Postoji li neki superiorniji medij CD-u na tržištu? Audio DVD
Ne postoji ali super je imati CD ili DVD nakrcan sa FLAC-ovima :)
...na LP je moguce snimiti signal iznad 24 kHz a na CD do 22 kHz...
Ako se ne varam audio standard je 44.1 khz, 16 bita za audio na CDu.
Ja preferiram bilo koji medij, pod uvjetom da je nešto opipljivo sa nekim artworkom bez obzira jel vinil, kazeta ili cd. Baš je buraz zadnja dva svoja albuma kupil na ploči, ove godine. Zadnji je bil, zadnji album Jonny Casha, onaj post mortem, lijepo je to imati na polici.
Ovaj...
Ako se ne varam audio standard je 44.1 khz, 16 bita za audio na CDu.
Ne varas se. Ja sam pricao o zvuku cujnom rasponu ne o oversamplingu ili samplingu
Ako već prodaju, nek prodaju u loseless formatu, ili ako već mora bit mp3, neka se potrude stavit bitrate koje je veći od 128kbit/s
a BTJ al tu neki seru kao da je 99% pučanstva audiofil i drka na 320kbs zvuk.meni kao i svim ostalima koji smo u debeloj vecini je bitno da nema gnjavaže na mehaničkoj tehnologiji iz 20.st i gledanja jel cd ogreban i jel oce svirat a ne jel on mp3 ili flac.imam HDD u autu i sve je u mp3-u i sve mi je tako idealno složeno i dobro svira(dobro za mene krs za audio drkarose) na mojim harman kardon zvučnicima da kad citam ovo da netko jos slusa(i to mu dobro) audio cd sve mi dode smjesno.ono ebote cmon
,
Zapravo, postoji DVD-Audio koji je konkurentan SACD-u, podržava do 192 kHz/24-bit, multichannel itd., samo što nažalost ni jedan ni drugi neće baš pošteno zaživiti.
EDIT: http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio, jel...
Ja sam za auto prije radil mp3 cd-e na kojima je bilo 12-ak ili više albuma i nije mi baš leglo, zadnjih par GODINA snimam audio kompilacije. Stavim 14 najdražih pjesama i to mi se vrti 6mj do 1g. To pali malo bolje, bar u mom slučaju.
Original audio nebi nikad imal u autu i usput moji original cd-i su ko zrcalo i nikad ne zaštekaju, za razliku od nekih mp3-ca koje vrlo često i sve češće zakrče ili trznu.
a BTJ al tu neki seru kao da je 99% pučanstva audiofil i drka na 320kbs zvuk.meni kao i svim ostalima koji smo u debeloj vecini je bitno da nema gnjavaže na mehaničkoj tehnologiji iz 20.st i gledanja jel cd ogreban i jel oce svirat a ne jel on mp3 ili flac.imam HDD u autu i sve je u mp3-u i sve mi je tako idealno složeno i dobro svira(dobro za mene krs za audio drkarose) na mojim harman kardon zvučnicima da kad citam ovo da netko jos slusa(i to mu dobro) audio cd sve mi dode smjesno.ono ebote cmon
Ono, jebote, ti si faca jer ti ne čuješ razliku između mp3-a i originalnog zvuka i mi koji marimo za kvalitetu zvuka smo idioti i audio drkaroši. wtf? Zar nisi mogao to svoje zatucano mišljenje izraziti na barem malo pristojniji način?
Audiofili ne "drkaju" na 320 kb/s i mp3-ce vec ih uopste ne slusaju. Audifili drkaju na originalne CD-e i ploce
Napravi analogiju izmedu obicnih CRT, LCD i Plasma televizora. Nekima je dovoljno imati "ves masinu" zvanu CRT, neki dozivljavaju ugodu i na tranzistoru na baterije a neki se ne mogu zadovoljiti niti sa ultra skupom plazmom vec posezu za resenjima kao sto su skupi projektori, surround zvuk itd.
Skuliraj se malo!
Ja jos uvijek koristim audio CD, imam malu "AIWA" linijicu sa 2 zvucnika po 10W, sprzim na CD muzike i onda slusam na liniji posto ima bolji BASS :D
pohlepa izdavačke industrije je kriva za sve, bilo da se radi o glazbi, igrama, ili filmovima.. 80-te, rane 90-te su bile godine!
Poslije toga šrot..
Nije u pitanju samo pohlepa vec i zastarjelost Audio CD kao format odnosno kao nosac zvuka. Naime, Audio CD je granicnik formata, njega su ustanovili Sony i Philips 1980 i vrlo je "primitivan" za danasnja poimanja i napredak potrosacke elektronike.
Kada se pojavio i kasnije vrlo masovno koristio bio je iznad ostatka sustava.
Medutim osim sto je prevazisao sve mane vinilne ploce nikad se nije priblizio zvuku iste u smislu dinamike i kompleksnosti snimljenog materijala (na LP je moguce snimiti signal iznad 24 kHz a na CD do 22 kHz)
Osobno, kvaliteta Audio CD-a mi je uvijek bila ok, barem prije kad sam ih kupovao, ne znam kakva je sad kvaliteta.
Ploče nažalost nisam nikad ni slušao, jer sam do prije par godina bio u uvjerenju da je CD superiorniji što se kvalitete tiče.
Nikako mi se ne sviđa taj 'napredak' nauštrb kvalitete, koji je prisutan i u drugim industrijama (npr. LCD / CRT).
Ali činjenica je da većina ljudi ne brije na kvalitetu, već prije svega na cijenu i komfor...
pohlepa izdavačke industrije je kriva za sve, bilo da se radi o glazbi, igrama, ili filmovima.. 80-te, rane 90-te su bile godine!
Poslije toga šrot..
Nije u pitanju samo pohlepa vec i zastarjelost Audio CD kao format odnosno kao nosac zvuka. Naime, Audio CD je granicnik formata, njega su ustanovili Sony i Philips 1980 i vrlo je "primitivan" za danasnja poimanja i napredak potrosacke elektronike.
Kada se pojavio i kasnije vrlo masovno koristio bio je iznad ostatka sustava.
Medutim osim sto je prevazisao sve mane vinilne ploce nikad se nije priblizio zvuku iste u smislu dinamike i kompleksnosti snimljenog materijala (na LP je moguce snimiti signal iznad 24 kHz a na CD do 22 kHz)
Osobno, kvaliteta Audio CD-a mi je uvijek bila ok, barem prije kad sam ih kupovao, ne znam kakva je sad kvaliteta.
Ploče nažalost nisam nikad ni slušao, jer sam do prije par godina bio u uvjerenju da je CD superiorniji što se kvalitete tiče.
Nikako mi se ne sviđa taj 'napredak' nauštrb kvalitete, koji je prisutan i u drugim industrijama (npr. LCD / CRT).
Ali činjenica je da većina ljudi ne brije na kvalitetu, već prije svega na cijenu i komfor...
Oh, bilo je CD-a sa ITEKAKO usranim zvukom. U najgorem sjećanju su mi ostali CD-i tvrtke Castle (jeftikaneri, istina). Užasan, užasan zvuk sa tonama šuma... A i većina AAD CD-a Beatlesa i Stonesa sa početka devedesetih mi je katastrofa što se kvalitete zvuka tiče.
Ne znam zašto ja imam dojam da mi, možda je subjektivno jbg. bolje zvuče CD-i koje sam nabavio iz 80-tih, originali Metallice, Maidena ili Slayera, nego njihovi posljednji CD-i, ili među posljednjima. Govorim čisto o mediju, dalo bi se vjerojatno i o kvaliteti snimka, ne znam u čemu je problem ali zakleo bi se da su mi ti stari CD-i iz 80-tih osjetno boljeg zvuka, izvornijeg.
Zaboravio sam ranije, postoji DR Database (http://www.dr.loudness-war.info/) u kojoj se mogu naći vrijednosti dinamičkog raspona pojedinih albuma, što bi mogao biti barem jedan od razloga za ovo što kažeš da su ti raniji albumi bolje zvučali.
Kad si već spomenuo Metallicu, jedan od najgorih primjera pretjerane kompresije dinamičkog raspona je njihov Death Magnetic što se i ovdje vrlo lijepo vidi: http://www.dr.loudness-war.info/details.php?id=4683
S druge strane, kako bi to trebalo izgledati i izgledalo je nekad: jedan njihov album iz 1988.: http://www.dr.loudness-war.info/details.php?id=393
E bravo, točno to..imam sve njihove albume, ove iz 80-tih, baš i jesu iz 80-tih, ne znam kako drukčije da kažem , nije neki remastered bla bla.
Ne znam zašto ja imam dojam da mi, možda je subjektivno jbg. bolje zvuče CD-i koje sam nabavio iz 80-tih, originali Metallice, Maidena ili Slayera, nego njihovi posljednji CD-i, ili među posljednjima. Govorim čisto o mediju, dalo bi se vjerojatno i o kvaliteti snimka, ne znam u čemu je problem ali zakleo bi se da su mi ti stari CD-i iz 80-tih osjetno boljeg zvuka, izvornijeg.
Zaboravio sam ranije, postoji DR Database (http://www.dr.loudness-war.info/) u kojoj se mogu naći vrijednosti dinamičkog raspona pojedinih albuma, što bi mogao biti barem jedan od razloga za ovo što kažeš da su ti raniji albumi bolje zvučali.
Kad si već spomenuo Metallicu, jedan od najgorih primjera pretjerane kompresije dinamičkog raspona je njihov Death Magnetic što se i ovdje vrlo lijepo vidi: http://www.dr.loudness-war.info/details.php?id=4683
S druge strane, kako bi to trebalo izgledati i izgledalo je nekad: jedan njihov album iz 1988.: http://www.dr.loudness-war.info/details.php?id=393
Taj Loudness war bi najlakše mogao objasniti kako? Je li to pojava kada slušam muziku i jedna pjesma je glasnija od druge premda su zvučnici na jednakom nivou glasnoće.
Ima veze s tim, apsolutno, ali nejednaka glasnoća je najmanji problem u toj priči, to lako riješiš s Replay Gainom. Pravi je problem sa smanjenjem dinamike zapisa, kao što se vidi na ovoj slici: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Metallica_My_Apocalypse_waveform.png. Gornji je waveform s CD verzije Death Magnetica, a donji je iz Guitar Heroa. CD verziji je dinamika abnormalno smanjena, uništena bih zapravo rekao, dok je ova druga kako treba biti.
Da malo pojasnim: cijeli koncept Loudness Wara kreće od premise da ljudi glasniji zvuk na prvu percipiraju kao bolji, kvalitetniji, što je apsolutno točno. No, kod CD-a, kao i kod bilo kojeg drugog načina prijenosa zvuka, postoje ograničenja. To je kod CD-a, tj. digitalnog audiozapisa 0 dBFS, gdje FS znači "Full Scale", dakle, to je najglasniji zvuk, tj. točka koja se može zapisati. Dinamika je u cijeloj toj priči razlika u glasnoćama unutar pjesme, dakle, imaš u pjesmi, primjera radi, gitaru koja svira npr. prosječno na nekih -10 dBFS i udarce bubnja koji se penju do -2 dBFS. Isto tako, normalno se glazba radi tako da pjevač refren pjeva par dB glasnije nego ostatak pjesme itd... Tako prirodno zvuči glazba i ta dinamika, moglo bi se reći, poboljšava doživljaj pjesme itd... Isto kako su kod filmova uvijek eksplozije, pucnjave itd. daleko glasnije nego neki dijalog.
Dinamički raspon se uzima kao, opet malo pojednostavljeno, razlika između srednje glasnoće i najviše glasnoće. Recimo, veći dio pjesme je na -15 dBFS, a udari pojedinih instrumenata, perkusije recimo itd. idu do -2 i time imaš 13 dB dinamičkog raspona. E, sad, zbog one premise da čovjek više doživi glasniju glazbu, počeli su se snimati sve glasniji i glasniji albumi, tako da više srednja glasnoća nije na nekad uobičajenih -15 do -20, nego se sve više penjala. I time dolazimo do glavnog problema Loudness Wara, a to je taj da budući da se došlo do toga da je srednja glasnoća na, kao na primjeru Death Magnetica, -3 dBFS, ti više nemaš 15-ak decibela dinamičkog raspona za varijacije u glasnoći, nego imaš 3 i svi zvukovi u pjesmi su podjednako glasni, nema izraženih udara bubnjeva, činela i šta ti ja znam, refren više nije izražen kako bi trebao biti i rekao bih da se svi zvukovi stapaju u hrpu buke, a ne glazbu koju bi čovjek s užitkom slušao. Kad sam već gore spomenuo filmove, u filmskoj industriji već 30-ak godina postoji standard i svi filmovi moraju imati srednju glasnoću od -20 dBFS, ako se ne varam; i neki pokušavaju uspostaviti sličan standard i kod glazbe.
Nadam se da sam koliko-toliko uspio objasniti. Ovdje imaš isto vrlo zorno prikazano o čemu se radi: http://www.dynamicrange.de/ Probaj uzeti recimo ona dva albuma koja sam u prošlom postu napisao i pusti ih pa ćeš vidjeti o čemu se radi. Recimo, usput i upališ neki VU Meter (npr. http://www.vuplayer.com/other.php) i vidjet ćeš da ovaj stariji ima srednju glasnoću, vjerojatno ima nešto glasniji refren (nisam nikad poslušao baš te albume, ali vjerojatno je tako), vjerojatno su bubnjevi glasniji itd., dok će ti se kod ovog novijeg kazaljka praktički zabiti u maksimum i tamo stajati. Još jedna zapravo vrlo bitna stvar: Kod pretjerano glasnih albuma, a pritom mislim i na to da zbog toga nemaju dinamike, kad ih pojačaš, zvučat će isto i vjerojatno ti postati zamorni nakon relativno kratkog vremena. Dok albumi s širokom dinamikom, kao oni iz 80-tih, zvuče to bolje što ih glasnije slušaš, jer se s pojačanjem dodatno izraze prijelazi u glasnoći, "peakovi" itd. Barem je takvo moje mišljenje, možda ima netko tko se ne bi složio.
Mislim da se iz moje priče da zaključiti koliko mrzim cijeli "Loudness War" I koliko mi je morbidna činjenica da rađe slušam glazbu staru 25 godina zato što se tada kvalitetnije snimala. Ok, postoje i druge stvari koje ne valjaju kod većine nove glazbe, no nećemo totalno u offtopic
Mislim da se iz moje priče da zaključiti koliko mrzim cijeli "Loudness War" I koliko mi je morbidna činjenica da rađe slušam glazbu staru 25 godina zato što se tada kvalitetnije snimala. Ok, postoje i druge stvari koje ne valjaju kod većine nove glazbe, no nećemo totalno u offtopic
Vezano uz poruku i mozda off-topic...
Slucajno sam iskopao Brothers in Arms od Direa Straitsa (izdavac Warner Bros) snimlejn odnosno otisnut 2007 i moj "davni" originalni i neponovljivi u zvuku od 1985 godine sniman u tada svemirskoj DDD tehnologiji (iliti sve je bilo digitalno u procesu stvaranja, miksanja&montiranja i tiskanja)
Kostao me pravo bogatsvo, platio sam ga 60 DEM u Yugotonu (tadasnjih njemackih maraka)...citavo bogatstvo i nisam pozalio. I znate sta? Ima cujnih razlika! Itekako ima i nema razlike da li se slusa na jeftinom ili skupom sistemu...razlike su tu i cujne su.
Prije svega ovaj, firiskiji, je sniman glasnije i vidi se da je diran i dodatno stelan. Zasto nemam pojma ali nije ni blizu u kvaliteti zvuka onog prvog kojeg sam kupio. Taj zvuci prirodnije skoro kao LP ;)
Slucajno sam iskopao Brothers in Arms od Direa Straitsa (izdavac Warner Bros) snimlejn odnosno otisnut 2007 i moj "davni" originalni i neponovljivi u zvuku od 1985 godine sniman u tada svemirskoj DDD tehnologiji (iliti sve je bilo digitalno u procesu stvaranja, miksanja&montiranja i tiskanja)
Kostao me pravo bogatsvo, platio sam ga 60 DEM u Yugotonu (tadasnjih njemackih maraka)...citavo bogatstvo i nisam pozalio. I znate sta? Ima cujnih razlika! Itekako ima i nema razlike da li se slusa na jeftinom ili skupom sistemu...razlike su tu i cujne su.
Prije svega ovaj, firiskiji, je sniman glasnije i vidi se da je diran i dodatno stelan. Zasto nemam pojma ali nije ni blizu u kvaliteti zvuka onog prvog kojeg sam kupio. Taj zvuci prirodnije skoro kao LP ;)
Hehe... Od svih mogućih albuma ti baš spomeneš onaj koji sam još u prošlom postu htio preporučiti ljudima da čuju kako CD treba zvučati :D I ta dva CD-a su jamačno vrlo različita, kao što ću pokazati u ovom postu, i zato ti stariji bolje zvuči. Tko sluša Dire Straitse, neka se potrudi nabaviti što starija njihova izdanja, ima nekoliko remastera svih njihovih albuma i stariji su definitivno bolji. Često slušam njihove albume između ostalog i baš zato što su prekrasno snimljeni s ogromnom dinamikom.
Unaprijed se ispričavam što će ovaj post biti malo duži, ali ove dvije tablice koje ću staviti su dosta bitne kad već raspravljamo o ovome pa se nadam da nećete zamjeriti. Uglavnom, Pleasurize Music Foundation (dynamicrange.de) ima jedan alat koji služi za mjerenje dinamičkog raspona. Mislim da su dosta dobro obradili tu tematiku i ta njihova vrijednost raspona nije puka razlika između najglasnijeg zvuka i srednje vrijednosti, nego uračunava koliko se često pojavljuje koja glasnoća itd. tako da mislim da daje dosta bolji dojam o dinamici od običnog oduzimanja najveće i srednje vrijednosti. Nažalost, radi samo s wav-om i mp3-em, ali nema veze, malo konvertiranja iz FLAC-a u LPCM wav nikoga nije ubilo :D
Ovo je analiza CD-a tiskanog 1985. od njemačkog Vertiga i vjerojatno je isti stariji master koji i ti imaš:
----------------------------------------------------------------------------------------------
Analyzed folder: E:\TEMP\tt\TEMP\Brothers In Arms\
----------------------------------------------------------------------------------------------
DR Peak RMS Filename
DR20 -2.00 dB -23.78 dB (01) [Dire Straits] So Far Away.wav
DR18 -2.00 dB -22.67 dB (02) [Dire Straits] Money For Nothing (Album Version).wav
DR13 -6.98 dB -22.52 dB (03) [Dire Straits] Walk Of Life.wav
DR14 -9.61 dB -27.12 dB (04) [Dire Straits] Your Latest Trick.wav
DR13 -14.86 dB -30.81 dB (05) [Dire Straits] Why Worry.wav
DR17 -4.78 dB -25.30 dB (06) [Dire Straits] Ride Across The River.wav
DR14 -5.21 dB -24.75 dB (07) [Dire Straits] The Man's Too Strong.wav
DR18 -2.95 dB -23.44 dB (08) [Dire Straits] One World.wav
DR15 -6.95 dB -26.24 dB (09) [Dire Straits] Brothers In Arms.wav
Number of files: 9
Official DR value: DR16
==============================================================================================
A ovo je noviji master istog CD-a, ali nisam siguran koja je godina i izdavač jer ga imam u FLAC-u na PC-u već neko vrijeme i nisam zapisao te stvari, nije ni da su toliko bitne realno, jel, ali moguće da je isti ovaj noviji master koji i ti imaš:
Analyzed folder: E:\TEMP\tt\MUSIC\Dire Straits (1985) - Brothers in Arms\
DR Peak RMS Filename
DR14 -0.20 dB -15.66 dB 01 So Far Away.wav
DR11 -0.20 dB -13.64 dB 02 Money For Nothing.wav
DR10 -0.20 dB -12.81 dB 03 Walk Of Life.wav
DR13 over -14.77 dB 04 Your Latest Trick.wav
DR12 -3.01 dB -18.47 dB 05 Why Worry.wav
DR12 over -15.19 dB 06 Ride Across The River.wav
DR12 -0.20 dB -16.08 dB 07 The Man's Too Strong.wav
DR12 -0.20 dB -13.79 dB 08 One World.wav
DR12 -0.20 dB -16.01 dB 09 Brothers In Arms.wav
Number of files: 9
Official DR value: DR12
==============================================================================================
RMS je srednja glasnoća po Root Mean Square metodi (može se vidjeti što to znači na wikipediji), peak je najviša glasnoća u zapisu, a DR je dynamic range po toj njihovoj matematici zaokružen na cjelobrojne vrijednosti. Kao što možemo vidjeti, ovaj noviji je dosta glasniji, ima manje DR vrijednosti i ima peakove koji prelaze 0 dBFS zbog kompresije. "Prelaze" treba uzeti uvjetno, jer u digitalnoj domeni ne mogu prijeći 0, ali kad dođu na DAC pretvarač koji mora interpolirati vrijednosti između dva samplea, onda će preći 0 i ovisno o dizajnu pretvarača će doći do clippinga. Neki proizvođači playera, pojačala itd. stavljaju dodatni headroom zbog takvih stvari tako da ne dođe do clippinga, iako to po standardu ne bi trebali raditi jer ni jedan zvuk u zapisu ne bi smio doći do toga da DAC pretvorbom dođe iznad 0, ali to su počeli raditi jer je zbog Loudness Wara sve više CD-a pravljeno tako da dolaze do 0.
Također se vidi da je ovaj noviji "brickwall limitiran" na -0.20 dBFS, što bi trebalo spriječiti ovo da prelaze 0, no to nije tako jednostavno. Da objasnim i brickwall limiting metodu kompresije: Ako imamo zvučni zapis koji je prosječno na -10 dBFS i ima jedan peak na -5 i sljedeći malo kasnije na -2, i recimo da taj drugi traje 2 sekunde. Sad, mi želimo to pojačati tako da nam prosjek bude na -6. Ovaj prvi peak će se smjestiti onda na -1 dBFS, ali ovaj drugi bi trebao doći na +2 dBFS. Kako to nije moguće, brickwall limiter na tom mjestu snižava glasnoću za 2 dB kako ne bi došlo do clippinga. Budući da ti limiteri imaju "attack time" jer se ne može samo premjestiti zvuk s jedne glasnoće na drugu nego se mora postepeno smanjivati, on će za svojeg trajanja od 2 sekunde doći na tu vrijednost, ali će mu početak biti manje smanjen i moguće, ako je brz prijelaz na tu veću glasnoću, tj. ajmo reći brži od "attack timea", da će doći do toga da će početak tog zvuka htjeti prijeći nulu, biti će odrezan (iliti clipan) na nulu i onda dolazi do ovog što je gore opisano "over" vrijednošću.
Mislim da je upravo zbog cijele te pretjerane kompresije i limitiranja došlo do toga da se CD smatra puno inferiornijim LP-u. Evo, i ti kažeš da ovaj stari zvuči skoro kao LP. Možemo debatirati oko toga da na CD ne možemo zapisati zvuk preko 22 kHz i vrlo vjerojatno ima nečega i u tome, ali ionako rijetko koji zvučnik ima dobar odziv na takvim frekvencijama i mislim da je najveći problem što je na CD je puno lakše zapisati vrlo glasan i komprimiran zapis nego na LP koji nije toliko mainstream pa nije ni pogođen ovom cijelom Loudness War ludošću, tako da mislim da je više u tome problem. Istinabog, nikad nisam došao u priliku poslušati dobar LP sustav i to mi je velika želja, onda ću moći definitivno suditi i raspravljati o tome
Evo, za kraj waveformovi pjesme So Far Away sa novijeg i sa starijeg izdanja. Nadam se da mi forum neće uništiti slike kad ih uploadam i da će se moći vidjeti. Vidi se da je noviji komprimiran i pogledajte ovaj peak na starijem na 1:45, taj je sigurno izgubljen, tj. smanjen na novijem, kao i mnogi drugi no u manjoj mjeri, ovaj je baš vrlo izražen pa mi se čini kao dobar primjer nečega što će se izgubiti zbog lošeg masteriranja i težnje za nepotrebno glasnim zvukom. CD ima 96 dB dinamičkog raspona i oni to sve uguraju na novim albumima na gornjih 10 ili čak manje dB. Po meni potpuno glupo i nepotrebno, svi imamo pojačala na kojima možemo pojačati zvuk ako želimo glasnije slušati i ne vidim zašto bi oni to trebali raditi. Realno, kakvih remastera ima, ovaj bi se čak mogao nazvati odličnim, ali je svejedno očito da je dinamika smanjena za nekoliko dB, peakovi su manji i sigurno imaju manji "impact" nego na starijem izdanju albuma.
EDIT: Usput da kažem da dok sam pisao onaj prvi duži post gore nisam bio siguran hoće li se ikome uopće dati čitati o tome, a vidim po broju "hvala" da ima ovdje još ljudi koji vole dobar zvuk pa ću reći da mi je definitivno vrlo drago da je tako :)
Hehe... Od svih mogućih albuma ti baš spomeneš onaj koji sam još u prošlom postu htio preporučiti ljudima da čuju kako CD treba zvučati :D I ta dva CD-a su jamačno vrlo različita, kao što ću pokazati u ovom postu, i zato ti stariji bolje zvuči. Tko sluša Dire Straitse,
Zaboravio sam napisati da onaj prvi koji sam kupio je izdan od strane Vertiga
No dobro, nisam htio pisati tehnikalije u vezi ovoga posto sam vec jednom napisao vrlo opsirnu temu [Audio CD Playeri - Uvod] o ovome. Vertigov album je tisi i na koncu, kao sto kazes ti, covjek popusti glasnocu ako mu fali i slusa dalje. Medutim, sto se dogada i sto je interesantno!
Kada se slusa onako tih album na povrsinu iskace manjkavost pojacivackih sklopova unutar playera ali i njegovi D/A konvertera i u isto vrijeme manjkavost pojacala i pretpojacala snage u linije koje ima korisnik
Taj je album nastao u zlatno doba HI-FI-a gdje se manjkavosti nisu ljecile sa "reprintom" novih "dinamicnijih" albuma vec u ulaganje u bolju opremu
Evo samo malog odlomka iz mog posta
Međutim, ovdje za razliku od analognog medija (gdje većina dobrih gramofona nije zasluživala ploče koje su se na njima vrtjele) nisu toliko reproduktori uzrok nedaćama, koliko su to CD ploče koje se snimaju na isti način kao i na samom početku njihove proizvodnje. A to znači da niti jedan CD plejer, unatoč mogućnostima da iščita praktično svaku informaciju s diska, ne može očitati frekvencije iznad 20 kHz jer one zbog načina snimanja (16 bitnom kvantizacijom i frekvencijom uzorkovanja od 44.1 kHz) na disku nisu ni pohranjene!?
I da rezimiramo u sklad teme
Prevedeno na digitalni medij, snimke limitirane ugovorenim standardom ostaju kakve jesu (loše!), dok CD plejeri svakodnevno napreduju. Što dovodi do toga da većina suvremenih CD plejera s CD ploča, osim korektnih informacija, očitatava i ono najgore što na njima postoji, a što je uporabom dojučerašnjih digitalnih reproduktora bilo maskirano.
Hehe... Od svih mogućih albuma ti baš spomeneš onaj koji sam još u prošlom postu htio preporučiti ljudima da čuju kako CD treba zvučati :D I ta dva CD-a su jamačno vrlo različita, kao što ću pokazati u ovom postu, i zato ti stariji bolje zvuči. Tko sluša Dire Straitse,
Zaboravio sam napisati da onaj prvi koji sam kupio je izdan od strane Vertiga
No dobro, nisam htio pisati tehnikalije u vezi ovoga posto sam vec jednom napisao vrlo opsirnu temu [Audio CD Playeri - Uvod] o ovome. Vertigov album je tisi i na koncu, kao sto kazes ti, covjek popusti glasnocu ako mu fali i slusa dalje. Medutim, sto se dogada i sto je interesantno!
Kada se slusa onako tih album na povrsinu iskace manjkavost pojacivackih sklopova unutar playera ali i njegovi D/A konvertera i u isto vrijeme manjkavost pojacala i pretpojacala snage u linije koje ima korisnik
Taj je album nastao u zlatno doba HI-FI-a gdje se manjkavosti nisu ljecile sa "reprintom" novih "dinamicnijih" albuma vec u ulaganje u bolju opremu
Istina, takav je album zasigurno neslušljiv na PC zvučnicima od 100 kn i slično, ali se tome trebalo doskočiti na način na koji se to rješava kod Dolby Digital materijala, tako da se zapiše koliko treba komprimirati zvuk u zapis i korisniku se da opcija za komprimiranje dinamičkog raspona u softveru:
Nažalost, o tome je trebalo razmišljati prije 30 godina kad se radio standard za Audio CD, ali kako je ionako digitalna distribucija preko interneta "budućnost", moglo bi se slično implementirati unutar ID3 i sličnih tagova, kao što se Replay Gain vrijednost implementirala, i onda se na strani korisnika, a ne na strani masteriranja i snimanja zvuka, komprimira po potrebi. Tko želi puni dinamički raspon od 15 ili koliko dB izabere puni opseg, tko želi ili mora slušati komprimiran zvuk jer mu to bolje zvuči ili zbog jeftine opreme, izabere tu opciju. Filmska industrija je to odlično riješila, i mislim da bi bilo vrijeme da glazbena počne slijediti njihov primjer. Ali budući da je njima u industriji najbitnije da se u što više primjeraka prodaju albumi raznih Biebera i GaGa koje slušaju klinci koji nikad nisu ni čuli kvalitetnu i kvalitetno snimljenu glazbu na kvalitetnoj opremi, čisto sumnjam da ćemo biti sreće da se takav pomak dogodi i da se pojavi novo, kako ga ti zoveš, Zlatno doba Hi-Fija.
I morat ću nekom prilikom kad ću imati malo više vremena pročitati te tvoje teme, nekako sam zaboravio na njih :D
Uff, ovo je još dobro, s obzirom kakvih remastera ima danas na tržištu. Za 10 god. će novi remaster izgledati ovako :)
Budući da tako i izgleda većina današnje glazbe, vjerojatno hoće, ali ja se nadam da će PMF ili neka slična udruga uspjeti okupiti izdavače i inženjere o kojima ovisi kako se glazba snima i da će biti neki pozitivni pomak u budućnosti. Ali kako kažu, nada je ku... :D
Budući da tako i izgleda većina današnje glazbe, vjerojatno hoće, ali ja se nadam da će PMF ili neka slična udruga uspjeti okupiti izdavače i inženjere o kojima ovisi kako se glazba snima i da će biti neki pozitivni pomak u budućnosti. Ali kako kažu, nada je ku... :D
Moje predvidanje je da ce pobjediti audi - vuzualan dozivljaj a HI-FI zanesenjaci nestati kao dinosauri :)))
Ozbiljno, trend "sve u jedno" ide punom parom. BD Playeri koji citaju sve, "ultra" HD filmovi i koncerti sa svemirskom tehnologijom zvuka i slike, isti playeri imaju LAN odnosno pristup internetu, TV-i isto....
Postali smo razmazeni konzumenti, sada hocem da nam bude sve na jednom mjestu. DLNA server i toliko, postali smo lenji :))
Tko ima vreme za Audio CD i njegovu musicavost?
Moje predvidanje je da ce pobjediti audi - vuzualan dozivljaj a HI-FI zanesenjaci nestati kao dinosauri :)))
Ozbiljno, trend "sve u jedno" ide punom parom. BD Playeri koji citaju sve, "ultra" HD filmovi i koncerti sa svemirskom tehnologijom zvuka i slike, isti playeri imaju LAN odnosno pristup internetu, TV-i isto....
Postali smo razmazeni konzumenti, sada hocem da nam bude sve na jednom mjestu. DLNA server i toliko, postali smo lenji :))
Tko ima vreme za Audio CD i njegovu musicavost?
slažem se no tkome treba vizualan doživljaj dok sluša glazbu, npr. često nešto radim dok slušam... bilo bi jednostavnije i jeftinije da se opet radi o kvalitetnom audio CD-u
moje skromno mišljenje je da je bolje poslušati audio CD s običnog zvučnog procesora i skromnh zvučnika nego 128kbps mp3 s sustava od 1000€