Vidi na 2:05 u pozadini.
Osobno smatram da šljem-kacige ne štite previše.
ne kuzim sto tocno na 2:05?
sve ovisi kojim brzinama se kreces... za ove tipicne, do 25km/h triba stvarno koristit pamet... priko je vec velika lutrija...
znam momka koji je od cace dobia novi skuter (50ccm) i doslovce koji dan posli je poginia tako da se zalipia u stablo na potpunom ravnom dijelu gradske ceste s 3 trake u jednom smjeru. kako? zasto? cinjenica je da ga ni pri 50km/h nije spasila kaciga, sto ne znaci da ga nebi spasila da je samo pa s motora i prokliza...
Hehe, pomislio bih da pretjeruješ.
Al ono, niti kod nas skoro nitko ne nosi kacigu kad se vozi po gradu s biciklom. Niti ja ju ne nosim po gradu.
Samo kad idem van grada rekreacijski po šumi i sl. jer ga onda i jako stišćem. Naletiš na rupčagu u cesti i letiš. Trenutak nepažnje i sam si si kriv što stružeš po asfaltu. A onda je bilo što dobro da je između tvoje glave u tla.
No kaciga ti treba i radi drugih, ne samo radi tebe. Koliko puta sam padao s bicikla zbog svojih zajeba (proklizavanje specke na mokrom asfaltu, upadanje kotača u pružni prijelaz na cesti, skretanje u rubnjak, prekasno izvlačenje cipele iz pedale), isto toliko puta sam padao s bicikla zbog tuđih propusta.
A kad padaš s bicikla, ne možeš kontrolirati putanju, možeš glavom završit bilo gdje. Zato je dobro imat kacigu, ne radi 1000 slučajeva kad se ništa nije dogodilo, nego radi onog jednog slučaja kad se dogodilo sranje.
Bicikl je jako stabilan i robustan, možeš čuda izvodit i teško ćeš pasti. Ali dogodi se sranje, rijetko, ali se dogodi. Kad si mlad nisi svjestan opasnosti, ali s godinama se čovjek opameti.
No, romobil je neka potpuno druga priča. Svakako treba biti oprezan.
A ove pričice da kaciga ne treba i da povećava agresivnu vožnju, što je onda sljedeće? Ne trebaju dječje sjedalice u autu jer se ljudi previše opuste? Dovoljan je zdravi razum i oprez samo?
tribas razlikovat kako se spremis za voznju - ides li narajcan ili samo zelis, poput nizozemaca otic na posa, u skolu, na veceru? jer i sam kazes, kad ides u sumu, onda i nizozemci se opreme, ali ne za voznju gradom... a to da mozes naletit na rupu, to je istina... ali onda je doista potrebno nosit kacigu i kad pjesacis jer eto, nedavno se mladja zenska prosula po podu dok je gledala u mob umisto di hoda... i bez brige, nije naucila...
ka dite sam x puta zavrsia na podu s biciklom... ucis se... a potpuno mi je apsurdno vidit dite helikopter roditelja koje na bicikli s pomocnim kotacima opreme ko da ga salju na utakmicu americkog nogometa, kaciga, stitnici posvuda, i onda "polako, polako", jer eto, najbolji nacin za naucit biciklu vozit je "polako"... ono, ozbiljno???? sto je sljedece? opremit dite kad se penje na tobogan ili sprave na igralistima jer eto, moze past...
a cinjenica je da ljudi i aute sad kupuju van nekih realnih potreba - hrpa SUV-ova, tenkova, auti od po 2, 2ipo tone, za voznju po gradu, i to najcesce solo. normalno da takve nije brige za druge, normalno da ih nije brige ako oduzmu prednost ili rade gluposti, jer realno gledajuc, imaju vise sanse od nekog nezasticenog... a da takve stavis u neku staru kanticu, ili bi dobro vodia racuna, prvenstveno o sebi, pa time i drugima, ili bi izginia u roku odma... svaki put kad vidim idiote s mobitelom za volanom kako se kilave i onda po 5 sekundi gledaju u taj mobitel, dodje mi iscupat ih iz auta i nabit im taj mob u grlo jer to je 30, 50m koje su naslipo odvozili... a ti isti ce se prvi javit kako oni postuju zakon i ne jure...
Naravno, pošto nije u zakonu stvar je osobne procjene. No neke stvari su u zakonu.
Opet kažem, nisi sam na cesti, i možeš se spičkat ne svojom krivicom (a onda je ona "nisi prilagodio vožnju uvjetima na cesti" i kriv si).
Jer ako je tako, zašto onda moram vezat djecu u sjedalicu do n-te godine, a vozim se pažljivo i sigurno :-) Ili imat pojas u autu, meni to ne treba.
Mene je briga za druge i za sebe, al bojim se da druge nije isto tolko briga i za mene.
Ne vidim zašto je sramota da se netko zaštiti, tako imamo i razvijen mindset na gradilištima... šta će meni zaštita, ljudi po krovovima hodaju kao da su divokoze. Jebiga, jedan tu i tamo padne.