu. U programerskom smislu, moglo bi se reći da dajemo izvorni kod :)

Meni je pak presmiješno kako se uvijek, kada se pokrene ova tema, kolo vrti u krug i svako malo na površinu izrone optužbe kako oni koji zagovaraju nekakve slobode mišljenja, izražavanja i sl. zapravo žele opravdati svoj lopovluk. Na stranu pravo na vlastito mišljenje itd. :)  Ali nebitno, ionako sve skupa piše ovdje, pa ljudi sami mogu izvući poruke za koje misle da su njima OK i prihvatljive.

No hajde, kada smo već krenuli tim putem, ja sam otkrio svoje karte... Sljedeći!  :)

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2009 0:20 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan

Ne dajete izvorni kod ili dajete sve moguće nacrte na raspolaganje svima koji zatraže?:)

Teško je ukrasti neboder zbog armature Cool. - Ali zamisli kako bi se osjećao da ti (sad nagađam) 3-6 mjeseci (nagađam) radiš statiku za novi trgovački centar, predaš materijale, ploter još vruć, a ekipa dođe, prekopira tvoje stvari, tebi tvoje vrati i kaže da im ipak ne trebaju. Ti znaš da su oni sve prekopirali, cijelu obradu, ali su ti fino sve vratili, ne trebaju niti žele platiti tvoje usluge i nije ih briga što si ti to obavio.

I što onda? Ti si radio mjesecima, kupio skupi CAD, računala, plotere, ljudi radili, materijali, oprema, porezi... ali ekipa te ne želi platiti jer su sve ti uzeli besplatno. I gledaš idućih dana kako novi trgovački centar raste na osnovu tvog rada za koji nisi plaćen, a ekipa na gradilištu se samo smješka i eventualno kurci kako su besplatno nabavili statiku, kabliranje... :)

Ja bih im noge lomio. - Tako se osjeća i programerski tim kada napravi softver i gleda kako svi koriste taj softver, a nitko ga nije kupio... ljudi postaju neuračunljivi u takvim situacijama, spremni na svašta...

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2009 8:20 (naxeem).
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne dajete izvorni kod ili dajete sve moguće nacrte na raspolaganje svima koji zatraže?:)

Teško je ukrasti neboder zbog armature Cool. - Ali zamisli kako bi se osjećao da ti (sad nagađam) 3-6 mjeseci (nagađam) radiš statiku za novi trgovački centar, predaš materijale, ploter još vruć, a ekipa dođe, prekopira tvoje stvari, tebi tvoje vrati i kaže da im ipak ne trebaju. Ti znaš da su oni sve prekopirali, cijelu obradu, ali su ti fino sve vratili, ne trebaju niti žele platiti tvoje usluge i nije ih briga što si ti to obavio.

I što onda? Ti si radio mjesecima, kupio skupi CAD, računala, plotere, ljudi radili, materijali, oprema, porezi... ali ekipa te ne želi platiti jer su sve ti uzeli besplatno. I gledaš idućih dana kako novi trgovački centar raste na osnovu tvog rada za koji nisi plaćen, a ekipa na gradilištu se samo smješka i eventualno kurci kako su besplatno nabavili statiku, kabliranje... :)

Ja bih im noge lomio. - Tako se osjeća i programerski tim kada napravi softver i gleda kako svi koriste taj softver, a nitko ga nije kupio... ljudi postaju neuračunljivi u takvim situacijama, spremni na svašta...

To se mom starom dogadjalo. On se bavi kao nekakvim desktop publishingom. Imas ozbiljnih i manje ozbiljnih klijenata.

Ozbiljni klijenti dodju u odijelu, dogovore posao, i ne plate. Manje ozbiljni klijenti dogovore posao dizajna plakata i naruce 2 komada (DVA KOMADA), koje onda fotokopiraju na color fotokopirki.

Naravno, postoje naplate oko samog dizajna stvari, ali kako su to manje ozbiljni klijenti, onda se tu dogovaraju naklade od tisuca plakata, pa nakon isporucenog 'prototipa' bude "Ne hvala, nismo to trazili"..... par dana kasnije, umnosci tvojeg plakata osvanjuju po gradu.

Prosirio bi tvoj rok od 3-6 mjeseci na 2-4 godine. Tipicni rang jednog AAA projekta.

Takodjer, softwareasi tesko postanu neuracunljivi, racunanje nam je instinkt.

Mi dozivimo stack overflow pa nam poplavi pred ocima.

@Veliki brat

Slijedeci?

Hhahahahah.... tocno znam kakvi ce biti argumenti protiv mojeg stajalista nakon ovog....

Lead coder tima u jednoj vecoj (jos uvijek neovisnoj) kompaniji koja izradjuje igre.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2009 9:03 (Deus ex machina).
16 godina
odjavljen
naxeem kaže...

Potpisujem, ali s druge strane je pitanje odgovornosti. Zamisli da ti to sve napraviš i složiš ugovor u kojem piše da ti nisi odgovoran ako se to sve sruši zbog greške u tvojem proračunu. Većina programa ima upravo tu stavku. Ja ako nešto platim, očekujem garanciju da će to i raditi.

16 godina
Deus ex machina kaže...

@Veliki brat

Slijedeci?

Hhahahahah.... tocno znam kakvi ce biti argumenti protiv mojeg stajalista nakon ovog....

Lead coder tima u jednoj vecoj (jos uvijek neovisnoj) kompaniji koja izradjuje igre.

- freelancer, već par godina po ISO:27001, firma A-B-C, recimo 'B'. Nema OSovske/softwerske ovisnosti itd. I nisam zabrinut za krađu (osim pokušaja preuzimanja, jer nije lako raditi za svakog...). A MS, Adobe i ostali znaju vrlo dobro zaštiti svoj proizvod, samo ako i koliko žele.

Ali mislim da je kranje nepristojno na forumu potezati takva pitanja, naxeeme, zašto? Zbog seruckanja većine? OK.

Svejedno mislim da ovakav zakon nije rješenje, osim klimaminog sugestiranja na moguću verziju/način s kojim bi se složio. Istovremeno je dao i sugestiju o interesu izdavača ZA piratiranje. Tako da osim svih naših 'za-protiv', to je jedini post zbog kojeg mijenjam mišljenje uz obavezni ''ali''....

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Ne vidim tu ništa nepristojno. Bit je u tome da sam uživo imao dvije situacije gdje sam situaciju postavio obrnuto i dobio izrazito neobičan odgovor, kontradiktoran i nakon izgovorenog ljudi se uglavnom zamisle, pa posrame.

Lako je srati da su cijene visoke, da nema smisla plaćati softver, ali kada vidiš da je i to posao i to intelektualno zahtjevniji od većine uobičajenih poslova, da se i tu čovjek umori, satare i kad preslikaš taj lopovluk u svoj posao, malo ti bude neugodno i to sam redom čuo od ljudi koji rade dizajn, građevinu (zato i spominjem statiku) i sl.

Nitko ne voli kada ga ne plate i lako je o proizvodima ne razmišljati kada radiš za plaću i fiksno radno mjesto unutar veće strukture, pa te nije briga - nitko neće ukrasti knjige iz knjigovodstva, ali kada zbog krađe direktno trpi mjesečna plaća kojom hraniš familiju, eee onda se priča mijenja.

17 godina
grimyHR kaže...
naxeem kaže...

Carinici i policija mogu zatražiti bez ikakvog naloga pregled tvog prtljažnika i automobila bilo gdje na državnoj cesti. U garažu ti ne smiju ući, ali itekako mogu van nje.

Previše gledate filmove.

ustvari meni je pravnica rekla da nemogu

neznam kako je u hr, ali u EU mogu i to u pojasu do 80 km iza granice (ne samo šengenske)...

Plamene zore bude me iz sna Fabrička jutra, dim iz dimnjaka Pesma se ori, mladi radnici Čelicna jutra, hitam fabrici.
17 godina
Francuzi usvojili zakon

btw, mislim, da če europska komisija (t.j. evropska vlada) prisiliti francuze da promjene taj zakon..jer je u EU obavezno pravno, kako se kaže na hrvatskom "varstvo"? znači ne mogu te obsuditi ili ti uskratiti pravo a da nemaš mogučnost odbrane (pravne).

Plamene zore bude me iz sna Fabrička jutra, dim iz dimnjaka Pesma se ori, mladi radnici Čelicna jutra, hitam fabrici.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Francuzi usvojili zakon

Upravo u tome i preoblem tog zakona. Tema se potegla na samo upravdanost i neopravdanost piraterije, ali zapravo ovaj zakon se jednako može prelomiti preko leđa legalnim kupcima, ljudima koji se uče u photoshopu, a prije nego krenu u komercijalan rad planiraju kupiti PS (što bi iako je ilegalno na kraju izdavaču donijelo dobitak, nije da opravdavam, ali razumijem) i ljudima koji masno zarađuju na pirateriji. Ako je dovoljna sumnja, bez dokaza da ti iskopčaju net, onda to više nije samo problem korisnika piratskih programa, već svih korisnika interneta.

Mali OT:

To što kažeš 80 km od granice, a što je s ljudima koji žive u tom pojasu? Znači kroz čitavu Sloveniju te imaju pravo pretresti :-P

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice