btw, finci su nedavno izglasali, prvi, da država mora svakome omogućiti pravo na broadband internet. Mislio sam da su samo talijani ( i balkanci ) u stanju trpiti diktatorske likove poput berlusconija, ovaj sarcozy mi nije izgledao tako nenormalan ... ajd bar su mu sina izbacili iz utrke sa dva završena razreda srednje škole ...
Bravo! Napokon ispravno! Mislim da bi se i sve ostale zemlje trebale ugledati na ovaj zakon!
Vidim da je večina ljudi ovdje ništa drugo nego hrpa teških pijavica koje ništa ne rade nego samo nelegalno skidaju stvari sa neta.
Na netu je trenutno situacija gora nego u našoj lopovskoj državi.
Da ste svi vi ikad išta korsino zaista i stvorili tj. kad bi bili u koži umjetnicima (glazbenicima, filmašima) ili možda developerima/programerima aplikacija ili igara htjela zaštititi svoje djelo.
Iako se iz Vaših inteligentnih komentara može zaključiti da biste vjerojatno sve što ste napravili besplatno poedjelili sa svima na netu.
Jesi ti svjestan sto uopce pises ?!?! Da je recimo Microsoft tako ganjao ljude i kaznjavao vise ga ne bi bilo...
Isto je tako sa filmovima. Samo, sto se tice Francuza tu se ne radi u biti o pirateriji.
Oni zele jednostavno sputati engleski jezik (na koji su uzasno alergicni) u svojoj drzavi.
Daj zaposli se najprije pa onda sudi o tuđem poslu.
ti momak imaš nekih problema ili?
Pretpostavljam da naxeem zivi od softvera, zato i brani legalni softver. I ja sam u istoj bransi, i iskreno nije mi svejedno kad vidim moj softver ilegalno iskopiran na drugi kompjuter. Samosvest dolazi sa godinama, i mislim da piratski softver najcesto koriste mladi ljudi kojima je to oprosteno do 18 godine .
Daj zaposli se najprije pa onda sudi o tuđem poslu.
ti momak imaš nekih problema ili?
Imam curu i ne interesiraju me muškarci pa ti ne mogu biti momak, ali svakako ti savjetujem da prije banaliziranja nečije profesije, rada i vrednovanja istog, ako nisi u stanju ili mogućnosti baviti se tim istim poslom, nađeš neki posao koji ti odgovara i koji možeš raditi i objasniš nam o čemu se radi i koliko cijeniš sat svog rada, te na što se tvoj rad svodi kao finalni proizvod.
Do tada nemaš nikakvo moralno pravo valorizirati tuđi rad i zasluge.
? Ako ja sada objavim oglas za prodaju hrastovine u news grupi za MMO igre, dobijem opomenu mailom da je to zabranjeno.
Ponovim li to, dobivam pismenu opomenu T-Coma da je to zabranjeno. Ponovim li treći put, isključuje mi se DSL account na 2 tjedna.
Ako kradem softver, ne vidim zašto me nebi isključili? - Naravno, moraju moći trejsati odakle sam što skidao, ali sve piše u logovima...
Kakve mrtve veze opijum ima sa zakonom o piratstvu, osim što i pirati i pravnici mogu konzumirati heroin?
Ne vidim kakve veze imaju torrenti sa zakonom protiv piratstva i zašto bi torrenti izgubili bilo kakvu bitku?!
Ili misliš samo na ilegalnu torrent razmjenu?
---
Zakon ima svojih rupa i problema koji se tiču regulativa o nadzoru i mogućnosti razlučivanja krivaca za prekršaj, ali ovi idiotski komentari o tome kako je netko "gamad" zato što sprječava kriminal... no further comment.
-1) -to je kao i za abuse, zamjena teze.
-2) opet o krađi softwarea, zar nisi primjetio da je puno više oko muzike i filmova, RIAA itd. sve (digitalne) datoteke se mogu relativno lako prenositi internetom. Dali ja imam pravo ili ne, kako to ISP zna? I što s pravnom sitnicom da nema pravo špijunirati osobu bez sudskog naloga? Ima još takvih pravnih nebuloza, ali u svojoj sljepoći vidiš samo krađu softwarea... no, imaš pravo.
-3) nema, to je analogija kako se velike stvari rade zbog velikih ciljeva (mada kasnije saznamo da je iz običnih novčanih interesa).
-4) tu ispravno kažeš, torrenti nisu kršenje zakona, nego sadržaj/licenca/pravo, što ljudi pomiješaju. -povezano s 2)
-5) zakon je već bio odbačen, postoji procedura, ovdje se vidi sarkozijevo guranje.. -to je opet nelegalno ili barem pritisak na organe koji odlučuju. Da se provede istraga, vjerojatno bi otkrili protuzakonite sarkozijeve postupke. Tebi nije 'idiotski' predviđen sudski postupak od 5min.? Ili visina kazne? Dali je za pirata koji distribuira, zarađuje, crackira itd, čak prodaje 'fejk' kao pravo, možda veća kazna, ja sam za to da bude proporcionalna/pravedna. Dali se igdje taj zakon uopće dotiče pirata, crackera i ostalih, bez kojih ni korisnik nema što za skinuti (nelegalno)? Ne, nego ISP kaže 'ovo ti je treći put, i kriv si'.
-Vratimo se na software, MS je napravio dosta efikasnu zaštitu, za filmove, muziku imaš DRM, za igre steam itd., dakle može se dovoljno zaštititi, za normalnog korsisnika. Pirati (crackeri) su marginalan dio korisnika računala, pa time i interneta. Treba njih onemogućiti (to je već dobrim djelom napravljeno spomenutim zaštitama..)
-u međuvremenu sam vidio i novije postove, pa vidim da se i tvoj stav 'korigira', poveži to s ISPima i gomilom nelogičnosti i nezakonitosti. ISP je taj koji omogućuje promet, odgovoran je za zloupotrebu, kao i korisnik. Zašto kaznu nebi plaćao ISP (nazovimo to 'zapovjedna odgovornost', jer mu ista daje pravo nadzora) itd. ... Zašto se ne cilja na UPLOAD? - bez njega nema downloada. Upravo gašenje TPBa pokazuje pad ponude/dobavljivosti. Firme kupuju legalni soft. zbog kontrole/računa, klinci kupuju GTA zbog zaštite/izbacivanja iz igre. Dakle i bez sarkozija sistem funkcionira... kao što se ti kao vlasnik moraš brinuti za svoj wireless, također za auto, psa... postoji i odgovornost. Ali vidi i proizvođać se brine za sebe, i njemu je to 'dužnost', kao što je banci dužnost imati zaštitu. I sve to može bez malog Napoleona.
-za komentar Enza, odgovornost prema zaštiti wirelesa (1.500€) itd. se slažem.
- uz podsjetnik da je kazna za prekršitelja do 300.000 ili zatvor. Što onda s piratima? Koliko njih treba kazniti? Sami torrenti nisu stvar zakona, ako je sadržaj npr ISO jedino originalni hash može biti usporedba (koji se btw može podesiti) a dovoljno ga je malo zakamuflirati rarom i sl. Dakle kako bi to ISP filtrirao promet? Dali je nelegalno ako s VIP.music.cluba skinem pjesmu koju mi VIP kao korisniku daje? (VIP je sa ZAMPom sklopio ugovor, sve je legalno..) Kako to ISP može znati? Jer pjesma je identična i na TPBu... -dakle izvor skidanja postaje komprimitirajuće djelo? Zašto bi ja to kao običan korisnik mogao/morao znati ... nakraju to se u zakonu niti ne spominje. Na svakom zaštićenom materijalu (recimo film) disclamer upozorava da je stavljanje u promet, prikazivanje, ... krivično djelo. Dakle stavljanje, ne 'gledanje'. I to je dovoljno.
-Da i 5 minuta za sud... -'no comment', ali se i po tome vidi nakaradnost zakona.
(šteta što je ovo IT forum pa nema komentara na Podravku, HAC, ZGH ...) -a sve po zakonu.
1. Bogme, ako sad ti ludi francuzi anarhisti ne zapale sabor i ulice, onda ih od danas nadalje smatram samo p*ckicama kojima je dosadno kad su pijani :-)
2. Crni dani za slobodan svijet... ovo je presedan i mislim da ce ova odluka imati dugotrajne posljedice, gadne posljedice.
1. Ako zbog ove stvari izadju na ulice a zbog drugih stvari nisu.. onda su pateticni i tako nesto i zasluzuju (kao uostalo i gradjani hrvatske.. cek cek.. kakvo nam je stanje u drzavi? ma kog more brige.. kavica i odmor..).
2. slobodan svijet? svijet (covjek) je prestao biti slobodan onoga trenutka kada je covjek postao rob trgovine... a imaaaa od tada dana...
:)
sto se tice ovoga u franchiji.. smijesno.
300,000 ojra za tako neki prekrsaj?
"glazbena" i "filmska" industrija je ocigledno totalka u banani kad toliko guraju ovakve zakone (cak u jednoj francuskoj to i uspiju).
da je taj zakon na snazi ode i da piratluk nestane, radije nebi nista kupovo nego originale te, neka gamad propadne, da stave igre po 100 kn manje bi bilo piratluka
Bit ce kaos po Francuskoj kao i uvijek kad im nešto ne paše, trebali bi se i mi počet bunit u većem broju i to na trgu a ne na sugavim fejsbuk grupama (ko sto velik broj ljudi radi) koje su i onako beskorisne od trenutka kad je autoru palo na pamet napravit jednu.
Što se tiče piratluka itd. neke stvari jednostavno vise nemozes kupit u trgovini/online i npr. to je razlog zasto ja neke stvari downloadiram, jer su prastare i nemozes nac za kupit nigdje na netu niti u trgovinama, ali i sta je je cjenetine idu do svemira i nazad tako da ono :S
@ihush, samo elaboriram stavove da bih bio jasniji i da mi se teže može imputirati neizrečeno ili stavljati u pogrešne kontekste. Ništa nije crno i bijelo, ništa nije ni trajno, pa tako ni moji stavovi o kompleksnim stvarima. Temeljni uvijek ostaju isti, a siva zona za generiranje mišljenja je ogromna, kao i za pravo. Bilo bi i tužno da ne rastemo i ne razvijamo se i u tom dijelu.
Ono što sam naknadno naglasio je da mi se u zakonu ne sviđaju ideje o praćenju od strane trećih firmi i općenito praćenju, jer mada nemam što kriti, industrijska špijunaža i stvaranje policijske države koja teži fašizmu, itekako su olakšani i preko 1984-te vodi ka Zemlji slijepih.
Ono što su SAD postale u posljednje vrijeme ponajprije objavom Patriotskog akta, isto je ono što se već dešavalo u povijesti uvijek preko praćenja, prisluškivanja, uvida... čista tiranija i fašizam koji vode u diktaturu, samo ovaj put preko prividne demokracije. Francuska je očito na dobrom putu, samo se nadam da će francuski revolucionarni i slobodarski duh prevagnuti.
Već iz tog jednog razloga zakon mi je mrzak. Pitanje odgovornosti nadzora mreže, sive zone piratluka (razni oblici licenci), poneki preview, edukacija, jesu li samo filmovi, glazba ili softver i sl. sve su to manje bitni problemi.
Međutim, ono što smeta je evidentna činjenica da se kroz lažni populizam, cjelokupni spektar podvala servira slabo obrazovanom, manje inteligentnom ili mlađem lako zapaljivom demografskom segmentu i pokušava se u sve to ugurati moralno, etički i zdravorazumski neprihvatljva krađa intelektualnog vlasništva, kao nešto normalno i prihvatljivo. Na ovim područjima se te iste podvale podupiru lošim odgojem i obojane su socijalnom osjetljivošću, a često se brane i najobičnijom glupošću.
To je ono što me, kao radnika na području intelektualnog stvaralaštva, najviše smeta. Banaliziranje intelektualnog rada koji je uglavnom realno teži od onog fizičkog, a sve s namjerom da se nešto dobije za ništa i da se obezvrijedi ono što se ne razumije ili ne može dokučiti.
Imam curu i ne interesiraju me muškarci pa ti ne mogu biti momak, ali svakako ti savjetujem da prije banaliziranja nečije profesije, rada i vrednovanja istog, ako nisi u stanju ili mogućnosti baviti se tim istim poslom, nađeš neki posao koji ti odgovara i koji možeš raditi i objasniš nam o čemu se radi i koliko cijeniš sat svog rada, te na što se tvoj rad svodi kao finalni proizvod.
Do tada nemaš nikakvo moralno pravo valorizirati tuđi rad i zasluge.
o kakvim ti curama pričaš? ko ti je ponudio momka? osjećaš li se ugroženo?
ko banalizira koju profesiju? s kim se ti svađaš i zašto mi uopće odgovaraš...
sat svog rada cjenim onoliko koliko ga mogu naplatiti, ukoliko ga nemožeš naplatiti bez zadiranja u tuđu privatnost i ugroze tuđih ustavom zajamčenih prava namoj ga ni raditi, kad si već djelimo savjete, osiguraj si legalan izvor naplate pa se onda bavi poslom ukoliko ga želiš naplatiti, nemoj prodavati debilizme i jadikovke...
protiv piratstva ima samo jedan ljek - niske (realne) cjene. svega, od programa do muzike i filmova. ovi dripci koji tjeraju EU na ovakve zakone, žive u 18. stolječu i još nisu čuli za digitalni svjet. A problem ovakvih zakona nije samo jedan, nego ih ima puna kapa - od toga da ISP ili agencija mora osluškivati i pregledati promet pojedinca (znači i mailove), što se desi sa triple-play i sličnim servisima - zar je zbog nedovoljno dobro dokaznane "krivice" potrebno cjelu obitelj poslati u srednji vjek (telefon, tv, internet), što je sa odlukom tog istog parlamenta, koji internet smatra ljudskim pravom itd...itd...
EU postaje jedno veliko sranje, pa je Hrvatima bolje, da raspad ovog sistema gledate od vani... EU više nije ideja nečeg boljeg, nego konglomerat kapitalista, koji hoče napraviti bojni brod, koji bi se mogao tuči na polju ekonomije sa Istokom, USA, Kinom itd...
nevolim ni primisao da mi isp pregledava promet.
Dalibore, svakako dobar zaključak, ali zaboravljaš da je i vama kao i cjelokupnoj EU daleko bolje u svim segmentima nego nama u Hrvatskoj. Svim. Osim što mi možda imamo najviše velebnih crkava i autocesta po glavi stanovnika. :)
-
@sizgoreo: to što je nešto teško zaštititi od krađe, ne znači da i treba ukrasti. Opravdanje "zato što mogu" nije legitimno ni moralno ni u zakonu.
Izrazito sam protiv nadgledanja, prisluškivanja i bilo kakvog općeg i nekontroliranog nadzora, ali i protiv (citiram tebe):
- davanja raji bilo čijeg rada besplatno: "pustit "raji" da uživa"
- vrednovanja stvari o kojima nikakvog pojma nemaš: "bolesno naplaćivati software po bolesnim cijenama"
- banaliziranja, marginalizacije i minoriziranja tuđeg rada i truda: "koliko god se oni trudili naplatiti hrpu koda, nula i jedinica i koliko god bilo uloženo truda u taj posao i razvoj, jednostavno se neda uspoređivati jedan ferari i photoshop"
Inače, ako ti neke konstrukcije, izrazi ili teze nisu razumljivi, to ne znači da su isti nužno i debilizmi. Sposobnost ili radije nesposobnost interpretacije sadržaja je ono što je bliže definiciji niže razine mentalnih kapaciteta, odnosno mentalne retardacije.
Izrazito sam protiv nadgledanja, prisluškivanja i bilo kakvog općeg i nekontroliranog nadzora
I što ćeš sada? biti na forumu i vrijeđati ljude? biti arogantan? mrziti cijeli svijet? plakati?
znači nevoliš freeware... ili si možda kivan jer su ti usrali biznis izdavši freeware koji obavlja upravo ono za što si ti pisao svoju aplikaciju poželjevši je naplatiti
ok, nije bolesno naplaćivati software po bolesnim cjenama, nego je vrlo zdravo... btw. tvoj input je izrazito pronicljiv, kako li si samo znao da nemam nikakvog pojma
proizvođači ferarija izrazito dobro naplaćuju svoj rad, svaku kopiju ili unikat koji izađe iz tvornice oni naplate za razliku od proizvođača softwarea, naime i vrapci na grani znaju da je puno lakše prodati opipljivu stvar od nečega neopiplivog... svoje insinuacije si nosi doma...
odgovoriću ti kao što si ti odgovorio kolegi forumašu maloprije...ne seri
Samo da kažem da nikada ali ama bas nikada nisam kupio original software.... (osim win xp koji je dosao predinstaliran vec na laptopu) i ponosim se time... Ne koristim niti jedan software za zaradu nego privatno... ako sam zbog toga lopov neka sam.... NIKADA NISAM KUPIO SOFTWARE, FILM, ili IGRU I PONOSON SAM NA TO!
Kad ce standard biti visestruko veci.... i kad ce moja placa biti visestruko veca a cijene visestruko manje kao i vani onda cu sa zadovoljstom kupovati original igre i software.... dok se to ne promjeni ne pada mi na pamet kupiti bilo kaj original taman da zbog mene propadne internet i cijelokupni IT.. (i opet nebi sve imao original)
Mislim da je ovaj zakon pretjeran i preradikalan, ali činjenica je da je piratstvo prosto nemoguće iskorijeniti, te u neku ruku i ne trebaju previše čuditi ovako drastične mjere. BTW, nije mi baš bistra riječ "pirat" u cijeloj toj stvari; ja sam oduvijek mislio da ta riječ označava onoga koji prodaje i raspačava ilegalne materijale, a ne krajnjeg korisnika koji ih koristi za svoju osobnu upotrebu...
Inače, osobno moram priznati da imam podosta piratskog materijala u svojoj kolekciji, ali isto toliko (čak zastrašujuće puno, rekao bih) legalnog softvera, glazbe, filmova pa i igara. Apsolutno se slažem da su cijene u odnosu na standard i dalje visoke, ali također da, ukoliko čovjek zna što hoće i ne skuplja baš sve kao hrčak, nisu i nedostižne. Ja gotovo svaki mjesec ušparam dovoljno da si kupim neki CD ili DVD - imam svoj točno određeni ukus kojeg slijedim i zadovoljstvo mi je kupiti nešto što mi se zbilja sviđa i za što sam siguran da ću to još puno puta poslušati, pogledati ili odigrati. Mnogo je ljudi koji misli da je sve to samo prolazna potrošna roba, i zato ne vide smisla u kupovanju originala. Ja mislim drukčije, između ostalog i zato što se i sam bavim glazbom i dizajnom (doduše, zasad još ne profesionalno). Svu glazbu i filmove koje imam u kolekciji (originalne) nikada nisam poslušao/pogledao samo jednom i nikada više, tako da mi ne predstavlja problem povremeno izdvojiti novac za to, kao i za dobru knjigu. Oduvijek sam smatrao da talent i trud ljudi koji su to zaslužili treba nagraditi svojim doprinosom (no slažem se da su to i dosta prazne riječi, budući da izavačke kuće i država na kraju poberu većinu dobiti).
Moram se dotaknuti i softvera, koji je IMO možda i najveći povod piratstvu. Mislim da je ovdje gorući problem neadekvatni omjer cijene i novih mogućnosti između hardvera i softvera. Dok hardver postaje sve snažniji i moćniji, a cijene mu istodobno brzo padaju, softver se relativno sporo razvija, a cijene stagniraju. Naravno, priznajem da stvarno nema potrebe da svatko na kompjuteru ima npr. Photoshop, ali cijene ozbiljnijeg softvera bi trebale ipak više slijediti trend sa hardverom.
Da zaključim: previsoke cijene su i dalje ključni problem koji vodi do piratstva, ali IMO još više i to što ljudi zbog lake dostupnosti svega na Internetu često gube svoj "dobar ukus" i smjer. Ukoliko čovjek zna što točno hoće i što mu zbilja treba, mislim da čak niti cijene legalnog sadržaja neće biti nepremostiva prepreka.
P.S. Ipak se nadam da sličan zakon neći proći u Hrvatskoj ;)
Ovo je jedan od razloga zašto volim ovu banana državu - ovo se neće tako uskoro pojaviti kod nas.
I ako to prođe u EU-u. Svi na referendum reći NE.
hahahaha
Novi prijedlog zakona "rješava" i problem neovlaštenog korištenja tuđeg Wi-Fi pristupa Internetu. Oni koji omoguće drugima skidanje zakonom zaštićenih materijala (tj. oni koji ISP-ovima plaćaju račune) "zbog nemara" bi mogli biti kažnjeni s 1.500 eura, a pristup Internetu ukinuo bi se na mjesec dana.
S ovim se slažem. Svatko je odgovoran za svoju sigurnost i zloupotrebu svog vlasništva, ako je to moguće, a kod privatnih routera uvijek je moguće podesiti zaštitu (gotovo uvijek), a za one koje dijeli ISP, odgovoran mora biti ISP.
Moram priznati da se sa ovime ne slazem previse, istina trebalo bi prouciti u detalje kako je definiran zakon u tom slucaju, ali po meni ovo bi mogla biti jako "pimplavo". Naime sto tocno znaci "Oni koji omoguće drugima skidanje zakonom zaštićenih materijala" da li se to odnosi samo na mreze koje su u potpunosti nezasticene, da li ce se od tebe traziti da imas minimalno WPA2-PSKA zastitu (onemougceno u tom slucaju koristenje WSD-a koju vecina routera ISP-ovskih podrzava), MAC address filtriranje , nesto trece. Hocu li ja biti duzan konstantno citati logove na svom routeru i gledati da li se ko spojio, jer kao sto znate sve te zastite se da probiti , neke lakse neke teze al je moguce. Po meni analogija tome bi bila da netko prodaje drogu na tvom parkiralistu, da li si ti odgovoran za to ? Sto ako imas i kamere i zastitare i opet oni uspiju obavit prodaju ? Neznam, al nekako mi se cini da to kod nas prodje da bi bilo vise problema nego koristi.
Vezano uz samo piratstvo, osobno nisam svetac, imam piratskog softwarea nazalost i bolje se osjecam kad koristim orginal u svakom slucaju, al standard je tu koji me gusi , u svakom slucaju trudim se ne pretjerivati. Zakon takav ako prodje kod nas, a i u dosta zemalja EU , ukljucujuci i Francusku, mislim da nece rijesiti problem piratstva, nego ce piratstvo vratiti na poziciju kakva je bila prije sirenja broadbanda, desit ce se poplava "ekipe iz kvarta" koja ce nabavljat ilegalan software od tko zna kuda i przit ga za naknadu.
Tolko od mene
svi usvajaju neke zakone,samo u BiH niko nista ne poduzima,jer im nista ne odgovara
No, nije to ono sto me zanima... nego zasto po zakonu koji, kao, navodno, teoretski, sprecava piratstvo, sasvim je dozvoljen neograniceni upload (primjera radi, neka bude nelegalni softver) - svejedno preko torrenta, ftpa, httpa, vpna ili nekog sesnaestog nacina.
Nije točno da je upload dozvoljen. Upload se smatra puno gorim kršenjem zakona od skidanja i za njega u Hrvatskoj možeš dobiti do tri godine zatvora, a ako si pri tome ostvario i neku imovinsku korist možeš dobiti i do 5 godina zatvora (obično se dobije godina dana uvjetno). I još ti mogu oduzeti i uništiti računalo. Slično je i u drugim državama.
KAZNENI ZAKON (NN 110/97., 27/98)
(izvod)
Članak 230.
1. Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko granične crte, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način uporabi autorsko djelo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
5. Ako je počinjenjem kaznenog djela iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzročenja takve štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
6. Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela ili su nastali počinjenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka oduzet će se i uništiti.
-2) opet o krađi softwarea, zar nisi primjetio da je puno više oko muzike i filmova, RIAA itd. sve (digitalne) datoteke se mogu relativno lako prenositi internetom. Dali ja imam pravo ili ne, kako to ISP zna? I što s pravnom sitnicom da nema pravo špijunirati osobu bez sudskog naloga? Ima još takvih pravnih nebuloza, ali u svojoj sljepoći vidiš samo krađu softwarea... no, imaš pravo.
Pročitaj nove opće uvjete svoga telekoma (kod T-coma je to članak 7, kod drugih ne znam u kojem je članku) po kojem daješ suglasnost svom telekomu da koristi tvoje osobne podatke, uključujući podatke o telekomunikacijskom prometu.
Novi prijedlog zakona "rješava" i problem neovlaštenog korištenja tuđeg Wi-Fi pristupa Internetu. Oni koji omoguće drugima skidanje zakonom zaštićenih materijala (tj. oni koji ISP-ovima plaćaju račune) "zbog nemara" bi mogli biti kažnjeni s 1.500 eura, a pristup Internetu ukinuo bi se na mjesec dana.
S ovim se slažem. Svatko je odgovoran za svoju sigurnost i zloupotrebu svog vlasništva, ako je to moguće, a kod privatnih routera uvijek je moguće podesiti zaštitu (gotovo uvijek), a za one koje dijeli ISP, odgovoran mora biti ISP.
Moram priznati da se sa ovime ne slazem previse, istina trebalo bi prouciti u detalje kako je definiran zakon u tom slucaju, ali po meni ovo bi mogla biti jako "pimplavo". Naime sto tocno znaci "Oni koji omoguće drugima skidanje zakonom zaštićenih materijala" da li se to odnosi samo na mreze koje su u potpunosti nezasticene, da li ce se od tebe traziti da imas minimalno WPA2-PSKA zastitu (onemougceno u tom slucaju koristenje WSD-a koju vecina routera ISP-ovskih podrzava), MAC address filtriranje , nesto trece. Hocu li ja biti duzan konstantno citati logove na svom routeru i gledati da li se ko spojio, jer kao sto znate sve te zastite se da probiti , neke lakse neke teze al je moguce. Po meni analogija tome bi bila da netko prodaje drogu na tvom parkiralistu, da li si ti odgovoran za to ? Sto ako imas i kamere i zastitare i opet oni uspiju obavit prodaju ? Neznam, al nekako mi se cini da to kod nas prodje da bi bilo vise problema nego koristi.
Vezano uz samo piratstvo, osobno nisam svetac, imam piratskog softwarea nazalost i bolje se osjecam kad koristim orginal u svakom slucaju, al standard je tu koji me gusi , u svakom slucaju trudim se ne pretjerivati. Zakon takav ako prodje kod nas, a i u dosta zemalja EU , ukljucujuci i Francusku, mislim da nece rijesiti problem piratstva, nego ce piratstvo vratiti na poziciju kakva je bila prije sirenja broadbanda, desit ce se poplava "ekipe iz kvarta" koja ce nabavljat ilegalan software od tko zna kuda i przit ga za naknadu.
Tolko od mene
E slažem se vezano za to. Dakle, što smo dobili, piratluk ostaje i bit će kao što Karonja kaže moguće doći do ilegalnog softvera, bit ćemo konstantno pod nekom kontrolom i i narušavat će se privatnost čovjeku bez obzira je li on pirat ili nije i to po zakonu! Ruku na srce, ne zna se na koji način riješit piratluk ali ovaj zakon je puno toga ali riješenje za piratluk?! Ja mislim de će te se složit da nije ni blizu. Za taj cilj ovaj zakon je totalni promašaj i osjećam se glupo i nemoćno jer ne mogu napravit ništa protiv toga jer je ovo jedan bezobrazan i podli način da se ljude tako očito za*ebava i maže oči i na neki način time ozakonjuje robstvo.
Tako to počinje a završit će sa time da kada napišete neku riječ protiv neke svetinje na svojem blogu nećete niti stići završiti rečenicu a već će vam na vrata provaljivati pravosudni policajci bez naloga jer im nalog nije potreban da vas odvedu tamo gdje vam je i mjesto. Bilo je samo pitanje dana. Demokracija je mrtvo slovo na papiru. Tako je bilo, tako će i biti. Drugi će i dalje misliti nešto tipa živim u slobodnoj zemlji (od čega?). Mislim i radim što me je volja - da li je baš zaista tako? Demokracije nije gledam onaj film i slušam onu pjesmu i igram onu igru koju ja želim.
Tako to počinje a završit će sa time da kada napišete neku riječ protiv neke svetinje na svojem blogu nećete niti stići završiti rečenicu a već će vam na vrata provaljivati pravosudni policajci bez naloga jer im nalog nije potreban da vas odvedu tamo gdje vam je i mjesto. Bilo je samo pitanje dana. Demokracija je mrtvo slovo na papiru. Tako je bilo, tako će i biti. Drugi će i dalje misliti nešto tipa živim u slobodnoj zemlji (od čega?). Mislim i radim što me je volja - da li je baš zaista tako? Demokracije nije gledam onaj film i slušam onu pjesmu i igram onu igru koju ja želim.
malo si rastegnuo pojam demokracije po meni na krivi način:
demokracija nije jednako ponašati se kriminalno - onako kao želim:
demokracija: ja mogu proći pokraj tebe pozdraviti te ili ne
- ali ne mogu proći pokraj tebe i ošamatiti te ili ti psovati oca i majku, jer je povreda časti i ugleda kazneno djelo i mogu odgovarati za to
demokracija: mogu doći u sabor slušati raspravu
- ali ne mogu doći u majci koja vrijeđa ljude koji temo rade bez obzira jel oni to rade dobro ili loše
demokracija: mogu korisititi računalne programe/igre, mogu tražiti njihove besplante verzije ili zamjene
- ali ne mogu ih ilegalno preuzimati s interneta niti kopirati radi prodaje
BIT DEMOKRACIJE? SVAKA OSOBA MOŽE KORISTITI SVOJE PRAVO NA NAČIN KOJI NE UGROŽAVA TUĐE PRAVO
u ovom slučaju? ako je sredstvo za suzbijanje piratluka nadzor interenta, onda neka. u ovom slučaju cilj opravdava stedstvo. zaštita zakona smeta onima koji ga najviše krše.
Nijedan softver nije skup ako se koristi za to sto je i namenjen.
Ako je zivotni vek za jedan softver (do izdavanja sledece verzije) primer 3 godine, onda dobijemo otprilike:
0.27$ za Windows 7 po dan
0.6$ za Photoshop
0.01$ za neki antivirus
~1$
Ovo nije nista u sporedbi sa benzinom koji potrosis od kuce do posla.
Hardver i Softver se nemogu sporediti, zato sto Kina proizvodi hardver na tone, i normalno da je jeftin. Kad Kina proizvede svoj Photoshop, Windows, Linux sigurno ne bi bili 10$ vec mnogo skuplje.
ak je to tako lako i super kao što ti kazes, slobodno snimi film i zaradi milione. Nitko se nece ljutit
pa nisu im poklonili pogotovo glazbenicima po 10 auta i to od
onih old timera pa sve do ovih zvjeri.I kasnije se zale sto im se
zale sto im se pjesme kopiraju.A PARA KO GOVANA IMAJU.A
SIGURNO SI TI NEKI SIGURNO KOJI IMA PLACU PO 5 ILI 6 SOMA KUNA,PA
SE TI PRAVIS OVDJE NEVINASCE?
zbog gubitka od piratluka?
...ako je sredstvo za suzbijanje piratluka nadzor interenta, onda neka. u ovom slučaju cilj opravdava stedstvo. zaštita zakona smeta onima koji ga najviše krše.
Ali što je tu problem, oni koji ga ne krše isto će se gledat kao potencijalni prestupnici i čekad da tko šta skine. Što ti ne bi smetalo da te neko promatra gdje surfaš, što radiš a i tko zna što još (jer ako imaju kontrolu nad tvojom konekcijom ama baš ništa ih ne može spriječit da rade ama baš što hoće)a ti ni kriv ni dužan, poštenačina i duša od čovika samo bi htio malo surfat...
...ako je sredstvo za suzbijanje piratluka nadzor interenta, onda neka. u ovom slučaju cilj opravdava stedstvo. zaštita zakona smeta onima koji ga najviše krše.
Ali što je tu problem, oni koji ga ne krše isto će se gledat kao potencijalni prestupnici i čekad da tko šta skine. Što ti ne bi smetalo da te neko promatra gdje surfaš, što radiš a i tko zna što još (jer ako imaju kontrolu nad tvojom konekcijom ama baš ništa ih ne može spriječit da rade ama baš što hoće)a ti ni kriv ni dužan, poštenačina i duša od čovika samo bi htio malo surfat...
što ima veze što te nadziru ako ne radiš ništa loše... kao s tim imaš išta ako je sve u redu - problem nastaje ako nije zar ne?