Više mi na onu stvar idu ovi klimatski članci, kad mi dijete u prvom razredu s tim jebu i ono je ustrašeno.
Pa kad roditelji doma ne vode primjerom onda će valjda u školi učiti kako spada. A kojim tokom teku stvari, koliko je klima izjebana, mislim da imaju razloga biti uplašeni.
Naravno da je suludo uspoređivati otisak Zagreba sa New Yorkom ili Hrvatske sa Brazilom ili Europe sa Azijom. Naravno da probleme treba prvenstveno rješavati u najsiromašanijim zemljama i da je jedna Hrvatska tu najmanji problem. Ali to nikako ne smije biti izgovor za ponašanje pojedinaca. To nikako ne smije biti izgovor da se bacaju čikovi kroz šajbu, odlaže stara veš mašina u korito rijeke ili ne razdvaja otpad.
Netko kaže ispralo nam mozak. Ako je, neka je. Ali proklet bio ako ću zbog nekog Indijca koji prazni septičku u obljižnu rijeku ja sebi davati za pravo da bacam smeće di poželim. Kakav primjer dajem svojoj a i tuđoj djeci?
Sve si u pravu i dobro rekao. Međutim, kroz opravdanu i hitnu brigu da se naš otisak na prirodu umanji, prodaju se i štetne, neprovjerene ideje, koncepti. Recimo net-zero je glupost, služi industriji da nastavi sa zagađivanjem ako kupi certifikat da je netko negdje odlučio ne porušiti komad šume! Nevjerojatno, ali istinito. Mi smo već sada prekoračili Zemljin kapacitet apsorpcije. Sortiranje plastike je bespredmetno ako je nemožemo višekratno reciklirati, a to ne ide. Naravno da je nećemo ni baciti u potok, ali nismo ništa napravili ni sortiranjem. Ili se spali ili završi na divljem odlagalištu u nekoj manje uređenoj zemlji, ali nam se prodaje dogma da recikliranjem iste spašavamo planet. Ima toga jako puno za napraviti; praktično sve što smo do sada radili je dugoročno neodrživo.
Sortiranje nije beskorisnio, ima više načina oporabe plastike, materijalna reciklaža i spaljivanje nisu jedini načini.
U pravu su, ali ti ostali načini samo odgađaju neizbježno. Mi govorimo o 30-40 MILIJARDI kilograma plastike samo u Evropi, od toga se stvarno reciklira samo 10-15%. Ništa se neće bitno promijeniti ako od poliesterne majice napravimo tepih; i on će za par godina završiti na istom mjestu gdje je i majica krenula. To je kicking the can down the road; kratko odgađanje neizbježnog. da ne spominjem zabranu plastičnih vrećica i slamki koje čine zanemarivi dio ukupno proizvedene plastike; ali eto - osjećamo se lijepo kad kao nešto radimo za okoliš. Trenutno svijet proizvodi 390 milijardi kilograma plastike godišnje, iznos je izvan svake pameti